Situácia na Ukrajine: V prezidentských voľbách zvíťazil Porošenko, Kyjev má nového primátora Klička

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V prezidentských voľbách zvíťazil Porošenko, Kyjev má nového primátora Klička

KYJEV - Ukrajinský oligarcha Petro Porošenko dnes večer vyhlásil, že o víťazovi predčasných prezidentských volieb na Ukrajine sa rozhodlo už v prvom kole. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

17:12 - Eustream začal s procedúrou Open Season

Spoločnosť Eustream začala pri projekte reverzného chodu plynu zo Slovenska na Ukrajinu s procedúrou Open Season. V tomto procese bude slovenský prepravca plynu v nasledujúcich týždňoch zisťovať záväzný záujem účastníkov trhu o prepravné kapacity plynu na Ukrajinu cez plynovod Vojany. "Prepojenie Slovenska a Ukrajiny spojí prepravné siete operátorov Eustream a Ukrtransgaz cez nový prepojovací bod - Budince, v blízkosti existujúceho prepojovacieho bodu Veľké Kapušany. Toto prepojenie ponúka nové príležitosti na prepravu plynu a posilní cezhraničnú likviditu," informoval hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

 

Záujemcovia o prepravné kapacity plynovodu, ktorým bude prúdiť plyn zo západu na východ, môžu svoje požiadavky predkladať do 23. júna tohto roka. "Po vyhodnotení procesu Open Season, v zmysle prijatých záväzných ponúk, bude nasledovať uzatváranie finálnych zmlúv o preprave plynu medzi Eustreamom a zákazníkmi, takzvanými shippermi," konštatoval Chuguryan. 

 

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu bude prúdiť prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Dohodli sa na tom ukrajinská a slovenská strana koncom apríla tohto roka. Dohodu spečatili podpisom memoranda. Ročne by mohlo vďaka spomínanému plynovodu prúdiť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu. Prvé kubíky plynu by mohli prúdiť nášmu východnému susedovi už v septembri tohto roka. Do projektu spätného chodu dodávok plynu však musí ešte slovenský prepravca plynu investovať zhruba 20 miliónov eur.

 

16:24 - Lídri EÚ a NATO označili voľby na Ukrajine za úspešné

Európska únia označila víkendové voľby na Ukrajine za "úspešné" s tým, že to považuje za "významný krok" na ceste k upokojeniu napätia v krajine.
      

"Všetci Ukrajinci by mali tieto voľby vziať ako príležitosť k novému začiatku pre krajinu a prijať výsledok volieb po ohlásení konečných výsledkov," napísali v spoločnom vyhlásení predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Dvojica čelných predstaviteľov únie privítala skutočnosť, že Rusko oznámilo svoju pripravenosť viesť dialóg s novozvoleným prezidentom Ukrajiny. 
      

"Vítame vyhlásenia Ruskej federácie naznačujúce, že bude rešpektovať vôľu ukrajinského ľudu a vstúpi do dialógu s novým ukrajinským prezidentom. Tešíme sa na ďalšie konkrétne kroky na tejto konštruktívnej ceste vrátane vyvinutia vplyvu na ozbrojené skupiny s cieľom upokojiť situáciu na mieste," píše sa v komuniké. Ukrajincom zablahoželal k úspešným voľbám i generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý podľa agentúry DPA poznamenal, že voľby označili ako regulárne medzinárodní pozorovatelia "napriek zločinnému násiliu, zastrašovaniu a provokáciám zo strany proruských separatistov".

 

15:31 - Ukrajinské letectvo podniklo nálety voči povstalcom na doneckom letisku

Ukrajinské vojenské lietadlá podnikli dnes nálety voči proruským povstalcom, ktorí obsadili Medzinárodné letisko v Donecku na východe krajiny. 
      

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na svojich reportérov. Podľa ich informácií sa z jednej časti letiska asi dve hodiny ozývala opakovaná streľba a výbuchy, zatiaľ čo nad areálom prelietavali vojenské lietadlá. 
     

 Na letisku pristáli aj príslušníci výsadkových oddielov, ktorých pravdepodobne doviezli armádne vrtuľníky. Ich úlohou má byť "vyčistenie" priestoru letiska. 
     

 Miestne Medzinárodné letisko Sergeja Prokofieva obsadili v noci nadnes ozbrojenci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Z riadiacej veže následne evakuovali dispečerov, čo spôsobilo prerušenie prevádzky letiska. Ukrajinské bezpečnostné sily dali "teroristom" ultimátum, aby do 12.00 SEČ zložili zbrane. 

 

 

14:27 - OBSE označila prezidentské voľby na Ukrajine za úspešné

Medzinárodná pozorovateľská misia sa dnes vyslovila pochvalne na adresu Ukrajiny za priebeh nedeľných predčasných prezidentských volieb. Voľby boli podľa nej z veľkej časti v súlade s medzinárodnými záväzkami a rešpektovali základné slobody, a to aj napriek aktivitám ozbrojených skupín na východe Ukrajiny.
      

Pozorovateľská misia vedená Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo svojej predbežnej hodnotiacej správe vyzdvihla úsilie volebných orgánov, ktoré zabezpečili hlasovanie v celej krajine napriek pokračujúcim nepokojom a násiliu na východe Ukrajiny.
      

"Do nedele sme všetci vedeli, že toto budú dôležité, ale náročné voľby, málokto veril, že budú úspešné. Naše hodnotenie je jasné - vďaka ukrajinským úradom a ukrajinskému ľudu boli voľby úspešné," uvádza sa v správe OBSE. Autori správy odsúdili vynútené zatváranie okrskových volebných komisií ozbrojenými skupinami, únosy, vyhrážanie sa smrťou, vpády do súkromných bytov, ako aj habanie techniky a materiálu pripraveného a určeného na voľby. Pozorovateľská misia konštatovala, že cieľom tohto konania bolo odoprieť občanom ich právo na hlasovanie.
      

Mimoriadna kvalita volieb poskytuje novému prezidentovi Ukrajiny legitimitu na to, aby okamžite nadviazal inkluzívny dialóg so všetkými občanmi v regiónoch na východe krajiny s cieľom obnoviť ich dôveru, uviedol Andreas Gross, šéf delegácie pozorovateľov Rady Európy na prezidentských voľbách.

 

13:39 - Z letiska v Donecku bolo počuť streľbu, obsadili ho neznámi ozbrojenci

Medzinárodné letisko v Donecku na východe Ukrajiny obsadili dnes ozbrojení muži, informovala dnes agentúra UNIAN. Vzdušný priestor nad mestom nikto nekontroluje, pretože dispečerov z riadiacej veže evakuovali, dodal zdroj.
      

Ukrajinskí vládni vojaci, ktorí letiskový areál strážili, sa stiahli do lesného porastu v blízkosti štartovacej dráhy. Ozbrojenci si na streche letiskovej budovy vybudovali palebné postavenia. Podľa UNIAN majú k dispozícii automatický granátomet, ako aj niekoľko ostreľovačov.
      

Na letisku, s výnimkou jedného JAK-u, nie sú žiadne lietadlá. Prevádzku letiska totiž dnes ráno prerušili práve v dôsledku vpádu skupiny neznámych ozbrojencov. Z oblasti, kde sa nachádza letisko, bolo dnes popoludní počuť výbuchy a nad areálom sa vznášal dym. Podľa UNIAN nad Doneckom lietajú vojenské lietadlá a vrtuľníky.
      

Hovorkyňa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) identifikovala ozbrojencov, ktorí obsadili letisko, ako pluk Východ. Jeho príslušníci sa minulý piatok zúčastnili na bojoch s vládnymi silami v oblasti ležiacej západne od Donecka. Keďže sa dnes po prieniku do letiskového areálu dožadovali odchodu ukrajinských vojakov rozmiestnených v objekte na jeho ochranu, ich akcia zrejme súvisí s vyhlásením stanného práva na území DĽR. Ako oznámil predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin, "hlavným účelom je vyčistiť územie DĽR od ukrajinských vojenských jednotiek."

 

img

 

13:16 - Porošenko: Janukovyč by mal komentovať len svoj návrat na lavicu obvinených

Pravdepodobný nový ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že Viktor Janukovyč by mal komentovať len termín svojho návratu na Ukrajinu a na lavicu obvinených. Po dnešnej tlačovej konferencii Porošenko novinárom povedal, že ho nezaujíma Janukovyčov názor na voľby. Dodal, že o Janukovyča sa zaujíma, len pokiaľ ide o jeho návrat na Ukrajinu a na lavicu obvinených. 
     

"Myslím, že by mal komentovať len termín svojho návratu," dodal v reakcii na žiadosť o komentár Janukovyčovho vyhlásenia k nedeľným predčasným voľbám. Janukovyč vyhlásil, že rešpektuje rozhodnutie ukrajinských voličov, ktoré "padlo v čase najťažšom pre našu krajinu". Týmto vyhlásením Janukovyč komentoval výsledok predčasných prezidentských volieb, ktorých víťazom sa podľa všetkého stal Porošenko. 
      

Janukovyč vo svojom vyhlásení uviedol, že bez ohľadu na to, v akom regióne koľko voličov hlasovalo, rešpektuje ich rozhodnutie. Súčasne však zdôraznil nutnosť účasti juhovýchodu krajiny pre "legitimitu volieb a legitimitu samotného prezidenta". Mnohí voliči týchto regiónov sa podľa Janukovyča cítili byť "urazení a ponížení postupom nelegitímnej vlády, ktorá sa dostala k moci vojenským prevratom". Medzičasom internetová komunita na Ukrajine upozornila na to, že Janukovyč dnes prekročil alebo v utorok prekročí ruským zákonom povolenú dĺžku pobytu cudzinca v Rusku, ktorá je obmedzená na 90 dní. 
      

Agentúra Ukrinform na ich upozornenie reagovala a oslovila ukrajinské MZV, ktoré však informovalo, že táto záležitosť je v kompetencii ruských úradov. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že Janukovyčovej kauze bude venovať zvýšenú pozornosť.  Na to, že Janukovyč by sa mohol pokúsiť prekročiť rusko-ukrajinské hranice, je pripravená aj ukrajinská tajná služba SBU, uviedol jej námestník Viktor Jahun. Dodal, že úrady boli na tento variant pripravené aj v deň volieb, keďže Janukovyč vyhlasoval, že žije u priateľa v Rostove na Done.
      

Ukrinform však súčasne pripomenul vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova z 18. apríla, keď vyhlásil, že Janukovyč je nútený žiť pod ochranou ruského štátu, lebo jeho život na Ukrajine je ohrozený. Dodal, že Janukovyč môže v Rusku "žiť absolútne slobodne".

 

13:10 - Porošenko po nástupe do funkcie predá firmy, ale nie televíziu

Pravdepodobný nový ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Kyjeve vyhlásil, že po nástupe do prezidentskej funkcie sa zbaví všetkých svojich firiem. Súčasne však uviedol, že televízny Piaty kanál, ktorý mu tiež patrí, nepredá. Informovali o tom ukrajinské i ruské tlačové agentúry.
      

"Piaty kanál ako majetok, ktorý mi tiež patrí, nebude predaný," deklaroval bez bližšieho vysvetlenia. Súčasne potvrdil zámer zbaviť sa všetkých podnikateľských aktív, pričom poznamenal, že jeho tím už začal hľadať investičného konzultanta a postupne i kupcov. "Musíme zaviesť novú tradíciu - človek, ktorý sa ujíma novej funkcie, predá svoj biznis a všetky svoje sily sústredí na prácu," vyhlásil a dodal, že v jeho prípade bude prioritou integrácia Ukrajiny do EÚ. Poznamenal, že ešte do inaugurácie chce absolvovať niekoľko schôdzok s vysokopostavenými predstaviteľmi cudzích štátov. Osobitnú pozornosť chce venovať aj boju s korupciou a rozvoju plánov na modernizáciu krajiny.

 

12:42 - Ukrajina: ÚVK neočakáva spochybnenie legitimity nedeľňajších volieb

Ukrajinská ústredná volebná komisia nezaznamenala počas nedeľňajších predčasných prezidentských volieb nijaké prípady porušenia zákona, ktoré by mohli spochybniť legitimitu hlasovania.
      

Uviedol to dnes v Kyjeve predseda ÚVK Mychajlo Ochendovskyj, podľa ktorého sa na voľbách zúčastnilo viac ako 60 percent zaregistrovaných voličov, píše agentúra Ukrinform. "Je to dôstojná odpoveď národa na pokusy o zmarenie prezidentských volieb," vyhlásil Ochendovskyj.
      

Ako príklad uviedol, že v Kyjeve prišlo nového prezidenta voliť 62,7 percenta voličov, zatiaľ čo v problematických oblastiach na východe Ukrajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti, svoje právo využilo 15,37 percenta a 38,94 percenta voličov.
      

Na margo sťažností, že voliči museli pred volebnými miestnosťami čakať pomerne dlho, Ochendovskyj uviedol, že príčinou bolo paralelné konanie prezidentských a miestnych volieb. "Domnievam sa, že Ukrajina by sa už nikdy nemala vrátiť k spájaniu prezidentských a miestnych volieb," vyhlásil šéf ÚVK.

 

12:22 - Porošenko sa chce stretnúť s Rusmi, tí sú pripravení

Budúci ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyjadril vieru v júnové stretnutie s lídrami Ruska v záujme nastolenie stability na nepokojnom východe Ukrajiny. Podľa jeho slov bude zapojenie Moskvy do celého procesu kľúčové. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov krátko predtým vyjadril vôľu stretnúť sa s nástupcom zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Podmienkou podľa neho je zastavenie ozbrojených zásahov voči povstalcom na východe a začatie dialógu medzi vládou a jej odporcami. Podľa Porošenka je to však možné iba s tými, ktorí zložili zbrane, a nie s "teroristami", ktorí ohrozujú bezpečnosť štátu. Budúci líder postsovietskej krajiny taktiež potvrdil záujem využiť všetky zákonné prostriedky s cieľom prinavrátiť Ukrajine polostrov Krym, ktorý sa v marci pričlenil k Rusku. Lavrov na margo budúcich rokovaní s Porošenkom dodal, že nie je potrebné žiadne sprostredkovanie zo strany Západu.

 

Porošenko sa v nedeľu krátko po skončení volieb vyhlásil za novú hlavu štátu. Reagoval tak na prvé odhady výsledkov, podľa ktorých získal nadpolovičnú väčšinu hlasov už v prvom kole. Podľa čiastkových výsledkov zverejnených v pondelok po spočítaní 60 percent hlasov získal oligarcha takmer 54-percentnú podporu Ukrajincov. Druhá s veľkou stratou je expremiérka Julija Tymošenková so ziskom viac ako 13 percent hlasov. Líder Radikálnej strany Oleh Ľaško je predbežne tretí s takmer 8,5-percentnou podporou.

 

img

 

11:40 - Janukovyč rešpektuje výsledok volieb na Ukrajine

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil, že rešpektuje rozhodnutie ukrajinských voličov, ktoré "padlo v čase najťažšom pre našu krajinu". 
      

Týmto vyhlásením Janukovyč komentoval výsledok predčasných prezidentských volieb, ktorých víťazom sa podľa všetkého stal podnikateľ Petro Porošenko. 
      

Janukovyč vo svojom vyhlásení uviedol, že bez ohľadu na to, v akom regióne koľko voličov hlasovalo, rešpektuje ich rozhodnutie. Súčasne však zdôraznil nutnosť účasti juhovýchodu krajiny pre "legitimitu volieb a legitimitu samotného prezidenta". Mnohí voliči týchto regiónov sa podľa Janukovyča cítili byť "urazení a ponížení postupom nelegitímnej vlády, ktorá sa dostala k moci vojenským prevratom".

 

img

 

11:38 - Lavrov: Rusko je pripravené spolupracovať s novým ukrajinským prezidentom

Rusko bude rešpektovať výsledky prezidentských volieb na Ukrajine a je pripravené na dialóg s ich predpokladaným víťazom Petrom Porošenkom, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý súčasne upozornil, že predvolebná kampaň na Ukrajine "nebola bez problémov".
      

Dodal, že nové ukrajinské vedenie musí brať do úvahy záujmy všetkých skupín občanov. Zopakoval, že kľúčom k riešeniu krízy v krajine je dialóg a kompromis medzi Kyjevom a regiónmi. 
      

Vyslovil nádej, že ukrajinské vedenie v súvislosti s riešením krízy bude plniť tzv. cestovnú mapu vypracovanú Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Šéf ruského MZV súčasne vyjadril nádej, že Porošenko urobí, čo je v jeho silách, aby sa vo vzťahoch medzi Kyjevom a regiónmi nedostali do popredia extrémistické a radikálne nálady.
      

Lavrov súčasne ukrajinské vedenie upozornil, že obnovenie protiteroristickej operácie ukrajinských vládnych síl na východe štátu bude "kolosálnou chybou". Z priebežne zverejňovaných výsledkov volieb vyplýva, že po sčítaní 60 percent odovzdaných hlasovacích lístkov Porošenko získal 53,86 percenta hlasov. Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes uviedla, že jeho súperka Julija Tymošenková mala podporu 13,08 percenta voličov.

 

img

 

 

10:54 -  Členom Porošenkovho tímu by mohol byť aj gruzínsky exprezident

Členom tímu poradcov Petra Porošenka po nástupe do funkcie prezidenta Ukrajiny by sa mohol stať bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Informoval o tom dnes v Kyjeve líder strany UDAR a pravdepodobný víťaz volieb primátora Kyjeva Vitalij Kličko.
     

 Kličko podľa agentúry UNIAN spresnil, že so Saakašvilim na túto tému hovoril a bývalý gruzínsky prezident ponúkol svoje služby. Členom Porošenkovho tímu by sa mohol stať aj bývalý minister ekonomiky Kacha Bendukidze. Kličko uviedol, že Gruzínsko je pre Ukrajinu vzorom.
      

Z priebežne zverejňovaných výsledkov volieb vyplýva, že po sčítaní 60 percent odovzdaných hlasovacích lístkov Porošenko získal 53,86 percenta hlasov. Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes uviedla, že jeho súperka Julija Tymošenková mala podporu 13,08 percent voličov.
      

Podľa predbežných neúplných neoficiálnych výsledkov Vitalija Klička do funkcie primátora ukrajinskej metropoly volilo 56,33 percent Kyjevčanov.

 

10:52 - Komorowski pozval Porošenka do Poľska v čase Obamovej návštevy

Poľský prezident Bronislaw Komorowski zablahoželal ukrajinskému oligarchovi Petrovi Porošenkovi k víťazstvu vo voľbách a pozval ho na návštevu svojej krajiny, informovala dnes agentúra Interfax.
      

V telefonickom rozhovore s Porošenkom Komorowski vyjadril nádej, že po prezidentských voľbách sa situácia na Ukrajine stabilizuje. 
      

Súčasne, ako informovala britská BBC, pozval Porošenka na návštevu Poľska, ktorá by sa mohla uskutočniť už 3. a 4. júna, keď Poľsko oslávi 25. výročie prvých čiastočne slobodných parlamentných volieb.
      

BBC uviedla, že z tohto dôvodu do Varšavy pricestuje aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa 3. júna stretne s prezidentmi štátov strednej a východnej Európy.
      

V nedeľu, krátko po zverejnení prvých neoficiálnych odhadov výsledkov predčasných prezidentských volieb na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit-pollov, Porošenko vyhlásil, že Poľsko by mohlo byť cieľom jeho prvej zahraničnej cesty, aj keď zdôraznil, že jeho prvé kroky budú smerovať do Donbasu.  
      

Agentúra UNIAN dnes s odvolaním sa na šéfa právnej sekcie Porošenkovho volebného štábu Romana Zvaryča informovala, že inaugurácia nového prezidenta by sa mohla konať v termíne od 8. do 10. júna. 
      

Zvaryč dodal, že Porošenkov právnický tím nezaregistroval žiadne prípady porušenia volebného zákona, na ktorých základe by bolo možné spochybniť výsledky hlasovania. Ocenil, že Porošenkova najvážnejšia protikandidátka Julija Tymošenková uznala svoju porážku, ako aj hodnotenie o transparentnosti volieb, ale vyjadril údiv nad informáciami z jej štábu, že sa výsledky volieb údajne chystajú napadnúť súdnou cestou.

 

10:17 - Ruská televízia ORT chybne informovala, že voľby na Ukrajine vyhral Jaroš

Webová stránka ukrajinskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) sa mala stať terčom hackerov, ktorí na nej chceli umiestniť oznámenie, že prezidentské voľby na Ukrajine vyhral vodca radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš.
      

Informoval o tom dnes riaditeľ ukrajinskej správy spojov Volodymyr Zverev, podľa ktorého sa malo oznámenie na stránke ÚVK objaviť v nedeľu krátko po 20.00 h miestneho času, teda vtedy, keď sa objavili prvé neoficiálne odhady výsledkov predčasných prezidentských volieb. 
      

Zverev dodal, že ukrajinským špecialistom sa podarilo hackerskému útoku včas predísť. Spresnil, že web ÚVK je aj naďalej terčom počítačových útokov, ktoré sa však zatiaľ darí likvidovať.
      

Ukrajinská tajná služba (SBU) v nedeľu informovala, že odhalila a v Kyjeve zadržala skupinu hackerov, ktorí sú podozriví, že sa pomocou špeciálneho vybavenia chceli pokúsiť sfalšovať výsledky nedeľných predčasných prezidentských volieb na Ukrajine. 
      

Podľa agentúry Interfax SBU v priebehu nedele zaregistrovala viacero pokusov o počítačové útoky na databázy Ústrednej volebnej komisie, na jej oficiálnu webovú stránku i na informačný portál Voľby, informoval v nedeľu na brífingu v Kyjeve námestník riaditeľa SBU Viktor Jahun.
      

Hackeri počas víkendu podnikli útok aj na stránku ministra vnútra Arsena Avakova, kde sa im podarilo "zavesiť" správu o nefunkčnosti systému Voľby.
      

Ukrajinské a aj ruské médiá v noci nadnes informovali, že Prvý kanál ruskej televízie ORT v nedeľu večer bez presnejšieho uvedenia zdroja zverejnil falošné údaje o údajnom víťazstve Dmytra Jaroša. 
      

Podľa tabuľky, ktorá sa objavila vo vysielaní, mal Jaroš získať vyše 37,13 percenta hlasov a na druhom mieste mal skončiť Petro Porošenko s 29,63 percentami hlasov. 
      

Moderátorka relácie Irada Zejnalovová skonštatovala, že nie je známe, odkiaľ pochádzajú tieto údaje, ktoré sa tak kardinálne odlišujú od zverejnených prvých povolebných odhadov na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit-pollov.
      

Ukrajinské médiá a používatelia sociálnych sietí upozornili, že dizajn stránky, ktorú mala v zábere ruská televízia, sa len vzdialene podobá na oficiálnu webovú stránku ukrajinskej ÚVK.
      

Zatiaľ nie je jasné, či Ukrajinou odhalený pripravovaný hackerský útok na ÚVK súvisí s falošnými výsledkami predčasných prezidentských volieb na Ukrajine, zverejnenými ruskou televíziou. Nie je jasné ani to, prečo televízia ORT informáciu s falošnými výsledkami odvysielala, keďže vírus, ktorý bol určený na útok na web ÚVK, sa podarilo zlikvidovať 40 minút pred zavretím volebných miestností a zverejnení prvých exit-pollov.
      

Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií prezidentské voľby na Ukrajine vyhral už v prvom kole Petro Porošenko so ziskom vyše 53 percent hlasov. Kandidatúru Dmytra Jaroša podporilo menej ako jedno percento voličov.

 

img

 

09:07 - Letisko v Donecku obsadili ozbrojení muži, prevádzka je prerušená

Medzinárodné letisko vo východoukrajinskom Donecku dnes pozastavilo prevádzku po tom, ako do jeho areálu v noci nadnes prenikli ozbrojení predstavitelia tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR).
      

Informovala o tom agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že niekoľko desiatok ozbrojených mužov sa dožadovalo odchodu ukrajinských vojakov rozmiestnených v areáli na jeho ochranu. Pri akcii predstaviteľov DĽR neboli použité zbrane.
      

Tlačová služba letiska zdôraznila, že letisko nie je pod kontrolou DĽR.
      

Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že DĽR dnes na svojom území zavádza stanné právo. Ako oznámil predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin, "hlavným účelom je vyčistiť územie DĽR od ukrajinských vojenských jednotiek."

 

09:05 - Ukrajinské bezpečnostné sily obnovia špeciálnu operáciu na východe

Ukrajinské bezpečnostné sily v nasledujúcich hodinách obnovia aktívnu fázu špeciálnej operácie proti stúpencom federalizácie na východe krajiny, vyhlásil dnes ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema.
      

"Ozbrojené sily už úplne zablokovali časť regiónov," uviedol Jarema. Vysvetlil, že aktívnu fázu operácie dnes prerušili, aby ľudia vo východných oblastiach mohli hlasovať v prezidentských voľbách.
      

Ukrajinské ministerstvo vnútra medzitým informovalo, že polícia zadržala brata Dmitrija Kuzmenka - "ľudového starostu" mesta Mariupol v Doneckej oblasti.
      

"Denis Kuzmenko, brat takzvaného 'ľudového starostu', bol zadržaný v Mariupole. Kuzmenka odviezli z Doneckej oblasti. Súd čoskoro rozhodne o miere obmedzenia," citovala agentúra ITAR-TASS Antona Geraščenka z rezortu vnútra. Dodal, že jeden z ochrankárov Kuzmenka bol zastrelený.
      

Podľa ministerstva je Denis Kuzmenko podozrivý zo série zločinov vrátane obsadenia administratívnych budov a organizovania pokusov o zmarenie volieb.

 

08:05 - Donecká ľudová republika zavádza stanné právo

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) zavádza dnes na svojom území stanné právo, oznámil predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin.

     

"Hlavným účelom je vyčistiť územie DĽR od ukrajinských vojenských jednotiek," vysvetlil pre agentúru ITAR-TASS.
      

Pušilin sa vyjadril aj k plánom zrejmého víťaza ukrajinských prezidentských volieb Petra Porošenka, že cieľom jeho prvej oficiálnej návštevy ako hlavy štátu bude Donbas.
      

"Pozrime sa pravde do očí. Nie je to celkom vhodné, keďže národ DĽR je proti predstaveným kandidátom. Žiadny z nich neodsúdil zločinné príkazy moci v Kyjeve, ktoré vedú k smrti civilistov. Žiaden z nich neodsúdil udalosti z Odesy. O čom sa chce rozprávať," pýtal sa Pušilin.
      

Poznamenal, že dialóg medzi DĽR a Kyjevom "je možný len za účasti sprostredkovateľov". "Sme pripravení diskutovať o otázkach výmeny rukojemníkov a stiahnutia ukrajinských vojsk s územia DĽR," dodal Pušilin.

 

06:40 - Tymošenková uznala svoju porážku

Ukrajinská prezidentská kandidátka Julija Tymošenková dnes uznala svoju porážku v predčasných prezidentských voľbách a zablahoželala Petrovi Porošenkovi k  pravdepodobnému víťazstvu.
      

Vo svojom vystúpení sa poďakovala ukrajinským voličom za podporu a uviedla, že nový prezident má k dispozícii všetky možnosti, aby zastavil vojnu na východe Ukrajiny. Dodala, že jej tím bude pomáhať všetkým vetvám moci.
      

Zdôraznila, že najväčším úspechom dnešných volieb je to, že sa vôbec konali bez ohľadu na snahy Ruska zmariť ich. 
      

Volebnú porážku dnes priznal aj ďalší kandidát Serhij Tihipko, ktorý podľa niektorých prieskumov mal šance získať v prvom kole viac hlasov ako Tymošenkovoá a nastúpiť tak do druhého kola volieb proti favoritovi Porošenkovi. 
      

Tihipko uznal, že voľby sú platné, a to aj napriek problémom s hlasovaním v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sa kvôli vyhrážkam proruských separatistov vo väčšine okrskov hlasovanie ani neuskutočnilo. 
      

"Najdôležitejšie je, že voľby sú platné. Krajina potrebuje legitímneho prezidenta," uviedol Tihipko. Dodal, že ak by sa predsa len konalo druhé kolo volieb, nepodporí by žiadneho z kandidátov.
      

Porazený kandidát Dmytro Jaroš prisľúbil, že ním vedené radikálne hnutie Pravý sektor bude pomáhať novému prezidentovi pri urovnaní krízy na východe krajiny. Súhlasil s Porošenkom v tom, že Ukrajina potrebuje nový parlament a uviedol, že jeho hnutie sa v parlamentných voľbách bude uchádzať o priazeň voličov. 
      

Ďalší neúspešný kandidát dnešných volieb, Anatolij Hrycenko, ktorý podľa exit polls skončil na štvrtom mieste, sa domnieva, že nový prezident by mal čo najrýchlejšie ukončiť tzv. protiteroristickú operáciu na východe Ukrajiny. Dodal, že mnohé závisí od rozhodnosti nového prezidenta pristúpiť ku kádrovým zmenám vo vedení krajiny. "Tí ľudia, ktorí dopustili eskaláciu na východe Ukrajiny, musia ísť pred súd," uviedol Hrycenko.

 

img

 

06:38 - Porošenko tvrdí, že voľby primátora Kyjeva vyhral Kličko

Líder ukrajinskej strany UDAR Vitalij Kličko podľa odhadov zvíťazil vo voľbách primátora ukrajinskej metropoly Kyjev. Vyplýva to z odhadov predvolebného štábu prezidentského kandidáta Petra Porošenka, v ktorého prospech sa Kličko pred časom vzdal kandidatúry v prezidentských voľbách.
      

Podľa agentúry UNIAN Porošenko už Kličkovi zablahoželal k víťazstvu a vyhlásil, že všetky reformy na Ukrajine sa budú začínať práve v Kyjeve.
      

Kličko s týmto zámerom súhlasil a prisľúbil, že z Kyjeva "urobí naozajstné európske mesto". 
      

Vyzval všetkých Ukrajincov, aby sa zjednotili a spoločne pristúpili k realizácii nevyhnutných reforiem. Zároveň sa poďakoval za podporu demokratických kandidátov v dnešných voľbách.
      

Podľa sociologických prieskumov bol Kličko favoritom volieb primátora Kyjeva. O túto funkciu sa vo voľbách uchádzal už tretí raz. V prípade svojho zvolenia za svoje hlavné ciele vo funkcii označil vypracovanie nového územného plánu Kyjeva a prijatie nového zákona o hlavnom meste.

 

img

 

06:32 - Ukrajinský oligarcha Petro Porošenko dnes večer vyhlásil, že o víťazovi predčasných prezidentských volieb na Ukrajine sa rozhodlo už v prvom kole. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Na brífingu, ktorý sa uskutočnil po zavretí volebných miestností, Porošenko vyhlásil, že "všetky tzv. exit polls bez výnimky svedčia o tom, že voľby sa skončili prvým kolom a krajina má nového prezidenta".
      

Pred priaznivcami vo svojom volebnom štábe vyhlásil, že väčšina Ukrajincov mu dala mandát, aby pokračoval v integrácii so zvyškom Európy. Zdôraznil však, že jeho prioritou bude cesta do východných častí Ukrajiny a ukončenie "vojny a chaosu", ktoré tam spôsobili proruskí separatisti.  
      

Avizoval tiež, že na budúci rok by sa na Ukrajine mali konať parlamentné voľby.  Porošenko súčasne uviedol, že Ukrajina nikdy neuzná referendum o nezávislosti Krymu, ani jeho "okupáciu". 
      

Na otázku týkajúcu sa vzťahov s Ruskom Porošenko odpovedal, že zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajine zostávajú preňho prioritou. Porošenkovo víťazstvo už v prvom kole prezidentských volieb predpovedajú nezávisle od seba dva rôzne povolebné odhady na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit polls. Podľa nich  Porošenko získal od 55,9 do 57,3 percenta hlasov.
      

Na druhom mieste, s veľkým odstupom, skončila líderka strany Vlasť a expremiérka Julija Tymošenková, ktorej svoje hlasy odovzdalo podľa odhadov 12,9 (resp. 12,4) percenta voličov.
      

Ak sa tieto výsledky potvrdia, druhé kolo volieb nebude potrebné. Exit polls, ktoré si dali urobiť viaceré ukrajinské televízie, tiež vylučujú konanie druhého kola prezidentských volieb.
      

Na treťom mieste skončil Oleh Ľaško s ôsmimi percentami hlasov. Za ním nasledoval Anatolij Hrycenko (6,3 percenta), Serhij Tihipko (4,7 percenta), Mychajlo Dobkin (2,1 percenta), Oľha Bohomolecovová (1,9 percenta), Vadym Rabinovyč (1,9 percenta), Oleh Ťahnybok (1,3 percenta) a Petro Symonenko (1,1 percenta). Zvyšní kandidáti získali podľa odhadov menej ako jedno percento hlasov.

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies