Situácia na Ukrajine: Ruský humanitárny konvoj dorazil do Voroneža

NETKY.SK • 13 August 2014, 08:37 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ruský humanitárny konvoj dorazil do Voroneža

KYJEV - Situácia na východe Ukrajiny nie je stále stabilizovaná. Armáda bojuje proti povstalcom a najviac trpia obyčajní ľudia. K nim by mala doraziť humanitárna pomoc. Situáciu monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:08 - Aj Ukrajina by vo štvrtok chcela vyslať na východ krajiny humanitárnu pomoc

Ukrajinská vláda sa rozhodla vyslať charitatívnu pomoc na východ krajiny v čase, keď sa k rusko-ukrajinskej štátnej hranici priblížil konvoj okolo 280 nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre občanov regiónu.
      

Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na splnomocnenkyňu ukrajinskej vlády pre východ krajiny Irinu Heraščenkovú, konvoj s pomocou by sa mal vydať smerom na východ vo štvrtok. Detaily prerokoval Kyjev s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).
      

Práve ten by mal koordinovať misiu humanitárnej pomoci pre oblasť, ktorou otriasajú už dlhší čas boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

 

14:49 - Počet obetí na Ukrajine sa za dva týždne takmer zdvojnásobil, tvrdí OSN

Odhadovaný počet obetí konfliktu na Ukrajine sa v priebehu dvoch týždňov takmer zdvojnásobil. Kým k 26. júlu ich bolo 1129, k 10. augustu už najmenej 2086. Pre agentúru Reuters to uviedla Cécile Pouillyová, hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.
     

Od polovice apríla bolo podľa nej na východe Ukrajiny zabitých alebo zranených denne v priemere vyše 60 ľudí. Bilancia stúpla na najmenej 70 denne v prvej polovici augusta. Obete tvoria ukrajinskí vojaci, ozbrojené skupiny, proruskí militanti a civilisti. Pouillyová však tvrdí, že ide o "veľmi konzervatívne odhady". Zranenia utrpelo podľa nej doteraz takmer 5000 ľudí.
      

Nie je ale jasné, či sú do tejto štatistiky obetí zahrnutí aj "ruskí vojaci", povedala Pouillyová. Odhady jej úradu, ako uviedla, realizovali na základe údajov od ukrajinských orgánov a zdravotníckych zariadení. Dodala, že úrad nemá k dispozícii údaje o národnosti či vojenskom alebo civilnom postavení obetí.

 

12:32 - UKRAJINA: Ruský konvoj do krajiny nevpustíme

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk odsúdil v stredu vyslanie humanitárneho konvoja z Ruska ako prejav ruského "cynizmu" a minister vnútra uviedol, že jeho vstup do krajiny nepovolí. "Úroveň ruského cynizmu nepozná hraníc. Najprv pošlú tanky, rakety Grad a banditov, ktorí strieľajú do Ukrajincov a potom vodu a soľ," povedal premiér na zasadnutí vlády. Minister vnútra Arsen Avakov na svojej stránke na Facebooku dal rovnako jasne najavo, že "žiadnemu Putinovmu 'humanitárnemu konvoju' nebude dovolené prekročiť hranice Charkovského regiónu. Provokácia cynického agresora nebude umožnená," zdôraznil.

 

07:59 - Ruský humanitárny konvoj dorazil do Voroneža

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou smerujúci na východ Ukrajiny dorazil dnes do mesta Voronež, informovala agentúra ITAR-TASS. Konvoj 280 nákladných vo Voroneži doplní pohonné hmoty a posádky vozidiel si oddýchnu pred cestou na rusko-ukrajinskú hranicu. Od Moskovskej oblasti, odkiaľ konvoj vyrazil v utorok ráno, je vzdialená zhruba 1000 kilometrov. Podľa agentúry RIA Novosti by mali autá doraziť na hranicu už dnes.

 

 

07:33 - Na Kryme zasadne Bezpečnostná rada Ruska, príde aj Putin

Šéf Kremľa Vladimir Putin odcestuje dnes do Sevastopola na Krym, kde sa zúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroje z Kremľa. Putinova pracovná návšteva Krymského federálneho okruhu potrvá do štvrtka. Ruský prezident potom odletí späť do Moskvy a v Štátnej dume prehovorí k poslancom. Bezpečnostná rada Ruskej federácie naposledy zasadala 8. augusta, keď diskutovala o humanitárnej kríze na východe Ukrajiny. Rusko následne ponúklo vyslanie humanitárnej pomoci na Ukrajinu pod záštitou Červeného kríža.

 

img

 

21:02 - Medvedev: Rusko sa neobáva žiadnych sankcií ani vyvíjania tlaku

Rusko sa neobáva medzinárodných sankcií, pričom pokusy o vyvíjanie tlaku nebudú mať na krajinu žiadny vplyv. Uviedol to dnes ruský premiér Dmitrij Medvedev na mládežníckom fóre Mašuk 2014, píše agentúra ITAR-TASS. "Na našu krajinu nebudú mať dosah žiadne sankcie, tomu všetci dobre rozumieme. Rusko je silné a nezáleží na tom, kto na nás vyvíja tlak, my budeme naďalej žiť v našej drahej vlasti, rozvíjať ju a investovať peniaze do jej vylepšenia," povedal Medvedev, odpovedajúc na otázky ohľadom sankcií uvalených Západom. "Silová politika uplatňovaná voči našej zemi nikdy nebola účinná a nebude to inak ani tentoraz," zdôraznil premiér, podľa ktorého sa nájdu dodatočné finančné zdroje potrebné na posilnenie hospodárskych odvetví závislých na dovoze zo zahraničia.

 

img

 

19:54 - Rusko požiadalo Nemecko, aby urobilo maximum pre úspech humanitárnej misie

Rusko vyzvalo dnes ústami šéfa diplomacie Sergeja Lavrova Nemecko, aby urobilo maximum pre úspech humanitárnej misie smerujúcej na východ Ukrajiny. Ruský minister zahraničných vecí v telefonáte s nemeckým rezortným kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom podľa informácií rezortu diplomacie uviedol, že Rusko vyslalo humanitný konvoj do oblasti po dohode s ukrajinským vedením a Medzinárodným výborom Červeného kríža.

 

19:32 - EÚ rozhodne o odpovedi na ruské embargo na potraviny až v septembri

Európska komisia v septembri rozhodne o zásadných opatreniach pre poskytovanie podpory poľnohospodárom a výrobcom z členských krajín EÚ postihnutým ruským zákazom dovozu potravín. Dohodli sa na tom dnes experti z krajín únie počas stretnutia v Bruseli. Na dnešnom zasadnutí v Bruseli bol prítomný aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ, z ktorého iniciatívy sa stretnutie konalo. Ciološ odolal nátlaku niektorých členských krajín, napríklad Poľska, ktoré požadovali prijatie urgentných opatrení hlavne pre výrobcov, ktorí najviac utrpeli ruským embargom a ich výrobky musia byť znehodnotené. Poľská žiadosť sa týkala najmä produktov ako paprika, paradajky a uhorky, v ktorých prípade by uvítala čo najrýchlejšie rozhodnutie EK.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies