Situácia na Ukrajine: V Donecku zabili ruského novinára!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 08:29 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V Donecku zabili ruského novinára!

MOSKVA - V samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) zahynul v nedeľu kameraman ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Informáciu o smrti Anatolija Kľana stanica potvrdila dnes v spravodajstve o 5.00 h miestneho času, oznámila agentúra Interfax.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:58 - Porošenko a Putin budú spoločne dohliadať na prímerie

Lídri Ruska a Ukrajiny sa dohodli na spolupráci pri implementovaní bilaterálneho prímeria medzi vládou v Kyjeve a východoukrajinskými separatistami. V pondelok o tom informoval francúzsky prezident Francois Hollande. Ten predtým absolvoval telefonický rozhovor spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom. Hollande konverzáciu označil za "dlhú" a jej výsledkom je spoločná výzva na prepustenie ďalších rukojemníkov zadržiavaných separatistami, opätovné získanie kontroly nad obsadenými hraničnými prechodmi ako aj zorganizovanie "trvalých tripartitných rokovaní".

 

18:00 - Putin, Merkelová a Hollande hovorili s Porošenkom o predĺžení prímeria

Lídri Ruska, Francúzska a Nemecka podporili tretie kolo rokovaní medzi proruskými povstalcami na Ukrajine a vládnymi vyjednávačmi. Informoval o tom dnes Kremeľ, uviedla agentúra DPA.
      

V telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom prezidenti Ruska a Francúzska, Vladimir Putin a Francois Hollande, a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová podporili predĺženie prímeria na Ukrajine, ktoré by malo vypršať dnes o 21.00 h SELČ.
      

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na francúzsky prezidentský palác, sa Putin a Porošenko dohodli na spolupráci v otázke prímeria a pri zriaďovaní účinnej kontroly hraníc.

 

15:56 - OBSE na východ prestane vysielať pozorovateľov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pozastaví vysielanie členov monitorovacích misií na východ Ukrajiny. Dôvodom je zlá bezpečnostná situácia v oblasti. Organizácia so sídlom vo Viedni o tom informovala v pondelok, deň po tom, ako proruskí separatisti na východe Ukrajiny prepustili zvyšných zadržaných členov jej monitorovacej misie. Prví štyria sa dostali na slobodu v piatok a ďalší štyria v nedeľu. Všetci sú údajne v poriadku a povstalci si za ich prepustenie nekládli žiadne podmienky.

 

15:15 - Rusko žiada vyšetrenie údajného chemického útoku na východe Ukrajiny

Rusko vyzýva na vyšetrenie údajného použitia chemických zbraní proti "bojovníkom za nezávislosť" na východe Ukrajiny, uviedol dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.
      

"Je to strašné. Tento prípad sa musí vyšetriť," povedal veľvyslanec pre agentúru RIA Novosti. Jeden z lídrov samozvanej Doneckej ľudovej republiky agentúru dnes informoval, že do nemocníc prijali ľudí, ktorí vykazovali príznaky otravy chlórom. Stalo sa tak podľa neho po útoku ukrajinských špeciálnych jednotiek pri Slovjansku.
      

Domobrana v nedeľu obvinila ukrajinskú armádu z použitia neidentifikovaných chemických zbraní pri útoku v dedine Semenivka, ktorá leží pri Slovjansku. Oznámila, že dvoch bojovníkov v kritickom stave hospitalizovali.

 

14:24 - OBSE misiu na Ukrajine nerozšíri, kým sa nezlepší bezpečnostná situácia

Počet medzinárodných pozorovateľov na východe Ukrajiny sa nemôže zvýšiť, kým sa tam nezlepší bezpečnostná situácia, oznámil dnes predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
     

"Potrebujeme, aby zmizli zbrane. Potrebujeme, aby zmizli kontrolné stanovištia, potrebujeme slobodu pohybu," uviedol Alexander Hug, zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine. Bezpečnosť pozorovateľov, ako podľa agentúry DPA zdôraznil, "je našou obavou číslo jeden".
      

OBSE podľa Huga obmedzila aktivity na východe Ukrajiny po tom, čo tam separatisti jeden mesiac zadržiavali ôsmich jej pozorovateľov. Štyroch prepustili minulý týždeň v piatok, zvyšných v sobotu. "Neboli zranení a ich prepustenie bolo bezpodmienečné," citovala Huga agentúra Reuters.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes rozhodne, či predĺži jednostranné prímerie v konflikte s proruskými separatistami na východe krajiny, napísala agentúra AP. Rozhodnutie má padnúť pred 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), keď vyprší platnosť prímeria, pripomenul hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

 

07:18 - Putin, Porošenko, Hollande a Merkelová telefonicky rokovali o Ukrajine

Tlačová služba Kremľa informovala, že ruský prezident Vladimir Putin absolvoval dnes dlhý telefonický rozhovor s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a prezidentmi Ukrajiny a Francúzska, Petrom Porošenkom a Francoisom Hollandom. V rozhovore si vymenili názory na rôzne aspekty krízovej situácie na Ukrajine.
      

Všetci štyria politici ocenili prepustenie štyroch pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ako aj piatkové kolo konzultácií o urovnaní krízy na východe Ukrajiny. Kremeľská tlačová služba uviedla, že politici skonštatovali, že je nutné, aby sa tieto konzultácie konali pravidelne. 
      

Prezidentovi Porošenkovi jeho partneri adresovali výzvu na ďalšie predĺženie prímeria, ktoré malo vypršať tento piatok alebo bolo predĺžené o ďalších 72 hodín - po pondelka 22.00 h miestneho času. V rozhovore sa posudzovala aj možnosť vyslať inšpektorov OBSE na rusko-ukrajinské priechody. V súvislosti s vyostrovaním humanitárnej krízy na Ukrajine Putin zdôraznil nevyhnutnosť urgentnej humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo.
      

Hollande a Merkelová počas rozhovoru poukázali na zlepšenie v oblasti stabilizácie bezpečnostnej situácie na Ukrajine, informoval v Paríži Elyzejský palác, podľa ktorého rozhovor trval dve hodiny. Obaja západní politici pripomenuli, že EÚ do 30. júna očakáva konkrétne výsledky ako reakciu na závery koncotýždňového summitu EÚ.
      

Lídri Francúzska a Nemecka vyzvali prezidentov Ukrajiny a Ruska, aby spoločne - pod vedením OBSE - pracovali na realizácii mechanizmu na monitorovanie dodržiavania prímeria a situácie v prihraničných oblastiach. Podľa agentúry UNIAN Porošenko v rozhovore vyzval Putina, aby zabránil ozbrojencom, aby prenikali na Ukrajinu cez spoločné hranice s Ruskom. Apeloval tiež na rešpektovanie prímeria,  ukončenie útokov na ukrajinské ozbrojené sily a prepustenie všetkých zadržiavaných osôb. 

 

Napriek predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádza aj naďalej k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za posledných 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených. Podľa najnovších správ sa terčom intenzívneho ostreľovania stali dnes popoludní pozície vládnych síl v Slovjansku, pričom došlo k ďalším obetiam na životoch.
      

V súvislosti s porušovaním prímeria dnes v Kyjeve aktivisti a zástupcovia jednotiek domobrany vyzvali vládu, aby prerušila prímerie a prešla opäť k aktívnej fáze protiteroristickej operácie. Účastníci zhromaždenia pred budovou prezidentskej kancelárie žiadali, aby Porošenko vyhlásil vojnový stav, zabezpečil vládnym silám potrebnú výzbroj a žiadal od EÚ a USA uvaliť na Rusko tretiu vlnu sankcií.

 

07:15 -  Prímerie na Ukrajine sa naďalej porušuje

Ďalšie porušenia prímeria zo strany proruských separatistov a vládnych jednotiek zaznamenali v nedeľu na východe Ukrajiny. Národná garda vo vyhlásení informovala, že povstalci použili tanky a mínomety pri útoku na vojenské stanovište pri meste Slovjansk. Obete na životoch nehlásili. Agentúra Intefax s odvolaním sa na povstalecké zdroje zas informovala, že vládne sily ostreľovali okolie Slovjanska, pričom zasiahli trhovisko a obytnú budovu a spôsobili zranenia. Ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok večer prímerie na východe Ukrajiny o ďalších 72 hodín, čo znamená do pondelka 22:00 večer miestneho času. Proruskí separatisti tiež vyhlásili, že s predĺžením prímeria súhlasia. Stovky ľudí vrátane vojakov demonštrovali v nedeľu v centre Kyjeva za zrušenie prímeria a pokračovanie protiteroristickej operácie v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

Predĺženie prímeria je v súlade s ultimátom, ktoré dali lídri EÚ Ukrajine a Rusku na zastavenie násilia. Separatisti majú do pondelka súhlasiť s mechanizmom na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Do tohto času mali proruskí povstalci prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých poslednú skupinu prepustili v sobotu večer. EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu. Rusko by malo "aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu" s Ukrajinou. V opačnom prípade EÚ hrozí prijatím prísnejších sankcií voči Rusku.

 

07:13 - V pondelok vyprší predĺžené prímerie aj ultimátum EÚ

V pondelok večer vyprší dočasné prímerie, ktoré ukrajinský prezident Petro Porošenko predĺžil v piatok o ďalšie tri dni v záujme upokojenia situácie na východe Ukrajiny. Prímerie, ktoré celkovo trvá už od minulého pondelka, bolo sporadicky porušované, k väčším ozbrojeným stretom ale nedošlo. Večer tiež vyprší ultimátum, ktoré dali lídri EÚ dali separatistom a Rusku na dohodnutie a prijatie konkrétnych krokov na zastavenie násilia. Rusko by totiž podľa EÚ malo "aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu" s Ukrajinou. V opačnom prípade EÚ hrozí prijatím prísnejších sankcií voči Moskve.

 

Porošenko absolvoval v nedeľu spoločný telefonický rozhovor o bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a lídrom Ruska Vladimirom Putinom. Lídri vo vyše dvojhodinovom telefonáte zdôraznili potrebu prijatia ďalších konkrétnych krokov na upokojenie ukrajinskej krízy ako aj potrebu predĺženia prímeria a postupnej implementácie Porošenkovho mierového plánu. Lídri sa majú pred ukončením prímeria telefonicky spojiť ešte raz v pondelok. 

 

Lídri EÚ na summite v Bruseli v piatok vyzvali zainteresované strany, aby dohodli mechanizmus na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Proruskí povstalci majú podľa únie prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých poslednú skupinu prepustili v sobotu večer. EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu.

 

07:10 - V Donecku zabili ruského novinára

V samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) zahynul v nedeľu kameraman ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Informáciu o smrti Anatolija Kľana stanica potvrdila dnes v spravodajstve o 5.00 h miestneho času, oznámila agentúra Interfax. 
      

"Túto noc zahynul v Donecku náš kolega, kameraman Prvého kanála Anatolij Kľan. K tragédii došlo v blízkosti jednej z vojenských základní, kde filmový štáb prišiel urobiť ďalšiu reportáž," uviedla stanica. 
      

Kľan mal 68 rokov. Podľa Prvého kanála prišla streľba nečakane zo strany vojakov: "Keď reportér uvidel na oblohe svetlicu a povedal 'nakrúcaj', Anatolij bez váhania stlačil tlačidlo nahrávania. V tomto okamihu ho zasiahla guľka".
      

Prvý podpredseda vlády DĽR Andrej Purgin predtým informoval, že kameraman šiel autobusom na základňu ukrajinskej armády do doneckého obvodu Spartak spolu s matkami brancov, ktoré chceli požiadať o prepustenie svojich synov domov. V autobuse bolo aj niekoľko novinárov. Keď dorazili k základni, ozvala sa streľba. Kľan dostal zásah do brucha a zomrel pri prevoze do nemocnice. Zranený na krku bol aj vodič autobusu.
      

Kľan je tretím novinárom, ktorý zomrel násilnou smrťou od začiatku konfliktu vo východnej Ukrajine. Dvaja ruskí novinári zahynuli 17. júna pri mínometnom útoku v Luhanskej oblasti, 24. mája prišli pri Slovjansku o život taliansky fotograf a jeho tlmočník. 
      

Terčom granátometného útoku sa podľa Purginu stali takisto v nedeľu neďaleko vojenskej základne v Donecku aj novinári z ruskej webovej stránky LifeNews. Nikto z nich neutrpel zranenia a podarilo sa im ukryť v lese, na miesta však museli nechať auto a vybavenie.
      

Napriek do pondelka predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádzalo aj cez víkend k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies