Situácia na Ukrajine: V Kyjeve zatkli deväť členov Berkutu podozrivých zo streľby do demonštrantov

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V Kyjeve zatkli deväť členov Berkutu podozrivých zo streľby do demonštrantov

KYJEV - Pre podozrenie zo streľby do ľudí, ku ktorej došlo 20. februára počas protivládnej demonštrácie v okolí kyjevského Námestia nezávislosti, zatkli na Ukrajine deviatich príslušníkov kyjevskej jednotky osobitného určenia Berkut. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho prokurátora Oleha Machnyckého pre televízny 5. kanál.

slovakia

left justify in out

19:11 - Ukrajinský premiér očakáva, že Rusko obmedzí dodávky plynu

Ukrajinská vláda očakáva, že Rusko obmedzí dodávky plynu do krajiny, uviedol dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Moskva sa podľa neho bude týmto spôsobom snažiť zvýšiť tlak na Kyjev. Informovala o tom agentúra Reuters. Jaceňukovo vyhlásenie prichádza potom, čo ruský koncern Gazprom oznámil, že v apríli zvýši cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD (352 eur) za 1000 kubických metrov (m3). Podľa Jaceňuka je toto rozhodnutie politicky motivované a je "absolútne neprijateľné". "Očakávame, že Rusko zájde ďalej a zvýši tlak na plynovom fronte," uviedol Jaceňuk v rozhovore pre agentúru Reuters. Dodal, že počíta s obmedzením dodávok plynu z Ruska.
(1 EUR = 1,3771 USD)
 

18:51 - Severoatlantická aliancia obvinila Rusko z porušovania medzinárodných záväzkov

Severoatlantická aliancia dnes poprela tvrdenia o tom, že porušuje dohodu podpísanú s Ruskom posilňovaním svojich vojenských síl vo východnej Európe. Zároveň sama obvinila Moskvu z "porušovania každého pravidla a medzinárodných záväzkov" okupovaním ukrajinského regiónu Krym. Rusko už skôr uviedlo, že požaduje od NATO vysvetlenie ohľadom jeho aktivít vo východnej Európe po tom, ako západná vojenská aliancia prisľúbila zosilnenie obrany pre svoje členské krajiny z východnej Európy.

 

17:11 - Rusko si predvolalo nemeckého vyslanca ohľadom sporných výrokov ministra

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo nemeckého veľvyslanca ohľadom poznámok ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý tento týždeň prirovnal nedávnu iniciatívu Moskvy na ukrajinskom Kryme k nacistickému Nemecku. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na kremeľské zdroje. "Takéto pseudohistorické odkazy nemeckého ministra považujeme za provokatívne. Jeho porovnania sú hrubou manipuláciou historických faktov," uviedol príslušný rezort vo vyhlásení. Schäuble v pondelok povedal, že ruská anexia ukrajinského polostrova Krym pripomína agresiu nacistického vodcu Adolfa Hitlera v roku 1938, ktorá viedla k násilnému pripojeniu nemecky hovoriacich regiónov Česko-Slovenska k tretej ríši. 

 

16:51 - EASA odporúča leteckým spoločnostiam nelietať nad Krymom

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) dnes vydala odporúčanie pre letecké spoločnosti vyhýbať sa vzdušnému priestoru nad Krymom. Vzdušný priestor nad čiernomorským polostrovom, ktorý je v súčasnosti predmetom sporu medzi Ukrajinou a Ruskom, je podľa stanoviska EASA považovaný za nebezpečný.

 

16:18 - Úrady zakázali ruský syr, sladkosti a rybie produkty

 Ukrajinský úrad pre ochranu práv spotrebiteľov vo štvrtok stiahol z obchodných reťazcov ruské sladkosti, syr a rybie produkty, čo zdôvodnil zlým označením produktov. Krok, ktorý postihol aj výrobky známych čokoládovní Krasny Oktjabr či Rot Front, nariadil člen novej ukrajinskej vlády a šéf nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Oleh Tjahnybok. Ukrajina tiež po údajnej kontrole zakázala rybie výrobky z kaliningradského regiónu a syrovú nátierku vyrábanú firmou Lactalis Istra v moskovskom regióne. Ruský dozorný úrad Rosselkhoznadzor vo štvrtok tento krok odsúdil ako porušenie medzinárodného práva a postupov pri laboratórnych testoch. Dodal tiež, že Ukrajina doteraz Rusko o svojom rozhodnutí oficiálne neinformovala.

 

15:18 - Predstavitelia ukrajinskej armády sa zúčastnia cvičenia NATO v Bulharsku

Ukrajina vyslala 16 vysokopostavených príslušníkov svojej armády do Bulharska na spoločné cvičenie vojsk členských krajín NATO. Ide o prejav pripravenosti Kyjeva na spoluprácu s alianciou, píše agentúra AP. Na cvičení s názvom Saber Guardian (Strážca šable) sa zúčastňuje vyše 700 vojakov z 13 členských krajín NATO, ako aj krajín spolupracujúcich s alianciou.

 

14:42 - Moskva oznámila Ukrajine zrušenie dohôd o čiernomorskej flotile

Rusko poslalo diplomatickú nótu ukrajinskému veľvyslanectvu, v ktorej informuje Kyjev, že bilaterálne dohody o čiernomorskej flotile na Kryme boli zrušené. V stanovisku o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Moskva zároveň vo štvrtok potvrdila, že je pripravená odovzdať Ukrajine zvyšné vojenské vybavenie na Kryme, ktorý Rusko po marcovom referende anektovalo.

 

14:39 - Za zabíjanie demonštrantov na Majdane môže byť zdpovedná aj ruská FSB

Predstavitelia tzv. silových štruktúr na Ukrajine dnes prezentovali predbežné výsledky vyšetrovania násilností počas nedávnych protivládnych demonštrácií v Kyjeve. Vyplynulo z nich, že zásah proti demonštrantom a opozičným aktivistom sa zrejme plánoval aj za účasti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Cielené zabíjanie majú podľa nich na svedomí príslušníci jednotiek osobitného určenia Alfa a Berkut. K zabíjaniu protivládnych demonštrantov v centre Kyjeva dochádzalo "pod priamym vedením" zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, uviedol dnes šéf Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) Valentyn Nalyvajčenko.

 

14:26 - Gazprom pre clo zvyšuje Ukrajine cenu plynu na 485 USD za 1000 m3

Rusko zvyšuje Ukrajine od apríla cenu plynu na 485 USD (351,58 eura) za 1000 kubických metrov (m3) a vyzýva Kyjev, aby vyrovnal svoj dlh za predchádzajúce dodávky vo výške 2,2 miliardy USD. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruský štátny energetický gigant Gazprom už pred dvoma dňami oznámil, že od 1. apríla zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu o 44 % na 385,50 USD za 1000 m3. Okrem toho ale Rusko zavádza od tohto mesiaca exportné clo na plyn pre Ukrajinu, v dôsledku čoho vzrastie cena tejto komodity o ďalších 26 %.

 

14:22 - Na plyn bohaté Holandsko nebude v prípade výpadkov z Ruska schopné Európe pomôcť

Holandsko, najväčší producent zemného plynu v Európskej únii (EÚ), nebude môcť v prípade obmedzenia dodávok ruského plynu do Európy tieto výpadky kompenzovať. Dôvodom je nízka kalorifická hodnota plynu produkovaného v Holandsku, čo znamená, že viaceré európske domácnosti ho nemôžu využívať. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

14:02 - Financial Times: Sankcie USA ohrozujú koncerty vo fínskej aréne vlastnenej Rusmi

Z dôvodu sankcií Spojených štátov uvalených na viacerých občanov Ruska za postup Moskvy pri anexii ukrajinského polostrova Krym sú ohrozené mnohé plánované koncertné vystúpenia zahraničných hviezd populárnej hudby v Hartwall Aréne v Helsinkách, ktorú vlastnia ruskí oligarchovia na sankčnom zozname - Gennadij Timčenko a bratia Boris a Arkadij Rotenbergovci. Informoval o tom dnes denník Financial Times.

 

13:38 - Lucenko sa rozhodol nekandidovať vo voľbách primátora Kyjeva

Líder združenia Tretia ukrajinská republika Jurij Lucenko nebude v máji kandidovať na funkciu primátora Kyjeva. Na tlačovej konferencii v Kyjeve dnes vysvetlil, že voľba medzi ním a lídrom strany UDAR Vitalijom Kličkom by mohla byť "bratovražednou vojnou". Lucenko uviedol, že z predvolebného boja odstupuje napriek tomu, že v prieskumoch má relatívne vysoké preferencie - pohybujú sa okolo 15 percent.

 

13:21 - Za smrť demonštrantov na Majdane je zodpovedný Janukovyč

K zabíjaniu protivládnych demonštrantov v centre Kyjeva dochádzalo "pod priamym vedením" zosadeného ukrajinského prezident Viktora Janukovyča, uviedol dnes v Kyjeve šéf Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) Valentyn Nalyvajčenko. 

 

Nalyvajčenko dnes spolu s ministrom vnútra Arsenom Avakovom a generálnym prokurátorom Olehom Machnyckým na tlačovej konferencii v Kyjeve zverejnil doterajšie výsledky vyšetrovania streľby do účastníkov nedávnych protivládnych demonštrácií v Kyjeve, ktorá si od 18. do 20. februára vyžiadala desiatky obetí a zranených. Samotný Janukovyč z krajiny ušiel 21. februára. Podozrenia, ktoré k nemu nové vedenie krajiny v súvislosti s udalosťami na Majdane vznáša, Janukovyč vytrvalo odmieta.

 

13:20 - Ukrajina musí zvýšiť objem plynu v zásobníkoch

Ukrajina musí zvýšiť objem plynu vo svojich zásobníkoch, aby bol jeho transport do Európy stabilný. Uviedol to dnes najväčší producent plynu v Rusku, štátny energetický koncern Gazprom. Informovala o tom agentúra Reuters. Okrem toho Gazprom zverejnil nové údaje o vývoji ukrajinského dlhu za dodávky ruského plynu. Vláda v Kyjeve má podľa najnovších výpočtov zaplatiť Gazpromu za plyn už 2,2 miliardy USD (1,54 miliardy eur), zatiaľ čo ešte v polovici marca to bolo 1,7 miliardy USD. Ruský koncern zároveň vyzval Ukrajinu, aby svoje pohľadávky urýchlene vyrovnala.

 

12:28 - Poľský premiér Donald Tusk považuje agresiu Ruska vo východnej a južnej Ukrajine za reálnu

Poľský premiér Donald Tusk považuje vojenskú agresiu Ruska na území východnej a južnej Ukrajiny naďalej za reálnu. Uviedol to v rozhovore, ktorý dnes vyšiel v nemeckom denníku Die Zeit.
      

Ak celý svet považuje útok na Ukrajinu za možný, ak sme si zvykli na túto myšlienku, svedčí to o tom, ako náhle sa situácia zmenila, vysvetlil Tusk. Poľské vedenie podľa Tuska považuje za aktuálne rozmiestniť na svojom území systémy  protiraketovej obrany, čo by posilnilo bezpečnosť Poľska. "Výsledok našich úvah je jasný: lepšia ako všetky záruky na papieri je fyzická prítomnosť NATO v Poľsku," vysvetlil Tusk.
      

Začiatkom týždňa Tusk vyhlásil, že poľská strana je za posilnenie vojenskej prítomnosti NATO v Poľsku, okrem iného aj kvôli situácii na Ukrajine, ktorej časť vojensky obsadilo Rusko.
      

Hlavný vojenský predstaviteľ NATO, americký generál Philip Breedlove, v stredu informoval, že Rusko má pri hranici s Ukrajinou všetky vojenské sily, ktoré by potrebovalo, ak by sa rozhodlo pre "vpád" do krajiny. Tento cieľ by mohlo dosiahnuť za tri až päť dní.
      

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe označil situáciu na rusko-ukrajinskej hranici za "neuveriteľne znepokojujúcu". Severoatlantická aliancia podľa neho zaznamenala počas noci na utorok známky pohybu veľmi malej časti ruských jednotiek, avšak žiadne indície, že sa vracajú na svoje základne.
      

Ministri zahraničných vecí NATO generála požiadali, aby do 15. apríla pripravil balík opatrení na uistenie znepokojených spojencov NATO vo východnej Európe, ktorý bude zahŕňať pozemné, letecké a námorné posily.
      

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve uviedol, že Rusko má právo slobodne presúvať svojich vojakov po vlastnom území. Spresnil, že ruské jednotky, ktoré sa momentálne nachádzajú pri hraniciach s Ukrajinou, sa po splnení úloh stanovených v rámci vojenského cvičenia vrátia do miest svojej stálej dislokácie. 
      

Šéf ruskej diplomacie dodal, že prezident Vladimir Putin o tom v telefonáte z 31. marca ubezpečil aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Neskôr Lavrov spresnil, že Putin Merkelovej nesľúbil odsun ruských jednotiek od spoločných hraníc s Ukrajinou, ako sa objavilo v správach niektorých agentúr.
      

Lavrov dnes v Moskve po rokovaní so svojím kazašským kolegom Jerlanom Idrisovom vyhlásil, že Rusko očakáva od NATO vysvetlenie aktivít západnej aliancie na území krajín východnej Európy.
      

Zdôraznil, že Rusko očakáva od NATO nielen "jednoducho odpoveď" na svoje otázky ohľadom dodatočného kontingentu síl NATO vo východnej Európe, "ale odpoveď, ktorá bude v plnej miere založená na rešpektovaní s nami odsúhlasených pravidiel".  

 

11:37 - V Kyjeve zatkli aj veliteľa ozbrojeného komanda Berkutu

Pre podozrenie zo streľby do ľudí, ku ktorej došlo 20. februára počas protivládnej demonštrácie v okolí kyjevského Námestia nezávislosti, zatkli na Ukrajine už 12 príslušníkov kyjevskej jednotky osobitného určenia Berkut. Medzi zadržanými je aj veliteľ, ktorý svojim podriadeným vydával strelné zbrane, informoval dnes hovorca ukrajinskej generálnej prokuratúry Vasilij Zoria.
      

Podľa generálneho prokurátora Oleha Machnyckého tejto zásahovej jednotke, zvanej aj čierna rota, vydali zbrane, vrátane snajperských pušiek, aby v dňoch 18. až 20. februára kryla ústup neozbrojených príslušníkov Berkutu z Institutskej ulice v Kyjeve.
      

Námestník generálneho prokurátora Alexej Bahanec dodal, že iní príslušníci Berkutu, vrátane kyjevskej posádky, zbrane nedostali. Machnyckyj spresnil, že počet zadržaných nie je konečný. Zatykač je vydaný ešte na najmenej štyri podozrivé osoby. Podľa Zoriu vyšetrovanie napreduje veľmi rýchlo a je ťažké odhadnúť, ku koľkým zatknutiam a kedy ešte dôjde.

      

Mnohí príslušníci Berkutu po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády odcestovali na Krym, kde sa 16. marca uskutočnilo referendum o pripojení tohto polostrova, ako aj mesta Sevastopol k Ruskej federácii.
      

Jeden z príslušníkov Berkutu, major Oleksandr Vasiukov, na tlačovej konferencii v Simferopole 7. marca označil za lož tvrdenia, že počas protivládnych nepokojov v Kyjeve ako ostreľovači zasahovali aj členovia jednotiek Berkut.
      

Podľa Ruska zodpovednosť za smrť desiatok protivládnych demonštrantov nesú ozbrojení aktivisti radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor. So svojím podozrením ruská diplomacia oboznámila aj svojich "západných partnerov" a súčasne vyjadrila nádej, že podozrenia vo vzťahu k Pravému sektoru "nebudú zametené pod koberec," uviedla agentúra RIA Novosti. 
      

Rusko argumentuje okrem iného aj uniknutým telefonátom šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej s estónskym ministrom zahraničných vecí Urmasom Paetom o tom, že za streľbou do protivládnych demonštrantov v Kyjeve môže byť niekto z vtedajšej ukrajinskej opozície. Protivládne protesty si na Ukrajine od novembra minulého roku vyžiadali vyše 100 obetí na životoch, pričom väčšina z nich podľahla práve strelným zraneniam počas eskalácie krízy vo februári.
      

Paet pravosť telefonátu potvrdil a uviedol, že sa odvolával na informácie od svojej známej, Ukrajinky Oľhy, ktorou by mohla byť známa lekárka Oľha Bohomolecová, ktorá na kyjevskom Námestí nezávislosti počas protivládnych protestov ošetrovala ranených.
      

Podľa jej názoru charakter zranení a druh streliva by mohli svedčiť o tom, že demonštrantov a policajtov cielene zabíjali tí istí ostreľovači. Taký rozkaz mohol vydať údajne len niektorý z vodcov vtedajšej opozície. "To je strašné. Treba to vyšetriť," reagovala Ashtonová údajne.
      

Podľa Paeta je znepokojujúce, že nové ukrajinské vedenie otáľa s vyšetrením týchto podozrení, vďaka čomu silnie podozrenie, že rozkaz na nasadenie ostreľovačov nevydal medzičasom zosadený prezident Viktor Janukovyč, ale niektorý z politikov novej vládnej koalície. Janukovyč na tlačovej konferencii, ktorú zvolal do ruského Rostova na Done, kam sa po zosadení uchýlil, odmietol obvinenia, že nariadil streľbu do demonštrantov.
      

Minister vnútra Arsen Avakov, generálny prokurátor Machnyckyj a šéf Rady bezpečnosti Ukrajiny Valentyn Nalyvajčenko dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve zverejnia doterajšie výsledky vyšetrovania streľby do účastníkov protivládnych demonštrácií, ktorá si od 18. do 20. februára vyžiadala desiatky zranených.
      

V Kyjeve dnes zasadne aj dočasná parlamentná komisia, ktorá prešetruj konanie poriadkových síl a funkcionárov tzv. silových štruktúr počas protestov. 

 

09:58 - Švajčiarska vláda podporila sankcie EÚ voči ruským činiteľom

Švajčiarska vláda podporila dnes sankcie Európskej únie, uvalené na ruských činiteľov po anexii ukrajinského Krymu, informovala agentúra AP.
      

Nariadenie spolkovej rady, zahŕňajúcej švajčiarskeho prezidenta a šesť ministrov, sa týka tých istých osôb z kruhu ruského lídra Vladimira Putina, voči ktorým únia uplatnila vízový zákaz, ako aj zmrazenie bankových účtov.
      

Podľa vyhlásenia rady "Švajčiarsko podnikne opatrenia, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby sa jeho územie nezneužilo na obchádzanie sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom". 
      

Zákaz využívať brokerov alebo iných "finančných sprostredkovateľov" pre akékoľvek podnikanie má v krajine 33 ruských činiteľov a zákonodarcov.
      

Týmto osobám nebude takisto dovolené prevádzať do švajčiarskych bánk majetok, ktorý vlastnia mimo územia EÚ. To isté platí aj pre prevody z únie. Švajčiarsko pristúpilo k tomuto kroku so zámerom zlepšiť svoje vzťahy s 28-člennou úniou. "Cieľom spolkovej rady je predísť dojmu, že finančné centrum krajiny by mohlo profitovať zo sankcií EÚ," píše sa vo vyhlásení švajčiarskeho vládneho orgánu. 
      

Švajčiarsko sa stalo terčom kritiky v súvislosti s výsledkom februárového referenda, v ktorom voliči tesnou väčšinou podporili obmedzenie prisťahovalectva, čo je v rozpore s dohodami medzi Bernom a Bruselom o voľnom pohybe osôb.

 

09:41 - NASA prerušila spoluprácu s Ruskom, výnimkou je ISS

Americká Národná agentúra pre vesmír a letectvo (NASA) pozastavila v stredu všetku spoluprácu Ruskom, výnimku má len Medzinárodná vesmírna stanica (ISS). NASA sa tak stala ďalšou americkou vládnou agentúrou, ktorej zamestnanci budú mať zakázaný kontakt s ruskými partnermi pre obsadenie a anexiu ukrajinského Krymu Ruskom. Zákaz sa týka návštev zamestnancov v Rusku ako aj návštev ruských predstaviteľov v zariadeniach NASA. Zrušené sú aj bilaterálne stretnutia, konferencie či emailové kontakty. Výnimku tvorí spolupráca v prípade ISS, na ktorej sa momentálne nachádzajú traja ruskí, dvaja americkí a jeden japonský astronaut.

 

09:06 - Turčynov: Krym povedie k Putinovmu pádu

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov sa domnieva, že anexia Krymu povedie k pádu ruského prezidenta Vladimira Putina tak, ako situácia v Afganistane svojho času prispela ku kolapsu Sovietskeho zväzu.
      

V televíznom programe Šuster Live Turčynov ďalej uviedol, že "Krym nebude dovolenkovým polostrovom ruských vojakov. Bude to strašný problém pre Rusko, ktoré je už teraz v medzinárodnej izolácii".
      

Podľa Turčynova sa Putin "bojí stabilnej Ukrajiny", preto urobí všetko, aby zmaril predčasné prezidentské voľby, ktoré sa budú konať 25. mája.
      

Stabilná Ukrajina je pre Putina trestom, tvrdí Turčynov. "Veď ruskí občania by si mohli začať myslieť, že je v ich silách urobiť to isté čo Ukrajinci," vyhlásil Turčynov. "Ukázali sme to celému svetu - ukrajinský ľud sám rozhodol, že jeho smerovanie do Európy je jeho voľbou. Ukrajinský ľud dokáže sám zmeniť vedenie krajiny," dodal Turčynov.   
      

Dočasný ukrajinský prezident súčasne uviedol, že vláda robí všetko pre bezpečnú evakuáciu ukrajinských vojakov a ich rodín z Krymu. Dodal tiež, že mnoho obyvateľov polostrova neuznáva nové proruské úrady a okupáciu a sú vystavení tlaku, aby prijali ruské občianstvo. "Mnohí ľudia (kvôli tomu) opúšťajú Krym, svoje domovy. Toto je tragédia," dodal Turčynov.
      

Spresnil, že pre túto skupiny ľudí úrady vytvárajú osobitnú databázu pracovných miest. Okrem toho v Chersonskej a Odeskej oblasti sa pripravujú tábory pre utečencov z Krymu.
      

Turčynov vyhlásil, že ukrajinská vláda bude mať v krátkom čase k dispozícii právnu analýzu o škodách, ktoré Rusko Ukrajine spôsobilo obsadením Krymského polostrova, a o kompenzáciách za ne. Podľa Turčynova Moskva teraz vedie s Ukrajinou ekonomickú vojnu, čo spolu s vypovedaním celého radu medzištátnych zmlúv svedčí "o jej slabosti a absencii akéhokoľvek právneho základu pre anexiu časti ukrajinského územia".
      

"Rusko bude platiť dvojnásobnú, trojnásobnú cenu za všetky provokácie voči suverénnemu štátu," vyhlásil Turčynov a vyjadril presvedčenie, že medzinárodné súdy podporia nároky Ukrajiny v tejto veci.
      

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia v utorok oznámil, že Ukrajina pripravuje proti Rusku podanie na medzinárodný súd OSN v Haagu a chce v ňom žiadať vrátenie Krymského polostrova. "Domnievame sa, že s podporou medzinárodného spoločenstva sa nám podarí vrátiť Krym Ukrajine," uviedol Deščycia pred novinármi.
      

Krymský polostrov a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie na základe referenda zo 16. marca, v ktorom sa drvivá väčšina voličov vyslovila za ich pripojenie k Rusku. O dva dni neskôr boli v Moskve podpísané príslušné zmluvy, ktoré ratifikovali obe komory ruského parlamentu a 21. marca ich prezident Putin podpísal. 
      

Podľa Ruska sú zmluvy vyjadrením slobodnej vôle obyvateľov Krymu a Sevastopola a sú v súlade s medzinárodným právom. Ukrajina a jej západní spojenci túto argumentáciu odmietajú a referendum i vstup Krymu do Ruska označili za protizákonné.

 

09:02 - V Kyjeve zatkli deväť členov Berkutu podozrivých zo streľby do demonštrantov

Podľa jeho slov tejto zásahovej jednotke, zvanej aj čierna rota, vydali zbrane, vrátane snajperských pušiek, aby kryla ústup neozbrojených príslušníkov Berkutu.

      

Námestník generálneho prokurátora Alexej Bahanec dodal, že iní príslušníci Berkutu, vrátane kyjevskej posádky, zbrane nedostali. Machnyckyj spresnil, že počet zadržaných nie je konečný. Zatknúť majú ešte najmenej štyri podozrivé osoby.

      

Minister vnútra Arsen Avakov, generálny prokurátor Machnyckyj a šéf Rady bezpečnosti Ukrajiny Valentyn Nalyvajčenko dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve zverejnia doterajšie výsledky vyšetrovania streľby do účastníkov protivládnych demonštrácií, ktorá si od 18. do 20. februára vyžiadala desiatky zranených.
      

V Kyjeve dnes zasadne aj dočasná parlamentná komisia, ktorá prešetruj konanie poriadkových síl a funkcionárov tzv. silových štruktúr počas protestov. 

 

17:21 - Janukovyč verí vo vrátenie Krymu i svoj návrat na Ukrajinu

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes uviedol, že jeho pozvanie ruských jednotiek na Krym bolo "mylné". Zároveň prisľúbil, že sa pokúsi presvedčiť Kremeľ, aby tento čiernomorský polostrov vrátil Ukrajine. Janukovyč to uviedol počas dnešného rozhovoru pre agentúru AP a ruskú stanicu NTV, pričom išlo o jeho prvé interview od februára, kedy v dôsledku masových protivládnych protestov utiekol z vlasti do Ruska.

 

15:30 - Extrémistu Muzyčka nezabili policajti, spáchal samovraždu

Ukrajinský krajne pravicový extrémista Oleksandr Muzyčko (známy ako Biely Saša) nezahynul rukou policajta, ako sa pôvodne predpokladalo, ale spáchal samovraždu. V stredu o tom s odvolaním sa na závery vyšetrovania ukrajinského ministerstva vnútra informuje portál BBC. Muzyčko sa strelil priamo do srdca vo chvíli, keď sa ho policajti po dolapení snažili zvaliť na zem a zabrániť mu v útoku. Ukrajinská extrémistická organizácia Pravý sektor, ktorej bol Muzyčko prominentným členom, sa chce za jeho smrť polícii pomstiť.

 

15:20 - Prieskum: Slováci sú v otázke neuznania referenda na Kryme nejednotní

Slováci sú v otázke neuznania referenda na Kryme nejednotní, vyplýva to z výsledkov prieskumu Polis Slovakia pre agentúru SITA. S postojom Slovenska, ktoré neuznáva pripojenie Krymu k Rusku, súhlasí 38,6 percenta opýtaných. Na druhej strane, 35,1 percenta respondentov si myslí, že Slovensko referendum uznať malo, ďalších 26,3 percenta účastníkov prieskumu nevedelo odpovedať.

 

14:33 - Ruská centrálna banka ráta so slabým rastom HDP

Tempo rastu ruskej ekonomiky v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou klesne pod úroveň 1 %. Povedala to v stredu guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Znepokojujúca je podľa jej slov aj inflácia, ktorá je nad želanou úrovňou a obmedzuje schopnosť centrálnej banky redukovať úrokové sadzby. Na bankovej konferencii v Moskve Nabiullina uviedla, že predošlá prognóza centrálnej banky, ktorá rátala s rastom hospodárska Ruska v roku 2014 o 1,5 až 1,8 %, sa pravdepodobne nenaplní. "Pravdepodobnejšie je spomalenie tempa rastu pod úroveň 1 %," konštatovala.

 

13:53 - Kerry: EÚ a USA pomôžu znížiť energetickú závislosť Ukrajiny

Spojené štáty a Európska únia budú spoločne pomáhať Ukrajine pri znižovaní jej energetickej závislosti od Ruska. Americký minister zahraničných vecí John Kerry to vyhlásil na stredajšom zasadnutí Energetickej rady USA-EÚ v Bruseli, kde taktiež odsúdil využívanie energetiky ako "zbrane", čo bolo zrejme reakciou na prudké zvýšenie ceny ruského zemného plynu dodávaného na Ukrajinu. Podľa ministra sa budú Američania spolu s európskou dvadsaťosmičkou snažiť zabezpečiť zásobovanie Ukrajiny plynom cez Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Obe strany zároveň pracujú na zvýšení objemu plynu dovážaného do Európy z Ázie cez Azerbajdžan a Turecko, teda po trase obchádzajúcej Rusko.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies