Situácia na Ukrajine: Ozbrojenci vyhlásili Doneckú ľudovú republiku a referendum

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Ozbrojenci vyhlásili Doneckú ľudovú republiku a referendum

KYJEV - Situácia na Ukrajine je opäť nepokojná. Proruskí demonštranti obsadili vládne budovy v mestách Luhansk a Doneck. V Donecku dokonca vyhlásili Doneckú ľudovú republiku. Ukrajinský premiér Jaceňuk tvrdí, že Rusko chystá inváziu na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:12 - Ukrajina posilňuje ochranu štátnych hraníc s Ruskou federáciou

Ukrajinská pohraničná služba prijala dnes v súvislosti s vývojom na východe krajiny ďalšie opatrenia na posilnenie ochrany ukrajinsko-ruskej štátnej hranice. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na jej tlačovú službu.

      

Pohraničníkov už pôsobiacich na hranici posilnia povolaní záložníci, ktorí sa už na mieste zoznamujú s terénom, ako aj pracovníci rezortu vnútra a Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU).
      

Kompetentní stanovili zóny, ktorým bude venovaná osobitná pozornosť a zvýšená kontrola. Pohraničná služba varovala občanov pred pokusmi o destabilizáciu v pohraničných regiónoch či na hraničných priechodoch a upozornila, že v opačnom prípade sa vystavia hoci aj trestnému stíhaniu.

 

18:59 - V parlamente je už návrh na vyhlásenie výnimočného stavu na východe

Ukrajinský poslanec Mykola Ruďkovskyj navrhol v parlamente zavedenie výnimočného stavu v Doneckej, Luhanskej i Charkovskej oblasti.
      

Navrhovateľ je niekdajším zákonodarcom Strany regiónov zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, v súčasnosti nezaradeným poslancom, ktorý po vlaňajšom vystúpení z frakcie Strany regiónov predložil 21. februára návrh na odvolanie medzičasom zosadeného najvyššieho ukrajinského predstaviteľa.
     

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN. Proruskí demonštranti, ktorí počas víkendu v Donecku obsadili budovu oblastnej samosprávy, dnes vyhlásili "Doneckú ľudovú republiku" a na 11. mája naplánovali referendum o vzniku tohto štátu. Účastníci proruského mítingu súčasne upozornili, že ak by voči nim kyjevská vláda podnikla odvetné opatrenia, budú "nútení požiadať Rusko o pomoc" v podobe vyslania "mierotvorného kontingentu".

 

18:28 - Lajčák: Odesa uvažuje nad tým, ako pre seba ekonomicky využiť anexiu Krymu

V prípade anexie Krymu sa podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka ukázal typický charakter Odesy ako obchodného mesta na brehu Čierneho mora. Ako uviedol po dnešnom rokovaní s predsedom Odeskej štátnej oblastnej správy Volodymyrom Nemyrovským, pripojenie sa Krymu k Rusku berú ľudia ako fakt, ktorý sa neudial v súlade s pravidlami, avšak prebehol bez násilia.
      

"Predpokladajú, že to Odese pomôže ekonomicky, pretože sa zvýši jej význam ako prístavu a ako turistického centra pre Ukrajinu a Ukrajincov. Skôr sa na to pozerajú tak, ako to môžu v tejto chvíli využiť pre rast mesta a oblasti," priblížil.

 

17:47 - Ruským diplomatom pri NATO obmedzili vstup do sídla aliancie

Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že obmedzí prístup ruských diplomatov do ústredia aliancie v Bruseli po svojom rozhodnutí pozastaviť spoluprácu s Moskvou vzhľadom na ruskú anexiu Krymu.
      

"Predtým rozsiahly prístup do sídla NATO bude zakázaný všetkým zástupcom ruskej misie pri NATO okrem ruského veľvyslanca, zástupcu vedúceho misie a dvoch ďalších zamestnancov zastúpenia," uviedlo dnes NATO v oficiálnom komuniké.
      

Ak by ostatní pracovníci ruskej misie pri NATO chceli navštíviť bruselské sídlo aliancie, bude voči nim uplatňovaný štandardný postup a pravidlá ako pre bežných návštevníkov. To znamená, že tieto osoby musia svoju prítomnosť ohlásiť, zaregistrovať sa a byť sprevádzaní počas pobytu v priestoroch sídla aliancie.

 

17:30 - Rusko sa dištancovalo od diania na východe Ukrajiny

Ruská federácia odmietla dnes akúkoľvek zodpovednosť za útoky proruských aktivistov na verejné objekty na východe Ukrajiny.
      

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve vyhlásilo, že bolo už dosť obvinení ruskej strany, podľa ktorých je jej kladená zodpovednosť za všetky aktuálne problémy na Ukrajine.
      

"Ukrajinský ľud žiada od Kyjeva jasné odpovede na všetky otázky," konštatoval ruský rezort diplomacie a zopakoval, že Moskva požadovala federalizáciu susednej krajiny. Podľa jej názoru musí súčasné vedenie Ukrajiny neodkladne zmeniť svoj nezodpovedný postoj k osudu krajiny.
      

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes uviedol, že separatistické akcie na východe Ukrajiny svedčia o tom, že sa začala druhá fáza špeciálnej operácie Ruska na destabilizáciu situácie v krajine. Podľa jeho slov je cieľom Ruska destabilizovať situáciu na Ukrajine, zosadiť vedenie štátu, zmariť prezidentské voľby a "rozorvať našu krajinu na kúsky".
      

Turčynov uviedol, že skupiny "separatistov", ktorých "postup koordinujú ruské tajné služby", obsadili vládne budovy v Donecku, Luhansku a Charkove, a to všetko na pozadí prítomnosti ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

 

16:46 - Rusko vlani zabránilo v špionáži 46 zahraničným činiteľom a 258 agentom

Ruské tajné služby v priebehu minulého roka znemožnili 46 zahraničným činiteľom a 258 špeciálnym agentom uskutočniť špionážnu činnosť v krajine. Informoval o tom dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.
      

"Zásluhou bezpečnostných úradov sa vlani podarilo zamedziť aktivite 46 kariérnych predstaviteľov tajných služieb a 258 agentov," uviedol ruský líder počas prejavu k zamestnancom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

 

16:12 - Referendum o nezávislosti Donecka vyhlásili na 11. mája

Proruskí separatisti chcú v ukrajinskej Doneckej oblasti vypísať referendum o nezávislosti už na 11. mája. Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter o tom informoval krymský premiér Sergej Aksjonov. Ukrajinský ruskojazyčný bulvárny denník Segondyja rovnako v pondelok informoval, že dátum stanovili "v spolupráci s hnutiami v Luhansku a Charkove". V nich sa podobne ako v Donecku separatisti zmocnili sídiel regionálnych samospráv a vyvesili tam ruské vlajky. "Ak nám zabránia zorganizovať referendum, obrátime sa na Rusko a požiadame ho, aby sem presunuli armádu," cituje denník zástupcu separatistov.

 

15:51 - Pri hraniciach sa zhromažďujú desaťtisíce ruských vojakov

Rusko zhromažďuje desaťtisíce vojakov pri ukrajinských hraniciach, uviedol dnes americký vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Daniel Baer. Vyzval zároveň Moskvu, aby podnikla kroky na upokojenie situácie, informovala agentúra Reuters.
     

"Máme jasné dôkazy o tom, že na hraniciach sú rozmiestnené desaťtisíce príslušníkov ozbrojených síl, ktoré opäť nezaujímajú svoje zvyčajné mierové pozície," povedal novinárom Baer po ukončení mimoriadneho zasadania OBSE ohľadom vzniknutej situácie. Ruská delegácia sa však na stretnutí nezúčastnila.
      

"Rusko by malo pristúpiť k zmierneniu krízy, v ktorej hrá hlavnú úlohu," dodal Baer s tým, že k takýmto opatreniam zo strany Moskvy by mali patriť začatie diskusie s medzinárodným spoločenstvom a povolenie inšpekcií ruských armádnych manévrov.

 

15:02 - Ruský Vyšetrovací výbor zadržal páchateľa útoku na ukrajinského majora

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes informovalo, že ruský seržant v nedeľu smrteľne postrelil ukrajinského námorného dôstojníka. Podľa agentúry UNIAN strelca zadržal ruský Vyšetrovací výbor.
      

Námestník veliteľa hlavného veliaceho centra ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Rozmaznin pre UNIAN spresnil, že prípad vyšetruje aj ukrajinská strana a bude sa ním zaoberať vojenská prokuratúra.
      

Rozmaznin dodal, že v súvislosti s incidentom treba očakávať oficiálnu reakciu ministerstiev obrany a zahraničných vecí, ako aj generálneho štábu ozbrojených síl - "tým skôr, že nejde o prvý takýto prípad".
      

Ukrajinský predstaviteľ zo zodpovednosti za incident obvinil ruského vojaka, ktorý počas konfliktu medzi ruskými vojakmi a ukrajinskými dôstojníkmi použil strelnú zbraň.
      

Zastrelený ukrajinský major patril k personálu leteckej základne v Saksku, ktorý sa mal 9. apríla presunúť do pevninskej časti Ukrajiny. Vedúci krymského tlačového odboru ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezňov spresnil, že ukrajinskí vojaci boli neozbrojení.
     

Incident sa odohral v ubytovni na vojenskej základni Novofedorivka na Krymskom polostrove, uviedlo ministerstvo. Šéf centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke podľa agentúry UNIAN napísal, že ruský vojak zastrelil jedného ukrajinského majora, kým druhý Ukrajinec v hodnosti kapitána bol "zversky" zbitý.

 

14:38 - Turčynov tvrdí, že postup 'separatistov' koordinujú ruské tajné služby

Separatistické akcie na východe Ukrajiny svedčia o tom, že sa začala druhá fáza špeciálnej operácie Ruska na destabilizáciu situácie v krajine, uviedol dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.
      

Podľa jeho slov cieľom Ruska je destabilizácie situácie na Ukrajine, zosadenie vedenia štátu, zmarenie prezidentských volieb a "rozorvať našu krajinu na kúsky".
      

Uviedol, že skupiny separatistov, ktorých "postup koordinujú ruské tajné služby", obsadili vládne budovy v Donecku, Luhansku a Charkove, a to všetko na pozadí prítomnosti ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.    
      

V prejave k národu Turčynov východoukrajinských "separatistov" varoval pred použitím zbraní a upozornil, že v prípade ozbrojených potýčok budú voči nim použité opatrenia ako pri boji s terorizmom.
     

Podotkol, že rešpektuje rôznorodnosť politických názorov, ale "separatizmus a použitie zbraní proti vlastnému štátu, ktoré predstavujú priame ohrozenie bezpečnosti a života občanov, nie sú politikou, ale závažným zločinom". "Proti zločincom budeme postupovať primerane a rozhodne," upozornil. 
      

Turčynov súčasne informoval, že parlament bude v utorok rokovať o sprísnení trestnej zodpovednosti za separatizmu a iné protištátne zločiny. V súlade s ukrajinský zákonom sa v parlamente bude prerokúvať možnosť zakázať politické strany a organizácie, ktoré broja za separatizmus a "pracujú v prospech agresora, proti vlastnému štátu a národu," dodal dočasný prezident.

 

14:19 - Schäuble a Sapin: Ukrajina by mala rýchlo dostať peniaze z MMF

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a jeho nový francúzsky kolega Michel Sapin budú spolupracovať na tom, aby Ukrajina mohla čo najskôr čerpať peniaze zo záchranného úveru, na ktorom sa dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Vyhlásil dnes Schäuble na spoločnej tlačovej konferencii so Sapinom v Berlíne. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
      

Schäuble sa podľa vlastných zhodol so Sapinom na tom, že je dôležité, aby Kyjev mohol čerpať peniaze, ktoré mu fond sľúbil, v čo najkratšom termíne.
      

MMF sa dohodol s Ukrajinou na úverovej linke vo výške 7 miliárd USD a ďalšie peniaze poskytne Kyjevu Európska únia (EÚ). Ukrajina dúfa, že sa jej podarí zabezpečiť si zvonka tento rok 13 miliárd USD. Schäuble aj Sapin by mali v priebehu tohto týždňa navštíviť Washington, kde sídli MMF.
      

Nový francúzsky minister financií sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k domácim témam. Zdôraznil, že je dôležité, aby vláda v Paríži dosiahla rovnováhu medzi výkonom ekonomiky a plnením svojich záväzkov v otázke znižovania rozpočtového schodku. Ďalšie podrobnosti o vládnom pláne na redukciu deficitu nezverejnil, ale stále obhajoval "rovnováhu medzi rastom ekonomiky a redukciou schodku".

 

 

14:09 - V Charkove došlo k bitke medzi 'separatistami' a provládnym táborom

Proruskí aktivisti dnes v Charkove bejzbalovými pálkami zaútočili na provládnych demonštrantov a rozohnali ich zhromaždenie - euromajdan, informovala agentúra Ukrinform, podľa ktorej je na oboch stranách niekoľko zranených. Polícia sa zrážkam medzi znepriatelenými tábormi snažila neúspešne zabrániť.
      

K incidentu došlo v čase stretnutia predstaviteľov protivládnych úradov so "separatistami", ktorí v nedeľu obsadili budovy oblastnej samosprávy.
      

Zástupcovia proruských demonštrantov na schôdzke žiadali odstúpenie gubernátora oblasti Ihora Balutu, vypísanie nových volieb šéfa oblasti, ako aj referenda o federalizácii Ukrajiny a vyhlásenie ruštiny za ďalší štátny jazyk.

 

img

 

13:50 - V Luhansku sa úrady pokúšajú so 'separatistami' dohodnúť

Gubernátor Luhanskej oblasti Mychajlo Bolotskych dnes nariadil vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá bude viesť rokovania s proruskými aktivistami a snažiť sa o upokojenie situácie v meste, kde "separatisti" obsadili budovu miestnej správy Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). S odvolaním sa na tlačovú službu úradu gubernátora o tom informovala agentúra Ukrinform.

      

V pracovnej skupine sú predstavitelia miestnej samosprávy, vplyvných spoločenských organizácií, ale aj odborníci na riešenie konfliktov. Proruskí demonštranti, ktorí prenikli do sídla SBU v Luhansku, sa v tamojšej zbrojnici zmocnili zbraní. Budova SBU je naďalej pod ich kontrolou. Okolo nej proruskí aktivisti vybudovali barikády, ktorými prehradili prístupové cesty k objektu.

     

Polícia v Luhansku je v stave bojovej pohotovosti, dopoludnia uzavrela prístupové cesty do mesta a pátra po osobách podozrivých zo zorganizovania a účasti na protivládnych nepokojoch.
     

Agentúra UNIAN medzičasom informovala, že na internete sa objavil videozáznam zachytávajúci skupinu ľudí v Luhansku, ktorí si proti podpisu delia peniaze a popri tom vykrikujú "Referendum". Ukrajinský minister Arsen Avakov už v nedeľu deklaroval, že účastníci demonštrácií proti kyjevskej vláde sú podplatení.

 

13:39 - Ukrajine dnes o polnoci vyprší termín na zaplatenie dodávok plynu

Ukrajina doteraz nezaplatila ruskému energetickému koncernu Gazprom za plyn napriek tomu, že dnes o polnoci jej vyprší posledný termín na uhradenie dlhu za doterajšie dodávky, ktorý už dosiahol 2,2 miliardy USD (1,61 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského štátneho monopolu. Ukrajinská vláda sa zase sťažuje, že Rusko jej tento mesiac opakovane zvýšilo cenu plynu z politických dôvodov takmer na dvojnásobok pôvodnej sumy.

 

13:34 - Proruskí aktivisti vyhlásili "Doneckú ľudovú republiku" a referendum

Proruskí demonštranti, ktorí počas víkendu v Donecku obsadili budovu oblastnej samosprávy, dnes vyhlásili "Doneckú ľudovú republiku" a na 11. mája naplánovali referendum o vzniku tohto štátu. Informovala o tom agentúra UNIAN. Účastníci proruského mítingu súčasne upozornili, že ak by kyjevská vláda podnikla odvetné opatrenia voči nim, budú "nútení požiadať Rusko o pomoc" v podobe vyslania "mierotvorného kontingentu". Ako spresnila UNIAN, toto vyhlásenie je obsahom výzvy adresovanej ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

 

13:30 - Ukrajinský premiér: Rusko chystá inváziu na východe

Protesty na východe Ukrajiny a obsadenie štátnych budov v troch tamojších mestách sú súčasťou plánu na destabilizáciu Ukrajiny a inváziu ruských vojsk. V pondelok to skonštatoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého sa ruskí vojaci nachádzajú len asi 30 kilometrov od hranice. „Prebieha tam protiukrajinský plán, na základe ktorého zahraničné jednotky prekročia hranicu a zmocnia sa územia Ukrajiny,“ vyhlásil na zasadnutí vlády. Jaceňuk zároveň zdôraznil, že jeho vláda takýto scenár nedovolí a už pracuje na pláne na zvládnutie novej krízy. Jeho detaily nešpecifikoval.

 

img

 

13:29 - Lajčák otvoril honorárny konzulát v ukrajinskej Odese

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes slávnostne otvoril nový honorárny konzulát Slovenska v ukrajinskej Odese. Konzulát povedie Mychail Muzalev. V inauguračnom prejave Lajčák zdôraznil, že Slovensko má záujem o všestranný rozvoj vzťahov s Ukrajinou. "Ukrajina je náš dôležitý sused a okrem záujmu o posilňovanie politického dialógu chceme rozvíjať obchodno-ekonomickú spoluprácu, ako aj vzťahy v oblasti kultúry a cestového ruchu. Otvorenie honorárneho konzulátu v Odese jasne demonštruje dôležitosť, akú pripisujeme nášmu východnému susedovi," uviedol slovenský minister.

 

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (druhý zľava) počas slávnostného otvorenia nového honorárneho konzulátu v ukrajinskom meste Odesa.

 

img

 

13:10 -  Putin varoval pred terorizmom, radikálmi a mimovládkami

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval dnes Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), aby zabránila radikálom a osobám s kriminálnou minulosťou preniknúť na Krym. Hovoril aj o špiónoch, mimovládnych organizáciách a varoval pred terorizmom.
     

"Osobitnú pozornosť žiadam venovať vytvoreniu teritoriálnych jednotiek FSB na Kryme a v Sevastopole. Okrem iného bude ich úlohou zabrániť, aby sa do mocenských štruktúr dostali osoby s kriminálnou minulosťou, predstavitelia rôznych radikálnych a extrémistických prúdov a tí, ktorí sa snažia zasahovať do normálneho vývoja na Kryme a v Sevastopole," citovala agentúra RIA Novosti Putina na zasadnutí vedenia FSB.

 

12:20 - Rasmussen: Žiadna členská krajina NATO nechce novú studenú vojnu

Žiadna členská krajina NATO nechce novú studenú vojnu, povedal podľa dnešného internetového vydania britského denníka The Telegraph generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
      

"Žiadna členská krajina NATO si neželá návrat do éry studenej vojny, ale vidíme pokusy Kremľa vrátiť čas dozadu a znova rozdeliť Európu na sféry vplyvu," uviedol Rasmussen. Šéf NATO zopakoval vyjadrenia z minulého týždňa v Bruseli, kde počas konferencie ministrov zahraničných vecí aliancie v súvislosti s dianím na Ukrajine upozornil, že sa Rusko snaží o nové deliace čiary v Európe. Rasmussen zároveň priznal, že aliancia bola nútená reagovať na opatrenia zo strany Ruska voči Ukrajine.

      

"Vďaka našim spojencom na oboch stranách Atlantiku sme viac než zdvojnásobili počet vojenských stíhačiek hliadkujúcich vo vzdušnom priestore pobaltských krajín. Naše radarové lietadlá AWACS hliadkujú ponad Poľsko a Rumunsko. Spojenci okrem iného posilnili aj svoju prítomnosť v Čiernom mori," opísal situáciu Rasmussen.
      

Jeho slová o odmietaní studenej vojny sú reakciou na vyhlásenie stáleho predstaviteľa Ruska pri NATO Aleksandra Grušku, ktorý obvinil alianciu, že sa snaží presvedčiť medzinárodné spoločenstvo o agresívnych úmysloch Moskvy, aby mohla oživiť studenú vojnu.

 

12:07 - Sankcie voči Rusku môžu poškodiť nemecký priemysel

Prísne sankcie zo strany EÚ voči Rusku by mohli poškodiť nemecký priemyselný sektor. Vyhlásil to v pondelok Zväz nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). EÚ a USA, spolu s ďalšími krajinami, uvalili na Rusko sankcie v reakcii na ruskú anexiu Krymu. Zároveň pohrozili prípadnými rozsiahlejšími sankciami, pričom predstavitelia niektorých nemeckých spoločností avizujú, že by to ohrozilo ich podnikanie. "Je absolútne jasné, že (na Ukrajine) prišlo k porušeniu medzinárodného práva... Tiež je jasné, že je nevyhnutné určiť hranicu," povedal šéf VDMA. Podľa obchodnej asociácie Ost Ausschuss je Rusko jedenástym najväčším obchodným partnerom Nemecka, pričom hodnota vzájomného obchodu v minulom roku dosiahla 76,5 mld. eur.

 

 

11:58 - Do krízových oblasti sa presúva vedenie Ukrajiny i Tymošenková

Na budove oblastnej samosprávy vo východoukrajinskom Charkove dnes dopoludnia opäť zaviala ukrajinská vlajka. Informovala o tom agentúra Ukrinform, ktorá podotkla, že modro-žltá vlajka vystriedala charkovskú s rohom hojnosti. Po obsadení budovy protivládnymi demonštrantami tam istý čas viala ruská trikolóra. Minister vnútra Arsen Avakov dnes ráno oznámil, že polícia má mesto pod kontrolou. Podľa agentúry UNIAN však predstavitelia polície údajne vtedy ešte len rokovali s protivládnymi demonštrantami o uvoľnení blokády priestranstva okolo budovy oblastnej samosprávy, z ktorej sa proruskí aktivisti medzičasom stiahli. Agentúra Ukrinform uviedla, že pred budovou hliadkujú proruskí aktivisti, niektorí s maskami na tvári.  Na neďalekom Námestí slobody sa zišli ľudia, ktorí hovoria, že dostali SMS, aby "prišli vyháňať separatistov". Od protivládnych demonštrantov na druhej strane námestia ich oddeľuje policajný kordón.

      

Primátor Charkova Hennadij Kernes pre Ukrinform uviedol, že ľudia, ktorí obsadili oblastnú administráciu, nie sú "žiadnymi separatistami". Podľa neho svojou akciou chcú úrady donútiť, aby zverejnili výsledky vyšetrovania incidentu v meste zo 14. marca, pri ktorom prišli o život dvaja ľudia. "O nijakom separatizme som od ľudí nepočul. Počul som od nich len to, že chcú vedieť, kto je vinný za smrť ich priateľov," dodal Kernes. Kernes spresnil, že aktivisti požiadali políciu, aby budovu opustila, a vzápätí chcú odísť aj oni.  Kernes zdôraznil, že neustúpi pred žiadnymi požiadavkami a nepripustí, aby sa v Charkove konalo referendum o federalizácii, lebo "to nie je podľa zákona".

 

img

 

11:26 - Lotyšsko na tri mesiace pozastavilo vysielanie TV kanálu Rossija RTR

Kvôli neobjektívnemu informovaniu o situácii na Ukrajine dnes v Lotyšsku na tri mesiace prerušili prístup k sledovaniu ruského televízneho kanála Rossija RTR. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.
      

O pozastavení vysielania televízie RTR rozhodla lotyšská rada pre rozhlasové a televízne vysielanie po analýze spravodajských a iných materiálov, ktoré sa vo vysielaní objavili v čase od 2. do 17. marca. Rada okrem iného deklarovala, že množstvo materiálov RTR obsahuje príznaky vojenskej propagandy.
      

Z rovnakého dôvodu na Ukrajine zablokovali v marci vysielanie piatich ruských televíznych kanálov Rossija 1, Rossija 24, ORT/Prvý televízny kanál - Mir, RTR Planéta a NTV-Mir. príslušný ukrajinský úrad toto rozhodnutie vysvetlil potrebou zaistenia informačnej bezpečnosti Ukrajiny.
      

Na Kryme predtým proruské úrady odpojili vysielanie všetkých ukrajinských televíznych kanálov.

 

11:08 - Záhadný Darth Vader napadne na súde verdikt ÚVK o jeho kandidatúre

Ukrajinská Ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať záhadného Dartha Vadera z Internetovej strany Ukrajiny ako kandidáta predčasných prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 25. mája. V reakcii na toto rozhodnutie Darth Vader oznámil, že bude žiadať demisiu predsedu ÚVK a všetkých členov ÚVK, ktorí zamietli jeho kandidatúru. ÚVK svoje negatívne stanovisko ku kandidatúre Dartha Vadera vysvetlila tým, že predložil nekompletné údaje o mieste a čase zjazdu strany, ktorá ho nominovala ako svojho kandidáta do volieb. Na kyjevský správny súd sa Darth Vader obrátil so sťažnosťou na porušenie jeho práv kandidovať vo voľbách a žiadal potrestanie osôb, ktoré ho o jeho ústavné právo pripravili.

 

img

 

11:06 - Ruskí vojaci na Kryme smrteľne postrelili ukrajinského dôstojníka

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes informovalo, že ruský seržant v nedeľu smrteľne postrelil ukrajinského námorného dôstojníka. Incident sa odohral na vojenskej základni Novofedorivka na Krymskom polostrove, uviedlo ministerstvo bez bližších podrobností. Šéf centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svoje facebookovej stránke podľa agentúry UNIAN napísal, že ruský vojak zastrelil jedného ukrajinského majora, kým druhý Ukrajinec v hodnosti kapitána bol "zversky" zbitý.

 

Kapitána previezli na inú ruskú vojenskú základňu spolu s telom obete. Proruská krymská polícia tvrdí, že incident v  Novofedorivka mal iný priebeh - podľa nej sa jej za podpory ruských vojakov podarilo prekaziť útok "ozbrojených výtržníkov" na kontrolné stanovište vojenskej základne a na kasárne, pričom sa snažili zmocniť zbraní. V bitke, ktorá nastala, bol smrteľne zranený jeden z útočníkov. Podľa polície útočníci boli pod vplyvom alkoholu, informovala agentúra Ukrinform.

 

10:26 - Rusko zakázalo mliekarenské výrobky z Ukrajiny

Ruský úrad pre ochranu práv spotrebiteľa zakázal dovoz výrobkov šiestich ukrajinských mliekarenských firiem na územie Ruskej federácie. K rozhodnutiu viedli výsledky laboratórnych testov, ktoré konštatovali porušenie platnej legislatívy, informoval v pondelok úrad. Krok predstavuje ďalší signál zhoršovania vzájomných obchodných vzťahov medzi oboma krajinami po ovládnutí ukrajinského regiónu Krym Ruskom. Nová vláda v Kyjeve chce upevniť ekonomické väzby so Západom a tamojšie úrady minulý týždeň zakázali viacerým ruským potravinárskym firmám predaj ich výrobkov na území Ukrajiny. Podľa analytikov spoločnosti Nomura tvoria syry 0,5 % celkového ukrajinského exportu a v obchode s Ruskom predstavujú desiaty najväčší vývozný artikel.

 

10:23 - Ukrajina obmedzuje pobyt občanov Ruska na svojom území

Ukrajina od dnešného dňa zaviedla nové opatrenie, na základe ktorého sa občania Ruskej federácie môžu na jej území dočasne nachádzať nie viac než 90 dní v priebehu 180 dní od dňa prvého vstupu. Ako spresnila ukrajinská pohraničná služba, ide o recipročné opatrenie a reakciu na obmedzenia, ktoré ruská strana uplatňuje voči Ukrajincom od 1. januára. Obmedzenia prijaté Ukrajinou sa nebudú vzťahovať na občanov Ruskej federácie, ktorí prekračujú spoločné hranice na základe medzivládnej zmluvy o prekračovaní hraníc obyvateľmi prihraničných regiónov, informovala agentúra Interfax.

 

10:10 - Proruskí demonštranti sa v Luhansku zmocnili zbraní SBU!

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na margo nepokojov vo východnej časti krajiny uviedol, že sa začal plniť protiukrajinský plán s cieľom vytvoriť pôdu pre prienik "zahraničných vojsk" a obsadenie tejto časti územia. Zdôraznil, že Ukrajina realizáciu tohto zámeru nedovolí. Dodal, že ruské jednotky sa nachádzajú 30 kilometrov od východných hraníc Ukrajiny - nestiahli sa na svoje základne. Napätie sa počas víkendu vystupňovalo v troch mestách na východe Ukrajiny: Luhansku, Donecku a Charkove. Proruskí demonštranti, ktorí prenikli do sídla Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Luhansku, sa v tamojšej zbrojnici zmocnili zbraní. Budova SBU je naďalej pod ich kontrolou. Okolo nej proruskí aktivisti vybudovali barikády, ktorými prehradili prístupové cesty k objektu.

      

Polícia v Luhansku je v stave bojovej pohotovosti, uzavrela prístupové cesty do mesta a pátra po osobách podozrivých zo zorganizovania a účasti na protivládnych nepokojoch.
      

Situácia je napätá aj v Donecku, kde proruskí aktivisti obsadili miestnu pobočku SBU a Národnej banky Ukrajiny. Príslušníci proruskej Národnej domobrany Donbasu v budove SBU začali budovať strieľne a pripravovať sa na možný útok polície, informovala agentúra UNIAN. 

 

img

 

09:00 - Doneckí separatisti dostali nový plán, Charkov je pod kontrolou Kyjeva

V budove Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) vo východoukrajinskom Donecku zadržali v noci nadnes skupinu neznámych osôb. Ich totožnosť a zámery prešetruje polícia. Situácia v Donecku sa v nedeľu dramaticky vyostrila, keď časť z asi 2000 účastníkov proruskej demonštrácie zaútočila na budovu oblastnej samosprávy, obsadila ju a vztýčila na nej ruské vlajky. Polícia k budove, ku ktorej prišlo mnoho ľudí, vyslala vodné delo a policajné jednotky so psami. V budove po jej obsadení začal zasadať nový koordinačný výbor, ktorý prijal uznesenie s ultimatívnou požiadavkou na zvolanie mimoriadneho zasadnutia oblastného parlamentu. Okrem toho chcú aj referendum o pripojení Doneckej oblasti k Rusku.

      

Nepokoje vypukli v nedeľu aj v Luhansku, kde proruskí aktivisti obsadili sídlo pobočky SBU a podľa najnovších správ agentúry UNIAN aj miestne sídlo Národnej banky Ukrajiny. Pri obsadzovaní SBU utrpelo zranenia deväť ľudí, informovala agentúra Interfax.
      

Vypätá bola aj situácia v Charkove, kde tiež došlo k obsadeniu budovy oblastnej samosprávy, ktorú však už medzičasom kontrolujú prokyjevské úrady. Oznámil to dnes prostredníctvom svojho konta na Facebooku minister vnútra Arsen Avakov, ktorý sa do Charkova presunul a koordinuje činnosť zložiek svojho rezortu pri potláčaní proruských nepokojov. 
      

V nedeľu v Charkove došlo k násilným potýčkam medzi prívržencami súčasnej kyjevskej vlády a proruskými aktivistami. Ústup účastníkov miestneho Euromajdanu a ich ochranu pred radikálnymi proruskými aktivistami musela zaistiť polícia. Niekoľko provládnych demonštrantov utrpelo zranenia, najčastejšie v oblasti tváre.

 

img 

 

07:50 - Walesa kritizuje Putina, Michnik vyzýva Ukrajincov hlasovať rozumom

Bývalý poľský prezident Lech Walesa sa domnieva, že treba vytvoriť "celosvetovú komisiu Solidarity", ktorá by ruského prezidenta Vladimir Putina donútila, aby rešpektoval medzinárodné zmluvy. Podľa agentúry UNIAN Walesa zdôraznil, že svet v žiadnom prípade nesmie dopustiť rozdelenie Ukrajiny. "Svet v sebe musí nájsť silu, ktorá by Putina donútila k správaniu hodnému 21. storočia," apeloval Walesa. Uvalenie sankcií na Rusko podľa neho nie je dostatočným opatrením, navrhol analyzovať v jednotlivých štátoch, či sa môžu zaobísť bez ruského plynu a výmeny tovarov s ním a konať podľa toho. "Čakám, kedy svet Putinovi odpovie po chlapsky," vyhlásil Walesa a kritizoval, že "teraz všetci len všelijako špekulujú". 

 

07:13 - Turčynov kvôli nepokojom v Donecku a Luhansku odložil cestu do Litvy

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes odložil pracovnú cestu do Litvy, aby sa zaoberal riešením protestov proruských "separatistov" vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku. Informovala o tom dnes tlačová služba parlamentu. Okrem toho - ako informovala agentúra UNIAN - Turčynov zvolal mimoriadnu schôdzku tzv. silových rezortov a situáciu v Luhansku a Donecku prebral pod svoju osobnú kontrolu.

 

img

 

07:08 - Minister vnútra sľúbil riešiť krízu na východe rozhodne a bez zbraní

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že najnovšie nepokoje na východe Ukrajiny "si objednali (ruský prezident Vladimir) Putin a (zosadený ukrajinský prezident Viktor) Janukovyč", a prisľúbil, že budú ukončené so všetkou rozhodnosťou, ale bez krviprelievania.
      

Avakov na svojej facebookovej stránke napísal, že Rusko sa snaží "rozkolísať" situáciu v krajine. Ľudí sa im podarilo zorganizovať málo, ale ich agresivita stúpa, dodal minister a uviedol, že skupine proruských aktivistov útočiacich na vládnu budovu v Donecku boli aj ženy a deti. "Chcú dosiahnuť, aby konflikt prerástol do obetí a krvi," napísal Avakov.

 

06:30 - Ak by Rusko pokračovalo v expanzi, bol by som za najostrejšie sankcie

Český prezident Miloš Zeman v tradičnej rozhlasovej relácii Hovory z Lánov v nedeľu povedal, že by bol za čo najostrejšie sankcie Západu a zásah NATO, ak by Rusko pokračovalo v expanzii aj na územie východnej Ukrajiny, informoval server Novinky.cz.

 

"Krym, nech budeme verbálne deklarovať čokoľvek, nebude Ukrajine v dohľadnom čase vrátený. A západné mocnosti, respektíve Európska únia (EÚ), sa s tým musia zmieriť," vyhlásil Zeman s tým, že sa "pripojenie Krymu k Rusku snaží pochopiť s ohľadom na "hlúpe" rozhodnutie Nikitu Chruščova z roku 1954 darovať polostrov Ukrajine, ako aj vzhľadom k tomu, že si to väčšina tamojšieho obyvateľstva evidentne želala," citoval Zemana web Novinky.cz. "Ale aj pre mňa, a to nie som nijaký jastrab, je akási red line anexia alebo pokus o anexiu východnej časti Ukrajiny. Tu by som sa skutočne zmenil z holubice na človeka, ktorý by volal po veľmi tvrdých sankciách, pretože to už by bola reťazová reakcia, ktorá by zasiahla na územie zvrchovaného štátu. Tej časti, ktorá si vydobyla samostatnosť a je tejto samostatnosti hodná," uviedol ďalej Zeman. "Vo chvíli, keď sa Rusko rozhodne rozšíriť svoju teritoriálnu expanziu na východ Ukrajiny, prestáva zábava. A tu by som sa prihováral nie len za čo najostrejšie sankcie EÚ, ale dokonca aj za, povedzme, vojenskú pripravenosť Severoatlantickej aliancie napríklad tým, že by vojská NATO vstúpili na ukrajinské územie," spresnil český prezident.

 

17:14 - Doneckí separatisti dali vláde ultimátum a žiadajú pripojenie k Rusku

Predstavitelia domobrany v Donecku, ktorá dnes v meste obsadila budovu oblastnej samosprávy, dali úradom ultimátum, aby do dnešnej 24.00 h zvolali zasadnutie oblastného parlamentu. Ten má rozhodnúť o vypísaní referenda o pričlenení Doneckej oblasti k Rusku.
      

Ak zasadnutie oblastného parlamentu zvolané nebude, proruská domobrana pohrozila, že zorganizuje schôdzku svojich zástupcov v ňom a už v pondelok vytvorí paralelnú tzv. národnú oblastnú radu.
      

V Donecku sa dnes zišlo asi 2000 proruských aktivistov, ktorých časť potom zaútočila na budovu oblastnej samosprávy, obsadila ju a vztýčila na nej ruské vlajky. Polícia k budove, ku ktorej prišlo mnoho ľudí, vyslala vodné delo a policajné jednotky so psami.
      

V budove po jej obsadení začal zasadať nový koordinačný výbor, ktorý prijal spomínané uznesenie s ultimatívnou požiadavkou na zvolanie mimoriadneho zasadnutia oblastného parlamentu. 
      

Nemenovaný predstaviteľ domobrany účastníkov mítingu pred budovou vyzval, aby priniesli vrecia s pieskom, pneumatiky a začali budovať barikády. Tvrdil, že do Donecka sa im na pomoc vydali ľudia z Luhanska, Mariupola a ďalších východoukrajinských miest. 
      

Podľa agentúry Ukrinform sa momentálne na námestí pred budovou nachádza asi 600 ľudí, vo vnútri ich je približne 200.
      

Účastníci demonštrácie v Donecku na úvod svojho mítingu prijali vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že v prípade vyostrenia situácie na Ukrajine požiadajú o pomoc Rusko i Čínu. vyslovili tiež nedôveru bývalej vládnej Strane regiónov, ktorej členovia v snahe "zachrániť si vlastnú kožu, vydali ľudí napospas fašizmu".
      

Výbušná je opäť aj situácia v Luhansku a Charkove, kde došlo k potýčkam medzi prívržencami a odporcami novej kyjevskej vlády. Ústup účastníkov miestneho Euromajdanu a ich ochranu pred radikálnmi proruskými aktivistami musela zaistiť polícia.
     

V Luhansku dnes prorusky ladení demonštranti obsadili sídlo Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU), začali tam vybíjať okná a ničiť vybavenie kancelárií. Pred vchodom do budovy odpálili dymovnice.
      

Obsadeniu budovy predchádzala demonštrácia za oddelenie oblasti od zvyšku Ukrajiny. Demonštranti do budovy hádzali vajíčka a skandovali "Donbas, Donbas!".
      

Ako informovali ukrajinské agentúry, počas útoku na budovu SBU boli dve osoby zranené: jedna žena utrpela zranenie hlavy a jedného z policajtov museli z budovy vyniesť na nosidlách.

 

15:48 - Proruskí aktivisti obsadili vládne budovy v Luhansku i Donecku

Prorusky ladení demonštranti dnes obsadili sídlo Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Luhansku a začali tam vybíjať okná. Pred vchodom do budovy odpálili dymovnice.
      

Obsadeniu budovy predchádzala demonštrácia za oddelenie oblasti od zvyšku Ukrajiny. Demonštranti do budovy hádzali vajíčka a skandovali "Donbas, Donbas!".
      

Napätá je aj situácia v Donecku, kde sa zišlo asi 2000 proruských aktivistov, ktorých časť potom zaútočila na budovu oblastnej samosprávy, obsadila ju a vztýčila na nej ruské vlajky. Polícia k budove, ku ktorej prišlo mnoho ľudí, vyslala vodné delo a policajné jednotky so psami.
      

V budove po jej obsadení začal zasadať nový koordinačný výbor, ktorý rozhodne o ďalších krokoch, informovala agentúra Ukrinform.
      

Nemenovaný predstaviteľ domobrany účastníkov mítingu pred budovou vyzval, aby priniesli vrecia s pieskom, pneumatiky a začali budovať barikády. Tvrdil, že do Donecka sa im na pomoc vydali ľudia z Luhanska, Mariupola a ďalších východoukrajinských miest. 
      

Účastníci demonštrácie v Donecku na úvod svojho mítingu prijali vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že v prípade vyostrenia situácie na Ukrajine požiadajú o pomoc Rusko i Čínu. vyslovili tiež nedôveru bývalej vládnej Strane regiónov, ktorej členovia v snahe "zachrániť si vlastnú kožu, vydali ľudí napospas fašizmu".
      

V Charkove sa dnes konali tri zhromaždenia ukrajinských separatistov, ktorí v podstate vystúpili s rovnakými požiadavkami: chcú dosiahnuť federalizáciu Ukrajiny, priznanie ruštine postavenia štátneho jazyka a vykonanie referenda o štatúte regiónov ešte pred predčasnými prezidentskými voľbami, vypísanými na 25. mája. Účastníci mítingov držali v rukách ruské a sovietske vlajky a plagáty s proruskými sloganmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies