Situácia na Ukrajine: Po zrážkach na východe hlásia obete obe strany

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 18:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Po zrážkach na východe hlásia obete obe strany

KYJEV - Situácia na Ukrajine stále nie je pokojná. V Slovjansku sa opäť koná protiteroristická akcia. Obete hlásia na oboch stranách. Situáciu stále monitorujeme.

slovakia

left justify in out

22:01 - Rumunské námorné sily usporiadali cvičenia v Čiernom mori

Rumunské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o vojenských cvičeniach v Čiernom mori za účasti približne 1600 príslušníkov námorných síl krajiny, ktoré sa konajú v období zvýšeného napätia na Ukrajine. Akcia pod názvom Vector 2014 sa koná od pondelka do piatku v rumunských a medzinárodných vodách, podľa vyhlásenia rezortu je však súčasťou dlhodobo plánovaného nácviku. Po tom, ako Rusko v marci anektovalo Krym, sa nepokoje na Ukrajine rozšírili do ďalších oblastí a najnovšie aj do čiernomorského prístavu Odesa, ktorý je vzdialený od rumunského územia približne 300 kilometrov. Rumunsko ako jeden z členov NATO minulý týždeň vyzvalo na posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk v oblasti, pričom argumentovalo potrebou zaistenia stability po pričlenení Krymu k Rusku. Bukurešť má obavy zo zopakovania krymského scenára v susednom Moldavsku, ktorého proruský separatistický región Podnestersko žiada pripojenie k Rusku.

 

21:48 - Biely dom vyjadril obavy zo zhoršenia situácie v Odese

Americký Biely dom vyjadril dnes "mimoriadne obavy" zo zhoršenia situácie na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Associated Press. USA a Európa sa doteraz sústredili na východnú Ukrajinu, kde proruskí separatisti už niekoľko týždňov okupujú budovy. Nepokoje sa však rozšírili do prístavu Odesa na juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinská vláda pokúša obnoviť svoju kontrolu.

 

21:23 - Rusko zverejnilo správu o porušovaní ľudských práv

Ruská vláda v pondelok zverejnila 80-stranovú správu, v ktorej podrobne opisuje "rozšírené a hrubé porušovanie ľudských práv" na Ukrajine počas uplynulých šiestich mesiacov. Zodpovednosť za uvádzaný stav pritom pripisuje novému vedeniu v Kyjeve a jeho západným spojencom. Moskva týmto spôsobom vracia úder v informačnej vojne, v ktorej označuje svojich protivníkov na Ukrajine za fašistov a spôsob ich nástupu k moci za puč proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi podporovanému Kremľom. Ukrajinskí a západní predstavitelia medzitým pokračujú v obviňovaní Ruska z vyvolávania nepokojov na území susednej krajiny v snahe rozšíriť svoj vplyv po marcovom anektovaní Krymu.

 

21:16 - Po zrážkach na východe hlásia obete obe strany

Ukrajinské bezpečnostné sily majú pod kontrolou väčšinu mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti až na jeho centrum, oznámila dnes Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorú citovala agentúra RIA Novosti. "Kramatorsk kontroluje protiteroristické centrum s výnimkou centra mesta," povedala hovorkyňa SBU novinárom. Dodala, že tamojšia domobrana má podľa nej naďalej vo svojej moci miestne budovy ministerstva vnútra, SBU a ďalšie objekty v Slovjansku a Kramatorsku.

 

Zástupca domobrany v Kramatorsku pre RIA Novosti vyhlásil, že v meste momentálne nie sú žiadni príslušníci ukrajinských bezpečnostných zložiek. V Slovjansku podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova bojovali dnes vládne jednotky proti približne 800 proruským ozbrojencom, ktorí používali aj zbrane veľkého kalibru a mínomety, informovala agentúra AP. Proruskí vzbúrenci zostrelili tiež ďalší vrtuľník vládnych síl, štvrtý od piatka. Zrútil sa do rieky, posádku však zachránili, aj keď bližšie detaily o jej stave neboli k dispozícii.

 

Obe strany hlásili aj obete na životoch. Ministerstvo vnútra potvrdilo smrť piatich príslušníkov polovojenskej polície a 30 ďalších zranených. Členovia proruskej domobrany sa pri informovaní o obetiach rozchádzali. Podľa agentúry Reuters hovorili o štyroch mŕtvych, zatiaľ čo podľa agentúry AP uviedli, že zahynulo najmenej osem ľudí, vzbúrencov i miestnych obyvateľov - traja v nemocnici v Slovjansku a piati pri bojoch v dedine Semenivka.

 

 

 

19:05 - Rumunské vojenské námorníctvo začalo cvičenia v Čiernom mori

Rumunské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že približne 1600 príslušníkov rumunského vojenského námorníctva sa zúčastní na námorných manévroch v Čiernom mori. Cvičenie námorných síl sa uskutoční počas prebiehajúcich nepokojov v susednej Ukrajine. Ministerstvo vo svojej tlačovej správe informovalo, že manévre "Vector 2014" sú súčasťou pravidelného a dlhodobo plánovaného námorného cvičenia. Začalo sa dnes a bude pokračovať do piatka v rumunských a medzinárodných vodách Čierneho mora. Námorníci budú cvičiť počas napätia na Ukrajine, kde sa po anexii Krymu Ruskom rozšírili nepokoje do prístavného mesta Odesa. Americký torpédoborec USS Donald Cook opustil čiernomorské vody minulý mesiac po spoločných dvojtýždňových manévroch. Fregata USS Taylor je stále prítomná v tejto oblasti.

 

img

 

 

18:44 -  Rusko vyzýva na stiahnutie vojakov a rokovanie

Ruská vláda v pondelok vyzvala Kyjev na ukončenie nasadzovania ozbrojených síl proti vlastným občanom a začatie rokovaní o vyriešení situácie na Ukrajine. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí hrozí vypuknutie humanitárnej krízy v dôsledku blokády vychodoukrajinských miest, ktoré sa bezpečnostné zložky snažia dostať spod kontroly proruských separatistov. Moskva preto vyzýva ukrajinské vedenie, aby "dostalo rozum, zastavilo krviprelievanie, stiahlo sily a konečne zasadlo za rokovací stôl, aby začalo normálny dialóg o spôsoboch, ako vyriešiť politickú krízu".

 

18:27 - MZV apelovalo na Kyjev a upozornilo na hrozbu humanitárnej katastrofy

Pred hroziacou humanitárnou katastrofou na Ukrajine varovalo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí v komentári k vývoju v krajine, ktorý sa objavil na jeho webovom portáli. Ruský rezort diplomacie pripomenul, že krviprelievanie pokračuje, aj keď sa ešte neskončil štátny smútok za obete z Odesy, a zdôraznil, že v niektorých oblastiach začínajú pociťovať nedostatok liečiv a problémy so zásobovaním potravinami. Moskva vyzvala súčasne kyjevské vedenie, aby prestalo s ťažením voči vlastnému obyvateľstvu, stiahlo armádne jednotky z východu krajiny a vrátilo sa k rokovaniam s cieľom začať dialóg o cestách riešenia politickej krízy.

 

18:25 - Rusko pozastavilo platnosť dohody o vzájomných vojenských inšpekciách s Litvou

Rusko pozastavilo dohodu o vzájomných vojenských inšpekciách s Litvou z roku 2001, informovalo dnes litovské ministerstvo obrany v čase narastajúcich obáv Pobaltia v súvislosti s ruskou asertívnosťou na Ukrajine. Na základe uvedenej dohody mohla Litva kontrolovať napríklad ruské sily v Kaliningradskej oblasti, kde sídli ruská flotila v Baltskom mori, a Rusko naopak mohlo kontrolovať litovskú armádu."Litva dodržiavala všetky podmienky tejto dohody a nedala príčinu pre takýto krok Ruska," informoval agentúru Reuters hovorca litovského ministerstva obrany. Tri pobaltské republiky - Estónsko, Lotyšsko a Litva - majú iba malé armády a ostražito sledujú kroky Ruska na Ukrajine.

 

17:37 - Transnefť odstavila ropovod na prepravu nafty do Maďarska

Spoločnosť Transnefť, ktorá má monopol na sieť ruských ropovodov, zastavila koncom apríla dodávky nafty prostredníctvom ropovodu na Ukrajinu a do Maďarska pre neistotu v otázke vlastníctva tejto prepravnej trasy. Dodávky firma zastavila minulý mesiac, potvrdil v pondelok pre agentúru Reuters hovorca spoločnosti Transnefť Igor Ďomin. Konštatoval, že firma začala práce na zakonzervovaní ropovodu tesne pred pojednávaním ukrajinského súdu o jeho vlastníctve, ktoré bolo stanovené na 25. apríla. 

 

17:27 - Aktivisti si pripomenú obete z Ukrajiny

Aktivisti v Bratislave si formou symbolického cintorína uctia obete z kyjevského Majdanu. Agentúru SITA o tom informovala Anna Kratochvílová z občianskeho združenia Jablko, ktoré podujatie organizuje. Pietny akt sa uskutoční v utorok 6. mája o 17:00 na Vajanského nábreží v Bratislave. Aktivisti plánujú na trávnatom poraste medzi Propellerom a osobným prístavom osadiť 109 symbolických krížov, ktoré reprezentujú padlých aktivistov z Kyjeva. Cieľom tejto akcie je podľa organizátorov odhaliť konkrétne príbehy zabitých, uctiť si ich pamiatku a pripomenúť blízke nebezpečenstvo, ktoré si obyvatelia Európy neuvedomujú. "Naším zámerom je ukázať ľuďom, že len kúsok za našimi hranicami pred niekoľkými týždňami umierali a stále umierajú za slobodu konkrétni ľudia, ktorí po sebe zanechali blízkych a že nejde len o anonymné čísla z médií," povedal Jakub Kratochvíľ zo združenia Jablko. Na projekte spolupracujú s českou organizáciou Dekomunizace. 

 

17:10 - Separatisti a ruskí agenti rozdávajú otrávené potraviny

Separatisti a ruskí agenti využívajú na východe Ukrajiny podľa tamojšej bezpečnostnej služby SBU novú metódu v podobe distribúcie otrávených jedál a nápojov príslušníkom ukrajinských ozbrojených síl a miestnym občanom. Informáciu priniesla rozhlasová stanica Sloboda s odvolaním sa na tlačovú tajomníčku Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Marinu Ostapenkovú a prevzala ju tlačová agentúra UNIAN. Podľa rovnakých zdrojov navyše príslušníci tzv. samoobrany čoraz častejšie využívajú pri svojich akciách ženy ako živé štíty. Množia sa aj prepady finančných ústavov a vozidiel prepravujúcich finančné prostriedky s cieľom získať peniaze na podporu trestnej činnosti.

 

16:39 - Eskalácia napätia na Ukrajine posunula cenu WTI nad 100 USD za barel

Cena americkej ropy WTI dnes zaznamenala rast a posunula sa nad 100 USD za barel (159 litrov), keď viac než nepriaznivé správy z čínskej ekonomiky zapôsobila na trhy eskalácia konfliktu na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP. Trhy najskôr negatívne zasiahli informácie, že aktivita v čínskom výrobnom sektore klesla v apríli už štvrtý mesiac po sebe. Miernym pozitívom podľa prieskumu banky HSBC je, že tempo poklesu sa mierne spomalilo, no takýto výsledok stále znamená, že čínska ekonomika, druhá najväčšia na svete, pokračuje v ochladzovaní. To by mohlo viesť k poklesu dopytu po energiách.

 

16:09 - Pri bojoch s domobranou v meste Slovjansk zahynuli štyria vojaci

Najmenej štyria príslušníci ukrajinských špeciálnych jednotiek prišli dnes o život a 30 ďalších utrpelo zranenia pri ozbrojenej potýčke s členmi domobrany neďaleko mesta Slovjansk v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra. Boje vypukli v ranných hodinách na diaľnici zo Slovjanska do Donecka, v blízkosti obce Semjonovka. Potvrdil to skôr aj hovorca samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Malcev. V priebehu noci sa objavili správy o tom, že ukrajinskí vojaci v štyroch obrnených vozidlách zaútočili na kontrolný bod v obci Kosťantynivka, pričom sa pohybovali smerom k Donecku. Podľa aktivistov domobrany došlo k zraneniu 20 civilistov. Kyjevské úrady použili proti domobrane pri Slovjansku vzdušné sily. Rezort obrany vyhlásil, že zámerom tohto kroku bolo zničiť železničné vagóny na prepravu uhlia, ktoré sa aktivisti snažili prerobiť na obrnený vlak.

 

img

 

15:16 - Pozorovatelia OBSE nie sú špióni, ale majú s nimi do činenia

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí pred časom dementovalo obvinenia zo špionáže, ktoré na adresu vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odzneli na východe Ukrajiny z úst tamojších separatistov. Napriek tomu prišiel teraz mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung s informáciou, že žiadny z pozorovateľov síce nepracoval pre Spolkovú spravodajskú službu (BND), ani jej vojenskú odnož, avšak celé kvarteto, traja príslušníci ozbrojených síl a tlmočník pracujú pre Centrum pre verifikačné úlohy Bundeswehru (ZVBw). Úlohou tejto inštitúcie s asi 200 zamestnancami a sídlom v Geilenkirchene je skúmanie dodržiavania obsahu dohôd o kontrole zbrojenia, uzavretých s Nemeckom inými štátmi, napríklad v rámci OBSE.

 

15:07 - Nemecko: Separatistické referendum v Donecku by krízu na Ukrajine zhoršilo

Nemecko sa domnieva, že referendum, ktoré plánujú proruskí separatisti vo východoukrajinskom meste Doneck, by porušilo ústavu krajiny a tamojšiu situáciu iba zhoršilo. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Aktivisti, ktorí okupujú regionálne úrady v Donecku, vyhlásili vznik vlastnej republiky a chcú 11. mája usporiadať referendum o odtrhnutí, čo by skomplikovalo ukrajinské prezidentské voľby, naplánované na 25. mája. "Takéto referendum by bolo v rozpore s ukrajinskou ústavou a neupokojilo situáciu, skôr ju vyhrotilo," vyhlásil na tlačovej konferencii Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Dodal, že ľudia, ktorí referendum vyhlásili, neboli demokraticky zvolení.

 

14:49 - Lavrov príde na zasadnutie Rady Európy do Viedne

 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov príde na výročné rokovanie Rady Európy (RE) do Viedne. Rakúske ministerstvo zahraničia v pondelok oznámilo, že Lavrov sa ešte dnes chce stretnúť s rakúskym kolegom Sebastianom Kurzom, ktorý sa plánuje zísť aj s ukrajinským šéfom diplomacie Andrijom Deščycjom. Je možné, že sa tak vo Viedni uskutoční aj stretnutie ministrov zahraničia Ruska a Ukrajiny, ktorí sa v polovici apríla zišli v Ženeve, kde s americkým náprotivkom Johnom Kerrym a hlavnou predstaviteľkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou vyrokovali dohodu, ktorá mala docieliť upokojenie situácie vo východnej Ukrajine. V posledných dňoch sa však situácia v rusky hovoriacom regióne priostrila a ofenzíva ukrajinskej armády proti proruským separatistom podporovaným Ruskom si už vyžiadala ľudské životy. Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v pondelok povedal, že "jeho krajina sa nachádza vo vojne s Ruskom".

 

14:12 - Rusko zostavilo "Bielu knihu" prípadov porušenia ľudských práv na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zostavilo "Bielu knihu", ktorá popisuje najohavnejšie prípady porušenia ľudských práv počas prebiehajúcej spoločensko-politickej krízy na Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.
      

"Kniha je založená na materiáloch z ruských, ukrajinských a západných médií i na vyhláseniach lídrov "nových úradov" na Ukrajine a ich stúpencov. Čerpá tiež z výpovedí očitých svedkov, pozorovateľov a rozhovorov, ktoré na mieste udalostí zozbierali členovia ruských mimovládnych organizácií," tvrdí rezort. Ministerstvo prízvukovalo, že zbierka údajov pokrývajúca udalosti od vlaňajšieho novembra po marec "ukazuje najhrubšie porušenia základných medzinárodných pravidiel a noriem v oblasti ľudských práv, ktoré spáchali okupujúci demonštranti Euromajdanu spolu s radikálnymi nacionalistami a niekedy aj s priamou podporou USA a EÚ".

 

13:26 - Za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny sú tri štvrtiny obyvateľov Donbasu

Takmer tri štvrtiny obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti podporujú zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v Donbase uplynulú nedeľu zorganizovalo občianske združenie Zväz vlasteneckých síl Donbasu. Anketári rozdali obyvateľom približne 60 miest a dedín Doneckej a Luhanskej oblasti zhruba 100.000 referendových hárkov. Respondenti odpovedali na dve otázky: či podporujú územnú celistvosť Ukrajiny a či sú za posilnenie právomocí miestnych orgánov, ktorých prejavom by bola samostatná rozpočtová a kultúrna politika regiónu. Za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny sa vyslovilo 72,8 percenta obyvateľov Doneckej oblasti a 70,1 percenta obyvateľov Luhanskej oblasti.  Jeden z občianskych aktivistov, Dmytro Tkačenko, pre agentúru Ukrinform ešte v nedeľu spresnil, že "referendum" nemá žiadnu právnu silu. Jeho hlavným cieľom je zistiť "skutočný postoj občanov Doneckej a Luhanskej oblasti k otázke jednoty strany" vyjadrený slobodne, "nie pod hlavňami samopalov". 

 

13:13 - Separatisti v Odese sa chcú zmocniť vládnych budov v meste 

Proruskí aktivisti v čiernomorskom prístave Odesa avizovali, že po dnešnom pohrebe miestneho politika, ktorý pri piatkovom požiari Domu odborov utrpel smrteľné zranenia, sa zmocnia vládnych budov v meste.  Poslanec oblastného parlamentu Viačeslav Markin, ktorý bol známym kritikom súčasnej kyjevskej vlády, podľahol v nedeľu ťažkým popáleninám. Na jeho dnešnom pohrebe sa zúčastnilo asi 300 proruských aktivistov, ktorí skandovali: "Hrdina, hrdina!" Mnohí z nich mali na odevoch pripnuté čierno-oranžové stuhy sv. Juraja, ktoré sa stali symbolom proruského protestného hnutia na juhovýchodnej Ukrajine.

 

Ako informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, do Odesy sa dnes presunula jednotka osobitného určenia novovytvorenej Národnej gardy. Jej úlohou bude zabezpečovať v meste verejný poriadok. Avakov spresnil, že jednotke velia ľudia pochádzajúci z Odesy. Minulý piatok došlo v Odese k potýčkam ukrajinských separatistov, vyzbrojených strelnými zbraňami, s prívržencami súčasného vedenia, ktoré si vyžiadali obete na životoch z radov provládnych aktivistov. K aktivistom Majdanu sa pridali aj fanúšikovia odeských a charkovských futbalových klubov.
      

Dav stúpencov jednotnej Ukrajiny sa potom vydal k stanovému táboru separatistov na Kulikovom poli, kde podpaľovali stany. Horieť začal aj neďaleko sa nachádzajúci Dom odborov, kde pri požiari prišlo o život vyše 40 ľudí a ďalších viac ako 200 utrpelo zranenia. Podľa predbežného vyšetrovania rozsiahly požiar mohli spôsobiť zápalné fľaše používané počas útoku.

 

 

Muž nesie kríž vedľa truhly s pozostatkami poslanca oblastného zastupiteľstva Vjačeslava Markina počas pohrebu v Odese 

img

 

 

12:54 - V Slovjansku sa zrejme začala aktívna fáza protiteroristickej operácie

Vládne sily podnikli dnes nový pokus o prevzatie kontroly nad mestom Slovjansk na východe Ukrajiny. Velitelia ATO v Slovjansku uviedli, že jednotky ukrajinskej armády a ministerstva vnútra zovreli toto mesto, ktoré má vyše 100.000 obyvateľov, do obkľúčenia. V meste dnes krátko po poludní zazneli sirény civilnej obrany i hlahol chrámových zvonov, čo podľa novinárov pôsobiacich v meste svedčí o začatí aktívnej fázy vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Školy a materské školy v Slovjansku dnes zostali zavreté. Vládnym silám sa pred poludním podarilo dobyť televízny vysielač na predmestí Slovjanska, o ktorý sa bojovalo od dnešného rána. Vysielač sa nachádza v dedine Andrijivka na predmestí Slovjanska, odkiaľ príslušníci protivládnej domobrany ustúpili bližšie k mestu. Do mesta už podľa agentúry Interfax vstúpili aj vládne sily. 

 

12:09 - Ukrajinský premiér doručil do parlamentu návrh zákona o referende

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk predložil parlamentu na prerokovanie návrh zákona o vykonaní referenda o decentralizácii moci, ktoré by sa na Ukrajine malo konať 25. mája - paralelne s predčasnými voľbami prezidenta. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS. Jaceňuk už dávnejšie uviedol, že referendum sa bude týkať pálčivých problémov Ukrajiny: jej jednoty, územnej celistvosti štátu a decentralizácie moci. Ruské ministerstvo zahraničných minulý týždeň vyhlásilo, že návrh predsedu ukrajinskej vlády uskutočniť referendum o jednote Ukrajiny a územnej celistvosti je podvod, ktorý len prehĺbi krízu v štáte. 

 

11:31 - Ruský prezident vyznamenal 300 novinárov za objektívne informovanie o Kryme

"Za objektívne informovanie o udalostiach na Krymskom polostrove" udelil ruský prezident Vladimir Putin štátne vyznamenania a medaily viac ako 300 novinárom, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na denník Vedomosti. Podľa Vedomostí príslušný výnos Putin podpísal ešte 22. apríla, ale verejnosť o tom nebola informovaná. Výnos nie je zverejnený ani na oficiálnej webovej stránke Kremľa, uviedla agentúra Interfax. Medzi vyznamenanými je približne 100 zamestnancov televíznej spoločnosti VGTRK, okolo 60 redaktorov a vedúcich pracovníkov Prvého kanála a desiatky zamestnancov televízie NTV, Russia Today a holdingu LifeNews. 

 

img

 

11:06 - Nemecko navrhuje nové kolo ženevských rokovaní o Ukrajine

Nemecko presadzuje návrh na zvolanie druhého kola diplomatických rokovaní v Ženeve v snahe zastaviť násilie na Ukrajine. Minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier pre televíziu ARD v nedeľu večer vyhlásil, že všetky strany sa musia usilovať o návrat k dohode dosiahnutej vo Švajčiarsku v apríli. Upozornil, že sa neplní napríklad klauzula, že sa všetky zainteresované strany vzdajú použitia sily. Nové rozhovory sú podľa Steinmeiera nutné práve v súvislosti s nedávnymi násilnosťami na Ukrajiny. Rozhovory podľa neho musia vyústiť do jednoznačného záveru o spôsobe, ktorý by viedol k zastaveniu konfliktu. 

 

10:43 -  Dodávky plynu z Ruska do Európy zostávajú stabilné

Export ruského plynu do Európy zostáva stabilný. Uviedla to v pondelok spoločnosť Gazprom. Ruský štátny plynárenský gigant však v piatok pohrozil, že dodávky plynu na Ukrajinu v júni obmedzí, ak v máji Kyjev nepošle platbu vopred. Ruský minister energetiky Alexander Novak zároveň vyjadril obavy, že Ukrajina by nemusela byť schopná vytvoriť v letných mesiacoch dostatočné zásoby plynu na to, aby ho posielala ďalej do Európy.

 

10:40 - Turčynov: Protiteroristická operácia na juhovýchode Ukrajiny bude pokračovať

Situácia na juhovýchodnej Ukrajine je dnes ráno pokojná - výnimkou sú mestá Slovjansk a Doneck. Zo Slovjanska miestni obyvatelia hlásili nočné prestrelky v blízkosti dvoch kontrolných postov. Dnes ráno vypukol boj o televízny vysielač, v ktorom je už najmenej jedna obeť z radov separatistov a niekoľko ranených. Oficiálne túto bilanciu zatiaľ nikto nepotvrdil.

 

Proruská domobrana v Donecku dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásila, že v meste postupne preberá kontrolu nad všetkými administratívnymi budovami s tým, že "všetci prechádzajú" na stranu hnutia odporu proti kyjevskej vláde. Podľa tohto zdroja primátor Donecka Oleksandr Lukjančenko zložil funkciu. Tlačová služba doneckej radnice však tieto informácie rozhodne poprela.

 

09:43 - Vyše 40 zadržaných z Odesy previezli do väzby v centrálnej časti Ukrajiny

Ukrajinské úrady previezli v noci nadnes do vyšetrovacej väzby v strednej časti územia štátu 42 osôb zadržaných v súvislosti s nepokojmi v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. Na svojej facebookovej stránke o tom dnes informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Minister súčasne dodal, že do Odesy sa dnes presunula jednotka osobitného určenia novovytvorenej Národnej gardy. Jeho úlohou bude zabezpečovať v meste verejný poriadok. Avakov spresnil, že jednotke velia ľudia pochádzajúci z Odesy.

 

09:17 - Ukrajinská TV: Pripojenie Krymu k Rusku chcelo v skutočnosti len 15 % Krymčanov

Pripojenie Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie si v referende želalo len 15 percent voličov, vyplýva z vyhlásenia, ktoré sa v uplynulých dňoch objavilo na webovej stránke Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudské práva pri ruskom prezidentovi. Ako spresnila ukrajinská tlačová agentúra UNIAN, vyhlásenie bolo na webe len krátko, veľmi rýchlo ho odtiaľ stiahli. Informácia o tom zaznela v analytickej relácii Tyždeň ukrajinskej televízie TSN.

 

08:26 - Švajčiarska prokuratúra zmrazila 140 mil. eur na ukrajinských účtoch

Švajčiarska prokuratúra zmrazila účty vo výške 170 miliónov švajčiarskych frankov (140 miliónov eur), ktoré patria bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a jeho blízkym spolupracovníkom. V nedeľu o tom informoval denník Zentralschweiz am Sonntag. Federálny prokurátor tiež začal vyšetrovanie v piatich prípadoch podozrenia z prania špinavých peňazí zo strany bývalých ukrajinských predstaviteľov. "V súvislosti s vyšetrovaním dala prokuratúra zmraziť 170 miliónov frankov," napísal denník.

 

07:27 - Putin a Merkelová riešili situáciu na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin sa zhodli, že na upokojenie napätej situácie na východe Ukrajiny je potrebný "účinný medzinárodný zásah" pod vedením Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Počas telefónneho rozhovoru v nedeľu hovorili o nadchádzajúcej návšteve šéfa OBSE Didiera Burkhaltera v Moskve, ktorej hlavným cieľom je práve ukrajinská kríza a jej zmiernenie pred prezidentskými voľbami plánovanými na 25. mája. Rusko navrhuje, aby sa uskutočnilo stretnutie medzi predstaviteľmi vlády v Kyjeve a zástupcami proruskej opozície na východe krajiny. Nemecko navrhuje uskutočnenie druhej medzinárodnej konferencie za účasti Ukrajiny, Ruska, Európskej únie a USA, aká sa konala aj 17. apríla v Ženeve.

 

Putin s Merkelovou hovorili aj dodávkach ruského plynu do Európy a jeho tranzite cez Ukrajinu. Rusko totiž minulý týždeň pohrozilo, že obmedzí dodávky na Ukrajinu, ak Kyjev nezaplatí dohodnuté finančné čiastky.

 

07:23 - Čína sa bude podieľať na výstavbe dopravného koridoru na Kryme

Čínske spoločnosti sa môžu podieľať sa na výstavbe dopravného koridoru na anektovanom polostrove Krym cez Kerčský prieliv. Napísali to dnes ruské noviny Kommersant s odvolaním sa na informované zdroje. Podľa denníka sa na projekte v hodnote až tri miliardy dolárov môžu zúčastniť štátna spoločnosť China Railway Construction Corporation (CRCC) a súkromný investičný fond China International Fund (CIF), ktorý by sa podieľal na financovaní projektu.

 

20:42 - Odeská prokuratúra nenariadila prepustenie podozrivých v Odese

Prokuratúra Odeskej oblasti dnes rozhodne poprela medializované správy, že nariadila dnešné prepustenie osôb zadržaných v súvislosti s masovými nepokojmi v juhoukrajinskej Odese, kde v piatok prišlo o život vyše 40 ľudí a ďalšie desiatky boli zranené. Prokuratúra podľa agentúry UNIAN spresnila, že medializované vyhlásenie hlavnej správy ministerstva vnútra pre Odeskú oblasť, v ktorom sa uvádzalo, že pokyn na oslobodenie podozrivých vydala prokuratúra, nezodpovedá skutočnosti. 

 

Rozhodnutie o ich prepustení prijala výlučne hlavná správa ministerstva vnútra bez konzultácií s prokuratúrou a "po neskrývanom ignorovaní služobných povinností zo strany príslušníkov polície" stanovených príslušným zákonom o polícii, píše sa vo vyhlásení.

 

 

19:20 - Ministra vnútra nahnevalo prepustenie separatistov zadržaných v Odese

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že "nenachádza slov", aby vyjadril svoj hnev v súvislosti s prepustením desiatok prívržencov separatistov, ktorých polícia v piatok zadržala v súvislosti s nepokojmi v juhoukrajinskej Odese a dnes na nátlak davu oslobodila. Agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo vnútra informovala, že prepustených bolo 67 zadržaných. Zatiaľ nie je jasné, či je zadržiavaný ešte niekto ďalší. Avakov dodal, že podľa pôvodných plánov mali zadržaných dnes previezť do Kyjeva. Námestník odeského generálneho prokurátora to však ešte v sobotu zakázal. 

 

Veliteľstvo polície v Odese dnes i v sobotu obkľúčil dav proruských aktivistov a príbuzných zadržiavaných, ktorí sa vyhrážali útokom v prípade, že úrady neprepustia zadržiavaných. Následne prokurátor rozhodol o prepustení zadržiavaných.

 

 

18:04 - Zranený Kernes zverejnil v internete svoju fotografiu z izraelskej nemocnice

Primátor Charkova Hennadij Kernes zverejnil dnes na sociálnych sieťach fotografiu, ktorá ho zachytáva na nemocničnom lôžku. Fotografia vznikla v izraelskej nemocnici, kde sa Kernes zotavuje zo zranení z pokusu o atentát, ktorého obeťou sa stal minulý pondelok počas bežeckého tréningu na charkovskom predmestí. Fotografiu komentoval odkazom: "Silní prežijú. Všetkým ďakujem. Vrátim sa!". 

 

img

 

17:38 - Proruskí stúpenci napadli policajnú stanicu v Odese

Stovky proruských stúpencov zaútočili v nedeľu na policajnú stanicu v Odese, pričom rozbíjali okná a vylomili vstupnú bránu. Skandovali "Rusko, Rusko!" a žiadali pritom prepustenie desiatok ľudí, ktorých zadržali po krvavých násilnostiach z piatka. Bezpečnostné sily im pod tlakom vyhoveli a začali zatknutých prepúšťať. Na slobodu sa podľa agentúry Reuters dostalo asi 30 ľudí. Polícia sa stala terčom kritiky, že v piatok nezasiahla a nezabránila tak početným obetiam. Vláda avizovala, že zodpovední budú tvrdo potrestaní, pričom policajné vedenie už odvolali.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona