Situácia na Ukrajine: Ukrajinská polícia stratila kontrolu nad situáciou v Luhanskej oblasti

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 17:45 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajinská polícia stratila kontrolu nad situáciou v Luhanskej oblasti

KYJEV - Na východe Ukrajiny pokračuje protiteroristická akcia. Vládne sily bojujú v Slovjansku, odkiaľ hlásia straty na životoch v oboch táboroch. Situáciu monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:23 - Petra Porošenka by v stredu mala prijať Angela Merkelová

Favorit blížiacich sa ukrajinských prezidentských volieb, podnikateľ Petro Porošenko navštívi neočakávane Nemecko. S odvolaním sa na vlastné zdroje o tom dnes informovalo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. V rámci neoficiálnej návštevy spolkovej republiky by sa Porošenko mal v stredu stretnúť so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovu, ako aj šéfom nemeckej diplomacie Frankom-Walterom Steinmeierom a poslancami Spolkového snemu (Bundestagu). Výsledky prieskumov verejnej mienky zhodne dávajú najväčšie šance v prezidentských voľbách naplánovaných na 25. mája práve Porošenkovi, ktorého najvážnejšou súperkou bude zrejme expremiérka Julija Tymošenková.

 

img

 

19:22 - Lavrov a Steinmeier sa zhodli na potrebe dialógu na Ukrajine

Rusko dnes oznámilo, že minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho nemecký rezortný kolega Frank-Walter Steinmeier sa zhodli na dôležitosti podpory dialógu pre zmiernenie krízy na Ukrajine. Lavrov a Steinmeier, ktorí sa streli popri zasadnutí ministrov Rady Európy vo Viedni, zdôraznili "potrebu pokračovať v spoločnom úsilí Ruska, Spojených štátov, EÚ a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o podporu začatia celoukrajinského národného dialógu v záujme vyriešenia všetkých existujúcich problémov", uviedol ruský rezort diplomacie. Z jeho vyhlásenia citovala agentúra Reuters.

 

18:45 - Parlament schválil zákon potvrdzujúci čiastočnú mobilizáciu v krajine

Ukrajinský parlament schválil dnes zákon, ktorým potvrdzuje dekrét dočasného prezidenta Oleksandra Turčynova o čiastočnej mobilizácii. Tento dekrét schválili poslanci ešte 17. marca. Mobilizácia sa týka celkovo 24 oblastí krajiny, vrátane oblastí na východe a juhu krajiny, ako aj hlavného mesta Kyjeva. Parlament dal podľa slov lídra parlamentnej frakcie strany Sloboda Oleha Ťahnyboka zelenú pokračujúcej mobilizácii, ktorú odporučila v uplynulých dňoch ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), s tým, že všetci, ktorí si odslúžia 45 dní v ozbrojených zložkách, budú demobilizovaní. Informovali o tom tlačová agentúra UNIAN a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Tí, ktorí sa podieľajú na protiteroristickej operácii, dostanú špeciálny štatút účastníkov bojových operácií. Ukrajinská vláda musí v duchu zákona zabezpečiť všetky finančné a iné otázky spojené s čiastočnou mobilizáciou, respektíve prijať nevyhnutné opatrenia.

 

17:57 - Bulharský prezident vyzval na posilnenie EÚ v reakcii na ukrajinskú krízu

Bulharský prezident Rosen Plevneliev dnes na vojenskej prehliadke v hlavnom meste Sofii vyzval na posilnenie Európskej únie v súvislosti s ukrajinskou krízou. "Tá správa odpoveď na ekonomické problémy, narastajúci nacionalizmus a ukrajinskú krízu je: viac Európy," citovala ho agentúra Associated Press. Plevneliev dodal, že "musíme pracovať na novej úrovni obrannej a energetickej integrácie, aby bola Európska únia silnejšia".

 

17:32 - Ukrajinská polícia stratila kontrolu nad situáciou v Luhanskej oblasti

Ukrajinská polícia už nemá pod kontrolou bezpečnostnú situáciu v Luhanskej oblasti. V meste Luhansk a jeho širšom okolí došlo v uplynulých desiatkach hodín k rastúcemu množstvu kriminálnych činov, vrátane ozbrojených prepadov a vrážd. Množia sa prejavy banditizmu a plienenia. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na príslušný odbor ukrajinského rezortu vnútra. Podľa rovnakého zdroja je za zhoršením situácie v oblasti fakt, že sa množstvo zbraní nekontrolovane ocitlo v rukách občanov. Dnes v skorých ranných hodinách došlo v Luhanskej oblasti k ozbrojenému prepadu rádiolokačnej stanice ozbrojených síl, ktorá patrila medzi chránené objekty. Ukrajinskí vojaci ju však neudržali proti prevahe útočníkov vybavených automatickými zbraňami, ktorí potom zariadenie zničili a ušli z miesta činu.

 

17:24 - Obetiam násilností na Ukrajine pomohli cez zbierku SOS Ukrajina tisíce Slovákov

Do verejnej zbierky SOS Ukrajina už prispeli tisíce Slovákov. Informovalo o tom občianske združenie Človek v ohrození, ktoré je organizátorom zbierky. K dnešnému dňu vyzbieralo celkove 6880 eur. "Časť z týchto financií sme už poskytli partnerom na Ukrajine," priblížila PR manažérka združenia Eva Sládková. Uhradená bola podľa jej slov zdravotná starostlivosť pre ľudí, ktorí boli zranení počas nepokojov na kyjevskom námestí Majdan.Zbierka je stále otvorená. Sládková vysvetlila, že sa snažia zabezpečiť pomoc zraneným, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť ako operácie či liečenie po zraneniach. Z vyzbieraných financií združenie podporuje aj rodiny pozostalých, ktorých živiteľa zabili alebo uniesli. "Tí potrebujú dlhodobú psycho-sociálnu pomoc, právnu pomoc a zdravotnú starostlivosť," uviedla.

 

16:58 - Procházka: Čelíme najvážnejšej hrozbe, potrebujeme národný plán ochrany

Slovenská republika čelí vplyvom situácie na Ukrajine najvážnejšej vonkajšej bezpečnostnej hrozbe od svojho vzniku. "Riziká sú mimoriadne vážne, preto by sme sa mali prestať hádať a dohodnúť národný plán ochrany," na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka (nezaradený). "Prví na rane sú v takejto kríze vždy bežní ľudia, dnes občania žijúci na východnom Slovensku. Je svätým právom našich občanov, aby štát urobil všetko pre minimalizovanie dopadov na bežných ľudí," odkázal. Preto aj so svojimi kolegami vytvoril národný plán ochrany, ktorý má tri body. "Prvým je príprava podrobného scenára v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine s osobitným dôrazom na zvládnutie prípadnej humanitárnej krízy a možného prílevu utečencov. Druhým bodom je vedenie predsedníctva vo V4 cez tému ochrany energetickej bezpečnosti s dôrazom na urýchlenie budovania regionálneho trhu s plynom v rámci V4," povedal Procházka. Tretím bodom je vytvorenie národnej politickej stratégie vo vzťahu k variantom riešenia ukrajinskej krízy s dôrazom na prevenciu "pred opakovaním akéhosi Mníchova 2". O týchto veciach chce Procházka hovoriť aj na najbližšej májovej schôdzi NR SR, ako aj na pôde jej výborov.

 

img

 

 

16:46 - Krajiny G7 budú znižovať energetickú závislosť na Rusku

Proces na zníženie závislosti ekonomicky najrozvinutejších krajín na ruskom plyne sa začal. Jeho cieľom je zabrániť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi používať to ako zbraň, povedal britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Edward Davey v utorok v Ríme na zasadnutí krajín G7, ktoré diskutovali o energetickej bezpečnosti. "Urobili sme strategické rozhodnutie a budeme sa pozerať na použitie ruského plynu ako na zbraň. Putin prekročil čiaru," povedal Davey na okraji stretnutia v Ríme. "Bude treba nejaký čas na zníženie našej závislosti na Rusku, no dôležitý proces sa začal...Musíme odzbrojiť ruskú energetickú zbraň znížením našej závislosti." 

 

Podľa Daveyho sa skupina energetických ministrov Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a USA dohodla odpovedať na spor okolo Ukrajiny jednotne a rozhodne.

 

16:14 - Zápasy ukrajinskej ligy menili dejiská, finále pohára nebude v Charkove

Zápasy ukrajinskej futbalovej ligy, ktoré sa mali hrať na juhu a východe krajiny, preložili z bezpečnostných dôvodov a možných národnostných nepokojov. Z rovnakých príčin sa finále národného pohára neuskutoční 15. mája v Charkove, ale v náhradnom meste, ktoré zatiaľ nebolo určené. Dynamo Kyjev malo cestovať na zápas 11. mája na ihrisko tímu Illičivec Mariupoľ, ktorý sa nachádza neďaleko ukrajinsko-ruských hraníc. Zápas však preložili do Kyjeva. Predtým preložený duel medzi Sevastopoľom z krymského regiónu a Metalistom Charkov sa uskutoční v stredu tiež v Kyjeve. Aj stretnutie Zorja Luhansk - Šachtar Doneck budú musieť presunúť, ale zatiaľ nerozhodli kam.

 

16:07 - Merkelová vyzvala EÚ na jednotu vo veci ďalších sankcií voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes Európsku úniu, aby odložila svoje spory a spojila sa v otázke uvalenia ďalších sankcií na Rusko. "Je dôležité, aby všetky členské krajiny Európskej únie vyslali Rusku rovnakú správu," povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom. Kancelárka vyjadrila presvedčenie, že EÚ zostala "akcieschopná" napriek názorovým rozdielom medzi jej 28 členskými krajinami o to, kedy a či vôbec je potrebné sprísniť sankcie voči Rusku. "Sme pripravení to v naliehavom prípade urobiť," citovala ju agentúra DPA. Merkelová tiež kritizovala plány Ruska usporiadať na Kryme 9. mája vojenskú prehliadku na oslavu 69. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. "Považujem za hanebné, ak sa takýto deň využije na prehliadku počas konfliktu," uviedla.

 

img

 

15:32 - Deščycia: Ukrajina odmieta požiadavku Ruska na účasť separatistov na rozhovoroch

Ukrajinská vláda môže podporiť nové kolo rozhovorov v Ženeve s Ruskom, zamerané na deeskaláciu politickej krízy, pokiaľ Moskva podporí prezidentské voľby na Ukrajine plánované na 25. mája a ukončí podporu tamojších extrémistov. Odmieta však účasť separatistov na týchto rokovaniach, uviedol dnes úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia. "My ako legitímna ukrajinská vláda zastupujeme všetky regióny Ukrajiny," povedal Deščycia novinárom po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín Rady Európy vo Viedni. "Inak by sme mohli žiadať od Ruska, aby vyslalo zástupcov z Čečenska alebo Dagestanu," citovala ho agentúra DPA.

 

15:31 - Ukrajina: Sme pripravení rokovať, ak Rusko podporí voľby

Ukrajina je pripravená pristúpiť na nové kolo rokovaní v Ženeve s cieľom deeskalovať politickú krízu s Ruskom za predpokladu, že Moskva podporí prezidentské voľby 25. mája. V utorok to povedal ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja. "Pokiaľ sa Rusko zaviaže podporiť tieto voľby a eliminovať hrozby a svoju podporu extrémistickým elementom na Ukrajine, sme pripravení zúčastniť sa na takomto kole rokovaní," povedal minister na tlačovej konferencii vo Viedni po zasadnutí šéfov diplomacií Rady Európy. Deščycja tiež povedal, že jeho vláda by podporila nové kolo ženevských rokovaní, ak by sa všetky strany dohodli na implementácii dokumentu, ktorý by tam schválili. "Prioritou pre Ukrajinu sú však teraz prezidentské voľby," zdôraznil.

 

15:22 - Operáciu vládnych síl komplikuje nedôvera civilistov a infovákuum

Predstavitelia tzv. silových rezortov dnes na neverejnej schôdzke ukrajinského parlamentu informovali o priebehu protiteroristickej operácie (ATO) na juhu a východe Ukrajiny a o jej čiastkových výsledkoch. Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Viktor Nalyvajčenko uviedol, že operáciu komplikuje nedôvera civilného obyvateľstva k ozbrojencom ministerstva vnútra a obrany, ako aj k príslušníkom Národnej gardy, ktorí spoločne bojujú proti proruským separatistom. Túto nedôveru Nalyvajčenko spája s informačným vákuom, v ktorom sa obyvatelia oblastí ocitli. Nalyvajčenko tiež pred poslancami potvrdil, že počas ATO v meste Slovjansk vládne sily v pondelok zabili najmenej 30 ťažko ozbrojených separatistov. Priznal, že k stratám došlo aj na strane vládnych vojsk, ale počet obetí neuviedol.

 

14:16 - Poslanci neschválili konanie celoštátneho referenda 25. mája

Ukrajinský parlament dnes neschválil návrh, aby sa 25. mája v krajine uskutočnilo celoštátne referendum o územnej celistvosti a používaní menšinových jazykov. Na dnešnom neverejnom zasadnutí tento návrh podporilo len 154 poslancov, pričom potrebných bolo 226 hlasov. Agentúru ITAR-TASS o tom informoval nemenovaný poslanec zo strany Vlasť. Poslanec Oleksandr Brygynec zo strany Vlasť na svojej facebookovej stránke uznal, že referendum o decentralizácii moci Ukrajina potrebuje, ale dodal, že "nie v čase vojny". Uviedol, že úvahy o referende boli prejavom populizmu. "Neprešlo to. Chvalabohu," konštatoval.  Správy o tom, že premiér Arsenij Jaceňuk doručil parlamentu zákon o vykonaní referenda 25. mája, keď sa na Ukrajine konajú aj prezidentské voľby, sa objavili v ukrajinských médiách v pondelok. 

 

14:06 - Lavrov: Usporiadať voľby na Ukrajine, kde nasadili armádu, bude neobvyklé

Usporiadať prezidentské voľby na Ukrajine, kde vláda nasadila armádu proti vlastným ľuďom, bude "neobvyklé", uviedol dnes vo Viedni ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Po schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín Rady Európy Lavrov taktiež povedal, že zorganizovať v Ženeve nové kolo medzinárodných rokovaní o zmiernení napätia na Ukrajine bude ako "točiť sa v kruhu". Pokrok je podľa neho možný len v tom prípade, ak budú na rokovaniach prítomní aj predstavitelia ruskojazyčných oblastí na Ukrajine, citovala ministra agentúra Reuters. Podľa agentúry AP šéf britskej diplomacie William Hague vo Viedni povedal, že nepokoje na východe Ukrajiny podnecuje Rusko, aby prekazilo prezidentské voľby naplánované na 25. mája.

 

img

 

 

13:31 - Berlusconi: Kroky USA voči Rusku môžu navrátiť studenú vojnu

Kroky Spojených štátov voči Rusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine predstavujú hrozbu návratu studenej vojny, varoval taliansky expremiér Silvio Berlusconi v dnes odvysielanom rozhovore pre stanicu Radio-1. Taliansky politik už v minulosti označil sankcie proti Rusku za "kontraproduktívne" a prerušenie formátu skupiny G8 za "nesprávne", píše agentúra ITAR-TASS. Poznamenala, že niektorí talianski podnikatelia a cestovné agentúry zamerané na Rusko vyzvali vládu v Ríme aj Európsku úniu k okamžitým diplomatickým krokom na zastavenie krviprelievania na Ukrajine. Vo svojom liste - s 34 podpismi - uvádzajú, že Európa musí dostať situáciu pod kontrolu prostredníctvom politickej iniciatívy. "Ruská federácia je veľká krajina, s ktorou my všetci udržiavame priateľské vzťahy, podnikateľské a obchodné väzby a rozvíjame kultúrnu výmenu," píše sa v liste.

 

13:02 - Symbolom osláv Dňa víťazstva bude na Ukrajine červený mak

Červený mak, ktorý je v Európe zaužívaný ako symbol pamiatky na padlých vo vojnách, bude toho roku prvýkrát používaný aj na Ukrajine, a to v rámci blížiacich sa osláv Dňa víťazstva v druhej svetovej vojne. Riaditeľ Ukrajinského inštitútu pamäti národa Volodymyr Viatrovič v rozhovore pre agentúru UNIAN vysvetlil, že "nový symbol je prejavom úcty k tým, ktorí porazili nacizmus". Dodal, že červený mak je symbolom európskym, ale aj ukrajinským, keďže "v našich ľudových piesňach sa spieva, že červené maky kvitnú tam, kde sa vyliala kozácka krv". Logo tohoročných osláv konca druhej svetovej vojny na Ukrajine je alúziou jednak na červený mak ako symbol padlých vo vojnách, ale aj na krvou zaliatu ranu po strele. Súčasťou loga je nápis "Nikdy viac" a roky 1939-1945, ktoré boli pre Ukrajinu vojnovými. Oficiálne oslavy skončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva nad nacizmom sa na Ukrajine uskutočnia 8. mája, ako je zvykom v Európe v spomienke na výročie podpísania nemeckej kapitulácie, a tradične aj 9. mája.

 

12:51 - Rusko chce narušiť prezidentské voľby na Ukrajine

Britský minister zahraničných vecí William Hague v utorok zopakoval názor, že Rusko podnecuje k nepokojom na východe Ukrajiny, čím podľa neho sleduje narušenie prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája. Vyjadril sa tak počas prebiehajúceho zasadnutia Rady Európy vo Viedni, kde náprotivkov z ostatných členských krajín vyzval na spoločnú podporu hlasovania na Ukrajine. Účastníkmi stretnutia sú pritom aj šéfovia diplomacií Ukrajiny a Ruska. Hague pred novinármi povedal, že Rusko "je zjavne odhodlané zabrániť týmto voľbám alebo ich narušiť", zatiaľ čo ministri by mali na zasadnutí vyjadriť "pevnú podporu" ich uskutočneniu bez cudzích zásahov. Dodal, že štáty podporujúce Kyjev sú naďalej pripravené hľadať možnosti, ako znížiť napätie na Ukrajine diplomatickou cestou, čo by si však vyžadovalo "silnejšie zasadzovanie sa Ruska".

 

img

 

12:17 - Nemecké MZV odporúča občanom Nemecka opustiť juh a východ Ukrajiny

Nemecká vláda dnes odporučila svojim občanom zdržiavajúcim sa momentálne na juhu alebo východe Ukrajiny, aby tieto oblasti opustili kvôli rastúcemu napätiu a riziku zadržania separatistami. V odporúčaní, ktoré ministerstvo zahraničných vecí dnes zverejnilo na svojich webových stránkach, sa uvádza, že nedávny vývoj naznačuje konkrétne ohrozenie zástupcov médií v podobe zatknutia a zadržiavania separatistickými silami. Nemecko sa v uplynulých dňoch angažovalo vo vyjednávaní o prepustení misie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých v meste Slovjansk pre podozrenie zo špionáže týždeň zadržiavali proruskí separatisti. V tíme OBSE boli aj štyria nemeckí občania. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v pondelok vyzval všetky strany konfliktu, aby v Ženeve usporiadali druhú diplomatickú konferenciu o riešení situácie na Ukrajine.

 

11:34 -  K Čiernomorskej flotile pribudnú nové ponorky aj lode

Rusko posilní svoju Čiernomorskú flotilu, ktorá sídli v Sevastopole na Kryme, o nové moderné ponorky a bojové lode. V utorok to oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Dôvodom je nedávne odtrhnutie sa Krymu od Ukrajiny a jeho pripojenie k Ruskej federácii. "Do Čiernomorskej flotily pribudnú nové ponorky ako aj bojové lode novej generácie," vyhlásil Šojgu, počet nových plavidiel však nešpecifikoval. Dodal, že posilnenie a modernizácia flotily je naplánovaná na tento rok. Flotila odstane do roku 2020 rozpočet v sume skoro 87 miliárd rubľov (1,75 miliardy eur). "Rozvojový program flotily sa musí zmeniť po zjednotení Ruska s Krymom," vyhlásil Šojgu s tým, že v pláne je aj vytvorenie nových obranných leteckých a delostreleckých jednotiek na Kryme.

 

img

 

 

11:18 - Ukrajinská SBU: Tymošenkovej život je ohrozený

Ukrajinská tajná služba SBU má informácie, že život kandidátky prezidentských volieb Julije Tymošenkovej je ohrozený. Oficiálne na to upozornila aj úrad na ochranu ústavných činiteľov, ktorý líderke politického združenia Vlasť zabezpečuje ochranu. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Tymošenkovej hovorkyňu Marinu Sorokovú. Tá uviedla, že napriek ohrozeniu Tymošenková nezrušila pracovnú cestu do Mykolaivskej oblasti. Ukrinform spresnila, že úrad na ochranu ústavných činiteľov zabezpečuje ochranu siedmim prezidentským kandidátom: okrem Tymošenkovej má štátnu ochranku aj Oleh Ťahnybok, Serhij Tihipko, Petro Porošenko, Oleh Ľaško, Mychaljo Dobkin a Oľha Bohomolecovová.

 

img

 

09:55 - Vedenie tzv. Doneckej ľudovej republiky zintenzívnilo prípravy na referendum

Aktivisti samozvanej Doneckej ľudovej republiky zintenzívnili prípravy na referendum o sebaurčení oblasti, ktoré sa uskutoční túto nedeľu. S odvolaním sa na provládnu Doneckú oblastnú samosprávu o tom informovala agentúra Ukrinform. Podľa Ukrinformu sa predstavitelia Doneckej ľudovej republiky stretávajú s primátormi a starostami obcí Doneckej oblasti a vyvíjajú na nich tlak, aby zabezpečili prípravy i samotné vykonanie plebiscitu. Provládna oblastná samospráva vo svojom vyhlásení ocenila, že napriek tomuto nátlaku sa radniciam darí udržať v mestách relatívny pokoj. Agentúra UNIAN informovala, že v Doneckej oblasti dalo samozvané vedenie vytlačiť 3,2 milióna tlačív na nedeľňajší plebiscit. V domácich tlačiarňach vytlačili aj pozvánky na referendum, ktoré roznášajú po domoch a vylepujú po meste.  

 

09:49 - Pri Slovjansku zahynulo vyše 30 proruských separatistov

Vyše 30 proruských separatistov zahynulo v bojoch s vládnou armádou pri východoukrajinskom meste Slovjansk. V utorok o tom informoval ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Povstalci tvrdia, že v ich radoch majú štyri obete. "Odhadujeme, že teroristi stratili viac než 30 ľudí," povedal Avakov. Dodal, že o život prišli aj štyria vojaci a 20 utrpelo zranenia. Prudké boje vypukli pri Slovjansku v pondelok potom, čo ozbrojení povstalci zaútočili na stanovište vojakov. V meste a jeho okolí prebieha "protiteroristická operácia" už od piatku, pričom jej cieľom je ukončiť blokádu vládnych budov a ďalšie aktivity separatistov. Ukrajinské jednotky vytvorili okolo Slovjanska "bezpečnostný kordón" a začali postupovať smerom do centra.

 

 

 

 

09:38 - Plyn chce do Európy namiesto Rusov dodávať ich spojenec Irán

Iránska vláda má záujem o dodávanie zemného plynu do Európy, ak by krajiny kontinentu mali o jeho surovinu záujem. Vyjadril sa tak cez víkend iránsky minister pre ropu Bidžán Zanganíh, ktorého slová v pondelok zverejnili britské médiá. Na ropu a plyn bohatá krajina by tak v prípade zastavenia dodávok dôležitých surovín z Ruska mohla výrazne vstúpiť na európsky trh, čo podľa ministra bolo "vždy" cieľom islamskej republiky. Zároveň dodal, že by mohlo ísť o "veľké množstvá plynu". Dominantným dodávateľom plynu na starý kontinent je dlhodobo Rusko, úzky spojenec Iránu. Moskva sa však opätovne vyhráža zastavením dodávok pre nezaplatené ukrajinské dlhy a stupňujúce sa sankcie zo strany EÚ.

 

09:13 - Letisko v Donecku dnes na príkaz vlády prerušilo prevádzku

Letisko v Donecku na východe Ukrajiny je dnes mimo prevádzky. Podľa vyhlásenia, ktoré sa objavilo na jeho webovej stránke, sa tak stalo na základe nariadenia vlády. Prerušeniu prevádzky na letisku v Donecku predchádzal v pondelok začiatok aktívnej fázy protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode Ukrajiny.  Ukrajinská vláda k svojmu nariadeniu nevydala žiadne stanovisko. Hovorkyňa letiska uviedla, že nemá žiadne informácie o tom, ako dlho bude letisko mimo prevádzky. Podľa agentúry Ukrinform bude letisko uzavreté do 12.00 h miestneho času.

 

img

 

08:54 - Tragédiu v Odese vyšetria zahraniční experti; nezvestných je stále 48 ľudí

Udalosti v juhoukrajinskom prístave Odesa, kde pri masových potýčkach a požiari minulý piatok zomrelo vyše 40 ľudí, budú vyšetrovať aj zahraniční experti, uviedol dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov. Výsledky vyšetrovania budú sprístupnené verejnosti. Avakov dodal, že odborníkov zo zahraničia vláda povolala kvôli objektívnosti.

 

Minulý piatok došlo v Odese k potýčkam ukrajinských separatistov, vyzbrojených strelnými zbraňami, s prívržencami súčasného vedenia krajiny, ktoré si vyžiadali obete na životoch z radov provládnych aktivistov. K aktivistom Majdanu sa pridali aj fanúšikovia odeských a charkovských futbalových klubov.

 

 

08:49 - Rusko bude plniť dohodu s USA o znížení počtu strategických zbraní

Napriek nezhodám týkajúcich sa ukrajinskej krízy Moskva bude dodržiavať Dohodu o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START), ktorú uzavrela v roku 2010 so Spojenými štátmi. Povedal to dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Dnes neexistujú žiadne dôvody, prečo neplniť dohodu," citovala Riabkova agentúra Reuters. Pripomenula, že ruské agentúry ešte v marci citovali zdroje, podľa ktorých ruské ministerstvo obrany skúma možnosť postavenia inšpekcií, ktoré predpokladá Nová dohoda START.

 

08:00 - Symbolický cintorín pri Dunaji odkáže na obete Majdanu

Do parku medzi Propelerom a osobným prístavom na Vajanského nábreží v Bratislave sa z Prahy presunie symbolický cintorín februárových obetí Majdanu. Trávnaté plochy parku zaplní 109 krížov. TASR o tom informoval Jakub Kratochvíl z občianskeho združenia Jablko, ktoré spolu s českým občianskym združením Dekomunizace, ako autorom tejto myšlienky, symbolickú akciu a s ňou spojený pietny akt organizuje. "Cieľom tejto akcie je odhaliť konkrétne príbehy zabitých, uctiť si ich pamiatku a pripomenúť blízke nebezpečenstvo, ktoré si obyvatelia Európy neuvedomujú," povedal Kratochvíl. 

 

06:00 - Popieranie úlohy ZSSR pri porážke nacizmu je v Rusku trestné

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal kontroverznú legislatívu zakazujúcu popieranie zločinov nacizmu a skresľovanie úlohy Sovietskeho zväzu pri jeho porážke počas druhej svetovej vojny. Porušovateľom zákona bude v prípade odsúdenia hroziť až päťročné väzenie. Podľa kritikov ide ďalšiu snahu šéfa Kremľa o obmedzenie slobody slova v Rusku. Nová legislatíva zakazuje "vedomé šírenie nepravdivých informácií o aktivitách ZSSR počas druhej svetovej vojny". V Rusku pritom v nedávno zaznamenali viacero prípadov, ktorých by sa zákon mohol týkať. Nezávislá televízna stanica Dožď (Dážď) sa napríklad pred niekoľkými mesiacmi opýtala svojich divákov, či Rusi počas vojny mali dovoliť obliehanie vtedajšieho Leningradu (dnešného Petrohradu) a mesto radšej nemali prepustiť Nemcom. 

 

02:03 - Moldavsko vyhlásilo na hraniciach stav pohotovosti, dôvodom je vývoj na Ukrajine

oldavská vláda vyhlásila v pondelok na hraniciach stav pohotovosti. Ako dôvod uviedla obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie a stupňovania násilia v susednej Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Najvyšší moldavskí predstavitelia oznámili opatrenie v spoločnom vyhlásení po tom, čo ukrajinské sily vyslali elitnú jednotku do juhoukrajinského prístavného mesta Odesa a boje medzi vládnymi vojakmi a proruskými milíciami na východe Ukrajiny si vyžiadali životy na oboch stranách. Moldavský prezident Nicolae Timofti, premiér Iurie Leanca a predseda parlamentu Igor Coreman vo vyhlásení uviedli, že bezpečnostné sily dostali príkaz "podniknúť všetky potrebné aktivity na zaistenie verejného poriadku vo vnútri krajiny".

 

00:51 - Vrchný veliteľ NATO: Ruskí vojaci nevstúpia na územie východnej Ukrajiny

Vysokopostavený veliteľ NATO Philip Breedlove v pondelok vyhlásil, že podľa jeho názoru regulérni ruskí vojaci nevstúpia na územie východnej Ukrajiny, a predpovedal, že Moskva môže dosiahnuť svoje ciele inými prostriedkami. Generál Breedlove takisto uviedol, že aj keď si je istý, že ruské špeciálne sily sú na Ukrajine, je príliš skoro povedať, či vypálili rakety na ukrajinské vrtuľníky. Minulý týždeň boli totiž zostrelené najmenej tri helikoptéry, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

img

 

22:01 - Rumunské námorné sily usporiadali cvičenia v Čiernom mori

Rumunské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o vojenských cvičeniach v Čiernom mori za účasti približne 1600 príslušníkov námorných síl krajiny, ktoré sa konajú v období zvýšeného napätia na Ukrajine. Akcia pod názvom Vector 2014 sa koná od pondelka do piatku v rumunských a medzinárodných vodách, podľa vyhlásenia rezortu je však súčasťou dlhodobo plánovaného nácviku. Po tom, ako Rusko v marci anektovalo Krym, sa nepokoje na Ukrajine rozšírili do ďalších oblastí a najnovšie aj do čiernomorského prístavu Odesa, ktorý je vzdialený od rumunského územia približne 300 kilometrov. Rumunsko ako jeden z členov NATO minulý týždeň vyzvalo na posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk v oblasti, pričom argumentovalo potrebou zaistenia stability po pričlenení Krymu k Rusku. Bukurešť má obavy zo zopakovania krymského scenára v susednom Moldavsku, ktorého proruský separatistický región Podnestersko žiada pripojenie k Rusku.

 

21:48 - Biely dom vyjadril obavy zo zhoršenia situácie v Odese

Americký Biely dom vyjadril dnes "mimoriadne obavy" zo zhoršenia situácie na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Associated Press. USA a Európa sa doteraz sústredili na východnú Ukrajinu, kde proruskí separatisti už niekoľko týždňov okupujú budovy. Nepokoje sa však rozšírili do prístavu Odesa na juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinská vláda pokúša obnoviť svoju kontrolu.

 

21:23 - Rusko zverejnilo správu o porušovaní ľudských práv

Ruská vláda v pondelok zverejnila 80-stranovú správu, v ktorej podrobne opisuje "rozšírené a hrubé porušovanie ľudských práv" na Ukrajine počas uplynulých šiestich mesiacov. Zodpovednosť za uvádzaný stav pritom pripisuje novému vedeniu v Kyjeve a jeho západným spojencom. Moskva týmto spôsobom vracia úder v informačnej vojne, v ktorej označuje svojich protivníkov na Ukrajine za fašistov a spôsob ich nástupu k moci za puč proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi podporovanému Kremľom. Ukrajinskí a západní predstavitelia medzitým pokračujú v obviňovaní Ruska z vyvolávania nepokojov na území susednej krajiny v snahe rozšíriť svoj vplyv po marcovom anektovaní Krymu.

 

21:16 - Po zrážkach na východe hlásia obete obe strany

Ukrajinské bezpečnostné sily majú pod kontrolou väčšinu mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti až na jeho centrum, oznámila dnes Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorú citovala agentúra RIA Novosti. "Kramatorsk kontroluje protiteroristické centrum s výnimkou centra mesta," povedala hovorkyňa SBU novinárom. Dodala, že tamojšia domobrana má podľa nej naďalej vo svojej moci miestne budovy ministerstva vnútra, SBU a ďalšie objekty v Slovjansku a Kramatorsku.

 

Zástupca domobrany v Kramatorsku pre RIA Novosti vyhlásil, že v meste momentálne nie sú žiadni príslušníci ukrajinských bezpečnostných zložiek. V Slovjansku podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova bojovali dnes vládne jednotky proti približne 800 proruským ozbrojencom, ktorí používali aj zbrane veľkého kalibru a mínomety, informovala agentúra AP. Proruskí vzbúrenci zostrelili tiež ďalší vrtuľník vládnych síl, štvrtý od piatka. Zrútil sa do rieky, posádku však zachránili, aj keď bližšie detaily o jej stave neboli k dispozícii.

 

Obe strany hlásili aj obete na životoch. Ministerstvo vnútra potvrdilo smrť piatich príslušníkov polovojenskej polície a 30 ďalších zranených. Členovia proruskej domobrany sa pri informovaní o obetiach rozchádzali. Podľa agentúry Reuters hovorili o štyroch mŕtvych, zatiaľ čo podľa agentúry AP uviedli, že zahynulo najmenej osem ľudí, vzbúrencov i miestnych obyvateľov - traja v nemocnici v Slovjansku a piati pri bojoch v dedine Semenivka.

 

 

 

19:05 - Rumunské vojenské námorníctvo začalo cvičenia v Čiernom mori

Rumunské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že približne 1600 príslušníkov rumunského vojenského námorníctva sa zúčastní na námorných manévroch v Čiernom mori. Cvičenie námorných síl sa uskutoční počas prebiehajúcich nepokojov v susednej Ukrajine. Ministerstvo vo svojej tlačovej správe informovalo, že manévre "Vector 2014" sú súčasťou pravidelného a dlhodobo plánovaného námorného cvičenia. Začalo sa dnes a bude pokračovať do piatka v rumunských a medzinárodných vodách Čierneho mora. Námorníci budú cvičiť počas napätia na Ukrajine, kde sa po anexii Krymu Ruskom rozšírili nepokoje do prístavného mesta Odesa. Americký torpédoborec USS Donald Cook opustil čiernomorské vody minulý mesiac po spoločných dvojtýždňových manévroch. Fregata USS Taylor je stále prítomná v tejto oblasti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies