Situácia na Ukrajine: Pozície vládnych síl boli aj napriek prímeriu terčom paľby z ťažkých zbraní

NETKY.SK • 10 September 2014, 11:41 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pozície vládnych síl boli aj napriek prímeriu terčom paľby z ťažkých zbraní

BRUSEL – Európska únia bude v stredu rozhodovať, či zavedie nové sankcie proti Rusku za jeho konanie na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:30 - Ukrajinského prezidenta Porošenka pozvali, aby vystúpil v Kongrese USA

Ukrajinský prezident Petro Porošenko bol pozvaný, aby vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu, informovali dnes jeho vedúci predstavitelia. Tejto cti sa mu dostalo na zdôraznenie americkej podpory Ukrajine, ktorá bojuje s proruskými separatistami, napísala agentúra Reuters. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov, John Boehner, pozval Porošenka, aby vystúpil pred kongresmanmi Snemovne a Senátu dňa 18. septembra. "Bude pre nás česť a privilégium privítať ho (Porošenka) na Kapitole," uviedol Boehner vo vyhlásení s tým, že Porošenkovo vystúpenie v Kongrese je ďalším signálom "našej stabilnej podpory nádejí jeho ľudu". Zahraničné hlavy štátov a vlád dostávajú pozvanie na spoločné zasadnutia oboch komôr amerického Kongresu od začiatku 19. storočia, zvyčajne na zdôraznenie úzkej spolupráce ich krajiny a USA. Posledným zahraničným politikom, ktorý vystúpil v Kongrese, bola 8. mája 2013 juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje.

 

17:59 - Jaceňuk, Turčynov i Avakov budú vo voľbách kandidovať za Ľudový front

Významní ukrajinskí predstavitelia súčasnosti budú v parlamentných voľbách 26. októbra usilovať o priazeň voličov vo farbách v marci založenej strany Ľudový front. Politickú radu strany povedie úradujúci premiér krajiny Arsenij Jaceňuk, lídrom jej ústredného štábu bude súčasný predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Informovali o tom dnes ukrajinské internetové servery. Podobne ako spomínaní dvaja predstavitelia opustil nedávno aj minister vnútra Arsen Avakov, ktorý spoločne s nimi figuruje teraz v osemčlennom vedení Ľudového frontu, stranu Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej. Na volebnej kandidátke strany budú aj viaceré ďalšie osobnosti známe z Majdanu.

 

15:54 - AI: Na Ukrajine páchajú zločiny obe strany konfliktu

Organizácia Amnesty International (AI) má dôkazy o páchaní vojnových zločinov na oboch stranách konfliktu na východe Ukrajiny. Generálny tajomník AI Salil Shetty novinárom v Moskve povedal, že vojnové zločiny spáchali niektorí separatisti ako aj príslušníci dobrovoľného pluku Ajdar. Organizácia svoje tvrdenia opiera o satelitné zábery a o svedectvá svedkov. Shetty zdôraznil, že účasť Ruska na konflikte a násilnostiach znamená, že v prípade dokázania vojnových zločinov by mohla byť Moskva bratá taktiež na zodpovednosť.

 

"Opakovane sme hovorili o vojnových zločinoch a naše posledné informácie dokazujú, že ich páchali obe strany," vyhlásil Shetty s tým, zločinov sa dopúšťali "separatisti, ktorých podporovali ruskí vojaci", ako aj dobrovoľnícky pluk Ajdar, ktorý dostával rozkazy z Kyjeva. Páchané zločiny zahŕňajú najmä bitie a únosy. Obe strany tiež strieľali do obývaných oblastí, čo viedlo k smrti viac než tisícky civilistov. AI podľa Shettyho žiadala stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, no žiaden sa s organizáciou nechcel stretnúť a objasniť obvinenia. Rusko striktne odmieta, že jeho vojaci bojujú na strane povstalcov a že Moskva im dodáva zbrane.

 

13:45 - Šéf OBSE chce dať prímeriu na Ukrajine čas, aby vytvorilo podmienky pre dialóg

Švajčiarsky prezident Didier Burkhalter dnes v Prahe navrhol dať prímeriu na Ukrajine čas, aby vytvorilo podmienky pre politický dialóg, kým budú na Rusko uvalené ďalšie sankcie. Podľa Burkhaltera "otázka znie, či je teraz príhodná chvíľa na oznámenie nových sankcií, alebo či by to spravilo túto krehkú záležitosť ešte krehkejšou". Vyjadril presvedčenie, že rozumnejšie by bolo dať väčšiu šancu prímeriu: dať zainteresovaným stranám čas, aby ho rešpektovali a podnikli kroky smerujúce k reálnemu politickému procesu.Burkhalter počas návštevy Prahy vystúpi na 22. ekonomickom a environmentálnom fóre Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej je úradujúcim predsedom. OBSE vystupuje v konflikte na Ukrajine ako sprostredkovateľ. Jej zástupcovia sa minulý piatok v Minsku zúčastnili na rokovaní kontaktnej skupiny, z ktorého vzišla dohoda o prímerí. Súčasťou podpísaného protokolu je aj výmena zajatcov, poskytovanie humanitárnej pomoci a stiahnutie ťažkých zbraní z bojiska.

 

13:34 - AI považuje Rusko za jednu zo strán konfliktu na východnej Ukrajine

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) má zdokumentované dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré spáchali obe strany konfliktu na východnej Ukrajine. Generálny tajomník AI Salil Shetty dnes na tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že niektorí separatisti, podporovaní ruskými jednotkami, a príslušníci ukrajinského dobrovoľníckeho pluku Ajdar sa za päť mesiacov konfliktu dopustili porušovania ľudských práv, vrátane bitia a únosov. Shetty podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že zodpovednosť za konanie príslušníkov pluku Ajdar nesie Kyjev, keďže odtiaľ prichádzali rozkazy. Na základe satelitných snímok a svedeckých výpovedí AI označila konflikt na Ukrajine za medzinárodný a Rusko za jednu zo zúčastnených strán, čo by znamenalo, že by mohlo vzaté na zodpovednosť, ak by spáchané zločiny boli kvalifikované ako vojnové. Na základe zistených skutočností AI označila konflikt na Ukrajine za medzištátny a upozornila, že sa naň vzťahuje celé spektrum ženevských konvencií. 

 

12:18 - OBSE chce prímerie monitorovať aj s pomocou dronov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe už "v blízkom čase" vyšle na Ukrajinu niekoľko špeciálnych bezpilotných lietadiel (dronov), s pomocou ktorých chce dohliadať na dodržiavanie prímeria medzi Kyjevom a proruskými povstalcami. V stredu to potvrdil šéf zoskupenia Didier Burkhalter. Technické špecifikácie zariadení schopných uskutočňovať letecké zábery nad monitorovanými oblasťami však nezverejnil. Ako dodal, minulotýždňová dohoda o prímerí "predstavuje skutočnú príležitosť na konečné odvrátenie eskalácie" konfliktu. Burkhalter ďalej potvrdil pripravenosť OBSE na sprostredkovanie dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou vrátane zorganizovania rokovaní na prezidentskej úrovni. OBSE má v súčasnosti v Doneckej a Luhanskej oblasti asi 70 expertov monitorujúcich situáciu priamo v teréne.

 

11:41 - Porošenko: Mierová dohoda zachováva Ukrajinu celistvú

Mierová dohoda, ktorú ukrajinská vláda a povstalci uzavreli minulý piatok v Minsku, zachováva Ukrajinu jednotnú a celistvú v rámci jej súčasných hraníc. Na zasadnutí vlády, ktoré naživo vysielala štátna televízia, to v stredu konštatoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Protokol podpísaný v Minsku predpokladá obnovenie a zachovanie ukrajinskej suverenity na celom území Donbasu vrátane toho, ktoré teraz kontrolujú povstalci," povedal ukrajinský líder. Informoval, že už na budúci týždeň predloží parlamentu návrh zákona o udelení špeciálneho štatútu niektorým oblastiam Doneckého a Luhanského regiónu, ktoré sú teraz v rukách separatistov.

 

Porošenko tiež povedal, že dohodnuté prímerie na východe krajiny sa len ťažko udržiava, keďže "teroristi" podľa neho vládnych vojakov neustále provokujú. Konštatoval, že väčšina ruských vojakov už opustila ukrajinské územie, čo sú podľa neho "dobré správy pre mierový proces". "Podľa posledných správ od našich tajných služieb 70 percent ruských vojakov už prešla hranice," vyhlásil Porošenko. Rusko naďalej popiera, že by malo na Ukrajine svojich vojakov napriek tomu, že Kyjev i západné krajiny majú dôkazy o ich prítomnosť na východe krajiny.

 

img

 

11:08 - Ukrajina zakázala vysielanie ruskej televízie LifeNews

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) a kyjevský okresný súd zakázali vysielanie ruskej televízie LifeNews na ukrajinskom území. Informovala o tom dnes ruská agentúra ITAR-TASS. Televízia LifeNews sa tak stala 15. ruským kanálom, ktorého vysielanie Ukrajinci zakázali. Rovnaký osud postihol napríklad stanice Kanál 1, RTR-Planet, Rossija 24, NTV či RT. RNBO už vypracovala aj zoznam 49 zástupcov ruských masmédií, ktorých na Ukrajine vyhlási za nežiaduce osoby.

 

11:04 - Minister Lajčák odovzdá na Ukrajine humanitárnu pomoc

Viac sa dozviete TU!

 

08:48 - Pozície vládnych síl boli aj napriek prímeriu terčom paľby z ťažkých zbraní

Napriek prímeriu uzavretému medzi vládnymi ozbrojenými zložkami a proruskými separatistami na Ukrajine v noci nadnes opäť zaznamenali najmenej päť prípadov ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády. 
      

Informoval o tom na svojej facebookovej stránke vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Potvrdil to aj hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Oleksij Dmytraškivskyj, ktorý spresnil, že na strane vládnych vojakov nedošlo k stratám na životoch. Ako informovali agentúry UNIAN a Ukrinform, podľa Tymčuka v zóne ATO badať aktivizáciu "ruských a proruských síl" a ich presuny v troch oblastiach - v okolí Luhanska, Lysyčanska a Alčevska. Dodal, že boli zaznamenané aj presuny kolón cisternových nákladných áut s pohonnými hmotami, ktoré k pozíciám protivládnych oddielov prichádzajú z Ruska.
      

Dohoda o prímerí, podpísaná minulý piatok v Minsku, predpokladá okrem zastavenia paľby aj výmenu zajatcov, poskytovanie humanitárnej pomoci a stiahnutie ťažkých zbraní z bojiska. Ukrajinské médiá dnes citovali nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý v rozhovore pre Rádio Sloboda upozornil, že medzi Ruskom a Ukrajinou bola uzavretá dohoda o stiahnutí všetkých ruských vojakov a techniky z územia Ukrajiny. Podľa Steinmeiera medzinárodné spoločenstve dohliadne na tento proces. Rusko je povinné chopiť sa svojej úlohy v implementácii minského dohovoru, dodal šéf nemeckej diplomacie.
      

Od začiatku platnosti prímeria zahynuli na východe Ukrajiny piati vojaci vládnych síl, informovalo v utorok velenie ATO. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v ten istý deň vyhlásil, že prímerie sa "v podstate" dodržiava. Toho istého názoru sú aj západní diplomati, ktorí však upozorňujú, že prímerie je krehké.

 

08:08 - Klaus: Západ drcol do Ukrajiny, Rusko muselo reagovať

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes povedal, že Západ "drcol" do Ukrajiny a Rusku nezostalo nič iné, ako reagovať. To, čo sa v súčasnosti vo východoeurópskej krajine odohráva, je nešťastná občianska vojna, napísal server iDNES.cz.
      

Klaus popísal Ukrajinu ako umelo vytvorený štát. Časti krajiny podľa neho patrili pred rokom 1945 Rusku, Poľsku, Československu a predtým Rakúsku-Uhorsku. Ukrajine podľa bývalého českého prezidenta chýba historické spojivo, ktoré by ju držalo pokope. "Do tejto veľmi krehkej a zraniteľnej krajiny drcnúť, myslím v prenesenom zmysle slova, z ktorejkoľvek strany, zo severu, z juhu, z východu či západu znamená, že tá krajina končí. Ja myslím, že Rusko to nebolo. Rusko robí vynútené ťahy," citoval Klausa server iDNES.cz.
      

Tým, kto do Ukrajiny drcol, bol podľa neho Západ. "Drcala západná Európa, Amerika a niektorí naši bojovníci dnes ešte stále proti komunizmu, ako je pán Schwarzenberg a podobní. Tí drcali. Chodili sa postaviť na Majdan, na demonštrácie. To nemohlo dopadnúť dobre," povedal Klaus. To, čo sa v súčasnosti na Ukrajine deje, je podľa Klausa občianska vojna, nie rusko-ukrajinský konflikt, ako tvrdia médiá. "Tie lži, ktoré sa okolo toho nakopili a dnes a denne sa opakujú v médiách, západoeurópskych a amerických, pre mňa sú nešťastím, hrôzou," povedal Klaus.

 

img
      

Riešením podľa neho nie sú sankcie. "Tie ani v minulosti nič nevyriešili," vysvetľoval bývalý prezident s odkazom  na desiatky rokov sankcií voči Kube alebo podobné opatrenia proti Iránu. Situáciu môže podľa Klausa zlepšiť len trpezlivé vyjednávanie, napísal server iDNES.cz 

 

08:01 - USA dokončujú návrh nových sankcií proti Rusku

Spojené štáty dokončujú návrh nových sankcií, ktoré by za intervenciu Moskvy na Ukrajine mohli v budúcnosti uvaliť na ruský rezort financií a energetiky, napísala dnes agentúra Reuters.
      

"Spojené štáty vykonávajú posledné úpravy návrhu opatrení zameraných na prehĺbenie a rozšírenie našich sankcií uvalených na ruské rezorty bankovníctva, energetiky a hospodárstva," uviedla na pravidelnom brífingu amerického ministerstva zahraničných vecí jeho hovorkyňa Marie Harfová. "Nástroje máme pripravené. Finalizujeme jednotlivé balíky (sankcií), ale rozhodovať sa budeme podľa toho, ako sa v nasledujúcich dňoch vyvinie situácia v teréne (na východnej Ukrajine)", dodala Harfová. Spojené štáty a EÚ obviňujú Rusko, ktoré v marci anektovalo polostrov Krym, z eskalácie napätia na východe Ukrajiny. Spojené štáty a EÚ pristúpili k súčasným sankciám po tom, ako v polovici júla havarovalo na východe Ukrajiny lietadlo malajzijských aerolínií. Podľa západných krajín ho zostrelili proruskí separatisti. Na palube bolo 298 ľudí, z ktorých nikto neprežil.

 

07:48 - Putin: Rusko je odhodlané pomáhať Ukrajine v mierovom procese

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom povedal, že Moskva je stále odhodlaná pomáhať Ukrajine v procese nastolenia mieru. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

"V. V. Putin potvrdil záväzok Ruskej federácie ďalej pomáhať pri mierovom riešení ukrajinskej krízy," uvádza sa v správe Kremľa z rozhovoru oboch prezidentov. Kremeľ ďalej konštatoval, že v priebehu rozhovoru došlo k "zdôrazneniu dôležitosti udržiavania režimu prímeria", avšak podľa agentúry Reuters nie je jasné, či ide o vyjadrenie postoja oboch lídrov.

 

img
 

07:34 - V stredu sa bude v Bruseli opäť hovoriť o sankciách proti Rusku

Európska únia bude v stredu rozhodovať, či zavedie nové sankcie proti Rusku za jeho konanie na Ukrajine. V utorok o tom informovala Európska komisia potom, čo Ukrajina vyzvala úniu, aby urýchlene jednala. Členské štáty EÚ už rozšírené sankcie proti Moskve schválili, zatiaľ ich však neuviedli do platnosti, aby mohli zhodnotiť, či sa dohodnuté prímerie na východe Ukrajiny dodržiava. 

 

Nové sankcie sa majú dotknúť ďalších 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny. Terčom nového kola európskych sankcií sú aj ruské firmy s ročným obratom nad bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy. Nové opatrenia sa nezameriavajú na plynárenský sektor. „Balík sankcií bol prijatý a zajtra budeme o ňom opäť rokovať a zhodnotíme, či sa dodržiava dohoda o prímerí,“ povedala hovorkyňa komisie Maja Kočijančicová s tým, že podľa posledných informácií prímerie až na ojedinelé incidenty platí. Podobne sa vyjadril aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Ukrajinský vyslanec pri EÚ Konstantyn Jelisejev však blok vyzval, aby rozšírené sankcie proti Moskve rýchlo zaviedol. „Vyzývame európskych parterov, aby bez meškania implementovali toto rozhodnutie v záujme zmeny správania agresora,“ povedal vyslanec s tým, že sankcie zabezpečia dodržanie všetkých podmienok zo strany Ruska. Tie zahŕňajú stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny, prepustenie ukrajinských zajatcov Ruskom ako aj zastavenie podpory povstalcom. 

 

Zavedenie sankcií si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín, niektoré však preferujú diplomatické riešenie. Proti prijatiu ďalších sankcií sa stavia Slovensko, Česko, Rakúsko, Taliansko aj Maďarsko, silnú podporu zas majú v pobaltských krajinách a v Poľsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona