Situácia na Ukrajine: Rusko údajne spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu!

NETKY.SK • 28 August 2014, 14:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusko údajne spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu!

WASHINGTON - Spojené štáty dnes vyhlásili, že ruská armáda sa zrejme posúva k juhovýchodnej Ukrajine. Washington navyše obviňuje Moskvu z vysielania vojakov na Ukrajinu bez toho, aby oznámil im alebo ich rodinám, kam idú. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:02 - Merkelová: Summit EÚ sa bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Rusku

Európska únia sa na mimoriadnom summite v Bruseli bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Ruskej federácii. V Berlíne to dnes večer v reakcii na eskaláciu situácie na Ukrajine oznámila nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.
      

"Chceme diplomatické riešenia, ani v tom nepoľavíme. Musíme však konštatovať, že sa veci v posledných dňoch opäť sťažili a zhoršili," cituje Merkelovej slová tlačová agentúra DPA. Šéfka nemeckej spolkovej vlády poukázala na dohody v rámci Európskej únie, v zmysle ktorých by sa malo v prípade ďalšej eskalácie na Ukrajine hovoriť o ďalších sankciách. V tejto súvislosti pripomenula správy o "zintenzívnenej prítomnosti ruských vojakov", nových nepokojoch a novom postupe. Lídri 28 členských krajín EÚ sa preto opätovne budú zaoberať otázkou sankcií. "Téma bude na programe rady," dodala.

 

19:00 - Ruskí aktivisti: Pri útoku na Ukrajine prišlo o život vyše 100 ruských vojakov

Vyše sto ruských vojakov zahynulo tento mesiac na východe Ukrajiny pri meste Snižne v Doneckej oblasti, keď kolónu ich vojenských áut plných munície zasiahla salva rakiet typu Grad. Ruskí vojaci tam pomáhali proruským separatistom v boji s ukrajinskými vojakmi, povedali dnes dvaja členovia ruskej Rady pre ľudské práva, poradného orgánu prezidenta Vladimira Putina.
     

Ella Poľakovová a Sergej Krivenko sa odvolávajú na očitého svedka a príbuzných obetí. Podľa ich vyjadrenia "na kolónu ruských vojakov zaútočili rakety Grad a zomrelo vyše 100 ľudí. Došlo k tomu v meste Snižne v Doneckej oblasti" 13. augusta, informoval Krivenko telefonicky agentúru Reuters. Poľakovová údaj potvrdila s tým, že pri útoku zahynulo vyše sto ruských vojakov.
      

Pätnásť civilistov dnes zomrelo pri paľbe vo východoukrajinskom meste Doneck, uviedla správa mesta na svojej webovej stránke. Súčasnú situáciu označila za "veľmi napätú". Doneck je už dva týždne dejiskom intenzívnych bojov - ukrajinské vládne sily sa pokúšajú vytlačiť z priemyselného mesta proruských separatistov, ktorí vyhlásili Doneckú ľudovú republiku a usilujú sa o úniu s Ruskom.

 

 

18:05 - Grécko sa rozhodlo po zhoršení situácie uzavrieť konzulát v Mariupole

Grécky minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos nariadil uzatvorenie gréckeho konzulátu v ukrajinskom Mariupole. Informoval o tom dnes rezort diplomacie v Aténach, podľa ktorého je uzavretie zastupiteľského úradu dôsledkom zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. Mariupol je centrom gréckej kultúry v čiernomorskej oblasti. V regióne na juhovýchode Ukrajiny žije v súčasnosti podľa odhadov okolo 100.000 ukrajinských občanov gréckeho pôvodu. Úlohy gréckeho konzulátu v Mariupole by mal prevziať zastupiteľský úrad, ktorý otvoria v Dnepropetrovsku.

 

17:21 - Z Európy zaznieva znepokojenie a apely na Rusko: Stiahnite svoje tanky

Eskalácia situácie na Ukrajine vyvoláva veľké znepokojenie Európskej únie. Rusko by malo prestať s akýmikoľvek nepriateľskými aktivitami na hraniciach s Ukrajinou, vyhlásila dnes v Bruseli hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. To sa, prirodzene, týka aj pohybu zbraní, vojenskej výstroje a príslušníkov ozbrojených síl z Ruskej federácie na Ukrajinu, konštatovala.

 

Britský premiér David Cameron dnes v Londýne vyzval Rusko na stiahnutie tankov z ukrajinského územia a varoval Moskvu pred ďalšími dôsledkami, ak sa nepodarí nájsť politické riešenie krízy na Ukrajine. Predseda britskej vlády súčasne podčiarkol, že nestačí zúčastniť sa na rokovaniach v Minsku, ak paralelne rolujú cez rusko-ukrajinskú štátnu hranicu tanky, čo by malo neodkladne patriť minulosti.

 

Nemecká spolková vláda je podľa slov svojho splnomocnenca pre Rusko Gernota Erlera "hlboko znepokojená" najnovším vývojom v ukrajinskej kríze. Nádeje, ktoré sa vkladali do minskej schôdzky prezidentov Ruska a Ukrajiny, Vladimira Putina a Petra Porošenka, sa nenaplnili, priznal nemecký sociálny demokrat vo vysielaní Hesenského rozhlasu. Súčasne vyjadril názor, že najvyšší ruský predstaviteľ je zrejme pripravený "aj na maximálne politické riziko", aby zabránil vojenskej porážke proruských separatistov.

 

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil kroky Ruska na východe Ukrajiny za agresiu, ktorou Moskva vyvolala najvážnejšiu krízu v Európe za posledné desaťročia. Stanovisko Poľskej republiky k najnovšiemu vývoju vypracujú podľa slov šéfa tamojšej diplomacie v priebehu nasledujúcich hodín. "Tu nie sú potrebné tvrdé slová, ale činy, ba najlepšie by bolo, ak by celé medzinárodné spoločenstvo ohlásilo svoje zasiahnutie," dodal Sikorski, ktorý je jedným z uchádzačov o post nástupcu Catherine Ashtonovej na čele európskej diplomacie.

 

img

 

17:18 - Porošenko: Situácia na východe Ukrajiny je ťažká, no nie je dôvod na paniku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že situácia v oblasti konfliktu na východe krajiny je mimoriadne zložitá, avšak "dostatočne kontrolovaná".
      

"Úprimne povedané, situácia je samozrejme veľmi ťažká a nikto ju nebude zľahčovať, avšak je dostatočne kontrolovaná na to, aby sme nepodliehali panike a zachovali si chladnú hlavu, zdravý rozum," citovala Porošenka agentúra Ukrinform.
      

Porošenko pred zasadnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany, zvolanom po obsadení strategického mesta Novoazovsk Ruskom podporovanými separatistami, dodal, že ruské jednotky prišli "na záchranu" vzbúrencov po predošlých úspechoch ukrajinských síl.

 

img

 

 

17:16 - Ministerstvo neodporúča cestovať na východ Ukrajiny

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča slovenským občanom zrušiť alebo odložiť cestu do Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebieha operácia ukrajinských ozbrojených síl. O výstrahe druhého stupňa agentúru SITA informoval rezort diplomacie. Ministerstvo zároveň vyzýva občanov, ktorí sa v týchto oblastiach nachádzajú, aby ich okamžite opustili. Ak tak občania nemôžu urobiť, rezort im odporúča nezapájať sa do protestných akcií, vyhýbať sa miestam, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí a miestam, kde sa bojuje.

 

16:09 - Na Ukrajinu vstúpili z Ruska dve kolóny tankov

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko oznámil, že dve kolóny tankov z Ruska dnes vstúpili do strategického mesta Novoazovsk. Lysenko uviedol, že na ukrajinské sily predtým pálili z ruského územia približne o 11.00 h z raketových systémov Grad. Asi o hodinu a pol neskôr podľa neho začali útok dve kolóny, ktorých súčasťou boli tanky a ďalšie bojové vozidlá. Tie neskôr prenikli na Ukrajinu z Veselo-Voznesenky a Maximova v ruskej Rostovskej oblasti. Ukrajinská pohraničná stráž sa stiahla, pretože nemala k dispozícii ťažkú výzbroj, uviedla tlačová agentúra AP.

 

img

 

 

15:56 - Rumunsko, Moldavsko a Gruzínsko vystrašil vývoj na Ukrajine

Šéfovia diplomacií Rumunska, Moldavska a Gruzínska dnes vyhlásili, že sú vystrašení vývojom situácie na Ukrajine, kde proruskí separatisti počas novej ofenzívy ovládli strategické mesto Novoazovsk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko navyše oznámil, že Rusko spustilo na juhovýchode Ukrajiny vojenskú intervenciu.
      

Traja ministri zahraničných vecí dnes viedli rozhovory v rumunskej metropole Bukurešť, uviedla tlačová agentúra AP. Moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová informovala, že jej ukrajinský rezortný kolega sa na stretnutí nezúčastnil pre "tragické dramatické udalosti" vo svojej vlasti.
      

Šéf rumunskej diplomacie Titus Corlatean vyhlásil, že situácia je "mimoriadne, mimoriadne vážna a nevyvíja sa smerom, v aký sme dúfali". Gruzínska ministerka Maja Pandžikidzeová označila najnovší vývoj za "desivú správu". Rumunsko je členským štátom Európskej únie a NATO. Gruzínsko a Moldavsko podpísali asociačné dohody s EÚ v júni, čím nahnevali Rusko.

 

15:43 - Na Ukrajine operuje vyše 1000 ruských vojakov

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov. Novinárom to pod podmienkou anonymity vo štvrtok povedal vojenský veliteľ aliancie v Belgicku. Konanie Ruska pritom označil skôr za "vpády" než za inváziu. "Odhadujeme, že na Ukrajine teraz pôsobí vyše 1000 ruských vojakov," vyhlásil s tým, že Rusi podporujú separatistov na východe krajiny a bojujú po ich boku.

 

Novinárom ukázal satelitné zábery z 23. augusta, na ktorých vidieť moderné ruské delostrelecké jednotky za hranicou východnej Ukrajiny. "Ide o veľmi dômyselné zariadenia, ktoré si vyžadujú vycvičený personál," povedal a dodal, že je vysoko nepravdepodobné, že tieto zbrane by mohli obsluhovať separatisti. Výcvik na ich používanie totiž podľa neho trvá mesiace. "Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov a chce sa v tejto oblasti udržať," vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO. 

 

14:29 - Putinova poradkyňa hovorí o ruskej invázii na Ukrajine

Členka ľudskoprávnej poradného výboru ruského prezidenta Vladimira Putina Ella Poľakovová sa domnieva, že Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu.
      

"Keď na rozkaz veliteľov davy ľudí na tankoch, obrnených vozidlách a s ťažkými zbraňami (sú) na území iného štátu, keď prekročia hranicu, považujem to za inváziu," povedala Poľakovová pre agentúru Reuters.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým vyhlásil, že Rusko spustilo na juhovýchode Ukrajiny vojenskú intervenciu. Zároveň vyzval na okamžité zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá rozhodne o ďalších krokoch. Porošenko kvôli "ruskému vpádu" zrušil pracovnú cestu do Turecka.
      

Ukrajinský zástupca pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk po jej dnešnom mimoriadnom zasadaní vo Viedni povedal, že Ukrajina zaregistrovala "priamu inváziu" ruskej armády na juhovýchode krajiny. Označil to za "akt agresie".
     

Jeho ruský kolega v OBSE Andrej Kelin však tvrdí, že "ruské sily neprekračujú žiadny bod na ukrajinskej hranici". Prokopčuk tiež vyhlásil, že "pravidelné ruské sily" obsadili mesto Novoazovsk a ďalšie okolité obce.

 

 

14:24 - Ukrajinský vyslanec tvrdí, že Novoazovsk obsadili ruskí vojaci

Ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. "To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny," povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni. Ukrajina podľa neho považuje túto inváziu za "akt agresie" zo strany Ruskej federácie. Prokopčuk dodal, že okrem Novoazovska príslušníci normálnej ruskej armády obsadili aj ďalšie mestá v jeho okolí. Ruský vyslanec pri OBSE Andrej Kelin inváziu vylúčil a opäť poprel, že by sa ruskí vojaci nachádzali na Ukrajine. "Žiadne ruské jednotky v žiadnom bode neprekročili ukrajinskú hranicu," zdôraznil.

 

14:20 - Ukrajinské a ruské aktíva prudko zlacneli

Ukrajinské a ruské dlhopisy denominované v dolároch vo štvrtok prudko oslabili a poistenie záväzkov oboch krajín sa zvýšilo. Išlo o reakciu na vyhlásenie Kyjeva, že na ukrajinské územie vstúpila ruská armáda. "Hlavným dôvodom oslabovania ruských a ukrajinských aktív je vyhlásenie ukrajinských predstaviteľov, že na Ukrajine je ruská armáda. Je to vážna vec a poškodzuje akcie, dlhopisy a meny," uviedla Liza Jermolenková, ekonómka Capital Economics v Londýne.

 

Ukrajinské štátne cenné papiere so splatnosťou v rokoch 2017, 2022 a 2023 zlacneli o 1,5 až 2 centy na každý dolár ich nominálnej hodnoty. Cena päťročných derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov ukrajinskej vlády stúpla na nové trojmesačné maximum 1 049 bodov, čiže oproti stredajšej uazatváracej úrovni vzrástla o 67 bázických bodov. 

 

13:05 - Hollande: Prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine by bola neprijateľná

Francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok vyhlásil, že v prípade potvrdenia správ o vstupe ruského vojska na územie Ukrajiny by takýto krok považoval za "netolerovateľný a neakceptovateľný". Zároveň upozornil, že sankcie voči Rusku "ponechá Európa v platnosti alebo ich dokonca sprísni, ak sa eskalácia bude zväčšovať". "Nechcem to, pretože to nie v ruskom ani v našom záujme," povedal Hollande na výročnej konferencii francúzskych diplomatov v Paríži. Rusko sa podľa neho "nemôže nádejať, že bude mocnosťou 21. storočia a pritom nebude dodržiavať pravidlá".

 

img

 

12:30 - Porošenko: Rusko spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu

Rusko spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zároveň vyzval na okamžité zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá rozhodne o ďalších krokoch. Porošenko kvôli "ruskému vpádu" zrušil pracovnú cestu do Turecka.
      

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko predtým pre agentúru Reuters povedal, že proruské sily na Ukrajine obsadili dnes oporný bod pri Azovskom mori a ich ďalším cieľom je prebojovať sa k prístavnému mestu Mariupol. Líder hlavného separatického subjektu zdôraznil, že ukrajinskú armádu dokážu poraziť aj bez vojenskej pomoci z Ruska.Agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje informovala, že separatisti podporovaní ruskými vojakmi vstúpili do mesta Novoazovsk.

      

Rada národnej bezpečnosti a obrany následne oznámila, že Novoazovsk je už pod kontrolou "ruskej armády". SNBO tvrdí, že ukrajinských vojakov stiahli z mesta, aby ušetrili ich životy. Zároveň posilňujú obranu Mariupola. Podľa ranných správ ruských médií Zacharčenko vyhlásil, že v radoch domobrany bojuje približne 3000-4000 ruských dobrovoľníkov. Okrem nich, ako poznamenal, neprišla z Ruska žiadna vojenská pomoc.

 

 

11:56 - Proruskí separatisti údajne obsadili strategický pahorok Saur-Mohyla

Proruskí separatisti obsadili strategický pahorok Saur-Mohyla v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej armády.
      

Saur-Mohyla leží východne od mesta Doneck, kde taktiež prebiehajú boje. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na miestnych obyvateľov napísala, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými silami zahynulo najmenej 11 ľudí. Desať prišlo o život v dome kultúry pri požiari, ktorý vypukol po dopade granátu.

 

Pri ostreľovaní raketovým systém Grad bola vážne poškodená aj nemocnica. Bilancia tohto útoku zatiaľ nie je známa. Miestni obyvatelia tvrdia, že ostreľovaniu predchádzali prelety prieskumných bezpilotných lietadiel. Nad mestom od rána krúžilo aj vojenské lietadlo. Podľa svedkov zhodilo náklad pre vládne jednotky.

 

09:25 - Separatisti priznali, že na ich strane bojujú ruskí vojaci v čase dovolenky

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko vyhlásil, že v radoch domobrany bojuje približne 3000-4000 ruských dobrovoľníkov. Medzi nimi sú aj vojaci Ruskej federácie. Jeho vyhlásenie dnes odvysielala televízia Rossija 24 a citovali ho aj agentúry ITAR-TASS a RIA Novosti.
      

"Kyjev a Západ opakovane hovoria o ruskej vojenskej invázii, aby nejako ospravedlnili masívne porážky, ktoré ukrajinská armáda utrpela za posledné mesiace. Nikdy sme netajili, že v našich radoch bojuje mnoho Rusov," povedal Zacharčenko s tým, že okrem dobrovoľníkov nemajú od Ruska žiadnu vojenskú pomoc.
      

Premiér priznal, že medzi dobrovoľníkmi nie sú len bývalí ruskí vojaci. "Poviem to ešte otvorenejšie. V našich radoch bojujú aj súčasní vojaci, ktorí sa rozhodli tráviť dovolenku nie na pláži, ale medzi nami, bratmi, ktorí bojujú za slobodu Donbasu... Je to typické len pre Rusov," poznamenal. Dodal, že ruskí dobrovoľníci "bohužiaľ, utrpeli nejaké straty".
      

Domobrana DĽR medzitým oznámila, že v stredu zajala 89 príslušníkov ukrajinských síl. "V katastri obce Uľjanivske sa vzdalo 65 obkľúčených príslušníkov pohraničnej služby. Počas bojov s domobranou pri dedine Petrivske 24 vojakov z 93. brigády prestalo klásť odpor a vzdalo sa," uvádza sa vo vyhlásení DĽR.

 

08:11 - Rusko: Druhý konvoj s pomocou pre Ukrajinu môže odísť už zajtra

Rusko možno pošle už zajtra druhý konvoj s humanitárnou pomocou na východ Ukrajiny. V stredu to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Vyslanie konvoja už v pondelok avizoval minister zahraničných vecí Sergej Lavrov napriek tomu, že Kyjev a Západ kritizovali Moskvu za to, že prvý konvoj vyslala bez oficiálneho povolenia Ukrajiny. Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa vyjadril, že úmysel vyslať druhú kolónu vozidiel s humanitárnou pomocou vyvoláva v Kyjeve znepokojenie. Dôvodom sú obavy, že by mohol slúžiť na doručenie vojenských zásob proruským separatistom bojujúcim proti vládnym silám. "Stane sa to čoskoro. Ruská strana je pripravená (vyslať konvoj) už zajtra," povedal Peskov.

 

08:04 - Poľsko vyslalo na Ukrajinu prvých šesť kamiónov s pomocou tamojšej armáde

Prvých šesť kamiónov s úvodnou časťou poľskej humanitárnej pomoci pre ukrajinskú armádu je už na území postsovietskej republiky. Ich cieľovou destináciou mal byť Ľvov, respektíve kasárne ukrajinských ozbrojených síl v okolí tohto západoukrajinského mesta. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na armádne zdroje.
      

Poľské ozbrojené sily pripravili 320 ton humanitárnej pomoci, ktorej zloženie zodpovedá požiadavkám ukrajinskej strany a ktorú Poľsko poskytuje na základe bilaterálnej dohody zo 14. augusta. Pomoc bude distribuovať ukrajinská armáda. Poľská strana ukončí jej dodanie 28. augusta.
      

V prvej časti pomoci zo skladových zásob poľskej armády sú trvanlivé potraviny, matrace, deky a ďalšie artikle.

 

08:01 - Merkelová žiada od Ruska objasnenie správ o prítomnosti jeho vojakov na Ukrajine

Nemecko požiadalo dnes ústami spolkovej kancelárky Angely Merkelovej Moskvu o objasnenie správ o prítomnosti príslušníkov ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území. Stalo sa tak v dnešnom telefonáte šéfky spolkovej vlády s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.
      

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta, ktorý po telefonáte štátnikov povedal, že Rusko musí prispieť k objasneniu spomínanej otázky a že Merkelová zdôraznila v telefonáte aj veľkú zodpovednosť ruskej strany za deeskaláciu a za kontrolu vlastnej štátnej hranice.
      

Kontaktná skupina, v ktorej má popri predstaviteľoch Ruska a Ukrajiny svojich zástupcov aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), by mala podľa kancelárky zintenzívniť úsilie o dosiahnutie prímeria a o efektívne zabezpečenie rusko-ukrajinskej štátnej hranice. Podľa informácií z Moskvy sa telefonát uskutočnil z iniciatívy nemeckej spolkovej vlády.
     

Putin v ňom Merkelovú informoval o plánovanom vyslaní druhého konvoja s humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu.

 

img

 

06:52 - Na východe krajiny zadržali ďalšieho ruského vojaka

Na východe Ukrajiny zadržali ďalšieho ruského vojaka, ktorý sa priznal k poskytovaniu vojenskej podpory separatistickým povstalcom, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu bezpečnostnú službu SBU.
      

Podľa nej je 19-ročný vojak z motorizovanej brigády ruských ozbrojených síl. Počas vypočúvania uviedol, že jeho vojenská jednotka dodávala proruským separatistom na Ukrajine vojenské zariadenia vrátane rakiet typu Grad a obrnených vozidiel.
      

Spojené štáty dnes uviedli, že nové vojenské vpády na východnej hranici Ukrajiny naznačujú, že v dvoch ukrajinských mestách, Donecku a Luhansku, prebieha zrejme Ruskom riadená protiofenzíva. Povedala to dnes hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová na pravidelnom brífingu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes povedal, že Rusko je pripravené vyslať na východnú Ukrajinu druhý humanitárny konvoj "hoci zajtra". Prvý ruský konvoj s humanitárnou pomocou vstúpi na územie Ukrajiny minulý týždeň bez povolenia Kyjeva. Peskov odpovedal na otázku novinárov, či Rusko plánuje vyslať na Ukrajinu ďalší konvoj.
      

Peskov sa vyjadril aj k dodávkam zemného plynu do Európy. Rusko podľa neho "bolo, je a bude spoľahlivým dodávateľom" zemného plynu do Európy. "Dúfame, že Ukrajina bude schopná zaručiť jeho nerušený tranzit," dodal v reakcii na varovania Kyjeva, že by Moskva mohla v zime odstaviť Európu od dodávok plynu.

 

06:49 - Ruská armáda sa presúva smerom na juh Ukrajiny 

Spojené štáty dnes vyhlásili, že ruská armáda sa zrejme posúva k juhovýchodnej Ukrajine. Washington navyše obviňuje Moskvu z vysielania vojakov na Ukrajinu bez toho, aby oznámil im alebo ich rodinám, kam idú. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
      

USA sú "znepokojené" skutočnosťou, že Rusko to "popiera, hoci jeho vojakov už objavili 50 kilometrov vo vnútri Ukrajiny", uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová. Spomenula tiež správy o tom, že zabitých ruských vojakov vracajú do Ruska na pohreb. Posun ťažiska ruského záujmu ďalej na juh popri ukrajinsko-ruskej hranici zvyšuje hrozbu, že Moskva má v úmysle vpadnúť na Ukrajinu neďaleko Mariupola a zabezpečiť si tak pozemné spojenie s polostrovom Krym, ktorý tento rok na jar pripojila k svojmu územiu, dodáva DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies