Situácia na Ukrajine: Separatisti žiadajú v Minsku zvláštny štatút

NETKY.SK • 1 September 2014, 14:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti žiadajú v Minsku zvláštny štatút

MINSK - Proruskí separatisti zúčastňujúci sa na rokovaniach v Minsku uviedli, že sú pripravení ostať súčasťou Ukrajiny, pokiaľ by im bol zaručený "zvláštny štatút".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:46 - Separatisti žiadajú v Minsku zvláštny štatút

V stanovisku zverejnenom pred rokovaniami takzvanej kontaktnej skupiny povstalci tiež zdôraznili, že jednou z ich kľúčových požiadaviek je okamžité ukončenie vojenskej ofenzívy zo strany Kyjeva. Ich požiadavky prichádzajú v čase, keď ukrajinské sily zaznamenali v bojoch viaceré neúspechy vrátane straty letiska v Luhansku. Na zasadnutie kontaktnej skupiny tlačilo predovšetkým Rusko, ktoré zastupuje veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Ukrajinu neformálne reprezentuje exprezident Leonid Kučma a prítomný je aj predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Na pondelňajších rokovaniach sa neočakáva dosiahnutie žiadnej dohody, predovšetkým preto, že Kyjev na stretnutí nemá oficiálneho vyjednávača.

img

15:11 - Moskva a Kyjev súhlasia s trojstrannými rokovaniami o plyne 6. septembra

 "Tento dátum (6.9.) vyhovuje ako mne, tak aj (ukrajinskému ministrovi Jurijovi) Prodanovi," povedal Novak s tým, že čakajú na vyjadrenie Európskej komisie, či bude s dátumom súhlasiť. "Nebol by problém ani s tým, aby sa rokovania konali v Moskve," dodal ruský minister.
      

Trojstranné rokovania o probléme dodávok ruského plynu medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou sa začali ešte v apríli, avšak bez úspechu. Moskva ponúkla Ukrajine zníženie ceny za dodávky plynu o 100 USD na 385 USD (293,15 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Podľa Ukrajiny je však táto cena stále diskriminačná a odmietla ju. Podľa Kyjeva totiž spomínaných 100 USD predstavuje clo, ktoré by Rusi mohli v budúcnosti kedykoľvek obnoviť a požaduje za plyn trhovú cenu.
      

Pre nedohodu na cene plynu a s tým spojené nevyrovnané dlhy Ukrajiny voči Ruskej federácii ruský plynárenský koncern Gazprom 16. júna rozhodol o zavedení systému preddavkových platieb pre Kyjev a dodávky plynu Ukrajine zastavil. Dlh Ukrajiny voči Rusku sa do dnešných dní vyšplhal zhruba na 5,3 miliardy USD.

 

12:44 - Ukrajinské jednotky sa stiahli z letiska pri Luhansku

Podľa predchádzajúceho vyhlásenia armády ukrajinskí výsadkári bojovali proti "práporu ruských tankov" v snahe udržať letisko pod kontrolou.
      

"Ukrajinské sily dostali rozkaz a stiahli sa z letiska," citovala Lysenka agentúra Reuters.
      

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina hovorca SNBO taktiež oznámil, že za posledných 24 hodín zahynulo v bojoch so separatistami sedem ukrajinských vojakov a 25 utrpelo zranenia.
      

Podľa agentúry Ukrinform sily protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode Ukrajiny zlikvidovali za posledných 24 hodín "80 bojovníkov a štyri kusy techniky".

 

11:15 - Putin dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu pri rozhodovaní o sankciách voči Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril nádej, že vo veci možného uvalenia novej vlny sankcií na Rusko zvíťazí na Západe zdravý rozum. Uviedol to pre agentúru Interfax, ktorú citovala agentúra Reuters.

 

"Dúfam, že zdravý rozum preváži a budeme pracovať normálnym, moderným spôsobom (...) a Rusko ani jeho západní partneri nebudú musieť znášať náklady za vzájomné podpichovanie," vyhlásil Putin. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes tiež vyjadril k hrozbe novej vlny sankcií, ktorou by Západ mohol Rusko potrestať za minulotýždňovú eskaláciu napätia na východnej Ukrajine, kde sa proruským separatistom - údajne za podpory z Ruska - podarilo obsadiť pozície kontrolované dovtedy vládnymi silami. 
      

Minister Lavrov v prejave na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov uviedol, že Moskva musí reagovať na sankcie Západu, ale nie v duchu "oko za oko, zub za zub". Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že Rusko sa stále dovoláva zdravého rozumu, ale "zatiaľ nebolo vypočuté".
      

Sankcie proti Rusku sprísnila najnovšie Austrália, ktorá tým reagovala na porušenie ukrajinskej suverenity ruskými vojakmi, informovala agentúra AP. Premiér Tony Abbott dnes obvinil Rusko, že sa "drzo" snaží oddeliť  východ Ukrajiny od zvyšku štátu.

 

10:48 - Putin: Kyjevské vedenie nechce viesť priamy politický dialóg so separatistami

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil kyjevské vedenie z odmietania priamych rokovaní s východoukrajinskými separatistami, ktorým sa v uplynulých dňoch podarilo vytlačiť vládne vojská z ich doterajších pozícií.
      

"Súčasné kyjevské vedenie nechce viesť vecný politický dialóg s východom svojej krajiny," vyhlásil Putin podľa ruských agentúr v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC. Na margo aktivít proruských jednotiek Putin uviedol, že ich cieľom "je vytlačiť vládne sily z veľkých miest na východe krajiny". "Cieľom síl odporu je vytlačiť tieto ozbrojené sily a delostrelectvo, aby nemali možnosť strieľať po obývaných štvrtiach (miest)," vyhlásil ruský prezident.
      

Putin podľa ITAR-TASS v súvislosti s tým upozornil, že "v Európe sa snažia nevšímať si", že ukrajinské vládne jednotky ostreľujú štvrte obývané civilistami. Ruský prezident upozornil, že sa začína veľmi dôležitý proces "priamych rokovaní". Pripomenul, že ide o výsledok intenzívneho úsilia ruskej strany, ako aj ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a európskych partnerov. "Bolo treba na tom dlho pracovať, ale nakoniec sa nám podarilo dohodnúť," vysvetlil Putin. "Teraz sa obnovujú kontakty," dodal.
      

K rokovaniam, ktoré sa dnes uskutočnia v bieloruskom Minsku, sa dnes vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov poznamenal, že si od nich veľa sľubuje. Vyslovil nádej, že rokovania  zástupcov Ruska, Ukrajiny, OBSE a proruských separatistov z východu Ukrajiny povedú k uzavretiu "okamžitého a bezpodmienečného prímeria". Zopakoval, že Rusko "urobí všetko, čo od neho závisí", aby presadilo politické urovnanie konfliktu za súčasného rešpektovania nárokov všetkých regiónov a politických síl na Ukrajine.
      

Šéf ruskej diplomacie tiež apeloval na stiahnutie ukrajinských vládnych jednotiek z pozícií, z ktorých môžu zasiahnuť civilné ciele, informovala agentúra Reuters. Medzičasom dnes ukrajinské ministerstvo obrany ubezpečilo, že jeho jednotky nikdy neostreľovali mestá. Uviedol to dnes v rozhovore pre televíziu Ukrajina poradca ministra obrany Oleksandr Daniľuk.
      

Zdôraznil, že ostreľovanie miest, v ktorých "nie sú strategické formácie teroristov", by nemalo žiaden zmysel. Dodal, že aj v tých mestách, kde "teroristi" boli - ako v Slovjansku či Kramatorsku, vládne sily nepodnikli ani delostrelecké ani letecké útoky na miesta, kde sú civilisti.

 

img

 

10:44 - Porošenko obvinil Rusko z agresie, avizoval personálne zmeny v armáde

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes obvinili Rusko z rozpútania "priamej a otvorenej agresie", ktorá radikálne zmenila pomer síl na bojisku na východnej Ukrajine v neprospech Kyjeva.
      

V prejave prednesenom v prvý deň nového školského roka pred poslucháčmi vojenskej akadémie v Kyjeve Porošenko uviedol, že "agresia zo susedného štátu (...) radikálne zmenila situáciu v zóne bojov".  Ukrajinský prezident avizoval, že v súvislosti s minulotýždňovými veľkými stratami, ktoré utrpeli vládne sily počas ústupu z už vydobytých pozícií, dôjde v ukrajinských ozbrojených silách k personálnym zmenám.
      

Boje na východnej Ukrajine pokračujú aj dnes: vládne sily s proruskými separatistami vedú boj o kontrolu nad letiskom v Luhansku. Podľa agentúry UNIAN na strane separatistov bojuje aj ruská tanková divízia. Z Donecka dnes ráno hlásili mohutnú explóziu - podľa zatiaľ neoverených informácií mohlo dôjsť k výbuchu v skladisku ropy.

 

img

 

09:46 - Lavorv na margo sankcií: Rusko bude chrániť svoju ekonomiku i občanov

Moskva je presvedčená, že vo vzťahoch s USA a EÚ je "možné a nutné vrátiť sa na cestu pragmatickej spolupráce na základe rovnoprávnosti a vzájomného rešpektovania sa", vyhlásil dnes v ruskej metropole ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Dodal, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa sa však treba vzdať "absolútne bezperspektívnej politiky ultimát a sankcií".
      

V reakcii na už uvalené západné sankcie a hrozbu ďalších v súvislosti s vyostrením situácie na východe Ukrajiny v uplynulých dňoch Lavrov uviedol, že Rusko bude chrániť "svoju ekonomiku, svoju sociálnu sféru, svojich občanov a podnikateľské kruhy".
      

V prejave na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov Lavrov vyhlásil, že Rusko sa nechystá vystúpiť zo Svetovej obchodnej organizácie, naopak - chce využiť všetky možnosti spojené s členstvom. Dodal, že Rusko nikto nevylúčil ani zo skupiny G8, "partneri len jednoducho neprišli na summit v Soči". 
      

Spresnil, že G8 ani nie je organizáciou, odkiaľ možno niekoho vylúčiť. "Je to klub, v ktorom sa debatuje o otázkach spoločného záujmu," vysvetlil.  Vyslovil názor, že význam G8 sa v posledných rokoch zmenil na "prestížnu príležitosť posedieť si po boku amerického prezidenta alebo s prezidentmi významných európskych krajín". Lavrov v prejave pred budúcimi diplomatmi vyzdvihol rastúcu dôležitosť skupiny G20.

 

08:55 - Pobrežná stráž pátra po dvoch námorníkoch zo zasiahnutej lode

krajinská pobrežná stráž pokračuje v pátraní po svojich dvoch námorníkoch, ktorí sú nezvestní po ostreľovaní a potopení ich lode, informovala agentúra Reuters. 
      

Tlačové agentúry už v nedeľu večer uviedli, že k útoku, ktorý sa odohral v nedeľu na Azovskom mori, sa prostredníctvom sociálnych sietí priznali proruskí separatisti. Dôstojník pobrežnej stráže Serhij Astachov dnes pre Reuters uviedol, že po analýze situácie "sa domnievame, že útok bol spáchaný delostreleckým systémom, ale zatiaľ nevieme, odkiaľ boli strely vypálené". Z Azovského mora sa podarilo zachrániť ôsmich členov posádky zasiahnutej a potopenej lode. Do záchrannej akcie sa zapojili posádky ďalších hliadkovacích plavidiel.

 

 

08:52 - Lavrov: Rusko na Ukrajine nepodnikne vojenskú intervenciu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko na Ukrajine nepodnikne vojenskú intervenciu. Moskva sa zasadzuje za riešenie krízy výlučne pokojnou cestou, zdôraznil.
      

"Vojenské zasahovanie nebude, my sme výlučne za pokojné riešenie tejto veľmi zložitej krízy, tejto tragédie. Všetko, čo robíme, je zamerané na to, aby sa presadili politické prístupy," uviedol Lavrov vo svojom vystúpení na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov. Lavrov poznamenal, že si veľmi veľa sľubuje od dnešných rokovaní v Minsku, kde sa stretnú zástupcovia Ruska, Ukrajiny, OBSE, ako aj zástupcovia proruských separatistov z východu Ukrajiny. Vyslovil nádej, že rokovania povedú k uzavretiu "okamžitého a bezpodmienečného prímeria". 
      

Zopakoval, že Rusko "urobí všetko, čo od neho závisí", aby presadilo politické urovnanie konfliktu za súčasného rešpektovania nárokov všetkých regiónov a politických síl na Ukrajine. Šéf ruskej diplomacie tiež apeloval na stiahnutie ukrajinských vládnych jednotiek z pozícií, z ktorých môžu zasiahnuť civilné ciele, informovala agentúra Reuters. Medzičasom dnes ukrajinské ministerstvo obrany ubezpečilo, že jeho jednotky nikdy neostreľovali mestá. Uviedol to dnes v rozhovore pre televíziu Ukrajina poradca ministra obrany Oleksandr Daniľuk.
      

Zdôraznil, že ostreľovanie miest, v ktorých "nie sú strategické formácie teroristov", by nemalo žiaden zmysel. Dodal, že aj v tých mestách, kde "teroristi" boli - ako v Slovjansku či Kramatorsku, vládne sily nepodnikli ani delostrelecké ani letecké útoky na miesta, kde sú civilisti. Zo streľby do civilistov Daniľuk naopak obvinil proruských separatistov. Útoky na civilistov sú podľa jeho slov "podstatou tejto teroristickej vojny".  

 

07:01 - Peskov: Putin sa vyslovil za vnútroukrajinský dialóg, nie za štátnosť Novoruska

Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov dnes pred novinármi spresňoval význam výrokov prezidenta Vladimira Putina, ktoré dnes odzneli v interview pre program Nedeľňajší čas odvysielaný Prvým kanálom ruskej televízie.
      

Peskov zdôraznil, že Putin vyzval na inkluzívne rokovania v rámci Ukrajiny, ktoré by mali definovať vzájomné vzťahy Kyjeva s východoukrajinskými regiónmi a nevyslovil sa za štátnosť Novoruska. Hovorca dodal, že oblasti na východe Ukrajiny majú zostať súčasťou tohto štátu, a prebiehajúci konflikt označil za vnútornú záležitosť Ukrajiny. "Toto nie je konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou," vyhlásil Peskov a na otázku, či Novorusko - ako v Rusku nazývajú ukrajinský Donbas - má zostať súčasťou Ukrajiny, odpovedal: "Samozrejme".  
      

Kremeľský hovorca spresnil, že nevyhnutnosť začať čo najrýchlejšie vnútroukrajinský dialóg sa spomína vo viacerých dokumentoch prijatých v rámci riešenia krízy na Ukrajine, vrátane vyhlásenia, ktoré sa na úrovni ministrov zahraničných vecí podpisovalo v Berlíne.        
      

Na otázku, či je možné predpovedať, kedy sa kríza na Ukrajine skončí, Putin v televíznom interview odpovedal záporne. "Nie. To vo veľkej miere závisí od politickej vôle súčasného ukrajinského vedenia," vysvetlil. Putin v rozhovore vyhlásil, že s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom sa zhodli, že situáciu na Ukrajine treba riešiť pokojne a že "chyby podobné uchopeniu moci násilím sa nikdy nebudú opakovať". Dodal, že práve "ozbrojené prevzatie moci" je "prapríčinou toho, čo sa teraz (na Ukrajine) deje". Na margo udalostí na Ukrajine povedal, že je to "dobrá lekcia pre nás všetkých".
      

Uviedol tiež, že reakcia Ruska na udalosti na Ukrajine bola nevyhnutná. Rusko - nielen politické vedenie, ale aj národ ako taký - sa podľa jeho slov "nemohli nečinne prizerať", ako na Ukrajine "ľudí takmer popravujú". Vysvetlil, že reakcia Ruska bola nutná aj vzhľadom na príbuzenské väzby medzi mnohými Rusmi a Ukrajincami. Najnovšie vyostrenie situácie v Luhanskej a Doneckej oblasti Putin v rozhovore vysvetlil ako dôsledok dramatického vývoja vnútropolitickej situácie na Ukrajine. "To, čo sa tam deje, je absolútne prirodzená reakcia ľudí, ktorí tam žijú a bránia svoje práva". "Chápete? Nie oni ako prví vzali do rúk zbrane," poznamenal Putin. Západ obviňuje Moskvu z podpory proruských separatistov, ktorí na východnej Ukrajine bojujú proti vládnym jednotkám. Rusko tieto obvinenia odmieta.   

 

06:57 - Ukrajinské plavidlo v Azovskom mori ostreľovali z brehu proruskí separatisti 

Ukrajinské plavidlo v Azovskom mori bolo dnes napadnuté delostreleckou paľbou z brehu. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Proruskí separatisti prevzali za delostrelecký útok zodpovednosť prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa vojenského hovorcu ukrajinskej vlády Andrija Lysenka už začala záchranná operácia. Ostreľovaná loď bola šalupa. Nie je zatiaľ známe, koľko ľudí sa v čase útoku nachádzalo na palube.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies