Situácia na Ukrajine: Starostu Charkova postrelili, bojuje o život!

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 12:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Starostu Charkova postrelili, bojuje o život!

DONECK - Situácia na Ukrajine je stále napätá! Proruskí demonštranti zadržiavajú pozorovateľov OBSE, prepustili iba jedného. Obama uvalil ďalšie sankcie na Rusko. Dnes postrelili starostu Charkova, ktorý bojuje v nemocnici o život.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:46 - Riabkov označil americké sankcie za necivilizované

Za protiprávne a necivilizované označil dnes nové americké sankcie proti ruským činiteľom a spoločnostiam námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Rozhodne odsudzujeme tento rad opatrení, ktoré boli oznámené v úsilí vyvinúť sankciami nátlak na Moskvu," uviedol Riabkov. Doplnil, že obmedzenia vývozu vyspelých technológií zo Spojených štátov znamenajú návrat k praktikám studenej vojny."Jednostranné medzinárodné sankcie sú vo svojej podstate protiprávne. Nielenže nezodpovedajú normám civilizovanej interakcie medzi štátmi, ale sú v rozpore s požiadavkami medzinárodného práva," citovala Riabkova agentúra Reuters.

 

18:52 - Niektorí republikánski senátori označili sankcie voči Rusom za nedostatočné

Niekoľko amerických republikánskych senátorov označilo dnes najnovšie sankcie, ktoré Biely dom uvalil na niektorých ruských činiteľov a spoločnosti, za príliš mierne na to, aby odradili Moskvu od ďalších krokov na Ukrajine. Senátori zároveň požadovali rozsiahlejšie opatrenia, informovala agentúra Reuters. Senátor za štát Tennessee Bob Corker - vplyvný republikán v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy - označil nové sankcie za "obyčajné plesknutie po prstoch". Jeho kolega zo štátu Indiana a bývalý veľvyslanec v Nemecku Dan Coats uviedol, že opatrenia prezidenta Baracka Obamu sú "slabé a oneskorené"."Kým Putin skutočne nepocíti bolesť zo sankcií uvalených na spoločnosti ako Gazprom, ktorý Kremeľ využíva na vydieranie Ukrajiny a ostatných susedných krajín, a na ďalšie významné finančné inštitúcie, nemyslím si, že diplomacia zmení správanie Moskvy a pomôže zmierniť krízu," uviedol senátor Corker.

 

18:17 - Ruský veľvyslanec pri OBSE: Vyslanie pozorovateľov na Ukrajinu bolo nezodpovedné

Vyslanie vojenských pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na nepokojný východ Ukrajiny, kde ich v piatok zadržali, bolo "nesmierne nezodpovedné", uviedol dnes ruský veľvyslanec pri OBSE Andrej Kelin. Podľa neho by však bolo dobrým krokom smerom k zmierneniu konfliktu na Ukrajine, keby sa podarilo dosiahnuť prepustenie siedmich európskych pozorovateľov, ktorých zadržiavajú proruskí separatisti. "Urobili sme vyhlásenie, v ktorom sme sa za týchto ľudí prihovorili. Dúfame, že rokovania budú pokračovať a že budú úspešné," citovala Kelina agentúra Reuters po mimoriadnom zasadaní OBSE, ktoré sa dnes konalo vo Viedni.

 

18:08 - Vyslanie tímu OBSE na Ukrajinu bolo nezodpovedné

Ruský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok uviedol, že vyslanie pozorovateľov na nepokojný východ Ukrajiny bolo "extrémne nezodpovedné". Vyjadril sa tak po tom, ako tím OBSE minulý týždeň v oblasti zadržali proruskí povstalci. Vyslanec Andrej Kelin však tiež podotkol, že prepustenie siedmich európskych pozorovateľov by bolo dobrým krokom smerom k uvoľneniu napätia. Angažujeme sa "v prospech týchto ľudí a dúfame, že vyjednávania budú pokračovať a že budú úspešné", povedal Kelin novinárom po mimoriadnom zasadnutí 57-člennej bezpečnostnej organizácie vo Viedni. Nemecko predtým vyzvalo Moskvu, aby využila svoj vplyv a zabezpečila prepustenie pozorovateľov, ktorí sa nachádzajú vo východoukrajinskom meste Slovjansk.

 

17:35 - Kanada uvalí sankcie na dvoch Rusov a deväť ruských spoločností

Kanada uvalí dnes sankcie na dve ruské spoločnosti a deviatich jednotlivcov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia kanadskej vlády. Zdroj nekonkretizoval mená osôb, ktorých sa sankcie dotknú, ale uviedol, že ich zoznam bude okamžite zverejnený.

 

17:12 - Rusko je podľa Blahu priateľ Slovenska, ale porušuje právo

Slovensko podľa predsedu výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu v žiadnom prípade nevníma Rusko ako svojho rivala. „Rusko je pre nás priateľ, Rusko je pre nás spojenec a strategický partner. Upozorňujeme však na chyby, ktoré sa dejú. Máme presvedčenie v princípoch, keďže sme neuznali Kosovo, nemôžeme uznať ani Krym. Nemôžeme uznať porušenie medzinárodného práva,“ povedal dnes po stretnutí predsedov výborov pre európske záležitosti krajín Visegrádskej štvorky v Bratislave Blaha. Podobne ako v prípade Iraku aj v prípade Ukrajiny Slovensko odsudzuje inváziu Ruska na území cudzieho štátu a odmieta agresiu.

 

img

 

16:41 - Rusko reagovalo na americké sankcie so znechutením

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vyjadril dnes svoje znechutenie ohľadne sankcií, ktoré Biely dom uvalil na ruských vládnych činiteľov a podniky spojené s prezidentom Vladimirom Putinom, informovala agentúra Reuters."Vyhlásenie tlačového tajomníka Bieleho domu (o sankciách) vyvoláva znechutenie," povedal Riabkov a dodal, že sankcie sú "svedectvom o absolútnom nepochopení udalostí na Ukrajine zo strany našich kolegov vo Washingtone". Spojené štáty uvalili dnes sankcie na sedem ruských občanov, medzi ktorými je aj šéf štátneho ropného gigantu Rosnef a Putinov blízky spojenec Igor Sečin. 

 

16:23 - Kyjev chce, aby sa cenou plynu zaoberal súd v Štokholme

Ukrajina je pripravená platiť firme Gazprom za plyn 268 USD za tisíc kubických metrov a rýchlo splatí svoj dlh v sume 2,2 mld. USD, ak s tým bude ruská štátom kontrolovaná spoločnosť súhlasiť. Povedal to v pondelok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Premiér ďalej na brífingu informoval, že ukrajinská vláda a štátna spoločnosť Naftogaz začali kroky smerujúce k tomu, aby sa medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme zaoberal problémom prehnane zvýšenej ceny plynu pre Ukrajinu zo strany Gazpromu. Ruská strana podľa Jaceňuka má 30 dní na to, aby odpovedala na návrhy Kyjeva. "Ak sa do 30 dní nedospeje k dohode...obrátime sa na súd, aby riešil spor s ruským monopolom Gazprom," uviedol Jaceňuk.

 

15:58 - Biely dom uvalil sankcie na ruských predstaviteľov a spoločnosti

Spojené štáty uvalili dnes sankcie na sedem ruských vládnych činiteľov a 17 spoločností, ktoré sú spojené s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovší krok Bieleho domu v snahe potrestať Moskvu za jej zásahy na Ukrajine, informovala agentúra Reuters. Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa na sedem ruských občanov, medzi ktorými je aj šéf štátneho ropného gigantu Rosnef a Putinov blízky spojenec Igor Sečin, bude vzťahovať zmrazenie všetkých účtov, ktoré by mohli mať v amerických bankách, ako aj zákaz vycestovať do Spojených štátov. Ďalšími prominentnými Rusmi, ktorých sa najnovšie sankcie Bieleho domu dotýkajú, sú Oleg Belavencev, Sergej Čemezov, Dmitrij Kozak, Jevgenij Murov, Alexej Puškov a Vjačeslav Volodin. Biely dom uvalenie ďalších sankcií na ruských činiteľov zdôvodnil neochotou Moskvy plniť záväzky, ktoré pre Rusko vyplývajú zo ženevskej mierovej dohody o Ukrajine. Okrem sankcií, namierených proti jednotlivým ruským činiteľom a spoločnostiam, nebudú Spojené štáty udeľovať vývozné doložky na vyspelé technológie, ktoré by mohli prispievať ku skvalitňovaniu ruských vojenských technológií. Ministerstvá obchodu a zahraničných vecí zároveň zrušia všetky existujúce povolenia, ktoré zodpovedajú týmto kritériám. Ide už o tretie kolo sankcií, ktoré Spojené štáty uvalili na Rusko v súvislosti s postupom Moskvy na Kryme a sústredením svojich jednotiek na ukrajinských hraniciach. Všetky sankcie boli doposiaľ namierené proti konkrétnym jednotlivcom a podnikom. Prezident Barack Obama však jasne povedal, že ak ruské jednotky preniknú na ukrajinské územie, Spojené štáty uvalia sankcie na kľúčové rezorty ruského hospodárstva, ako sú finančné služby, energetika, ťažobný priemysel a obrana.

 

Prezident USA Barack Obama

img

 

 

15:57 - Nové sankcie proti Rusku zvýšili cenu ropy nad 101 USD za barel

Cena americkej ropy WTI vzrástla a počas dnešného dňa sa pohybuje nad úrovňou 101 USD za barel (159 litrov). Opätovný rast po prudkom páde na záver minulého týždňa je reakciou trhov na najnovší vývoj na Ukrajine a rozhodnutie USA uvaliť na Rusko nové sankcie. Ruská federácia je pritom jedným z najväčších exportérov energií na svete. Informovala o tom agentúra AP. Okrem ďalších sankcií ceny ropy posunula nahor aj situácia v Líbyi, kde sa zatiaľ stále nedarí opätovne otvoriť exportné terminály, ktoré majú pod kontrolou miestne milície. V dôsledku blokády terminálov Líbya dnes vyváža okolo 220.000 barelov ropy denne, zatiaľ čo pred rokom vyvážala denne okolo 1,4 milióna barelov. Rast cien komodity mohol byť aj výraznejší, zabránili tomu však jej vysoké zásoby v USA.

 

15:26 - Rusko znepokojil počet jednotiek na juhovýchode Ukrajiny

Počet ukrajinských jednotiek rozmiestnených na juhovýchode Ukrajiny by mal vyvolať "hlboké znepokojenie" členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Vo vyhlásení rezortu sa uvádza, že v súvislosti s operáciou namierenou proti proruským separatistom sa v oblasti nachádza 11.000 ukrajinských vojakov, 160 tankov, 230 obrnených transportérov a 160 diel. Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad východom krajiny spustila pred dvoma týždňami protiteroristickú operáciu (ATO), do ktorej nasadila aj armádu.

 

img

 

14:59 - Motívom útoku na Kernesa mohla byť snaha o destabilizáciu situácie

Primátor východoukrajinského mesta Charkov Hennadij Kernes sa dnes stal terčom streľby neznámeho páchateľa. Polícia prípad začala vyšetrovať ako pokus o vraždu. Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil tajnej službe SBU a ministerstvu vnútra, aby útok dôsledne prešetrili. Podľa agentúrnych zdrojov strelec strieľal v okamihu, keď mu bol Kernes obrátený chrbtom. Agentúra UNIAN spresnila, že v čase útoku sa Kernes venoval bežeckému tréningu. Zdroje ukrajinskej tajnej služby uviedli, že na Kernesa vystrelili zo snajperskej pušky typu Dragunov. Primátora ihneď previezli do nemocnice, kde sa podrobil dvojhodinovej operácii, ktorá bola úspešná. Jeho stav lekári po zákroku označujú za vážny. Podľa ich vyjadrenia bude Kernes v ohrození života niekoľko dní.

 

14:15 - Novinári v Slovjansku musia mať akreditáciu od proruských separatistov

Novinári môžu vo východoukrajinskom meste Slovjansk pracovať len po tom, ako im akreditáciu udelia velitelia tamojšej domobrany. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform. Podľa nej musí novinár v budove miestnej pobočky tajnej služby SBU, ktorú už niekoľko dní kontrolujú proruskí aktivisti, predložiť doklad totožnosti a odporučenie iného akreditovaného novinára - najlepšie údajne ruského. Tlačová služba protivládneho odboja potom na internete vyhľadáva príspevky uchádzača o akreditáciu o situácii v Doneckej oblasti, ale aj materiály z predchádzajúceho obdobia. Podľa Ukrinform sa po takejto analýze už viackrát stalo, že úrady v Slovjansku akreditáciu nevydali - šlo najmä o novinárov z Európy a USA. Bez týchto špeciálnych akreditácií sa pritom novinári nedostanú na žiadne tlačové konferencie samozvaného vedenia mesta v obsadených budovách. Môže sa dokonca stať, že takto neakreditovaných novinárov nepustia ani do mesta. 

 

13:42 - Na charkovského primátora strieľali zo snajperskej pušky

Primátor východoukrajinského mesta Charkov Hennadij Kernes sa dnes stal terčom pokusu o atentát, informovala prostredníctvom vyhlásenia charkovská radnica. Polícia prípad začala vyšetrovať, ale zatiaľ ho nijako nekvalifikovala. Informované zdroje pripúšťajú, že motívom pokusu o atentát mohla byť snaha destabilizovať situáciu v Charkove, kde sa Kernes snažil zabrániť proruským separatistom v uskutočnení scenára, aký v posledných týždňoch zažívajú mnohé mestá na východe Ukrajiny, kde protivládni aktivisti obsadzujú vládne alebo policajné budovy a snažia sa presadiť referendum o federalizácii Ukrajiny.

 

Podľa agentúrnych zdrojov strelec strieľal v okamihu, keď mu bol Kernes obrátený chrbtom. Agentúra UNIAN spresnila, že v čase útoku sa Kernes venoval bežeckému tréningu.  Podľa zdrojov ukrajinskej tajnej služby na Kernesa vystrelili zo snajperskej pušky typu Dragunov. Kernesov námestník Jurij Sapronov podľa agentúry UNIAN na svojej facebookovej stránke napísal, že charkovský primátor má zasiahnuté pľúca a pečeň. Tlačová služba charkovskej radnice zasa uviedla, že životne dôležité orgány Kernes zasiahnuté nemá. 

 

img

 

13:19 - Šéf nemeckej diplomacie rokoval s Lavrovom o pozorovateľoch OBSE

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes so svojím nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom rokoval o vojenských pozorovateľoch Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zadržiavaných od konca minulého týždňa na Ukrajine. Bez bližších podrobností o tom informovala o tom agentúra RIA Novosti. Podľa agentúry Reuters sa telefonát uskutočnil z iniciatívy Nemecka, ktoré dnes vyzvalo Moskvu, aby využila svoj vplyv na proruských separatistov na východnej Ukrajine a sprostredkovala prepustenie pozorovateľov OBSE.

 

12:50 - Rusko-ukrajinská kríza takmer neovplyvní globálnu ekonomiku

Hospodárske dôsledky ukrajinskej krízy budú mať z pohľadu hlavného ekonóma Deutsche Bank Davida Folkerts-Landaua na iné krajiny sotva citeľný účinok. DPA sa odvoláva na interview ekonóma, ktoré dnes publikuje nemecký denník Die Welt. Folkerts-Landaua uviedol, že sa v zahraničí hospodársky potenciál Ruska výrazne preceňuje. "Rusko prepáslo príležitosť vybudovať fungujúcu ekonomiku, ktorá by bola medzinárodne konkurencieschopná."

 

12:10 - Starostu Charkova postrelili, bojuje o život

Na starostu druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov spáchali v pondelok atentát. Gennadija Kernesa postrelili do chrbta a jeho stav je vážny. Ako informovala jeho hovorkyňa Tatiana Gruzinskaja, starostu momentálne operujú. "Lekári bojujú o jeho život," povedala. Podľa ukrajinských médií Kernesa postrelili neznámi páchatelia, keď si bol ráno zabehať. Streľba sa udiala deň po násilných stretoch medzi separatistami a nacionalistami, pri ktorých utrpelo 14 ľudí zranenia.

 

img

 

12:02 - Peking naďalej odmieta zavedenie sankcií voči Rusku

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zopakovalo svoju pozíciu v otázke prípadného zavedenia sankcií voči Rusku pre krízu na Ukrajine. Peking podobné opatrenia naďalej odmieta, pričom tvrdí, že sankcie voči Moskve situáciu len zhoršujú. "Čína konzistentne odmieta hrozby alebo zavádzanie sankcií. Veríme, že sankcie nie sú nápomocné pri riešení situácie a môžu zvyšovať napätie," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie.

 

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rozšíria zoznam Rusov, voči ktorým uvalia sankcie v súvislosti s krízou na Ukrajine. Podobné kroky plánuje prijať aj skupina G7 a Spojené štáty. Tie obviňujú Rusko z toho, že Ukrajinu sa pokúša destabilizovať. Brusel sa však zatiaľ bráni uvaleniu sankcií na jednotlivé sektory ruskej ekonomiky pre obavy, že to poškodí ekonomiku EÚ. Členské štáty sú totiž životne závislé od ruského plynu, ktorý pokrýva až štvrtinu ich dovozu tejto strategickej suroviny. Sankcie sa tak pravdepodobne aj tentoraz obmedzia len na konkrétne osoby. Najnovšie by medzi nich mali patriť aj najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

11:29 - Donecká oblasť žiada, aby sa 25. mája na Ukrajine konali voľby aj referendum

Ozbrojení proruskí separatisti, ktorí sa dnes zmocnili budovy okresného riaditeľstva polície vo východoukrajinskom meste Kosťantynivka, obsadili aj miestnu radnicu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu miestnej samosprávy. Hovorca dodal, že okupanti majú "obvyklé požiadavky - rovnako ako v iných mestách. Scenár sa nemení: (žiadajú) referendum a federálny systém vlády".

 

11:18 - Obama: USA uvalia ďalšie sankcie na Rusko

Spojené štáty v súvislosti s ukrajinskou krízou uvalia ďalšie sankcie na Rusko, ktoré postihnú jednotlivcov i firmy, povedal dnes americký prezident Barack Obama. Očakáva sa, že po tomto kroku Washingtonu budú nasledovať aj ďalšie samostatné sankcie Európskej únie, uviedla tlačová agentúra Reuters. Obama vo filipínskej Manile, kde končí svoje ázijské turné, vysvetlil, že USA a ich spojenci zvažujú tiež následnú fázu ďalších sankcií, určených takým oblastiam ekonomiky, ako sú bankovníctvo a zbrojársky priemysel.

 

img

 

11:06 - "Primátor" Slovjanska chce členov misie OBSE vymeniť za svojho námestníka

Samozvaný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes vyhlásil, že členov vojenskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) proruské sily v meste naďalej považujú za "vojnových zajatcov".
      

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Ponomariov na dnešnom stretnutí s novinármi uviedol, že pozorovateľov OBSE chcú vymeniť za svojich zajatých ľudí, vrátane námestníka samozvaného primátora Igora Perepačajenka.
      

Perepačajenka zatkla ukrajinská tajná služba na letisku v Donecku, keď sa nedávno vracal z nakrúcania politickej diskusnej relácie v Moskve.
      

"V rukách junty je celý rad našich ľudí. Ak bude taká možnosť, sme pripravení na výmenu," dodal Ponomariov, ktorý odmietol uviesť podrobnosti o nedeľných rokovaniach o prepustení členov misie OBSE.
      

Po rokovaniach proruskí separatisti súhlasili s prepustením chronicky chorého Švéda, ktorý sa lieči na cukrovku. Podľa Ponomariova prepustili už aj jedného z vodičov, občana Ukrajiny.
      

Nemenovaný zdroj v radoch separatistov dnes podľa RIA Novosti spresnil, že Švéda prepustili nielen kvôli chorobe, ale aj pre to, že Švédsko nie je členom NATO, ako aj pre to, aby proruské orgány mesta ukázali "svoje dobré zámery a schopnosť dohodnúť sa".
      

Poslanec ukrajinského parlamentu a kandidát na prezidenta Jurij Cariov, ktorý bol sprostredkovateľom na spomínanom vyjednávaní, v nedeľu uviedol, že chce žiadať OBSE, aby vyvinula tlak na kyjevskú vládu a dosiahla  prepustenie zadržiavaných proruských aktivistov. Dodal, že túto klauzulu obsahujú aj dohody podpísané 17. apríla v Ženeve Ukrajinou, Ruskom, USA a EÚ.
      

Samotná OBSE o piatkovom incidente na Ukrajine vyhlásila, že protirečí duchu ženevskej dohody. Vo vyhlásení OBSE sa zdôrazňuje, že zadržanie neozbrojených členov misie OBSE a predstaviteľov ukrajinského ministerstva obrany je neprípustné. 
      

OBSE súčasne ocenila snahy všetkých aktérov vyjednávaní o prepustení členov misie, pričom obzvlásť vyzdvihla rolu Ruska. Predseda OBSE, švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, vyslovil nádej, že práve "pozitívna rola Ruska v tomto procese a signály z jej strany o podpore snáh smerujúcich k oslobodeniu bez odkladu privedú v pokroku v tomto procese".
      

Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali v piatok autobus, v ktorom sa viezlo osem pozorovateľov OBSE, päť ukrajinských vojakov a vodič. V skupine boli štyria nemeckí pozorovatelia a po jednom z Česka, Poľska, Švédska a Dánska.
      

Proruskí povstalci v Slovjansku sa čoraz viac uchyľujú k bratiu rukojemníkov, keďže sa snažia upevniť si moc na východe štátu. 

 

V nedeľu zajali separatisti v neďalekom meste Horlivka aj troch agentov ukrajinskej bezpečnostnej služby a ukázali ich novinárom - zakrvavených, s očami zakrytými páskou, bez nohavíc a bosých. Ukrajinská bezpečnostná služba v oznámení potvrdila, že jej agentov zajali ozbrojení muži. Vysvetlila, že agenti boli na misii, počas ktorej mali zatknúť ruského občana, podozrivého z vraždy ukrajinského poslanca. 

 

08:58 - Príčinou napätia v Slovjansku môžu byť náleziská bridlicového plynu

Ukrajinské médiá prišli so špekuláciou, že príčinou, pre ktorú sa centrom odporu proti súčasnej kyjevskej vláde stalo najnovšie práve mesto Slovjansk, je bridlicový plyn. Podľa informácií, ktoré zazneli v analytickej relácii Týždeň v televízii TSN, sa novinári zaujímali o tzv. juzovský projekt. Neradi o ňom údajne hovoria aj na samotnej Ukrajine, keďže ide o veľké zásoby plynu, ktoré by mohli zásadne zmeniť mapu nálezísk kľúčových energetických zdrojov v Európe i vo svete. Televízia uviedla, že v Donbase "vôbec nejde o boj za humanitu, federalizáciu či boj za práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva, boj slovanských vlastencov proti mýtickým banderovcom, ale o vopred pripravenú operáciu ruských tajných služieb".

 

 

Ukrajinská vláda priznáva, že náleziská bridlicového plynu v Slovjansku a okolí sú jedny z najväčších v Európe i na svete. Podľa doterajších odhadov môže Ukrajina vďaka nim zvýšiť objem plynu, ktorý ťaží na vlastnom území, o 30-40 percent a v horizonte štyroch-piatich rokov by mohla začať aj s jeho vývozom, informovala agentúra UNIAN.

 

08:08 - Rusko pripravuje protiopatrenia voči sankciám zo strany Čiernej Hory

V reakcii na sankcie Západu voči predstaviteľom Rusku, ku ktorým sa pridala i Čierna Hora, pripravuje Moskva protiopatrenia namierené proti malej balkánskej krajine. Informoval o tom spravodajský server Balkan Insight s odvolaním sa na ruské médiá. Denník Rossijskaja Gazeta, oficiálne noviny Kremľa, napísal, že Moskva plánuje zrušiť bezvízový režim s Čiernou Horou a obchodné zmluvy zvýhodňujúce podniky z tejto krajiny v obchodnom styku s Ruskom. Čierna Hora sa v marci pridala k členských štátom EÚ, ktoré uvalili sankcie voči 33 predstaviteľom Ukrajiny a Ruska, z ktorých mnohí sú blízkymi spolupracovníkmi ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

08:06 -  Šéf OBSE žiada prepustenie väznených vojenských pozorovateľov

Švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter ako úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzval na prepustenie jej zvyšných siedmich vojenských pozorovateľov, ktorých od piatka zadržiavajú proruskí separatisti na východe Ukrajiny. Vo vyhlásení zverejnenom v noci nadnes Burkhalter podľa agentúry DPA zdôraznil, že OBSE sa na všetkých úrovniach usiluje o okamžité prepustenie pozorovateľov. Zadržiavanie neozbrojených vojenských inšpektorov označil za neprijateľné. Burkhalter pripomenul, že bezpečnosť všetkých medzinárodných pozorovateľov na Ukrajine musí byť zaistená.

 

08:04 - Rusko zvažuje zatvorenie informačnej kancelárie NATO v Moskve

Ruské úrady zvažujú uzavretie informačnej kancelárie NATO v Moskve. Napísali to dnes noviny Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, podľa ktorého to bude odveta za momentálne stagnujúce vzťahy Ruska s alianciou. Podľa zdrojov novín blízkych administratíve ruského prezidenta Vladimira Putina konečné rozhodnutie v tejto veci ešte nepadlo, "ale všetko k tomu smeruje". Spomínané úvahy potvrdil Kommersantu aj zdroj na ruskom ministerstve obrany. O uzatvorení kancelárie začalo Rusko podľa zdroja Kommersantu uvažovať po tom, čo ministri zahraničných vecí krajín aliancie sa 1. apríla rozhodli zmraziť civilnú a vojenskú spoluprácu s Moskvou, čo fakticky paralyzovalo činnosť Rady NATO-Rusko.

 

07:40 - Ministri zahraničia EÚ rozhodnú o ďalších sankciách voči Rusku

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok rozšíria zoznam Rusov, voči ktorým uvalia sankcie v súvislosti s krízou na Ukrajine. Podobné kroky plánuje prijať aj skupina G7 a Spojené štáty. Tie obviňujú Rusko z toho, že Ukrajinu sa pokúša destabilizovať. Brusel sa však zatiaľ bráni uvaleniu sankcií na jednotlivé sektory ruskej ekonomiky pre obavy, že to poškodí ekonomiku EÚ. Členské štáty sú totiž životne závislé od ruského plynu, ktorý pokrýva až štvrtinu ich dovozu tejto strategickej suroviny. Sankcie sa tak pravdepodobne aj tentoraz obmedzia len na konkrétne osoby. Najnovšie by medzi nich mali patriť aj najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

07:32 - Proruskí separatisti v Slovjansku prepustili jedného pozorovateľa OBSE

Proruskí separatisti v meste Slovjansk prepustili dnes jedného zo skupiny ôsmich zadržiavaných členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pôsobiacich na východe Ukrajiny. Hovorkyňa separatistov Stella Koroševová podľa agentúry DPA potvrdila oslobodenie Švéda, ktorý sa lieči na cukrovku. NA otázku, či ide o jediného prepusteného, odpovedala áno. Podľa reportéra agentúry Reuters nachádzajúceho sa pred radnicou v Slovjansku, ktorú majú pod kontrolou separatisti, vyšiel muž von pred budovu radnice v sprievode troch neozbrojených mužov, ktorí ho naložili do čakajúceho vozidla vo farbách OBSE. To následne odišlo.

 

 

 

06:38 - Proruský dav vtrhol do centrály televízie na východe Ukrajiny

Dav proruských aktivistov dnes vtrhol do regionálnej centrály štátnej televízie v Donecku, metropole na východe Ukrajiny. Dav žiadal zastavenie vysielania v ukrajinčine a obnovenie vysielania ruských štátnych staníc. Proruskí separatisti v maskáčoch, nachádzajúci sa v dave, televíziu obsadili. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Reuters.

 

 

14:53 - Nemecko odporúča necestovať na východ Ukrajiny, novinári sú obzvlášť ohrození

 "Situácia na východe Ukrajiny je v týchto chvíľach veľmi napätá," uviedlo ministerstvo a dodalo, že ozbrojení jednotlivci okupujú na východe Ukrajiny čoraz väčší počet štátnych inštitúcií.
      

"Vzhľadom na najnovší vývoj udalostí treba myslieť na to, že predovšetkým médiám hrozí mimoriadne riziko, že ich zadržia alebo zajmú separatistické sily," varovalo nemecké ministerstvo vo vyhlásení.

 

13:21 - Tymošenková: Musíme sa stať členom NATO, no tretia svetová nehrozí

Podľa neúspešnej prezidentskej kandidátky z roku 2010 síce Ukrajinci NATO odmietali, všetko však podľa jej slov zmenili akcie Ruska na východe Ukrajiny. To podľa nej spôsobilo "základnú zmenu" v názoroch verejnosti. Tvár takzvanej oranžovej revolúcie spred desiatich rokov zároveň odmietla slová premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý v piatok obvinil Rusov zo snáh o vyvolanie tretej svetovej vojny. Podľa neho Putin "iba vydiera s vedomím, že svet nedovolí ďalšiu svetovú vojnu, čo mu umožňuje pokračovať v protizákonných a agresívnych skutkoch".

 

"Putin svojou vojnou proti nám zmenil mentalitu Ukrajincov a obrátil nás iným smerom. V tomto prípade je NATO našou najlepšou voľbou," povedala pre AP Tymošenková, ktorá práve pre spornú dohodu s Putinom o plyne spred piatich rokov skončila na viac ako dva roky vo väzení.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona