Situácia na Ukrajine: Rusko sa nemohlo nečinne prizerať tomu, čo sa deje na Ukrajine

NETKY.SK • 31 August 2014, 11:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko sa nemohlo nečinne prizerať tomu, čo sa deje na Ukrajine

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval urýchlene ukončiť bojové operácie na východnej Ukrajine, aby "bol čas pripraviť sa na zimu". V rozhovore pre program Nedeľňajší čas, ktorý dnes odvysielal Prvý kanál ruskej televízie, Putin poznamenal, že "okrem Ruska na to už nikto nemyslí".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

12:23 - Rusko sa nemohlo nečinne prizerať tomu, čo sa deje na Ukrajine

"Prvou a nevyhnutnou podmienkou je zastaviť vojenské akcie a začať obnovovať infraštruktúru," apeloval Putin. Za ďalšie nevyhnutné kroky označil doplňovanie zásob, vykonanie opráv a údržby na všetkých zariadeniach a pripraviť sa na jeseň a zimu.
      

Putin v interview vyhlásil, že s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa zhodli, že situáciu na Ukrajine treba riešiť pokojne a že "chyby podobné uchopeniu moci násilím sa nikdy nebudú opakovať". Dodal, že práve "ozbrojené prevzatie moci" je "prapríčinou toho, čo sa teraz (na Ukrajine) deje". Na margo udalostí na Ukrajine povedal, že je to "dobrá lekcia pre nás všetkých".
     

Ruský prezident v súvislosti s Ukrajinou kritizoval Západ, ktorý si mal vopred "zrátať dôsledky svojho vplyvu" na túto krajinu a "premyslieť si aspoň jeden krok dopredu".
      

Uviedol tiež, že reakcia Ruska na udalosti na Ukrajine bola nevyhnutná. Rusko - nielen politické vedenie, ale aj národ ako taký - sa podľa jeho slov "nemohli nečinne prizerať", ako na Ukrajine "ľudí takmer popravujú". Vysvetlil, že reakcia Ruska bola nutná aj vzhľadom na príbuzenské väzby medzi mnohými Rusmi a Ukrajincami.

img

09:04 - Na vstup na Ukrajinu čaká druhý konvoj s ruskou humanitárnou pomocou

 Ide už o druhý humanitárny konvoj z Ruska, obviňovaného Západom i kyjevskou vládou z podpory separatistov, ktorým sa v posledných dňoch podarilo prejsť do protiútoku a získať kontrolu nad viacerými mestami a dedinami v Luhanskej a Doneckej oblasti.  
      

Humanitárnu pomoc, tak ako aj v prvom prípade, na Ukrajinu prepravia biele vojenské nákladné autá typu KAMaz. Autá sú momentálne zaparkované v blízkosti pohraničného priechodu Doneck.
      

Ukrajinské vedenie súhlasilo s prijatím ďalšieho nákladu ruskej humanitárnej pomoci s podmienkou, že prejde všetkými colnými procedúrami a prevezme ju Červený kríž.
      

Agentúra UNIAN pripomenula, že rovnaké podmienky Kyjev stanovil aj pre prvý konvoj humanitárnej pomoci. Vtedy však ruské úrady žiadnu z nich nesplnili a konvoj vstúpil na ukrajinské územie bez súhlasu Kyjeva.

 

13:23 - Barroso varoval Moskvu v súvislosti s Ukrajinou

"Rusko by nemalo podceňovať vôľu a odhodlanie EÚ stáť si za svojimi zásadami a hodnotami," povedal Barroso na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Bruseli - pred začiatkom summitu EÚ.
      

Únia je podľa Barrosa pripravená zaviesť tvrdšie sankcie voči Moskve. Poznamenal však, že ešte nie je príliš neskoro na politické riešenie krízy.
      

"Nechávame otvorené dvere pre politické riešenie," citovala šéfa EK agentúra Reuters.
      

Podľa agentúry Porošenko odsúdil "ruskú intervenciu" na Ukrajine a oznámil, že v jeho krajine sú už "tisíce zahraničných vojakov a stovky zahraničných tankov".

obrazok

12:48 - Porošenko chce od EÚ odpoveď na ruskú "agresiu" na Ukrajine

S odkazom na schôdzku medzi ukrajinským prezidentom a predstaviteľmi EÚ v Bruseli uviedol, že "Porošenko vyjadril nádej, že lídri členských štátov EÚ dajú náležitú odpoveď na akt agresie voči Ukrajine".
      

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko medzitým oznámil, že Rusko stále posiela na východ Ukrajiny vojenské vybavenie a "žoldnierov".
      

Ukrajinské sily podľa neho posilnili obranu prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti, z dvoch dedín pri Luhansku sa však pod tlakom separatistov stiahli.

img

11:46 - Fínsky premiér: Lídri EÚ dnes neprijmú nové sankcie proti Rusku

Lídri Európskej únie (EÚ) na dnešnom summite v Bruseli neprijmú nové sankcie proti Rusku za jeho prístup k ukrajinskej kríze. Vyhlásil to fínsky premiér Alexander Stubb v rozhovore pre rozhlasovú stanicu YLE, z ktorého cituje agentúra Reuters.
      

"Je jasné, že budeme rokovať o nových sankciách, ale dnes ešte žiadne nové sankcie neprijmeme," povedal Stubb pre YLE. "Ak bude Rusko pokračovať v snahách o destabilizáciu (východnej Ukrajiny), domnievam sa, že bude správne sprísniť sankcie, ale dúfam, že sa to nestane," konštatoval fínsky premiér a pripomenul, že zatiaľ čo niektoré štáty presadzujú ďalšie sankcie, iné sú za pokojnejší prístup k Rusku.
      

EÚ a USA v júli a auguste zaviedli sankcie proti Rusku. Najskôr iba zmrazili účty vybraným ruským firmám a podnikateľom blízkym Kremľu, ktorým tiež zakázali udeliť víza. Neskôr sankcie rozšírili aj na energetický, bankový a obranný sektor.

 

11:00 - Ruská raketa zostrelila ukrajinské bojové lietadlo, tvrdí Kyjev

Ruská raketa zostrelila ukrajinské bojové lietadlo počas bojov medzi prokyjevskými silami a separatistami na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú armádu. Ozbrojené sily v stručnom vyhlásení uviedli, že bojové lietadlo typu Su-25 zasiahla v piatok raketa z ruského systému. Pilot sa katapultoval a vyviazol bez zranení.
      

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine operuje najmenej 1000 ruských vojakov. Ukrajinská vláda tento týždeň oznámila, že na jej územie vtrhli ruské tanky a obrnené vozidlá v čase, keď separatisti otvorili nový front na juhovýchode krajiny pri Azovskom mori. Moskva vytrvalo odmieta tvrdenia, že ruskí vojaci pôsobia na Ukrajine, ako aj obvinenia, že dodáva separatistom zbrane.

 

09:52 - Veliteľ práporu Donbas oznámil otvorenie koridoru pre obkľúčených ukrajinských vojakov

Kyjev 30. augusta (TASR) - Veliteľ ukrajinského dobrovoľníckeho provládneho práporu Donbas Semion Semenčenko oznámil dnes otvorenie bezpečnostného koridoru pre ukrajinských vojakov, ktorých separatisti obkľúčili pri meste Ilovajsk v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      

Podľa Semenčenka došlo k otvoreniu koridoru po tom, čo ukrajinský prezident Petro Porošenko rokoval v tejto veci s predstaviteľmi domobrany. Dodal, že vojaci budú pustení cez koridor aj so zbraňami. Sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok oznámili, že pri Ilovajsku obkľúčili vládne jednotky a na okraji mesta Novoazovsk obsadili pozície ukrajinských špeciálnych jednotiek.
      

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzval separatistov, aby otvorili humanitárne koridory pre obkľúčených vojakov s cieľom "vyhnúť sa zbytočným obetiam, umožniť im slobodne opustiť oblasť vojenskej akcie, zísť sa s rodinami, vrátiť sa k matkám, manželkám a deťom a poskytnúť lekársku pomoc raneným v dôsledku vojenskej operácie". Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko však tvrdil, že Ilovajsk je stále pod kontrolou vládnych síl.

 

08:38 - Od apríla utieklo do Ruska vyše 800.000 Ukrajincov, tvrdí Moskva

Od začiatku protiteroristickej operácie Kyjeva na juhovýchode Ukrajiny utieklo do Ruska vyše 800.000 Ukrajincov, z nich 130.000 požiadalo o azyl. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruskú Federálnu migračnú službu.
      

"Od začiatku konfliktu migračnú službu požiadalo o dočasný azyl alebo o udelenie štatútu utečenca 130.000 ukrajinských občanov. Vyše 78.000 požiadalo o dočasný pobyt, vyše 33.000 o ruské občianstvo," uviedla Federálna migračná služba. Spresnila, že celkovo od začiatku apríla utieklo z Ukrajiny do Ruska 820.000 ľudí. Prílev utečencov sa dramaticky zvýšil v júni, keď eskaloval konflikt medzi separatistami a vládnymi silami na juhovýchode Ukrajiny.

 

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa OSN si boje od polovice apríla vyžiadali už najmenej 2593 životov. "Aktuálny počet (zabitých) je 2593, čo sa približuje číslu 3000, ak pripočítame 298 obetí letu (malajzijských aerolínií) MH17," povedal novinárom zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva, chorvátsky diplomat Ivan Šimonovič.

 

07:52 - Ukrajinská vláda chce zmenu štatútu krajiny s cieľom vstúpiť do NATO

Ukrajinská vláda v piatok požiadala parlament a prezidenta, aby v urýchlene schválili zákon umožňujúci zmenu štatútu krajiny v záujme jej budúceho vstupu do NATO. Kyjev tak reaguje na rozhodnutie bezpečnostných orgánov vo svetle vývoja na východe Ukrajiny, kde podľa vlády na strane povstalcov bojujú stovky ruských vojakov. Neutrálny štatút v roku 2010 zaviedol vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Ak sa zruší, krajina už nebude môcť vstúpiť do organizácií, ktoré nie sú podľa Jaceňuka ničím iným ako "ruským Sovietskym zväzom".

 

NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom NATO. Podľa piatkových slov generálneho tajomníka aliancie Andersa Rasmussena sa Ukrajina stane členom NATO po splnení "nevyhnutných podmienok".

 

07:02 - Predseda EK telefonoval s Putinom, odsúdil ruský vpád na Ukrajinu

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom odsúdil "závažný vpád" ruských ozbrojených síl na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Vo veľmi otvorenej výmene názorov vyjadril predseda Komisie svoje hlboké znepokojenie nad súčasnými udalosťami a situáciou na Ukrajinu," uviedla Komisia vo svojom vyhlásení.
      

Barroso povedal Putinovi, že rozhodne odsudzuje "dôkazy o závažnom vpáde" na ukrajinské územie a operácie ruských vojenských jednotiek na tomto území. EK vo svojom vyhlásení zopakovala, že ďalšia destabilizácia situácie na Ukrajine bude za veľkú cenu.

 

img

 

06:50 - Švédska armáda zvýšila úroveň pohotovosti kvôli Ukrajine

Švédsko dnes uviedlo svoje vojenské sily na vyšší stupeň pohotovosti kvôli situácii na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédsku armádu.
      

Ozbrojené sily sa zúčastňujú na medzinárodných manévroch vo Fínsku, ktoré susedí s Ruskom. Švédsko presunulo stíhačky rýchlej reakcie na ostrov Gotland v Baltskom mori pri svojom juhovýchodnom pobreží. "S ohľadom na závažnosť vývoja na Ukrajine reagovala švédska armáda okrem iného zvýšením stavu pohotovosti pre generálny štáb na veliteľstva a zintenzívnila získavanie spravodajských materiálov," oznámil švédsky vojenský úrad Forsvarsmakten.
      

Hovorca ozbrojených síl odmietol poskytnúť bližšie podrobnosti o tom, aké opatrenia Švédsko prijalo, aby zabránilo preliatiu konfliktu v oblasti. Proruskí povstalci náhle otvorili v posledných 72 hodinách nový front a vytlačili ukrajinských vojakov z kľúčového mesta. Kyjev a západné mocnosti tvrdia, že obrat je výsledkom príchodu obrnenej kolóny ruských vojakov. Moskva verejne poprela, že jej ozbrojené sily bojujú po boku proruských vzbúrencov.

 

06:45 - Francúzsko má dôkazy o ruskej intervencii na Ukrajine

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes povedal, že jeho krajina má dôkazy "neprijateľnej" intervencie ruských vojakov na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. Fabius povedal pre francúzsku televíziu, že sankcie Európskej únie proti Rusku sa pravdepodobne pritvrdia, ak Moskva rýchlo nezmení svoje správanie. "Keď jedna krajina posiela vojenské do druhej krajiny bez súhlasu a proti vôli ďalšej krajiny, to sa nazýva intervencia a je jasne neprijateľná," vyhlásil francúzsky minister.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona