Situácia na Ukrajine: Ruské jednotky sú pri hraniciach, Ukrajinci sú pripravení na útok

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ruské jednotky sú pri hraniciach, Ukrajinci sú pripravení na útok

KYJEV - Ukrajina pokračuje v protiteroristických akciách na východe krajiny. Pri vojenských operáciach zahynulo už niekoľko ľudí vrátane civilistov. Putin varoval Kyjev, že ak akcie nezrušia, zasiahnu ruskí vojaci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

21:13 - Separatisti zajali siedmich pozorovateľov OBSE

Proruskí ozbrojenci v piatok na východe Ukrajiny zadržali členov pozorovacej misie, ktorých do krajiny vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informovala o tom vláda v Kyjeve, samotné OBSE sa však k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrilo. Ozbrojenci údajne pozorovateľov zajali v separatistami ovládanom meste Slovjansk na východe Ukrajiny, kde zadržali ich autobus.

 

"Sú s nami v Slovjansku," cituje agentúra Reuters Vjačeslava Ponomarjova, ktorého označujú za "samozvaného" separatistami vybraného primátora Slovjanska. "Bolo mi povedané, že medzi nimi bol aj zamestnanec kyjevskej vojenskej tajnej služby," dodal. Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení. Členmi delegácie bolo sedem pozorovateľov OBSE a piati členovia ukrajinských ozbrojených zložiek. V súčasnosti ich údajne zadržiavajú v budove ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej agentúry (SBU) v Slovjansku, ktorú pred časom obsadili proruskí ozbrojenci.

 

 

20:04 - Obama a spojenci sa zhodli na koordinácii krokov voči Rusku

Americký prezident Barack Obama a štyria kľúčoví európski spojenci USA sa dnes zhodli na tom, že Rusko nedodržalo princípy ženevskej mierovej dohody o Ukrajine. Washington a spojenci budú spolupracovať na uvalení ďalších sankcií voči Rusku, oznámil Biely dom. Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že Spojené štáty sú pripravené uvaliť cielené sankcie v reakcii "na najnovšie kroky Ruska", informovala agentúra Reuters. Obama mal dnes konferenčný telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, talianskym premiérom Matteom Renzim a britským premiérom Davidom Cameronom.

 

img

 

 

18:59 - Proruskí separatisti zadržali vSlovjansku pozorovateľov OBSE

Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali dnes autobus, v ktorom sa viezlo sedem pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), päť ukrajinských vojakov a vodič. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.  Skupina pozorovateľov, ktorú do Slovjanska vyslala OBSE, je zložená z troch nemeckých vojakov, nemeckého tlmočníka a vojenských pozorovateľov z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska. Všetkých momentálne zadržiavajú v budove ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Slovjansku, ktorá je v súčasnosti v rukách separatistov.Agentúra UNIAN informovala, že k incidentu došlo o 11.40 h miestneho času. Ministerstvo vnútra v Kyjeve uviedlo, že rokovania so separatistami pokračujú. Tí rukojemníkov odmietajú prepustiť a tvrdia, že najprv musia komunikovať s príslušnými orgánmi Ruskej federácie, informovalo. Samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov novinárom podľa agentúra Reuters povedal, že v skupine pozorovateľov sa nachádza vojenský "špión" pracujúci pre Kyjev. "Ľudia, ktorí sem prídu ako pozorovatelia európskeho spoločenstva, privedú so sebou naozajstného špióna - to sa nepatrí," vyhlásil Ponomariov.
 

18:34 - Postsovietske republiky vyzvali Rusko na odsun z hranice

 Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája. Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ. Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na skutočnosť, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja v Prahe skritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať pri vzájomnej hranici vojenské cvičenia v reakcii obnovenie zásahov ukrajinských síl proti separatistom na východe krajiny. Vyjadril zároveň odhodlanie "bojovať proti ruskému vojsku... ak vpadne na Ukrajinu".

 

17:34 - Americká vojnová loď USS Donald Cook opustila Čierne more

Americká vojnová loď USS Donald Cook s balistickým obranným systémom Aegis na palube opustila vo štvrtok vody Čierneho mora. Cez prielivy Bospor a Dardanely vstúpila do Marmarského a následne do Egejského mora, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. V čiernomorskom regióne zostáva dvojica vojnových plavidiel Severoatlantickej aliancie. Francúzska výzvedná loď Dupuy de Lome tam priplávala 10. apríla a kotví v gruzínskom prístave Batumi, kým americká fregata USS Taylor vplávala do oblasti 22. apríla a operuje v západnej časti mora pri rumunskom prístave Konstanca.

 

img

 

17:30 - Merkelová: Rusko neurobilo dosť pre implementáciu ženevskej dohody

Rusko neurobilo dosť pre implementáciu ženevskej dohody o Ukrajine, preto treba uvažovať o uvalení ďalších sankcií proti Moskve. V dnešnom, telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy poľského premiéra Donalda Tuska v Nemecku Merkelová uviedla, že Rusko má prostriedky na to, aby presvedčilo proruských separatistov na Ukrajine, že by sa mali vydať mierovou cestou. "Hovorila som dnes ráno s ruským prezidentom a znovu som mu dala jasne najavo, že Ukrajina urobila celý rad krokov smerujúcich k implementácii ženevskej dohody, na ruskej strane však žiadnu podporu pre túto dohodu nebadať, čo má samozrejme vplyv aj na separatistov na Ukrajine," konštatovala Merkelová.

 

Ruské armádne cvičenie neďaleko ukrajinských hraníc

 

 

17:22 - Krymu hrozí zastavenie dodávok energií z Ukrajiny

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK hrozí zastavením dodávok energií pre odberateľov na polostrove Krym, ktorý minulý mesiac obsadilo Rusko. Dôvodom sú neuhradené platby, najmä zo strany veľkých firiem, uviedla v piatok spoločnosť, ktorú vlastní ukrajinský multimiliardár Rinat Achmetov. DTEK na Kryme prevádzkuje energetickú spoločnosť Krymenergo a dlh vyčíslil na celkovo 60 mil. USD. Situácia je "kritická" a môže viesť k "nedobrovoľným výpadkom" dodávok elektriny, ktoré zasiahnu všetkých, vrátane domácností a spotrebiteľov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

 

15:39 - Ukrajinci: Sme pripravení bojovať s Ruskom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja kritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať vojenské manévre na vzájomnej hranici. Urobil tak v rozhovore pre agentúru Associated Press (AP) v Prahe, kde sa zúčastňuje na summite Východného partnerstva pri príležitosti piateho výročia založenia spolku. Deščycja zároveň vyjadril odhodlanie "bojovať s Ruskom" v prípade, že situácia bude ďalej eskalovať. "Budeme bojovať s ruskou armádou... ak príde k invázii Ukrajiny," uviedol vo štvrtok pre AP a tieto slová zopakoval aj v piatok v rozhovore s českými médiami. "Ukrajinský ľud a ukrajinská armáda je na to pripravená. Ukrajina bude konfrontovať Rusko. Budeme brániť našu krajinu. Budeme brániť naše územie," vyhlásil dočasný šéf ukrajinskej diplomacie.

 

15:07 - ICC skúma podozrenia zo spáchania zločinov počas pádu režimu na Ukrajine

Generálna prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudová začala predbežné vyšetrovanie podozrení zo zločinov proti ľudskosti spáchaných na Ukrajine v období, ktoré predchádzalo zosadeniu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. ICC o tom informoval dnes prostredníctvom vyhlásenia. Ukrajina síce nie je členom stáleho tribunálu pre vojnové zločiny, ale akceptovala jurisdikciu ICC a 17. apríla ho požiadala, aby vyšetril všetky zločiny, ku ktorým mohlo dôjsť na jej území od 21. novembra 2013 do 22. februára 2014, keď parlament Janukovyča zbavil prezidentskej funkcie.

 

14:35 - Fico: Nechceme byť rukojemníkmi v obchodnom vzťahu medzi Moskvou a Kyjevom

V prípade podpísania memoranda týkajúceho sa malého reverzného toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu, bude premiér Robert Fico spokojný, keďže SR tak urobila všetko pre pomoc Kyjevu. Súčasne obhájila svoje vlastné ekonomické a národnoštátne záujmy a ukázala sa ako dôveryhodný a seriózny partner. Uviedol to dnes pre TASR s tým, že takto pozíciu SR hodnotí aj americká strana. K podpisu memoranda medzi firmami Eustream a Ukrtransgaz by malo dôjsť v pondelok 28. apríla za účasti predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa. K takejto dohode prišlo po štvrtkovom (24.4.) rokovaní v Bratislave.

 

img

 

14:32 - Západ sa snaží prevziať kontrolu nad Ukrajinou, tvrdí Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok obvinil Západ zo zámeru prevziať kontrolu nad Ukrajinu a odkázal Kyjevu, že proruskí separatisti na ukrajinskom východe zložia zbrane len vtedy, ak vláda zakročí proti skupinám táboriacim a okupujúcim budovy v hlavnom meste. Lavrov tiež obvinil ukrajinskú vládu z "vedenia vojny proti vlastnému ľudu" a vyjadril presvedčenie, že zodpovedné osoby neuniknú postihu za "krvavý zločin". Výroky odzneli deň po tom, ako ukrajinské bezpečnostné sily v rámci obnovenej operácie na východe krajiny usmrtili niekoľko separatistov. "Západ chce - a tak sa to celé aj začalo - prevziať kontrolu nad Ukrajinou pre svoje vlastné politické ambície, nie pre záujmy ukrajinského ľudu," povedal ruský minister. Jeho americký náprotivok John Kerry zasa vo štvrtok vyčítal Moskve, že od uzavretia štvorstrannej dohody v Ženeve spred jedného týždňa "odmietla urobiť čo len jediný konkrétny krok správnym smerom". Dohoda medzi Ukrajinou, Ruskom EÚ a USA vyzýva všetky nezákonné skupiny v bývalej sovietskej republike na odzbrojenie a uvoľnenie verejných budov, proruskí ozbrojenci však pokračujú v okupácii úradov a iných objektov v zhruba 10 východoukrajinských mestách, zatiaľ čo prívrženci nacionalistického hnutia Pravý sektor kontrolujú dve verejné budovy v Kyjeve. 

 

14:12 - Zeman: ČR by mohla byť sprostredkovateľom v ukrajinskom konflikte

Krajiny Východného partnerstva sa dnes na záver summitu v Prahe zhodli na spoločnom vyhlásení, v ktorom odporúčajú Rusku, aby ako gesto dobrej vôle stiahlo vojakov od hraníc s Ukrajinou. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz. Ukrajine naopak odporučili zrealizovať decentralizáciu krajiny. Český prezident Miloš Zeman zároveň navrhol, že by sa Česká republika mohla stať mediátorom v konflikte súvisiacom s ukrajinskou krízou a pokúsila sa sprostredkovať dohodu. "Ak o to budú obe strany stáť," zdôraznil český prezident. Zeman prirovnal tento model k istému druhu "kyvadlovej diplomacie", ktorá by sa odohrávala medzi Moskvou a Kyjevom. Prezident ČR už vo štvrtok varoval pred možnou eskaláciou napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré by ľahko mohlo prerásť do ozbrojeného konfliktu podobnom situácii v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia.Na summite pri príležitosti piateho výročia Východného partnerstva EÚ sa zúčastnil aj slovenský prezident Ivan Gašparovič. 

 

img

 

14:04 - Putin mení kultúru na vlastenectvo

Rusko sa odkláňa čoraz viac od Západu aj v oblasti kultúry, uviedla 24. apríla rakúska rozhlasová stanica ORF. Prísne vlastenecká kultúrna politika má pomôcť upevniť kultúrnu a duchovnú jednotu, uvádza nová vízia rozvoja kultúry, ktorú vypracovalo ruské ministerstvo kultúry. Ochrancovia ľudských práv varujú, že ruská kultúrna politika sa ideologizuje a tlak na umelcov kritických voči vláde sa stupňuje. V televíznej hodine otázok a odpovedí 17. apríla ruský prezident Vladimir Putin povedal, že ruský národ je nadradený iným národom. Podľa Putina Rusko "vsalo do seba ako vysávač rozličné etniká a národnosti, a tak vznikol nielen mimoriadny kultúrny, ale aj genetický kód". "Tento genetický kód je jedným z našich konkurenčných výhod v modernom svete. Je veľmi húževnatý a schopný odporu," povedal Putin, podľa ktorého Rusi sledujú vyššie morálne hodnoty ako ľudia na Západe. Jediný základ, na ktorom môže byť budovaný úspešný štát, je vlastenectvo a viera v úspech vlasti, myslí si Putin. Výsledkom novej ruskej kultúrnej politiky je aj nariadenie, že v kultúrnych zariadeniach smú byť vystavené len oslavné obrázky vlasti, ktoré majú ľuďom ukázať, že Rusko je veľmoc, ktorá robí všetko správne. "Ako v čase Sovietskeho zväzu," vraví ruská dramaturgička Jelena Kovalská. 

 

13:41- Ukrajina bude považovať každé prekročenie hraníc ruskými vojskami za inváziu

Ukrajina bude každé prekročenie svojich hraníc ruskými jednotkami považovať za inváziu a prijme adekvátne opatrenia, varoval dnes v Kyjeve vedúci prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj.   "V prípade, že ruské vojská prekročia ukrajinskú hranicu v Doneckej alebo inej oblasti, budeme to kvalifikovať ako vojenský vpád a útočníkov budeme likvidovať," upozornil Pašynskyj podľa agentúry Interfax. Dodal, že Ukrajina "neakceptuje žiadne nepravdivé vyhlásenia, že ide o humanitárnu akciu". Pašynskyj dnes okrem toho informoval, že ukrajinské špeciálne jednotky začali dnes druhú fázu protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode krajiny. Dodal, že cieľom druhej fázy ATO je "lokalizovať problém". 

 

12:58 - Putin a Merkelová vyzvali na trojstranné rokovania o dodávkach plynu

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali dnes na trojstranné rokovania o ruskom zásobovaní Európy plynom, ktoré je v súčasnosti ohrozené v súvislosti s krízou na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa o tom informovala agentúra Reuters. "Obaja lídri zdôraznili potrebu rokovaní v čo najkratšom možnom čase... Rusko, Európska únia a Ukrajina o bezpečnosti dodávok a tranzitu ruského plynu," informoval Kremeľ po dnešnom telefonickom rozhovore Putina s Merkelovou.

 

img

 

12:54 - Začala sa druhá fáza ATO, Slovjansk je úplne obkľúčený

Ukrajinské špeciálne jednotky začali dnes druhú fázu protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode krajiny. Informoval o tom v Kyjeve šéf prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj a dodal, že cieľom druhej fázy ATO je "lokalizovať problém".  V rámci tejto etapy ATO jej velenie rozhodlo, že s kyjevskou vládou lojálne jednotky obkľúčia mesto Slovjansk, kde sa vo štvrtok situácia mimoriadne vyostrila a došlo k obetiam na životoch v radoch proruských separatistov. Velenie ATO súčasne proruských aktivistov varovalo pred povolávaním posíl.

 

Pašynskyj pred novinármi uviedol, že separatisti sa opevnili v školách, škôlkach a nemocniciach. Dodal, že ide o údaje potvrdené rozviedkou. "Vypovedá to o tom, že v Slovjansku nejde o žiadnu politiku, je to obyčajný terorizmus," vysvetlil. 

 

 

12:30 - Rusko chce tretiu svetovú vojnu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok varoval pred začatím tretej svetovej vojny v dôsledku "vojenskej a politickej" okupácie Ukrajiny. "Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, Rusko však už chce začať tretiu," uviedol premiér v prejave k prechodnej vláde odvysielanom naživo. Povedal tiež, že pokusy o vojenský konflikt na Ukrajine "povedú k vojenskému konfliktu v Európe". Jaceňuk v jednom zo svojich doteraz najtvrdších vyjadrení obvinil Moskvu, že sa chová ako "gangster" podporujúci "teroristov". "Je jasné, že cieľom Ruska je prekaziť voľby na Ukrajine, odstrániť prozápadnú a proukrajinskú vládu a okupovať Ukrajinu politicky ako aj vojensky," vyhlásil premiér.

 

12:21 - Merkelová očakáva, že sa Rusko bude držať ženevskej dohody

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom hlboké znepokojenie v súvislosti so situáciou na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters. Merkelová zároveň uviedla, že od Ruska očakáva rešpektovanie dohody uzavretej v Ženeve a zároveň vyzvala proruských separatistov na odzbrojenie.

 

12:19 - Putin: Rusko by malo zvýšiť výrobu systémov protilietadlovej obrany

Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes za nevyhnutné zvýšiť produkciu najnovších systémov protilietadlovej a protiraketovej obrany ako dodávok určených na export partnerom alebo spojencom Ruska. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.  Konkrétne sa Putin zmienil o systémoch S-300, S-400 a Pancir S-1, ktoré sú "na základe svojich bojových a technických parametrov, ako aj vďaka jednoduchej obsluhe a spoľahlivosti lídrami na svetovom trhu so zbraňami". Na dnešnom zasadnutí Komisie pre vojensko-technickú spoluprácu so zahraničím Putin v Moskve upozornil aj na to, že ukrajinský vojensko-priemyselný komplex kvôli kríze v krajine prišiel o podporu zo strany štátu a hrozí, že prerušenie spolupráce s Ruskom bude preň kritické.

 

12:18 - Danko vo Viedni označil za jednu z príčin krízy na Ukrajine rozpínavosť EÚ

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v stredu 23. apríla počas diskusie v Inštitúte Cajetana Feldera (ICF) vo Viedni označil za jednu z príčin krízy na Ukrajine rozpínavosť Európskej únie (EÚ). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková. "Snaha o nekonečné rozširovanie je kontraproduktívna," uviedol v diskusii Danko. Predseda SNS podľa hovorkyne pripomenul historicky inak orientovanú príslušnosť Ukrajiny a zdôraznil, že tak ako Ukrajina ani Turecko do únie nepatria. Vyslovil tiež obavy, že ukrajinský konflikt by mohol prerásť do širších rozmerov. 

      

Na margo deklarovanej budúcej americkej pomoci Ukrajine, ktorá by si vyžadovala spoluprácu členských krajín NATO, Danko uviedol, že "20 rokov boli na Slovensku sovietski vojaci. Nikto z nás nechce, aby tu boli ďalších 20 rokov americkí vojaci”. Podľa Kohútkovej sa toto vyhlásenie stretlo so spontánnym súhlasom prítomných hostí.

 

img

 

12:07 - Ruské jednotky sú kilometer od ukrajinskej hranice, Jaceňuk varuje pred vojnou

Ruské jednotky, ktoré vykonávajú vojenské cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou, sú od hraničnej čiary vzdialené asi kilometer, ale zatiaľ ju neprekročili. Informoval o tom dnes ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ s tým, že na vojenskom cvičení sa zúčastňuje aj letectvo. Ubezpečil, že ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené na odrazenie agresie. V tejto situácii dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že Rusko chce rozpútať tretiu svetovú vojnu tým, že Ukrajinu "vojensky a politicky" obsadí a vyvolá konflikt, ktorý sa rozšíri do zvyšnej časti Európy". 

 

11:57 - Letisko v Kramatorsku otriasla explózia.

 

 

11:14 - MMF posúdi záchranný balík pre Ukrajinu 30. apríla

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) sa stretnú 30. apríla, aby diskutovali o záchrannom balíku pre Ukrajinu. MMF vo svojom stanovisku uviedol, že Kyjev doručil dokumenty, ktoré sú potrebné na to, aby fond posúdil, či sú splnené podmienky na poskytnutie pomoci. "Sme v procese dokončovania krokov, ktoré sú pre posúdenie nevyhnutné,“ povedal hovorca MMF Gerry Rice. Zároveň doplnil, že pracovníci fondu dokumenty kontrolujú a overujú detaily. 

 

11:05 - Ukrajinský minister vnútra Avakov: Protiteroristická operácia na juhovýchode Ukrajiny pokračuje

Ukrajinské sily naďalej vytvárajú tlak na proruských separatistov na juhovýchode Ukrajiny a majú k dispozícii dostatok zdrojov, aby ofenzíva bola nepretržitá, uviedol dnes minister vnútra Arsen Avakov. Minister súčasne odmietol správy o pozastavení protiteroristickej operácie (ATO) v regióne, ku ktorému malo podľa médií údajne dôjsť kvôli hrozbe invázie ruských jednotiek. Ruské ozbrojené sily totiž vo štvrtok po vyhrotení situácie v meste Slovjansk obnovili vojenské cvičenie v prihraničí s Ukrajinou.

 

 

10:42 - Rusko ustanovilo hranicu medzi Krymom a pevninskou Ukrajinou

Rusko ustanovilo dnes štátnu hranicu medzi Krymom a pevninskou Ukrajinou, informovali ukrajinské médiá. Ukrajinská televízia TSN dnes s odvolaním sa na náčelníka ruskej Federálnej migračnej služby Piotra Jaroša uviedla, že na hraniciach medzi Krymom a Ukrajinou od dnešného dňa platia nové pravidlá jej prekračovania. Dodal, že v blízkej budúcnosti budú vytýčené miesta hraničných priechodov, bude určený spôsob prechodu cez hranice a miesta, kde sa budú vydávať doklady pre migrantov. Momentálne ruská pohraničná služba robí kontroly na 27 miestach hranice s Ukrajinou.

 

09:32 - Rusko pripúšťa vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu, ak sa situácia vyostrí

Stály predstaviteľ Ruska v OSN Vitalij Čurkin dnes vo vysielaní televízie Rossija 1 uviedol, že v prípade nepriaznivého vývoja na juhovýchode Ukrajiny "si Rusko spomenie na súhlas Rady federácie s použitím ozbrojených síl Ruskej federácie na území Ukrajiny".  Túto možnosť stále máme, ale nechceli by sme ju využiť, uviedol Čurkin.  Dodal, že ak násilnosti na juhovýchode Ukrajiny budú pokračovať, Rusko sa zasadí za zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Doplnil však, že v BR OSN nastal rozkol, preto nie je realistické očakávať od nej nejaké kroky smerom k urovnaniu konfliktu na Ukrajine. Skeptický bol Čurkin aj ohľadom vyslanie mierovej misie OSN na Ukrajinu. 

 

09:14 - Výbuch na ukrajinskom kontrolnom stanovišti zranil sedem ľudí

Na ukrajinskom kontrolnom stanovišti pri čiernomorskom prístave Odesa vybuchla v noci na piatok nálož, ktorá zranila siedmich ľudí. Informovala o tom miestna polícia. Obyvatelia Odesy postavili niekoľko takýchto stanovíšť pri meste s cieľom zabrániť proruským separatistom vstúpiť do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Agentúra Interfax citovala svedkov, podľa ktorých nálož hodil ku stanovišťu niekto z okoloidúceho auta. NATO v marci varovalo pred možným vojenským pripojením Podnesterska k Rusku podľa vzoru Krymu.

 

08:45 - Rusko chce, aby USA donútili ukrajinskú vládu stiahnuť vojská z východu krajiny

Spojené štáty musia donútiť súčasné ukrajinské vedenie, aby okamžite zastavilo vojenské operácie na juhovýchode Ukrajiny a stiahlo svoje jednotky na ich domovské základne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Rezort ďalej uviedol, že telefonické rozhovory medzi ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a jeho americkým náprotivkom Johnom Kerrym, ktoré boli naplánované na stredu a dnešok, sa neuskutočnili "z dôvodov, ktoré nezáviseli od Moskvy".

 

Počas protiteroristiskej akcie v Slovjansku zahynul 22-ročný Sašo Lubenec

 

img

 

08:17 - Americký minister obrany: Ruské vojenské aktivity pri hraniciach s Ukrajinou sú znepokojivé

Americký minister obrany Chuck Hagel vo štvrtok označil za znepokojivé správy o vojenských aktivitách pri rusko-ukrajinských hraniciach a povedal, že sa pokúša dohodnúť si telefonát s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Toto je nebezpečne destabilizujúce a je to veľmi provokatívne. Neprispieva to k deeskalácii. V skutočnosti tieto aktivity situáciu eskalujú. Komplikujú snahy nájsť diplomatické, pokojné riešenie tejto záležitosti," povedal Hagel reportérom počas svojej návštevy mexickej metropoly. Hagel na tlačovej konferencii pripomenul ženevskú dohodu z minulého týždňa, ktorú podpísali Rusko i Ukrajina a ktorá mala situáciu upokojiť. Vyhlásil, že súčasné aktivity sú v priamom protiklade k podpísanej dohode.

 

 

08:12 - Kerry varoval Rusko: Čas na zmenu kurzu sa končí, nové sankcie budú náklad

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vo štvrtok obvinil Rusko, že neurobilo "ani jeden konkrétny krok" pre uplatnenie ženevskej dohody z minulého týždňa, ktorá mala upokojiť situáciu na Ukrajine. A varoval Moskvu, že "okno na zmenu kurzu sa zatvára" a ak neprijme okamžité opatrenia na zníženie napätia, Washington bude nútený uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. A to by podľa neho bola "nielen vážna, ale aj finančne nákladná chyba", citovala ho agentúra DPA.

 

img

 

06:53 - Ukrajina žiada od Ruska do 48 hodín podrobnosti o jeho vojenskom cvičení

Ukrajina požiadala dnes Rusko, aby v súlade s bezpečnostnými dohovormi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do 48 hodín poskytlo vysvetlenie a uviedlo podrobnosti o svojom vojenskom cvičení, ktoré sa koná v blízkosti ukrajinských hraníc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve. Ukrajinská vláda zároveň zastavila protiteroristickú operáciu v mestách Slovjansk a Doneck aj napriek tomu, že proruskí separatisti stále okupujú miestne vládne budovy, ktoré mali do dnešného večera uvoľniť. Dôvodom uvedeného kroku sú podľa vysokopostaveného ukrajinského vládneho predstaviteľa obavy z prípadného vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.  

 

"Podľa ukrajinského prieskumu (na východných hraniciach) riziko prekročenia hraníc ruskými jednotkami výrazne stúplo," uviedol pre denník Kyiv Post zdroj z prostredia ukrajinskej vlády. Ukrajinská vláda taktiež potvrdila, že v priebehu protiteroristickej operácie zahynulo sedem ľudí. "Separatisti strácajú nervy," dodal vládny zdroj.

 

 

21:58 - Rusko chce, aby USA donútili ukrajinskú vládu stiahnuť vojská z východu krajiny

Spojené štáty musia donútiť súčasné ukrajinské vedenie, aby okamžite zastavilo vojenské operácie na juhovýchode Ukrajiny a stiahlo svoje jednotky na ich domovské základne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Rezort ďalej uviedol, že telefonické rozhovory medzi ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a jeho americkým náprotivkom Johnom Kerrym, ktoré boli naplánované na stredu a dnešok, sa neuskutočnili "z dôvodov, ktoré nezáviseli od Moskvy".

 

19:47 - Proruskí separatisti prepustili zadržiavaného amerického novinára

Amerického novinára Simona Ostrovského, ktorého od 21. apríla zadržiavali proruskí separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk, dnes prepustili. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na spravodajský internetový server Vice News, pre ktorý Ostrovsky v čase svojho zadržania pracoval. "Vice News s nesmiernym potešením potvrdzuje, že náš kolega a priateľ Simon Ostrovsky bol prepustený a je v dobrom zdravotnom stave," píše sa vo vyhlásení uverejnenom na webovej stránke Vice News.

 

img

 

17:46 - Ukrajinský prezident vyzval Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice, prestalo sa pliesť do vnútorných záležitostí Ukrajiny a zastavilo vydieranie Kyjeva. Turčynov sa tak vyjadril v krátkom prejave k národu po tom, čo Rusi začali vojenské cvičenia v blízkosti hranice v reakcii na napätú situáciu na Ukrajine. Podľa jeho slov Moskva "demonštratívne koncentruje ozbrojené sily" na hranici, Ukrajina sa však nepodvolí teroristickým hrozbám a bude naďalej podnikať opatrenia na ochranu životov svojich občanov. "Žiadame Rusko, aby ukončilo miešanie sa do vnútorných záležitostí Ukrajiny, svoje neustále hrozby a vydieranie a stiahlo svojich vojakov z východnej hranice našej krajiny," vyhlásil Turčynov.

 

17:00 - Zeman: Východné partnerstvo by malo prispieť k deeskalácii napätia na Ukrajine

Český prezident Miloš Zeman vyzval dnes účastníkov pražského summitu Východného partnerstva EÚ, na ktorom sa zúčastňuje aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, aby sa pokúsili dohodnúť na tom, čím by mohli prispieť k deeskalácii napätia na Ukrajine. Uviedol to server Novinky.cz. Podľa českého prezidenta hrozí na Ukrajine vypuknutie občianskej vojny, invázia zahraničných vojsk, prípadne oboje. Zeman sa domnieva, že by štáty zapojené do východného partnerstva mali znepriateleným stranám ponúknuť "sprostredkovanie dobrých služieb", citovali Zemana Novinky.cz. O tejto možnosti údajne rokoval aj so šéfmi Senátu a Poslaneckej snemovne - Milanom Štěchom a Janom Hamáčkom (obaja ČSSD). "Najhoršie je prizerať sa," uviedol Zeman s odkazom na udalosti z 90. rokov, ktoré viedli k rozpútaniu konfliktu v bývalej Juhoslávii. Ak by sa účastníci summitu nezhodli na jeho návrhu, Zeman očakáva, že prídu s vlastnými pohľadmi, ako prispieť k upokojeniu situácie.

 

16:58 - Transnefť sa obáva, že Kyjev zoštátni jeho ropovod

Spoločnosť Transnefť, ktorá má monopol na sieť ruských ropovodov, sa obáva, že Ukrajina pravdepodobne prevezme kontrolu nad jej ropovodom spájajúcim Rusko s Maďarskom. Firma Transnefť vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke uviedla, že ukrajinský súd rozhoduje o žiadosti úradu generálneho prokurátora, aby kontrolu nad ropovodom prevzal štát.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies