Situácia na Ukrajine: Lysenko: Po dobytí Horlivky sa vládnym silám otvára cesta na Doneck

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 18:35 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Lysenko: Po dobytí Horlivky sa vládnym silám otvára cesta na Doneck

DONECK - Ukrajinské vládne sily sa dnes priblížili k mestu Doneck, keď dobyli mesto Horlivka ležiace severne od metropoly oblasti, ktorá je už niekoľko týždňov dejiskom bojov medzi vládnou armádou a proruskými separatistami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:01 - Interpol vydal zatykač na šéfa Pravého sektora Jaroša

Interpol vydal medzinárodný zatykať na lídra ukrajinského extrémistického zoskupenia Pravý Sektor Dmytra Jaroša. Organizácia združujúca policajné zbory po celom svete tak urobila na žiadosť Ruska, informuje v sobotu spravodajský portál Kyiv Post. Jaroša podozrievajú z teroristických aktivít a "navádzaniu na extrémistické zločiny prostredníctvom masových médií".

 

Štyridsaťdvaročný Ukrajinec sa stal známym počas masových protestov za zosadenie vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve. Príslušníci Pravého sektora pod jeho vedením vtedy proti príslušníkom zásahových síl bojovali aj s pomocou bômb a zápalných fliaš, takzvaných molotovových kokteilov. Rusi organizáciu podozrievajú z napojenia na extrémistické a fašistické hnutia.

 

17:55 - Lysenko: Po dobytí Horlivky sa vládnym silám otvára cesta na Doneck

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko na dnešnom brífingu v Kyjeve spresnil, že dobytím Horlivky sa vládnym silám "otvára priama cesta k metropole Donbasu - mestu Doneck".   
      

Agentúra AP s odvolaním sa na vlastného spravodajcu informovala, že diaľnica severne od Donecka je zablokovaná proruskými silami a v celej priľahlej oblasti možno registrovať delostreleckú paľbu.
      

Agentúra Reuters uviedla, že vládne jednotky nasadené do protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny donútili proruských separatistov, aby sa z vidieka stiahli do veľkých miest - okrem Donecka aj do Luhanska, ktorý je od jari jednou z bášt odporu voči kyjevskej vláde.  
      

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili po tom, ako sa v tejto oblasti minulý štvrtok za zatiaľ neobjasnených okolností zrútilo malajzijské dopravné lietadlo s 298 osobami na palube. 
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes pri vyznamenávaní príslušníkov Národnej gardy zopakoval, že "na východe Ukrajiny nie je občianska vojna, ale vládne sily tam bojujú so zahraničnými žoldniermi". 
      

"Toto je skutočný boj za nezávislosť Ukrajiny, za územnú celistvosť Ukrajiny, za nezávislosť Ukrajiny," uviedol Porošenko, oblečený v maskovacej uniforme. "Toto nie je vnútorný konflikt, to Ukrajina bráni svoje územie pred zahraničnými žoldniermi, pred banditmi a teroristami," vyhlásil. Okrem toho opäť obvinil Rusko, že v blízkosti východných hraníc Ukrajiny naďalej sústreďuje svoje jednotky.

 

15:50 - Za krízu na Ukrajine nesú zodpovednosť aj USA

Časť zodpovednosti za krízu na Ukrajine nesú podľa Ruska aj Spojené štáty. "USA pokračujú vo vyvíjaní tlaku na Kyjev, aby uskutočňoval násilnú represiu voči proruskému obyvateľstvu," uvádza sa v najnovšom stanovisku ruskej diplomacie zverejnenom v sobotu. Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu podľa Moskvy "nesie časť zodpovednosti tak za vnútorný konflikt na Ukrajine, ako aj za jeho vážne dôsledky".

 

Kremeľ týmito slovami reagoval na vyhlásenia Bieleho domu, podľa ktorého je ruský prezident Vladimir Putin osobne nepriamo vinný zo zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou. Dôvodom má byť fakt, že Putin vyzbrojuje proruských ukrajinských separatistov. Práve tí podľa spravodajských informácií amerických tajných služieb stoja za celou tragédiou.

 

14:35 - Zastrelili starostu centrálneho mesta Kremenčuk

Starostu centrálneho ukrajinského 220-tisícového mesta Kremenčuk v sobotu zastrelili neznámi páchatelia, informovalo ministerstvo vnútra v Kyjeve.Zavraždeným politikom je Oleh Babajev, ktorý v minulosti podporoval protesty proti dnes už zosadenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Ozbrojenci na neho vypálili tri strely z pištole vybavenej tlmičom v čase, keď sa nachádzal vo svojom aute. "Podporoval aktivistov, ktorých chcela miestna polícia aj prokurátor uväzniť," napísal o Babajevovi na svojom Facebooku poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

 

Ozbrojenci v noci z piatka na sobotu s pomocou granátometu zaútočili aj na dom primátora 800-tisícového Ľvova Andrija Sadovija. V tom čase sa však vo svojom príbytku nenachádzal. "S najväčšou pravdepodobnosťou tieto zločiny spolu nesúvisia," uviedol Geraščenko.

 

12:31 - EÚ: Terčom najnovších sankcií voči Rusku aj šéf FSB

Európska únia sa v piatok dohodla na rozšírení sankcií voči Rusku pre podozrenia, že hrá rozhodujúcu úlohu v kríze na Ukrajine. Sankcie sa však opäť netýkajú dvoch najkľúčovejších sektorov ruskej ekonomiky - technologického a plynárenského. Brusel sa rozhodol uvaliť zákaz cestovania do únie šéfovi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorá je nástupkyňou sovietskej KGB. Týka sa to aj samotného riaditeľa spravodajskej agentúry Alexandra Bortnikova a šéfa parlamentného výboru pre zahraničné tajné služby Michaila Fradkova. Okrem zákazu cestovania budú obaja čeliť aj zmrazeniu účtov vedených v členských štátoch EÚ.

 

Medzi predstaviteľmi postihnutých sankciami sú aj ďalší vysoko postavení Rusi. Patrí medzi nich šéf ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev alebo čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý pred časom verbálne podporil anexiu Krymu k Rusku. 

 

Na najnovších sankciách sa dohodli veľvyslanci pri EÚ zo všetkých 28 členských štátov. Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy požiadal lídrov jednotlivých krajín únie, aby ambasádorov splnomocnili pri schvaľovaní tohto návrhu s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu mimoriadnemu summitu. Proces by mali formálne zavŕšiť v utorok. 

 

Vystupňovanie sankcií má byť odpoveďou na správanie Ruska v konflikte na východnej Ukrajine po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý týždeň vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami.

 

12:23 - Rusko: Sankcie EÚ ohrozia spoluprácu ohľadne bezpečnostných otázok

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že dodatočné sankcie, uvalené Európskou úniou kvôli úlohe Moskvy v ukrajinskej kríze, budú len prekážkou v spolupráci na poli bezpečnostnej problematiky.
     

"Dodatočný sankčný zoznam je priamym dôkazom toho, že štáty Európskej únie sa vydali smerom úplného utlmenia spolupráce s Ruskom ohľadne otázok týkajúcich sa medzinárodnej a regionálnej bezpečnosti," uvádza rezort ruskej diplomacie v oficiálnom komuniké.
      

Európska únia v sobotu pridala na zoznam svojich sankcií ohľadne krízy na Ukrajine mená 15 Rusov a Ukrajincov a 18 organizácií. Fyzické osoby sú postihnuté zákazom cestovania a zmrazením bankových aktív a organizácie zmrazením aktív. 

 

10:43 - Ruských vyšetrovateľov zasiahla mínometná paľba z Ukrajiny

Moskva 26. júla (TASR) - Tím vyšetrovateľov z Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SK) sa v piatok dostal pod mínometnú paľbu z ukrajinskej strany hraníc, oznámil v noci nadnes podľa agentúry RIA Novosti hovorca výboru Vladimir Markin.
      

Tím prišiel do dediny Primiussk v Rostovskej oblasti vyšetrovať predošlé ostreľovanie ruského územia z Ukrajiny. "Zjavne len nedostatočný výcvik ukrajinských vojakov a včasné stiahnutie vyšetrovateľov pod ochranu obrnených vozidiel prekazilo strelcom uskutočniť svoj zámer," domnieva sa Markin. "Na pracovníkov SK bolo vystrelených dovedna 47 mínometných granátov pravdepodobne 82-milimetrového kalibru. Ďalšia vlna 32 mínometných granátov zasiahla tú istú oblasť neskoršie," sumarizoval predstaviteľ ruského Vyšetrovacieho výboru.
      

Tento mesiac pozvala Moskva pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európu (OBSE), aby zhodnotili a posúdili situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, ktoré sa v poslednom čase už viackrát stali terčom ukrajinského delostreleckého a mínometného ostreľovania. Pri predchádzajúcom incidente podobného druhu zomrel v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti, hraničiacom s východnou Ukrajinou, jeden civilista a dvaja ďalší utrpeli zranenia. Moskva odsúdila tieto útoky a vyhlásila, že takéto provokácie by mohli mať "nezvrátiteľné následky", píše RIA Novosti.

 

07:45 - OBSE: Pozorovateľov na východnej Ukrajine budú podporovať bezpilotné lietadlá

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) plánuje podporiť misiu svojich pozorovateľov na východnej Ukrajine bezpilotnými lietadlami. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. 
      

OBSE prostredníctvom tendra, ktorý sa uzavrel v piatok, vyzvala spoločnosti, aby ponúkli "kompletné riešenie na dodanie služieb bezpilotných lietadiel bez zbraňových systémov". Hovorkyňa OBSE pred DPA potvrdila, že predseda organizácie Didier Burkhalter plán na nasadenie bezpilotných strojov v ukrajinsko-ruskom pohraničí prekonzultoval s predstaviteľmi oboch týchto krajín a dostal od nich pozitívnu spätnú väzbu. 
      

Lietadlá by podľa technickej špecifikácie tendra mali byť schopné zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov identifikovať pohybujúce sa objekty a poznávacie značky automobilov. OBSE vo štvrtok oznámila, že v čo najkratšom čase vyšle na krátky úsek rusko-ukrajinských hraníc svojich neozbrojených pozorovateľov. Skupina 16 pozorovateľov bude pôsobiť na dvoch ruských hraničných priechodoch, ktoré ležia neďaleko ukrajinského mesta Luhansk. Podľa vyjadrení diplomatov ide o opatrenie zamerané na vybudovanie dôvery. Proti plánom vyslať na rusko-ukrajinské hranice misiu so širšou pôsobnosťou sa údajne postavila Moskva. 

 

07:15 - EÚ uvalila sankcie na šéfov ruských tajných služieb aj na čečenského vodcu

Európska únia dnes oznámila, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine uvalila sankcie na viacero popredných predstaviteľov Ruskej federácie, vrátane šéfov tajných služieb a čečenského prezidenta, uviedla agentúra Reuters. 
     

Veľvyslanci krajín EÚ už vo štvrtok súhlasili s rozšírením sankčného zoznamu o ďalších 15 osôb a 18 spoločností a organizácií, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú krízu na Ukrajine a ohrozovanie jej územnej celistvosti.
      

Konkrétne mená však bezprostredne po rozhodnutí diplomatov neboli známe; oficiálne ich zverejnili až dnes v Úradnom vestníku EÚ. Medzi fyzickými alebo právnickými osobami z Ruska alebo Ukrajiny, ktoré najnovšie pribudli na zoznam, je aj riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov a šéf Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Michail Fradkov. 
      

Podľa agentúry ITAR-TASS EÚ zahrnula do zoznamu aj proruského prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova, tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Nikolaja Patruševa, jeho zástupcu Rašida Nurgalijeva a stáleho člena rady Borisa Gryzlova. Na čiernu listinu pribudlo i viacero činiteľov samozvaných republík, ktoré vyhlásili povstalci na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. EÚ tiež postihla sankciami deväť firiem a deväť štátnych a verejných organizácií, medziinými štátne orgány povstaleckých republík a krymské prístavy Sevastopol a Kerč. 
     

Na "ukrajinskom" sankčnom zozname EÚ by od dnešného dňa malo celkovo figurovať už 87 osôb a 20 subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné reštrikcie, rozhodnutie o zmrazení prípadných vkladov v európskych bankách a v prípade firiem aj zákaz obchodovania s európskymi spoločnosťami. Krajiny EÚ okrem toho rokujú aj o nových sankciách zameraných na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky; tie však budú schválené najskôr na budúci týždeň.

 

img

 

07:00 - Pentagón: Rusko sa chystá dodávať separatistom modernejšie raketomety

Pentagón dnes vyhlásil, že presun viachlavňového raketometu veľkého kalibru z Ruska k separatistom na východe Ukrajine môže byť každú chvíľu realitou. Zbraň je už údajne tak blízko hraníc, že jej odovzdanie do rúk proruských separatistov by mohlo prebehnúť ešte dnes, napísala agentúra Reuters.
      

"Máme indície, že Rusi majú v blízkej budúcnosti v úmysle dodať (separatistom na Ukrajine) modernejšie viachlavňové raketové systémy," uviedol hovorca Pentagónu Steve Warren s tým, že ide o zbraň s kalibrom do 200 milimetrov. Warren naznačil, že bol zaznamenaný presun zbraňového systému smerom k rusko-ukrajinským hraniciam a k jeho odovzdaniu proruským separatistom môže vo veľmi krátkom čase. "Sme presvedčení, že k odovzdaniu zariadenia môže dôjsť hocikedy, každú chvíľu," spresnil Warren. 

 

06:55 - Heraščenko: Ukrajina Dmytra Jaroša na trestné stíhanie do Ruska nevydá

Ukrajina nevydá na trestné stíhanie do Ruska lídra Pravého sektoru Dmytra Jaroša, na ktorého vydal Interpol medzinárodný zatykač. Toto stanovisko zverejnil dnes na jednej zo sociálnych sietí poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, informovalo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.
      

Ukrajina podľa Heraščenka svojich občanov na trestné stíhanie do zahraničia nevydáva, o to viac nie Ruskej federácii, ktorá odmieta vydať Ukrajine exprezidenta Viktora Janukovyča, jeho blízkych, ako aj viacerých predstaviteľov niekdajšieho režimu. Miesto, na ktorom sa Jaroš zdržiava v súčasnosti, nie je známe, dodal Heraščenko. Súčasne spochybnil aj opodstatnenosť obvinení, ktorým Jaroš čelí v Ruskej federácii.

 

06:40 - Ukrajina vyhostila britského redaktora ruskej televízie RT

Britského redaktora anglickej mutácie ruskej spravodajskej televízie RT Grahama Williama Phillipsa zadržali v Donecku príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Následne ho vyhostili z Ukrajiny s trojročným zákazom vstupu na jej územie, a to so zdôvodnením, že je to v záujme bezpečnosti, suverenity a územnej celistvosti krajiny.
      

Informovala o tom dnes agentúra Interfax-Ukrajina a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenované zdroje v SBU. Viacerí novinári, vrátane Phillipsa a zamestnancov ruskej tlačovej agentúry ANNA News, boli nezvestní od 22. júla. Keď vo štvrtok jedného z nich - Vadima Aksjonova z agentúry ANNA News - ukrajinské úrady prepustili na slobodu, verejnosť sa dozvedela, že ich zadržali na doneckom letisku, kde podľa Aksjonova došlo prakticky k ich únosu. Vojaci sa ich po tom, čo im na hlavy natiahli vrecia, údajne vypytovali na zámery Doneckej ľudovej republiky a ruského vedenia. Phillips sa v rukách príslušníkov regulárnych ukrajinských ozbrojených síl ocitol v priebehu krátkeho času už po druhý raz. Prvýkrát sa tak stalo koncom mája.

 

06:33 - Separatisti ukradli z múzea v Donecku tank z druhej svetovej vojny!

Proruskí separatisti bojujúci na východnej Ukrajine ukradli z múzea v Donecku tank a dve húfnice pochádzajúce z obdobia druhej svetovej vojny. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Yahoo News s odvolaním sa na agentúru AFP.

 

"Mali so sebou písomné povolenie na odvoz exponátov. Naložili ich na veľké nákladné vozidlo. Zobrali si tank, ktorý bol najmenej poškodený. Pravdepodobne ho použijú v boji," uviedol jeden zo zamestnancov Múzea druhej svetovej vojny. Nejde však o prvý podobný prípad honby povstalcov za zbraňami, ktoré by mohli použiť v krvavom trojmesačnom boji s ukrajinskou armádou. Začiatkom júla vzbúrenci v meste Kosťantynivka vypálili strelu z historického tanku, ktorý slúži ako vojenský pamätník.
      

Na povstaleckom území stále prebiehajú kruté zrážky, najmä v okolí separatistických bášt Doneck a Luhansk, kde za uplynulých 24 hodín zahynulo podľa miestnych úradov najmenej 15 ľudí. Ukrajinská armáda oznámila, že prišla o 13 vojakov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies