NAŽIVO Nepokoje v Kyjeve prerastajú do občianskej vojny: Hlásia 26 obetí!

NETKY.SK • 19 Február 2014, 16:36 • 2 min
NAŽIVO Nepokoje v Kyjeve prerastajú do občianskej vojny: Hlásia 26 obetí!

KYJEV - Ukrajinská polícia v stredu opätovne zasiahla proti protivládnym demonštrantom v hlavnom meste Kyjev. Počet obetí vzájomných stretov sa zvýšil na 26.

slovakia

left justify in out

 

Ako informovala agentúra UNIAN, zásahové jednotky dnes skoro ráno tesnejšie zovreli obkľúčenie kyjevského Námestia nezávislosti, ktoré je dostupné už len jednou ulicou. UNIAN predpokladá, že cieľom operácie je úplné odrezanie Majdanu od zvyšku mesta.

Domobrana, ktorá sa na námestí sformovala počas dvoch mesiacov protivládnych mítingov, bráni "svoje" územie barikádami z kusov dreva a pneumatík, ktoré podpaľuje.

 

Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty. Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004. 

 

Vyhlásenie prímeria, ktoré s cieľom uchrániť ľudské životy žiadali na nočných rokovaniach s prezidentom Viktorom Janukovyčom opoziční lídri, sa nepodarilo dosiahnuť. Informovala dnes tlačová služba opozičnej strany Vlasť. Jej líder Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im"fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu".


"Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční lídri zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.  

 

Podľa lídra opozičnej strany UDAR Vitalija Klička reaguje Janukovyč na vzniknutú situáciu neadekvátne, keď nepristúpil na prímerie.

 

V prejave k národu, ktorý sa objavil v noci nadnes na webovej stránke, Janukovyč upozornil, že budúce generácie súčasným lídrom neodpustia, ak zničia štát. Vyhlásil, že sa ho "snažia dotlačiť k použitiu sily" pri riešení súčasnej politickej krízy, zatiaľ čo on naďalej uprednostňuje hľadanie kompromisu prostredníctvom dialógu. Janukovyč kritizoval opozíciu, že napriek ústretovosti vlády v podobe schválenia dvoch amnestií pre účastníkov protivládnych protestov, vyzvala radikálnu časť svojich sympatizantov, aby prišli na Majdan ozbrojení. Apeloval preto na predstaviteľov opozície, aby sa dištancovali od radikálnych živlov. Varoval ich, že ak neuposlúchnu, "bude sa s nimi rozprávať inak". 


 

K novému útoku polície došlo potom, ako prezident Viktor Janukovyč obvinil lídrov opozície z najsilnejších násilností od vypuknutia nepokojov. Po neúspešných nočných rokovaniach
ich vyzval, aby sa dištancovali od radikálnych síl. Rusko obvinilo opozičných lídrov zo snahy "násilne prevziať moc". Polícia v noci z utorka na stredu zasiahla proti demonštrantom vodnými delami, viacero stanov na centrálnom kyjevskom námestí zapálila. 


Opozícia sa stala terčom Janukovyčovej kritiky aj za to, že v parlamente namiesto rokovania o zákonoch, ktoré "by zmenili Ukrajinu", v utorok zablokovali tribúnu a nedovolili poslancom pracovať. 

Kyjevská radnica dnes informovala, že doprava v meste, najmä v jeho centre, bude obmedzená. Nebude premávať ani metro. Okrem toho radnica vyzvala majiteľov obchodov a zariadení v centre mesta, aby dnes svoje prevádzky neotvárali.

 

 

 

 

 

Rusko v stredu vyzvalo lídrov ukrajinskej opozície, aby zastavili krviprelievanie. Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že využije všetok svoj vplyv na opätovné nastolenie pokoja vo svojom "priateľskom bratskom štáte". "Ruská strana žiada lídrov opozície, aby zastavili krviprelievanie a okamžite obnovili dialóg so zákonnými úradmi bez ultimát a hrozieb," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého je Ukrajina pre Rusko nielen strategickým partnerom, ale aj bratskou krajinou. 

 

Situáciou na Ukrajine sa budú vo štvrtok mimoriadne zaoberať aj ministri zahraničných vecí všetkých 28 členských štátov Európskej únie (EÚ). Na stole bude aj otázka prípadného zavedenia sankcií.

 

 

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona