Situácia na Ukrajine: Pri útoku separatistov utrpela ukrajinská armáda ťažké straty

NETKY.SK • 1 August 2014, 09:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri útoku separatistov utrpela ukrajinská armáda ťažké straty

KYJEV - Televízna stanica 112 Ukrajina dnes oznámila, že pri nočnom útoku proruských separatistov na ukrajinskom východe zahynulo 20 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ale podľa armádnych zdrojov je počet obetí pravdepodobne nižší. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:56 - Porošenko: Boje na východe nesmú zdržať reformy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že vojenský konflikt s proruskými vzbúrencami na východe krajiny nesmie zdržať ekonomické reformy, informovala agentúra Reuters.
      

"Vojna nie je dôvodom na odloženie reforiem," vyhlásil Porošenko v televíznom rozhovore deň po tom, ako parlament schválil právne normy, ktoré sú podľa vlády potrebné na financovanie armády a zabránenie platobnej neschopnosti krajiny.
     

 Porošenko povedal, že podpíše nové zákony, ktoré vyzdvihuje ako známku politickej jednoty v Kyjeve v čase, keď krajina zápasí s hospodárskou krízou i konfliktom so separatistami na východe.
     

 "Včera sa v parlamente odohrala veľmi dôležitá udalosť - podarilo sa nám odvrátiť vážnu politickú krízu," dodal prezident.

 

13:03 - Sankcie Západu pri riešení situácie na Ukrajine nepomôžu

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov dnes povedal, že sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko, nepomôžu pri uvoľnení napätia na Ukrajine.
      

"Tieto sankcie nepomôžu dosiahnuť (hlavný) cieľ, ktorým je deeskalácia situácie na Ukrajine a riešenie ukrajinskej vnútropolitickej krízy," uviedol Čižov podľa agentúry Reuters.
     

 USA a Európska únia oznámili v utorok nové sankcie proti ruským bankám a energetickým aj zbrojárskym firmám. Tieto sankcie predstavujú začiatok novej fázy v konfrontácie medzi Moskvou a Západom, ktorá sa dramaticky zhoršila 17. júla po páde malajzijského dopravného lietadla na územie ovládané proruskými separatistami na východnej Ukrajine.

 

10:02 - Pri útoku separatistov utrpela ukrajinská armáda ťažké straty

Televízna stanica 112 Ukrajina dnes oznámila, že pri nočnom útoku proruských separatistov na ukrajinskom východe zahynulo 20 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ale podľa armádnych zdrojov je počet obetí pravdepodobne nižší. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov sa oddiel výsadkárov dostal do tankovej a mínometnej paľby neďaleko mesta Šachtarsk, ktoré sa nachádza v oblasti, kde sa 17. júla zrútil boeing malajzijských aerolínií s 298 ľuďmi na palube.
      

"Pri útoku raketami Grad zahynulo neďaleko Šachtarska 20 ukrajinských výsadkárov," oznámil bez uvedenia ďalších podrobností televízny kanál 112 Ukrajina vo svojom rannom prehľade správ. Ukrajinská armáda vystupňovala ofenzívu proti proruským separatistom na východe Ukrajiny po tom, čo sa v tejto oblasti zrútil malajzijský Boeing-777, ktorý podľa Kyjeva a Západu zostrelili práve proruskí separatisti. Tí sa v dôsledku ofenzívy ukrajinskej armády v súčasnosti stiahli do miest Doneck a Luhansk, ktoré sú ich hlavnými baštami. 
      

Americkí predstavitelia tvrdia, že separatisti pravdepodobne zostrelili lietadlo náhodou, a to pomocou techniky, ktorú im dodalo Rusko. Separatisti a Moskva to však popierajú a zo zostrelenia lietadla obviňujú Kyjev. Podľa správy Organizácie Spojených národov si konflikt na Ukrajine od polovice apríla do 26. júla vyžiadal najmenej 1129 mŕtvych a 3442 zranených.    

 

09:20 - Kontaktná skupina pre Ukrajinu  vyzvala na prepustenie rukojemníkov

Schôdzka trilaterálnej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa vo štvrtok skončila výzvou na okamžité prepustenie rukojemníkov ako prvého kroku na zaistenie udržateľného prímeria na východe krajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

 

Na schôdzke v bieloruskej metropole Minsk sa zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) stretli s predstaviteľmi proruských separatistov. Okrem prepustenia zadržiavaných ľudí sa skupina dohodla na vytvorení mechanizmu na monitorovanie a overovanie prímeria s podporou OBSE, ako aj na kontrole ukrajinsko-ruskej hranice.
      

V dokumente, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnila OBSE, sa taktiež uvádza, že kontaktná skupina a zástupcovia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky sa dohodli na ďalšej schôdzke - uskutoční sa na budúci týždeň. Stretnutie v Minsku sa konalo na žiadosť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, s ktorou jeho bieloruský partner Alexander Lukašenko v utorok súhlasil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona