Situácia na Ukrajine: V Berlíne schválili kroky na obnovenie prímeria na Ukrajine

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 09:56 • 2 min
Situácia na Ukrajine: V Berlíne schválili kroky na obnovenie prímeria na Ukrajine

BERLÍN - Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sa dnes na rokovaniach v Berlíne dohodli, že budú pracovať na obnovení prímeria na východe Ukrajiny. Umožniť by ho mali trojstranné rozhovory za účasti proruských separatistov, ktoré sa začnú tento víkend. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:08 - Nový minister obrany chce získať späť Krym

Nový ukrajinský minister obrany Valerij Heletej sa pokúsi opäť získať späť polostrov Krym, ktorý sa v marci po kontroverznom referende pripojil k Ruskej federácii. Heletej to povedal vo svojom prejave v parlamente krátko po tom, ako ho do funkcie vymenoval prezident Petro Porošenko. "Som si istý, že Ukrajina napokon vyhrá," vyhlásil za potlesku prítomných zákonodarcov. "A potom príde k vojenskej prehliadke v ukrajinskom Sevastopoli," dodal v krátkom vystúpení.

 

18:11 - Porošenko je pripravený na prímerie, ak budú splnené podmienky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v telefonáte s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom vyjadril pripravenosť vyhlásiť prímerie s proruskými povstalcami, ak budú splnené isté podmienky. Informovala o tom jeho kancelária ma svojej webovej stránke.
      

"Porošenko zdôraznil, že je pripravený vrátiť sa k prímeriu, len čo bude mať potvrdené, že je rešpektované bilaterálne, že budú prepustení rukojemníci a zriadená kontrola nad hranicou, ktorú bude monitorovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters.
      

Porošenko ukončil v utorok jednostranne vyhlásené prímerie po početných útokoch separatistov na ukrajinské sily. A obvinil Rusko, že umožňuje vstup bojovníkov a zbraní do Ukrajiny cez spoločnú hranicu.

 

13:38 - Rusko už prijalo 65.000 utečencov z juhovýchodnej Ukrajiny

Už celkovo 65.000 utečencov z konfliktom postihnutej juhovýchodnej Ukrajiny vrátane 20.000 detí sa nachádza na území Ruska. Oznámila to dnes ruská vicepremiérka Oľga Golodecová, ktorú citovala agentúra ITAR-TASS.
      

"Niektorí utečenci požiadali o ruské občianstvo, kým iní majú štatút osôb s dočasným pobytom. Domnievame sa, že títo ľudia budú musieť zostať v Rusku dlho," uviedla Golodecová, ktorá má na starosti sociálne záležitosti. Polovica detských ukrajinských imigrantov je v školskom veku, dodala vicepremiérka.
      

"Musíme im poskytnúť normálne podmienky, aby sa mohli zapojiť do vzdelávacieho procesu. Máme na to vybrané organizácie a inštitúcie v centrálnych okresoch a hlavnom meste Moskva. Deti by mali začať svoj školský rok v maximálne vyhovujúcich podmienkach," tvrdí Golodecová.

 

13:35 - Hollande a Merkelová vyzvali Putina, aby podporil dohodu o prímerí s Kyjevom

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali dnes v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby presvedčil proruských separatistov na východe Ukrajiny o nutnosti uzavretia dohody o prímerí s vládou v Kyjeve. Informovala agentúra Reuters.
      

Hollande a Merkelová v rozhovore s ruským prezidentom zdôraznili dôležitosť implementácie dohody, ktorú v  stredu za účelom dosiahnutia obojstranného prímeria uzavreli v Berlíne ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.
      

"(Hollande a Merkelová) vyzvali ruského prezidenta, aby do 5. júla podporil zvolanie stretnutia kontaktnej skupiny za účelom stanovenia podmienok prímeria," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta.

 

13:20 - Parlament schválil do funkcie ministra obrany prezidentovho nominanta

Poslanci ukrajinského parlamentu schválili dnes do funkcie ministra obrany generálplukovníka Valerija Heleteja, ktorého na tento post nominoval prezident Petro Porošenko. Informovala agentúra Reuters.
      

Za Heleteja, ktorý doteraz pôsobil ako šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov, hlasovalo 260 zo 450 poslancov ukrajinského parlamentu. Poslanci zároveň uvoľnili z funkcie doterajšieho ministra obrany Mychajla Kovaľa, ktorý sa stal Heletejovým námestníkom.
      

Do funkcie náčelníka generálneho štábu Porošenko vymenoval generálporučíka Viktora Muženka. Porošenko vo vystúpení pred šéfmi poslaneckých klubov zdôraznil, že v záujme efektívnosti akcií protiteroristickej operácie vyžaduje od vojakov "odhodlanie a profesionalitu".

 

13:04 - Prezident urobil veľké zmeny v rezorte obrany

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu večer oznámil mená nových lídrov ozbrojených síl, ktorí sa podľa neho postarajú o zastavenie korupčných praktík v armáde. Novým ministrom obrany sa stane generálplukovník Valerij Heletej, šéf jeho ochranky. Jeho vymenovanie do funkcie potvrdil vo štvrtok aj parlament. Novým náčelníkom štábu ozbrojených síl sa stal Viktor Muženko. Ďalšou významnou zmenou je poverenie jedného z najbohatších Ukrajincov Jutiho Kosjuka dohľadom nad záležitosťami v rezorte obrany.

 

Zmeny sa podľa prozápadného oligarchu Porošenka majú postarať o "očistenie armády od zlodejov a podvodníkov". Deje sa tak v čase obnovených zásahov voči proruským povstalcom na východe Ukrajiny, ktorí nereagovali na prezidentovu ponuku ukončenie operácií výmenou za ich odzbrojenie a vzdanie sa.

 

12:39 - V dôsledku ostreľovania Rusko zatvorilo ďalší hraničný priechod

V dôsledku delostreleckej paľby z ukrajinského územia došlo k poškodeniu autobusovej stanice a colnice v meste Novošachtinsk na ruskej strane hraníc. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol tlačový tajomník ruskej colnej správy Rajan Farukšin.
      

"Došlo k poškodeniu dvoch objektov colnej infraštruktúry: budovy autobusovej stanice, kde cestujúci prechádzajú pasovou kontrolou, a terminálu, kde sa vykonáva colná kontrola vozidiel," uviedol Farukšin. Dodal, že oba poškodené objekty kvôli nevybuchnutej munícii prehľadali pyrotechnici.
      

Ukrajinské delostrelecké granáty údajne zasiahli ruský hraničný priechod v Novošachtinsku v dôsledku bojov na ukrajinskej strane v priestore hraničného priechodu Dolžanskij. "K incidentu došlo o 05.30 h moskovského času (03.30 h SELČ), neboli hlásené žiadne obete. Hraničný priechod bol uzavretý," uviedol pre agentúru ITAR-TASS hovorca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti Vasilij Malajev.

 

11:55 - Moskva podpísala dohodu s moldavským Podnesterskom

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu podpísal niekoľko dohôd s prezidentom moldavského separatistického územia Podnestersko Jevgenijom Ševčukom. Stalo sa tak po takmer týždni od podpisu asociačnej dohody medzi Moldavskom a EÚ, ktorej uzavretie Rogozin označil za porušenie práv ľudí v Podnestersku. Úlohou podľa protizápadne naladeného blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina je nadviazať užšie vzťahy s odštiepeneckým územím. Rogozin v tejto súvislosti podotkol, že väčšina tovarov vyprodukovaných na podnesterskom území sa vyváža do krajín únie a "našou úlohou je presmerovať ich na ruské trhy". Dohody sa podľa Moskvy tykajú výroby, obchodu, poľnohospodárstva či dopravy.

 

Prorusky naladený separatistický región Podnestersko, územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990 pre nespokojnosť s možným pričlenením Moldavska k Rumunsku po páde Sovietskeho zväzu. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska tvoria Moldavci, Rusi a Ukrajinci. Moldavská vláda ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie regiónu k svojmu územiu a vyzvala EÚ na užšie vzťahy. Výsledkom bol júnový podpis prelomovej asociačnej dohody.

 

 

10:04 - Porošenko nominoval Nového ministra obrany

Ukrajinský Prezident Petro Porošenko v stredu na stretnutí s predsedom poslaneckých klubov oznámil, že predloží parlamentu nomináciám generálplukovníka Valerija Heleteja na príspevok ministra obrany na generálporučíka Viktora Muženka na funkciám náčelníka generálneho štábu. Informovala o tom agentúra Interfax.
      

Ak prezidentovu nomináciám odobri Parlament, nahradí Heletej vo funkciám Mychajla Kovala, ktory v naj bol iba Dočasne Poslanci maju o Heletejovi hlasovat este dnes.
      

Porošenko vo vystúpenie pred šéfmi klubov zdôraznil, ze v zaujme efektívnosti akcií protiteroristickej operáciám od Vojákova vyžaduje "odhodlaním a profesionalitu". Za Kľúčové Problemy ozbrojených Síl, Ktory si v súčasnosť vyžadujte Riešenie, považuje Ukrajinský Prezident Zvýšenie bojaschopnosti armády Zabezpečenie materiálno-technických Zdrojové.
      

Problémom je podľa Porošenko hľa Korupcia v Radoch armádnych veliteľov. "Bude trvať na očistenie armády od zlodejov skorumpovaných úradníkov. Za svoje činy Proti Ludu Ukrajiny sa musíme všetci odpovedia pred Zákonom," Povedala Prezident.

 

img

 

10:00 - V Berline schválili kroky na obnovením prímerím na Ukrajine

Ministri schválili Serii opatrenia ktoré podľa agentúr Associated Press zahŕňajú obnovením rokovaní o prímerí najneskôr v sobotu "s cieľom dosiahnuť po vzájomnej dohode bezpodmienečné, udržateľné prímerím" , Ktory bude monitorovať Organizácia pre bezpečnosť na spolupráca V. Európe (OBSE).
      

"Je pre Jasný záväzok k mnohostrannému prímerím," zdôraznil ministra Nemecky zahraničních Veci Frank-Walter Steinmeier PO rozhovoroch s ministrami zahraničia Ruska, Ukrajiny Francúzska: Sergejom Lavrovom, Pavlom Klimkinom Laurentom Fabiusom.
      

Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii informoval, Zo schválili dokument, ktory vyjadruje "nevyhnutnosť urýchlene sa dohodnutý na podmienkach stabilného, ​​dlhodobého prímerím".
      

V spoločnej deklaracije vydanej vo večerných hodinách po skončení berlínskych rozhovorov Ministri vyjadrili spokojnosť ochotu Ruska umožniť ukrajinskej pohraničnej Stráži, ked začne PLATIŤ prímerím, prístup na dedinu Ruskej územím, ABY sa mohla podieľať na kontrole Dvoch hraničných priechodov.

 

18:39 - Ruský premiér: Návrat k mierovým rokovaniam na Ukrajine bude ťažký

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes povedal, že oživenie rokovaní o mieri na Ukrajine "bude oveľa ťažšie" po tom, ako Kyjev nepredĺžil prímerie na východe krajiny, kde bojuje s promoskovskými separatistickými povstalcami.
      

"Ukončením prímeria urobil (ukrajinský) prezident (Petro) Porošenko významnú chybu. Prinesie to ďalšie obete na životoch. A teraz za to ponesie osobnú zodpovednosť," citovala Medvedeva agentúra Reuters. 
      

"Bude oveľa ťažšie oživiť rozhovory. To sú pravidlá vojny," napísal na svojej stránke na Facebooku. Hovoril o rozhovoroch medzi oboma stranami konfliktu na Ukrajine.

 

18:14 - Pri útokoch povstalcov zahynuli štyria vojaci

Ukrajinská armáda uskutočnila viac než stovku útokov na povstalecké pozície, pričom vytlačila proruských separatistov z troch dedín na východe krajiny. Pri akciách zahynuli štyria vojaci, informovali v stredu armádne zdroje. Boje a východe Ukrajiny sa opäť vystupňovali po skončení opakovane porušovaného 10-dňového prímeria, ktoré vypršalo v pondelok. Prezident Petro Porošenko ako podmienku ďalších mierových rokovaní stanovil odzbrojenie a odovzdanie hraničných priechodov, čo sa však nestalo a násilie preto pokračuje. Podľa hovorcu Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrija Lysenka zomreli traja vojaci pri povstaleckých útokoch na vojenské vozidlá a kontrolné stanovištia, desať ďalších utrpelo zranenia. Federálni pohraničníci navyše oznámili, že jeden pohraničník zomrel na hraničnom priechode Novoazovsk v Doneckom regióne, keď sa dostal pod paľbu separatistov. Celkovo si už konflikt od apríla vyžiadal viac než 400 ľudských životov.

 

 

16:36 - Rusko chce vydať bankovku venovanú Krymu

Rusko plánuje vydať bankovku venovanú Krymu. Uviedol to viceguvernér ruskej centrálnej banky Georgij Luntovskij. "Plánujeme vydať bankovku venovanú Krymu, pričom to bude bankovka, ktorá bude mať hodnotu, ktorá sa už objavuje v obehu,“ povedal Luntovskij. Zároveň dúfa, že bankovka by mohla vyjsť do konca tohto roku, ďalšie podrobnosti však neuviedol. Nie je zatiaľ jasné, ako by mala bankovka vyzerať.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies