Situácia na Ukrajine: Separatisti zajali a vypočúvajú ukrajinskú posádku zostreleného lietadla

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 12:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti zajali a vypočúvajú ukrajinskú posádku zostreleného lietadla

MOSKVA/KRASNODON Štyria zo siedmich členov posádky ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu AN-26, ktoré dnes zostrelili na východe Ukrajiny, zajali separatisti a vypočúvajú ich v Krasnodone. Cieľom výsluchu je objasniť charakter letu, ktorý mohol byť podľa proruských síl prieskumný.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:03  - Názov Novorusko ukotvili v ústave

Parlament Zväzu ľudových republík (ZĽR) schválil dnes novelu ústavy a prijal množstvo potrebných zákonov. Oznámil to Oleg Carjov, predseda parlamentu tohto zväzu, ktorý vznikol 24. júna spojením samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny. Konfederácia má odteraz podľa Carjova oficiálne názov Novorusko.
     

"Konala sa druhá plenárna schôdza parlamentu Zväzu ľudových republík. Prijali sa zmeny v ústave ZĽR. Teraz môžeme oprávnene, de iure, nazvať náš štát Novorusko. Tento názov bol ukotvený v ústave. Náš legislatívny orgán sa teraz nazýva parlament Novoruska," povedal Carjov pre agentúru ITAR-TASS.

 

18:13 - Ukrajinské jednotky zachránili štyroch ľudí zo zostreleného lietadla

Ukrajinské jednotky našli a evakuovali štyroch ľudí, ktorých armádne dopravné lietadlo An-26 v pondelok niekto zostrelil v Luhanskej oblasti. Oznámil to dnes hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov.
      

"Štyroch ľudí sme zachránili, dvaja sú v zajatí, osud dvoch ďalších nie je známy," povedal Selezňov pre agentúru Interfax-Ukrajina. Zachránená štvorica sa už podľa neho nachádza na bezpečnom mieste.
     

Na palube lietadla, ktoré zostrelili pri Luhansku, bola sedemčlenná posádka a jedna osoba, ktorá mala na starosť náklad. Všetci z lietadla vyskočili s padákmi.
     

Tlačové oddelenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky v deň zostrelenia informovalo, že štyroch členov posádky zajali a vzali na vypočúvanie do mesta Krasnodon.

 

16:18 - Pri nálete na Snižne zahynuli civilisti, Kyjev útok popiera

Najmenej deväť civilistov zahynulo dnes pri nálete na mesto Snižne vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Letecký úder zničil bytový blok, informovali záchranári.
      

Reportér agentúry AP, ktorý bol na mieste útoku, napočítal šesť veľkých kráterov. Miestni obyvatelia podľa neho nepochybujú o tom, že za útokom bolo ukrajinské letectvo.
      

Snižne podľa AP zasiahlo niekoľko rakiet. Štvorposchodový bytový blok zasiahli na dvoch miestach, čo spôsobilo zrútenie niekoľkých poschodí. Zničený je aj neďaleký dom. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť zo sutín malé dieťa so zlomenými nohami

 

15:44 - Šéf SBU tvrdí, že má dôkazy o ruskej účasti na zostrelení ukrajinského lietadla

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) má nevyvrátiteľné dôkazy o ruskej účasti na pondelňajšom zostrelení ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu An-26 v Luhanskej oblasti. Oznámil to dnes šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko.
      

"Prezident mi dal inštrukcie a do konca tohto dňa bude vyšetrovanie ukončené," citovala šéfa tajnej služby agentúra Interfax-Ukrajina. Nalyvajčenko dodal, že dôkazy poskytne prezidentovi Petrovi Poršenkovi a potom ich zverejnia.

 

14:19 - V bojoch opäť zomreli vojaci, Kyjev obvinil Rusov z náletu

Pri najnovších útokoch proruských separatistov na vojenské posty a kontrolné stanovištia ukrajinskej armády zahynulo najmenej šesť vojakov a 13 utrpeli zranenia. Informovali o tom v utorok ukrajinské ozbrojené sily. Objavili sa tiež správy o zabití štyroch civilistov v malom meste Snižne, za čo Kyjev odmieta zodpovednosť a ukazuje prstom na Rusko. Stalo sa tak dva dni po tom, čo Moskva pohrozila odvetou za smrť muža, ktorého zabil granát na ruskej strane hraníc. "Dnes ráno uskutočnilo neznáme lietadlo bombový útok na Snižne. Nálet možno označiť len za cynickú provokáciu," povedal novinárom Andrij Lysenko, hovorca ukrajinskej Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Ide očividne o obvinenie Ruska, keďže povstalci lietadlá v konflikte nepoužívajú.

 

13:13 - Kyjev oznámil smrť šiestich vojakov; pri bombardovaní zomreli civilisti

Najmenej šesť vojakov ukrajinskej armády zahynulo po obnovených útokoch proruských separatistov na kontrolné stanovištia ukrajinskej armády v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských ozbrojených síl.
      

V médiách sa zároveň objavili správy o leteckom útoku na ukrajinské mesto Snežne - približne 20 km od rusko-ukrajinských hraníc, pri ktorom zahynuli štyria civilisti. Kyjev zodpovednosť za útok odmieta a "ukazuje prstom" na Rusko. To pohrozilo odvetou za smrť muža, ktorého na ruskej strane hraníc zabil výbuch delostreleckého granátu.
      

"Dnes o 07.00 h (06.00 h SEČ) bombardovalo Snežne neznáme lietadlo. Jeho prelet nemožno označiť inak, len ako cynickú provokáciu," uviedol pred novinármi v Kyjeve hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNOB) Andrej Lysenko.

 

12:20 - V Luhansku si boje vyžiadali ďalšie civilné obete

Najmenej osem civilistov zahynulo po nových ťažkých bojoch na východe Ukrajiny, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.
      

Obyvatelia mesta Luhansk sa podľa nich ocitli uprostred bojov medzi vládnymi jednotkami a separatistami, pričom najmenej 50 ďalších civilistov utrpelo zranenia.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko medzitým potvrdil, že vláda v Kyjeve by chcela s povstalcami nadviazať priamy kontakt. Porošenko o tom hovoril aj v telefonáte s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
      

Ešte dnes by sa podľa DPA      mohla uskutočniť videokonferencia kontaktnej skupiny zloženej s predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a OBSE s predstaviteľmi "domobrany".
      

Líder separatistov Andrej Purgin medzitým odmietol tvrdenia o tom, že povstalci majú vojenské vybavenie od Ruska. Všetky zbrane vrátane ťažkých raketometov ukoristili separatisti z arzenálu ukrajinskej armády, zdôraznil Purgin v Donecku.   

 

08:27 - Rusko požiadalo zahraničných vojenských expertov o návštevu Rostovskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany požiadalo dnes vojenských atašé 18 krajín, aby navštívili mesto Doneck v Rostovskej oblasti, kde podľa tvrdení Moskvy cezhraničné ostreľovanie z Ukrajiny pripravilo o život jedného človeka. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Ministerstvo obrany Ruskej federácie sa rozhodlo oboznámiť zahraničných vojenských špecialistov s reálnou situáciou v Donecku a v Rostovskej oblasti... ktoré sa (v nedeľu) stalo dejiskom ničenia po delostreleckej paľbe a ostreľovaní z ukrajinského územia," uviedol ruský rezort obrany.
      

Smrťou muža v Donecku pri ukrajinských hraniciach sa začal zaoberať vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Podľa vyšetrovateľov sa stal obeťou ostreľovania z územia Ukrajiny, ktoré si 13. júla ráno vyžiadalo aj jedného zraneného.
      

Na ruskom území ide o prvú oficiálne zaregistrovanú obeť bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré prebiehajú už od polovice apríla.

 

08:25 - Putin vyzýva štáty BRICS-u na spoločný postup proti sankciám USA

Rusko chce s krajinami hospodárskeho zoskupenia rozvíjajúcich sa ekonomík, známeho pod skratkou BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika), uzavrieť dohodu o opatreniach, ktoré by zabránili "sankčným útokom" zo strany Spojených štátov, ktorými USA šikanujú krajiny nesúhlasiace s ich politikou. Napísala o tom v noci na dnes agentúra Reuters, analyzujúca najnovšie vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina pre agentúru ITAR-TASS. 
      

Putin, ktorý sa dnes a v stredu - v závere svojej cesty po Latinskej Amerike - zúčastní na summite BRICS-u v brazílskom meste Fortaleza, povedal, že vyzve Brazíliu, Čínu, Indiu a Južnú Afriku, aby vyvodili závery ohľadom sankcií uvalených na Rusko kvôli ukrajinskej kríze. 
      

"V poslednom čase bolo Rusko vystavené sankčnému útoku zo strany Spojených štátov a ich spojencov. Mali by sme spoločne uvažovať o systéme opatrení, ktoré by pomohli zabrániť šikanovaniu krajín, nesúhlasiacich s niektorými zahranično-politickými rozhodnutiami Spojených štátov a ich spojencov," povedal Putin bez uvedenia ďalších podrobností.  

 

img

 

06:33 - Separatisti zajali a vypočúvajú ukrajinskú posádku zostreleného lietadla

Štyria zo siedmich členov posádky ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu AN-26, ktoré dnes zostrelili na východe Ukrajiny, zajali separatisti a vypočúvajú ich v Krasnodone. Cieľom výsluchu je objasniť charakter letu, ktorý mohol byť podľa proruských síl prieskumný.
      

Na palube stroja sa nachádzalo osem osôb. Jedna z nich nebola súčasťou posádky, mala na starosti náklad, ktorý podľa ukrajinských zdrojov tvorili voda a potraviny.
      

Separatisti podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax odmietli tvrdenia Kyjeva, že k zostreleniu mohlo dôjsť z územia Ruskej federácie i špekulácie, že oni nedisponujú adekvátnymi zbraňami na zostrelenie lietadla, letiaceho vo výške asi 6500 metrov.
      

Zajatci sú v poriadku, jedná sa s nimi v súlade s medzinárodnými normami, humánne, vyhlásil predstaviteľ separatistov. Ukrajinská strana potvrdila zatiaľ iba, že je známy osud dvoch členov posádky, ktorí sa zachránili vďaka padákom a skoku zo stroja.
      

Krasnodon, v ktorom žije okolo 50.000 ľudí, je mesto ležiace na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, na východe Ukrajiny, neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice.

 

05:20 - Vojenské lietadlo zostrelila raketa, celá posádka bezpečne vyskočila

Pri hraniciach Ukrajiny s Ruskom dnes bolo zostrelené ukrajinské vojenské dopravné lietadlo AN-26, jeho osemčlenná posádka sa však bezpečne dostala von - vyskočila s padákmi, citovala agentúra Associated Press ministerstvo obrany.
      

K zostreleniu lietadla sa prihlásili separatistickí povstalci, ale ukrajinskí predstavitelia to rýchlo vylúčili a obvinili z činu Rusko. Minister obrany Valerij Heletej povedal, že lietadlo letelo vo výške asi 6500 metrov, čo je príliš vysoko, aby ho tam zasiahli zbrane separatistov. Povstalci majú protilietadlové strely Igla zem-vzduch, ktoré sa odpaľujú z pleca.
      

Rusko sa k obvineniu nevyjadrilo. Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrej Lysenko uviedol, že údaje, ktoré získal od posádky lietadla, naznačujú, že to zrejme bola raketová strela zem-vzduch Pancir alebo raketa odpálená z lietadla z ruskej leteckej základne Millerovo. 
      

Britský obranný analytik Charles Heyman z Londýna, ktorý vydáva ročenku nazvanú Ozbrojené sily v Európskej únii, považuje za pravdepodobnejšie, že raketu vystrelili ukrajinskí povstalci. "Pochybujem, že by dopravné lietadlo letelo vo výške 6500 metrov. Nedáva to zmysel. Čím vyššie letíte, tým viac to stojí ... Zrejme ho zostrelili raketami SAM-6 povstalci, zopár ich majú," dodal.
      

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes listom požiadal Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby jej pozorovatelia navštívili ruské pohraničné mestá, dotknuté bojmi. V rozhovore so švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom, predsedom OBSE, Lavrov vyzval na obnovenie rokovaní o prímerí.

 

 

21:49 - Rusko pozýva na hranicu pozorovateľov OBSE

Ruská vláda v pondelok oznámila, že ako gesto dobrej vôle pozvala na dva zo svojich priechodov na hranici s Ukrajinou pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí zaslal minister Sergej Lavrov list s takýmto obsahom švajčiarskemu prezidentovi Didierovi Burkhalterovi pôsobiacemu v súčasnosti ako predseda OBSE. Pozvanie sa týka hraničných priechodov Doneck a Gukovo, pričom v prvom prípade ide len o zhodu názvov s východoukrajinskou metropolou, ktorá je jedným z ohnísk separatistického povstania.

 

Terminál Doneck bol cez víkend terčom ostreľovania, ktoré si vyžiadalo jedného mŕtveho a podľa Moskvy za ním stojí ukrajinské vojsko, čo Kyjev popiera. Ukrajinská vláda zasa obviňuje Rusko, že separatistom umožňuje získavať personálnu i materiálnu podporu spoza hranice a požaduje nezávislé monitorovanie priechodov. Paneurópska organizácia so sídlom vo Viedni, ktorej členmi sú Rusko aj Ukrajina, v júni ohlásila obmedzenie svojho pôsobenia v nepokojných oblastiach po tom, ako povstalci mesiac zadržiavali ôsmich z jej pozorovateľov.

 

20:54 - Porošenko a Tusk hovorili o čoskorom zriadení spoločnej jednotky s Litvou

Už v najbližšom období môže dôjsť k zriadeniu spoločnej ukrajinsko-poľsko-litovskej armádnej jednotky, brigády UkrPolLitBrig. 
     

Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačovú službu hlavy ukrajinského štátu, podľa ktorej sa o tom hovorilo pri konzultáciách ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a poľského premiéra Donalda Tuska.
      

Obe strany si vymenili názory na možnosti zlepšenia informovanosti európskej verejnosti o dianí na Ukrajine. Ukrajinský prezident si v tejto súvislosti posťažoval na snahy ruskej strany o šíreníe nepravdivých alebo zmanipulovaných informácií.
      

Poľský premiér využil príležitosť, aby vyjadril sústrasť v súvislosti s rastúcim počtom padlých príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl pri aktivitách v Luhanskej a Doneckej oblasti.
      

Ukrajinský prezident poďakoval i za prejavenú podporu poľskej strany a vyslovil sa za jej urýchlenie napríklad pri colnom odbavení zakúpených nepriestrelných viest.

 

19:48 - V utorok prebehnú rokovania vlády a separatistov, tvrdí Steinmeier

Na krízou sužovanej Ukrajine by podľa najnovšej dohody mali najneskôr v utorok prebehnúť rokovania medzi predstaviteľmi kyjevskej vlády a proruskými separatistami z východu krajiny. Počas pobytu v Jordánsku to dnes oznámil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.
      

Podľa jeho slov by sa tak malo stať formou videokonferencie jednotlivých strán zastúpených v tzv. kontaktnej skupine, vrátane predstaviteľov Ukrajiny, Ruskej federácie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) s predstaviteľmi separatistov. Bezprostredne po videokonferencii by malo na nemenovanom mieste dôjsť aj k priamym rokovaniam zainteresovaných strán, píše tlačová agentúra DPA.
      

Spomínaná dohoda vzišla podľa Steinmeierových slov z hodinového konferenčného telefonátu šéfov diplomacií Francúzska a Ukrajiny, Laurenta Fabiusa a Pavla Klimkina, ako aj šéfa administratívy ruského prezidenta Sergeja Ivanova. Cieľom rokovaní je dosiahnuť obojstranné prímerie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies