Situácia na Ukrajine: Separatisti obsadili policajné veliteľstvo v Donecku!

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 16:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti obsadili policajné veliteľstvo v Donecku!

LUHANSK/SLOVJANSK - Príslušníci "domobrany" samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny v noci na dnes oznámili, že zostrelili stíhacie lietadlo Su-27 ukrajinskej armády, informovala agentúra ITAR-TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:39 - Ruský premiér: Návrat k mierovým rokovaniam na Ukrajine bude ťažký

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes povedal, že oživenie rokovaní o mieri na Ukrajine "bude oveľa ťažšie" po tom, ako Kyjev nepredĺžil prímerie na východe krajiny, kde bojuje s promoskovskými separatistickými povstalcami.
      

"Ukončením prímeria urobil (ukrajinský) prezident (Petro) Porošenko významnú chybu. Prinesie to ďalšie obete na životoch. A teraz za to ponesie osobnú zodpovednosť," citovala Medvedeva agentúra Reuters. 
      

"Bude oveľa ťažšie oživiť rozhovory. To sú pravidlá vojny," napísal na svojej stránke na Facebooku. Hovoril o rozhovoroch medzi oboma stranami konfliktu na Ukrajine.

 

18:14 - Pri útokoch povstalcov zahynuli štyria vojaci

Ukrajinská armáda uskutočnila viac než stovku útokov na povstalecké pozície, pričom vytlačila proruských separatistov z troch dedín na východe krajiny. Pri akciách zahynuli štyria vojaci, informovali v stredu armádne zdroje. Boje a východe Ukrajiny sa opäť vystupňovali po skončení opakovane porušovaného 10-dňového prímeria, ktoré vypršalo v pondelok. Prezident Petro Porošenko ako podmienku ďalších mierových rokovaní stanovil odzbrojenie a odovzdanie hraničných priechodov, čo sa však nestalo a násilie preto pokračuje. Podľa hovorcu Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrija Lysenka zomreli traja vojaci pri povstaleckých útokoch na vojenské vozidlá a kontrolné stanovištia, desať ďalších utrpelo zranenia. Federálni pohraničníci navyše oznámili, že jeden pohraničník zomrel na hraničnom priechode Novoazovsk v Doneckom regióne, keď sa dostal pod paľbu separatistov. Celkovo si už konflikt od apríla vyžiadal viac než 400 ľudských životov.

 

img

 

16:36 - Rusko chce vydať bankovku venovanú Krymu

Rusko plánuje vydať bankovku venovanú Krymu. Uviedol to viceguvernér ruskej centrálnej banky Georgij Luntovskij. "Plánujeme vydať bankovku venovanú Krymu, pričom to bude bankovka, ktorá bude mať hodnotu, ktorá sa už objavuje v obehu,“ povedal Luntovskij. Zároveň dúfa, že bankovka by mohla vyjsť do konca tohto roku, ďalšie podrobnosti však neuviedol. Nie je zatiaľ jasné, ako by mala bankovka vyzerať.

 

16:16 - Eustream ukončil procedúru Open Season pre plynovod Vojany-Užhorod

Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, ukončil vyhodnocovanie procedúry Open Season. V rámci zisťovania záujmu trhu o prepravné kapacity na Ukrajinu cez plynovod Vojany-Užhorod svoj záväzný záujem o prepravu plynu na Ukrajinu predložilo Eustreamu viacero zákazníkov. Informoval o tom dnes hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.
      

Eustream podľa neho vyhodnotil procedúru Open Season ako úspešnú. Výsledky potvrdili záujem trhu o využitie prepravnej kapacity plynovodu Vojany-Užhorod smerom na Ukrajinu. Na základe úspešných výsledkov Open Season pokračuje Eustream v implementácii memoranda o porozumení a sprevádzkovaní plynovodu Vojany.
     

 Pripomenul zároveň, že procedúra Open Season bola spustená 26. mája 2014 v súlade s memorandom o porozumení podpísaným medzi spoločnosťou Eustream a ukrajinským Ukrtransgazom 28. apríla 2014 v Bratislave v prítomností premiérov oboch krajín a vysokých predstaviteľov Európskej komisie. Registrovaní účastníci sa mohli uchádzať o prepravné kapacity na Ukrajinu do 27. júna 2014.

 

14:47 - Ukrajina pátra po Carjovovi, Rusko vydalo zatykač na Kolomojského

Ukrajina vyhlásila medzištátne pátranie po lídrovi Olehovi Carjovovi, ktorý je lídrom ukrajinského separatistického hnutia Juhovýchod a bol nedávno zbavený funkcie poslanca ukrajinského parlamentu. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.
      

Proti Carjovovi sa na Ukrajine vedie niekoľko vyšetrovaní, najmä v súvislosti s podnecovaním separatizmu.
      

Ukrajinský parlament 3. júna hlasovaním schválil návrh na odňatie poslaneckého mandátu Carjovovi a dal súhlas na jeho vzatie do väzby. 

 

14:15 - Jaceňuk: Ukrajina môže čeliť núdzovému stavu na energetickom trhu

Ukrajinská vláda predloží vo štvrtok v parlamente návrh zákona o možnom vyhlásení stavu núdze na "energetickom trhu", povedal v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Zatiaľ nie je jasné, čo bude tento zákon obsahovať ani aký bude mať vplyv na energetický sektor. "Dúfam, že koalícia (v parlamente) podporí návrh zákonov, ktoré sú na programe. Hovoríme v prvom rade o možnom vyhlásení stavu núdze na energetickom trhu," povedal premiér. "Vo štvrtok by sa malo o zákone hlasovať," dodal Jaceňuk.

 

09:51 - Parubij v NATO vyzval na vytvorenie protiputinovskej koalície

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij upozornil, že v prípade, že sa Rusku podarí zrealizovať svoje zámery na Ukrajine, jej ďalších cieľom bude Pobaltie, ako aj Bielorusko a Kazachstan. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.
      

V relácii Sloboda slova televízie ICTV Parubij zdôraznil, že zámer ruského prezidenta Vladimira Putina vytvoriť "ruský svet" je "globálnou výzvou". Práve preto šéf SNBO podľa vlastných slov na pôde centrály NATO v Bruseli vyzval vytvoriť "protiputinovskú koalíciu".
      

"Musíme ho zastaviť dnes, lebo ak ho nezastavíme dnes, jeho diverzanti sa môžu zajtra objaviť hocikde," upozornil Parubij. Ochranu svojho územia označil Parubij za "taktický cieľ". Zastavenie Putina v "jeho maniackych ideách obnovy ruského sveta, keď sa nezastaví pred ničím", považuje Parubij za "globálny, civilizačný cieľ".
      

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok zopakoval, že Rusko bude aj naďalej "energicky brániť" práva ruských krajanov v zahraničí. Na stretnutí so špičkovými ruskými diplomatmi vyhlásil, že "Západom vyprovokované udalosti na Ukrajine sú skoncentrovaným vyjadrením politiky zdržiavania Ruska a pokusom vytvoriť v blízkosti jeho hraníc ohnisko napätia".
      

V súvislosti so začiatkom krízy na Ukrajine dodal, že Moskva nemohla nechať obyvateľov Krymu a Sevastopola napospas militantne naladeným nacionalistom a radikálom. Rusko rovnako nemohlo pripustiť, aby do Sevastopola, ktoré je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, vstúpili vojská NATO, čím by sa "kardinálne zmenila rovnováha síl v oblasti Čierneho mora".

 

09:20 -  Separatisti obsadili policajné veliteľstvo v Donecku

Východoukrajinskí separatisti sa v utorok zmocnili sídla oblastného ministerstva vnútra v meste Doneck, kde obnovili boje iba niekoľko hodín po vyhlásení prezidenta Petra Porošenka o ukončení 10-dňového prímeria. Mnohé ulice v miliónovej metropole boli počas dňa pusté a ozývala sa v nich paľba, pričom nebolo jasné, prečo si povstalci vybrali za cieľ práve budovy, odkiaľ je riadená oblastná polícia. Tá s nimi totiž doteraz udržiavala pokojné vzťahy, hoci oficiálne sa naďalej zodpovedá Kyjevu. Tlačová agentúra Interfax zverejnila vyjadrenie hovorcu doneckých proruských separatistov Sergeja Kavtaradzeho, podľa ktorého za útokom stoja ozbrojenci zo susednej Luhanskej oblasti.

 

Podľa spravodajcu agentúry AP ozbrojenci komplex oblastného ministerstva po asi päťhodinovej prestrelke obsadili, ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov však tvrdil, že vládnym silám sa útok podarilo odraziť. Pred budovami údajne ležalo telo policajta v civile, zatiaľ čo vystrašení obyvatelia utekali z miest, kde sa strieľalo. 

 

Vládne sily obnovili v utorok zásahy proti separatistom na východe Ukrajiny, pričom sa podľa predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova zamerali na "základne a kontrolné stanovištia teroristov". Prezident Porošenko ešte v pondelok večer oznámil, že nestále prímerie nepredĺži, keďže druhá strana podľa neho nemá záujem o mierové rokovania. Ukrajinská vláda uviedla, že počas prímeria zahynulo takmer 30 príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

 

09:03 - Sankcie zastavili rast ruského hospodárstva, tvrdí MMF

Západné sankcie proti Rusku viedli k zastaveniu hospodárskeho rastu a zmrazeniu investícií. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF) v správe o stave ruskej ekonomiky. Zároveň varoval, že sankcie by mohli Rusko zatlačiť do hospodárskej izolácie. Fond potvrdil odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska v tomto roku na úrovni 0,2 %, upozornil však, že aj bez eskalácie ukrajinskej krízy môže byť skutočný výsledok horší. V Rusku klesajú spotreba a investície, kurz rubľa je pod tlakom a z krajiny uniká kapitál, upozornil fond. Podľa MMF tiež hrozí, že Rusko odloží reformnú agendu a dôraz presunie na ekonomickú sebestačnosť namiesto integrácie so zvyškom sveta.


Západné krajiny v reakcii na obsadenie ukrajinského Krymu Rusko zaviedli proti Moskve sankcie v podobe zákazu vycestovania a zmrazenia majetku. Na zozname sankcionovaných osôb sa nachádzajú aj ľudia z najbližšieho okruhu prezidenta Vladimira Putina. Ten už vyzval ruských podnikateľov, aby svoje majetky previedli domov a znížili závislosť na západných finančných trhoch. Za prvých päť mesiacov Rusko opustil kapitál v objeme 80 mld. USD a ruský rubeľ voči doláru stratil 10 % svojej hodnoty, uviedla agentúra Reuters. 

 

06:49 - Lavrov varuje pred novým krviprelievaním na Ukrajine

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval na zastavenie vojenskej operácie proti separatistom na východe Ukrajiny, pričom varoval pred "novým kolom krviprelievania". Vyjadril sa tak v utorok telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom John Kerry. "Lavrov zdôraznil, že rozhodnutie (ukrajinského) prezidenta Petra Porošenka nepredĺžiť prímerie rozpúta nové kolo krviprelievania s nepredvídateľnými dôsledkami pre ukrajinský štát," uvádza sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničia. Podľa jeho údaj Kerry uistil o snahách Washingtonu nájsť mierové riešenie konfliktu, pripustil však, že majú rozdiele názory na prístupy, ako to dosiahnuť.


Ukrajinské vládne sily obnovili od utorka bojové operácie proti proruským separatistom potom, čo prezident Porošenko oznámil skončenie prímeria. Prezident čelil tlaku zo strany svojej vlády, podľa ktorej armáda utrpela počas 10-dňového prímeria značné straty, keď pri útokoch povstalcov zahynulo najmenej 27 vojakov. 

 

img

 

06:45 - MInistri Ruska a Ukrajiny budú v stredu rokovať o kríze na schôdzke v Berlíne

Ministri zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa v stredu stretnú v Berlíne, aby sa pokúsili presadiť mierové iniciatívy na vyriešenie krízy na Ukrajine. S odvolaním sa na francúzsky diplomatický zdroj o tom informovala agentúra Reuters.
      

Stretnutie "nemá presný cieľ". "Je to príležitosť pracovať na mierových snahách, ale nechceme vzbudzovať očakávania," povedal dnes zdroj.
      

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že minister Sergej Lavrov podporil myšlienku stretnúť sa 2. júla so svojím francúzskym kolegom Laurentom Fabiusom a ukrajinským ministrom Pavlom Klimkinom, keď dnes večer telefonoval s nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

 

 

06:40 - Luhanská domobrana oznámila zostrelenie lietadla vládnych síl

Príslušníci "domobrany" samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny v noci na dnes oznámili, že zostrelili stíhacie lietadlo Su-27 ukrajinskej armády, informovala agentúra ITAR-TASS.

 

Dvaja piloti lietadla sa podľa správy katapultovali a vojaci LĽR pri pátraní po nich prehľadávali terén neďaleko dediny Luhanskaja, kde stroj predtým údajne odpálil strelu.
      

Ukrajinské vládne sily v utorok obnovili aktívnu fázu protiteroristickej operácie (ATO) na východe krajiny po rozhodnutí prezidenta Petra Porošenka o ukončení desaťdňového prímeria.
      

Po bojových operáciách ostalo bez elektriny celé mesto Slovjansk a časti neďalekého mesta Kramatorsk v susednej Doneckej oblasti, informovala v utorok neskoro večer regionálna distribučná spoločnosť DTEK Doneckoblenergo. Obnovenie poškodeného zariadenia bolo podľa nej nemožné vzhľadom na prebiehajúce boje, uviedol ITAR-TASS.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies