Situácia na Ukrajine: Imigranti v slovenskom dokumente obviňujú z vraždenia ukrajinskú vládu!

NETKY.SK • 25 August 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Imigranti v slovenskom dokumente obviňujú z vraždenia ukrajinskú vládu!

KYJEV - Situácia na Ukrajine je stále nepokojná. Na východe krajiny sa stále bojuje a ľudia utekajú do Ruska. Situáciu monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

14:27 - Ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili hranicu, tvrdí Kyjev

Ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili dnes hranice na juhovýchode Ukrajiny s desiatimi tankami a dvoma obrnenými pechotnými vozidlami. Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko. Podľa neho chce Rusko otvoriť nový front.
      

"Ráno došlo k pokusu ruskej armády pod maskou bojovníkov z Donbasu otvoriť novú oblasť vojenskej konfrontácie na juhovýchode Doneckej oblasti," citovala Lysenka agentúra Reuters.
     

 Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na zástupcu veliteľa provládneho práporu Azov Ihora Mosijčuka informovala o "invázii veľkého počtu tankov, raketových systémov Grad a húfnic".
      

Mosijčuk podľa Ukrinformu na Facebooku napísal: "Totálna invázia. Túto informáciu plne potvrdila pohraničná stráž a dobrovoľníci. Pri obciach Marčenko a Ščerbak neďaleko Novoazovska približne 30 tankov so znakmi Ruskej federácie pod symbolmi samozvanej Doneckej ľudovej republiky prekročilo ukrajinsko-ruské hranice. Tento konvoj obrnených vozidiel smeruje k obciam Teľmanove a Amvrosijivka," napísal Mosijčuk. Podľa agentúry Ukrinform došlo k ofenzíve na mestá Novoazovsk a Mariupoľ ležiace pri Azovskom mori.

 

 

14:15 - Reportáž Slovákov z utečeneckého tábora v Rusku

Reportáž slovenských dobrovoľníkov z vojenského utečeneckého tábora, zriadeného v ruskom Donecku, pre ukrajinských utečencov. Skupina slovenských dobrovoľníkov z radov občanov sa vydala až k Ukrajinským hraniciam s humanitárnou pomocou pre nevinné obete vojny a toto je dokument o tom, čo tam videli.

 

Dobrovoľníci zo skupiny Pokojní bojovníci vyspovedali ľudí, ktorí pochádzajú z východu Ukrajiny. Ľudia sú vydesení a nikto z nich nechce vojnu. Zhodujú sa však na jednom. Zabíjajú ich ukrajinskí vojaci.

 

Pozrite si dokument z utečeneckých táborov na západe Ruska.

 

 

13:46 - Pri hranici s Ruskom vypukli nové boje

Ukrajinské vládne sily pri meste Novoazovsk na juhovýchode krajiny v pondelok zasiahli proti kolóne obrnených vozidel, ktorú miesta provládna milícia označila za "inváziu ruských okupantov". Podľa príspevku armádnej tlačovej služby na sieti Facebook zastavila protivníkov pohraničná stráž iba niekoľko kilometrov od hranice s Ruskom, zatiaľ čo hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Andrij Lysenko informoval o pokuse otvoriť nový front zo strany "ruskej armády v prezlečení za bojovníkov Donbasu". Veliteľ radikálnej provládnej milície Azov na Facebooku napísal, že približne 50 obrnených vozdiel prišlo do oblasti na pobreží Azovského mora z Ruska, pričom asi 40 z nich smerovalo na západ k mestu Mariupoľ pod kontrolou Kyjeva a zvyšok sa presúval severným smerom k mestu Amvrosijivka. Boje medzi armádou a separatistickými povstalcami sa pritom v poslednom období sústreďovali v okolí Donecka a Luhanska, dvoch najväčších miest na nepokojnom východe Ukrajiny. 

 

 

"Dnes ráno sa ruská armáda v prezlečení za (separatistických) bojovníkov Donbasu pokúsila otvoriť novú oblasť vojenského stretu na juhu Doneckej oblasti," povedal Lysenko pred novinármi v Kyjeve. Kolónu podľa neho tvorilo desať tankov a dve obrnené pechotné vozidlá. Oblastný veliteľ Ukrajinskej národnej gardy agentúre Reuters telefonicky potvrdil, že "tam vypukla vojna", v rozhovore však podľa vlastných slov nemohol pokračovať. Veliteľ milície Azov tvrdí, že pohyb kolóny sprevádzala delostrelecká paľba spoza ukrajinsko-ruskej hranice, nepriateľské sily sa však podarilo "lokalizovať a zľahka neutralizovať". Jedna z obyvateliek Novoazovska prostredníctvom telefónu informovala, že v ranných hodinách videla "nie menej ako sedem" tankov ako aj rakety typu Grad a obrnené vozidlá. Niektoré z tankov boli podľa nej označené symbolmi separatistickej skupiny používajúcej názov Pravoslávna oslobodzovacia armáda. Sily údajne obsadili dedinu Markine vzdialenú od Novoazovska približne sedem kilometrov a ostreľovali mesto. 

 

13:43 - Ukrajinská kríza poškodzuje Nemecko, uviedla Merkelová

Pod slabé výsledky nemeckej ekonomiky v druhom štvrťroku sa podpísala kríza na Ukrajine a taktiež mierna tohtoročná zima v krajine. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v pondelok. Mierna zima totiž urýchlila nástup jarného oživenia ekonomiky. Nemecké hospodárstvo v druhom kvartáli oslabilo o 0,2 %. "Existujú isté neistoty, nechcem to skrývať. Celá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou ukazuje, že samozrejme máme veľký záujem na tom, aby naše medzinárodné vzťahy boli opäť konštruktívne," povedala Merkelová. "Očakávam ale, že náš celkový celoročný rast bude dobrý, ak sa nestane nič dramatické," doplnila. 

 

12:14 - Japonsko kritizuje Rusko za jeho sankčné protiopatrenia

Japonsko dnes kritizovalo rozhodnutie Moskvy zakázať vstup niekoľkým jeho občanom na územie Ruska. Opatrenie je reakciou na japonské sankcie voči Moskve ohľadom krízy na Ukrajine, informovala agentúra DPA. Rozhodnutie Moskvy je "veľmi poľutovaniahodné a bude mať negatívny dopad" na bilaterálne vzťahy, uviedol hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov v piatok odovzdal zoznam príslušných osôb japonskému veľvyslancovi v Rusku Čikahitovi Haradovi.

 

11:54 - Z Ruska údajne prešlo na Ukrajinu asi 50 obrnených vozidiel

Približne 50 obrnených vozidiel prekročilo dnes hranice z Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného veliteľa ukrajinskej provládnej jednotky. Podľa neho vozidlá prekročili hranice pri ukrajinskom meste Novoazovsk v Doneckej oblasti a väčšina mierila k prístavnému mestu Mariupoľ ležiacom pri Azovskom mori. Ukrajinská armáda informovala, že pohraničníci zastavili postup "obrneného konvoja separatistov" zhruba päť kilometrov severovýchodne od Novoazovska, ktorý leží desať kilometrov od hraníc s Ruskom.

 

10:37 - Lavrov: Rusko plánuje na Ukrajinu vyslať ďalší humanitárny konvoj
Moskva informovala Kyjev o svojom zámere vyslať na Ukrajinu ďalší humanitárny konvoj, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Humanitárna situácia sa nezlepšuje, ale zhoršuje," zdôraznil Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. "Chceme dosiahnuť dohodu na všetkých podmienkach pre doručenie druhého konvoja na rovnakej trase... v nasledujúcich dňoch," spresnil. Lavrov podľa agentúry Reuters tiež dodal, že škody na civilnej infraštruktúre na východe Ukrajiny, kde ukrajinské vládne jednotky bojujú s proruskými povstalcami, nemožno pripísať výlučne chybám a náhode..

 

 

08:48 - V Donecku donútili pochodovať zajatých ukrajinských vojakov

Väčšina Ukrajiny v nedeľu oslavovala 23. výročie získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu. V Donecku na východe krajiny však proruskí separatisti donútili zajatých ukrajinských vojakov pochodovať po hlavnej ulici pred zrakmi stoviek civilistov, napísal denník Kyiv Post. Separatisti, ktorí tvrdia, že majú vyše 1000 rukojemníkov, verejne oznámili, že podujatie bude prebiehať súbežne s vojenskou prehliadkou v Kyjeve. Akciu nazvali "protifašistická manifestácia". Videá a fotografie z centra Donecka ukazujú niekoľko desiatok mužov v uniformách, vojnových zajatcov, ktorí kráčajú po ulici a z oboch strán ich sprevádzajú ozbrojenci. Stovky civilistov na okraji cesty zajatcov častovali nadávkami a skandovali slogany ako "fašisti". Taktiež žiadali, aby si kľakli na kolená. Niektorí na vojakov hádzali múku, vajíčka a fľaše. Za zástupom ukrajinských vojakov išli polievacie autá, ktoré čistili cestu. Podľa Kyiv Post išlo jasný odkaz na pochod zajatých nemeckých vojakov v Moskve z roku 1944, keď cestu po nich tiež symbolicky umyli polievacie autá. Poníženie zajatcov sa odohralo v čase bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na juhovýchode Ukrajiny, ktoré trvajú už päť mesiacov, pripomenul Kyiv Post.

 

 

08:27 - Merkelová neočakáva od schôdzky Putin-Porošenko zásadný prielom

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová varovala v tzv. Letnom rozhovore pre prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD pred priveľkými očakávaniami v súvislosti s utorkovou schôdzkou prezidentov Ruskej federácie a Ukrajiny, Vladimira Putina a Petra Porošenka, v bieloruskom Minsku.
      

Podľa jej názoru toto stretnutie s určitosťou neprinesie prielom. Ak sa však má nájsť riešenie, treba viesť dialóg, vyplynulo z Merkelovej slov. Nemecká kancelárka je naďalej presvedčená o tom, že možné je iba politické riešenie ukrajinskej krízy, k vojenskému nepríde, poznamenala.
      

Na otázku, či ráta s ruskou inváziou na Ukrajiny, odpovedala Angela Merkelová slovami: Situácia je veľmi krehká, to sa musí povedať. Súčasne však zdôraznila: Ukrajinský ľud musí mať prirodzene možnosť ísť svojou cestou. Na druhej strane by Rusko, s ktorým by sa mali udržať dobré vzťahy, nemalo byť poškodené.
      

Znepokojenie vyjadrila Merkelová v rozhovore nad situáciou v pásme Gazy, ktorú označila prívlastkom dramatická. Osobne dúfa, že rokovania v Egypte povedú postupne k prímeriu v oblasti. Veľký priestor venovala nemecká kancelárka rozhodnutiu Berlína podporiť kurdských bojovníkov na severe Iraku aj zbraňami. Podľa jej slov postupujú teroristi z Islamského štátu rozhodne a strategicky voči všetkým inak zmýšľajúcim, vrátane kresťanov a moslimov, preto treba vyzbrojenie ich súperov vnímať ako zohľadnenie hroziacej genocídy. Dodávky zbraní pre ilegálnu Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ako aj eventuálne vyslanie nemeckých bojových jednotiek do Iraku Angela Merkelová opakovane vylúčila. Všeobecne však nevylúčila nasadenie nemeckých vojakov, aj keď výcvik pre obslužný personál zbrańových systémov nemusí prebiehať na irackom území.
      

Množstvo zahraničnopolitických kríz robí z aktivít tajných služieb nutnosť, konštatovala nemecká kancelárka a zdôraznila v tejto súvislosti význam činnosti Spolkovej spravodajskej služby, ako aj Spolkového úradu pre ochranu ústavy.

 

img

 

08:19 - Rusko nepozvali na summit NATO, napísal Kommersant

Rusko sa nezúčastní začiatkom septembra na summite NATO v Británii, pretože nedostalo pozvánku, napísal dnes denník Kommersant. "Vzhľadom na súčasné podmienky Moskva s tým počítala," citoval denník ruské diplomatické zdroje. Odvolal sa aj na svoje zdroje v NATO, podľa ktorých by účasť Ruska na summite bola považovaná za "nerozumnú". Denník RIA Novosti uviedol, že na summite sa zúčastnia lídri vyše 60 krajín. Témou diskusií bude aj Rusko, jeho vzťahy s NATO, posilnenie väzieb s Ukrajinou a posilnenie kolektívnej obrany aliancie. Diskusie budú zamerané na "rozvoj partnerstva" NATO s nečlenskými štátmi aliancie a na význam vojenského bloku v období po studenej vojne a jeho budúcnosť po stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu koncom tohto roka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies