Situácia na Ukrajine rozhádala aj poslancov výboru

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 13:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine rozhádala aj poslancov výboru

BRATISLAVA - Slovensko po napadnutí Ukrajiny obnovilo rokovanie s Európskou komisiou o reverznom toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu. Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec nazval Miroslava Lajčáka najdrzejším ministrom zahraničných vecí, akého Slovensko v histórii malo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak Rusko do štvrtka nezníži napätie na Ukrajine, lídri Európskej únie budú na štvrtkovom stretnutí rokovať o sankciách voči Rusku. Na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti to dnes povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ukrajina by zároveň podľa jeho slov mala podpísať Asociačnú dohodu s Európskou úniou ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú na Ukrajine konať 25. mája. Na Ukrajinu by rovnako podľa ministra mala ísť misia zložená zo zástupcov OSN, OBSE, Rady Európy a Európskej únie, ktorá by mala sprostredkovať dialóg o urovnaní konfliktu medzu Ruskom a Ukrajinou.

 

Slovensko po napadnutí Ukrajiny obnovilo rokovanie s Európskou komisiou o reverznom toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu. Podľa Lajčáka sa nedá vylúčiť, že Gazprom zvýši ceny plynu pre Ukrajinu a v tom prípade by sa ponuka reverzu stala opäť aktuálnou. Slovensko začne s ukrajinskou stranou o tomto probléme diskutovať okamžite, ako prejaví záujem. Slovenské firmy na Ukrajine podľa Lajčáka zatiaľ problémy nemajú. 

 

Slovensko sa podľa ministra zahraničných vecí stotožňuje s vyhlásením Rady Európy, podľa ktorého agresia ruských ozbrojených síl narušila územnú celistvosť Ukrajiny. Rusko by malo svoje vojská okamžite stiahnuť a rokovať s Ukrajinou o vyriešení konfliktu. 

 

Opozícia podľa Lajčáka mláti prázdnu slamu, nejde jej o Ukrajinu a jej občanov, ale o získavanie politických bodov na Slovensku. Zatiaľ čo opozícia iba hovorí, vláda koná. 

 

Rokovanie výboru poznačili politické šarvátky, poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec nazval Lajčáka najdrzejším ministrom zahraničných vecí, akého Slovensko v histórii malo. Ministra upozornil, že je podriadený výboru pre európske záležitosti a môže konať iba v mantineloch, aké mu určí výbor. Pozícia Slovenska podľa Štefanca nie je adekvátna tomu, že Ukrajina je jeho najväčším susedom. „Nemôžu Ukrajine robiť to, čo urobili nám v roku 1968,“ konštatoval Štefanec na margo obsadenia Krymu ruskými vojskami. 

 

SDKÚ-DS podľa jeho slov začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k Ukrajine, keďže výbor neschválil Štefancovo uznesenie. Uznesením mal parlament vyjadriť vážne znepokojenie nad eskaláciou napätia na Ukrajine. „Okupáciu časti územia nezávislej Ukrajiny považujeme za neakceptovateľnú agresiu zo strany Ruskej federácie, ktorá ohrozuje bezpečnosť a stabilitu v Európe,“ písalo sa v návrhu. NR SR žiada Ruskú federáciu, aby okamžite stiahla svoju armádu z okupovaných pozícií na území suverénneho štátu, ukončila eskaláciu napätia a pristúpila k politickému riešeniu situácie. Vládu mal podľa Štefanca parlament vyzvať na jednoznačné vyjadrenie k agresii vojsk Ruskej federácie na Ukrajine a k stiahnutiu veľvyslanca SR z Ruska do vyriešenia situácie.

 

Smer-SD miesto toho podporil vlastné uznesenie, ktorým zobral na vedomie Lajčákove informácie. Minister sa zároveň vyslovil, že stiahnutím veľvyslanca z Moskvy by sa Slovensko odstrihlo od jedného komunikačného kanálu, urobila tak zatiaľ iba jedna krajina EÚ. 

 

Jozef Viskupič z OĽaNO konštatoval, aby si MZV predvolalo ruského veľvyslanca. Ocenil, podobne ako všetci ďalší vystupujúci, postoj Ukrajiny, ktorá nezareagovala na ruskú agresiu a nenechala sa vyprovokovať k zrážkam. 

 

Podľa nezaradeného Jozefa Kollára Slovensko v určitých chvíľach mohlo konať rýchlejšie a jednoznačnejšie, základom je podľa jeho slov zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny, odsúdenie agresie a dodržiavanie medzinárodného práva. 

 

Poslanec za KDH Martin Fronc pripomenul, že EÚ už skôr nepochopila Rusko a Ukrajine pôvodne kládla pri Asociačnej dohode nepodstatné podmienky. 

 

Poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská odišla z výboru po Lajčákovom vystúpení, Smeru-SD vyčítala dlhodobo konfrontačný tón v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies