Situácia na Ukrajine: Telá obetí skladujú v mraziacich boxoch vlaku

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 13:07 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Telá obetí skladujú v mraziacich boxoch vlaku

TOREZ - Desiatky tiel obetí štvrtkového zostrelenia malajzijského lietadla nad východným územím Ukrajiny sú uskladnené vo vlaku s chladiaci boxmi. Podľa nedeľňajších informácií agentúry Reuters to potvrdili tamojší železniční pracovníci.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

13:07 - Telá obetí skladujú v mraziacich boxoch vlaku

Súprava údajne stojí niekoľko kilometrov od miesta nešťastia v meste Torez a telá do vagónov začali nosiť ešte v noci. Vlak momentálne údajne čaká na príchod odborníkov a následne telá prevezú do zatiaľ nešpecifikovanej lokality. Hovorí sa o meste Ilovaisk, juhovýchodne od Torezu. Prístup k vlaku majú aj medzinárodní pozorovatelia z OBSE. Po dvoch dňoch na horúcom slnku sa podľa proruských povstalcov podarilo zo svahu na mieste tragédie pozbierať takmer 200 tiel.

 

12:15 - Vzbúrenci zakrývajú dôkazy o zostrelení lietadla ruskými raketami

Separatisti podľa neho odviezli v nákladných vozidlách trosky a telá z miesta pádu lietadla. "Teroristi vzali 38 tiel do oblastnej nemocnice (v Donecku). Pokiaľ ide o ďalšie telá, nevieme, kam ich mohli odviezť," povedal Lysenko. Na tlačovej konferencii tiež obvinil Rusko z toho, že naďalej posiela "ťažké zbrane" a ďalšiu výzbroj separatistom.
      

Železniční pracovníci dnes podľa agentúry Reuters uviedli, že v noci separatisti umiestnili desiatky tiel zo zrúteného lietadla do chladiarenských vozňov na stanici v meste Torez, 15 kilometrov od miesta tragédie.
      

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Sergej Kavtaradze neskôr povedal, že všetkých 196 dosiaľ nájdených tiel naložili do vagónov v Toreze. "Zatiaľ tam ostanú, pokým sa nevyriešiť otázka (čo s nimi urobiť). Čakáme na expertov," uviedol pre Reuters s tým, že nechápe, prečo ešte nedorazili.
      

Skupina pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) videla vo vozňoch vrecia na telá, nemohla ich však spočítať, uviedol zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Alexander Hug.
      

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že na pozície ukrajinských bezpečnostných síl v noci na dnes dvakrát strieľali z mínometov spoza ruskej hranice. Útoky podľa správy na stránke vládnej "protiteroristickej operácie" na Facebooku zaznamenali krátko po polnoci a znova okolo 2.00 h miestneho času.

 

09:47 - Vláda a povstalci sa dohodli na odnesení mŕtvych tiel

Neúctivé správanie sa k telám obetí pobúrilo najmä Holandsko, ktoré malo v zrútenom stroji takmer 200 svojich občanov. Podľa Groismana povstalci umožnia ukrajinským úradom a medzinárodným pozorovateľom OBSE prístup k telám, ktoré následne prevezú. Neuviedol síce presné miesto odvozu, no dodal, že na mieste nešťastia objavili telesné pozostatky takmer 200 ľudí.

 

09:08 - Za pád lietadla bude zodpovedná Moskva, ak sa dokáže vina separatistov

"(Ak sa dokáže vina separatistov), tak musíme dať jasne najavo, čo to znamená: ide o priamy dôsledok toho, že Rusko destabilizuje suverénny štát, narušuje jeho územnú celistvosť a podporuje gangsterské milície, poskytuje im výcvik a zbrane," napísal Cameron.
      

Predseda britskej vlády súčasne kritizoval kolegov z EÚ za podľa neho príliš váhavý prístup k prijímaniu opatrení voči Kremľu v súvislosti so situáciou na východnej Ukrajine. Teraz však podľa Camerona nastal čas, aby únia uplatnila svoju moc, vplyv a ekonomickú silu.
      

"Naše ekonomiky sú silné a ich sila rastie. A predsa sa niekedy správame, ako keby sme potrebovali Rusko viac, než Rusko potrebuje nás," uviedol šéf britského kabinetu.
      

Nový britský minister obrany Michael Fallon zase pre noviny Mail on Sunday uviedol, že voči Moskve možno uplatniť celú škálu nových sankcií, ak sa preukáže vina separatistov na zrútení malajzijského lietadla. Zdôraznil pritom, že Rusko potrebuje obchodovať so Západom a je závislé na londýnskych finančných inštitúciách.

 

18:01 - Holanďanov rozhnevali správy o manipulovaní s telami obetí

"Sme otrasení správami, ktoré sme dnes dostali o tom, že telá vláčia sem a tam, že sa s miestom nenakladá náležite... Ľudia sú nahnevaní, rozzúrení," povedal Timmermans na stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom po tom, ako pricestoval do Kyjeva.
      

"Mojou prvou prioritou je dostať našich ľudí domov. Rodiny chcú pochovať svojich príbuzných," uviedol minister s tým, že Holandsko chce zistiť, kto je zodpovedný za predpokladané zostrelenie lietadla.
      

"Keď budeme mať dôkaz, nezastavíme sa, pokým ľudia nebudú postavení pred súd. Nielen ľudia, ktorí stlačili spúšť, ale aj tí, ktorí to umožnili. Myslím si, že medzinárodné spoločenstvo musí posilniť svoje úsilie v tomto smere," vyhlásil.

 

16:38 - Porošenko nebude tolerovať bránenie v práci pozorovateľom na mieste tragédie

Podľa Porošenka proruskí separatisti opäť bránili v práci pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa dostali na miesto tragédie.
      

"Nebudeme tolerovať bránenie v práci komisii a to, že títo zástupcovia z iných krajín nemajú možnosť viesť objektívne vyšetrovanie," citovala ukrajinského prezidenta agentúra Reuters.

img

14:52 - Interpol a Europol vyšlú na Ukrajinu vyšetrovateľov

O tomto kroku informoval dnes Europol, ktorý vyšle na východ Ukrajiny sedemčlenný tím špecialistov. Do Kyjeva by mal odcestovať v nedeľu ráno.
      

Hovorca organizácie Europol sa podľa agentúry Reuters nechcel vyjadriť k tomu, či dostali záruky prístupu vyšetrovateľov na miesto tragédie, ktoré majú pod kontrolou proruskí separatisti.
      

Šéf ukrajinskej kontrarozviedky Vitalij Nada medzitým oznámil, že majú "presvedčivé dôkazy" o účasti Rusov na zostrelení lietadla. Obsluhu raketového systému podľa neho tvorili ruskí občania a treba ich vypočuť.
      

"Máme presvedčivé dôkazy, že tento teroristický čin bol spáchaný s pomocou Ruskej federácie. Jasne vieme, že obsluhu tohto systému tvorili ruskí občania," povedal Nada a vyzval Moskvu, aby poskytla Kyjevu mená a priezviská týchto osôb, aby ich mohli ukrajinskí vyšetrovatelia vypočuť.

 

14:33 - Na palube letu MH17 bola aj nevlastná stará mama malajzijského premiéra

"Osobne zdieľam zármutok rodín tých, ktorí boli na palube letu MH17," napísal na svojom profile na sociálnej sieti Twitter po tom, čo sa stretol s niektorými rodinnými príslušníkmi 44 Malajzijcov, ktorí boli v lietadle.
      

"Moja nevlastná babička bola jedným z pasažierov," povedal premiér.
      

Noviny Star identifikovali Razakovu starú mamu ako Siti Amirovú, 83-ročnú Indonézanku, ktorá bola na návšteve u svojej dcéry v Amsterdame, doplnila agentúra DPA.

img

14:04 - Fidel viní vládu v Kyjeve, tá čierne skrinky nemá

Bývalý revolucionár vo svojom článku v štátnom denníku píše, že "Kuba musí vyjadriť svoje odmietnutie voči konaniu takej protiruskej, protiukrajinskej a proimperialistickej vlády". Tú označil za "vojnového štváča". Fidel, ktorého minulý piatok navštívil ruský prezident Vladimir Putin, taktiež skritizoval USA v súvislosti s prebiehajúcou izraelskou ofenzívou v palestínskom Pásmom Gazy. Podľa neho americký prezident Obama "radšej podporil Goliáša na úkor Dávida".

img

 

13:16 - Rusi položili Ukrajincom desať otázok ohľadne leteckej tragédie

Kyjev a niektoré západné štáty sa poponáhľali s tvrdeniami o účasti Moskvy na zrútení malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine bez toho, aby ich podložili dôkazmi, uviedol v piatok večer pre spravodajskú televíziu RT námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Žiada od ukrajinských orgánov zodpovedanie desiatich otázok, aby dokázali svoj sľub o nezaujatom vyšetrovaní tragédie.
      

Antonov v rozhovore kritizoval západné krajiny za to, že dospeli k unáhleným záverom len "24 hodín po zrútení" lietadla, a to bez dôkazov.
      

"Snažia sa ukázať celému svetu, že my sme zodpovední za pád. Je dosť čudné, že bez akýchkoľvek dôkazov by moji kolegovia zo západných médií radi našli niekoho, kto je zodpovedný za pád. Zdá sa mi, že je to súčasť informačnej vojny, ktorá sa začala proti Ruskej federácii a jej ozbrojeným silám," konštatoval Antonov.

 

12:55 - Služba pre mimoriadne situácie preskúmala časť miesta pádu lietadla

"O siedmej ráno 19. júla bolo nájdených 186 tiel. Celé miesto, ktoré je potrebné preskúmať, má 25 štvorcových kilometrov. Preskúmaných je 18," povedal hovorca na tlačovej konferencii.
      

Bojovníci povolili štátnej služby pre mimoriadne situácie vstup na miesto, ale nedovolili im odtiaľ čokoľvek odniesť, povedal Lysenko. Podľa jeho slov všetko odnášajú bojovníci, doplnila agentúra Reuters.
      

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko povedal, že čierne skrinky zo zostreleného lietadla neboli odovzdané Kyjevu a nemá o nich žiadne informácie.
      

Čierne skrinky "nikto neodovzdal ukrajinskej strane," povedal Lysenko.

 

11:37 - Ukrajinská vláda obvinila povstalcov z ničenia dôkazov na mieste pádu lietadla

Ukrajinská vláda dnes obvinila proruských povstalcov na východnej Ukrajine z pokusu o zničenie dôkazov na mieste pádu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines a odstránenia 38 tiel. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Vláda Ukrajiny oficiálne tvrdí, že teroristi s pomocou Ruska sa pokúšajú zničiť dôkazy medzinárodných zločinov," uviedla dnes vláda vo svojom vyhlásení. "Podľa vládnych informácií odviezli teroristi 38 tiel do márnice v Donecku," tvrdí vláda. Doneck je obsadený povstalcami. Podľa vlády boli telá odvezené s pomocou špecialistov, ktorí mali silný ruský prízvuk.

 

Moskva by mala podľa Ukrajinu trvať na tom, aby proruskí povstalci umožnili medzinárodným odborníkom vykonať vyšetrovanie zostrelenia lietadla - túto požiadavku v piatok vyjadril aj americký prezident Barack Obama, doplnila agentúra AP. Medzinárodná delegácia v piatok večer prišla na miesto pádu lietadla, ale mohla prezrieť len malú časť. Ozbrojenci sa k nej správali agresívne a nakoniec nariadili tímu, aby miesto opustil.

 

10:00 - Paška vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí tragédie letu MH17

Úprimnú sústrasť rodinám obetí a hlbokú ľútosť nad tragédiou letu MH17 vyjadril aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Zároveň zdôraznil potrebu dôkladného vyšetrenia katastrofy. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka komunikačného odboru NR SR Soňa Pőtheová.

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines sa vo štvrtok zrútil na územie Ukrajiny. Stroj smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur a na palube bolo 298 ľudí. Katastrofu nikto z nich neprežil. V lietadle sa nachádzali Holanďania, obyvatelia Malajzie, Austrálie a Indonézie, v lietadle cestovali aj niekoľkí Angličania, Nemci, Filipínčania, jeden Kanaďan a jeden obyvateľ z Nového Zélandu. Podľa odborníkov bolo lietadlo zostrelené. Stroj sa zrútil na miesto, ktoré je pod kontrolou ozbrojených proruských separatistov. Práve ich viní ukrajinská vláda zo zostrelenia lietadla. 

 

09:30 - V lietadle zahynula takmer stovka top expertov na AIDS

Medzi 298 obeťami havarovaného boeingu spoločnosti Malaysia Airlines bola aj asi stovka vrcholných svetových expertov na problematiku choroby AIDS vrátane ich rodinných príslušníkov. Výskumníci a aktivisti sa prostredníctvom linky chceli dostať na medzinárodnú konferenciu o AIDS, ktorá v nedeľu štartuje v austrálskom Melbourne. Obeťou tragédie sa stal napríklad bývalý šéf Medzinárodnej spoločnosti pre AIDS, Holanďan Joep Lange, ako aj hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Glenn Thomas.

 

Vláda v Kyjeve zostrelenie boeingu s 298 osobami na palube predtým označila za "teroristický čin". Zodpovednosť zaň pripísala Moskve, ktorá podľa Ukrajiny zásobuje separatistov ťažkými zbraňami. Rusko naopak tvrdí, že zodpovednosť nesie "tá krajina, v ktorej vzdušnom priestore sa tragédia stala". Ukrajinské úrady medzitým zverejnili nahrávky zachytávajúce údajné rozhovory medzi separatistami, ktoré majú dokazovať, že stroj zostrelili práve oni. 

 

08:02 - Austrália smúti za obeťami letu MH17

Austrália dnes prežíva štátny smútok za obete zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na Ukrajine. V krajine sú vlajky spustené na pol žrde a prebiehali smútočné bohoslužby. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Medzi 298 obeťami pochádzalo 28 z Austrálie. V Melbourne si delegáti svetovej konferencie o AIDS uctili pamiatku približne 100 výskumníkov a aktivistov, ktorí boli na palube letu MH17. Na sociálnych sieťach prišli z celého sveta kondolencie k strate vedeckej komunity. V oblasti Rose Bay vo východnom Sydney sa stovky ľudí zúčastnili na modlitbách za rehoľnú sestru Philomene Tiernanovú. Pracovala tri desiatky rokov ako učiteľka a riaditeľka školy. Zahynula pri návrate domov.
      

Premiér Tony Abbott viní zo zostrelenia lietadla Rusko. Vyhlásil, že ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová odcestuje do New Yorku, aby viedla austrálsku kampaň v Bezpečnostnej rade OSN. Austrálska vláda sa usiluje o vyšetrovanie a vyzvala Rusko, aby plne spolupracovalo.

 

07:55 - Nemecko varuje pred lietaním ponad nepokojné oblasti

Nemecký Spolkový úrad pre letectvo (LBA) rozoslal 144 aerolíniám pôsobiacim v krajine varovanie, podľa ktorého by sa ich lety mali vyhýbať nielen východnej Ukrajine, ale aj ostatným krízovým zónam vo svete. Hovorca ministerstva dopravy v Berlíne o tom informoval deň po zostrelení malajzijského boeingu na Ukrajine, pri ktorom vo štvrtok zahynulo všetkých 298 osôb na palube vrátane viacerých Nemcov. Tragédia vyvoláva otázky týkajúce sa prevádzkovania leteckých liniek ponad bojové oblasti, čo súvisí so skutočnosťou, že rozhodnutia o uzavretí vzdušného priestoru prijímajú jednotlivé vlády.

 

Niektorí leteckí dopravcovia začali svoje stroje smerujúce na Ukrajinu odkláňať až po štvrtkovej udalosti, na čo Kyjev uzavrel priestor nad oblasťou, kde armáda bojuje proti separatistickým povstalcom. Nemecké varovanie sa okrem Ukrajiny zrejme vzťahuje aj na krajiny, ako sú Afganistan, Irak a Sýria. Najväčšie nemecké aerolínie Lufthansa vyhlásili, že sa od úradu snažia získať presnejšie vyjadrenie, ktoré krízové zóny mal na mysli. "Lietanie ponad sporné územia, akým je Afganistan, bolo predtým považované za bezproblémové, pretože tam neboli žiadne zbrane, ktoré by mohli zasiahnuť dopravné lietadlá vo výškach, v akých lietajú," povedal pre agentúru Reuters Jörg Handwerg, člen nemeckého zväzu pilotov Vereinigung Cockpit a kapitán airbusu A320. "No teraz sú ohrozené už aj lietadlá letiace v 10-tisícmetrovej výške nad celou krajinou," dodal. 

 

Vláda v Kyjeve zostrelenie boeingu letiaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru označila za teroristický čin. Zodpovednosť pripísala Rusku, ktoré údajne zásobuje východoukrajinských separatistov zbraňami. Rusko naopak tvrdí, že zodpovednosť nesie "tá krajina, v ktorej vzdušnom priestore sa tragédia stala".

 

07:43 - Satelitné snímky ukazujú dym z rakety a výbuch lietadla

Satelitné snímky zobrazujúce kúdoľ dymu a obrázky z infračervených senzorov dokumentujúce výbuch lietadla dokazujú, že stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil po zásahu raketou zem-vzduch. Tvrdia to Spojené štáty.
      

Agentúra Reuters uvádza, že USA analyzovali dáta družíc Podporného obranného programu DSP, ktoré obiehajú Zem vo výške približne 36.000 kilometrov nad rovníkom a sú riadené z vojenskej základne Buckley v Colorade. Úlohou týchto špionážnych satelitov je poskytovať včasné varovanie v prípade odpálenia interkontinentálnych balistických rakiet.
      

Údaje zo satelitov umožnili expertom vypočítať oblasť, z ktorej bola raketa vystrelená. Podľa amerických predstaviteľov to bolo s najväčšou pravdepodobnosťou z územia kontrolovaného proruskými separatistami. Pentagón, Biely dom i americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová zdôraznili, že raketu SA-11 nie je jednoduché obsluhovať a ktokoľvek ju vystrelil, musel mať ruský výcvik. Americké spravodajské služby priznali, že nezaznamenali presun rakiet SA-11 z Ruska na Ukrajinu. Podľa Powerovej sa však niekoľko hodín pred haváriou separatisti pohybovali s týmito raketami neďaleko miesta zrútenia lietadla.

 

07:22 - Obama: Zostrelenie lietadla je budíčkom, Rusko je zodpovedné za krízu

Zostrelenie civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines ukrajinskými separatistami podporovanými Ruskom by malo byť "budíčkom" pre Západ, aby zobral Moskvu na zodpovednosť za krízu, ktorá práve dosiahla kritický bod. Vyhlásil to v piatok americký prezident Barack Obama.
      

Aj keď Obama Rusko priamo neobvinil z účasti na havárii lietadla, pri ktorej zahynulo 298 ľudí, obvinil ho, že nezastavilo násilnosti, ktoré viedli k pravdepodobnému zostreleniu lietadla. Podľa Spojených štátov lietadlo zasiahla raketa zem-vzduch odpálená z oblasti kontrolovanej proruskými rebelmi. Obama v piatok telefonicky hovoril o situácii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, britským premiérom Davidom Cameronom a predsedom austrálskej vlády Tonym Abbottom. Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa všetci predstavitelia zhodli na nevyhnutnosti medzinárodného vyšetrenia prípadu.

     

Agentúra Reuters pripomína, že Obama sa v ostatnej dobe stal terčom kritiky za údajne neefektívnu zahraničnú politiku. Situácia okolo tragédie lietadla na Ukrajine preto môže slúžiť ako test, či Obama dokáže získať dostatočnú medzinárodnú podporu, aby vyriešil jednu z najväčších globálnych kríz v jeho prezidentskej kariére - ktorou je v súčasnosti najhoršia situácia vo vzťahoch Západu a Ruska od konca studenej vojny.

 

img

 

07:15 - Vládne jednotky obsadili juhovýchod Luhanska a obkľúčili letisko

Ukrajinské vládne jednotky získali kontrolu nad juhovýchodnou časťou mesta Luhansk na východe krajiny kontrolovanom proruskými separatistami. Prezidenta Petra Porošenka o tom v piatok večer informoval minister obrany Valerij Heletej. Podľa vyhlásania zverejneného na internetovej stránke ukrajinského prezidenta, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, vládnym jednotkám sa v Luhansku podarilo obkľúčiť aj miestne letisko.

 

07:07 - Šéf parlamentu samozvanej DĽR odstúpil z funkcie, odišiel do Moskvy

Predseda Najvyššej rady (parlamentu) samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin odstúpil dnes z funkcie. Informovalo o tom tlačové oddelenie DĽR s odvolaním sa na podpredsedu parlamentu Vladimira Makoviča.
      

"Denis sa momentálne nachádza v Moskve. Poslal mi list so žiadosťou o uvoľnenie z funkcie. Na zasadnutí parlamentu sa o tom hlasovalo a poslanci žiadosť schválili," citovala agentúra ITAR-TASS Makoviča, ktorý prevzal povinnosti predsedu Najvyššej rady DĽR.
      

Predpokladá sa, že na najbližšom zasadaní parlamentu budú predstavení kandidáti na post šéfa Najvyššej rady. Po vytvorení DĽR v apríli tohto roka bol Pušilin spolupredsedom vlády. Od 11. mája pôsobil ako šéf parlamentu, dodala agentúra ITAR-TASS.

 

06:57 - Ozbrojenci znemožnili európskym pozorovateľom prístup k lietadlu

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes nemohli vykonať prehliadku miesta havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, pretože im v tom zabránili ozbrojenci, ktorí sa správali "neslušne a neprofesionálne". Vyhlásil to hovorca misie Michael Bociurkiw.
      

Niektorí z ozbrojencov sa navyše zdali byť pod vplyvom omamných látok. "Očakávali sme, že budeme mať neobmedzený prístup, pretože tak sme zvyknutí pracovať," cituje Bociurkiwa agentúra Reuters.  Hovorca zároveň poprel, že by ozbrojenci na pozorovateľov strieľali. Dodal však, že jeden z nich vystrelil niekoľkokrát do vzduchu - zrejme ako výstrahu pre civilistov, ktorí sa pohybovali v blízkosti miesta havárie.

 

Thomas Greminger v zastúpení Švajčiarska ako predsedníckej krajiny OBSE predtým uviedol, že tím OBSE v plnej miere neuspel so snahou dostať sa na miesto dopadu havarovaného lietadla v katastri obce Hrabove neďaleko mesta Torez v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
      

Medzinárodná organizácia vyslala do lokality asi 30 pozorovateľov. Sedemnásti z nich strávili na mieste 75 minút a potom sa vrátili do Donecka. Bociurkiw oznámil, že tím sa vráti na miesto tragédie v sobotu, "keďže dnes sme toho nemohli veľa urobiť kvôli správaniu sa ozbrojených jednotlivcov". Uviedol, že tím nenašiel nikoho kompetentného, koho by sa spýtal na osud čiernej skrinky. Taktiež nie je podľa neho zrejmé, kto oblasť kontroluje. "Miesto havárie je značne rozľahlé a nad touto oblasťou môže mať kontrolu viacero skupín," povedal. Podľa Bociurkiwa telá obetí vyzerali byť nedotknuté, avšak ich osobné veci boli teatrálne naznášané na kôpky. Niektoré z tiel už vykazovali počiatočné známky rozkladu.

 

 

06:00 - BR OSN požaduje nezávislé vyšetrovanie zostrelenia lietadla

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok prijala vyhlásenie požadujúce "úplné, dôkladné a nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" zostrelenia malajzijského lietadla na Ukrajine, pri ktorom zahynulo všetkých 298 osôb na palube. Výkonný orgán svetovej organizácie v ňom zároveň vyzýva všetky zainteresované strany, aby umožnili vyšetrovateľom prístup na miesto nešťastia, ako aj na vyvodenie "primeranej zodpovednosti".

 

Predkladateľom stručného dokumentu, ktorý 15 členovia BR OSN prijali konsenzom, bola Británia, pričom dúfala, že sa ho podarí schváliť ešte vo štvrtok. Rusko ako jeden zo stálych členov však požadovalo viac času na zváženie. Rada nezabudla vyjadriť "najhlbšiu sústrasť rodinám obetí, ako aj spoluobčanom a vládam všetkých usmrtených pri havárii". Zástupcovia členských krajín si na úvod mimoriadneho zasadnutia obete uctili minútou ticha. 

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je podľa piatkového vyjadrenia jeho námestníka Jeffreyho Feltmana znepokojený správami, ktoré nasvedčujú zostreleniu malajzijského boeingu pomocou "dômyselnej rakety zem-vzduch". Feltman tiež na pôde BR OSN informoval, že v súvislosti s udalosťou v najbližších dňoch vycestuje do Moskvy a do Kyjeva. Dodal, že Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) patriaca pod OSN ponúkla Ukrajine vytvorenie medzinárodnej vyšetrovacej skupiny. 

 

Ukrajinská vláda zodpovednosť za tragédiu pripisuje separatistickým povstalcom na východe krajiny ako aj susednému Rusku, ktoré ich údajne zásobuje ťažkými zbraňami. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Serhejev na zasadnutí zopakoval názor, že k zostreleniu lietadla by nedošlo, keby Rusko povstalcom neposkytlo dômyselné protilietadlové systémy, čo však Moskva popiera. Kyjev medzitým zverejnil nahrávky zachytávajúce údajné rozhovory medzi separatistami, ktoré majú dokazovať, že stroj zostrelili práve oni.

 

 

05:32 - Pápež František sa modlí za obete leteckej katastrofy a za ich rodiny

Pápež František s bolesťou prijal správu o tragédii lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, v oblasti poznačenej silnými napätiami, vyplýva z komuniké, ktoré v reakcii na leteckú katastrofu s takmer 300 obeťami zverejnila dnes Svätá stolica.
      

Podľa rovnakého zdroja sa najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi modlí za početné obete incidentu a za ich rodiny, opakujúc znepriateleným stranám z hĺbky svojho srdca výzvu na pokoj a na úsilie nájsť riešenia cestou dialógu, aby sa predišlo ďalším stratám nevinných životov, informoval Vatikánsky rozhlas.

 

img
    

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies