Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda sa pripravuje na obsadenie Donecka a Luhanska

NETKY.SK • 5 August 2014, 13:32 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ukrajinská armáda sa pripravuje na obsadenie Donecka a Luhanska

KYJEV - Situácia na Ukrajine je stále napätá. Z armády dezertujú vojaci a utekajú do Ruska. Situáciu monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:44 - Ukrajinská armáda sa pripravuje na obsadenie Donecka a Luhanska

Ukrajinská armáda sa pripravuje na znovuobsadenie povstalcami kontrolovaných miest Doneck a Luhansk na východe krajiny, v ktorých sa rapídne zhoršuje situácia tamojšieho obyvateľstva. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií. 
      

Rusko dnes v súvislosti s humanitárnou situáciou na východe Ukrajiny požiadalo o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Podľa ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina by sa zasadnutie mohlo uskutočniť ešte dnes, uviedla agentúra Reuters. 
      

Ukrajinské vládne jednotky už zaujali pozície na predmestiach oboch miest, ale na ich znovudobytie je potrebné podniknúť ešte ďalšie prípravné opatrenia, povedal hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. 
      

"Neohlásime začiatok našej ofenzívy, budeme hovoriť už len o oslobodení týchto miest," vyhlásil Lysenko. V pôvodne vyše 400-tisícovom Luhansku sa stále nachádza okolo 250.000 obyvateľov, ktorí v dôsledku bojov zostali bez dodávok vody i elektriny. V meste nefunguje odvoz odpadu ani ďalšie komunálne služby. Miestne úrady hovoria o humanitárnej katastrofe, ktorá najviac dolieha na deti a starších ľudí.

 

18:22 - Rusko zvolalo pre Ukrajinu mimoriadne zasadnutie BR

Rusko v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na východe Ukrajiny zvolalo mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). V utorok o tom s odvolaním sa na ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina informovala tlačová agentúra ITAR-TASS. Ako uviedol, dôvodom je "humanitárna situácia na Ukrajine". Zasadnutie by sa malo uskutočniť ešte v utorok večer.

 

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok informoval, že pred bojmi na východe Ukrajiny utieklo do Ruska už takmer trištvrte milióna ľudí. Ide o značne vyšší počet než doteraz uvádzaných 168 000, ktorý sa zaregistrovali na ruskom imigračnom úrade. UNHCR dodal, že v rámci Ukrajiny opustilo svoje domovy ďalších asi 117 000 ľudí a toto číslo rastie každým dňom. Ukrajinské jednotky odštartovali takzvanú protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3500 zranených.

 

17:41 - Putin nariadil vláde, aby pripravila odvetné opatrenia voči sankciám

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby pripravila odvetné opatrenia voči najnovším sankciám, ktoré na Moskvu uvalil Západ v súvislosti s ukrajinskou krízou. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti. 
      

Podľa Putina musí byť reakcia Ruska dôkladná a presne zacielená tak, aby podporila domácich výrobcov a nepoškodila ruských spotrebiteľov. 
     

 "Už dnes som sformuloval takéto nariadenie," povedal šéf Kremľa počas návštevy Voronežskej oblasti. Putin podľa vlastných slov očakáva, že vláda splní úlohu, ktorou ju poveril, v blízkej budúcnosti.
      

Ruský prezident súčasne odsúdil nové západné sankcie ako pokus o ovplyvnenie ekonomiky politickými nástrojmi, ktorý Moskva nemôže akceptovať. 
     

 Krajiny EÚ sa minulý týždeň dohodli na zavedení cielených hospodárskych sankcií proti Rusku. Opatrenia sú zamerané na ruský finančný sektor (obmedzenie vstupu ruských inštitúcií na finančné trhy EÚ), ropný priemysel, rezort obrany, citlivé vývojové technológie v oblasti energetiky a tiež na tovary dvojakého (civilného aj vojenského) využitia.

 

13:33 - Obliehaný Luhansk čelí humanitárnej katastrofe

​Východukrajinské mesto Luhansk, ktoré obliehajú vládne jednotky, sa podľa mestskej rady nachádza vo veľkej humanitárnej kríze a starosta mesta Sergej Kravčenkov popisuje situáciu ako neudržateľnú. Luhansk síce opustila asi polovica z jeho necelých pol milióna obyvateľov, zvyšok ale žije v hrozných podmienkach. Nefunguje elektrická energia, palivo sa míňa, dodávky pitnej vody boli taktiež prerušené a obchody majú prázdne regály. V meste nefunguje telefonické a internetové spojenie, lekári nemajú lieky a pacientov posielajú domov. Luhansk jeho obyvatelia nemôžu opustiť, keďže je celý obkľúčený vládnymi silami snažiacimi sa vytlačiť proruských separatistov z tejto oblasti. "Dôsledkom blokády a nepretržitého ostreľovania je mesto na pokraji humanitárnej katastrofy," uviedol Kravčenkov a dodal, že ľudia zomierajú doslova na ulici.

 

Ostreľovanie je v týchto dňoch v Luhansku na dennom poriadku. Len v sobotu vládne sily zasiahli osem budov vrátane školy, obchodného domu a viacerých obytných budov. Minulý týždeň delostrelectvo zničilo hlavný elektrický transformátor, takže mesto zostalo bez 80 percent elektriny. Povstalci obvinili vládne sily z bombardovania civilných oblastí, ukrajinská vláda, naopak, tvrdí, že delostreleckú streľbu majú na svedomí separatisti, aby zdiskreditovali armádu. 

 

 

 

12:49 - UNHCR: Do Ruska už ušlo 730 000 Ukrajincov
Skoro trištvrte milióna ľudí už utieklo pred bojmi na východe Ukrajiny do Ruska. V utorok to oznámil šéf európskej divízie Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Vincent Cochetel. Ide o značne vyšší počet než doteraz uvádzaných 168 000, ktorý sa zaregistrovali na ruskom imigračnom úrade. Cochetel dodal, že v rámci Ukrajiny opustilo svoje domovy ďalších asi 117 000 ľudí a toto číslo rastie každým dňom o 1200 ďalších osôb.

 

12:19 - Separatisti strieľali na neozbrojených ukrajinských vojakov, tvrdí Kyjev
Proruskí separatisti spustili dnes paľbu na neozbrojených ukrajinských vojakov v čase ich návratu z ruského územia, kam sa uchýlili pred bojmi. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli predstavitelia ukrajinského rezortu obrany. Ukrajina v pondelok priznala, že na územie Ruska prešlo 311 vojakov a príslušníkov pohraničnej stráže. Boli k tomu podľa nej prinútení v dôsledku bojov so separatistami. Kyjev tiež tvrdí, že predtým, ako prešli hranice, zničili svoje zbrane. Separatisti však uviedli, že unikajúci ukrajinskí vojaci svoje zbrane nechali za sebou, takže sa ich povstalci mohli zmocniť.

 

11:37 - Švajčiarsko rozšírilo trestné opatrenia voči Rusku
Vzhľadom na nové sankcie zo strany USA a Európskej únie v súvislosti s ukrajinskou krízou sprísňuje trestné opatrenia voči Rusku aj Švajčiarsko, informuje agentúra DPA. Švajčiarske ministerstvo hospodárstva v Berne dnes umiestnilo na svoj čierny zoznam ďalších 26 osôb a 18 podnikov, s ktorými švajčiarske finančné spoločnosti nebudú môcť mať obchodné styky. Krajina tým chce zabrániť tomu, aby bola zneužitá na obchádzanie západných sankcií. Úplné prevzatie sankcií EÚ však Švajčiarsko podľa vyjadrení ministra hospodárstva Johanna Schneider-Ammanna odmieta.

 

09:16 - Rusko zvažuje zakázať európskym aerolíniám prelety nad svojím územím
Rusko môže v reakcii na sankcie Európskej únie (EÚ) obmedziť alebo úplne zakázať, aby európske aerolínie využívali transsibírske trasy. To by spôsobilo nárast ich nákladov pri letoch do Ázie, uviedol dnes ruský ekonomický denník Vedomosti. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!

 

21:25 - Ukrajinské orgány vyzvali krajanov, aby opustili mestá ovládané separatistami
Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) vyzvala dnes ústami svojho hovorcu Andrija Lysenka obyvateľov obcí a miest na východe Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou separatistov, aby ich opustili. Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Teroristi útočia na civilistov a unášajú ich, obsadzujú súkromné objekty a dopravné prostriedky. Žiadame preto miestne obyvateľstvo, aby opustili oblasti, ktoré sú v ich moci, povedal okrem iného podľa médií Andrij Lysenko. Velenie protiterostickej operácie (ATO) vytýčilo už skôr humanitárne koridory, určené pre civilné obyvateľstvo na opustenie bojmi sužovaných regiónov.

 

Zničená nemocnica pri bojoch v Luhansku

 

 

19:39 - Obyvatelia Kyjeva budú bez teplej vody 

​Obyvatelia ukrajinského Kyjeva sa od dnes až minimálne do konca septembra budú musieť zaobísť bez dodávok teplej vody. V pondelok im to oficiálne oznámil starosta metropoly Vitalij Kličko. Dôvodom tohto opatrenia je šetrenie energiami, najmä zemným plynom. Väčšinu z neho Ukrajina kupuje od Ruska a v súčasnosti hľadá spôsoby, ako plynové dodávky diverzifikovať.

 

"V tomto teplom období počítame s pochopením Kyjevčanov pre nedostatok teplej vody. S dodávkami opäť začneme až s príchodom zimy, koncom septembra," cituje Klička tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Kyjevský starosta Zároveň potvrdil, že ide len o dočasné opatrenie a v zimných mesiacoch problémy s dodávkami tepla nehrozia.

 

19:29 - Ukrajina zaradila Ziuganova, Žirinovského a Mironova medzi hľadané osoby

Ukrajinské ministerstvo vnútra zaradilo dnes medzi osoby, ktoré sú hľadané pre dôvodné podozrenie z trestnej činnosti, lídrov troch frakcií Štátnej dumy Ruskej federácie. Gennadij Ziuganov, Vladimir Žirinovskij a Sergej Mironov sú podozriví z financovania terorizmu, ozbrojených formácií nezákonne pôsobiacich na území Ukrajiny, za čom im v prípade potvrdenia viny súdom hrozí trest piatich až desiatich rokov väzenia. Informácie priniesla tlačová agentúra UNIAN. Vyšetrovanie trojice vplyvných ruských politikov sa na Ukrajine oficiálne začalo 25. júna. Teraz sa trio ocitlo na zozname hľadaných osôb, ktoré sa vyhýbajú trestnej zodpovednosti.

 

18:51 - Hranicu s Ukrajinou prekročili stovky vojakov
Ukrajinsko-ruskú hranicu v noci z nedele na pondelok prekročilo 438 ukrajinských vojakov, ktorí sa rozhodli dezertovať a Rusko pre nich vytvorilo bezpečný koridor. S odvolaním sa na veliteľa pohraničných hliadok ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti o tom informovala agentúra Interfax. Hovorca ukrajinskej armády medzitým pripustil, že časť jedného z oddielov mohla preniknúť na územie Ruska, podľa jeho slov sa tak však stalo po tom, ako sa vojaci dostali pod paľbu separatistických povstalcov a minula sa im munícia. Napriek informácii o hromadnej dezercii predstaviteľ FSB uviedol, že 180 z vojakov požiadali o návrat do vlasti, kam ich odviezli autobusmi. Ďalšie podrobnosti nie sú známe a ruské ministerstvo obrany zatiaľ k záležitosti neposkytlo vyjadrenie. Uvedené počty ukrajinská strana odmietla potvrdiť.

 

img

 

18:04 - Ruský Antonov lieta v poľskom vzdušnom priestore

Prieskumné lety nad územím Poľskej republiky realizuje počas pracovných dní tohto týždňa ruské lietadlo typu AN-30B v rámci medzinárodného projektu Otvorené nebo. Informáciu priniesla spravodajská televízia TVN24. Podľa rovnakého zdroja ruskí a bieloruskí experti pod dohľadom zástupcov poľských ozbrojených síl monitorujú zo stroja štartujúceho z letiska vo Varšave stanovené oblasti, z ktorých môžu pripravovať aj zábery. V rámci vzájomnej dohody je to v tomto roku už tretí prípad pohybu ruského stroja v poľskom vzdušnom priestore z rovnakých príčin, uviedol internetový server onet.pl. Zmluvnými stranami projektu Otvorené nebo je celkovo 34 krajín.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies