Situácia na Ukrajine: Neďaleko majdanu muž útočil granátom, dvaja zranení!

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:48 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Neďaleko majdanu muž útočil granátom, dvaja zranení!

KYJEV - Situácia na Ukrajine je stále veľmi napätá. Okrem bojov na východe sa včera bojovalo aj v Kyjeve. Na Majdane napadli Ukrajinci policajné jednotky. Situáciu stále monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:31 - Prerušením prímeria Ukrajina porušila rezolúciu BR OSN, tvrdí Rusko

Zámer Ukrajiny obnoviť bojové operácie v oblasti pádu malajzijského lietadla je porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, konštatovalo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.
      

Rezolúcia číslo 2166 podľa rezortu ruskej diplomacie vyzýva na prímerie s cieľom zaistiť bezpečnosť vyšetrovateľov leteckej tragédie. Ukrajinský prezident Petro Porošenko následne oznámil jednostranné prímerie v 20-kilometrovom okruhu okolo miesta pádu boeingu.
      

Ukrajinská vláda však vo štvrtok informovala, že ruší prímerie so separatistami po tom, čo bola v stredu pozastavená medzinárodná pátracia akcia. Holandsko oznámilo, že pozastavuje akciu v dôsledku pretrvávajúcich bojov v oblasti.

 

19:03 - Neďaleko majdanu muž útočil granátom, dvaja zranení

Neďaleko kyjevského Námestia nezávislosti, známeho ako majdan, prišlo v piatok k výbuchu. Výsledkom sú dvaja zranení, informovala s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra tlačová agentúra Interfax-Ukrajina. Neznámy muž sa tam údajne vyhrážal šéfovi miestneho Ukrajinského domu, ktorý už mesiace okupujú demonštranti. Následne na neho zaútočil s granátom.

 

Incident sa stal deň po tom, ako na hlavnom ukrajinskom námestí vypukli nepokoje počas pokusu polície o zlikvidovanie tamojších zátaras a stanového táboru. Podľa miestnych úradov sa totiž na majdane aj po utíchnutí protivládnych protestov rozšírila prostitúcia a predaj drog a Kyjevčania sa preto tejto časti mesta vyhýbajú. Nové vedenie Kyjeva chce vrátiť život v hlavnom meste do normálu a námestie vyčistiť ešte pred októbrovými parlamentnými voľbami.

 

17:11 - Zákaz tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu poškodí aj Slovensko

Zákaz tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu poškodí Slovensko, Česko a Maďarsko, informovala dnes ruská televízia RT vysielajúca v angličtine s odvolaním sa vyhlásenie ruskej spoločnosti Transnefť. Viac sa dočítate TU!

 

15:47 - Nočné ostreľovanie Donecka si vyžiadalo 3 mŕtvych

Ostreľovanie východoukrajinského mesta Doneck počas noci zo štvrtka na piatok si podľa tamojších predstaviteľov vyžiadalo najmenej troch mŕtvych a 10 zranených civilistov. Zastupiteľstvo v obliehanej metropole, ktorá je ohniskom separatistického povstania, informovalo o poškodení štyroch bytoviek v jednej z južných štvrtí, kde údajne povstalci nedávno umiestnili raketomet. Šokovaní obyvatelia, ktorí k budovám ráno prinášali kvety, vyjadrili presvedčenie, že delostrelecká paľba zo strany vládnej armády mohla byť odvetou za odpaľovanie rakiet povstalcami spred niekoľkých dní. Päťdesiatpäťročný Jevhenij Isajev uviedol, že jeho krstnú matku Ninu našli pred domom "roztrhanú na kusy" a dokázali ju identifikovať len podľa zvyškov oblečenia.

 

15:29 - Ukrajina rozhoduje o sankciách voči Rusku, počíta aj so zákazom tranzitu plynu

Ukrajinská vláda navrhuje uvaliť sankcie na 172 Rusov a občanov iných štátov a 65 prevažne ruských spoločností. Oznámil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
      

Sankčný zoznam odovzdal ukrajinský kabinet Rade národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá prijme konečné rozhodnutie o opatreniach voči Rusku, uviedla agentúra ITAR-TASS.
      

Jaceňuk povedal, že Ukrajina má právo uvaliť 26 druhov sankcií voči Moskve vrátane zmrazenia majetku či zákazu rôznych aktivít, privatizácie štátneho majetku, využívania licencií či prepravy niektorých zdrojov. Premiér taktiež povedal, že vláda navrhla uvaliť sankcie na akýkoľvek tranzit cez ukrajinské územie vrátane letov či plynu.
     

 Okrem toho sa začne globálne pátrať po majetku ľudí, ktorí "podporili anexiu Krymu".
 

 

12:36 - O ďalšej tranži pre Ukrajinu by sa malo rozhodnúť v auguste

Ukrajina očakáva, že rozhodnutie o vyplatení druhej tranže pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) padne 29. augusta. Vyplýva to zo stanoviska šéfky ukrajinskej centrálnej banky Valerie Hontarevovej. Druhá tranža je vo výške 1,4 mld. USD.

 

Ukrajinská ekonomika je v recesii od roku 2012. Krajina navyše na východe svojho územia bojuje s proruskými separatistami. Prvú tranžu pomoci dostala Ukrajina od MMF v máji a tá bola vo výške 3,2 mld. USD. Ukrajina čerpá od MMF záchranný úver v celkovej hodnote 17 mld. USD. 

 

V júli sa objavili správy o tom, že úverový program pre Ukrajinu bude možno potrebovať zmeny v prípade, že konflikt vo východných častiach krajiny bude pokračovať dlhší čas. Vyhlásila to šéfka MMF Christine Lagardeová. Podľa jej slov okolnosti a predpoklady, podľa ktorých by ďalšia pomoc nebola nutná, počítajú s vyriešením konfliktu "v nie príliš vzdialenej budúcnosti". 

 

09:36 - Prímerie na mieste pádu malajzijského lietadla je stále v platnosti

Ukrajinská vláda dnes uviedla, že prímerie s proruskými separatistami na miestne nehody malajzijského lietadla MH17 stále platí - napriek predchádzajúcemu vyhláseniu, že sa prímerie ruší dovtedy, kým v oblasti neobnoví svoju prácu tím medzinárodných expertov. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!

 

09:29 - Austrálsky premiér označil Rusko za tyrana

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes označil Rusko za "tyrana" a vyhrážal sa uvalením tvrdších sankcií po tom, ako Moskva zakázala dovoz väčšiny západných potravín. Viac sa dočítate TU!

 

23:15 - Kanada dodá Ukrajine výbavu na zaistenie bezpečnosti na východe

Kanada poskytne Ukrajine neletálnu (nesmrtiacu) pomoc na zaistenie bezpečnosti vo svojich východných oblastiach, oznámil dnes kanadský premiér Stephen Harper. "Táto výbava, ktorá obsahuje helmy, balistické okuliare, ochranné vesty, lekárničky, stany a spacie vaky, poskytne fyzickú ochranu ľuďom na frontových líniách," citovala Harpera agentúra Reuters. Logistická výbava podľa kanadského premiéra umožní príslušníkom ukrajinskej bezpečnosti a pohraničnej stráže lepšie odhaliť a sledovať "pohyb ilegálneho tovaru a ľudí".

 

21:03 - Proruskí separatisti zostrelili stíhačku a záchranársky vrtuľník

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny zostrelili dnes bojové lietadlo Mig-29 a záchranársky vrtuľník Mi-8, informoval hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov. Pre denník Ukrajinská pravda uviedol, že k zostreleniu stíhačky došlo v Doneckej oblasti pri meste Jenakijevo. Pilot lietadlo nasmeroval do neobývanej oblasti. Je nažive a vládne sily spustili pátraciu operáciu. Hovorca ATO dodal, že separatisti stroj zostrelili pravdepodobne protilietadlovým raketovým systémom Buk. Selezňov pre spravodajský server InfoResis uviedol, že "teroristi" zostrelili aj vrtuľník záchrannej služby síl ATO Mi-8, ktorý mal jasné označenie. K útoku došlo v oblasti pahorku Saur Mohyla, stroj núdzovo pristál. Počet členov posádky a pasažierov úrady zatiaľ nespresnili. Na miesto vyrazil oddiel záchranárov.

 

Zničené ukrajinské mestá po náletoch armády

 

 

19:43 - Rasmussen vyzval na odchod ruských síl od ukrajinských hraníc

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo svoje jednotky od hraníc s Ukrajinou. Reagoval na informácie aliancie, že Moskva má pri hraniciach s Ukrajinou asi 20 000 vojakov a pod zámienkou humanitárnej misie sa pripravuje na inváziu svojho južného suseda. Počas návštevy Kyjeva Rasmussen vyhlásil, že Moskva by nemala použiť mierotvornú misiu ako zámienku na vojnu. Šéf NATO sa vyjadril aj k zostreleniu malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, v troskách ktorého zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Havária lietadla bola podľa Rasmussena "tragickým dôsledkom bezohľadnej politiky Ruska, ktoré podporuje povstalcov a chce destabilizovať situáciu na Ukrajine". Rasmussen tiež pohrozil Moskve prísnejšími sankciami v prípade, že neprestane ovplyvňovať tamojšiu situáciu.

 

img

 

19:22 - Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij odstúpil

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij ponúkol dnes svoju demisiu. Oznámil to na svojom facebookovom profile. "Považujem za neprijateľné vyjadrovať sa k rezignácii počas vojny. Naďalej sa budem zaoberať záležitosťami poskytovania pomoci frontu, najmä dobrovoľníckym práporom," napísal Parubij, ktorý podľa agentúry ITAR-TASS zastával post šéfa SNBO od 27. februára 2014. Ukrajinský prezident Petro Porošenko demisiu prijal. Jeho hovorca na Twitteri napísal, že "Parubij zostane v prezidentskom tíme na akejkoľvek pozícii. Porošenko sa šéfovi Rady národnej bezpečnosti a obrany poďakoval za jeho prácu".

 

Vyčíňanie ľudí na Majdane

 

 

18:59 - Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky odstúpil z funkcie

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj odstúpil dnes z funkcie. Na tlačovej konferencii v Donecku uviedol, že tak urobil z vlastnej vôle. Borodaj povedal, že na jeho miesto bol nominovaný Oleksandr Zacharčenko - líder charkovskej organizácie Oplot (Záštita). "Odovzdávam svoj post tu narodenému mužovi," povedal v Moskve narodený Borodaj. Podľa agentúry ITAR-TASS dodal, že zostáva v DĽR a bude pokračovať vo svojej kariére ako poradca premiéra. Najvyššia rada DĽR zvolila Borodaja za predsedu vlády 16. mája. K jeho vymenovaniu došlo po referende z 11. mája, v ktorom obyvatelia hlasovali za nezávislosť regiónu.

 

img

 

17:50 - Separatisti chceli zostreliť ruské lietadlo namiesto malajzijského, tvrdí Kyjev

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko prišiel dnes s novou verziou príčiny pádu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny. Tvrdí, že "teroristi" pôvodne plánovali zostreliť lietadlo ruskej spoločnosti Aeroflot, aby vyprovokovali ruskú inváziu na Ukrajinu. Viac sa dočítate TU!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies