Situácia na Ukrajine: Kyjev hlási vyše 2400 nezvestných alebo zajatých príslušníkov bezpečnostných síl

NETKY.SK • 17 September 2014, 11:57 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Kyjev hlási vyše 2400 nezvestných alebo zajatých príslušníkov bezpečnostných síl

KYJEV - Ukrajinský parlament schválil v utorok lustračný zákon, zameraný voči predstaviteľom režimu zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, oznámila agentúra ITAR-TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:32 - Kyjev hlási vyše 2400 nezvestných alebo zajatých príslušníkov bezpečnostných síl

Vyše 2400 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa zapojili do vojenskej operácie na juhovýchode krajiny, je na zoznamoch nezvestných alebo zajatých. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na vyhlásenie poradkyne ukrajinského prezidenta Iryny Heraščenkovej. Poradkyňa pre urovnanie konfliktu na Ukrajine na Facebooku napísala, že zoznamy predložilo stredisko Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktoré má na starosť oslobodenie zajatcov a pátranie po "nezvestných v boji".

      

SBU podľa Heraščenkovej zoznamy každý deň aktualizuje. Na slobodu sa doteraz podľa týchto údajov dostalo približne 1000 zajatcov. V bieloruskom Minsku zasadla 5. septembra kontaktná skupina pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe. Prítomní boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Strany sa dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých".

 

17:54 - Moskva dúfa, že Kyjev a Brusel odložia uplatnenie časti asociačnej dohody

Moskva očakáva, že Ukrajina a Európska únia odložia uplatnenie ekonomickej časti asociačnej dohody, ako sa na tom dohodli 12. septembra v Bruseli, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko podľa neho očakáva, že "rozhodnutie o odložení dočasného uplatňovania pravidiel zóny voľného obchodu do 31. decembra 2015 bude Európskou úniou a Kyjevom právne formalizované".

      

Podľa agentúry ITAR-TASS sa rezort odvoláva na "dohodu uzavretú na ministerskej schôdzke v Bruseli 12. septembra, ktorá pomôže vyhnúť sa dodatočným komplikáciám v rusko-ukrajinských obchodných a hospodárskych vzťahoch". Rezort diplomacie dodal, že ak Kyjev a Brusel nedodržia dohodu, Rusko si vyhradzuje právo okamžite reagovať "v súlade s pravidlami WTO (Svetovej obchodnej organizácie), SNŠ (Spoločenstva nezávislých štátov) a Colnej únie".

 

17:02 - Šéf diplomacie varuje, že NATO tlačí Ukrajinu do vojny

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odsúdil NATO za úlohu, ktorú zohráva v rámci krízy na Ukrajine. Aliancia podľa slov šéfa ruského rezortu diplomacie stále tlačí Kyjev do ozbrojeného konfliktu s Ruskom. Lavrov v tejto súvislosti poukázal na avizované dodávky zbraní pre vládne sily bojujúce na východe Ukrajiny proti proruským povstalcom. Vplyvný člen ruskej vlády zároveň poukázal na dôsledky konfliktu, na ktorý podľa neho najviac doplácajú civilisti v regióne. Ich situácia je podľa dlhoročného ministra "katastrofálna". Lavrov v stredajšom rozhovore taktiež skonštatoval, že Ukrajinu opustilo viac ako 800-tisíc ľudí a iba v meste Luhansk je bez pitnej vody štvrť milióna ľudí. Práve do tejto oblasti vláda v Moskve v uplynulých týždňoch poslala dva konvoje s desiatkami kamiónov s humanitárnou pomocou.

 

16:37 - Rusko privítalo zákon o osobitnom štatúte pre východné časti Ukrajiny

Rozhodnutie parlamentu v Kyjeve udeliť niektorým častiam na východe Ukrajiny osobitný štatút označila dnes Moskva za "krok správnym smerom". Podľa agentúry Reuters však ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že akékoľvek snahy o zásadnú zmenu alebo zrušenie zákona, ktorý ukrajinský parlament prijal v utorok, by viedli k väčšej konfrontácii na východe a k podkopaniu mierového úsilia.
     

Ukrajinský parlament schválil zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. Návrh taktiež stanovuje usporiadanie predčasných miestnych volieb na 7. decembra. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes povedal, že vláda v Kyjeve uzná voľby len v tom prípade, ak budú spĺňať medzinárodné normy a budú na ne dohliadať pozorovatelia.
     

 Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky však označili zákon za "styčný bod pre budúci dialóg, nie za legislatívny akt", informovala agentúra RIA Novosti. Štatút regiónu podľa nej zostáva neistý, keďže lídri separatistov si robia nárok na celú Doneckú a Luhanskú oblasť, zatiaľ čo Kyjev je ochotný udeliť osobitný štatút len územiam, ktoré v súčasnosti kontrolujú povstalci.

 

15:40 - Operácia na východe Ukrajiny stála Kyjev päť miliárd dolárov

Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny stála Kyjev päť miliárd dolárov, informovala dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie poradkyne ukrajinského prezidenta Iryny Heraščenkovej. Poradkyňa pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny doplnila, že takmer 12 miliónov dolárov bolo prijatých ako dar pre potreby ozbrojených síl.
      

Kyjev spustil v apríli vojenskú operáciu proti separatistom na východe krajiny, ktorí odmietli uznať legitimitu novej vlády po februárovom štátnom prevrate, napísala RIA Novosti. Podľa odhadov OSN zahynulo od začiatku operácie najmenej 3000 ľudí vrátane civilistov či novinárov a viac ako 6000 osôb utrpelo zranenia. V bieloruskom Minsku zasadla 5. septembra kontaktná skupina pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe. Kyjev a separatisti sa na schôdzke dohodli na prímerí.

 

15:09 - Lajčák: Rešpektujeme celistvosť Ukrajiny, preto sme podporili sankcie

Slovenská republika rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny, aj preto sme odsúdili kroky Ruska vedúce proti týmto princípom, a preto sme podporili sankcie EÚ voči Rusku. Na dnešnom spoločnom rokovaní Zahraničného výboru NR SR a Výboru NR SR pre európske záležitosti to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).
      

"Samozrejme, že o sankciách diskutujeme. Slovensko patrí k najviac zraniteľným krajinám vzhľadom na našu energetickú a obrannú závislosť voči Rusku. Logicky reagujeme na sankcie inak," povedal minister. Podľa jeho slov si však treba všímať aj činy a nielen silácke gestá niektorých krajín, "ktoré na jednej strane verbálne Rusko odsudzujú a na druhej strane uzatvárajú miliónové kontrakty. My sa správame férovo".
      

Lajčák tiež žiada, aby EÚ bola vo svojej zahraničnej politike aj férová. "Mali by sme dopad sankcií znášať spoločne, nie aby sme my boli palicou, ktorou niekto bude biť Putina po hlave a my budeme za to platiť ako jediní. Každý si ošetruje svoje štátne záujmy a tak to musí robiť aj SR," apeloval.
      

Podľa ministra sa Slovensko zasadzuje a bude zasadzovať za zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny. "Ide o konflikt medzi dvoma nám blízkymi krajinami. Bolo by chybou, keby sme sa na to pozerali optikou, že kto je s Putinom, kto s Porošenkom. Chcem, aby mal Ukrajinec pocit, že sa mu slovenský národ neotočil chrbtom," priznal minister a spomenul spustený reverzný chod plynu smerom na Ukrajinu. "Výrazne sme tým zvýšili energetickú bezpečnosť Ukrajiny, slovenská solidarita je viditeľná a oceňovaná. Naším záujmom je, aby Ukrajina bola stabilnou a prosperujúcou krajinou, vždy bude naším susedom, preto jej musíme pomôcť. Dejiny si budú pamätať, kto pomohol a kto sa otočil chrbtom," upozornil.
      

Dvojnásobný expremiér a exminister financií Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) vidí počiatky konfliktu v tom, že Ukrajina si zvolila cestu na Západ a Rusko na to reagovalo. "Toto treba povedať občanom SR ako prvé. Nejde o spiknutie CIA proti Rusku, ale o rozhodnutie občanov na Majdane," zdôraznil s tým, že Rusko sa snaží udržať si pozíciu globálnej mocnosti, preto bola jeho reakcia taká tvrdá.
      

Dzurinda odmieta aj tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že ide o geopolitický zápas Ruska a USA. "Som presvedčený, že to tak nie je. Ide o výzvu Ruska Západu, test, kam až Rusi môžu zájsť. Západ nikdy nenútil, ani nenúti Ukrajinu vstúpiť do EÚ a NATO. Naopak, hovorí, že bude plne rešpektovať jej voľbu. Naopak, sú dôkazy, že Rusko sa aktívne usilovalo získať Ukrajinu do euro-ázijskej colnej únie. Západ by to akceptoval, nechce však akceptovať, aby Ukrajina bola aj aj," povedal Dzurinda.
      

Opozičný politik nekritizuje, že s uvalením sankcií na Rusko súhlasila aj slovenská vláda. "Kritizujem výroky premiéra. Je vysoko nemorálne, ak v pondelok odsúhlasí sankcie a v utorok ich podrobí kritike. Je to poškodzujúce, vedie to aj k strate dobrej povesti SR v zahraničí," myslí si. Fica Dzurinda zároveň poprosil, aby "neklamal, že Ukrajina je v rozvrate a rozpadá sa. Pomáha to akurát agresorom, ktorí ju chcú rozvrátiť".
      

Ficove postoje obhajoval Ľuboš Blaha (Smer-SD). "Premiér má právo povedať svoj názor. Robiť zo Slovenska len pudlíka nie je správne. Slovensko je dospelejšie a môže povedať svoj názor," podotkol. Dzurinda podľa jeho slov svojím vystúpením len chcel marketingovo predať svoj produkt. "Ale ani sám neverí, že to nie je spor Západu a Ruska. Je to spor o moc. Dnes je Ukrajina rozbitá a tomu, že bude v najbližších rokoch fungovať, verí asi len Dzurinda," povedal.
      

Podľa Blahu EÚ spravila v tomto konflikte veľa chýb. "Mala sa s Ruskom dohodnúť. Rusko je také, aké je a my sa s ním musíme naučiť žiť. Nešírte rusofóbiu," odkázal na záver opozícii. Výbory dnes pre veľký záujem diskutovať debatu o Ukrajine neukončili. Pokračovať budú vo štvrtok (18.9.), kedy by mal byť prijatý aj návrh uznesenia parlamentu k Ukrajine. Téma sa do pléna dostane v piatok (19.9.).

 

img

 

14:57 - Jaceňuk: Ak Rusko uvalí sankcie, Ukrajina prijme zrkadlové opatrenia

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Ukrajina sa musí pripraviť na odvetné opatrenia v prípade, že Rusko zakáže dovoz ukrajinských výrobkov na svoj trh, ako to 7. augusta urobilo v prípade poľnohospodárskych a priemyselných výrobkov z USA, Kanady, EÚ, Austrálie a Nórska.
      

Jaceňuk na dnešnom zasadnutí vlády vyhlásil, že Ukrajina musí byť pripravená tak, aby v deň uvalenia ruských sankcií mohla "bezodkladne prijať zrkadlové opatrenia", uviedla agentúra RIA Novosti. Parlamenty Ukrajiny a EÚ v utorok ratifikovali asociačnú zmluvu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá nadobudne platnosť 1. novembra tohto roku. Ukrajina, Rusko a EÚ sa medzitým dohodli, že časť asociačnej zmluvy, ktorá sa týka vytvorenia zóny voľného obchodu, sa začne uplatňovať od 1. januára 2016. Rusko prisľúbilo, že v medziobdobí nebude zavádzať opatrenia na ochranu svojho trhu, vrátane uvalenia dovozných ciel na tovary z Ukrajiny.

 

14:00 - Premiér nariadil armáde, aby bola v plnej pohotovosti

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu ministerstvu obrany nariadil, aby boli vládne sily v plnej bojovej pohotovosti, a to napriek 12-dňovému prímeriu s proruskými separatistami. "Rusko nám nedá pokoj, takže žiadam ministra obrany o plnú bojovú pohotovosť," povedal Jaceňuk. Dodržiavanie mierového plánu podľa jeho slov neznamená "uvoľnenie práce ministerstiev obrany a vnútra". "(Vyžaduje sa) plná pripravenosť. Nemôžme veriť nikomu, obzvlášť nie Rusom," poznamenal.

 

13:57 - Jaceňuk odmietol legalizáciu samozvaných republík na východe Ukrajiny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vylúčil legalizáciu samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré na jar na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti. "Legalizáciu Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky nikto nepripustí. To je moja politická pozícia," vyhlásil Jaceňuk na dnešnom rokovaní vlády.
      

Jaceňukovo vyhlásenie súvisí s hlasovaním ukrajinského parlamentu, ktorý v utorok schválil zákon o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. Návrh zákona, ktorý predložil do parlamentu prezident Petro Porošenko, oprávňuje ukrajinskú vládu a ďalšie výkonné orgány podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne správne orgány budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní miestnych zástupcov spravodlivosti. Podľa návrhu bude mať ruština a ďalšie jazyky rovnocenné postavenie ako ukrajinčina. Štát bude musieť garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky verejne či súkromne.

 

13:27 - Jaceňuk: Lustráciám sa na Ukrajine podrobí vyše milióna štátnych zamestnancov

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že lustračný zákon, ktorý ukrajinský parlament prijal v utorok v poslednom čítaní, sa bude vzťahovať na zhruba milión štátnych zamestnancov vrátane vysokopostavených vládnych úradníkov. Previerkam sa podrobia všetci členovia vlády, zamestnanci ministerstva vnútra, tajnej služby a prokuratúry, uviedol a spresnil, že "pôjde o celú vertikálu moci".

      

Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj previerky kandidátov na takéto posty. Lustračným osvedčením bude musieť disponovať ukrajinský prezident, predseda parlamentu, predseda vlády a vicepremiéri, šéf národnej bezpečnostnej služby, guvernér národnej banky, poslanci parlamentu, sudcovia, predstavitelia armády a členovia ústrednej volebnej komisie. Požadované osvedčenie nebudú môcť získať osoby, ktoré medzi 25. februárom 2010 a 22. februárom 2014 (za úradovania prezidenta Janukovyča) zastávali vedúce pozície v štátnej exekutíve, bezpečnostnej službe, národnej banke alebo prokuratúre. 

 

11:57 - Ukrajinci sa nekašľú: Janukovyčovho poslanca hodili do smetného koša!

Viac sa dozviete TU!

 

09:11 - Porošenko vystúpi na pôde kanadského parlamentu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu vystúpi s prejavom na pôde kanadského parlamentu. Stane sa tak počas jeho jednodňovej návštevy severoamerickej krajiny, odkiaľ sa presunie do USA na štvrtkové stretnutie v Bielom dome s prezidentom Barackom Obamom. Porošenko sa stretne aj s premiérom Stephenom Harperom, ktorý je veľkým podporovateľom vlády v Kyjeve a kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina. Porošenkova prítomnosť podľa Harperovho úradu "poskytne príležitosť prediskutovať aktuálnu situáciu na Ukrajine" s cieľom nastolenia jej územnej celistvosti.

 

Porošenko, prozápadný oligarcha, sa po víťazstve v májových voľbách stal novým prezidentom Ukrajiny. Po ujatí sa najvyššej funkcie nariadil spustenie tvrdej operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny, kde v apríli naplno vypuklo proruské povstanie. Momentálne je v platnosti prímerie.

 

img

 

09:02 - USA ocenili asociačnú dohodu medzi Ukrajinou a EÚ

Spojené štáty zablahoželali v utorok ukrajinskému ľudu k "tvoreniu dejín" v súvislosti s ratifikáciou asociačnej dohody s Európskou úniou. Podľa agentúry DPA o tom vo vyhlásení informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.
      

"Toto je tá asociačná dohoda, ktorá zapríčinila, že Rusko toto všetko začalo," povedala námestníčka hovorcu Maria Harfová v súvislosti s niekoľko mesiacov trvajúcim občianskym konfliktom na Ukrajine. "Nielenže je (dohoda) ratifikovaná zo strany Ukrajiny, ale Rusko je od zvyšku sveta izolované," dodala. Harfová zároveň ocenila zákon prijatý ukrajinským parlamentom o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. "Toto sľuboval prezident (Petro) Porošenko od nástupu do funkcie... Je to znak toho, že Ukrajina plní sľuby dané svojmu ľudu," uviedla Harfová.

 

Prudký pokles hodnoty ruského rubľa je priamym výsledkom amerických a európskych sankcií uvalených na Rusko za inváziu na Ukrajinu, uviedol zároveň v utorok podľa agentúry Reuters Biely dom. Rubeľ v utorok klesol na rekordne nízke hodnoty. "Je to dôkaz, že Rusko platí cenu" za agresiu na východe Ukrajiny, povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnets novinárom na palube Air Force One, ktorým prezident Barack Obama letel do Atlanty.

 

08:43 - Ukrajinský parlament schválil lustračný zákon

Ukrajinský parlament schválil v utorok lustračný zákon, zameraný voči predstaviteľom režimu zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, oznámila agentúra ITAR-TASS. Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj kandidátov na takéto posty.

      

Lustračným osvedčením bude musieť disponovať ukrajinský prezident, predseda parlamentu, predseda vlády a vicepremiéri, šéf národnej bezpečnostnej služby, guvernér národnej banky, poslanci parlamentu, sudcovia, predstavitelia armády a členovia ústrednej volebnej komisie. Požadované osvedčenie nebudú môcť získať osoby, ktoré medzi 25. februárom 2010 a 22. februárom 2014 (za úradovania prezidenta Janukovyča) zastávali vedúce pozície v štátnej exekutíve, bezpečnostnej službe, národnej banke alebo prokuratúre. 
      

Zákaz sa vzťahuje aj na všetkých príslušníkov bezpečnostných a súdnych orgánov a miestnych predstaviteľov, ktorí spôsobili ujmu na živote, zdraví alebo majetku účastníkom protestov na kyjevskom Majdane. Do rovnakej skupiny sú zaradené aj osoby, ktoré pred vyhlásením nezávislosti Ukrajiny v roku 1991 zastávali čelné funkcie v sovietskej komunistickej strane a ďalších politických a bezpečnostných zložkách sovietskeho režimu. Z lustrácií budú vopred vylúčení aj jednotlivci zodpovední za potláčanie hnutia za nezávislosť Ukrajiny v čase druhej svetovej vojny a v povojnových rokoch. 
      

Lustračný zákon sa dnes podarilo schváliť až na tretí pokus, keď ho konečne odhlasovala väčšina 235 poslancov. Predseda parlamentu Olexandr Turčynov v rozpore s platnými pravidlami nariadil opakované hlasovania a nástojil na tom, že sa poslanci nerozídu, kým predložený návrh neschvália. Zatiaľ čo sa poslanci pokúšali odhlasovať lustračnú legislatívu, pred budovou Verchovnej rady sa zhromaždili aktivisti z hnutí Pravý sektor, Volja a Avtomajdan, agitujúci za jej prijatie. Počas protestu pred parlamentom podpálili stovky pneumatík, odpaľovali zábavnú pyrotechniku a čiastočne zablokovali dopravu.  
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona