Situácia na Ukrajine: Konflikt si vyžiadal už vyše 1100 mŕtvych

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 15:42 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Konflikt si vyžiadal už vyše 1100 mŕtvych

WASHINGTON - Konflikt na Ukrajine stále pokračuje. Situáciu na východe neustále monitorujeme a prinášame vám aktuálne správy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:10 - Britská vláda sa pre dianie na Ukrajine rozhodla bojkovať akcie Roka kultúry

Vláda Veľkej Británie sa rozhodla nezúčastniť sa na podujatiach britsko-ruského Roku kultúry. Cieľom veľkolepého podujatia, v rámci ktorého by sa v oboch krajinách mali uskutočniť rádovo stovky nielen kultúrnych a umeleckých, ale aj športových a vedeckých akcií, bolo upevnenie priateľstva medzi národmi. Britská rada bude v účasti na akcii pokračovať, ostrovná monarchia však odriekla účasť na úrovni ministrov a vyšších štátnych predstaviteľov.

      

Príčinou rozhodnutia vládneho kabinetu v Londýne je, ako informovali tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda i periodika The Moscow Times, nedávna nezákonná anexia polostrova Krym Ruskou federáciou, ako aj jej pretrvávajúca podpora separatistom, destabilizujúcim situáciu na východe Ukrajiny.

 

19:01 - V Kyjeve podpísali ukrajinsko-holandský dohovor o vytvorení medzinárodnej misie

Ukrajinsko-holandský dohovor o vytvorení Medzinárodnej misie pre ochranu vyšetrovania (havárie malajzijského civilného lietadla Boeing-777 s 298 ľuďmi na palube) na východe Ukrajiny podpísali dnes v Kyjeve. Dokument podpísali podpredseda ukrajinskej vlády, minister pre regionálny rozvoj Volodymyr Hrojsman, ktorý by po nedávno ohlásenej demisii premiéra Arsenija Jaceňuka mal viesť dočasný kabinet až do predčasných volieb, a šéf holandskej diplomacie Frans Timmermans. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na príslušné zdroje ukrajinského rezortu regionálneho rozvoja. Podľa rovnakého zdroja bude cieľom misie, ktorú vytvoria experti i členovia policajných zborov Holandska, Austrálie a ďalších krajín, koordinácia činnosti pri hľadaní ostávajúcich telesných pozostatkov obetí katastrofy a pri realizácii samotného vyšetrovania príčin tragédie zo 17. júla.

 

18:49 - Starostu mesta Kremenčuk zrejme zastrelili nájomní vrahovia

Sobotňajší atentát na starostu mesta Kremenčuk Oleha Babajeva prekvalifikovali vyšetrovatelia na úkladnú nájomnú vraždu spáchanú zločineckou skupinou. Informáciu priniesla dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu prokuratúry Poltavskej oblasti, v ktorej leží spomínané mesto. Ukrajinskí kriminalisti pokračujú vo vyšetrovaní vražedného atentátu, ku ktorému došlo v sobotu predpoludním v Kremenčuku. Experti pracujú na celkovo 13 expertízach, pokračujú výsluchy svedkov zločinu.Policajti naďalej pátrajú po motorovom vozidle VAZ 2109, z ktorého neznámi páchatelia trikrát vystrelili zo zbrane s tlmičom na starostu a spôsobili mu smrteľné zranenia. Obeť smerovala podľa skôr zverejnených informácií na futbalový tréning a s motorovým vozidlom sa pristavila pri kontajneroch s komunálnym odpadom, keď zazneli osudné výstrely. Babajev zraneniam podľahol na mieste atentátu.

 

18:38 - Jaceňuk vyzýva na záchranu dohôd o finančnej pomoci

Odchádzajúci ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pondelok vyzval poslancov, aby na druhý pokus schválili úpravy rozpočtu zabezpečujúce pokračovanie finančnej pomoci na základe dohôd s MMF a Svetovou bankou. Zmeny sa vo štvrtok nepodarilo schváliť a nahnevaný Jaceňuk aj pod tlakom odchodu dvoch strán z jeho koalície oznámil v parlamente svoju rezignáciu. Predseda dočasnej vlády to vtedy označil za zlyhanie, ktoré "nám história neodpustí". Súčasťou navrhovaných uprav totiž boli aj zmeny v oblasti energetiky v podobe možného vstupu západných spoločnosti do plynovodného systému či zvýšenie výdavkov na armádu. Jaceňuk poslancom vytkol, že štát teraz "nemá peniaze na platenie vojakov a lekárov, na palivo pre obrnené vozidla ani žiadny spôsob oslobodenia sa od závislosti od ruského plynu".

 

18:15 - Západné veľmoci podniknú ďalšie kroky proti Rusku

 Lídri Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojených štátov sa dnes telefonicky dohodli, že podniknú ďalšie opatrenia proti Rusku za ukrajinskú krízu. Informoval o tom francúzsky prezidentský palác, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.Lídri vyjadrili v spoločnom vyhlásení ľútosť, že Rusko nevyvíja tlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby si sadli za rokovací stôl, a ani nerobí kroky, aby sa zabezpečila kontrola rusko-ukrajinskej hranice.

 

18:02 - Väčšina Nemcov podporuje tvrdšie sankcie voči Rusku aj za cenu strát

Viac než 50 % Nemcov je ochotných podporiť tvrdšie sankcie voči Rusku za jeho podiel na situácii na Ukrajine, a to aj v prípade, že by mohli spôsobiť "stratu mnohých pracovných miest" a spomalenie rastu nemeckej ekonomiky. Vyplýva to z telefonického prieskumu, výsledky ktorého zverejnil nemecký týždenník Der Spiegel. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
     

"Pre väčšinu Nemcov, ktorí sa na prieskume zúčastnili, sú prísnejšie sankcie za aktivity Ruska dôležitejšie než ekonomické záujmy," uvádza sa v správe. Podľa spoločnosti pre prieskum trhu TNS-Infratest asi 52 % respondentov podporuje sprísnenie sankcií voči Rusku najmä potom, čo 17. júla havarovalo na východe Ukrajiny lietadlo malajzijských aerolínií letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. TNS-Infratest uskutočnila prieskum pre Der Spiegel na vzorke 1000 ľudí v dňoch 23. a 24. júla.

 

16:36 - Jaceňuk žiada viac peňazí na vojenské operácie

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že parlament musí vyčleniť viac financií na pokrytie rastúcich nákladov konfliktu s proruskými separatistami a obnovu infraštruktúry zničenej bojmi. Jaceňuk vyzval parlament, aby zmenil tohtoročný rozpočet a našiel dodatočných 9,1 miliardy hrivien (607 mil. eur) pre armádu a 3,3 miliardy hrivien (220 mil. eur) na opravy, informovala tlačová agentúra AP. Premiér dodal, že vláda vyzbiera časť týchto peňazí jednorazovou vojnovou daňou vo výške 1,5 percenta z príjmov, ako aj zrušením niektorých náhrad pre verejných činiteľov. Parlament by mal o návrhoch hlasovať vo štvrtok. Bude tiež hlasovať o dôvere Jaceňukovi, čo by mohlo otvoriť cestu novým voľbám. Jaceňuk minulý týždeň oznámil, že odstupuje z funkcie, premiérom však ostáva do hlasovania poslancov.

 

16:12 - Armáda obsadila ďalšie územia kontrolované povstalcami

Ukrajinským jednotkám sa podarilo v pondelok obsadiť ďalšie územie, ktoré okupovali proruskí povstalci neďaleko miesta havárie malajzijského lietadla. Na miesto nešťastia sa už dva dni neúspešne snažia dostať medzinárodní experti sprevádzaní holandskými a austrálskymi policajtmi, pre pokračujúce boje sa však už dvakrát museli vrátiť do mesta Doneck. Oblasť s troskami lietadla ešte stále majú v rukách separatisti. Ako informoval hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti Andrij Lysenko, vládne sily získali späť mestá Torez a Šachtarsk. Boje pokračujú o obce Snežnoje a Pervomajks, ktoré sa nachádzajú najbližšie k pravdepodobnému miestu odpálenia protilietadlovej strely. Jednotky sa tiež pripravujú na útok na mestečko Gorlovka severne od Donecka. "Ukrajinská armáda uskutočňuje aktívny útok v regiónoch dočasne obsadených ruskými žoldniermi," vyhlásil Lysenko. Mestská rada v Donecku informovala, že delostrelectvo poškodilo niekoľko obytných blokov, elektrické vedenia aj rozvody plynu. O život údajne prišli traja civilisti.

 

16:04 - Moskva spochybnila obvinenia USA, že Rusko ostreľovalo Ukrajinu

Ruské ministerstvo obrany dnes spochybnilo družicové snímky, ktoré podľa Washingtonu ukazujú, že Rusko nedávno ostreľovalo ukrajinské vojenské pozície. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
      

Spojené štáty už dlhšie obviňujú Rusko z podnecovania konfliktu na východe Ukrajiny, kde promoskovskí separatisti bojujú proti silám centrálnej vlády. Rusko popiera akúkoľvek účasť na konflikte. Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo v nedeľu družicové snímky, ktoré podľa jeho vyjadrení dokazujú, že ruské sily ostreľovali cez hranicu ukrajinskú armádu.
      

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov pred novinármi spochybnil pravdivosť zverejnených záberov, uviedla ruská tlačová agentúra RIA Novosti. "Takéto materiály sa nedávajú na Twitter náhodou, keďže nie je možné zistiť ich pravosť vzhľadom na nedostatok presných údajov o lokalite a pre mimoriadne slabé rozlíšenie," povedal Konašenkov.

 

15:26 - Ukrajinská kríza predražuje Rusku obsluhu dlhu

Ukrajinská kríza zdražuje Rusku obsluhu jeho dlhu. Informovala o tom agentúra APA. Izolácia Ruska z dôvodu ukrajinskej krízy a sankcie zo strany USA, EÚ a Japonska spôsobili výrazné zvýšenie úročenia ruského dlhu. Výnosy referenčných 10-ročných ruských štátnych dlhopisov od 30. júna dodnes vyskočili z 8,33 % na 9,31 %. Rusko musí po nedávnej eskalácii konfliktu, spôsobenej doteraz nevyjasneným zostrelením malajzijského dopravného lietadla s takmer 300 cestujúcimi na palube na východe Ukrajiny, počítať s ďalšími sankciami zo strany Európskej únie (EÚ). Prvý raz ich súčasťou môžu byť aj ekonomické sankcie.

 

12:54 - Veriaci ruskej pravoslávnej cirkvi sa modlia za mier na Ukrajine

V pravoslávnych chrámoch Ruskej federácie, Ukrajiny a Bieloruska zvonili zvony pri príležitosti Dňa krstu Rusi, ktorý pripadá na dnes. Pravoslávny sviatok sa pripomína na pamiatku svätého kniežaťa Vladimira vo vyše 70 štátoch sveta, v ktorých je prítomná Ruská pravoslávna cirkev. Tisíce veriacich dnes prišli do Chrámu Krista Spasiteľa v Moskve, kde liturgiu slúžil patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill. Prvýkrát sa Moskva stala centrom slávenia Dňa krstu Rusi, do dnešného roku hlavným miestom slávenia tohto sviatku bol Kyjev. Osobitne sa pravoslávni veriaci modlia za mier na Ukrajine, informovala ruská televízna stanica 1tv.ru na svojej internetovej stránke.

 

Množstvo veriacich dnes prišlo do Vladimirského chrámu v Kyjeve, aby oslávili krst Rusi. V katedrálnom chráme liturgii predsedal patriarcha kyjevský a celej Rusi-Ukrajiny Filaret. Na fakt, že v roku 2014 sa prvýkrát porušila tradícia a patriarcha moskovský a celej Rusi neslúžil svätú liturgiu v Kyjeve, ale v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve, poukázala aj tlačová agentúra ITAR-TASS. 

 

12:36 - Lavrov: Odpoveď na sankcie nebude hysterická

Moskva nebude "hystericky" reagovať na nové protiruské sankcie a nepristúpi k odvetným opatreniam voči západným krajinám. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Sankcie môžu podľa neho posilniť nezávislosť ruskej ekonomiky. Minister zároveň vyjadril nádej, že vyšetrovanie príčin pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny bude objektívne. Medzi západnými politikmi prevláda názor, že lietadlo pred takmer dvoma týždňami zostrelili separatisti podporovaní Moskvou. 

 

"Ubezpečujem vás, že prekonáme akékoľvek ťažkosti, ktoré môžu vzniknúť v určitých oblastiach ekonomiky a možno vďaka tonu posilníme našu nezávislosť a dôveru vo vlastné sily," povedal na tlačovej konferencii Lavrov. "Nemôžeme to ignorovať. Upadnúť do hystérie a na úder reagovať úderom nie je hodné veľkej krajiny," dodal. 

 

img

 

12:34 - Ukrajinský dôstojník z ATO údajne donášal ruským tajným službám

Ukrajinské tajné služby odhalili vo vedení protiteroristickej operácie (ATO) dôstojníka, ktorý odovzdával tajné informácie o operáciách na východe krajiny ruským spravodajským službám. Správu dnes priniesla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zástupcu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Mychajla Kovaľa. Dotyčný dôstojník podľa neho vyzrádzal tajné informácie o "priebehu protiteroristickej operácie v Donbase spravodajským agentúram Ruskej federácie". Kovaľ poznamenal, že keď pôsobil vo funkcii ministra obrany, "podobné prípady odhalenia zradcov, aj tých na vysokých pozíciách, zaregistrovali aj na ukrajinskom ministerstve obrany". V Štátnej pohraničnej službe Ukrajiny, kde pracoval pred nástupom na post šéfa rezortu obrany, podľa neho zradcovia neboli.

 

12:20 - Tokio chystá pre ukrajinskú krízu zmrazenie aktív

Japonsko zmrazí aktíva tých subjektov, ktoré krajina považuje za zodpovedné za nestabilitu na Ukrajine. V pondelok to vo svojom stanovisku uviedla japonská vláda. "Japonsko zmrazí aktíva jednotlivcov a skupín, ktoré považujeme za priamo zapojené do ruskej anexie Krymu a do nestability na Ukrajine," povedal hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga.

Veľvyslanci členských štátov pri Európskej únii sa v piatok predbežne dohodli na nových sankciách proti Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na diplomatické zdroje. Medzi navrhovanými sankciami je aj zákaz dodávok technológií s možnosťou využitia v civilnom aj zbrojárskom priemysle. 

 

11:13 - OSN: Konflikt na Ukrajine si vyžiadal už vyše 1100 mŕtvych

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si od polovice apríla vyžiadal už 1129 mŕtvych a skoro 3500 zranených. V pondelok o tom informovala vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová, podľa ktorej muselo až 200 000 ľudí opustiť svoje domovy. Vyjadrila znepokojenie nad zintenzívnením bojov v Doneckej a Luhanskej oblasti a konštatovala, že obe strany konfliktu používajú ťažké zbrane v obývaných oblastiach. V prípade havárie malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou Pillayová konštatovala, že jeho zostrelenie by mohlo byť vojnovým zločinom.

 

 

10:30 - Ruskí pohraničníci opäť otvorili koridor pre ukrajinských vojakov

Ruská pohraničná stráž opäť otvorila humanitárny koridor pre prevoz zranených a zabitých ukrajinských vojakov, informovala agentúra RIA Novosti.
      

"Šesť zranených a štyria mŕtvi ukrajinskí vojaci boli prevezení na ruský hraničných priechod Novošachtinsk. Okrem toho ukrajinská strana posiela troch zranených vojakov cez priechod Gukovo," povedal v nedeľu pre RIA Novosti Vasilij Malajev - predstaviteľ pohraničného oddelenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti.
      

Podľa agentúry to nie je po prvý raz, čo rostovská pohraničná stráž organizovala humanitárny koridor pre Ukrajinu. Z piatka na sobotu Kyjev požiadal o pomoc pri preprave 30 zranených a zabitých vojakov cez Rostovskú oblasť. Ruskí pohraničníci previezli vojakov na hraničný priechod Matvejev Kurgan, kde si ich prevzala ukrajinská strana.

 

10:28 - Moskva dúfa v objektívne vyšetrovanie pádu lietadla na Ukrajine

Moskva dúfa, že vyšetrovanie pádu malajzijského civilného lietadla na Ukrajine bude objektívne a bude rešpektovať "prezumpciu neviny", vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
      

"Iba čestná, otvorená účasť tých, ktorí majú prístup k informáciám o páde, sa môže považovať za normálnu. Všetko ostatné budeme považovať za nečestné pokusy ovplyvniť vyšetrovanie a spochybnenie prezumpcie neviny," citovala Lavrova agentúra Reuters. Moskva podľa ministra taktiež dúfa, že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rozmiestni svojich pozorovateľov pozdĺž ruskej hranice s Ukrajinou.
      

Na margo sankcií, ktoré uvalili Spojené štáty a Európska únia na ruských predstaviteľov a spoločnosti, Lavrov povedal, že nedosiahnu svoj cieľ. "Ubezpečujem vás, že prekonáme akékoľvek ťažkosti, ktoré môžu nastať v určitých sférach nášho hospodárstva. Možno sa staneme nezávislejšími a istejšími vo vlastné sily," konštatoval šéf ruskej diplomacie.

 

09:51 - Schäuble nevylučuje tvrdšie sankcie voči Rusku

Nemecko musí uprednostniť mier pred ekonomickými úvahami a prijať tvrdšie sankcie voči Rusku, ak budú nevyhnutné. V nedeľu to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Ekonomické záujmy nie sú najvyššou prioritou. Najvyššou prioritou je zabezpečenie stability a mieru,“ povedal minister pre noviny Bild am Sonntag. Ak by nemeckí ministri varovali pred sankciami, pretože by potenciálne mohli ohroziť nemeckú ekonomiku, potom by kancelárka Angela Merkelová mala nesprávnych ministrov. "Narušovanie mieru a stability by mimochodom bolo najväčším nebezpečenstvom pre ekonomický vývoj,“ doplnil. 

 

Prieskum magazínu Spiegel ukázal, že 52 % Nemcov podporuje tvrdšie sankcie voči Rusku, aj za cenu ohrozenia pracovných miest. Proti je 39 %. Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Sigmar Gabriel vyzýva na tvrdšie sankcie voči oligarchom v Rusku. Zároveň kritizoval Francúzsko a Veľkú Britániu za to, že neprestali Rusku dodávať zbrane. "Nemyslím si, že je to citlivé riešenie,“ uviedol. 

 

Podľa jeho slov Nemecko starostlivo prešetruje existujúce kontrakty, pričom sa to týka aj tých, ktoré sa uzavreli pred vypuknutím krízy na Ukrajine. "To isté očakávam od Francúzska a Veľkej Británie,“ doplnil Gabriel. "Ak si nedáte pozor, rýchlo sa to zmení na obchod so smrťou,“ povedal. Nemecko v minulom roku predalo v Rusku tovar za približne 36 mld. eur, čo predstavuje takmer tretinu objemu celej EÚ. Za obdobie od januára do apríla však nemecký export tovarov do Ruska oslabil o 14 %. Niektoré podnikateľské skupiny pritom varujú, že tento pokles by mohol ohroziť 25 tisíc pracovných miest.

 

img

 

09:45 - V ruskej Rostovskej oblasti je už vyše 40.000 utečencov z Ukrajiny

Počet ukrajinských utečencov, ktorí našli útočisko v ruskej Rostovskej oblasti, prekročil 40.000, informovalo v nedeľu ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Podľa rezortu úrady v Rostovskej oblasti  - od vypuknutia konfliktu na Ukrajine - našli ubytovanie pre 40.200 ľudí vrátane 13.200 detí.
      

Väčšinu z utečencov - vyše 32.000 - ubytovali ich príbuzní, zvyšok úrady umiestnili v dočasných ubytovacích zariadeniach, ktoré zriadili v oblasti. Agentúra RIA Novosti informovala, že podľa najnovších údajov ruskej Federálnej migračnej služby utieklo do Ruska z juhovýchodnej Ukrajiny - od spustenia vládnej vojenskej operácie proti bojovníkom domobrany - približne 517.000 ľudí. Hranicu každý deň prekročia tisíce ďalších ukrajinských utečencov.

 

08:26 - Vyše 40 ukrajinských vojakov opustilo svoje jednotky a prešlo do Ruska

Vyše 40 ukrajinských vojakov opustilo svoje jednotky a prekročilo ruskú hranicu. Vyhlásili, že "nechcú bojovať proti vlastným ľuďom", informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruskú stranu.
      

Predstaviteľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti Vasilij Malajev v sobotu informoval, že vyše 40 ukrajinských vojakov opustilo svoje jednotky a požiadalo domobranu o vstup na ruské územie. "Dorazili na hraničný priechod Izvaryne. Požiadali domobranu o pomoc pri prechode na ruské územie s tým, že nechcú bojovať proti vlastným ľuďom," citovala Malajeva televízia RT. Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej v nedeľu potvrdil informáciu, že jeho vojaci prekročili ruskú hranicu. "Je to pravda, stalo sa to," konštatoval. Nariadil vyšetrovanie prípadu.
      

07:36 - Počas bojov na východe Ukrajiny bola ťažko zranená poľská novinárka

Poľská novinárka, pracujúca pre ukrajinskú Espresso TV, utrpela v sobotu na východe Ukrajiny vážne zranenia. Informovali o tom dnes ruské a ukrajinské agentúry.
      

Auto, ktorým sa spravodajský tím vracal z nakrúcania reportáže, sa dostal do krížovej paľby a v dôsledku ostreľovania sa prevrátil, informoval majiteľ televíznej stanice Espresso TV Mykola Kňažyckyj. Rovnaký scenár udalosti zverejnilo na svojej stránke na Facebooku aj velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktoré zodpovednosť za incident pripísalo proruským separatistom.  Prvú pomoc novinárke na mieste poskytli vládni vojaci, ktorú ju potom previezli do najbližšie nemocnice a odtiaľ vrtuľníkom do Charkova. Novinárka Bianka Zalewska má fraktúru chrbtice a kľúčnej kosti a pomliaždené obličky. Jej stav je vážny. Ruské agentúry informovali, že napriek zraneniu bola schopná telefonicky komunikovať so zamestnancami poľského konzulátu, ktorí sa o jej prípad zaujímajú.

 

06:54 - Holandsko zatiaľ ozbrojený útvar na východnú Ukrajinu nevyšle

Holandská vláda zatiaľ nevyšla ozbrojenú ochrannú jednotku na zabezpečenie miesta dopadu trosiek stroja spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a vytvorenie adekvátnych podmienok pre prácu vyšetrovateľov.
      

O rozhodnutí vládneho kabinetu informoval dnes v Haagu premiér Mark Rutte. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA, je vyslanie takéhoto útvaru v súčasnosti nemožné s ohľadom na obnovenie bojov na východe Ukrajiny. Aj nasadenie vojenského útvaru s limitovanými právomocami by mohlo viesť k eskalácii, zdôraznil Mark Rutte.
      

Na misii sa mali podieľať aj Austrália a Malajzia, ktoré zhodne usúdili, že v súčasnosti by riziká spojené s vyslaním takejto jednotky boli priveľké. Spomínaná jednotka zložená zo špecialistov armády a polície mala v oblasti chrániť forenzných špecialistov z Holandska a vyšetrovateľov okolností, ktoré viedli k zrúteniu stroja, zostreleného - aj podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov skúmajúcich čierne skrinky -  raketou. Skupina holandských forenzných špecialistov čaká podobne ako pozorovatelia OBSE na Ukrajine na upokojenie situácie v inkriminovanej oblasti, aby mohla pracovať na mieste dopadu trosiek stroja. Do Kyjeva mali v pondelok odcestovať šéfovia diplomacií Holandska a Austrálie, Frans Timmermans a Julie Bishopová, ktorí tam mali okrem iného rokovať aj o prípadnom vyslaní spomínanej jednotky.

 

06:40 - Kerry a Lavrov sa zhodli na nutnosti vyhlásenia okamžitého prímeria na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes v telefonickom rozhovore so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym zhodol na nevyhnutnosti vyhlásenia okamžitého prímeria na východe Ukrajiny a začatí rokovaní na základe dokumentu prijatého 17. apríla v Ženeve.
      

Vo vyhlásení ruského MZV sa kríza na Ukrajine označuje za vnútroštátny konflikt, aj keď západné štáty a USA opakovane obviňujú Moskvu, že podporuje povstalcov bojujúcich na východe bývalej sovietskej republiky proti vládnym jednotkám. Rusko tieto obvinenia rozhodne odmieta. Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov okrem toho apeloval na Kerryho, aby požiadal svojich podriadených, aby prestali brániť v práci pozorovateľov OBSE pôsobiacim na hraničných priechodoch Gukovo a Doneck. 
      

Šéfovia diplomacií rokovali aj o situácii na Blízkom východe, odkiaľ sa Kerry nedávno vrátil a kde už tretí týždeň pokračujú boje medzi ozbrojencami palestínskeho militantného hnutia Hamas a izraelskou armádou. Agentúra ITAR-TASS vo svojej správe poznamenala, že dnešný telefonát sa uskutočnil na základe iniciatívy americkej strany.

 

06:37 - USA predložili družicové snímky ako dôkaz ostreľovania Ukrajiny z Ruska

Americká administratíva dnes zverejnila družicové snímky, ktoré podľa nej potvrdzujú, že územie východnej Ukrajiny bolo ostreľované z Ruska, uviedla agentúra AP. Družicové snímky zachytávajú stopy po výbuchu po odpálení rakiet na ruskej strane spoločných hraníc; krátery, ktoré vznikli po ich dopade na ukrajinskom území, ako pozície ruských raketometov a dôsledky zásahu bombardovania ukrajinských kasární, informovala agentúra RIA Novosti.

      

V štvorstranovom dokumente americkej administratívy sa uvádza, že snímky zachytávajú stav v čase od 21. do 26. júla. Nemenovaní predstavitelia americkej vlády uviedli, že jedna zo snímok zachytáva rakety, ktoré boli na ukrajinské územie vypálené z Ruska zo vzdialenosti 11 kilometrov.

 

img

 

img

 

Podľa RIA Novosti na snímkach americkej rozviedky možno údajne rozpoznať ruské delostrelectvo, ako aj raketomety na území Ruska i Ukrajiny. Ruské agentúry uvádzajú, že tieto snímky sú podľa MZV USA dôkazom o pravdivosti tvrdení USA o ostreľovaní ukrajinského územia zo strany Ruska, ako aj o tom, že Rusko dodáva proruským separatistom vojenskú techniku.
      

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová na štvrtkovom brífingu vo Washingtone povedala, že ruské delostrelectvo ostreľuje spoza hraníc postavenia ukrajinskej armády, ktorá na východe Ukrajiny bojuje s proruskými separatistami, čo Rusko popiera.

 

img
      

Rusko v reakcii na to v piatok vyhlásilo, že Spojené štáty svojimi nepodloženými narážkami a protiruskou rétorikou v súvislosti s krízou na Ukrajine ovplyvňujú medzinárodnú verejnú mienku. Rusko opakovane deklaruje, že nie je jednou zo strán vnútroukrajinského konfliktu. Tvrdenia o ostreľovaní ukrajinského územia z ruskej strany ruské MZV označilo za "nedokázateľné ohováranie".

 

img
      

Predstaviteľ ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes v Moskve uviedol, že za posledné štyri mesiace ruské pohraničie pri hraniciach s Ukrajinou navštívilo 18 medzinárodných inšpekcií, na ktorých sa zúčastnili aj predstavitelia USA a Ukrajiny. Žiadna z inšpekcií pritom nekonštatovala porušovanie dohôd alebo nepovolené vojenské aktivity zo strany Ruska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies