Situácia na Ukrajine: Do ruských kamiónov naložili zariadenie dvoch zbrojoviek

NETKY.SK • 23 August 2014, 17:55 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Do ruských kamiónov naložili zariadenie dvoch zbrojoviek

KYJEV - Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko dnes na brífingu v Kyjeve informoval, že do kamiónov, ktoré na územie Ukrajiny dopravili humanitárnu pomoc z Ruska, v Luhansku a Donecku naložili zariadenia dvoch zbrojárskych závodov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:50 -  Merkelová prisľúbila Kyjevu pol miliardy na obnovu krajiny

Nemecká kancelárka počas sobotňajšej návštevy Ukrajiny prisľúbila vláde v Kyjeve poskytnutie dotácie vo výške pol miliardy eur. Peniaze by mali byť použité na nápravu škôd spôsobených konfliktov s proruskými separatistami na východe krajiny. Informoval o tom ukrajinský prezident Petro Porošenko po vzájomných rokovaniach s Merkelovou. Tá prišla do Kyjeva v predvečer osláv 23. výročia vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu.

 

"Všetci si pamätáme Marshallov plán pre povojnovú Európu. Dnes môžem povedať, že toto je spustenie Merkelovej plánu na obnovu infraštruktúry v Donbase," cituje Porošenka spravodajský portál Kyiv Post. Pod Donbasom sa pritom na Ukrajine zvyčajne myslí oblasť prakticky celej východnej časti krajiny. Nemecká finančná pomoc by mala byť Ukrajine odovzdaná na špeciálnej darcovskej konferencii naplánovanej na september.

 

15:58 - Do ruských kamiónov naložili zariadenie dvoch zbrojoviek

Lysenko podľa agentúry UNIAN spresnil, že ide o zariadenie doneckého závodu Topaz, kde sa vyrába automatizovaný moderný pasívny radarový systém Koľčuga, a technické vybavenie doneckého závodu na výrobu munície. 
      

Ruské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ministerstva zahraničných vecí v Moskve dopoludnia informovali, že ruský konvoj nákladných áut opustil Ukrajinu a nachádza sa už v Rusku. Konvoj asi dvoch stoviek nákladných vozidiel sa na ruské územie začal vracať z Ukrajiny už dnes v ranných hodinách.
      

Agentúra UNIAN v súvislosti s tým upozornila, že ruskí vojaci na hraničnom priechode Izvarine neumožnili ukrajinským colníkom, aby prekontrolovali nákladový priestor do Ruska sa vracajúcich kamiónov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko pritom dnes v Kyjeve uviedol, že ukrajinskej strane sa podarilo predísť provokáciám počas prítomnosti ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskom území.
      

Na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou Porošenko dodal, že provokáciám sa podarilo predísť vďaka "nášmu skoordinovanému úsiliu". Potvrdil, že kolóna ruských kamiónov sa dnes vrátila do Ruska.

 

13:47 - Porošenko ocenil prínos Merkelovej a poďakoval sa za nemeckú podporu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes v Kyjeve stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je na jednodňovej pracovnej návšteve krajiny. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN i nemecká DPA.
      

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ v úvode schôdzky zdôraznil, že Ukrajina je v súčasnosti jednotná ako nikdy predtým a že prieskumy verejnej mienky naznačujú vyššiu podporu nezávislosti zo strany občanov než v roku 1991, keď ju krajina získala. 
      

Porošenko pripomenul, že Ukrajina absolvuje veľmi tragický test vo svojich dejinách a označil za symbolické, že návšteva nemeckej kancelárky sa koná v predvečer ukrajinského Dňa nezávislosti.
      

Ukrajinský prezident označil Merkelovú za dobrého priateľa a silného advokáta Ukrajiny a poznamenal, že v uplynulých dvoch mesiacoch hovorili spolu viac ako 20-krát, čo veľmi pomohlo Kyjevu chrániť svoje záujmy. Súčasne vyjadril Nemecku a nemeckému národu vďaku za podporu Ukrajine.
      

Spolková kancelárka naznačila, že jej cieľom je prediskutovať v Kyjeve otázku podpory Ukrajine v pre ňu náročnom období a "cestu mieru, ktorou musíme prejsť".
      

V Merkelovej dnešnom programe figurujú aj rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a zrejme i so starostami niektorých ukrajinských miest.
      

Ústrednou témou jej rozhovorov bude súčasná situácia na Ukrajine a vzťahy Kyjeva a Moskvy, ale aj konkrétne možnosti podpory pre krízou zmietanú Ukrajinu.

 

img

 

13:37 - Rusko tvrdí, že konvoj už opustil Ukrajinu - tá hovorí zatiaľ len o 184 autách

Ruský konvoj nákladných áut s humanitárnou pomocou opustil Ukrajinu a nachádza sa už v Rusku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti, citujúcu dnešné vyhlásenie hovorkyne ministerstva zahraničných vecí v Moskve.
      

Konvoj vyše dvoch stoviek nákladných vozidiel sa na ruské územie začal vracať z Ukrajiny už dnes v ranných hodinách.
      

"Posledná skupina z kolóny, ktorá viezla humanitárnu pomoc z Ruska obyvateľom východu Ukrajiny, sa úspešne vrátila na ruské územie," informoval z miesta prebiehajúcich udalostí reportér agentúry RIA Novosti.
      

Ukrajinská strana prostredníctvom hovorcu armády Andrija Lysenka pre Reuters potvrdila, že do Ruska sa vrátilo zatiaľ 184 vozidiel z ruského humanitárneho konvoja, ktorý v piatok bez povolenia ukrajinských úradov vstúpil na ukrajinské územie.
      

"Podľa našich informácií k 10.00 h GMT (12.00 h SELČ) je potvrdené, že z Ukrajiny odišlo 184 ruských vozidiel," spresnil Lysenko pre Reuters.
      

Autá podľa neho odišli cez ten istý hraničný priechod, cez ktorý aj v piatok prišli - pri ukrajinskej dedine Izvaryne. Dnes sa nekonala nijaká kontrola ani zo strany ukrajinskej pohraničnej stráže, ani zo strany colných úradov.
      

Na otázku, koľko ruských áut ešte zostalo na Ukrajine, Lysenko odpovedal, že nevie.

 

img

 

09:46 - Merkelová pricestuje na návštevu Kyjeva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová príde v sobotu na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev. Potvrdilo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Merkelovú pozvalo. Merkelová príde v predvečer nedeľňajších osláv Dňa nezávislosti, ktorým si Ukrajinci pripomínajú vyhlásenie samostatnosti od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu zo začiatku 90. rokov. Líderka najväčšej európskej krajiny navštívi Kyjev v čase krízy na východe postsovietskej krajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským povstalcom.

 

Merkelová ešte v pondelok navštívila pobaltské krajiny, ktoré uistila, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku. Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

 

09:41 - Niektoré ruské autá s humanitárnou pomocou začali odchádzať z Ukrajiny

Niektoré z vozidiel ruského humanitárneho konvoja, ktorých vstup na územie Ukrajiny označil Kyjev za inváziu, sa už vracajú do Ruska. Reportér agentúry AP videl dnes ráno štyri nákladné autá z konvoja, ako čakajú na hraničnom priechode v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti. Nedalo sa však rozpoznať, či autá vezú nejaký náklad.
      

Konvoj zhruba 260 nákladných vozidiel vstúpil na Ukrajinu v piatok, smerujúc do Luhanska, mesta na východnej Ukrajine ťažko postihnutého už celé týždne trvajúcimi bojmi medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými povstalcami
      

Ukrajinská vláda a západné štáty však vyslovili podozrenie, že konvoj by Rusko mohlo využiť na prepašovanie zásob a posíl bojovníkom z radov separatistických vzbúrencov.

 

08:22 - Rusko tvrdí, že Ukrajina s vyslaním humanitárneho konvoja súhlasila

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že Ukrajina oficiálne súhlasila s vyslaním humanitárneho konvoja už 12. augusta. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti. 
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že kolóna ruských nákladných vozidiel vstúpila na územie Ukrajiny bez toho, aby ju skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a bez sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Porošenko v tejto súvislosti obvinil Moskvu z porušenia medzinárodného práva, ukrajinské bezpečnostné zložky hovoria dokonca o priamej invázii.
      

Do piatka večera dorazilo všetkých približne 280 vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou do separatistami kontrolovaného mesta Luhansk, oznámila agentúra Interfax. Čurkinovo vyjadrenie odznelo v noci nadnes po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa zaoberalo vstupom ruského konvoja na ukrajinské územie. Schôdza prebehla za zatvorenými dverami a trvala približne 90 minút. 
      

"Ak hovoríte o rešpektovaní suverenity, dostali sme od nich (ukrajinských úradov) oficiálny súhlas. Túto otázku sme s nimi prediskutovali, a ak sa rozhodli klamať, je to ich problém," povedal Čurkin novinárom.  Príslušný dokument, ktorým Kyjev údajne vyjadril súhlas s prechodom ruského konvoja cez spoločnú hranicu, Moskva podľa Čurkina dostala už 12. augusta. 
      

Ruský vyslanec pripomenul kolegom vlaňajšiu rezolúciu BR OSN, ktorá autorizovala doručovanie humanitárnej pomoci do Sýrie aj bez súhlasu tamojšej vlády. V prípade ruského konvoja však Moskva súhlas od ukrajinskej vlády dostala, vyhlásil Čurkin. 
      

Podľa britského veľvyslanca pri OSN Marka Lyalla Granta sa počas piatkového zasadnutia BR OSN nepostavila na obranu Ruska žiadna krajina, zatiaľ čo mnohé označili prechod konvoja na Ukrajinu za "ilegálny a jednostranný". Podľa Čurkina naopak na ruské stanovisko reagovalo pozitívne viacero členov BR OSN, vrátane Číny a latinskoamerických štátov.
      

Vstup ruských kamiónov na ukrajinské územie bez súhlasu Kyjeva, bez sprievodu MVČK a bez náležitej kontroly vyvolal ostrú kritiku Západu. Znepokojenie a obavy z ďalšej eskalácie napätia v tejto súvislosti vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. 

 

07:55 - Merkelová ocenila Ukrajinu za opatrnú reakciu na ruský konvoj

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila veľké znepokojenie nad tým, že ruský humanitárny konvoj v piatok vstúpil na územie Ukrajiny bez povolenia tamojšej vlády, bez sprievodu Medzinárodného výboru Červeného kríža a sčasti aj bez náležitej kontroly. Súčasne ocenila opatrnú reakciu Kyjeva na celú záležitosť. 
      

"Rusko týmto krokov úmyselne riskuje vyostrenie už aj tak napätej situácie," tlmočil v piatok večer Merkelovej stanovisko hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. V súvislosti s konvojom kancelárka absolvovala separátne telefonické rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom i s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. 
      

Ruský konvoj vstúpil na ukrajinské územie deň pred Merkelovej dnešnou cestou do Kyjeva, za ktorej hlavný cieľ ona sama označila pomoc pri snahách o čo najskoršie uzavretie prímeria. Má ísť o prvú návštevu šéfky nemeckej vlády v krajine od vypuknutia ukrajinskej krízy začiatkom tohto roka. "Vložím celú svoju energiu do ukrajinského konfliktu, aby som pomohla dosiahnuť mier diplomatickými prostriedkami. Riešenie nemôže byť len vojenské," povedala Merkelová pre noviny Freie Presse. 
      

Podľa diplomatov bude kancelárka počas pobytu v Kyjeve v tomto smere pôsobiť na Porošenka a jeho spolupracovníkov, ktorí sú odhodlaní rozdrviť povstanie na východe krajiny vojenskými prostriedkami.  

 

img

 

07:30 - Nepovoleným vstupom ruského konvoja na Ukrajinu sa bude zaoberať BR OSN

Vstupom ruského konvoja s humanitárnou pomocou na ukrajinské územie bez povolenia tamojších orgánov sa bude dnes večer na mimoriadnom zasadaní zaoberať Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).
      

Kým ruská tlačová agentúra ITAR-TASS priniesla správu o tom, že zvolanie neverejného rokovania grémia iniciovala Ukrajina, zdroje OSN uvádzajú, že o to požiadala Litva, označiac ruský vstup za inváziu. Tak predstavitelia Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj Európskej únie (EÚ) vyjadrili dnes v súvislosti s najnovším dianím na východe Ukrajiny znepokojenie.
      

Hovorca ministerstva obrany USA kontradmirál John Kirby vo Washingtone vyhlásil, že "Rusko musí z ukrajinského územia okamžite stiahnuť svoje vozidlá a personál. Ak to neurobí, bude to mať za následok ďalšie postihy a izoláciu." Porušenie územnej celistvosti Ukrajiny ruskou stranou vnímajú Spojené štáty podľa jeho slov ako veľmi znepokojujúce.

 

07:19 - Pentagón vyzýva Moskvu, aby okamžite stiahla svoj konvoj z Ukrajiny

Spojené štáty odsúdili dnes prechod ruského konvoja cez ukrajinské hranice ako porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň vyzvali Moskvu, aby stiahla svoju techniku a personál z ukrajinského územia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.
      

"Zo strany Ruska ide o narušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol na brífingu hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby. "Rusko musí z ukrajinského územia okamžite stiahnuť svoje vozidlá a personál. Ak to neurobí, bude to mať za následok ďalšie postihy a izoláciu," dodal Kirby. Ukrajina dnes označila vstup ruského konvoja na svoje územie za "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva", pričom vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby takéto konanie Moskvy odsúdilo ako protiprávne a agresívne.

 

07:13 - V Luhansku stúpa napätie, ozbrojenci uniesli a zavraždili honorárneho konzula Litvy!

Honorárneho konzula Litvy v Luhansku uniesli a brutálne zavraždili neznámi ozbrojenci. Na jednej zo sociálnych sietí o tom dnes s hlbokým zármutkom informoval šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius.
      

Informáciu priniesli internetové servery baltic-review.com, euromaidanpress.com, ako aj tlačová agentúra UNIAN. V Mykolovi Zelenecovi sme stratili skutočného priateľa Ukrajiny i Litvy, ktorý mal množstvo plánov rozvoja bilaterálnych vzťahov, vrátane kultúrnej a podnikateľskej sféry, konštatuje sa okrem iného vo vyhlásení litovského rezortu diplomacie. Ukrajinského podnikateľa v uplynulých dňoch uniesli neznámi ozbrojenci a zadržiavali ho na neznámom mieste. Dnes ho podľa spomínaných zdrojov zastrelili.
      

Litovskú prezidentku Daliu Grybauskaite táto správa z Ukrajiny šokovala. Najvyššia predstaviteľka pobaltskej republiky vyjadrila sústrasť rodine i blízkym obete.

 

06:35 - Všetky vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou sú už v Lunansku

Všetky vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou východnej Ukrajine, ktoré dnes bez povolenia Kyjeva vstúpili na územie Ukrajiny, sú už v Luhansku, informoval predstaviteľ miestnej administratívy. Podľa jeho slov prebieha vykladanie nákladu, na ktoré nadviaže distribúcia pomoci miestnym občanom.
      

Hovorca nevylúčil ani prepravu časti nákladu do susednej tzv. Doneckej ľudovej republiky. Vstup ruských okolo 280 kamiónov na ukrajinské územie bez povolenia Kyjeva, bez asistencie predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorému sa nedostalo požadovaných bezpečnostných záruk, iba v sprievode proruských separatistov vyvolal kritické reakcie nielen na Ukrajine, ale aj v celom západnom svete.
      

Otázkou sa ešte dnes večer bude na mimoriadnom zasadaní zaoberať Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov.

 

 

18:52 - Ruský konvoj jasne porušuje suverenitu Ukrajiny

 K ostrým kritikom vstupu ruského humanitárneho konvoja na Ukrajinu sa v piatok pridal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen. Podľa neho ide o "nehorázne" porušenie ruských medzinárodných záväzkov. "Odsudzujem vstup ruského takzvaného humanitárneho konvoja bez súhlasu úradov na Ukrajine a bez účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža," uvádza Rasmussen v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke aliancie.

 

"Krízu v regióne, ktorú Rusko samo vytvorilo a pokračuje v jej rozdúchavaní, to môže len prehĺbiť," dodal šéfa NATO. Aliancia podľa neho "s obavami" sleduje aj zvyšovanie prítomnosti ruských vojsk neďaleko hranice s Ukrajinou vrátane pozemných a vzdušných síl. "Jasne vyzývam Rusko, aby neuskutočňovalo ďalšie provokatívne kroky a prestalo destabilizovať Ukrajinu," uzatvára Rasmussen.

 

18:27 - Putin a Merkelová hovorili o možnostiach ukončenia krízy

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok prostredníctvom telefonického rozhovoru diskutovali o možných krokoch na dosiahnutie prímeria na Ukrajine. V predvečer návštevy kancelárky v Kyjeve o tom informoval Kremeľ. Obaja lídri „hovorili o konkrétnych krokoch, ktoré by Rusko a Nemecko mohli podniknúť s cieľom prispieť k rýchlemu ukončeniu bojov a zahájeniu vnútorného dialógu na Ukrajine,“ uviedol Kremeľ v stanovisku. Putin tiež Merkelovej povedal, že Rusko sa rozhodlo poslať humanitárny konvoj na Ukrajinu, pretože už nemohlo ďalej čakať na zelenú od ukrajinských úradov. Vyjadril tiež znepokojenie nad eskaláciou násilia na východe Ukrajiny, píše sa v stanovisku Moskvy.

 

17:32 -  Brusel odsúdil vstup ruského konvoja na Ukrajinu

Európska únia v piatok odsúdila vstup ruského humanitárneho konvoja na územie Ukrajiny bez súhlasu Kyjeva. Podľa Bruselu ide o porušenie predošlých trojstranných dohôd. "Ide o jasné narušenie ukrajinskej hranice. Je to tiež v rozpore s predošlými dohodami medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom," uviedol Sebastien Brabant, hovorca šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej. "Vyzývame Rusko, aby zvrátilo toto rozhodnutie," dodal.

 

17:28 - Jaceňuk: Rusko sa nevie zmieriť so smerovaním Ukrajiny do EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že kroky Ruska dokazujú, že Moskva sa nevie zmieriť s príklonom Ukrajiny k európskej integrácii. Informovala o tom agentúra Reuters. "Cieľom nie je Doneck alebo Luhansk (dve mestá na východe Ukrajiny). Cieľom je celá Ukrajina," povedal Jaceňuk poukazujúc na podporu, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom na východe Ukrajiny. Podľa Jaceňuka sa Rusko nevie zmieriť so skutočnosťou, že Ukrajina podpísala s Európskou úniou (EÚ) politické a obchodné dohody, ku ktorých ratifikácii dôjde už v septembri. Moskva vyzbrojovanie proruských separatistov na Ukrajine popiera. "Nič nás nezastaví. Už sme sa rozhodli. Sme súčasťou Európy. A tam aj smerujeme," povedal v rozhovore pre ukrajinskú televíziu Jaceňuk.

 

17:09 - Ukrajina neprežije bez ruského plynu

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz si odložila 3,1 miliardy USD (2,3 miliardy eur) na nákup plynu pre nachádzajúcu zimu. Dnes to povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Varoval, že krajina nedokáže prežiť bez dodávok z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Jaceňuka Ukrajina potrebuje ďalších 5 miliárd metrov kubických (m3) ruského plynu. Ruský plynárenský koncern Gazprom obmedzil dodávky plynu na Ukrajinu 16. júna z dôvodu cenového sporu. Ukrajina sa pokúša zabezpečiť si viac plynu z Európskej únie (EÚ) a znížiť spotrebu z vlaňajších 50 miliárd m3.

 

16:56 - Prvé vozidlá z ruského konvoja dorazili do Luhanska

Prvé nákladné vozidlá z ruského konvoja, vezúceho humanitárnu pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, dorazili dnes do cieľa svojej cesty, ktorým je mesto Luhansk, napísala agentúra Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že prejazd konvoja cez ukrajinské hranice je porušením medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby situáciu riešila. Aj napriek Porošenkovým slovám sa podľa agentúry ITAR-TASS šéfovia kancelárie ruského a ukrajinského prezidenta medzičasom zhodli, že ruskú humanitárnu operáciu na východe Ukrajiny je nutné čo najrýchlejšie dokončiť. V podobnom duchu ako Porošenko na prejazd ruského konvoja cez ukrajinské hranice bez súhlasu Kyjeva alebo sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) reagovala aj Európska únia. Tá vyzvala Moskvu, aby svoje rozhodnutie vyslať na východ Ukrajiny humanitárny konvoj prehodnotila.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies