Situácia na Ukrajine: Ukrajina a Rusko sa dohodli na spôsobe odsunu ukrajinských vojakov z Krymu

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 17:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajina a Rusko sa dohodli na spôsobe odsunu ukrajinských vojakov z Krymu

NEW YORK - Ukrajina dúfa, že Valné zhromaždenie OSN tento týždeň schváli rezolúciu, ktorá opätovne potvrdí jednotu krajiny a jej územnú integritu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:10  - Poslanec hlasoval ako jediný proti anexii Krymu, teraz je izolovaný

ľja Ponomariov je v ruskom parlamente osamelým vlkom odvtedy, čo ako jediný poslanec hlasoval proti pripojeniu Krymu k Rusku. Napísala to dnes tlačová agentúra Reuters. Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR) populistického lídra Vladimira Žirinovského navrhuje, aby 38-ročného Ponomariova vylúčili z dolnej komory parlamentu, Štátnej dumy, za "protištátne" hlasovanie. Vysokopostavený predstaviteľ musel neskôr Žirinovskému pripomenúť, že poslancov nemožno jednoducho vylúčiť za to, ako hlasovali. Ponomariov uviedol, že minulotýždňové hlasovanie a nepriateľstvo voči jeho osobe ukazujú, že v parlamente nie je priestor pre nezávislé myslenie. Dominuje v ňom stredopravá strana Jednotné Rusko, ktorá je lojálna prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Každý sa teraz bojí podnikať niečo proti strednej pravici, pretože každý sa obáva, že sa stane obeťou politického útlaku," povedal v rozhovore pre Reuters Ponomariov, ktorý zastupuje centristickú parlamentnú stranu Spravodlivé Rusko, ale tvrdí, že je nezávislý. Ponomariov sa snažil svoje rozhodnutie vysvetliť na sociálnej sieti Twitter, ale dočkal sa iba slabej podpory. Niekto s prezývkou "studenth" napísal reakciu, že "pľuje jedovaté sliny" a že 99 percent obyvateľov ho túži "ukrižovať".

 

18:56 - Lehota na odovzdanie zbraní vypršala, oznámil rezort vnútra

Lehota na odovzdanie zbraní na Ukrajine uplynula, všetky ozbrojené zoskupenia v postosvietskej republike preto budú vnímané ako nezákonne pôsobiace a príslušné úrady budú voči ním postupovať dôrazne a rozhodne, v súlade s platnou legislatívou. Informáciu priniesli tlačová agentúra Interfax-Ukrajina a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prvého námestníka ukrajinského ministra vnútra Volodymyra Jevdokymova. Predstaviteľ rezortu vnútra osobitne upozornil na túto skutočnosť organizácie ako Pravý sektor a Biely sektor. Súčasne pripomenul fakt, že sa vyskytli prípady, keď sa ozbrojení jedinci oháňali heslami Pravého sektoru a označovali sa za predstaviteľov tohto zoskupenia bez toho, aby to zodpovedalo skutočnosti.

 

18:15 - Profesora-historika kritizujúceho anexiu Krymu prepustili z práce

Historik a filozof Andrej Zubov už nie je profesorom Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO). Dôvodom jeho prepustenia bolo porušenie regulí inštitúcie a fakt, že sa obrátil proti zahraničnopolitickému kurzu Ruskej federácie, informoval inštitút. Zubov označil v protivojnovom článku pre periodikum vedomosti anexiu Krymu za "nebezpečné dobrodružstvo. Stojíme na pokraji úplného zničenia systému medzinárodných zmlúv, hospodárskeho chaosu a politickej diktatúry," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA. Podľa médií hľadal paralely aj medzi tzv. anšlusom Rakúska k Tretej ríši a anexiou Krymu. Nemecko spôsobilo druhú svetovú vojnu s miliónmi mŕtvych. "Dejiny sa opakujú...Naši politici ťahajú náš ľud do strašného, hrozného dobrodružstva," napísal historik.

 

17:29 - Tymošenková popiera, že by hovorila o vyhladení Rusov

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková v utorok spochybnila znenie medializovanej nahrávky, kde sa v súvislosti so stratou Krymu vyjadruje o Rusoch obzvlášť hanlivým spôsobom a vyzýva na ich vyhladenie. V reakcii zverejnenej na portáli britského denníka The Telegraph politička tvrdí, že záznam odvysielaný ruskou štátnou televíziou naozaj zachytáva jej telefonát s poslancom ukrajinského parlamentu Nestorom Šufryčom, daná časť však bola podľa nej účelovo zostrihaná. Odpočutie hovoru a následné zverejnenie jeho "zostrihu" pritom pripisuje ruskej Federálnej bezpečnostnej službe.

"Toto skutočne prekračuje všetky hranice... Treba sa chopiť zbraní a ísť vyhladiť týchto prekliatych kacapov spolu s ich vodcom," hovorí Tymošenkovej hlas na zázname, ktorý sa medzičasom objavil aj na videportáli YouTube. Pod výrazom "vodca" je podľa ruských a zahraničných médiá myslený ruský prezident Vladimir Putin, zatiaľ čo "kacap" je hanlivé slovo používané Ukrajincami na označenie Rusov. Samotný rozhovor je však v ruštine, hoci na verejnosti sa Tymošenková snaží používať výhradne ukrajinčinu.

 

17:16 - Obama varoval Rusko pred ďalším prenikaním na Ukrajinu

Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes obavy z ďalšieho zasahovania Ruska na Ukrajine, uviedla tlačová agentúra AP. Obama na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem v Haagu povedal, že takéto rozhodnutie by bolo pre ruského prezidenta Vladimira Putina zlou voľbou. Dodal, že pre Rusko existuje iná schodná cesta. Šéf Bieleho domu sa v Haagu zúčastnil na medzinárodnom summite o jadrovej bezpečnosti. V súvislosti s Ukrajinou americký prezident tiež povedal, že svetoví lídri vytvorili rámec ďalších postihov, ktorým bude Rusko čeliť, ak prenikne hlbšie do Ukrajiny. Ako ďalej uviedol Obama, Spojené štáty ruskú anexiu Krymu neuznajú. Pripustil fakt, že ruská armáda má polostrov pod kontrolou. Neočakáva sa, že by ruské jednotky mohli byť z Krymu vytlačené silou, konštatoval Obama. Podľa jeho slov by bolo nečestné tvrdiť, že existuje jednoduché riešenie na to, čo sa stalo.

 

img

 

16:48 - Rumunsko vyzvalo NATO na posilnenie kapacít pri západných hraniciach Ukrajiny

Rumunský minister obrany Mircea Dusa dnes na konferencii NATO v Bukurešti zopakoval výzvu, aby aliancia posilnila svoje výkonné kapacity v krajinách pri západnej hranici Ukrajiny. "V tej zóne, v Rumunsku, Poľsku a ďalších krajinách, ktoré hraničia s Ukrajinou... musia byť kapacity síl NATO pre operatívnu situáciu," citovala vyjadrenia ministra na konferencii o vojenských komunikačných technológiách agentúra DPA. Dusa povedal, že s týmto návrhom na zmenu vystúpi na septembrovom summite NATO. Plány na inštaláciu amerického protiraketového štítu v Rumunsku v roku 2015 zostávajú nezmenené, dodala DPA.

 

16:44 - 35 krajín sa zaviazalo posilniť svoju jadrovú bezpečnosť, Rusko a Čína nie

Tridsaťpäť krajín sveta sa dnes v Haagu zaviazalo posilniť svoju jadrovú bezpečnosť. Malo by sa tak stať vďaka uplatňovaniu prísnejších medzinárodných noriem, čo by malo zabrániť teroristom dostať sa k materiálom na skonštruovanie atómovej bomby. "Naším cieľom je odstrániť slabé miesta v oblasti jadrovej bezpečnosti," povedal holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans na záver dvojdňového summitu o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa konal v Haagu. Na tomto v poradí už treťom summite o jadrovej bezpečnosti sa zúčastnilo viac než päťdesiat svetových lídrov a predstaviteľov medzinárodných organizácií. Cieľom podujatia bolo poskytnúť záruky, že teroristické skupiny nezískajú prístup k jadrovému materiálu. Medzi 35 signatárskych krajín (z 53 krajín na summite) patria napríklad Británia, Francúzsko, Turecko, Ukrajina, Japonsko či Izrael, avšak jadrové mocnosti Rusko, Čína, India a Pakistan tento dokument nepodpísali. USA, Holandsko a Južná Kórea v snahe nebrániť niektorým krajinám, aby išli aj za rámec stanovených dohôd v tejto oblasti, vyzvali tieto štáty, aby sa správali podľa kódexu, ktorý zaviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

 

16:38 - Šašík: Proti Ukrajine sa vedie propaganda, ľudia sa boja vojny

Obyvatelia Ukrajiny sa boja vojny vo svojej krajine. Po skončení slávnostného kolokvia pri príležitosti Dňa zápasu za ľudské práva to dnes uviedol biskup Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie na Ukrajine Milan Šášik. "Ľudia sa boja, lebo tá propaganda, ktorá sa vedie je strašná a boja sa, že niekto sa neuspokojí Krymom a pôjde ďalej a nezastaví sa," povedal Šášik. Ako ďalej uviedol, Ukrajinci nesúhlasia s tým, čo sa deje na Kryme. "Považujú Krym, tak ako to hovoria medzinárodné zmluvy, za neoddeliteľnú súčasť Ukrajiny. Majú tam zväzky. Teraz sú tam rozličné prenasledovania ľudí inak mysliacich. Ľudia utekajú z Krymu," priblížil situáciu biskup. Podľa jeho slov, ľudia z Krymu utekajú na Ukrajinu a hľadajú útulok, alebo pomoc u svojich príbuzných, ale aj neznámych ľudí. "Včera som počul, že okolo 5000 detí a žien krymských Tatarov ušlo na západnú Ukrajinu, kde sú prijatí do kresťanských rodín," doplnil Šášik.

 

16:21 - Ukrajinská vláda rokuje s MMF o úvere 15 až 20 miliárd USD

Ukrajina, ktorá balansuje na pokraji bankrotu, rokuje s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o záchrannom úvere 15, prípadne až 20 miliárd USD (10,88 až 14,50 miliardy eur). Povedal to dnes ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA. Minister pred zasadnutím vlády uviedol, že krajina žiada minimálne 15 miliárd USD, pričom táto suma by sa mohla zvýšiť o ďalších 5 miliárd USD. Dodal, že vláda počíta s pokračovaním ekonomickej stagnácie a podľa nej by tento rok mala ekonomika klesnúť o 3 %.

 

16:14 - Krymské kluby chcú dohrať sezónu ukrajinskej ligy

Futbalové kluby z Krymu Tavrija Simferopoľ a FC Sevastopoľ v utorok potvrdili svoj záujem dokončiť prebiehajúci súťažný ročník najvyššej ukrajinskej súťaže. "Máme železnú túžbu zotrvať v ukrajinskej lige do konca sezóny," vyhlásil hovorca Tavrije Viktor Romanov. "Klub pokračuje v bojoch v rámci ukrajinskej Premier League," uviedol prezident FC Sevastopoľ Alexander Krasilnikov.

 

16:08 - Nórsko dočasne ruší bilaterálne vojenské aktivity s Ruskom

Nórsko, ktoré je členskou krajinou NATO, zruší až do konca mája všetky bilaterálne vojenské aktivity s Ruskom, uviedla dnes tlačová agentúra DPA. Zrušenie spolupráce oznámila nórska ministerka obrany Ine Marie Eriksen Söreideová. Nórsko tak urobilo pred budúcomesačnou plánovanou návštevou ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a veliteľa ruského námorníctva, ako aj pred májovou návštevou lodí ruského námorníctva.

 

15:28 - Vládne strany podporili návrh z dielne ODS, odsudzujúci anexiu Krymu

Českí poslanci schválili dnes v Prahe dve uznesenia k situácii na Ukrajine. Podporujú v nich kroky vlády ČR, odmietajú anexiu Krymu Ruskou federáciou a angažujú sa za riešenie krízy na platforme Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) premiéra Bohuslava Sobotku i hnutie ANO prvého vicepremiéra, ministra financií Andreja Babiša podporili návrh uznesenia niekdajšej šéfky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslavy Němcovej (ODS), ktorý odmietol anexiu Krymu Ruskou federáciou.

 

15:00 - Ukrajinské ženy sa rozhodli bojkotovať ruských mužov

 

img

 

14:40 - Pravý sektor sa chce pomstiť za Muzyčkovu smrť

Ukrajinské radikálne nacionalistické hnutie Pravý sektor chce pomstiť smrť svojho koordinátora pre oblasť západnej Ukrajiny Oleksandra Muzyčka, známeho aj pod prezývkou Saško Bilyj. O život prišiel počas policajnej operácie, ktorej cieľom bolo jeho zadržanie, dodal rezort vnútra. Koordinátor hnutia v rivenskej oblasti dnes na tlačovej konferencii zverejnil vyhlásenie s vyhrážkou, že Pravý sektor "sa bude mstiť (ministrovi vnútra) Arsenovi Avakovovi za smrť svojho pobratima. Poprava Sašku Bilého bola vraždou na ministrovu objednávku. Veď on nedostal žiadne predvolanie (na výsluch) ani ho nikto nikam nevolal." Vykonávateľom vraždy bola jednotka osobitného určenia Sokol.

 

14:26 - OBSE má správy o porušovaní práv národnostných menšín na Kryme

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má správy o porušovaní práv príslušníkov národnostných menšín na Krymskom polostrove. Informovala o tom dnes v Kyjeve vysoká komisárka OBSE pre národnostné menšiny Astrid Thorsová. Na dnešnom rokovaní s námestníkom ukrajinského ministra zahraničných vecí Serhijom Kyslyciom Thorsová uviedla, že OBSE dostala už viacero sťažností na postup proruských krymských orgánov voči príslušníkom národnostných menšín. V tejto súvislosti vyjadrila obavy z ich možného masového odchodu do pevninskej časti Ukrajiny.

 

13:58 - Peskov: Ukrajinskí vojaci môžu opustiť Krym, ale o ich zbraniach rozhodne Rusko

Ukrajinskí vojaci môžu slobodne odísť z Krymského polostrova, ale o tom, či budú ozbrojení alebo nie, rozhodne ruské ministerstvo obrany. Uviedol to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Jeho vyhlásenie je reakciou na výrok medzičasom odvolaného ukrajinského ministra obrany Ihora Teňucha, ktorý dnes v parlamente v Kyjeve uviedol, že ukrajinskí vojaci opustia Krym so všetkou výzbrojou. Spresnil, že ide o výsledok pondelkovej schôdzky náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Mychajla Kucyna s jeho ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom. Na Kryme a v Sevastopole podľa Teňucha slúžilo 18.800 ukrajinských vojakov a dôstojníkov, z nich 11.900 patrilo k vojenskému námorníctvu a 2.900 k vojskám protileteckej obrany. Želanie pokračovať v službe v radoch ukrajinskej armády vyjadrilo 6.500 vojakov, ktorí aj s rodinami čakajú na evakuáciu do pevninskej časti Ukrajiny.

img

 

13:32 - Rusko pre sankcie zvýši export ropy a plynu do Ázie

Krymská kríza pravdepodobne zmení politiku Ruska v otázke exportu ropy a urýchli jeho snahy o zvýšenie vývozu do Číny. Európa tak bude odkázaná na drahší dovoz komodity a v prípade USA sa zvýši ich závislosť od importu ropy z Blízkeho východu, konštatuje agentúra Bloomberg. Čína sa už dohodla s Ruskom, že v nasledujúcich rokoch od tejto krajiny kúpi energetické suroviny za vyše 350 miliárd USD (243,10 miliardy eur). A ich vzájomné väzby sa pravdepodobne ešte prehĺbia vzhľadom na sankcie, ktoré Európska únia (EÚ) a USA uvalili na Rusko za inváziu na ukrajinský polostrov Krym a jeho pripojenie k svojmu územiu.

 

13:28 - Tymošenková v telefonáte hrozila, že po Rusku nezostane ani spálenisko

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková pohrozila, že využije všetky svoje kontakty vo svete, aby po Rusku za jeho anexiu Krymského polostrova "nezostala ani spálená zem". Stalo sa tak v rozhovore s bývalým tajomníkom ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Nestorom Šufryčom, ktorý sa odohral 18. marca a jeho záznam sa objavil na stránke YouToube, odkiaľ ho prebrali ruské médiá. Tymošenková s jednou výhradou potvrdila pravosť záznamu. Expremiérka tvrdí, že v rozhovore so Šufryčom  nehovorila o tom, že proti ôsmim miliónom etnických Rusov na Ukrajine treba použiť jadrovú zbraň. Vyhlásila, že v skutočnosti povedala, že "Rusi na Ukrajine sú Ukrajinci". Viac sa dočítate TU!

 

12:21 - Ukrajinský parlament odvolal Teňucha z funkcie ministra obrany, nahradí ho Kovaľ

Ukrajinskí poslanci dnes pri druhom hlasovaní odvolali Ihora Teňucha z funkcie ministra obrany a na jeho miesto vymenovali Mychajla Kovaľa.  Teňuch podal dnes demisiu pod tlakom obvinení a kritiky, že jeho rezort nedával veliteľom ukrajinských jednotiek slúžiacich na Krymskom polostrove jednoznačné inštrukcie - vrátane nariadení ohľadom použitia strelných zbraní. Dodal, že na svojej funkcii "nikdy nelipol" a "nemieni to robiť ani teraz". Vzápätí poslancov požiadal, aby hlasovali o jeho odstúpení z funkcie. Teňuchovu rezignáciu pri prvom hlasovaní podporilo 197 z 327 zaregistrovaných poslancov. Na schválenie návrhu však bolo potrebných 226 hlasov. V druhom hlasovaní jeho demisiu podporilo už 228 poslancov.

 

11:55 - Ukrajina a Rusko sa dohodli na spôsobe odsunu ukrajinských vojakov z Krymu

krajinskí vojaci opustia Krymský polostrov so všetkou výzbrojou. Informoval o tom dnes v Kyjeve ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch, ktorý spresnil, že ide o výsledok pondelkovej schôdzky náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Michajla Kucyna s jeho ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom.  
      

Mechanizmus a spôsob realizácie dosiahnutej dohody dnes prerokujú zástupcovia náčelníkov generálnych štábov armád oboch krajín, uviedol Teňuch, ktorý dnes v súvislosti s kritikou jeho postupu a nariadení ohľadom riešenia napätej situácie na Krymskom polostrove ponúkol svoju demisiu. Parlament ju však neprijal.
      

Podľa Teňucha existuje plán odsunu ukrajinskej armády z Krymu, ktorého prvá etapa spočíva v redislokácii vojakov a dôstojníkov, výzbroje, techniky, zariadení protivzdušnej obrany a lodí. Teňuch predpokladá, že "daný materiál umožní zachovať jadro vojenského námorníctva, jeho výzbroje a techniku na ďalšie zvýšenie obranyschopnosti Ukrajiny". 
      

Minister dodal, že z Krymu treba vyviezť približne 36.000 ton munície, ktorá patrí ukrajinskej armáde. Kyjev odhaduje, že hodnota majetku ukrajinských ozbrojených síl na Kryme sa pohybuje okolo 11 miliárd dolárov.
      

Odsun všetkých ukrajinských jednotiek z Krymského polostrova na pevninu nariadilo ukrajinské vedenie v pondelok. Rozhodnutie o tom bolo zrejme prijaté v súvislosti s pondelkovým dramatickým útokom na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji, kde ruskí vojaci zadržiavali najmenej 80 ukrajinských kolegov, pričom ich dvoch veliteľov odviezli vrtuľníkmi na neznáme miesto. Pri obsadzovaní objektu vo Feodosiji došlo aj k streľbe. Napätá situácia pretrvávala v pondelok aj na mori, kde Ukrajina v pondelok prišla o ďalšie vojnové lode. Súčasne s vyostrovaním vojenského napätia na Kryme vyvoláva obavy aj sústreďovanie ruskej vojenskej techniky v blízkosti východných hraníc Ukrajiny. 

 

11:13 - Skupina G7 hrozí Rusku sprísnením sankcií

Západné krajiny a Japonsko v pondelok pozastavili Rusku členstvo v skupine G8. Šéfovia štátov a vlád najrozvinutejších ekonomík zároveň na krízovom stretnutí v Haagu zrušili júnový summit, ktorý sa mal za účasti Ruska uskutočniť v ruskom letovisku Soči. Vo formáte G7 plánujú v rovnakom termíne stretnutie v Bruseli. Cieľom je izolovať Moskvu po ovládnutí ukrajinského regiónu Krym. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že zrušenie summitu pre jeho krajinu nepredstavuje problém. Skupina G7 vyzvala Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny a umožnilo medzinárodným sprostredkovateľom a pozorovateľom účasť na riešení krízy. Členmi G7 sú USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

 

Vláda v Moskve po referende z 21. marca vyhlásila Krym za súčasť Ruskej federácie, čo Západ označuje za porušenie medzinárodného práva. V prípade, že Rusko bude stupňovať napätie, hrozí G7 sprísnením sankcií. Tie by sa mohli zamerať na konkrétne odvetvia s cieľom vystupňovať negatívne dopady na ruskú ekonomiku. Európska únia a USA už zablokovali účty a zaviedli cestovné obmedzenie voči osobám z najbližšieho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina, k plošným hospodárskym sankciám však zatiaľ nepristúpili.

 

10:34 - Ukrajinský minister obrany ponúkol demisiu, parlament ju neprijal

Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch dnes ponúkol svoju demisiu, parlament ju však neprijal. Informovala o tom agentúra Reuters. Pred hlasovaním Teňuch poslancom vysvetlil, že sa pre tento krok rozhodol na základe obvinení a kritiky, že jeho rezort nedával veliteľom ukrajinských jednotiek slúžiacich na Krymskom polostrove jednoznačné inštrukcie - vrátane nariadení ohľadom použitia strelných zbraní. Dodal, že na svojej funkcii "nikdy nelipol" a "nemieni to robiť ani teraz". Vzápätí poslancov požiadal, aby hlasovali o jeho odstúpení z funkcie. Teňuchovu rezignáciu podporilo 197 z 327 zaregistrovaných poslancov. Na schválenie návrhu však bolo potrebných 226 hlasov.

 

10:00 - Jedného z vodcov Pravého sektora našli mŕtveho

Oleksandra Muzyčka, jedného z vodcov radikálneho pravicového hnutia na Ukrajine Pravý sektor, našli v noci na dnes zastreleného v meste Rovno. Muzyčko mal okrem strelných rán aj potrhané oblečenie, čo svedčí o tom, že sa strelec najskôr presvedčil, či nemá na sebe nepriestreľnú vestu.

 

img

 

09:14 - Rusko má naďalej záujem o spoluprácu s členskými štátmi G8

Rusko je zainteresované na pokračovaní v kontaktoch s členskými štátmi G8 na všetkých úrovniach, uviedol dnes v Moskve hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes na margo kontaktov Ruska s členskými štátmi G8 uviedol, že ruská strana je naďalej pripravená udržiavať kontakty na všetkých úrovniach, vrátane najvyššej. "Sme zainteresovaní na takýchto kontaktoch," dodal. Peskov pripomenul, že Rusko bolo vždy za dôsledný rozvoj vzťahov s partnermi na Východe i Západe, a to vo všetkých oblastiach. 

 

09:12 - Lavrov a Deščycia sa dohodli na konzultáciách, ak sa situácia vyostrí

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ubezpečil Ukrajinu, že Rusko nemá v úmysle použiť vojenskú silu vo východnej a južnej časti Ukrajiny. Uviedol to v pondelok na stretnutí so svojím ukrajinským kolegom Andrijom Deščyciom. Ich schôdzka sa uskutočnila počas medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v Haagu. Išlo o prvú rusko-ukrajinskú schôdzku na tejto úrovni od februárového nástupu novej vlády v Kyjeve. Deščycia ešte pred začiatkom stretnutia vyjadril pretrvávajúce znepokojenie nad sústreďovaním ruských vojsk v blízkosti východných hraníc Ukrajiny. "Možnosť vojenskej invázie je veľmi vysoká," povedal minister.

 

08:41 - Senát je na najlepšej ceste k scváleniu pomoci pre Ukrajinu

Demokratmi ovládaný Senát Spojených štátov dnes schválil návrh zákona, na základe ktorého Spojené štáty poskytnú ekonomickú pomoc Ukrajine a uvalia sankcie na Rusko za jeho kroky na Kryme. Horná komora Kongresu tým odstránila procedurálnu prekážku pred hlasovaním o konečnej podobe zákona, ktoré by sa malo uskutočniť koncom týždňa. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Počtom hlasov 78-17 odhlasovali senátori začatie rozpravy o konečnej podobe legislatívnej úpravy, ktorou Senát schváli návrh Bieleho domu o poskytnutí záruky na úver pre vládu v Kyjeve vo výške jednej miliardy dolárov, poskytnutie pomoci v hodnote 150 miliónov dolárov pre Ukrajinu a susedné štáty, ako aj uvalenia sankcií na ruských a ukrajinských činiteľov zodpovedných za korupciu, porušovanie ľudských práv alebo podrývanie stability na Ukrajine.

 

08:30 - BNP Paribas na Ukrajine zruší 1 600 pracovných miest

Spoločnosť BNP Paribas zruší do roku 2015 na Ukrajine 1 600 pracovných miest. Prepúšťanie je súčasťou reštrukturalizácie miestnej divízie, ktorá čelí ťažkému hospodárskemu prostrediu. Medzinárodné banky sú pod drobnohľadom odkedy Moskva formálne pričlenila Krym k ruskému územiu. Tieto udalosti boli impulzom pre USA a EÚ, aby uvalili sankcie voči niektorým ruským a ukrajinským predstaviteľom. Okrem iných opatrení im zmrazili účty. "Počas niekoľkých predchádzajúcich rokov sme sa museli adaptovať na ukrajinské hospodárske prostredie,“ povedal šéf spoločnosti BNP Paribas Jean-Laurent Bonnafe, keď hovoril o prepúšťaní v rámci stratégie spoločností na roky 2014 až 2016. 

 

08: 18 - Lavrov sa prvýkrát stretol s ukrajinským rezortným partnerom Deščycom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes po prvý raz stretol so šéfom ukrajinskej diplomacie Andrijom Deščyciom. Schôdzka sa uskutočnila na okraji medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v Haagu, oznámila agentúra AP. Lavrov po skončení rokovania povedal novinárom len to, že Deščyciovi načrtol kroky, ktoré by mal podľa názoru Moskvy podniknúť Kyjev v záujme upokojenia súčasnej krízy.  Bližšie informácie o priebehu a obsahu stretnutia neboli zverejnené. Podľa agentúry DPA išlo o rusko-ukrajinskú schôdzku na najvyššej úrovni od februárového nástupu novej vlády v Kyjeve. Deščycia ešte pred začiatkom stretnutia vyjadril pretrvávajúce znepokojenie nad sústreďovaním ruských vojsk v blízkosti východných hraníc Ukrajiny. "Možnosť vojenskej invázie je veľmi vysoká," povedal minister. 

 

img

 

08:16 - Popredného profesora vyhodili pre kritiku Moskvy za Krym

Prestížna ruská škola pre diplomatov v pondelok oznámila prepustenie jedného zo svojich profesorov, ktorý verejne skritizoval ruské kroky v rámci ukrajinskej politickej krízy. Moskovský štátny inštitút pre medzinárodne vzťahy oznámil, že profesor Alexej Zubov skončil svoje pôsobenie pre "neprimeranú a urážlivú kritiku ruskej zahraničnej politiky". Škola takto reaguje na jeho marcový článok, v ktorom prirovnal kroky súčasnej vlády k nacistickému Nemecku. Pričlenenie ukrajinskej autonómnej republiky Krym zároveň pripodobnil k pričleneniu Rakúska k nacistickej Tretej ríši krátko pred začiatkom druhej svetovej vojny. "Nesmieme sa správať, ako sa svojho času správali Nemci na základe sľubov (ministra propagandy Josepha) Goebbelsa a Hitlera," napísal okrem iného v článku s názvom To všetko tu už raz bolo, ktorý vyšiel začiatkom marca v denníku Vedomosti. Zubov zároveň varoval, že anexia Krymu bude mať pre Rusko veľmi negatívne dôsledky.

 

06:51 - Kerry vyjadril znepokojenie nad ruskými jednotkami na ukrajinskej hranici

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyjadril veľké znepokojenie nad sústreďovaním ruských jednotiek na ukrajinskej hranici a vyzval Moskvu, aby sa snažila o dialóg.
      

Kerry to povedal na rokovaniach so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, s ktorým sa bilaterálne stretol na okraji medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v holandskom Haagu, oznámil predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

 

img

 

06:49 - Ukrajina sa v OSN usiluje o rezolúciu proti anexii Krymu

Zároveň by v nej malo byť zdôraznené, že referendum na Kryme, ktoré viedlo k jeho anexii Ruskom, "nemá žiadnu platnosť". Napísala to v pondelok agentúra AP. Rusko sa v návrhu rezolúcie, ktorý rozoslali 193 členským krajinám OSN, priamo nespomína, ale text vyzýva všetky krajiny, aby neuznali akékoľvek zmeny štatútu Krymu. Text tiež vyzýva všetky strany, aby sa neodkladne začali usilovať o dosiahnutie mierového riešenia situácie na Ukrajine.

 

19:27 - Prochorov chce presídliť firmu, ktorá vlastní Nets, späť do Ruska

Majiteľ zámorského basketbalového tímu NBA Brooklyn Nets, ruský miliardár Michail Prochorov v pondelok uviedol, že plánuje presídliť firmu, ktorá vlastní klub do Ruska. Reaguje tak na výzvy Kremľu, ktorý nabáda ruských podnikateľov k repatriácii na protest proti sankciám USA. Spojené štáty americké a Európske únia uvalili zákaz vydávania víz a prikázali zmraziť majetky podnikateľom, ktorí sú v blízkom kontakte s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, na protest proti ruskej anexii ukrajinského Krymu. "Basketbalový klub Brooklyn Nets bude vlastniť ruská spoločnosť," povedal Prochorov v pondelok v Kremli reportérom krátko pred tým, ako dostal spoločne s ďalšími športovými funkcionármi ocenenie za podporu športu v Rusku. "Presun firmy do Ruska nie je v rozpore s pravidlami NBA," uviedol Prochorov, ktorý v roku 2012 kandidoval na prezidenta proti Putinovi, ale teraz potvrdil svoju lojalitu k prezidentovi.

 

19:08 - Žiadny summit G8 v Rusku nebude, potvrdil britský premiér

Britský premiér David Cameron v pondelok potvrdil, že plánovaný júnový summit krajín G8 sa v ruskom letovisku Soči neuskutoční. Cameron po narýchlo zvolanom stretnutí lídrov zoskupenia ôsmich najvyspelejších krajín sveta s výnimkou Ruska v holandskom Haagu uviedol, že tento krok "je absolútne jasný" v dôsledku konania Rusov smerom k Ukrajine. Sedem krajín už navyše dávnejšie pozastavilo prípravy na summit v Soči po dianí na ukrajinskom polostrove Krym. Podľa Cameronových slov "je to Moskva, ktorá potrebuje zmeniť svoj kurz".

 

19:00 - O ruský pas požiadalo takmer 30 000 obyvateľov

Ruské úrady dostali od obyvateľov Krymu tisíce žiadostí o ruský pas. Informuje o tom agentúra RIA Novosti citujúca zodpovedné úrady. "Dostali sme od obyvateľov Krymu vyše 29 000 žiadostí o ruský pas. Vyše 2 500 pasov sme už vydali," uviedol Sergej Kaljužnij, námestník šéfa Federálnej migračnej služby. Dodal tiež, že tí, čo si prajú ponechať ukrajinské občianstvo, budú môcť na Kryme ostať, ale len po získaní povolenia na pobyt. Na základe ruského zákona by všetci obyvatelia Krymu mali dostať pasy do troch mesiacov.

 

18:52 - Ruský zväz chce pripojiť kluby z Krymu do spoločnej ligy

Vedenie Ruského futbalového zväzu (RFS) je pripravené diskutovať s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a Európskou futbalovou úniou (UEFA) o možnosti pripojenia krymských klubov do spoločnej ligy. Informovala agentúra AP. Hovorca RFS Igor Vladimirov uviedol, že rozhovory s vedúcimi orgánmi sa musia konať, "pretože ide o futbalový svet a nemožno o tom rozhodovať samostatne". Krymské futbalové kluby však určite dokončia prebiehajúcu sezónu v ukrajinskej lige. 

 

18:21 - Čínsky líder hovoril s Obamom o Ukrajine či elektronickej špionáži

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes na stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom v Haagu zdôraznil potrebu politického riešenia na Ukrajine i princíp národnej suverenity. Novinárom to vo Washingtone povedal zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes. Dodal, že Spojené štáty sú celkovo oveľa viac naklonené tomu, aby sa uplatnili dôrazné trestajúce kroky, ako sú napríklad sankcie. Rhodes tak naznačil isté rozdiely medzi USA a Čínou v tejto otázke. Peking však podľa neho zdôraznil, že suverenita a územná integrita sú trvalými princípmi medzinárodného systému, uviedla tlačová agentúra Reuters. Podľa Rhodesových slov dala Čína jasne najavo, že podporuje deeskaláciu a politické riešenie na Ukrajine. Pritom znovu pripomenula svoj všeobecný záväzok v otázke územnej celistvosti a suverenity národných štátov - vrátane Ukrajiny.

 

18:00 - Žirinovský navrhol Európe rozdelenie Ukrajiny

Podpredseda ruského parlamentu Vladimir Žirinovský sa listom obrátil na poľskú, maďarskú a rumunskú vládu, ktorým navrhol rozdelenie ukrajinského územia medzi nich. Podľa pondelňajších informácií agentúry Reuters im kontroverzný politik odporučil usporiadanie referenda v západnej Ukrajine, ktorej oblasti by mohli rozhodnúť o svojom ďalšom smerovaní a prípadnom odtrhnutí od vlády v Kyjeve. Stať by sa tak malo na územiach odobratých na základe dohody medzi nacistickým Nemeckom a vtedajším Sovietskym zväzom spred viac ako 75 rokov. Podľa jeho slov by si členské krajiny EÚ možno želali návrat regiónov, ktoré podľa neho boli v minulosti ich, no na základe tajnej dohody sa stali súčasťou sovietskej Ukrajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies