Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili ukrajinské bojové lietadlo!

NETKY.SK • 21 August 2014, 13:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili ukrajinské bojové lietadlo!

KYJEV - Na Ukrajine sa stále bojuje. Armádne sily bojujú so separatistami na východe krajiny. Straty sú na oboch stranách a trpia hlavne civilisti. Situáciu stále monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:52 - Ruské ministerstvo obrany: Konvoj vezie len humanitárnu pomoc

Námestník ministra obrany Ruskej federácie Anatolij Antonov poprel dnes správy o tom, že Rusko sa pod zámienkou vyslania konvoja s humanitárnou pomocou pokúša preniknúť na územie juhovýchodnej Ukrajiny, napísala agentúra ITAR-TASS. "Opakované kontroly nákladných vozidiel konvoja neodhalili nijaký nepriznaný náklad a konvoj pri presune na ukrajinskom území nebude sprevádzať armáda," uviedol dnes Antonov v rámci osobného stretnutia s riaditeľom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) pre východnú Európu a strednú Áziu Laurentom Corbazom. Antonov tlmočil Corbazovi znepokojenie svojho ministerstva nad tým, že ukrajinská armáda údajne používa nehumánne druhy zbraní a streliva vrátane zápalnej munície a balistických rakiet s kazetovou náplňou, ktorými na juhovýchode Ukrajiny útočí na oblasti obývané civilistami. Približne 270 vozidiel s takmer 2000 tonami potravín, vody, detskej výživy a zdravotníckymi potrebami vyrazilo z Moskovskej oblasti 12. augusta. K rusko-ukrajinskej hranici v Rostovskej oblasti dorazil konvoj 14. augusta, pričom dnes jeho náklad začali na ruskej strane hraníc kontrolovať ukrajinskí pohraničníci.

 

17:48 - Minister hospodárstva ponúkol rezignáciu

Ukrajinský minister hospodárstva Pavlo Šeremeta vo štvrtok oznámil svoju rezignáciu. Ako dôvod uviedol nespokojnosť s tempom vládnych reforiem. Vládu navyše skritizoval za jej "predátorské" správanie voči podnikateľom. Šeremeta takto reagoval na štvrtkové neschválenie dôležitých zákonov. Bez nich podľa jeho slov bude trvať tri až štyri roky, kým Ukrajina v prípade predpokladaného tohtoročného poklesu dosiahne stabilný hospodársky rast. Šeremetovu rezignáciu ešte musí schváliť parlament. Ten v júli odmietol abdikáciu premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý tak urobil taktiež po neschválení vládnych zákonov.

 

16:07 - Ukrajina: Prezident by mohol rozpustiť parlament 24. augusta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko môže oznámiť rozpustenie parlamentu už tento týždeň v nedeľu, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentovho hovorcu Sviatoslava Ceholku. Podľa Ceholku prezident rozhodnutie rozpustiť parlament prijme vo chvíli, keď preň bude vytvorený ústavný základ. "A tá chvíľa nastane na Deň nezávislosti (24. augusta)," uviedol Ceholko v odkaze na Twitteri. Ukrajinská  vládna koalícia sa rozpadla 24. júla, keď z nej vystúpili strany Sloboda a UDAR. Odvtedy plynie 30-dňová lehota, počas ktorej môže prezident podľa ústavy parlament rozpustiť. Ak sa tak stane, Porošenko musí v priebehu mesiaca vypísať predčasné voľby. Pôvodne avizoval, že sa uskutočnia v októbri tohto roka.

 

15:31 - Ukrajinskí pohraničníci začali kontrolovať ruský humanitárny konvoj

Ukrajinská pohraničná stráž začala dnes kontrolovať ruský konvoj nákladných vozidiel so zásobami humanitárnej pomoci určenej pre východ Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej pohraničnej stráže. "Môžem potvrdiť, že dnes o 14.15 h (13.15 h SELČ) začala ukrajinská strana vybavovať pasové a colné formality týkajúce sa ruského humanitárneho nákladu," uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. Na otázku, na koho území kontrola prebieha, odpovedal, že na ruskej strane hraničného priechodu.

 

 

13:51 - Ruský humanitárny konvoj sa začal pohybovať smerom k priechodu na Ukrajinu

Prvé nákladné vozidlo z ruského humanitárneho konvoja dnes prešlo cez ruské pohraničné kontrolné stanovište a začalo sa pohybovať smerom k hraničnému priechodu s Ukrajinou. Informoval o tom z miesta diania reportér agentúry Reuters. Nákladné vozidlá sa presunuli na neutrálne územie medzi ruskými a ukrajinskými pohraničnými kontrolnými stanovišťami a nebolo bezprostredne jasné, či vstúpili na ukrajinské územie, alebo sa zastavili na ukrajinskom stanovišti. Konvoj zhruba 260 nákladných vozidiel uviazol na rusko-ukrajinskej hranici pred týždňom, pretože Ukrajina sa obáva, že môže byť využitý na doručenie zásob zbraní pre proruských separatistov. Moskva tvrdí, že misia je výlučne humanitárna a je zameraná na pomoc pre civilistov uviaznutých v konflikte.     

 

  

 

13:29 - Ťažké boje pokračujú; o život prišli piati vojaci a dvaja civilisti

Piati ukrajinskí vojaci a dvaja civilisti zahynuli počas uplynulých 24 hodín v povstalcami ovládaných oblastiach východnej Ukrajiny v čase, keď sa vládne jednotky usilujú o opätovné dobytie územia od proruských separatistov. Informovala o tom agentúra AP. Ukrajinská armáda tento týždeň podnikla výrazné postupy na povstalcami ovládané územia v konflikte, ktorý si doposiaľ vyžiadal viac než 2000 životov a vyše 340.000 ľudí prinútil k úteku z domova.

 

Hovorca Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny Andrij Lysenko dnes novinárom povedal, že vládne jednotky stále bojujú proti vzbúrencom v meste Ilovaysk a jeho okolí blízko Donecku, píše AP.   

 

    

 

Úrad starostu Donecka zároveň informoval, že dvaja ľudia zahynuli a bližšie neurčené množstvo ďalších osôb utrpelo zranenia pri dnešnom delostreleckom útoku na jedno z predmestí. Kedysi mesto s miliónom obyvateľov je Doneck stále pod kontrolou povstalcov, zhruba jedna tretina jeho populácie však ušla. V stredu prišlo počas bojov a ostreľovania v Doneckej oblasti o život vyše 50 ľudí.

 

 

Ťažké boje tiež pokračovali v Luhansku zhruba 20 kilometrov od ruskej hranice, dodal Lysenko. Mesto je obliehané už 19 dní a trpí nedostatkom dodávok vody a elektriny.

 

 

12:28 - Ministerstvo vnútra: Pas zadržaného na Ukrajine pravdepodobne vydali u nás občanovi SR

Ministerstvo vnútra pripustilo, že cestovný pas na meno Miroslav Roháč, ktoré mal u seba zadržaný muž bojujúci s proruskými separatistami na Ukrajine, bol s vysokou pravdepodobnosťou vydaný na Slovensku slovenskému občanovi. Podľa ministerstva sa to dá konštatovať na základe niektorých znakov tohto dokladu, ktorého fotografiu zverejnili médiá. "Ministerstvo vnútra SR zatiaľ nedisponuje originálom cestovného dokladu, ktorý zverejnilo ukrajinské ministerstvo vnútra," upozornil Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra. 

 

Rezort diplomacie sa aj dnes prostredníctvom nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve pokúšal od ukrajinských orgánov zistiť, či je zadržaný muž naozaj Slovák. "Obdržali sme nezmenenú odpoveď, na prípade pracujú. Je potrebné si uvedomiť, že v oblasti Donecka prebiehajú boje, a preto aj komunikácia medzi Kyjevom a Donbasom nemusí prebiehať štandardnými cestami a spôsobmi," povedal agentúre SITA šéf tlačového odboru ministerstva zahraničia Peter Susko. Odpovede z ukrajinskej strany sa budú podľa neho domáhať aj naďalej. 

 

img

 

11:36 - Bielorusko zrušilo zákaz dovozu živého dobytku z EÚ

Bielorusko, ktoré sa snaží zvýšiť export potravín do susedného Ruska, zrušilo zákaz dovozu živého dobytka z Európskej únie. Oznámil to Jurij Pivovarčuk, šéf veterinárneho dohľadu bieloruského ministerstva poľnohospodárstva. Minsk však uviedol, že zrušenie zákazu nesúvisí s jeho plánmi na zvýšenie exportu do Ruska, ktoré začiatkom augusta zakázalo dovoz mäsa, mliečnych výrobkov a niektorých iných potravín v hodnote zhruba 9 mld. USD z EÚ, USA, Nórska, Kanady a Austrálie.

 

Bielorusko informovalo, že zákaz dovozu dobytka, ktorý zaviedlo v rokoch 2012 a 2013, zrušilo pre zmenšenie obáv zo Schmallenbergovho vírusu. V roku 2011 sa týmto vírusom nakazilo mnoho oviec a kráv v niektorých štátoch EÚ. "Na základe listu od Svetovej organizácie pre zdravie zvierat sme dospeli k záveru, že tento vírus teraz nepredstavuje hrozbu pre zvieratá a ich potomstvo," povedal Pivovarčuk pre agentúru Reuters. 

 

Minsk plánuje zvýšiť v tomto roku dodávky potravín do Ruska o 15 až 40 %. V období januára až mája krajina na ruský trh exportovala mäso a mäsové výrobky v hodnote 1,35 mld. USD. Moskva sa vyjadrila, že dovolí, aby Bielorusko a Kazachstan na ruský trh dovážali potraviny vyrobené zo surovín zo západných krajín. Rusko sa tak snaží obmedziť rast cien potravín na domácom trhu. 

 

11:03 - Naryškin: Schôdzka v Minsku bude krokom k zmierneniu konfliktu na Ukrajine

Stretnutie lídrov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie, ktoré je naplánované na budúci týždeň v bieloruskej metropole Minsk, je krokom k zmierneniu konfliktu na Ukrajine. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes uviedol predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin.

 

"Schôdzka v Minsku je jednou z etáp na ceste k deeskalácii tohto konfliktu," vyhlásil Naryškin. Na stretnutí v bieloruskej metropole sa 26. augusta zídu aj lídri Bieloruska a Kazachstanu - krajín, ktoré sú súčasťou Ruskom vedenej colnej únie, pripomína agentúra Reuters. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes medzitým informoval, že ukrajinské úrady odložili doručenie ruskej humanitárnej pomoci na východnú Ukrajinu, prebieha však úsilie o povolenie zablokovanému konvoju na postup.
      

Konvoj uviazol na rusko-ukrajinskej hranici pred týždňom, pretože Ukrajina sa obáva, že môže byť využitý na doručenie zásob zbraní pre proruských separatistov. Moskva tvrdí, že misia je výlučne humanitárna a je zameraná na pomoc pre civilistov uviaznutých v konflikte. MVČK vo vyhlásení uviedol, že vyslal 35 členov svojho personálu, aby pomohli zjednodušiť cestu pre zhruba 260 ruských nákladných vozidiel zaparkovaných v Rostovskej oblasti. Colné procedúry na prvých ôsmich vozidlách sa podľa hovorcu ruskej colnej správy Rajana Farukšina začali v stredu večer.

 

07:02 - Samozvaná Luhanská ľudová republika má nového premiéra

Novým premiérom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) sa stal dnes Igor Plotnickij, ktorý doteraz pôsobil vo funkcii ministra obrany. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj blízky vedeniu LĽR.
      

Plotnickij vystriedal vo funkcii Valerija Bolotova, ktorý odstúpil 14. augusta. Svoj odchod zdôvodnil následkami bližšie nešpecifikovaného zranenia. Bolotov odstúpenie vopred konzultoval s kolegami z exekutívy LĽR; z diskusií vzišiel návrh, aby ho vo funkcií vystriedal doterajší minister obrany Igor Plotnickij.

 

06:59 - Separatisti zostrelili ukrajinské bojové lietadlo Su-25

Proruskí separatisti zostrelili dnes ukrajinské bojové lietadlo typu Su-25, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrija Lysenka.
      

K útoku došlo v Luhanskej oblasti. Nie je známe, či sa pilot stihol katapultovať, povedal Lysenko. Povstalci v Doneckej a Luhanskej oblasti v uplynulých mesiacoch zostrelili viacero ukrajinských vojenských lietadiel. Armáda 17. augusta informovala, že separatisti zostrelili v Luhanskej oblasti stíhačku Mig-29. Pilot sa podľa nej katapultoval a po pátracej akcii ho našli a previezli do bezpečia.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona