Situácia na Ukrajine: Putin prirovnal spôsob boj síl Kyjeva k nacistom

NETKY.SK • 29 August 2014, 13:54 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Putin prirovnal spôsob boj síl Kyjeva k nacistom

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok prirovnal spôsob boja ukrajinských vládnych síl pri mestách Doneck a Luhansk k nemeckým nacistom a ich okupácii Petrohradu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:34 - Putin prirovnal spôsob boj síl Kyjeva k nacistom

Putin sa tak vyjadril počas takmer dva a pol hodiny trvajúcej debaty s mládežou v rámci vzdelávacieho fóra Seliger konajúcom sa každoročne v Tverskej oblasti. Putin oblečený netradične v rifliach odpovedal na rôzne otázky prítomných mladých ľudí. Okrem iného uviedol, že "OSN nesmie byť nástrojom zahraničnej politiky USA a ich spojencov" a ponúkol aj vyjadrenie, že sa mu zdá, že "hocičo Američania urobia, skončí sa to ako Líbya či Irak". Publiku zároveň pripomenul, že Rusko je jadrová veľmoc a nemá strach pred nikým. Európskym lídrom zároveň vyčítal nedostatok "nezávislého myslenia".

 

"Malé dediny a veľké mestá obkľúčené ukrajinskou armádou, ktorá priamo zasahuje obytné zóny s cieľom zničiť infraštruktúru.. Je to smutné, no pripomína mi to udalosti z druhej svetovej vojny, keď nemeckí fašisti.. okupanti obkľúčili naše mestá ako Leningrad a priamo útočili na ne a ich obyvateľov. Celkom preto rozumiem silám sebaobrany na juhovýchode Ukrajiny, prečo to volajú vojensko-humanitárna operácia a aký je cieľ ich aktuálnych akcií - odraziť delostrelecké a bombardovacie systémy preč od miest, aby nemohli ubližovať ľuďom," povedal na fóre Putin, podľa ktorého je kríza na Ukrajine "tragédiou, keďže ukrajinský a ruský ľud sú prakticky jedným ľudom".

 

15:23 - Rakúsko prijme päť ťažko zranených civilistov z Ukrajiny

Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rezort diplomacie vo Viedni s tým, že prosbu Kyjeva tlmočil v telefonáte vo štvrtok večer ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin svojmu rakúskemu rezortnému kolegovi Sebastianovi Kurzovi.
      

Podľa slov šéfa ukrajinskej diplomacie niet na Ukrajine možností poskytnúť malej časti zranených civilistov adekvátnu terapiu. Kto z nich sa napokon ocitne v starostlivosti rakúskych lekárov, o tom sa rozhodne v spolupráci ukrajinských a rakúskych úradov za účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža.
      

O mieste, kde sa budú liečiť, sa zatiaľ nerozhodlo, v súčasnosti sa o tom ešte vedú rozhovory, uviedol rakúsky rezort zahraničných vecí.

obrazok

15:05 - Putin: Rusko musí byť pripravené reagovať na akúkoľvek agresiu voči sebe

 "Naši partneri musia pochopiť, že je lepšie sa s nami nezahrávať," uviedol počas návštevy mládežníckeho tábora pri jazere Seliger na rozhraní Tverskej a Novgorodskej oblasti.
      

Rusko bude pokračovať v rozvoji svojho jadrového potenciálu "nie aby niekoho ohrozovalo, ale aby sa cítilo bezpečne", zdôraznil.
      

Povedal, že pokračujúce ťaženie ukrajinskej armády voči povstaleckým mestám Doneck a Luhansk mu pripomína nacistické obliehania ruských miest z čias druhej svetovej vojny.
      

"Malé dediny a veľké mestá sú obkľúčené ukrajinskou armádou, ktorá priamo zasahuje obytné oblasti, aby zničila tamojšiu infraštruktúru."

 

13:54 - Rasmussen: Ruskí vojaci sa zapájajú do vojenských operácií na Ukrajine

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk predtým avizoval, že jeho vláda požiada parlament, aby zmenil doterajší neutrálny štatút krajiny a súhlasil s tým, aby sa začala uchádzať o vstup do NATO.
      

Rasmussen zároveň vyhlásil, že ruskí vojaci sa priamo zapájajú do vojenských operácií na ukrajinskom území, čo označil za otvorené porušenie suverenity a teritoriálnej celistvosti Ukrajiny.
      

"Napriek opakovanému neúprimnému popieraniu zo strany Moskvy je teraz jasné, že ruskí vojaci a zariadenia ilegálne prekročili hranicu na východe a juhovýchode Ukrajiny," vyhlásil šéf NATO.
      

Podľa jeho slov nejde o izolovanú operáciu, ale za súčasť "nebezpečných" snáh Kremľa o destabilizáciu Ukrajiny, ktoré trvajú už "mnoho mesiacov".

obrazok

13:30 - Putin vyzval Kyjev na mierové rokovania so separatistami

"Je potrebné prinútiť ukrajinské úrady, aby začala takého rozhovory, a nie o technických otázkach. Rokovania musia byť vecné," vyhlásil Putin počas návštevy mládežníckeho tábora pri jazere Seliger na rozhraní Tverskej a Novgorodskej oblasti.
      

Šéf Kremľa označil súčasnú ukrajinskú krízu za tragédiu a zdôraznil, že Rusi a Ukrajinci sú podľa jeho názoru "prakticky jedným ľudom".
      

Súčasne vyhlásil, že pokračujúce ťaženie ukrajinskej armády voči povstaleckým mestám Doneck a Luhansk mu pripomína nacistické obliehania ruských miest z čias druhej svetovej vojny.
      

"Malé dediny a veľké mestá sú obkľúčené ukrajinskou armádou, ktorá priamo zasahuje obytné oblasti, aby zničila tamojšiu infraštruktúru," uviedol Putin.

img

13:04 - Ukrajinská vláda odštartuje snahy o vstup do NATO

"Predkladáme ukrajinskému parlamentu návrh zákona o zrušení štatútu neúčasti v blokoch," povedal Jaceňuk, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.
      

Hlavnou prioritou zahraničnej politiky Kyjeva podľa Jaceňuka zostávajú snahy o členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Podľa nedávneho vyjadrenia predsedu ukrajinského parlamentu Oleksandra Turčynova by Ukrajina chcela vstúpiť do EÚ do piatich rokov.

img

11:20 - Obama pozval Porošenka do Bieleho domu

Biely dom vo štvrtok potvrdil, že americký prezident Barack Obama pozval svojho ukrajinského náprotivka Petra Porošenka na návštevu USA. Stať by sa tak podľa prezidentskej kancelárie malo 18. septembra. Podľa Američanov bude cieľom Porošenkovej návštevy "vyzdvihnúť záväzok k demokracii, nezávislosti a stability". Podľa Bieleho domu sa Obama "teší na debatu" so svojim ukrajinským kolegom o úsilí s cieľom nájdenia diplomatického riešenia krízy na Ukrajine ako aj "pokračujúcej americkej podpore ukrajinského boja za obranu svojej suverenity a územnej celistvosti".

 

Porošenko, prozápadný oligarcha, sa po víťazstve v májových voľbách stal novým prezidentom Ukrajiny. Po ujatí sa najvyššej funkcie nariadil spustenie tvrdej operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny, kde v apríli naplno vypuklo proruské povstanie. Počet obetí podľa aktuálnych informácií OSN presiahol počet 2500 a vypukla humanitárna katastrofa.

 

10:44 - Obama potvrdil, že Američania na Ukrajine nezasiahnu

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok označil aktuálny vývoj na Ukrajine za pokračovanie toho, čo sa na východe postsovietskej krajiny deje už niekoľko mesiacov. Šéf Bieleho domu zároveň odmietol označiť dianie na základe informácií o prítomnosti ruských vojakov za inváziu. Skonštatoval však, že Rusko podporuje, trénuje a financuje povstalcov a ruský prezident Vladimir Putin tak ignoruje možnosti na hľadanie diplomatického riešenia krízy. Spojené štáty sa však podľa jeho slov vojensky do situácie nezapoja. Obama zároveň potvrdil, že USA zatiaľ nemajú dotiahnutú stratégiu boja proti islamských extrémistom, ktorí kontrolujú veľké územia Iraku a terorizujú státisíce ľudí.

 

"Nepodnikneme vojenské akcie na vyriešenie ukrajinského problému. To, čo robíme, je mobilizácia medzinárodného spoločenstva v záujme vyvíjania tlaku na Rusko," povedal Obama, ktorý chce počas budúcotýždňovej prítomnosti v Európe uistiť spojencov o podpore Washingtonu. Americká vláda zároveň potvrdila, že Obama vo štvrtok hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a zhodli sa na potrebe zvážiť ďalšie sankcie voči Rusku.

 

img

 

10:38 - OSN: Ukrajinský konflikt si vyžiadal už takmer 2600 obet

Boje na východe Ukrajiny si od polovice apríla vyžiadali už najmenej 2593 životov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa OSN.
      

"Aktuálny počet (zabitých) je 2593, čo sa približuje číslu 3000, ak pripočítame 298 obetí letu (malajzijských aerolínií) MH17," povedal novinárom zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva, chorvátsky diplomat Ivan Šimonovič. Súčasne vyjadril znepokojenie nad tým, že na východe Ukrajiny možno pozorovať jasný trend nárastu obetí na životoch. 

 

Situáciou na Ukrajine sa dnes zaoberali aj veľvyslanci krajín NATO na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diplomati sa v priebehu dňa stretnú aj vyslancom Ukrajiny pri aliancii Ihorom Dolgovom, uviedla agentúra ITAR-TASS.  

 

08:43 - Obama pripustil uvalenie ďalších sankcií na Rusko

Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty a ich spojenci hľadajú spôsoby, ako rozšíriť ekonomické sankcie uvalené na Rusko po tom, ako Kyjev Moskvu obvinil z presunu ruských jednotiek na juhovýchod Ukrajiny. Obama to však odmietol označiť za inváziu.
      

Obama vysvetlil, že akcie na východnej Ukrajine, ktorých "sme svedkami posledný týždeň,""pokračovaním toho, čo sa deje už mesiace". Upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin ignoroval možnosti na hľadanie diplomatických riešení, ktoré by viedli k ukončeniu sporu. Sankcie uvalené na Rusko Spojenými štátmi a európskymi spojencami zasiahli ruskú ekonomiku, uviedol Obama a upozornil, že "existujú spôsoby, ako prehĺbiť alebo rozšíriť rozsah ich pôsobnosti" a dodal, že o týchto opatreniach chce rokovať so spojencami z NATO na budúci týždeň na summite vo Walese.
      

Na tlačovej konferencii vo Washingtone Obama uviedol, že Rusko zaplatí za "pokračujúci vpád" na Ukrajinu. "Tento pokračujúci ruský vpád na Ukrajinu prinesie Rusku len ďalšie náklady a dôsledky," varoval na tlačovej konferencii. Obama však jednoznačne vylúčil vojenskú akciu proti Rusku za jeho aktivity na Ukrajine. Súčasne však Rusko obvinil zo zodpovednosti za násilie na východe Ukrajiny, informovala agentúra AP. Rusko podľa neho vycvičilo a vyzbrojilo ozbrojených separatistov v oblastiach zasiahnutých násilnosťami.
      

Obama tiež vyhlásil, že rozhodnutia, ktoré Rusko prijíma, vedú k jeho izolácii. Vyjadril sa v tom zmysle, že Rusko si túto situáciu spôsobuje samo. Spresnil, že Rusko je teraz izolované viac ako v časoch studenej vojny.

 

07:55 - Ruský aktivista dostal za protest proti vojne na Ukrajine 15 dní väzenia

Moskovská polícia zadržala siedmich ľudí, ktorí v centre ruskej metropoly protestovali proti vojne na Ukrajine. Vo všetkých prípadoch išlo o individuálne akcie, uviedla agentúra UNIAN.
      

Spresnila, že zatknutého aktivistu hnutia Solidarita Dmitrija Monachova moskovský Tverský súd vo štvrtok odsúdil na 15 dní väzenia po tom, ako ho uznal vinným z kladenia odporu policajným zložkám. Vo štvrtok v Moskve polícia zadržala aj ďalších šiestich demonštrantov, ktorí ako jednotlivci protestovali proti vojne na Ukrajine. Ako uviedla agentúra UNIAN, policajti so všetkými spísali protokoly kvôli porušeniu nariadení o organizácii mítingov. Po spísaní protokolov ich polícia prepustila na slobodu.

 

07:26 - Rada bezpečnosti nesúhlasila s vyhlásením stanného práva

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá sa dnes v súvislosti s eskaláciou situácie na východe krajiny zišla v Kyjeve, nepodporila návrh na vyhlásenie stanného práva, informovala ruská agentúra RIA Novosti.
      

Hovorca SNBO Andrij Lysenko potvrdil, že vyhlásenie stanného práva kvôli vyhroteniu situácie na východe Ukrajiny bolo jednou z tém rokovania, ale jeho účastníci dospeli k záveru, že jeho vyhlásenie na Ukrajine by v súčasnej situácii nemalo zmysel. SNBO však prijala celý rad opatrení na posilnenie obranyschopnosti a nezávislosti krajiny, dodala RIA Novosti. 
      

Bolo napríklad prijaté rozhodnutie ohľadom využitia potenciálu ukrajinského zbrojného priemyslu, posilnenia bojových možností ukrajinských ozbrojených síl a ďalších bojových formácií, ako aj opatrenia na posilnenie počítačovej bezpečnosti Ukrajiny, spresnila ukrajinská agentúra UNIAN. SNBO nariadila ministrovi zahraničných vecí Pavlovi Klimkinovi, aby sa okamžite obrátil na krajiny, ktoré v roku 1994 podpísali Budapeštianske memorandum, a požiadal ich o konzultácie o situácii na Ukrajine. 
      

Námestník tajomníka SNBO Mychajlo Kovaľ uviedol, že SNBO sa so žiadosťou o pomoc obrátila aj na Bezpečnostnú radu OSN, OBSE, EÚ a NATO, ako aj k strategickým partnerom Ukrajiny, dodala RIA Novosti.

 

07:15 - Obama: Vpád na Ukrajinu prinesie Rusku len ďalšie náklady a dôsledky

Americký prezident Barack Obama dnes vo svojom vyhlásení k vývoju situácie na Ukrajine uviedol, že Rusko zaplatí za "pokračujúci vpád" na Ukrajinu.  "Tento pokračujúci ruský vpád na Ukrajinu prinesie Rusku len ďalšie náklady a dôsledky," varoval Obama na tlačovej konferencii.
      

Súčasne Rusko obvinil zo zodpovednosti za násilie na východe Ukrajiny, informovala agentúra AP. Rusko podľa neho vycvičilo a vyzbrojilo ozbrojených separatistov v oblastiach zasiahnutých násilnosťami. Obama tiež vyhlásil tiež, že rozhodnutia, ktoré Rusko prijíma, vedú k jeho izolácii. Vyjadril sa v tom zmysle, že Rusko si túto situáciu spôsobuje samo.  Obama dodal, že ukrajinský prezident Petro Porošenko na budúci mesiac navštívi washingtonský Biely dom. Kvôli eskalácii konfliktu na Ukrajine sa dnes večer zišla aj  Bezpečnostná rada OSN. Schôdzka sa konala na podnet Litvy. Účastníci rokovania vyjadrili znepokojenie zo situácie na Ukrajine, najmä USA, Francúzsko a Británia rozhodne odsúdili kroky Ruska voči Ukrajine. Na záver schôdzky jej účastníci nepodporili ruský návrh spoločného vyhlásenia.  
      

Veľvyslanci 28 členských krajín NATO a Ukrajiny budú rokovať o Ukrajine na mimoriadnom stretnutí v piatok, informovala dnes agentúra Reuters. Citovala predstaviteľa NATO, ktorý povedal, že o schôdzku požiadal Kyjev, ktorý obvinil Rusko, že jeho vojaci pomáhajú promoskovským separatistom na juhovýchode Ukrajiny. Ukrajina nie je členom NATO, ale spolupracuje s alianciou v rámci Komisie NATO-Ukrajina. NATO zverejnilo satelitné snímky, ktoré podporili jeho tvrdenie, že sa ruské bojové sily zapojili do vojenských operácií na Ukrajine, informovala tlačová agentúra DPA.

 

07:02 - V Rusku sa množia informácie o vojakoch padlých a zranených zrejme na Ukrajine

Už okolo 180 zranených, ktorých prepravili z Rostova na Done do Petrohradu, je v starostlivosti lekárov a zdravotníckeho personálu tamojšej Vojenskej lekárskej akadémie. Zranených, medzi ktorými prevažujú osoby s ukrajinskými pasmi a so zraneniami dolných končatín v dôsledku explózií mín a granátov, doplnili v 15. prevoze zranených v priebehu tohto týždňa aj 12 príslušníci 106. divízie ruských ozbrojených síl.
      

Informácie priniesla ruská televízia Dožď s odvolaním sa na svoje zdroje v radoch zdravotníckeho personálu a sprostredkovala ich aj poľská tlačová agentúra PAP. Zranení z bojov na východe Ukrajiny sú podľa informácií zdrojov TV Dožď prepravovaní do Petrohradu v dôsledku preplnenia nemocničných zariadení v Rostove a Volgograde.
      

Rada pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie dnes na svojej oficiálnej stránke informovala, že ďalšie správy o pohreboch ruských výsadkárov, ktorí slúžili v Rostovskej oblasti, prišli z Kubane, Dagestanu, Čečenska, ale aj Astrachanu, Stavropoľa a Magnitogorska. V úmrtných listoch zosnulých, medzi ktorými sú tak vojaci z povolania, ako aj vojaci prezenčnej služby, nefigurujú v rubrikách príčina smrti, okolnosti smrti alebo miesto smrti žiadne údaje. Rada sa vo veci obrátila na prokuratúru, ktorá však nereagovala podobne ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý sa v stredu obmedzil na konštatovanie, že tieto správy treba dôsledne preveriť, čo sa aj, ako poznamenal, deje.

 

06:52 - Ukrajina obnovuje povinnú vojenskú službu, branci nebudú slúžiť v oblasti bojov

Ukrajina obnoví od tohtoročnej jesene povinnú vojenskú službu, ale branci nebudú slúžiť v zóne konfliktu, kde vedie vojnu so separatistami. Rozhodla o tom dnes Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.
      

Rada, ktorú citovala tlačová agentúra Interfax, neuviedla, aká dlhá bude povinná vojenská služba, informovala agentúra Reuters. Vojenskú povinnosť na Ukrajine zrušil bývalý prezident Viktor Janukovyč, ktorého pouličné protesty donútili vo februári k úteku z krajiny. Povinnosť sa vzťahovala iba na mužov vo veku od 18 rokov, Janukovyč uprednostnil profesionálnu armádu, napísal Reuters.

 

06:43 - NATO: Aliancia bude mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine

Vyslanci 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie sa v piatok stretnú so zástupcom Kyjeva pri NATO na mimoriadnom rokovaní o situácii na východe Ukrajiny. Vo štvrtok o tom informoval nemenovaný predstaviteľ aliancie. Stretnutie sa uskutoční na žiadosť vlády v Kyjeve, ktorá obvinila Rusko z vyslania jednotiek na východ Ukrajiny. Tá síce nie je členom NATO, no stretnutia Komisie NATO-Ukrajina sa konajú pravidelne.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdil nasadenie ruských vojakov na východe krajiny, kde bojujú po boku separatistov. Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov. "Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov," vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO. Aj premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko uviedol, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Povedal, že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov.

 

06:35 - Separatisti súhlasia s Putinovým návrhom, žiadajú odovzdanie zbraní

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) podporilo návrh na vytvorenie humanitárnych koridorov pre ukrajinských vládnych vojakov, ktorí sa ocitli v obkľúčení jednotiek proruskej domobrany. Ako podmienku pre otvorenie koridorov však uviedli odovzdanie ťažkých zbraní a streliva vládnymi jednotkami. 
      

Vedenie DĽR tým chce zabrániť, aby ťažké zbrane boli neskôr použité proti domobrane. V rozhovore pre televíziu Rossija 24 to uviedol premiér DĽR Alexander Zacharčenko. Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval príslušníkov proruskej domobrany na východnej Ukrajine, aby otvorili humanitárny koridor a umožnili tak ukrajinským vojakom dostať sa z obkľúčenia. Informovala o tom v noci nadnes tlačová služba Kremľa.
      

"Vyzývam sily domobrany otvoriť humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí sa ocitli v obkľúčení, a predísť tak nezmyselným obetiam,...umožniť im bez prekážok opustiť oblasť bojov, odísť k ich rodinám, vrátiť ich matkám, ženám a deťom, poskytnúť urgentnú lekársku pomoc raneným v bojoch," uvádza sa podľa agentúry ITAR-TASS v Putinovom vyhlásení. Podľa agentúry RIA Novosti Putin dodal, že kvôli vojenským operáciám domobrany sa "mnoho ukrajinských vojakov a dôstojníkov ocitlo v obkľúčení, keď bojovali nie z vlastnej vôle, ale na rozkaz". Ako informovali ruské i ukrajinské médiá, v obkľúčení sa ocitli ukrajinské jednotky neďaleko Ilovajska v Doneckej oblasti, kde sú boje prakticky nepretržité. Ukrajinské jednotky majú veľké problémy so zásobovaním, vrátane dodávok jedla a vody, uviedla agentúra RIA Novosti. 
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko za vznik tejto situácie obvinil velenie dvoch plukov, ktoré opustili obranné pozície pod Ilovajskom. Podľa informácií Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) ukrajinská armáda stratila aj kontrolu nad mestom Novoazovsk, ako aj nad viacerými dedinami v priľahlých okresoch. Putin podľa RIA Novosti podčiarkol "očividnosť toho, že domobrana dosiahla významné úspechy v zastavení silovej operácie Kyjeva, ktorá predstavuje smrteľné nebezpečenstvo pre obyvateľov Donbasu a ktorá už spôsobila veľké straty na životoch v radoch civilistov".
      

Ruský prezident uviedol, že Rusko "je pripravené a poskytne humanitárnu pomoc obyvateľstvo Doneckej oblasti na východe Ukrajiny trpiacemu v dôsledku humanitárnej katastrofy". Ako pripomenula agentúra Reuters, Rusko pred týždňom vypravilo prvý konvoj s humanitárnou pomocou určenou pre Donbas. Vo svojom vyhlásení Putin súčasne vyzval ukrajinské vedenie "okamžite ukončiť vojenské operácie, zastaviť paľbu, začať rokovať s predstaviteľmi Donbasu a riešiť nahromadené problémy výlučne mierovými prostriedkami".

 

 

19:02 - Merkelová: Summit EÚ sa bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Rusku

Európska únia sa na mimoriadnom summite v Bruseli bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Ruskej federácii. V Berlíne to dnes večer v reakcii na eskaláciu situácie na Ukrajine oznámila nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.
      

"Chceme diplomatické riešenia, ani v tom nepoľavíme. Musíme však konštatovať, že sa veci v posledných dňoch opäť sťažili a zhoršili," cituje Merkelovej slová tlačová agentúra DPA. Šéfka nemeckej spolkovej vlády poukázala na dohody v rámci Európskej únie, v zmysle ktorých by sa malo v prípade ďalšej eskalácie na Ukrajine hovoriť o ďalších sankciách. V tejto súvislosti pripomenula správy o "zintenzívnenej prítomnosti ruských vojakov", nových nepokojoch a novom postupe. Lídri 28 členských krajín EÚ sa preto opätovne budú zaoberať otázkou sankcií. "Téma bude na programe rady," dodala.

 

img

 

19:00 - Ruskí aktivisti: Pri útoku na Ukrajine prišlo o život vyše 100 ruských vojakov

Vyše sto ruských vojakov zahynulo tento mesiac na východe Ukrajiny pri meste Snižne v Doneckej oblasti, keď kolónu ich vojenských áut plných munície zasiahla salva rakiet typu Grad. Ruskí vojaci tam pomáhali proruským separatistom v boji s ukrajinskými vojakmi, povedali dnes dvaja členovia ruskej Rady pre ľudské práva, poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina.
     

Ella Poľakovová a Sergej Krivenko sa odvolávajú na očitého svedka a príbuzných obetí. Podľa ich vyjadrenia "na kolónu ruských vojakov zaútočili rakety Grad a zomrelo vyše 100 ľudí. Došlo k tomu v meste Snižne v Doneckej oblasti" 13. augusta, informoval Krivenko telefonicky agentúru Reuters. Poľakovová údaj potvrdila s tým, že pri útoku zahynulo vyše sto ruských vojakov.
      

Pätnásť civilistov dnes zomrelo pri paľbe vo východoukrajinskom meste Doneck, uviedla správa mesta na svojej webovej stránke. Súčasnú situáciu označila za "veľmi napätú". Doneck je už dva týždne dejiskom intenzívnych bojov - ukrajinské vládne sily sa pokúšajú vytlačiť z priemyselného mesta proruských separatistov, ktorí vyhlásili Doneckú ľudovú republiku a usilujú sa o úniu s Ruskom.

 

18:05 - Grécko sa rozhodlo po zhoršení situácie uzavrieť konzulát v Mariupole

Grécky minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos nariadil uzatvorenie gréckeho konzulátu v ukrajinskom Mariupole. Informoval o tom dnes rezort diplomacie v Aténach, podľa ktorého je uzavretie zastupiteľského úradu dôsledkom zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. Mariupol je centrom gréckej kultúry v čiernomorskej oblasti. V regióne na juhovýchode Ukrajiny žije v súčasnosti podľa odhadov okolo 100.000 ukrajinských občanov gréckeho pôvodu. Úlohy gréckeho konzulátu v Mariupole by mal prevziať zastupiteľský úrad, ktorý otvoria v Dnepropetrovsku.

 

17:21 - Z Európy zaznieva znepokojenie a apely na Rusko: Stiahnite svoje tanky

Eskalácia situácie na Ukrajine vyvoláva veľké znepokojenie Európskej únie. Rusko by malo prestať s akýmikoľvek nepriateľskými aktivitami na hraniciach s Ukrajinou, vyhlásila dnes v Bruseli hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. To sa, prirodzene, týka aj pohybu zbraní, vojenskej výstroje a príslušníkov ozbrojených síl z Ruskej federácie na Ukrajinu, konštatovala.

 

Britský premiér David Cameron dnes v Londýne vyzval Rusko na stiahnutie tankov z ukrajinského územia a varoval Moskvu pred ďalšími dôsledkami, ak sa nepodarí nájsť politické riešenie krízy na Ukrajine. Predseda britskej vlády súčasne podčiarkol, že nestačí zúčastniť sa na rokovaniach v Minsku, ak paralelne rolujú cez rusko-ukrajinskú štátnu hranicu tanky, čo by malo neodkladne patriť minulosti.

 

Nemecká spolková vláda je podľa slov svojho splnomocnenca pre Rusko Gernota Erlera "hlboko znepokojená" najnovším vývojom v ukrajinskej kríze. Nádeje, ktoré sa vkladali do minskej schôdzky prezidentov Ruska a Ukrajiny, Vladimira Putina a Petra Porošenka, sa nenaplnili, priznal nemecký sociálny demokrat vo vysielaní Hesenského rozhlasu. Súčasne vyjadril názor, že najvyšší ruský predstaviteľ je zrejme pripravený "aj na maximálne politické riziko", aby zabránil vojenskej porážke proruských separatistov.

 

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil kroky Ruska na východe Ukrajiny za agresiu, ktorou Moskva vyvolala najvážnejšiu krízu v Európe za posledné desaťročia. Stanovisko Poľskej republiky k najnovšiemu vývoju vypracujú podľa slov šéfa tamojšej diplomacie v priebehu nasledujúcich hodín. "Tu nie sú potrebné tvrdé slová, ale činy, ba najlepšie by bolo, ak by celé medzinárodné spoločenstvo ohlásilo svoje zasiahnutie," dodal Sikorski, ktorý je jedným z uchádzačov o post nástupcu Catherine Ashtonovej na čele európskej diplomacie.

 

17:18 - Porošenko: Situácia na východe Ukrajiny je ťažká, no nie je dôvod na paniku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že situácia v oblasti konfliktu na východe krajiny je mimoriadne zložitá, avšak "dostatočne kontrolovaná". "Úprimne povedané, situácia je samozrejme veľmi ťažká a nikto ju nebude zľahčovať, avšak je dostatočne kontrolovaná na to, aby sme nepodliehali panike a zachovali si chladnú hlavu, zdravý rozum," citovala Porošenka agentúra Ukrinform.

      

Porošenko pred zasadnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany, zvolanom po obsadení strategického mesta Novoazovsk Ruskom podporovanými separatistami, dodal, že ruské jednotky prišli "na záchranu" vzbúrencov po predošlých úspechoch ukrajinských síl.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies