Situácia na Ukrajine: Prímerie sa porušuje, ale proruské sily v noci prerušili útoky

NETKY.SK • 6 Október 2014, 15:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Prímerie sa porušuje, ale proruské sily v noci prerušili útoky

KYJEV - Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac než 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16:11 - Kyjev dostal drony na monitorovanie prímeria

Ukrajina dostala dve bezpilotné lietadlá, aby mohli zahraniční pozorovatelia monitorovať dodržiavanie prímeria medzi vládnymi vojskami a proruskými separatistami vo východnej Ukrajine, povedal v pondelok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Po všetkých colných formalitách lietadlá odovzdajú Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, dodal premiér.

 

Prímerie uzatvorené 5. septembra je ustavične porušované. Vládou kontrolované letisko v najväčšom východoukrajinskom meste Doneck, ktoré je v rukách povstalcov, je stálym terčom delostreleckého ostreľovania. Podľa Jaceňuka Rusko nerobí nič na zmierňovanie nepriateľstva. Moskvu obvinil z umiestnenia ruských jednotiek na Ukrajine, čo Rusko odmieta. 

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval všetkých na dodržiavanie prímeria a varoval pred obviňovaním povstalcov z jeho porušovania. 

 

15:48 - Ukrajinský premiér Jaceňuk obvinil Ruskú federáciu z porušovania dohôd z Minska

Z porušenia obsahu dohôd z Minska obvinil dnes v Kyjeve Ruskú federáciu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Stalo sa tak pri jeho stretnutí so stálym zástupcom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako vyplýva z informácií tlačovej agentúry UNIAN, predseda ukrajinskej vlády hovoril o tom, že na ruskej strane chýba politická i akákoľvek ďalšia vôľa na naplnenie obsahu predmetných dohôd. Podľa Jaceňuka Moskva nesplnila záväzok stiahnuť príslušníkov svojich ozbrojených síl z ukrajinského územia. Ukrajinský premiér poukázal na to, že Ruská federácia mala prestať s podporou "teroristov" z Doneckej a Luhanskej oblasti, čo sa nestalo. To isté platí aj o čo najrýchlejšom obnovení kontroly ukrajinsko-ruskej štátnej hranice, ku ktorému v rozpore s dohodou nedošlo, a to pre zdržanlivosť ruskej strany, konštatoval Jaceňuk. Ukrajinský premiér vyjadril aj znepokojenie nad nedodržiavaním dohody o prímerí a poznamenal, že útoky ruskou stranou podporovaných separatistov si na východe Ukrajiny vyžiadali ďalšie obete z radov vojakov i civilistov.

 

10:34 - Voľby v DĽR budú platné bez ohľadu na účasť, vyhlásil šéf parlamentu

Pre parlamentné a prezidentské voľby v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny nebude stanovená spodná hranica účasti. Pre agentúru TASS to dnes povedal predseda parlamentu DĽR Boris Litvinov.
      

"Výsledky volieb budú platné bez ohľadu na volebnú účasť. Iba dodám, že okrem Alexandra Zacharčenka (premiéra DĽR) nikto nepredložil Ústrednej volebnej komisii dokumenty," povedal Litvinov.
      

Voľby prezidenta a parlamentu sú naplánované na 2. novembra. Zacharčenko v sobotu vyhlásil, že hlavným bodom jeho programu je "úplné oslobodenie republiky od ukrajinských vojakov". Medzi ďalšie priority zaradil zlepšenie životnej úrovne obyvateľov DĽR, napísala agentúra RIA Novosti. Podpredseda vlády samozvanej DĽR Andrej Purgin v piatok povedal, že Zacharčenko má vo voľbách plnú podporu republiky.

 

09:40 - Victoria Nulandová navštívi dnes Kyjev

Námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske a eurázijské záležitosti Victoria Nulandová navštívi dnes Kyjev. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí.
     

Podľa rezortu bude Nulandová v Kyjeve diskutovať o "americkom záväzku pomáhať Ukrajine v jej pokračujúcom úsilí o reformy, o stave konfliktu na východe Ukrajiny a o americkej podpore územnej celistvosti Ukrajiny".
     

Nulandová sa stretne "so širokým spektrom politických lídrov, občianskych skupín, predstaviteľov regionálnych vlád a študentských skupín", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA. Návšteva prichádza v čase neustávajúcich bojov na východe Ukrajiny napriek prímeriu, na ktorom sa Kyjev a separatisti dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku.

 

09:15 - Pozorovatelia OBSE budú na Ukrajine ďalších najmenej šesť mesiacov

Špeciálna pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bude pôsobiť na východe Ukrajiny ďalších najmenej šesť mesiacov. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu misie OBSE na Ukrajine Michaela Bociurkiwa.
      

Hovorca okrem toho povedal, že dnes by mali doraziť na Ukrajinu dve bezpilotné lietadlá, ktoré pomôžu členom misie monitorovať situáciu na územiach, kde pokračujú boje medzi vládnym silami a separatistami.  Agentúra TASS pripomenula, že OBSE získala poverenie dohliadať na prímerie, na ktorom sa Kyjev a separatisti dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku.
      

Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí prišlo koncom septembra na Ukrajinu 25 nových pozorovateľov OBSE. Pripojili sa k 78 svojim kolegom pôsobiacim v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na základe mandátu môže OBSE v závislosti od vývoja situácie rozšíriť počet členov misie až na 400. Pozorovatelia OBSE sú na Ukrajine od konca marca.

 

09:02 - Prímerie sa porušuje, ale proruské sily v noci prerušili útoky

Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac než 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform. 

 

Proruské oddiely sa za tento čas najmenej dvakrát pokúsili zaútočiť na letisko v Donecku, oznámil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií. Podľa jeho informácií proruské sily pôsobiace pri letisku dostali "od Rusov" desať nových kusov ťažkej bojovej techniky, a to spolu s nariadením "dobre sa o ňu starať". 
      

Tymčuk súčasne na svojej facebookovej stránke súčasne upozornil, že od dnešnej 02.00 h miestneho času proruské sily prestali ostreľovať pozície ukrajinskej armády. Podľa správ, ktoré má Tymčuk k dispozícii, medzi niektorými ozbrojenými skupinami na strane protivníka začína dochádzať k veľmi ostrým sporom, ktoré riešia bojom - aj s použitím ťažkých zbraní. Takýto prípad zaznamenali v Luhanskej oblasti, kde medzi sebou bojujú oddiely samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, ruskí kozáci a nikým nekontrolovaní ozbrojenci.
      

Tymčuk informoval, že podľa jeho odhadov na východnej Ukrajine naďalej pôsobí asi 3000 ruských vojakov. Rusko podľa neho sústreďuje svojich vojakov v oblastiach Dokučajevsk-Novotrojick-Oľhynka a Novoazovsk-Kominternovo. Tieto jednotky dostávajú ďalšiu podporu v podobe delostrelectva a obrnenej techniky. 
      

Ukrajinská strana zaznamenala aj zvýšenú aktivitu spravodajsko-diverzných skupín, ktorá je mimoriadne vysoká najmä pozdĺž cesty N20 v úseku Mariupol-Doneck.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies