Situácia na Ukrajine: Nemecko odporúča necestovať na východ Ukrajiny, novinári sú obzvlášť ohrození

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 11:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Nemecko odporúča necestovať na východ Ukrajiny, novinári sú obzvlášť ohrození

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes dôrazne odporučilo Nemcom, aby vyhli cestovaniu do východných oblastí Ukrajiny vzhľadom na napätú situáciu, a upozornilo novinárom, že riskujú zadržanie tamojšími separatistickými silami. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

14:53 - Nemecko odporúča necestovať na východ Ukrajiny, novinári sú obzvlášť ohrození

 "Situácia na východe Ukrajiny je v týchto chvíľach veľmi napätá," uviedlo ministerstvo a dodalo, že ozbrojení jednotlivci okupujú na východe Ukrajiny čoraz väčší počet štátnych inštitúcií.
      

"Vzhľadom na najnovší vývoj udalostí treba myslieť na to, že predovšetkým médiám hrozí mimoriadne riziko, že ich zadržia alebo zajmú separatistické sily," varovalo nemecké ministerstvo vo vyhlásení.

 

13:21 - Tymošenková: Musíme sa stať členom NATO, no tretia svetová nehrozí

Podľa neúspešnej prezidentskej kandidátky z roku 2010 síce Ukrajinci NATO odmietali, všetko však podľa jej slov zmenili akcie Ruska na východe Ukrajiny. To podľa nej spôsobilo "základnú zmenu" v názoroch verejnosti. Tvár takzvanej oranžovej revolúcie spred desiatich rokov zároveň odmietla slová premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý v piatok obvinil Rusov zo snáh o vyvolanie tretej svetovej vojny. Podľa neho Putin "iba vydiera s vedomím, že svet nedovolí ďalšiu svetovú vojnu, čo mu umožňuje pokračovať v protizákonných a agresívnych skutkoch".

 

"Putin svojou vojnou proti nám zmenil mentalitu Ukrajincov a obrátil nás iným smerom. V tomto prípade je NATO našou najlepšou voľbou," povedala pre AP Tymošenková, ktorá práve pre spornú dohodu s Putinom o plyne spred piatich rokov skončila na viac ako dva roky vo väzení.

img

09:58 - Svet musí vyslať jednotný signál Rusku ohľadom Ukrajiny

Obama však zdôraznil, že rozhodnutie o sankciách voči jednotlivým sektorom ruského hospodárstva bude závisieť od toho, či sa svet, a najmä USA a ich európski spojenci, dohodnú na spoločnom postupe, ktorý by posilnil ich pozíciu voči Moskve.
      

Ďalšie kolo sankcií voči Rusku, ktoré by mohli byť predstavené už v pondelok, by malo byť zamerané proti jednotlivcom a organizáciám, nie však priamo zasiahnuť sektory ruského hospodárstva, čo by malo negatívne dôsledky aj na európske krajiny.
      

Obama uviedol, že Rusko sa snaží ukrajinskú krízu vykresľovať pohľadom studenej vojny, v ktorom stojí Washington proti Moskve. Podľa jeho slov však skutočným problémom nie je takýto konflikt, ale nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, informovala agentúra AP.
      

Šéf Bieleho domu dodal, že Rusko nedodržiava dosiahnutú dohodu o zmiernení krízy a neprispieva k jej realizácii zo strany proruských separatistov na Ukrajine. "Rusko nepohlo ani prsom, aby pomohlo," citovala ho agentúra Reuters. "V skutočnosti existujú jasné dôkazy, že podporuje aktivity na východnej a južnej Ukrajine," dodal Obama počas návštevy Malajzie.

 

01:07 - Kerry vyzval Lavrova, aby podporil snahy o prepustenie zadržaných pozorovateľov

Kerry počas sobotňajšieho telefonátu s Lavrovom súčasne apeloval na Moskvu, aby verejne podporila úsilie ukrajinských úradov o potlačenie "veľmi nebezpečných a násilných separatistov v Slovjansku".      
      

Vyjadril tiež znepokojenie nad "provokatívnymi presunmi (ruských) jednotiek" v blízkosti ukrajinských hraníc, uviedol predstaviteľ amerického Štátneho departmentu, ktorého citovala agentúra DPA.
      

Lavrov počas rozhovoru s Kerrym zase zdôraznil nevyhnutnosť ukončenia ukrajinských vojenských operácií v juhovýchodných regiónoch.
      

Svojho amerického kolegu požiadal o to, aby sa pričinil o prepustenie zadržaných vodcov "protestného hnutia" na juhovýchode Ukrajiny, uviedol podľa agentúry Reuters rezort diplomacie v Moskve.

img

 

15:05 - Pozorovatelia OBSE sú špióni NATO

Líder proruských separatistov na východnej Ukrajine v sobotu zajatých pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označil za "špiónov Severoatlantickej aliancie (NATO). Zároveň potvrdil, že ich je ochotný prepustiť výmenou za prepustenie uväznených proruských aktivistov.
"Sú to dôstojníci z členských štátov NATO," uviedol Vjačeslav Ponomarjov, samozvaný separatistický starosta východoukrajinského Slovjanska. "Keď sme našli mapy obsahujúce informácie o umiestnení našich kontrolných stanovíšť, získali sme dojem, že sú to dôstojníci vykonávajúci špionážnu misiu," dodal. Rusko prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí v sobotňajšom oficiálnom stanovisku vyjadrilo ochotu pomôcť pri rokovaní o prepustení členov OBSE.

 

14:25 - Jeden zo zadržaných pozorovateľov potrebuje naliehavú lekársku pomoc

Jeden z medzinárodných pozorovateľov, zadržiavaných proruskými separatistami vo východoukrajinskom meste Slovjansk, potrebuje naliehavú zdravotnícku starostlivosť. Informovala o tom dnes ukrajinská štátna bezpečnostná služba, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Český premiér Bohuslav Sobotka dnes zároveň vyzval na okamžité prepustenie celej skupiny zadržaných medzinárodných pozorovateľov.

 

14:08 - Ukrajinský premiér Jaceňuk sa stretol s pápežom a talianskym premiérom

Jaceňuk venoval pápežovi fotografiu Námestia nezávislosti v Kyjeve, známeho ako Majdan. "Tu Ukrajinci bojovali za slobodu a za svoje práva," povedal. František mu podľa agentúry AP daroval plniace pero so slovami: "Dúfam, že týmto perom napíšete 'mier'."
    

Ukrajinský premiér sa predtým stretol s predsedom talianskej vlády Matteom Renzim. Vzhľadom na eskalujúce ukrajinsko-ruské napätie sa však Jaceňuk podľa členov svojej delegácie predčasne vráti na Ukrajinu ešte dnes a nezostane v Ríme na nedeľňajšie svätorečenie dvoch pápežov.
      

Jaceňuk predtým pre talianske noviny La Repubblica povedal, že pápeža poprosí, aby sa modlil na mier na Ukrajine, a že Renzimu vysvetlí, že Rusko chce vyprovokovať tretiu svetovú vojnu. Dodal, že nikto nevie, ako ďaleko chce zájsť ruský prezident Vladimir Putin - a podľa neho to pravdepodobne nevie ani Putin sám.

img

09:59 - Ondrejcsák: SR by mala vyvinúť úsilie o cvičenie NATO u nás

Slovensko by malo vyvinúť úsilie o spojenecké cvičenie NATO na našom území, keďže sme susedným štátom nepokojnej Ukrajiny. Myslí si to riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy Róbert Ondrejcsák, ktorý bol v minulosti aj štátnym tajomníkom ministerstva obrany. Podľa jeho slov by to bolo dôležité hneď z troch dôvodov. „Bola by to demonštrácia kolektívneho odhodlania stredoeurópskych členov ako aj celej Aliancie brániť svoju bezpečnosť ako aj demonštrácia, že sme na to aj reálne pripravení,“ povedal Ondrejcsák. Okrem toho by to bola zároveň demonštrácia toho, že bezpečnosť strednej Európy je nedeliteľná, podobne ako bezpečnosť celého územia NATO. „To znamená, že ak sa niektoré členské štáty cítia byť ohrozené, aj ostatní členovia to pociťujú ako výzvu pre svoju bezpečnosť,“ vysvetlil. Cvičenie je podľa Ondrejcsáka dôležité aj z pohľadu Ozbrojených síl SR, ktoré by mohli precvičiť postupy a spoluprácu. takýmto spôsobom by prekontrolovali úroveň pripravenosti spolupracovať so spojeneckými silami ako aj to, v akej miere sú schopní naplniť plány pre prípadnú obranu Slovenska v rámci kolektívnej obrany NATO. 

 

V kontexte súčasnej krízy je Slovensko na hranici s krízovou oblasťou. „To znamená, že naša úloha je v tomto prípade skôr prijímať spojenecké jednotky než vysielať,“ poznamenal Ondrejcsák. Podľa jeho slov by sme sa mali sústrediť na to, akú infraštruktúru, základne, letiská môžeme ponúknuť či už v rámci Host Nation Support pre prípadný príchod spojeneckých jednotiek alebo pre prípadné cvičenie. Okrem toho by malo byť samozrejmosťou poskytnutie vzdušného priestoru pre prelety spojeneckých lietadiel alebo aj pre monitorovacie lety lietadiel včasnej výstrahy AWACS. Cvičenia tohto typu sa podľa Ondrejcsáka nemusia uskutočniť v bezprostrednej blízkosti ukrajinských hraníc, mohli by byť kdekoľvek na území Slovenska a strednej Európy. 

 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen minulú stredu vyhlásil, že Aliancia okamžite posilní svoje sily v regióne. Ako povedal, nasadených bude "viac lietadiel, viac lodí a viac pozemných síl". Šéf NATO zdôraznil, že cieľom je odstrašenie a zníženie napätia v súvislosti s agresívnym konaním Ruska. Napríklad poľské bezpečnostné sily už v stredu začali prvé veľké cvičenie, počas ktorého evakuovali ministerstvo vnútra vo Varšave a zachraňovali troch cudzincov akože zranených pri havárii vrtuľníka. V Poľsku by sa mali rozmiestniť aj pozemné sily USA, ktoré tam budú cvičiť. 

 

09:55 - Separatisti obvinili pozorovateľov OBSE zo špionáže a sabotáže

Proruskí separatisti v meste Slovjansk na východe Ukrajiny dnes vyhlásili, že vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržali v piatok, sú špiónmi.
     

"Títo muži sú vojaci z povolania na rozdiel od tímu OBSE, s ktorým som mal nedávno normálny rozhovor," povedal vodca separatistov v Slovjansku a samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov pre ruskú televíziu.
      

Zadržaní pozorovatelia sú podľa neho podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády. Ponomariov dodal, že o ich prepustení zatiaľ nerozhodli, urobia tak však čoskoro, informovala agentúra DPA.
      

Počet a zloženie skupiny pozorovateľov, ktorých autobus zastavili ozbrojenci, je stále nejasný. Podľa OBSE cestovala do Slovjansku spoločne 13-členná skupina, v ktorej boli traja nemeckí vojaci, nemecký tlmočník, piati ukrajinskí vojaci a štyria vojenskí pozorovatelia z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.
      

Nemecké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že sa mu s nemeckými členmi skupiny napriek opakovaným volaniam na ich mobilné telefóny dosiaľ neporadilo spojiť. Medzinárodná skupina vojenských pozorovateľov odišla na juhovýchod Ukrajiny 21. apríla, aby vystriedala holandský tím, ktorý tam pracoval od 12. apríla. Tímy OBSE vysielajú do deviatich ukrajinských oblastí vrátane Luhanska a Donecka, kde silnejú protesty volajúce po federalizácii krajiny.
      

Ukrajinské špeciálne jednotky medzitým informovali o zničení štyroch pouličných barikád pri Slovjansku. Mesto obkľúčili bezpečnostné sily v rámci druhej fázy protiteroristickej operácie na juhovýchode krajiny, ktorú spustili v piatok. V Slovjansku sa tento týždeň situácia mimoriadne vyostrila a došlo tam k obetiam na životoch v radoch proruských separatistov.

 

08:35 - Ruský náčelník generálneho štábu komentoval situáciu na Ukrajine za znepokojivú

Znepokojenie Ruska zo situácie na juhovýchode Ukrajiny a z obetí na životoch, ku ktorým došlo v rámci protiteroristickej operácie kyjevskej vlády, vyslovil dnes náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl generál Valerij Gerasimov v telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom generálom Martinom Dempseym. Informovala o tom agentúra Interfax.
      

Gerasimov upozornil Dempseyho aj na skutočnosť, že Ukrajina rozmiestnila v blízkosti hraníc s Ruskom "nezanedbateľný počet svojich vojakov", medzi ktorými sú aj špecialisti na sabotáže.
      

V rámci operácie zameranej na obnovenie kontroly nad objektmi obsadenými proruskými separatistami zabili  vo štvrtok ukrajinské jednotky v Slovjansku na juhovýchode Ukrajiny najmenej päť príslušníkov proruskej domobrany. 

 

07:15 - Lídri G-7 sa dohodli na uvalení nových sankcí na Rusko v súvislosti s Ukrajinou

Vodcovia veľkých ekonomík združených v skupine G-7 sa dohodli na urýchlenom uvalení ďalších sankcií na Rusko v reakcii na jeho aktivity na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnil v noci nadnes Biely dom, krajiny G7 informujú o úmysle urýchlene prijať "cielené sankcie". 
      

Komuniké, na ktoré sa odvolávajú agentúry Associated Press a Reuters, konštatuje, že G-7 bude pokračovať v príprave širších sankcií pre kľúčové ruské hospodárske sektory, ak sa Moskva rozhodne pre agresívnu akciu. 
      

Biely dom upozornil, že nové americké sankcie by mohol uvaliť už v pondelok. G-7 zdôvodnila potrebu urýchleného postupu voči Rusku nadchádzajúcimi májovými prezidentskými voľbami na Ukrajine. Súčasne však povedala Rusku, že zostáva otvorená diplomatickému riešeniu tejto krízy a vyzvala na jej riešenie na základe ženevskej dohody. 
      

Sankcie komuniké G-7 nešpecifikuje. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého amerického predstaviteľa napísala, že každá z krajín G-7 sa rozhodne, ktoré zo sankcií uvalí, nemusia byť nevyhnutne totožné.

 

06:53 - Ruské bojové stíhačky niekoľkokrát narušili ukrajinský vzdušný priestor

Ruské bojové stíhačky v priebehu uplynulých 24 hodín niekoľkokrát vleteli do vzdušného priestoru Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP, odvolávajúc sa na nemenovaných amerických predstaviteľov, ktorí udalosť označili za pokračujúcu provokáciu vypätej situácie v regióne.

 

Čo bolo zámerom týchto akcií, nie je podľa nich jasné. Do úvahy prichádza možnosť, že lietadlá testovali schopnosti ukrajinských radarov, alebo išlo o predvádzanie sily ruského letectva. Incident prišiel v čase, keď Moskva zvyšuje vojenské cvičenia pozdĺž hraníc s Ukrajinou so zapojením pechoty a obrnených vozidiel.
      

Západné krajiny pohrozili Rusku uvalením ďalších sankcií v dôsledku jeho anexie Krymského polostrova od Ukrajiny a neutíchajúcej vojenskej aktivity v blízkosti ukrajinského pohraničia. Podľa amerického politológa Zbigniewa Brzezinského je premiestňovanie hraníc na základe tvrdenia, že na tom-ktorom území žijú etnickí Rusi, nebezpečným precedensom pre celý svet.

 

21:13 - Separatisti zajali siedmich pozorovateľov OBSE

Proruskí ozbrojenci v piatok na východe Ukrajiny zadržali členov pozorovacej misie, ktorých do krajiny vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Informovala o tom vláda v Kyjeve, samotné OBSE sa však k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadrilo. Ozbrojenci údajne pozorovateľov zajali v separatistami ovládanom meste Slovjansk na východe Ukrajiny, kde zadržali ich autobus.

 

"Sú s nami v Slovjansku," cituje agentúra Reuters Vjačeslava Ponomarjova, ktorého označujú za "samozvaného" separatistami vybraného primátora Slovjanska. "Bolo mi povedané, že medzi nimi bol aj zamestnanec kyjevskej vojenskej tajnej služby," dodal. Ukrajinské ministerstvo vnútra už rokuje o ich prepustení. Členmi delegácie bolo sedem pozorovateľov OBSE a piati členovia ukrajinských ozbrojených zložiek. V súčasnosti ich údajne zadržiavajú v budove ukrajinskej Štátnej bezpečnostnej agentúry (SBU) v Slovjansku, ktorú pred časom obsadili proruskí ozbrojenci.

 

20:04 - Obama a spojenci sa zhodli na koordinácii krokov voči Rusku

Americký prezident Barack Obama a štyria kľúčoví európski spojenci USA sa dnes zhodli na tom, že Rusko nedodržalo princípy ženevskej mierovej dohody o Ukrajine. Washington a spojenci budú spolupracovať na uvalení ďalších sankcií voči Rusku, oznámil Biely dom. Vo vyhlásení Bieleho domu sa uvádza, že Spojené štáty sú pripravené uvaliť cielené sankcie v reakcii "na najnovšie kroky Ruska", informovala agentúra Reuters. Obama mal dnes konferenčný telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, talianskym premiérom Matteom Renzim a britským premiérom Davidom Cameronom.

 

img

 

18:59 - Proruskí separatisti zadržali v Slovjansku pozorovateľov OBSE

Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali dnes autobus, v ktorom sa viezlo sedem pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), päť ukrajinských vojakov a vodič. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra.  Skupina pozorovateľov, ktorú do Slovjanska vyslala OBSE, je zložená z troch nemeckých vojakov, nemeckého tlmočníka a vojenských pozorovateľov z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska. Všetkých momentálne zadržiavajú v budove ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Slovjansku, ktorá je v súčasnosti v rukách separatistov.Agentúra UNIAN informovala, že k incidentu došlo o 11.40 h miestneho času. Ministerstvo vnútra v Kyjeve uviedlo, že rokovania so separatistami pokračujú. Tí rukojemníkov odmietajú prepustiť a tvrdia, že najprv musia komunikovať s príslušnými orgánmi Ruskej federácie, informovalo. Samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov novinárom podľa agentúra Reuters povedal, že v skupine pozorovateľov sa nachádza vojenský "špión" pracujúci pre Kyjev. "Ľudia, ktorí sem prídu ako pozorovatelia európskeho spoločenstva, privedú so sebou naozajstného špióna - to sa nepatrí," vyhlásil Ponomariov.
 

18:34 - Postsovietske republiky vyzvali Rusko na odsun z hranice

 Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája. Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ. Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na skutočnosť, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja v Prahe skritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať pri vzájomnej hranici vojenské cvičenia v reakcii obnovenie zásahov ukrajinských síl proti separatistom na východe krajiny. Vyjadril zároveň odhodlanie "bojovať proti ruskému vojsku... ak vpadne na Ukrajinu".

 

17:34 - Americká vojnová loď USS Donald Cook opustila Čierne more

Americká vojnová loď USS Donald Cook s balistickým obranným systémom Aegis na palube opustila vo štvrtok vody Čierneho mora. Cez prielivy Bospor a Dardanely vstúpila do Marmarského a následne do Egejského mora, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. V čiernomorskom regióne zostáva dvojica vojnových plavidiel Severoatlantickej aliancie. Francúzska výzvedná loď Dupuy de Lome tam priplávala 10. apríla a kotví v gruzínskom prístave Batumi, kým americká fregata USS Taylor vplávala do oblasti 22. apríla a operuje v západnej časti mora pri rumunskom prístave Konstanca.

 

17:30 - Merkelová: Rusko neurobilo dosť pre implementáciu ženevskej dohody

Rusko neurobilo dosť pre implementáciu ženevskej dohody o Ukrajine, preto treba uvažovať o uvalení ďalších sankcií proti Moskve. V dnešnom, telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Na tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy poľského premiéra Donalda Tuska v Nemecku Merkelová uviedla, že Rusko má prostriedky na to, aby presvedčilo proruských separatistov na Ukrajine, že by sa mali vydať mierovou cestou. "Hovorila som dnes ráno s ruským prezidentom a znovu som mu dala jasne najavo, že Ukrajina urobila celý rad krokov smerujúcich k implementácii ženevskej dohody, na ruskej strane však žiadnu podporu pre túto dohodu nebadať, čo má samozrejme vplyv aj na separatistov na Ukrajine," konštatovala Merkelová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies