Situácia na Ukrajine: Ruský novinár zahynul po útoku armády, jeho kolega je nezvestný

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 17:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ruský novinár zahynul po útoku armády, jeho kolega je nezvestný

KRAMATORSK - Desať civilistov zahynulo pri ostreľovaní mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na miestnu domobranu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:06 - Iracká a ukrajinská kríza zvyšujú ceny ropy

Iracká a ukrajinská kríza spôsobujú nepokoj na globálnych komoditných trhoch. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) hovorí o náraste cien čierneho zlata. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Podľa kartelu OPEC kríza v Iraku a na Ukrajine podporuje ceny energií. Len eskalácia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom už spôsobila zdraženie ceny ropy o 2 až 3 USD (1,47 až 2,21 eura), uviedol dnes v Moskve šéf OPEC Abdalláh al-Badrí. Kríza v Iraku sa v podstate ešte len začala. "Ide o veľa," varoval al-Badrí. K zastaveniu dodávok ruského plynu na Ukrajinu povedal, že obe strany musia svoj spor vyriešiť.
     

Podľa šéfa kartelu na trhu panuje napätie. Plyn z Ruska do Európskej únie (EÚ) cez Ukrajinu, ktorá je najdôležitejšou transportnou krajinou pre dodávky do strednej a západnej Európy, zatiaľ prúdi. "Trh je nervózny, keď sa dovoz zníži," zdôraznil al-Badrí.

 

18:48 - Moskva žiada vyšetrenie okolností, ktoré viedli k smrti jej reportéra

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes na objektívne preskúmanie okolností, ktoré viedli k úmrtiu reportéra štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Igora Korneľuka na východe Ukrajiny.
      

Novinár utrpel osudné zranenia v okolí obce Metalist v Luhanskej oblasti, teda v lokalite, v ktorej sa nenachádza žiadny vojenský objekt, konštatuje sa vo vyhlásení moskovského rezortu diplomacie. Zvukár štábu Anton Vološin je podľa väčšiny zdrojov nezvestný, podľa niektorých však tiež prišiel o život.
      

Smrť ruského novinára opäť presvedčivo ukázala zločinnosť síl, ktoré realizujú na východe Ukrajiny trestnú operáciu a kvôli ktorým aj naďalej umierajú mierumilovní občania, vyplýva z vyhlásenia. Podľa Moskvy sa mocní v Kyjeve a rôzne vojenské formácie obávajú prezentácie skutočnej podoby udalostí na Ukrajine a preto realizovali naozajstný teror voči novinárom z Ruska.
     

Za barbarský čin označil útok na štáb VGTRK splnomocnenec rezortu zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov. Súčasne vyzval medzinárodné organizácie, vrátane OBSE, na tvrdé odvetné opatrenia.

 

img

 

18:24 - EÚ odoslala Ukrajine tranžu za 500 mil. eur, Kyjev môže kúpiť plyn z Európy

Európska komisia (EK) dnes v mene Európskej únie vyplatila sumu 500 miliónov eur Ukrajine. Ide o prvú tranžu úveru v rámci programu novej makrofinančnej pomoci EÚ (MFA II) pre túto krajinu. Hovorcovia EK potvrdili, že Kyjev môže túto sumu použiť aj na nákup plynu z Európy.
      

Polmiliardový úver nasleduje po zaslaní sumy 100 miliónov eur, ktorú Brusel uvoľnil 20. mája v rámci prvého programu makrofinančnej pomoci (MFA I). Celková podpora EÚ pre Ukrajinu v rámci programu makrofinančnej pomoci je vo výške 1,61 miliardy eur, čo EK schválila v marci tohto roku. Cieľom oboch programov MFA je ekonomicky a finančne podporiť Ukrajinu v jej súčasnej kritickej fáze vývoja.
      

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti a euro Olli Rehn uviedol, že EÚ uvoľnením sumy 500 miliónov eur pokračuje v potvrdzovaní svojej solidarity s Ukrajinou a vyjadril nádej, že vláda v Kyjeve vhodne využije úver na to, aby pokročila s reformami potrebnými na zaistenie rozpočtovej stability, udržateľného rastu a vytvárania pracovných miest.

 

18:04 - Lavrov: Európski lídri by mali zatlačiť na Kyjev, aby sa riadil plánom OBSE

Ruská federácia v plnej miere podporuje švajčiarskym predsedníctvom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vypracovaný plán riešenia ukrajinskej krízy. Kyjev to však, žiaľ, neakceptuje, uviedol dnes v Belehrade ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý súčasne vyzval európskych lídrov, aby vytvorili tlak na ukrajinské vedenie.
     

Stalo sa tak v Belehrade na tlačovej konferencii po Lavrovových rokovaniach s jeho srbským rezortným partnerom Ivicom Dačičom.

 

img

 

17:12 - Za výbuchom plynovodu na východe Ukrajiny mohol byť teroristický útok

Operatívna skupina ukrajinského ministerstva vnútra skúma možné príčiny dnešného výbuchu na tranzitnom plynovode v Poltavskej oblasti. Viac sa dočítate TU!

 

16:51 - George Soros inicioval vznik skupiny poradcov, ktorá pomôže s reformami

Známy americký finančník George Soros informoval o svojej iniciatíve zriadiť strategickú skupinu poradcov, ktorí pomôžu ukrajinským orgánom pri realizácii nevyhnutných reforiem. Stalo sa tak po jeho stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, o ktorom informuje dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Podľa Sorosa bude úlohou strategickej konzultačnej skupiny operatívne reagovať na vznikajúce výzvy.

 

16:24 - Porošenko nariadil ukončenie vojenskej spolupráce s Ruskom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prerušil všetku spoluprácu s Ruskom v oblasti zbrojného a vojensko-technologického priemyslu. V utorok o tom informoval vicepremiér Vitalij Jarema na stretnutí Národnej bezpečnostnej a obrannej rady štátu. "Od pondelka sme prestali spolupracovať s Ruskou federáciou vo vojensko-priemyselnej sfére," citoval ho portál Kyiv Post. Jarema dodal, že predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov už predtým podpísal dekrét, ktorým nariadil zastavenie vojenskej spolupráce s Ruskom a ako aj dodávky zbraní do tejto krajiny. Tento dekrét však umožňoval spoluprácu pri výrobe produktov, ktoré majú dvojaké vojenské i civilné využitie, ako napríklad motorov do helikoptér. Prezidentské nariadenie sa podľa expertov dotkne 79 ukrajinských a 859 ruských firiem.

 

15:42 - V Poltavskej oblasti vybuchol a horí tranzitný plynovod

O výbuchu a následnom požiari na tranzitnom plynovode, prepravujúcom ruský plyn cez územie Ukrajiny na Slovensko, informovali dnes tlačové agentúry UNIAN a Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na príslušnú pobočku rezortu vnútra. Viac sa dočítate TU!

 

14:25 - Ruský novinár podľahol zraneniam po armádnom útoku

V luhanskej nemocnici zomrel spravodajca ruskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti VGTRK Igor Korneľuk, informovala dnes agentúra RIA Novosti. Zranenia podľa nej utrpel pri armádnom ostreľovaní dediny Mirnyj.

 


     

Podľa televízie RT zomrel Korneľuk na operačnom stole. Televízia s odvolaním sa na domobranu informovala ešte o jednom zabitom ruskom novinárovi. Informáciu zatiaľ preveruje.
      

Svedkovia uviedli, že strela explodovala pri skupine novinárov, medzi ktorými boli aj ruskí.

 

img

 

13:33 - Summit EÚ môže prijať prísnejšie sankcie voči Rusku

Lídri Európskej únie by mohli na budúcotýždňovom summite v Bruseli diskutovať o ďalších sankciách proti Rusku v kontexte zhoršovania sa situácie na Ukrajine, povedal nemecký šéf diplomacie v utorok v hlavnom meste Estónska Tallinn po rokovaniach s kolegami z Pobaltských krajín. "Ak je Rusko zodpovedné za pretrvávajúcu destabilizáciu Ukrajiny, potom ďalšie rozhodnutia budú nevyhnutné," uviedol Frank-Walter Steinmeier. Ďalej zdôraznil, že víkendové rokovania o plyne medzi Kyjevom a Moskvou ukázali, že "sme ďaleko od dosiahnutia politického vyriešenia ukrajinskej krízy".

 

12:49 - Vzbúrenci odmietli Porošenkovu vyslankyňu

Proruskí vzbúrenci na východe Ukrajiny odmietli priamo rokovať s vyslankyňou prezidenta Petra Porošenka, ktorú si dnes do funkcie vymenoval, informovala agentúra DPA.
      

Okamžite odmietnutou osobou je Iryna Heraščenková, hovorkyňa niekdajšieho prezidenta Viktora Juščenka a súčasná poslankyňa za stranu UDAR (Ukrajinská demokratická aliancia za reformy), ktorú vedie primátor Kyjeva Vitalij Kličko.
      

Vzbúrenci oznámili, že s ukrajinskou vládou budú vyjednávať len cez prostredníkov. "Nie sme pripravení na rozhovory s predstaviteľmi Ukrajiny, pretože táto krajina zabíja našich ľudí každý deň," reagoval Andrej Purgin - jeden zo zástupcov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Ako prostredníkov si predstavuje Rusko alebo medzinárodné organizácie.
      

Petro Porošenko v pondelok oznámil, že do konca tohto týždňa predloží plán prímeria, ale len v tom prípade, ak sa zatvorí hranica s Ruskom.

 

12:08 - Porošenko zakázal vojenskú spoluprácu s Ruskom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zakázal vojenskú spoluprácu s Ruskom. Tento krok podľa odborníkov zasiahne 79 ukrajinských a 859 ruských spoločností, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.
      

Podpredseda ukrajinskej vlády Vitalij Jarema povedal, že Porošenko vydal nariadenie v pondelok na zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany.
      

"Od toho dňa sme prakticky zastavili spoluprácu vo vojensko-priemyselnej oblasti s Ruskou federáciou," uviedol Jarema. 
      

Dodal, že predseda parlamentu Oleksandr Turčynov ešte predtým podpísal dekrét o zastavení vojenskej spolupráce a dodávok zbraní do Ruska. Dokument ale umožňuje spoluprácu pri výrobe tovarov dvojakého použitia - napríklad motorov do vrtuľníkov.
      

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin na Porošenkov zákaz reagoval dnes oznámením, že ministerstvo priemyslu a obchodu už 10. júna prišlo s plánom plne nahradiť import z Ukrajiny. "Je príliš neskoro," odkázal.

 

img

 

12:05 - Parlament odporučil stanné právo; Donecku dochádza voda

Ukrajinský parlament odporučil dnes prezidentovi Petrovi Porošenkovi zaviesť stanné právo v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny a vymenovať nové vedenie bezpečnostných agentúr a ministerstva zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

 

      

Minister vnútra Arsen Avakov podľa agentúry UNIAN medzitým oznámil, že v rámci rezortu vytvorili 30 špeciálnych jednotiek. Celkový plánovaný počet ľudí v práporoch je 5660, z ktorých približne 3000 je už v službe.
      

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vyhlásenie Rady národnej bezpečnosti a obrany taktiež informovala, že vodné rezervy v meste Doneck vystačia už len na dva týždne. Podľa agentúry RIA Novosti Porošenko v rámci svojho plánu stabilizovať situáciu v krajine nabáda k predčasným parlamentným voľbám. V pondelok povedal, že koncom týždňa predloží do parlamentu návrh ústavných reforiem o decentralizácii moci. 

      

Tento krok je v súlade s cestovnou mapou z dielne Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na vyriešenie krízy prostredníctvom národného dialógu a ľudového hlasovania o decentralizácii. Porošenko po nástupe do úradu nariadil vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov z bojových zón. V pondelok sa objavili správy, že ukrajinské bezpečnostné sily evakuovali cez tieto koridory vyše 200 rodín.
      

Porošenkove vyhlásenia o vytvorení koridorov však označil predseda Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin za falošné a populistické. Nijaký koridor podľa neho neexistuje.

 

Od začiatku júna, píše RIA Novosti, utieklo do ruskej Rostovskej oblasti približne 100.000 ukrajinských občanov. Domov sa rozhodlo vrátiť asi 48.000.

 

09:06 - Vitalij Čurkin: Šéf ukrajinskej diplomacie už pre Moskvu neexistuje

Dočasný ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia už pre Moskvu neexistuje, vyhlásil v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Takto reagoval na Deščyciove obscénne vyjadrenia na adresu šéfa Kremľa Vladimira Putina.
      

Podľa Čurkina má ukrajinský minister len jednu funkciu, a to prekladať americké inštrukcie do ukrajinčiny. "Pre nás už viac neexistuje... Nejde o veľkú stratu," konštatoval ruský veľvyslanec.
      

Podľa agentúry ITAR-TASS približne 300 ľudí blokovalo v sobotu ruské veľvyslanectvo, vystavili tam ukrajinskú štátnu vlajku, strhli ruskú zástavu, hádzali do budovy Molotovove kokteily, petardy, vajíčka a kamene. Na budove rozbili takmer všetky okná a prevrátili aj vozidlá diplomatov. Ukrajinská polícia však nezasiahla.
      

Na miesto dorazil aj minister Deščycia, ktorý počastoval šéfa Kremľa Vladimira Putina vulgarizmom. Išlo zrejme o prvý takýto incident v dejinách diplomacie, konštatovala televízia RT.
      

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že "s osobou menom Deščycia sa už viac nemá o čom rozprávať".
      

V súvislosti s útokom na veľvyslanectvo Čurkin vyjadril prekvapenie nad absenciou reakcie zo strany generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Znechutenie vyjadril aj z toho, že útok neodsúdila Bezpečnostná rada OSN. Text vyhlásenia podľa neho zablokovala litovská delegácia.
      

Ukrajinské ministerstvo vnútra v pondelok vyhlásilo, že za útokom na veľvyslanectvo mohli byť ruské tajné služby. Na túto domnienku reagovala ruská poslankyňa Irina Jarovajová takto: "Vyhlásenie je na pokraji absurdity... V skutočnosti je to pokus použiť klamstvo na ospravedlnenie nečinnosti počas útoku na ruské veľvyslanectvo v Kyjeve... Minister vnútra Arsen Avakov ironicky ospravedlnil nečinnosť polície a pogrom ako 'občiansky postoj ľudí'... Kyjevské orgány vytvárajú nebezpečné precedensy podkopávajúce medzinárodnú bezpečnosť," uviedla šéfka výboru Štátnej dumy pre bezpečnosť a boj proti korupciu.

 

08:02 - Rusko predložilo nový návrh rezolúcie o Ukrajine

Rusko nechalo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) kolovať nový návrh rezolúcie o Ukrajine, kde sa zhoršuje humanitárna situácia v dôsledku stupňovania konfliktu medzi vládnymi silami a separatistami. Veľvyslanec Moskvy pri OSN Vitalij Čurkin v pondelok informoval, že najnovší dokument obsahuje časti dvoch predošlých návrhov, ktoré predložili Rusi od začiatku júna, pričom vyzývali na humanitárnu pomoc, prímerie a národný dialóg na Ukrajine. Navyše podľa neho zohľadňuje i viaceré otázky vznesené členmi BR OSN vrátane zmienky o ukrajinskej zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti. Veľvyslanec Ruska, ktoré momentálne rade predsedá, vyjadril nádej, že rezolúciu sa tentoraz podarí urýchlene schváliť. Vo výkonnom orgáne OSN však pretrvávajú hlboké rozpory, ktoré umocňuje odpor voči marcovému pričleneniu Krymu k Rusku. Ukrajinská vláda so západnými spojencami obviňujú Moskvu z podporovania nepokojov na východe Ukrajiny, čo druhá strana popiera.

 

07:55 - Pri ostreľovaní Kramatorska zahynulo desať civilistov, tvrdí domobrana

Desať civilistov zahynulo pri ostreľovaní mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na miestnu domobranu.
      

"Desať civilistov zahynulo a ďalších vyše desať utrpelo zranenia," povedal pre agentúru nemenovaný zástupca domobrany. Delostrelectvo ukrajinskej armády podľa neho čiastočne zničilo autoškolu a poškodilo trafostanicu. Pod paľbu sa dostala aj klinika tuberkulózy a sklad potravín.
      

Boje medzi vládnymi silami a domobranou pokračujú aj v Luhanskej oblasti, ktorá takisto neuznáva vedenie v Kyjeve, čo sa dostalo k moci po februárovom štátnom prevrate, píše ITAR-TASS. Jednotky "trestnej operácie proti stúpencom federalizácie na ukrajinskom juhovýchode" majú podľa agentúry k dispozícii obrnené vozidlá, ťažké delostrelectvo a letectvo. 
      

Moskva opakovane vyzýva Kyjev na zastavenie operácie a začatie dialógu so vzdorujúcimi regiónmi. Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko doteraz nevydal rozkaz na zastavenie operácie - napriek očakávaniam, že tak po prísahe urobí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies