Situácia na Ukrajine: Ruský konvoj s humanitárnou pomocou východu Ukrajiny pokračuje v jazde

NETKY.SK • 14 August 2014, 16:20 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ruský konvoj s humanitárnou pomocou východu Ukrajiny pokračuje v jazde

KYJEV - Situácia na východe Ukrajiny je stále vyostrená. Mieri tam konvoj s humanitárnou pomocou z Ruska. Západ reaguje rovnako a posiela svoju humanitárnu pomoc. Situáciu monitorujeme.

slovakia

left justify in out

18:29 - Švajčiarsky parlament zrušil pozvanie Putinovho spojenca zo sankčného zoznamu EÚ

Švajčiarsky parlament dnes oznámil, že zrušil budúcomesačnú návštevu predsedu dolnej komory ruského parlamentu Sergeja Naryškina - kvôli neutralite Švajčiarska a obavám z udalostí na Ukrajine. Švajčiarsko má v nasledujúcich mesiacoch oslavovať 200 rokov ekonomických vzťahov s Ruskom, práve v období patovej situácie spôsobenej vývojom na Ukrajine. Švajčiarsko sa nepripojilo k Európskej únii a Spojeným štátom v zavádzaní sankcií proti Rusku za jeho úlohu na Ukrajine, ale vyhlásilo, že sa chce vyhnúť tomu, aby bolo zneužité na vykľučkovanie z týchto sankcií.

 

18:19 - Konvoj s ruskou pomocou je už neďaleko hraníc Ukrajiny, Kyjev vyslal vlastný

Konvoj takmer 300 bielych nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu sa dostal už do rusko-ukrajinského pohraničia. Vyplýva to z informácií ruských, ukrajinských i svetových médií. Neďaleko jedného z rusko-ukrajinských hraničných priechodov, ktorý je v súčasnosti pod kontrolou proruských separatistov, sa posádky nákladných vozidiel zrejme pripravujú na dlhšie čakanie na vybavenie formalít spojených s vpustením nákladu, pretože podľa zhodných informácií novinárov monitorujúcich pohyb konvoja vybudovali stanový tábor. Podľa niektorých zdrojov nie je vylúčené, že tu zostanú až do 17. augusta.

 

17:40 - Odstúpil minister obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky

Igor Girkin, známy aj pod pseudonymom Strelkov, požiadal dnes o uvoľnenie z funkcie ministra obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky. Tamojší kabinet jeho žiadosti vyhovel s tým, že bude vykonávať iné dôležité úlohy. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA-Novosti. Podľa nej sa nástupcom odstúpivšieho vo funkcii ministra obrany stane Vladimir Kononov, ktorého kandidatúru by mohli potvrdiť už v piatok 15. augusta. Iná agentúra Novorossija, blízka proruským separatistom na východe Ukrajiny, v stredu priniesla informáciu o vážnom zranení Girkina-Strelkova. Viacerí predstavitelia separatistov však túto informáciu v krátkom čase pre ruské i ukrajinské médiá jednoznačne dementovali. Boli medzi nimi Vladislav Brig, šéf medzinárodného oddelenia rezortu obrany Doneckej ľudovej republiky, ale aj líder separatistického hnutia Juho-východ Oleg Carjov.

 

17:37 - Hackeri zo CyberBerkutu ochromili webové stránky poľského prezidenta a burzy

Internetové stránky poľského prezidenta Bronislawa Komorowského a Burzy cenných papierov vo Varšave sa stali terčom hackerského útoku aktivistov organizácie CyberBerkut, blízkej separatistom z Ukrajiny. Informovali o tom poľské médiá, vrátane spravodajskej televízie TVN24, denníka Rzeczpospolita či rozhlasovej stanice RMF FM. Ako je známe, terčom útokov CyberBerkutu sa už skôr stali aj webové stránky Severoatlantickej aliancie či niektorých amerických zbrojárskych firiem.CyberBerkut, ktorý sa prihlásil k útokom, zverejnil na svojej stránke vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že v mene ukrajinského ľudu žiada stiahnutie poľských žoldnierov z krajiny. Hackeri mali aj na napadnutých webových stránkach zverejniť vyhlásenie s podobným obsahom, v ktorom označujú poľského ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza v súvislosti s údajným pôsobením jednotiek pod jeho velením na Ukrajine za vojnového zločinca.

 

17:36 - Poslanca takmer knokautovali pri potýčke ohľadne konfliktu na východe

Lídra ukrajinskej populistickej Radikálnej strany Oleha Ljaška dnes takmer zhodili úderom na zem pri potýčke vo vestibule v kyjevskom parlamente, ktorú vyprovokoval obvineniami voči svojmu kolegovi-poslancovi, že ignoruje kritickú situáciu vojakov bojujúcich na východe Ukrajiny. Ljaško, ktorý skončil v júlových prezidentských voľbách tretí, sa zapotácal a vyzeral ohromený, keď vášnivá výmena názorov s nezávislým poslancom Oleksandrom Ševčenkom vyústila do toho, že ho Ševčenko udrel do hlavy. "Pozrite sa na tohto pupkatého tučniaka," povedal Ljaško o Ševčenkovi krátko pred tým, než dostal úder. "Ľudia ako on namiesto toho, aby išli do Donbasu a pomohli našim chlapcom, idú radšej do parlamentu dvíhať ruky," dodal.

 

 

17:00 - Rusko: Treba sa zmobilizovať, no nie pre vojnu, vyzval na Kryme Putin

Ruský prezident Vladimir Putin odmieta uzavieranie sa Ruska pred svetom, a to aj napriek súčasnej kríze vo vzťahoch medzi Moskvou a západnými krajinami. "Musíme pokojne, s dôstojnosťou a efektivitou budovať našu krajinu, nie sa uzatvárať pred vonkajším svetom. Musíme sa konsolidovať a mobilizovať sa, no nie pre vojnu alebo akúkoľvek konfrontáciu, ale pre tvrdú prácu v záujme Ruska a pre Rusko. Všetci naši partneri musia pochopiť, že Rusko ako iné veľké, silné a suverénne krajiny, má rôzne spôsoby a prístupy na zaistenie vlastných národných záujmov, a to zahŕňa aj silové zložky," povedal na Jalte Putin, ktorý je pod paľbou kritiky Západu za údajnú podporu povstalcov na východe Ukrajiny. Výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcej krízy bolo vzájomné uvalenie hospodárskych sankcií.

 

16:24 - Putin pohrozil odchodom Ruska z Európskeho súdu pre ľudské práva

Rusko by mohlo ukončiť svoju účasť na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom vo francúzskom Štrasburgu. Oznámil to dnes ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy bývalej ukrajinskej Krymskej oblasti, ktorú Moskva v marci anektovala, píše agentúra DPA.Tento súd "neochraňuje práva, ale iba napĺňa určitú politickú funkciu", uviedol ruský prezident s tým, že Moskva by mohla odísť z jurisdikcie ESĽP, ak sa táto prax bude zosilňovať. Putin zároveň zdôraznil, že Rusko by sa mohlo zriecť medzinárodných dohôd, ak to bude považovať za svoj štátny záujem.

 

14:21 - Putin: Rusko založí na Kryme vojenskú zásahovú jednotku

Ruský prezident Vladimir Putin schválil dnes založenie vojenskej zásahovej jednotky na Kryme, ktorá však nebude ani príliš veľká, ani príliš nákladná. Informovala o tom agentúra Reuters. "Ministerstvo obrany vypracovalo... osobitný program vytvorenia a rozvoja ozbrojených síl na Kryme. Ja som tento program schválil," uviedol dnes ruský prezident na stretnutí s poslancami ruskej štátnej dumy na Jalte. "Nebude to ani príliš drahé, ani príliš nákladné," dodal Putin. Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektami Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. 

 

14:13 - Ukrajinský parlament schválil sankcie voči Rusku

Ukrajinský parlament schválil dnes zákon o zavedení sankcií voči ruským spoločnostiam a občanom, ktorí podporujú a financujú povstalcov na východe Ukrajiny. Vláda v Kyjeve už predtým pripravila zoznam fyzických a právnických osôb, ktoré môžu čeliť sankciám kvôli "financovaniu terorizmu". Na zozname sa nachádza 172 občanov Ruska a ďalších krajín, a tiež 65 prevažne ruských firiem vrátane ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, uviedla agentúra Reuters. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk označil dnešné rozhodnutie parlamentu za historické. "Schválením zákona o sankciách sme ukázali, že naša krajina je schopná ochrániť sama seba," povedal Jaceňuk poslancom. 

 

13:13 - Putin: Rusko urobí všetko, aby zastavilo krviprelievanie na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zastavilo krviprelievanie na východe Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatistami, napísala agentúra Reuters. "Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa tento konflikt čo najrýchlejšie skončil, aby na Ukrajine mohla prestať tiecť krv," povedal Putin počas návštevy bývalej ukrajinskej Krymskej oblasti, ktorú Moskva začiatkom roka anektovala. "V tej krajine vládne krvavý chaos, bratovražedný konflikt," povedal Putin na stretnutí s poslancami ruskej Štátnej dumy na Jalte a podotkol, že situácia na Ukrajine sa každým dňom zhoršuje. "Na juhovýchode (Ukrajiny) vypukla rozsiahla humanitárna katastrofa," dodal Putin podľa agentúry ITAR-TASS.

 

img

 

12:58 - Ukrajinská paľba začína ohrozovať aj centrum Donecka

Delostrelecké granáty odpaľované ukrajinskou armádou začali dnes po prvý raz dopadať do blízkosti centra mesta Doneck, ktoré ovládajú proruskí separatisti. Oznámil to dnes reportér agentúry Reuters. Hlavnú administratívnu budovu v Donecku preventívne evakuovali po sérii silných výbuchov v susedstve. Zamestnanci museli opustiť objekt únikovým schodiskom. Krátko nato došlo neďaleko mestského centra k ďalším, najmenej dvom explóziám, uviedol reportér Reuters.  Doneckí separatisti už predtým uviedli, že niekoľko štvrtí mesta sa dostalo pod intenzívnu delostreleckú paľbu ukrajinskej armády.

 

12:44 - Ukrajina umožní zahraničným firmám vstup do plynovodov

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožní vstup firmám z Európskej únie a USA do spoločnosti, ktorá prevádzkuje domáce plynovody. Informovala o tom agentúra Reuters. Parlament schválil zákon, ktorý dovoľuje prevádzku plynovodov a plynových zásobníkov na báze spoločného podniku s firmami z EÚ a USA. Ukrajina by v spoločnom podniku mala 51 % a zahraničným partnerom sa ponúkne 49 %. Podnik by mal prevádzkovať tranzitné plynovody aj podzemné plynové zásobníky.

 

12:29 - Červený kríž vyšle na rozhovory o ruskom konvoji svojho predstaviteľa

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vyšle do Moskvy a Kyjeva na rozhovory o odovzdaní ruskej humanitárnej pomoci smerujúcej na východ Ukrajiny svojho predstaviteľa. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Laurent Corbaz, ktorý je riaditeľom MVČK pre Európu a strednú Áziu, bude zdôrazňovať "prísne humanitárnu úlohu" tejto nezávislej organizácie" ako aj skutočnosť, že "odovzdanie humanitárnej zásielky by sa nemalo politizovať", uviedla hovorkyňa MVČK Anastasija Isiuková.

 

12:24 - Kyjev vysiela vlastný humanitárny konvoj na východ

Ukrajinský konvoj pozostávajúci z 19 nákladných áut s humanitárnou pomocou pre obyvateľov východoukrajinských regiónov Luhansk a Doneck opustil vo štvrtok Kyjev. Konvoj vozidiel smeruje do mesta Starobiľsk približne 100 km od mesta Luhansk, kde humanitárny náklad prevezmú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža a rozdelia ho medzi civilným obyvateľstvom regiónov, kde proruskí separatisti bojujú s ukrajinskou armádou, uvádza vo štvrtok webová stránka denníka Kyiv Post.

 

11:29 - Doneck je podľa separatistov pod intenzívnou delostreleckou paľbou

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny dnes uviedli, že niekoľko štvrtí nimi ovládaného mesta Doneck zasiahla intenzívna delostrelecká paľba ukrajinskej armády, ktorá sa snaží separatistov z Donecka vytlačiť. Informovala agentúra Reuters. Ukrajinská armáda Doneck, kde pred vypuknutím konfliktu žilo takmer milión obyvateľov, postupne obkľučuje, ale separatisti sa svojej bašty nemienia vzdať. Podľa reportéra agentúry Reuters sa tam delostrelecká paľba ozývala aj v utorok večer a v stredu. Agentúra Novorossija, blízka proruským separatistom, dnes informovala, že delostrelecké granáty ukrajinskej armády zasiahli ciele v doneckej štvrti Leninskij rajon a v predchádzajúcich dňoch dopadli aj na oblasti ležiace východne a juhovýchodne od mesta. Podľa Novorossije je ostreľovaním najviac postihnutá jedna z obytných štvrtí mesta Makijivka, ležiaceho približne 25 kilometrov od Donecka, ako aj oblasti ležiace medzi Doneckom a Dokučajevskom, pričom o počte obetí agentúra neinformovala.

 

 

 

11:15 - Úrad premiéra dementoval správy, že Medvedev rezignoval

Hackeri sa vo štvrtok dostali na konto ruského premiéra Dmitrija Medvedeva na Twitteri a zverejnili na ňom správu o jeho odstúpení. V správe sa hovorí: "Rezignujem. Hanbím sa za akcie vlády. Ľutujem." Úrad premiéra následne zverejnil informáciu, že Medvedevove konto napadli hackeri. Medvedev je v Rusku často terčom žartov, keďže ho veľa ľudí považuje za bábku v rukách prezidenta Vladimira Putina. Mnohí Rusi boli veľmi sklamaní, keď Medvedev v roku 2012 ukončil svoj prezidentský mandát, a tak umožnil Putinovi stať sa tretíkrát prezidentom, tentokrát už na predĺžené 6-ročné obdobie.

 

img

 

11:07 - Vodca luhanských separatistov odstúpil z funkcie

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Valerij Bolotov odstúpil z funkcie. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá. Bolotov podľa vlastného vyjadrenia sa dočasne vzdáva úradu a to kvôli následkom bližšie nešpecifikovaného zranenia, ktoré mu neumožňuje efektívne vykonávanie jeho povinností, uviedla televízia Rossija-24. Svoj krok Bolotov vopred konzultoval s kolegami z exekutívy LĽR; z diskusií vzišiel návrh, aby ho vo funkcií vystriedal doterajší minister obrany LĽR Igor Plotnickij. 

 

08:32 - Ruský konvoj s humanitárnou pomocou východu Ukrajiny pokračuje v jazde

Konvoj 262 nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou sa dnes znovu dal do pohybu a po viac ako 24-hodinovej vynútenej prestávke pokračuje v jazde do proruskými separatistami ovládaného mesta Luhansk na východe Ukrajiny.

 

 

22:02 - EÚ: Ministri zahraničných vecí budú rokovať o Iraku a Ukrajine v piatok

Európska komisia dnes oznámila, že ministri zahraničných vecí Európskej únie budú hovoriť o konfliktoch v Iraku a na Ukrajine a reakcii EÚ na tieto krízy na mimoriadnom zasadnutí v piatok. Stretnutie zvolala šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, uviedol jej hovorca. Podľa predstaviteľov únie budú na programe stretnutia aj pásmo Gazy a Líbya, informovala agentúra Reuters.

 

21:46 - Ruský konvoj s pomocou východnej Ukrajine by mal smerovať priamo do Luhanska

Konvoj nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou východnej Ukrajine nebude pokračovať na územie Ukrajiny cez Charkovskú oblasť. Na jednej zo sociálnych sietí to uviedol ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov s tým, že cez Charkovskú oblasť konvoj na ukrajinské územie nevpustia. Podľa dostupných informácií z Kyjeva je za zmenou pôvodnej trasy spor o preloženie nákladu na vozidlá Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktoré ruská strana už skôr odmietla. Riešenie, ktoré sa údajne našlo, je akýmsi kompromisom. Pomoc určená civilnému obyvateľstvu v Luhanskej oblasti by sa totiž mala dostať cez hraničný priechod blízky Luhansku, bez prekladania, bez geografickej obchádzky a po trase cez územie kontrolované separatistami čo najrýchlejšie na miesto určenia.

 

 

20:53 - Separatisti dementovali správy o vážnom zranení Igora Girkina-Strelkova

O vážnom zranení samozvaného ministra obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky Igora Girkina, známeho aj pod pseudonymom Strelkov, informovala dnes agentúra Novorossija, blízka proruským separatistom, s odvolaním sa na dôveryhodné zdroje. Stav pacienta označila za vážny. Viacerí predstavitelia separatistov však túto informáciu v krátkom čase pre ruské i ukrajinské médiá jednoznačne dementovali. Boli medzi nimi Vladislav Brig, šéf medzinárodného oddelenia rezortu obrany Doneckej ľudovej republiky, ale aj líder separatistického hnutia Juho-východ Oleg Carjov. Girkin-Strelkov sa od zverejnenia predmetnej správy, v ktorej chýbali akékoľvek podrobnosti o mieste a čase jeho zranenia, na verejnosti neobjavil.

 

img

 

19:48 - Ruský prezident Vladimir Putin začal dvojdňovú pracovnú návštevu Krymu

Na dvojdňovú pracovnú návštevu Krymu, ktorý nedávno anektovala Ruská federácia, pricestoval dnes do Sevastopolu najvyšší ruský predstaviteľ, prezident Vladimir Putin. Súčasťou jeho nabitého programu je okrem iného už dnes operatívne zasadanie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, ktoré sa podľa informácií tlačovej agentúry RIA-Novosti uskutoční v priestoroch štábu Čiernomorskej flotily.

 

19:24 - Situácia okolo ruského konvoja s humanitárnou pomocou zostáva nejasná

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu pokračuje po území Ruskej federácie smerom k ukrajinskej hranici. V Moskve to dnes večer oznámil Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina. Podľa jeho slov všetko prebieha pod záštitou a v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža, informovala tlačová agentúra ITAR-TASS. Oficiálne nepotvrdené správy hovorili o tom, že sa Kyjev a Moskva dohodli na tom, že konvoj prejde cez hraničnú čiaru cez hraničný priechod Šebekino-Pleteňovka, vedúci do Charkovskej oblasti. Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) však dnes na brífingu v Kyjeve ústami svojho hovorcu Andrija Lysenka informovala, že ruský konvoj nesmeruje do Charkovskej oblasti a jeho aktuálne smerovanie nie je známe.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies