Situácia na Ukrajine: Rusko registruje už 14-tisíc detských utečencov z Ukrajiny!

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 08:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko registruje už 14-tisíc detských utečencov z Ukrajiny!

MURMANSK - Počet detských utečencov, ktoré pricestovali do Ruska z juhovýchodu Ukrajiny, dosiahol 14.000. Oznámil to dnes ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

11:55 - Rusko obvinilo USA, že povzbudzujú ukrajinskú krízu

Moskva 28. júna (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil dnes Spojené štáty, že povzbudzujú Ukrajinu ku konfrontácii s Moskvou.
      

Vo vysielaní televíznej stanice Rossija-1 dnes Lavrov povedal, že "naši americkí kolegovia... predsa len dávajú prednosť postrkovaniu ukrajinského vedenia na cestu konfrontácie".
      

Šéf ruskej diplomacie, ako ho citovala agentúra RIA Novosti, dodal, že "keby všetko záležalo na Rusku a väčšiny jeho európskych partnerov, šance na nastolenie mieru na Ukrajine by boli väčšie".
      

Lavrov - komentuje americká agentúra AP - sa vyjadril deň po piatkovom summite Európskej únie, ktorý síce rozhodol, že na Rusko nebudú bezprostredne uvalené nové sankcie za destabilizáciu východnej Ukrajiny, no dal ruskej vláde a proruským vzbúrencom na dotknutom území ultimátum, aby do pondelka podnikli kroky na zlepšenie situácie. 
      

Ukrajina v piatok podpísala v Bruseli asociačnú dohodu s EÚ, ktorá predpokladá zosúladenie jej zákonodarstva s normami únie a vytvorenie zóny voľného obchodu. Zatiaľ sa však nerokuje o vstupe Kyjeva do eurobloku.

 

11:53 -Agentúra Moody's zhoršila výhľad ratingu Ruska na negatívny

Agentúra Moody's Investors Service zhoršila výhľad svojho hodnotenia úverovej bonity Ruska. Dôvodom je geopolitické napätie a spomalenie rastu ruskej ekonomiky. Informovala o tom Moody's.
      

Agentúra znížila výhľad ratingu Ruska na negatívny. Toto rozhodnutie uzatvára prehodnocovanie ratingu krajiny z dôvodu potenciálneho zníženia, ktorý Moody's začala 28. marca 2014. Agentúra zároveň potvrdila rating dlhodobých záväzkov Ruska na úrovni Baa1 a rating krátkodobých záväzkov krajiny na úrovni Prime-2.
      

Moody's uviedla ako dôvody zhoršenia výhľadu ratingu zvýšenie geopolitického napätie v súvislosti s ukrajinskou krízou a zhoršenie strednodobých vyhliadok ruskej ekonomiky. Negatívny výhľad odráža názor agentúry, že riziká spojené s geopolitickým napätím sa zvýšili z dôvodu konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Moody's považuje situáciu na východe Ukrajiny za komplikovanejšiu ako na Kryme. Sankcie voči Rusku boli doteraz cielené na jednotlivcov, avšak krajiny G7 opakovane hovorili o možnosti ďalších sankcií zameraných na konkrétne sektory ekonomiky.
      

Napätie medzi Ruskom a Západom sa aktuálne zmiernilo a podmienky refinancovania ruských firiem a bánk sa zrejme zlepšili. Negatívny výhľad však odráža názor Moody's, že úverové riziká pretrvávajú.

 

Druhým dôvodom zhoršenia výhľadu ratingu je ochladenie ekonomiky. Jeho príčinou sú obmedzené kapacity a nedostatok štrukturálnych reforiem. Pokles populácie v produktívnom veku môže ešte výraznejšie znížiť rastový potenciál v najbližších desiatich rokoch.
      

Moody's očakáva, že priemerné ročné tempo rastu ruskej ekonomiky dosiahne v najbližších piatich rokoch (2014 až 2018) 1,7 %. To znamená pokles rastového potenciálu o 1,3 percentuálneho bodu z 3 %.

 

Agentúra potvrdila rating krajiny, pretože podľa jej názoru ukrajinská kríza nezvyšuje už existujúci tlak na spomalenie rastu ekonomiky v strednodobom horizonte ani nespôsobí zhoršenie stavu verejných financií. Moody's totiž nepočíta s výraznejším sprísnením sankcií ani s ich dlhým trvaním.
 

09:11 - Fico: Požiadavky na Rusko by som nenazval ultimátom

Požiadavky na Rusko, ktoré schválili európski lídri na dnešnom summite EÚ v Bruseli na upokojenie situácie na Ukrajine, by nenazval slovenský premiér Robert Fico ultimátom.
      

Zdá sa mu, že ide o výsledok rozhovorov uplynulých dní medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom jeho francúzskym náprotivkom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Na niektoré veci má Rusko vplyv, na niektoré nemusí, spísané podmienky vychádzajú z určitých reálií," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že sa nimi nemá nikto tlačiť do kúta.
      

Pripomenul, že pokiaľ ich Moskva do 30. júna nesplní, tak je Európska únia pripravená na rozhovory o ďalších sankciách. "Aj na tento účel bol na 16. júla zvolaný ďalší summit Európskej rady, na ktorom bude dominovať téma Ukrajiny," avizoval Fico.
      

Privítal by, keby sa situácia na Ukrajine riešila pokiaľ možno čo najrýchlejšie mierovou cestou. Rovnako podľa nebo bude potrebné dotiahnuť rokovania o cene plynu medzi Moskvou a Kyjevom. Zlyhanie rozhovorov spôsobilo, že Rusko zastavilo dodávky pre Ukrajinu, tranzit pre európskych odberateľov naďalej funguje.
      

Jednou z podmienok, na ktorej sa dnes zhodla Európska rada, je začatie "zásadných" politických rokovaní o implementácii mierového plánu navrhnutého ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. EÚ ďalej žiada dohodu o mechanizme kontroly dodržiavania prímeria a monitorovania hraníc a hraničných priechodov Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Treťou podmienkou je stiahnutie separatistov z troch hraničných priechodov (Izvaryne, Dolžanskij, Červonopartizansk) a ich opätovné odovzdanie ukrajinským úradom. Poslednou je prepustenie všetkých rukojemníkov, vrátane pozorovateľov OBSE, zadržiavaných proruskými separatistami.

 

img
 

09:04 - Európski lídri dali Rusku ultimátum, hrozia ďalšími sankciami

Hlavným výsledkom piatkového summitu Európskej únie v Bruseli je ultimátum Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine. Po skončení rokovaní v sídle Európskej rady v Bruseli to potvrdil aj slovenský premiér Robert Fico. Presná podoba prípadných ďalších reštrikčných opatrení voči Moskve však zatiaľ známa nie je.

 

"Bolo prijaté rozhodnutie, že do pondelka by malo byť naplnených niekoľko bodov," uviedol Fico v odkaze na oficiálne prijatý dokument, v ktorom lídri členských štátov apelujú tak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, ako aj na samotné Rusko. To by malo podľa nich "aktívne využiť svoj vplyv na ilegálne ozbrojené skupiny a zastaviť prílev zbraní a militantov cez hranicu" s Ukrajinou. Únia vyzýva aj na okamžité prepustenie všetkých zajatých rukojemníkov vrátane členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Pokiaľ k týmto rozhodnutiam príde do 30. (júna), tak sa môžeme baviť o ďalšom uvoľňovaní napätia," dodal Fico. 

 

V prijatom dokumente Brusel taktiež vyzýva na uvoľnenie troch hraničných prechodov na východe Ukrajiny, ktoré pred časom obsadili separatisti. Únia zároveň vyjadruje podoporu mierovému plánu prezidenta Petra Porošenka, ktorého súčasťou je aj vyhlásenie prímeria. To by sa malo najnovšie predĺžiť až do pondelka. Na 16. júla zvolali lídri ďalší summit, na ktorom chcú diskutovať aj o ďalšom postupe v súvislosti s krízou na Ukrajine. Témou bude aj rozdeľovanie najvyšších postov v rámci únie po tom, ako sa účastníci summitu definitívne zhodli na nominácii Jeana-Clauda Junckera za nového predsedu Európskej komisie. Prvýkrát sa tak nestalo prostredníctvom všeobecného konsenzu, ale až po hlasovaní. Proti Junckerovi ako novom šéfovi EK bol totiž britský premiér David Cameron a jeho maďarský kolega Viktor Orbán. 

 

Fico ďalej potvrdil, že témami summitu boli aj ekonomické otázky vrátane spoločnej energetickej politiky a boja proti klimatickým zmenám. "Slovenská republika nebude podporovať ukazovateľ povinného podielu obnoviteľných energií," potvrdil slovenský premiér. Ako dodal, SR síce súhlasí so znižovaním emisií skleníkových plynov, nie však v miere, ktorú navrhujú lídri niektorých krajín. Rozhodnutie o týchto otázkach by malo padnúť až najskôr na pravidelnom októbrovom zasadnutí Európskej rady.

 

09:00 - Južné Osetsko uznalo nezávislosť Doneckej ľudovej republiky

Južné Osetsko uznalo dnes nezávislosť samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Oznámil to juhoosetský prezident Leonid Tibilov.
      

Najvyššia rada DĽR požiadala lídrov Južného Osetska o uznanie nezávislosti, ako to urobili v prípade Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), napísala agentúra ITAR-TASS. Juhoosetská bezpečnostná rada žiadosť zvážila a nezávislosť DĽR uznala.
      

"Som presvedčený, že uznanie Doneckej ľudovej republiky je správnym krokom... Juhoosetský ľud podporuje a slávi rozhodnutie uznať Doneck a Luhansk," konštatoval Tibilov, ktorý už poveril rezort diplomacie, aby nadviazal diplomatické styky s DĽR.
      

Južné Osetsko je gruzínskou odštiepeneckou republikou. Moskva po krátkej vojne s Gruzínskom v roku 2008 uznala nezávislosť tohto regiónu, ako aj nezávislosť Abcházska - ďalšej gruzínskej separatistickej republiky. Tbilisi a väčšina medzinárodného spoločenstva stále považuje oba regióny za súčasť Gruzínska.

 

06:57 - Porošenko predĺžil prímerie o ďalšie tri dni

Počet detských utečencov, ktoré pricestovali do Ruska z juhovýchodu Ukrajiny, dosiahol 14.000. Oznámil to dnes ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov.
      

Podľa jeho údajov je v Rusku už približne 40.000 Ukrajincov s oficiálnym štatútom utečenca, tisíce ďalších ľudí však prekračujú hranice každý deň. Astachov podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že mnohí z utečencov zostávajú u svojich príbuzných a neusilujú sa o získanie štatútu utečenca. Avšak všetci ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, bez ohľadu na to, kedy získali štatút utečenca, budú podľa neho potrebovať zamestnanie a miesta v školách a škôlkach pre svoje deti. Takéto problémy, sa úspešne riešia v regiónoch, ktoré zriadili strediská pre detských utečencov.

 

img

 

06:52 - Rusko registruje 14.000 detských utečencov z Ukrajiny

Počet detských utečencov, ktoré pricestovali do Ruska z juhovýchodu Ukrajiny, dosiahol 14.000. Oznámil to dnes ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov.

 

Podľa jeho údajov je v Rusku už približne 40.000 Ukrajincov s oficiálnym štatútom utečenca, tisíce ďalších ľudí však prekračujú hranice každý deň.
      

Astachov podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že mnohí z utečencov zostávajú u svojich príbuzných a neusilujú sa o získanie štatútu utečenca. Avšak všetci ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, bez ohľadu na to, kedy získali štatút utečenca, budú podľa neho potrebovať zamestnanie a miesta v školách a škôlkach pre svoje deti. Takéto problémy, sa úspešne riešia v regiónoch, ktoré zriadili strediská pre detských utečencov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies