Situácia na Ukrajine: Telá všetkých obetí leteckého nešťastia už naložili do vagónov!

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 13:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Telá všetkých obetí leteckého nešťastia už naložili do vagónov!

DONECK - Protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny pokračuje. Provládne sily sa snažia dostať do mesta Doneck, ktoré kontrolujú proruskí ozbrojenci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:14 - Povstalci odovzdajú záznamníky malajzijským vyšetrovateľom

Malajzijský premiér Najib Razak uviedol, že líder proruských separatistov súhlasil s odovzdaním oboch čiernych skriniek z letu MH17 malajzijským vyšetrovateľom, ktorí sú na Ukrajine. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie "bezpečného prístupu" nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie. Separatisti by podľa týchto údajov mali letové záznamníky odovzdať malajzijským expertom v Donecku v pondelok o 21:00 SELČ. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

 

19:18 - Porošenko: V čase tragédie boli všetky ukrajinské lietadlá na zemi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poprel dnes v rozhovore pre televíznu stanicu CNN tvrdenia Moskvy, že v blízkosti zostreleného malajzijského lietadla sa pohybovalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25. Porošenko zároveň uviedol, že všetky ukrajinské lietadlá boli v čase havárie Boeingu 777 na zemi.
      

"Každý vie, že v čase, keď došlo k tejto tragédii, boli všetky ukrajinské lietadlá (v danej oblasti) na zemi," povedal pre CNN Porošenko. V reakcii na predchádzajúce vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že okolo malajzijského lietadla preletela vo vzdialenosti tri až päť kilometrov práve v čase jeho zostrelenia ukrajinská stíhačka, Porošenko vyhlásil, že "to nie je pravda".

 

18:43 - Obama žiada okamžité vyšetrenie nehody malajzijského lietadla

Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na zabezpečenie "okamžitého a neobmedzeného prístupu" medzinárodných vyšetrovateľov na miesto na východe Ukrajiny, kam dopadli trosky zostreleného malajzijského boeingu, napísala agentúra AP. Obama zároveň obvinil proruských separatistov v oblasti, že z miesta nešťastia odstraňujú dôkazy a telá obetí. Podľa Obamu to vyvoláva otázky, "čo presne sa pokúšajú zakryť". Podľa šéfa Bieleho domu je teraz na ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby separatistov presvedčil na spoluprácu s vyšetrovateľmi. Obama ďalej uviedol, že ak Rusko bude aj naďalej porušovať ukrajinskú suverenitu "dostane sa Moskva do ešte väčšej izolácie" a ekonomické postihy sa budú pritvrdzovať.

 

img

 

18:19 - Telá všetkých obetí leteckého nešťastia už naložili do vagónov

Telesné pozostatky všetkých 298 obetí štvrtkovej havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny naložili dnes do chladiarenských vagónov a následne budú po železnici prepravené do východoukrajinského mesta Charkov, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana. "Všetky telá sme naložili do chladiarenských vozňov mimoriadneho vlaku a predpokladáme, že po 19.00 h (18.00 h SELČ) bude vlak vypravený do Charkova," uviedol na tlačovej konferencii Hrojsman. "Všetky telá budú prevezené do Holandska," dodal ukrajinský vicepremiér. Podľa Hrojsmana proruskí rebeli manipulovali s čiernymi skrinkami, ktoré našli v troskách havarovaného lietadla, ale odovzdajú ich predstaviteľom medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo. "Máme informácie, že skrinky sú už celé dni v ich rukách a niečo s nimi urobili," uviedol ďalej Hrojsman. Na otázku, či si myslí, že proruskí separatisti do čiernych skriniek zasahovali, odpovedal ukrajinský vicepremiér kladne.

 

img

 

18:17 - Ukrajina: Máme dôkazy, že lietadlo zostrelili Rusi

Kyjev má dôkazy, že raketa, ktorá zostrelila malajzijské lietadlo, pochádza z Ruska. V pondelok to povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko. "Existujú dôkazy, že raketu, ktorá zasiahla lietadlo, vystrelili teroristi, ktorí dostali výzbroj a špecialistov z Ruskej federácie," povedal Lysenko na tlačovej konferencii. "Aby zapreli túto tragédiu, (Rusi) vytvárajú mnoho obrázkov a máp. Preskúmame každú fotografiu a ďalšie plány produkované ruskou stranou," dodal. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman v pondelok uviedol, že všetky obete z miesta nešťastia zmrazili a prevezú ich vlakom do východného mesta Charkov. Následne poputujú ďalej do Holandska. Vyjadril tiež podozrenie, že povstalci mohli pozmeniť dáta čiernych skriniek havarovaného lietadla. "Máme informácie, že záznamníky boli celé tie dni v ich rukách a spravili na nich určité veci," povedal. 

 

 

16:12 - Neďaleko malajzijského boeingu letelo ukrajinské bojové lietadlo

Ruské ministerstvo obrany odmietlo dnes obvinenia, podľa ktorých sú za zostrelenie malajzijského dopravného lietadla zodpovední východoukrajinskí separatisti. Ministerstvo naopak uviedlo, že v blízkosti boeingu Malaysia Airlines prelietalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25. Rezort obrany v Moskve súčasne poprel tvrdenia, že proruským povstalcom dodal protilietadlové systémy typu SA-11 Buk alebo nejaké iné zbrane, uviedla agentúra Reuters.  Podľa nemenovaného ukrajinského bezpečnostného predstaviteľa však Kyjev stojí za svojimi tvrdeniami, že povstalci dostali radarom navádzaný raketový systém SA-11 Buk z Ruska, a to pravdepodobne aj s vycvičenou obsluhou. 

 

img

 

15:16 - Kyjev prizval ruských expertov k vyšetrovaniu pádu malajzijského lietadla

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že nariadil prizvať ruských expertov k vyšetrovaniu pádu malajzijského lietadla v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. Porošenko počas návštevy na malajzijskom veľvyslanectve v Kyjeve povedal, že okamžite po páde lietadla pozval k vyšetrovaniu zástupcov krajín, ktorých občania pri tragédii zahynuli. Ukrajinský prezident k tomu dodal, že "dal pokyny pozvať ruských zástupcov, aby sa zabezpečila maximálna transparentnosť" vyšetrovania.

 

14:55 - Cameron: Rusko môže čeliť sankciám so širším záberom

Británia dnes upozornila ruského prezidenta Vladimira Putina, že ruská ekonomika bude čeliť sankciám so širším záberom, ak Moskva nezaručí prístup vyšetrovateľov k miestu havárie lietadla leteckej spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a neprestane podporovať nestabilitu v tomto štáte. Podobne ako viaceré ďalšie krajiny aj Británia hovorí, že malajzijské lietadlo minulý štvrtok počas letu nad východom Ukrajiny pravdepodobne zasiahla ruská raketa vypálená z územia kontrolovaného proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube, vrátane desiatich Britov. Británia deklarovala, že na utorkovej schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli bude veľmi tvrdo presadzovať začatie diskusie o zosilnení tlaku na Rusko v podobe sankcií so širším záberom. Hovorca britského premiéra Davida Camerona okrem toho dodal, že Británia sa chce zasadiť na okamžité uvalenie sankcií na právnické a fyzické osoby v Rusku, na čom sa EÚ dohodla minulý týždeň.

David Cameron

img

 

14:24 - Boje so separatistami stoja Kyjev každý mesiac 130 mil. USD

Boje s proruskými separatistami na východe Ukrajiny stoja vládu v Kyjeve každý mesiac zhruba 130 mil. USD. Vyhlásil to v pondelok ukrajinský minister financií Oleksander Šlapak. Vláda bude potrebovať dodatočné zdroje na financovanie "protiteroristickej kampane", povedal na stretnutí so zástupcami parlamentných strán. Šlapak dodal, že za prvých šesť mesiacov roka sa ukrajinská ekonomika zmenšila o 5 %. V celom roku 2014 podľa neho vláda v súlade s aktuálnou prognózou Medzinárodného menového fondu (MMF) očakáva prepad ekonomiky o 6,5 %. Skorší vládny odhad počítal s oslabením výkonu hospodárstva o 3 %. 

 

14:21 - Do boja proti separatistom sa podľa Kyjeva zapojili aj partizáni

Proti "teroristom" v mestách Doneck a Luhansk bojujú aj malé partizánske oddiely, informoval dnes hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko. "Máme informácie, že v Donecku a Luhansku sú samostatne organizované malé skupiny ľudí, ktoré taktiež bojujú proti teroristom," citovala Lysenka agentúra Ukrinform. Hovorca rady tiež povedal, že ukrajinská armáda na mnohých miestach odblokovala prístup do miest a zničila cestné zátarasy "teroristov". V Donecku je podľa neho v plnom prúde operácia na zablokovanie prístupov k dodávkam zbraní a posíl pre militantov. Armáda má podľa Lysenka jasný rozkaz vyhýbať sa leteckým a delostreleckým útokom na obytné štvrte Donecka a Luhanska. "Máme dostatok dôkazov o tom, že to robia teroristi. Provokujú a pokúšajú sa tvrdiť, že to urobila ukrajinská armáda," dodal Lysenko.

 

13:48 - Rusko pripravuje zrušenie bezcolného režimu s Ukrajinou

Rusko plánuje ochranárske opatrenia v súvislosti s obchodnými vzťahmi s Ukrajinou, pričom vychádza z Viedenského dohovoru o medzinárodných zmluvách. Uviedol to pre agentúru RIA Novosti zdroj z ruskej vlády. Podľa Ruska podpisom asociačnej dohody Európskej únie a Ukrajiny, ktorej ekonomika bola historicky vždy významne prepojená s ekonomikou Ruska, došlo k výraznej zmene okolností. Ukrajina 27. júna podpísala ekonomickú časť Asociačnej dohody s EÚ, ktorá zahrňuje aj vytvorenie zóny voľného obchodu. Ruská vláda neskôr niekoľkokrát upozornila, že ak sa Ukrajina stane súčasťou zóny voľného obchodu s EÚ, Moskva bude musieť prijať opatrenia na ochranu svojho vnútorného trhu, aby zabránila bezcolnému dovozu produktov z EÚ do Ruska.

 

13:31 -  Letecké spoločnosti sa okrem Ukrajiny vyhýbajú už aj Sýrii

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines ešte nedávno bežne lietala aj vo vzdušnom priestore Sýrie napriek tomu, že tam prebiehajú ostrý občiansky konflikt. Aerolinky sa však teraz v reakcii na zostrelenie svojho boeingu nad Ukrajinou budú Sýrii vyhýbať a v piatok už presmerovali svoje lety z Londýna do Kuala Lumpur na trasu cez územie Turecka. V pondelok o tom s odvolaním sa na údaje zverejnené stránkou Flightradar24 informuje tlačová agentúra Reuters.

 

13:31 - Porošenko nariadil zastaviť paľbu v okolí miesta pádu boeingu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil dnes bezpečnostným silám zastaviť vojenské operácie v 40-kilometrovom okruhu od miesta pádu malajzijského dopravného lietadla. "Porošenko: Ukrajinskí vojaci nespustia paľbu v 40-kilometrovom okruhu," napísal na sociálnej sieti Twitter Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

 

13:14 - Britský vicepremiér navrhuje rozšírenie sankcií voči Rusku

Podpredseda britskej vlády Nick Clegg dnes vyhlásil, že po katastrofe malajzijského lietadla s 298 obeťami na životoch, ktorá sa odohrala na východe Ukrajiny, by Rusko malo čeliť prísnejším sankciám Európskej únie. Clegg sa vyslovil za rozšírenie zoznamu osôb, ako aj aktív a odvetví zasiahnutých sankciami. Británia súhlasí s postojom Nemecka a Francúzska, že v utorok, keď sa v Bruseli stretnú ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ, by EÚ mala byť pripravená uvaliť na Rusko ďalšie sankcie. Clegg poznamenal, že teraz došlo k "zmene nálady... dokonca aj v tých členských štátoch, ktoré predtým boli oveľa zdržanlivejšie". Západné štáty i vláda v Kyjeve dávajú zhodne najavo, že z podielu na havárii lietadla podozrievajú Moskvu, ktorá proruským povstalcom na východe Ukrajine poskytuje údajne vojenskú pomoc v podobe dodávok vojenského materiálu i vysielania ozbrojencov. V súvislosti s tým dnes v Kyjeve ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by mal pochopiť, že "už stačilo". Uviedol tiež, že niet pochybností o tom, že stroj bol zostrelený, a to pravdepodobne raketovým systémom BUK-M1 ovládaným "profesionálmi". Veľmi rozhodný postoj dnes demonštroval holandský premiér Mark Rutte: upozornil, že ak sa nezlepší prístup medzinárodných vyšetrovateľov do lokality, kde sa lietadlo minulý štvrtok zrútilo, "na stole sú všetky politické, ekonomické a finančné možnosti" reštrikcií voči tým, ktorí "sú za to (letecké nešťastie) priamo alebo nepriamo zodpovední". 

 

img

 

11:59 - Londýn žiada ďalšie sankcie proti Rusku

Veľká Británia je pripravená sprísniť sankcie voči Rusku aj napriek možným negatívnym dopadom na svoju ekonomiku. Uviedol to v pondelok britský minister financií George Osborne. Odhodlanie potrestať tých, ktorí nesú zodpovednosť za zostrelenie civilného lietadla na východe Ukrajiny, nemôže nikto spochybňovať, povedal. 

"Akékoľvek sankcie budú mať ekonomický dopad," uviedol Osborne pre rozhlasovú stanicu BBC. Zmieriť sa s porušovaním medzinárodne stanovených hraníc a strieľaním na civilné lietadlá by však viedlo k oveľa väčším ekonomickým škodám, zdôraznil britský minister. 

 

11:50 - Ukrajinský parlament sa bude zaoberať čiastočnou mobilizáciou

Ukrajinský parlament sa bude zaoberať dekrétom prezidenta Petra Porošenka o čiastočnej mobilizácii, uviedol dnes predseda Verchovnej rady Oleksandr Turčynov. "Ako jednou z prvých otázok sa zajtra budeme zaoberať dekrétom prezidenta o čiastočnej mobilizácii. V priebehu dvoch dní by sme mali tento dekrét schváliť, aby nadobudol platnosť," citovala Turčynova agentúra Ukrinform. Predseda parlamentu poznamenal, že po udalostiach na východe Ukrajiny, kde "medzinárodní teroristi zostrelili civilné lietadlo"... "sa parlament musí obrátiť na všetky civilizované krajiny s návrhom zjednotiť naše úsilie v boji proti medzinárodnému terorizmu". Návrh tohto uznesenia bude podľa neho predmetom zvažovania na utorkovom zasadnutí parlamentu. Turčynov dodal, že v stredu sa zasa parlament bude zaoberať obrannými kapacitami.

 

11:45 - Na východ Ukrajiny pricestoval holandský tím

Traja členovia tímu holandských špecialistov na identifikáciu obeti leteckého nešťastia pricestovali v pondelok do východoukrajinského mesta Doneck. Sú to prví medzinárodní vyšetrovatelia, ktorí prišli po odstrelení civilného malajzijského lietadla nad separatistami ovládanej časti Ukrajiny na miesto tragédie. Experti odmietli uviesť detaily svojich plánov, no predstaviteľ proruských povstalcov v Doneckom regióne povedal, že lídri povstalcov sú pripravení sa s nimi stretnúť a pomôcť im na ceste ku klimatizovanému vlaku s telami obetí. Sergej Kavtaradze, predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky, povedal, že povstalci chcú s nimi hovoriť o mieste, kam majú vlak poslať.


Na miesto tragédie majú v pondelok prísť aj predstavitelia Malajzie. Zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sú v Donecku od konca apríla, kde monitorujú situáciu v oblasti kontrolovanej povstalcami. Sú to jediní zahraniční predstavitelia na scéne nešťastia, ktorú musia vyšetrovatelia zabezpečiť, aby mohli zistiť, kto je vinný za zostrelenie lietadla a smrť 398 ľudí na jeho palube. Zdroj z OBSE povedal, že holandskí experti pôjdu do mesta Torez, aby prezreli telá obetí v klimatizovanom vlaku.

 

11:42 - Povstalci ničia dôkazy o havárii, obáva sa premiér Austrálie

Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok ostro skritizoval fakt, že proruskí separatisti majú stále pod kontrolou miesto havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Podľa Abotta to tam vyzerá "skôr ako záhradné upratovanie". Medzi 298 obeťami nešťastia bolo aj 27 občanov Austrálie.

 

Abbott zároveň potvrdil, že v noci z nedele na pondelok absolvoval telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa o tragédii osobne rozprával vôbec prvýkrát. "Povedal len samé dobré veci a teraz potrebujeme, aby slovo dodržal," uviedol predseda austrálskej vlády pre miestnu rozhlasovú stanicu 2GB. Nespresnil však, čo presne mu šéf Kremľa v tejto súvislosti prisľúbil. Na neskoršej tlačovej konferencii Abbott skritizoval povstalcov, ktorých prítomnosť na mieste havárie prirovnal k situácii, keď sú "kriminálnici priamo na scéne zločinu". 

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške. Lietadlo padlo na územie Doneckej oblasti, kde v máji separatisti jednostranne vyhlásili nezávislosť od vlády v Kyjeve.

 

11:06 - Jaceňuk nemá pochybnosti o zostrelení malajzijského lietadla profesionálmi
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že niet pochybností o tom, že malajzijské lietadlo bolo zostrelené, a to pravdepodobne raketovým systémom BUK-M1, ovládaným "profesionálmi". Viac sa dozviete TU!

 

10:39 - Armáda údajne zajala 23 Rusov a Čečencov

Ukrajinské jednotky zajali 23 "ruských militantov", ktorí sa v nedeľu večer pokúsili ujsť z mesta Lysyčansk v Luhanskej oblasti, informovala dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. "Na pokyn hlavného veliteľa ozbrojených síl bol obrnený konvoj ilegálnej ozbrojenej jednotky porazený. Tri obrnené vozidlá boli zničené a 23 militantov vrátane ich zraneného lídra bolo zajatých," uvádza sa vo vyhlásení tlačového oddelenia. Podľa neho sú všetci zajatci občanmi Ruskej federácie, medzi nimi sú aj militanti čečenskej národnosti.

 

Riaditeľ ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že vládne sily "čistia" od militantov mesto Rubižne v Luhanskej oblasti. "Sily ATO (protiteroristická operácia) dostali pod kontrolu perimeter obývaného centra mesta Rubižne a podnikajú opatrenia na vyčistenie mesta od militantov," napísal Tymčuk.

 

 

09:56 - Armáda sa údajne snaží preraziť do Donecka

Ukrajinské vládne sily sa pokúšajú preniknúť do mesta Doneck, informovali dnes proruskí separatisti, ktorí mesto ovládajú. Predstaviteľ samozvanej Doneckej republiky Sergej Kavtaradze informoval, že boje vypukli v blízkosti železničnej stanice. Do mesta sa podľa neho snažili dostať najmenej štyri tanky i obrnené vozidlá. Jeden zo svedkov pre agentúru Reuters uviedol, že videl, ako k železničnej stanici smerujú aj dva tanky separatistov.

 

Hovorca protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny Vladyslav Selezňov medzitým oznámil, že akcie sú v "aktívnej fáze". K správam o snahe armády preniknúť do Donecka sa nevyjadril. "Aktívna fáza protiteroristickej operácie pokračuje. Nemáme v úmysle zverejňovať pohyby armády," dodal.

 

Armáda zabila militantov pri v meste Luhansk. Video nie je vhodné pre mladistvých a ľudí so slabou povahou!

 

 

09:53 - Putin vyzýva nezneužívať haváriu lietadla na Ukrajine na politické ciele

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval zneužívanie havárie lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti na východnej Ukrajine na politické ciele. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v noci nadnes zverejnila tlačová služba Kremľa. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

09:12 - Vyzývajú Rusko, aby prispelo k vyšetreniu leteckej tragédie

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) SR vyzýva Ruskú federáciu, aby využila svoj vplyv na separatistov a prispela k dôveryhodnému vyšetrovaniu pádu lietadla Malaysia Airlines na Ukrajine. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ministerstva. Zároveň Rusko vyzvali aj k podpore stabilizácie situácie na juhovýchodnej Ukrajine.

 

"Žiadame bezodkladne umožniť neobmedzený prístup vyšetrovateľom ako aj pozorovateľom OBSE k miestu pádu lietadla," píše sa vo vyhlásení. "Je potrebné zabezpečiť dôstojné zaobchádzanie s telesnými pozostatkami a osobnými vecami obetí, ako aj zaistiť dôkazový materiál na vyšetrenie nešťastia." Zároveň ministerstvo zdôraznilo, že voči páchateľom zodpovedným za pád lietadla musí byť vyvodená zodpovednosť. 

 

Lietadlo Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines sa vo štvrtok 17. apríla zrútilo na územie východnej Ukrajiny. Na palube letu z Amsterdamu do Kuala Lumpur bolo 298 ľudí. Pád lietadla nikto neprežil. Podľa odborníkov bol stroj zostrelený. Ukrajinská vláda ako aj vlády Spojených štátov a mnohých európskych krajín vinia zo zostrelenia proruských ozbrojených separatistov, ktorí operujú na juhovýchode Ukrajiny. Tí majú pod kontrolou aj územie, kam dopadli trosky lietadla a telá obetí. 

 

08:53 - Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie

Záchranári doteraz našli na mieste havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny 251 mŕtvych tiel a 86 častí tiel. V pondelok o tom informovala vyšetrovacia komisia ukrajinskej vlády. Na miesto už podľa komisie dorazil aj druhý vlak s chladiacimi boxami na odvoz obetí. Prvý vlak, do ktorého umiestnili skoro 200 mŕtvych tiel, uviazol v meste Torez, pretože jeho odchod "blokujú teroristi". Na Ukrajinu už docestoval aj medzinárodný tím vyšetrovateľov leteckých nešťastí, zatiaľ však nie je známe, kedy a ako si bude môcť prezrieť obete a trosky lietadla. Proti postupu proruských separatistov na mieste nehody protestovalo celé medzinárodné spoločenstvo, keďže neprimerané zásahy podľa neho ničia dôkazy a znemožnia prácu vyšetrovateľom. Miesto zatiaľ navštívil len tím Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

Tragédiou lietadla sa má v pondelok zaoberať Bezpečnostná rada OSN, ktorá by mala vyzvať na umožnenie prístupu vyšetrovateľov na miesto havárie. Rusko už oznámilo, že rezolúciu podporí len v prípade, že nebude klásť žiadnu vinu za nešťastie Rusku. Podľa návrhu plánovanej rezolúcie, ktorý sa agentúre Reuters podarilo získať, znenie hovorí o "spôsobení pádu lietadla" namiesto jeho zostrelenia. 

 

 

 

08:47 - Londýn vyzve na zákaz exportu zbraní z EÚ do Ruska

Veľká Británia vyzve Európsku úniu, aby aktívnejšie uplatňovala existujúce protiruské sankcie a zakázala vývoz vojenskej techniky z EÚ do Ruska. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na nemenovaného predstaviteľa úradu britského premiéra Davida Camerona. Sankcie by mali podľa vlády v Londýne zasiahnuť celý ruský obranný sektor, ako aj firmy a jednotlivcov, ktorí podporujú ruskú vládu a separatistov na Ukrajine.

 

Veľká Británia, Nemecko a Francúzsko sa počas víkendu dohodli, že na utorňajšej schôdzke ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli podporia vystupňovanie sankcií voči Rusku. Dôvodom je zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa zrútilo vo štvrtok na východe Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami. Pri páde lietadla zahynulo všetkých 298 osôb na palube. EÚ minulý týždeň v stredu schválila nové sankcie proti vybraným ruským spoločnostiam a Moskve zablokovala prístup k úverom z programov Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej investičnej banky. Prísnejšie nové sankcie zamerané proti ruským firmám pôsobiacim v energetike, finančnom sektore a obrannom priemysle ohlásil v rovnakom čase aj Washington.

 

07:29 - Čierne skrinky sú v Donecku, tvrdí povstalecký premiér

Líder proruských povstalcov operujúcich na východe Ukrajiny na nedeľňajšej tlačovej konferencii potvrdil, že jeho muži objavili záznamníky zrúteného malajzijského lietadla a odniesli ich do mesta Doneck. Podľa slov Alexandra Borodaia, ktorý je premiérom samozvanej Doneckej ľudovej republiky, budú takzvané čierne skrinky čakať na príchod odborníkov. Tí podľa neho musia potvrdiť, či naozaj ide o zariadenia zo zostreleného stroja. Borodai totiž podľa svojich slov nemá k dispozícií expertov, ktorí by tak mohli urobiť. Jeho slová o nájdení potvrdzujú aj zahraničnými médiám zverejnené zábery z poľa, kde sa boeing s 300 ľuďmi vo štvrtok zrútil.

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny, pričom nikto na palube stroja pád neprežil. Stroj bol zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške. Stroj padol na územie Doneckej oblasti, kde v máji separatisti jednostranne vyhlásili nezávislosť od vlády v Kyjeve.

 

07:20 - Biely dom a Austrália opätovne vyzývajú Rusko, aby umožnilo vyšetrovanie

Americký prezident Barack Obama a austrálsky premiér Tony Abbott opakovane vyzvali Rusko, aby umožnilo "neobmedzené a transparentné" medzinárodné vyšetrenie zostrelenia malajzijského civilného lietadla na Ukrajine. 
      

Biely dom uvádza, že Obama a Abbott spolu viedli rozhovor v nedeľu večer. Zhodli sa, že Rusko má povinnosť využiť svoj vplyv na pro-ruských separatistov, ktorí majú miesto pádu lietadla pod kontrolou a donútiť ich spolupracovať s medzinárodnými vyšetrovateľmi. Na palube zostreleného lietadla bolo najmenej 37 austrálskych občanov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

07:15 - Malajzia: Ukrajina nedokáže zabezpečiť vyšetrovateľom prístup k miestu pádu

Ukrajina nie je schopná zabezpečiť bezpečný prístup vyšetrovateľom k troskám zostreleného malajzijského civilného lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí, tvrdí malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai. Uviedla to dnes agentúra DPA.
      

"Ukrajinská vláda vyhlásila, že nedokáže zaručiť bezpečnosť medzinárodnému tímu vyšetrovateľov na mieste havárie a v jej bezprostrednom okolí," povedal Liow, ktorý pricestoval do Kyjeva v nedeľu. Podľa ministra okolitý región ovládajú viaceré rozdielne separatistické skupiny. Žiadna z nich údajne nemá jasného veliteľa ani organizačnú štruktúru. Tím vyšetrovateľov tvoria odborníci z Malajzie, Holandska, Británie a Spojených štátov. "Je absolútne nevyhnutné, aby bol medzinárodným vyšetrovateľom poskytnutý plný a neobmedzený prístup k miestu havárie," zdôraznil Liow.

 

07:06 - Nemecko, Francúzsko a Británia pohrozili Rusku ďalšími sankciami

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron pohrozili Rusko ďalším sprísnením sankcií Európskej únie, informovala dnes agentúra DPA. Ruský prezident Vladimir Putin musí okamžite vyvinúť tlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, aby poskytli vyšetrovateľom voľný prístup k miestu pádu malajzijského dopravného lietadla, zdôraznili dnes Elyzejský palác a britská vláda po telefonátoch trojice európskych lídrov.
      

Ak Rusko "bezodkladne nepodnikne potrebné opatrenia", bude to mať následky na utorkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, uvádza vyhlásenie z Paríža.  Britská vláda uviedla, že Cameron hovoril dnes s Merkelovou a Hollandom. "Pri oboch telefonátoch išlo o dve dôležité otázky: prístup k miestu zrútenia a postoj EÚ k Rusku s ohľadom na to, že všetko nasvedčuje, že raketu odpálili proruskí separatisti," uviedol hovorca vlády. "Všetci sa zhodli, že EÚ musí prehodnotiť svoj postoj k Rusku a že ministri zahraničných vecí by mali byť pripravení uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, keď sa v utorok stretnú," dodal. Hovorca nemeckej vlády potvrdil, že Merkelová telefonovala s Cameronom a Hollandom, k obsahu rozhovorov sa však zatiaľ nevyjadril.

 

06:58 - Našli ďalších 27 tiel obetí pádu malajzijského lietadla

Na mieste pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny našli dnes ďalších 27 tiel spolu s 20 časťami tiel. Informoval o tom ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman.

 

Na tlačovej konferencii povedal, že telá 192 z 298 obetí umiestnili do chladiarenskych železničných vozňov pred tým, ako ich pošlú do domovských krajín na pohreb, uviedla agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým povedal, že v súčasnosti dostupné informácie jasne poukazujú na to, že proruskí separatisti na Ukrajine použili proti lietadlu raketový systém pochádzajúci z Ruska. "Je dosť jasné, že toto je systém, ktorý bol privezený z Ruska," vyhlásil Kerry v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

 

 

04:13 - Holandsko bude koordinovať identifikáciu obetí leteckého nešťastia na Ukrajine

Holandsko bude po dohode so svetovými lídrami koordinovať identifikáciu obetí leteckého nešťastia na východnej Ukrajine. Jeho experti by sa mali v pondelok dostať na miesto havárie pri dedine Hrabove, povedal dnes v Haagu holandský premiér Mark Rutte. 
      

Ďalej oznámil, že v ukrajinskom meste Charkov bude zriadené koordinačné centrum. Stroj holandského letectva s odborníkmi a materiálom vyrazí z Eindhovenu do Charkova ešte dnes večer.
      

"Všetko úsilie je teraz zamerané na to dostať obete do oblasti, ktorú kontroluje Ukrajina," povedal Rutte s tým, že v tejto veci chce ešte dnes telefonicky hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.  Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans v tejto súvislosti odcestoval do New Yorku, kde bude s Bezpečnostnou radou OSN konzultovať ďalší postup medzinárodného spoločenstva. Cieľom je dostať telá obetí čo najrýchlejšie do ich domovských krajín a začať vyšetrovanie príčin havárie. Pri havárii malajzijského civilného lietadla zahynulo vo štvrtok všetkých 298 ľudí na palube, vrátane 193 cestujúcich z Holandska.

 

02:10 - Británia bude žiadať ďalšie sankcie EÚ voči Rusku

Británia sa bude na zasadnutí EÚ v utorok snažiť presvedčiť ďalšie krajiny únie, aby vystupňovali sankcie voči Rusku v súvislosti s leteckým nešťastím na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.
      

Ukrajina obvinila Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov s cieľom zakryť svoju zodpovednosť za štvrtkové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla s 298 ľuďmi na palube. "Budeme sa sa usilovať presvedčiť našich európskych partnerov, aby súhlasili s tým, že zájdeme ďalej, pokiaľ ide o sankcie, ak Rusko dovtedy radikálne nezmení svoj postoj," povedal Hammond pre BBC v zmienke o utorkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.
      

V rozhovore pre televíziu Sky Hammond uviedol, že Rusko môže skončiť v medzinárodnej izolácii, ak nevyužije svoj vplyv na vzbúrencov s cieľom zaistiť bezpečný prístup k miestu pádu lietadla a spoluprácu s medzinárodnými vyšetrovateľmi. "Rusi majú vplyv, ak nie priamu kontrolu nad týmito ľuďmi. Zásobujú ich, podporujú ich, poskytujú im posily. Nemôžu popierať svoju zodpovednosť za činy, ktoré títo ľudia vykonávajú," vyhlásil Hammond.

 

20:30 - Konferencia o AIDS sa začala uctením pamiatky delegátov, ktorí zahynuli na Ukrajine

Minútou ticha za obete  štvrtkovej havárie malajzijského lietadla na východnej Ukrajine sa začala dnes v Melbourne 20. Svetová konferencia o AIDS. Na palube lietadla bolo šesť delegátov konferencie vrátane bývalého predsedu Medzinárodnej spoločnosti AIDS (IAS) Joepa Langa z Holandska. 
      

Okolo 12.000 výskumníkov, expertov, aktivistov a HIV-pozitívnych osôb z 200 krajín bude do piatka diskutovať o ďalších krokoch v implementácii liečby HIV/AIDS, no zamerajú sa i na vírus hepatitídy C, ktorý sa zistil u štvrtiny pacientov s HIV, či na boj proti diskriminácii. Výkonný riaditeľ Spoločného program OSN pre HIV a AIDS (UNAIDS) Michel Sidibé predstavil v úvodný deň konferencie novú víziu do roku 2020, podľa ktorej sa má 90 percent všetkých ľudí nakazených vírusom HIV o tom dozvedieť, 90 percent má mať prístup k liekom a u 90 percent nemá byť vírus zistiteľný. "Takto sa epidémia môže zastaviť do roku 2030," vyhlásil Sidibé.
      

Je to však obrovská výzva, pretože aj keď sa počet úmrtí súvisiacich s AIDS stabilizoval od polovice 90. rokov, 54 percent z 35 miliónov chorých o svojom infikovaní stále nevie, upozornil Sidibé. Prekážkou na ceste k tomuto cieľu sú aj diskriminačné zákony namierené voči homosexuálom a ľuďom s HIV napríklad v Rusku, Indii a afrických krajinách. Kriminalizácia určitých spôsobov správania - užívanie drog, prostitúcia, sex mužov s mužmi - vedie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k tomu, že práve skupiny, ktoré sú najviac vystavené riziku nákazy vírusom HIV, nemajú prístup k primeranej starostlivosti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies