Situácia na Ukrajine: Toto je slovenský pas zadržaný na Ukrajine, Miroslav Roháč zo Žiliny!

NETKY.SK • 20 August 2014, 16:06 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Toto je slovenský pas zadržaný na Ukrajine, Miroslav Roháč zo Žiliny!

KYJEV - Na východe Ukrajiny sa stále bojuje a situácia sa vôbec neupokojuje. Včera zadržali údajne na strane separatistov Slováka, Miroslava Roháča, ktorý sa však prihlásil z Banskej Bystrice. Situáciu stále monitorujeme.

slovakia

left justify in out

19:23 - Ruský humanitárny konvoj pre Ukrajinu začali colníci odbavovať

Na rusko-ukrajinských hraniciach začali dnes odbavovať prvých osem nákladných áut s ruskou humanitárnou pomocou pre obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny. "Prvých osem vozidiel konvoja vstúpilo na hraničný priechod Doneck... Absolvujú colné procedúry," uviedol pre agentúru ITAR-TASS hovorca ruskej colnej správy Rajan Farukšin. Približne 270 vozidiel s takmer 2000 tonami potravín, vody, detskej výživy a zdravotníckymi potrebami vyrazilo z Moskovskej oblasti 12. augusta. K rusko-ukrajinským hraniciam v Rostovskej oblasti dorazil konvoj 14. augusta a odvtedy sa nepohol. Ukrajina a Rusko sa dohodli na colnom odbavení konvoja. Ruskí a ukrajinskí colníci každé vozidlo skontrolujú a zapečatia predtým, ako sa vydá na cestu v sprievode predstaviteľov Červeného kríža.

 

img

 

18:31 - Tím MVČK sa snaží vydláždiť cestu pre ruský konvoj

Predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) dorazili dnes na východ Ukrajiny, aby vydláždili cestu pre ruský humanitárny konvoj, ktorý stále čaká na hranici. "Predsunutý tím MVČK prišiel na východ Ukrajiny dnes ráno. Dostal bezpečnostné záruky pre túto misiu od skupín, ktoré kontrolujú teritórium. Tím skúma podmienky na ceste, všeobecnú situáciu a nadväzuje kontakty v rámci prípravy na prechod konvoja," uviedol pre agentúru Reuters hovorca MVČK Ewan Watson. Označil to za "veľmi pozitívny krok".Watson ale poznamenal, že termín spustenia operácie nie je známy. Ukrajinské orgány podľa neho doteraz neskontrolovali náklad na "približne 260 nákladných vozidlách", ktoré podľa očakávania - po odobrení Kyjevom - budú sprevádzať zástupcovia MVČK.

 

18:09 - Do centra Makijivky údajne dopadla balistická raketa

Ukrajinská armáda vystrelila dnes balistickú raketu, ktorá dopadla do centra mesta Makijivka v Doneckej oblasti, informovala agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na Borisa Litvinova, predsedu parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Raketa podľa Litvinova nevybuchla a na jej znefunkčnení začali pracovať odborníci. Medzitým hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko oznámil, že vládne sily dostali pod kontrolu veľkú časť mesta Luhansk - bašty proruských separatistov. Predchádzali tomu niekoľkodňové pouličné boje. Vojaci podľa neho v súčasnosti ovládajú "významné časti" mesta.

 

17:35 - V Doneckej a Luhanskej oblasti prepustili 2717 policajtov

Ukrajinské úrady prepustili 2717 policajtov v Doneckej a Luhanskej oblasti a na rad prídu aj ďalší, informoval dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. "Celkovo bolo z radov polície prepustených 2717 ľudí. To nie je zďaleka všetko, je to len začiatok," povedal Heraščenko na brífingu v Kyjeve. K dôvodom uviedol, že 1490 policajtov "nebojovalo proti terorizmu a odmietli poslúchnuť rozkazy presunúť sa do iných miest a pokračovať v boji". Ďalších 1227 policajtov podľa neho odišlo zo zboru na vlastnú žiadosť.

 

17:03 - Hospodárstvo sa potápa každým dňom, priznáva premiér

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu priznal, že hospodárstvo krajiny sa oslabuje každým ďalším dňom. Ukrajinu podľa jeho slov vyčerpáva boj s proruskými povstalcami na východe krajiny, čo znemožňuje realizáciu reforiem požadovaných MMF výmenou za v máji schválenú finančnú pomoc. Tá pre dlhodobo upadajúcu ekonomiku postsovietskej krajiny dosahuje celkovú výšku 17 miliárd dolárov. Jaceňuk na stredajšom zasadnutí vlády taktiež skonštatoval, že "Rusko už vie", že znovuvybudovanie doneckého regiónu, kde sa sústredí priemyselná výroba a ťažba nerastných surovín, bude stáť nie milióny, ale miliardy hrivien, v prepočte desiatky miliónov eur. Poukázal pritom na podľa jeho slov zámerné ničenie baní, elektrární a dopravnej infraštruktúry povstalcami s cieľom poškodiť ukrajinskú ekonomiku. Predseda dočasnej vlády však zároveň dodal, že investori v dlhodobom horizonte veria v obnovu hospodárskej sily a návrat mieru na Ukrajine.

 

16:59 - Medzi separatistami údajne naozaj bojoval Slovák

Muž, ktorý bojoval pri Donecku na Ukrajine na strane proruských síl, je pravdepodobne naozaj Slovák Miroslav Roháč, ako sa o tom špekulovalo už od jeho zadržania. Agentúre SITA potvrdil zdroj blízky polícii, že takmer isto je to Slovák, ktorý pochádza zo Žiliny a má prechodný pobyt v Banskej Bystrici. Ešte prednedávnom však dlhšie pobýval v západnej Európe, na našom území sa zrejme pred odchodom do konfliktnej oblasti zdržal len krátky čas. Portál Aktuálne.sk uvádza, že muž dlhodobo žil v Írsku.

 

16:31 - Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalšie civilné obete

Za uplynulých 24 hodín si boje o mesto Doneck na východe Ukrajiny vyžiadali životy 34 "miestnych obyvateľov", 29 ďalších utrpelo zranenia, informovala dnes Kyjevom podporovaná administratíva mesta. Agentúra AP uviedla, že vládne sily sa snažia obkľúčiť Doneck, ktorý kontrolujú proruskí separatisti. V uplynulých dňoch sa niekoľko štvrtí ocitlo pod delostreleckou paľbou a boje na perifériách sa zintenzívnili. Aj situácia v obkľúčenom Luhansku, ďalšej bašte vzbúrencov, bola dnes kritická. Boje prebiehali priamo v uliciach. Mesto je bez elektriny, tečúcej vody a telefonického spojenia už 18 dní.

 

14:31 - Pre zadržaného údajného Slováka predvolali ukrajinského konzula

Ukrajinci do tejto chvíle nepotvrdili informáciu o tom, že by pri Donecku zadržali Slováka, bojujúceho na strane proruských separatistov. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. "Predvolali sme ukrajinského konzula na ministerstvo, aby sme požiadali o ďalšie informácie, pretože fakt je, že najskôr bola takáto informácia zverejnená a následne na naše opakované dopyty viac než 24 hodín nie sme schopní dostať potvrdenie tejto informácie," vyhlásil Lajčák. Ak by to však aj bola pravda, podľa Lajčáka to nemôže poškodiť povesť Slovenska v zahraničí. "Každý sa nejako formuje, každý je vystavený nejakej informácii, nejakej propagande, nikto nemôže garantovať za každého občana svojej krajiny," dodal minister zahraničných vecí.

 

Toto je pas, ktorý zadržali na Ukrajine. Jedná sa o Miroslava Roháča zo Žiliny, narodeného v roku 1969.

 

img

 

13:03 - Zatiaľ nie je potvrdené, že zadržaný cudzinec na Ukrajine je Slovák

V prípade zadržaného cudzinca na Ukrajine neprišlo podľa riaditeľa Tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Petra Suska k žiadnemu významnému posunu. "Snažíme sa aj vzhľadom na protichodnosť niektorých indícií, ktoré sú uvedené v základnej informácii, o verifikáciu ich pravdivosti cestou nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve, ktorý kontaktoval oficiálne ukrajinské úrady so žiadosťou, aby ich potvrdili," vysvetlil pre TASR. Ako dodal, ministerstvo zatiaľ nemá od Ukrajiny spätnú väzbu. Nie je preto potvrdené, že ide o slovenského občana.

 

12:59 - Protestujúci vztýčili na výškovú budovu v Moskve ukrajinskú vlajku

Protestujúci dnes vyliezli na jednu z moskovských výškových budov z povestnej stalinskej éry a sovietsku hviezdu na vrchole pomaľovali v národných farbách Ukrajiny, píše agentúra AP. K vrcholu 176-metrovej budovy takisto pripevnili žlto-modrú ukrajinskú vlajku. Ruským úradom sa však tento kanadský žartík na podporu Ukrajiny, kde vládni vojaci bojujú proti proruským separatistom, nezdal zábavný. Polícia oznámila, že zadržala štyroch podozrivých a obvinila ich z vandalstva. Za tento trestný čin im môžu hroziť až tri roky väzenia. Nezávislé ruské masmédium LifeNews zverejnilo video, na ktorom je podľa jeho tvrdenia jeden z protestujúcich, ako sa spúšťa padákom z vrchu budovy a pristáva na vnútornom nádvorí.

 

 

12:53 - Pri pouličných bojoch v meste Ilovajsk zahynulo deväť vojakov

Deväť príslušníkov ukrajinskej armády zahynulo v noci nadnes pri pouličných bojoch v meste Ilovajsk v Doneckej oblasti. Mesto leží východne od povstaleckej bašty Doneck. Oznámila to agentúra AP, citujúc vládne zdroje. Vládne jednotky majú pod kontrolou polovicu Ilovajska, proruskí separatisti však kladú húževnatý odpor. Boje trvajú viac než jeden deň, uviedol na sociálnej sieti Facebook poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

 

 

10:50 - Pokračujú boje o centrum Donecka

Prudké boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami prebiehajú aj v stredu v centre mesta Doneck, ktoré je od apríla centrom povstania proti vláde v Kyjeve. Stred východoukrajinskej metropoly sa zmenil na bojisko v utorok poobede v rámci zintenzívnenia ofenzívy s cieľom ukončiť konflikt na východe krajiny. Vládnym jednotkám sa podarilo získať pod kontrolu niektoré štvrte neďaleko centra, ktoré je však stále v rukách povstalcov. "Boje prebiehajú v centrálnej časti mesta," povedal hovorca armády Andrij Lysenko. Podobná situácia je aj v meste Luhansk, ktoré je dejiskom bojov už niekoľko týždňov a ktoré opustili tisíce jeho obyvateľov. 

 

 

09:01 - Ukrajinská vláda je pripravená na kompromis o cene ruského plynu

Ukrajina je pripravená na krátkodobý kompromis týkajúci sa ceny za ruský plyn. V utorok to uviedol ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Zároveň vyslovil kritiku smerom k spoločnosti Gazprom za to, že nie je ochotná rokovať. Minulý rok Rusko dodalo približne polovicu plynu, ktorý Ukrajina spotrebovala. Rusko však 16. júna tohto roku zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu vzhľadom na spory, ktoré sa objavili po ruskej anexii Krymu. "Sme pripravení hovoriť o nejakom druhu rozumnej kompromisnej ceny, kým sa situácia vyrieši (na súde)... Gazprom sa však nezúčastňuje rokovacieho procesu,“ uviedol Prodan. "Ešte neexistuje žiadny kompromis zo strany Gazpromu,“ povedal Prodan. V júni sa ukrajinská štátna firma Naftogaz obrátila na arbitrážny súd v Štokholme. Ten má stanoviť "férovú a trhovú cenu“ za dodávky plynu od spoločnosti Gazprom. Prípad je stále v začiatočných fázach a nie je známe, kedy padne konečné rozhodnutie. Podľa Prodana približne 16 mld. metrov kubických plynu získaných prostredníctvom reverzného toku z Poľska, Maďarska a Slovenska pokryje približne 50 % potrieb Ukrajiny na tento rok. Ukrajina však musí nájsť ďalšie trhy odkiaľ krajina dovezie plyn. "Pripravujeme sa na náročnú zimu,“ povedal Prodan. 

 

06:29 - Ukrajinská vláda zakázala vysielanie 14 ruských TV staníc

Ukrajinská vláda zakázala v utorok vysielanie 14 ruských televíznych staníc, ktoré podľa ministerstva vnútra šíria vojnovú propagandu. Ruské televízie zohrávajú významnú rolu pri ovplyvňovaní vnímania súčasného konfliktu na východe Ukrajiny, kde veľká časť ruskej a proruskej populácie sleduje ruské spravodajstvo. Poradca ministerstva vnútra Anton Heraščenko v tejto súvislosti povedal, že zákaz, ktorý je dočasný, zaviedli za "propagáciu vojny a násilia". "Ako nezávislý suverénny štát musí Ukrajina chrániť svoj mediálny priestor pred agresiou z Ruska, ktoré úmyselne vyvoláva nenávisť a nezhody medzi ukrajinskými občanmi," vyhlásil Heraščenko. Medzi zakázanými stanicami je napríklad Russia Today či Life News.

 

21:00 - Čurkin: Ruský humanitárny konvoj môže vyraziť v nasledujúcich hodinách

Ruský humanitárny konvoj by mohol začať s dodávkami pomoci na východe Ukrajiny v priebehu niekoľkých hodín, oznámil dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. "Dúfame, že nikto sa už nepokúsi obmedziť dodávky humanitárnej pomoci z Ruska a že budeme schopní začať akciu v priebehu niekoľkých nasledujúcich hodín," povedal Čurkin na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN. Rusko podľa neho urýchlene potrebuje bezpečnostné záruky od Kyjeva, keďže boje v oblasti pokračujú. Na margo Kyjeva uviedol, že zintenzívnil vojenské akcie s jasným cieľom: odrezať konvoju cestu od ruskej hranice do Luhanska. Vládne jednotky podľa neho intenzívnejšie ostreľujú Luhansk a okolie, najmä miesta, kde sa očakáva príchod ruskej pomoci.

 

 

18:50 - Bývalý vojak M. Roháč: Nikdy som na Ukrajine nebol, neplatný pas mám doma

Šokovaný a nahnevaný - takto sa cíti Banskobystričan Miroslav Roháč, ktorého meno od dnešného rána začali spájať s proruskými militantmi a ktorého vraj mali zadržať na Ukrajine. Bývalý vojak Roháč je však doma a ako dnes pre TASR konštatoval, pravdepodobne môže ísť aj o krádež jeho identity. "Ako by ste sa cítili vy, keby niektoré médiá zverejnili vaše súkromné fotografie zo sociálnej siete a ešte v takejto súvislosti? Vydávali vás za separatistu, ktorého zadržali na Ukrajine? Nikdy som na Ukrajine nebol. Pas mám doma, aj keď dva roky neplatný," reagoval pre TASR Roháč. Nevie si vysvetliť, ako k takému fatálnemu omylu mohlo dôjsť. "Viete, ako to beží vo svete, falšujú sa doklady...neviem si to vysvetliť," dodal. "Teraz ide o moju povesť a dobré meno. Všetci mi volajú, čo sa to deje. Pýta sa rodina, priatelia, známi. Po tom, ako niektoré médiá zverejnili moje fotografie bez môjho súhlasu, ľudia, čo ma poznajú, na ulici na mňa zazerajú. Je to poškodenie môjho dobrého mena a aj mena firmy, v ktorej pracujem. Už to riešim s právnikmi," zdôraznil Roháč. Ako dodal, má reálnu obavu, že môže prísť aj o prácu.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies