Situácia na Ukrajine: Pri ostreľovaní okolia Mariupolu zahynulo sedem nevinných účastníkov pohrebu

NETKY.SK • 15 Október 2014, 06:29 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri ostreľovaní okolia Mariupolu zahynulo sedem nevinných účastníkov pohrebu

MARIUPOL - Sedem civilistov prišlo dnes o život, keď sa účastníci pohrebu v obci Sartana neďaleko Mariupolu na juhovýchode Ukrajiny ocitli pod ostreľovaním z pozícii kontrolovaných proruskými separatistami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:22 - NATO: Ruskí vojaci neodchádzajú od ukrajinských hraníc

Vysoký veliteľ Severoatlantickej aliancie povedal, že NATO by privítalo odchod ruských jednotiek z oblastí hraničiacich s Ukrajinou, no zdôraznil, že "veľký pohyb tam nevidno". Generál amerických leteckých vojsk a hlavný veliteľ spojeneckých jednotiek v Európe Philip Breedlove, povedal pre agentúru AP v stredu v Solúne, že stiahnutie ruských jednotiek je "dôležitou súčasťou znormalizovania situácie v regióne".

 

V sobotu ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby sa 17 600 ruských vojakov vrátilo na ich základne v Rostove. Je to región susediaci s východnou Ukrajinou, kde proruskí separatisti bojujú od apríla proti vládnym ukrajinským jednotkám. Kremeľ uviedol, že tam prítomné ruské jednotky sa zúčastňujú na cvičení, no Ukrajina a Západ obviňujú Moskvu z podpory separatistov zbraňami, bojovníkmi a výcvikom.

 

14:40 - Merkelová bude s Putinom v Miláne rokovať o okruhu problémov spätých s Ukrajinou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že jej plánované rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa bude týkať širokého okruhu problémov týkajúcich sa Ukrajiny - od dodávok plynu po dohodu o prímerí. Merkelová o tom informovala dnes na tlačovej konferencii v Berlíne.
      

Moskovský Kremeľ dnes informoval, že Putin by sa mohlo koncom týždňa v Miláne stretnúť s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a rokovať s ním o riešení krízy na Ukrajine. Na schôdzke by sa mali zúčastniť aj najvyšší predstavitelia Francúzska a Nemecka, prezident Francois Hollande a kancelárka Merkelová. Schôdzka v tzv. normandskom formáte by sa mala uskutočniť v rámci fóra Európa-Ázia (ASEM), ktorý sa koná 16. a 17. októbra v Miláne.
     

Podľa dohody, uzavretej 5. septembra v Minsku zástupcami Kyjeva a proruských síl z východu Ukrajiny, sa obe strany zaviazali k prímeriu a súhlasili s 12 bodmi, ktorých realizácia by mala viesť k trvalému mieru. Medzi nimi je aj odsun všetkých zahraničných jednotiek z územia Ukrajiny. Tento bod sa týka v prvom rade Ruska, ktoré však od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny popiera obvinenia, že tam vysiela svojich vojakov a bojovú techniku.

 

13:02 - Ušakov: Rokovania o kríze na Ukrajine budú možno v normandskom formáte

Stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským kolegom Petrom Porošenkom, ktoré sa má konať koncom tohto týždňa v Miláne, by sa mohlo uskutočniť aj v prítomnosti najvyšších predstaviteľov Francúzska a Nemecka. Uviedol to dnes v Moskve Putinov poradca Jurij Ušakov s tým, že rokovanie v tzv. normandskom formáte by malo byť venované situácii na Ukrajine a riešeniu tamojšej krízy.
      

Putinov poradca pre ruské agentúry uviedol, že formát, v akom štvorica lídrov rokovala v lete v Normandii počas osláv vylodenia spojencov, sa osvedčil a o zopakovaní rokovaní podľa tohto vzoru sa teraz diskutuje. 
      

Ušakov dodal, že Putin a Porošenko by mohli absolvovať aj  bilaterálne stretnutie, ale dohoda o tom ešte nebola dosiahnutá. Nevylúčil, že takáto schôdzka by sa mohla uskutočniť po rokovaní v normandskom formáte.
      

Putin sa podľa Ušakova v rámci summitu európskych a ázijských lídrov v Miláne vo štvrtok stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. V noci nadnes moskovský Kremeľ vydal správu, že Putin a Porošenko v utorok telefonicky diskutovali o krokoch smerom k urovnaniu krízy na juhovýchode Ukrajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa.
      

"Bola potvrdená vzájomná pripravenosť pokračovať vo výmene názorov, vrátane otázky plynu, na okraji fóra Európa-Ázia (ASEM) v dňoch 16.-17. októbra v Miláne," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa. Podľa agentúry TASS telefonickú konverzáciu medzi prezidentmi iniciovala ukrajinská strana.

 

12:26 - Ukrajina: V Luhanskej oblasti je obkľúčených vyše 100 vládnych vojakov

V dôsledku bojov medzi vládnymi silami a proruskými jednotkami pri Bachmutke v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa do obkľúčenia dostalo viac než sto príslušníkov ukrajinskej armády a Národnej gardy, informovala dnes webová stránka regionálnej rady Luhanskej oblasti.
      

Podľa nej viacero ranených vládnych vojakov padlo do zajatia, medzi nimi je aj jeden veliteľ pluku. Pozície ukrajinských síl ostreľoval kozácky pluk Donského vojska, ktorý si vybudoval zákopy v blízkom lese, pričom vo výzbroji majú asi 20 tankov aj ďalšie ťažké zbrane.
      

Situácia v Bachmutke je podľa luhanských úradov kritická. Získať o nej presnejšie informácie nie je možné, pretože miesto obkľúčenia vládnych síl je pod sústredenou paľbou protivníka, uviedla agentúra Ukrinform.
      

Predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa pokúšali s velením kozáckeho pluku dohodnúť na zastavení paľby, ale ich snaha bola bezvýsledná. Podľa Ukrinform sa pluk nepodriaďuje vedeniu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, kde sa dohoda o prímerí uzavretá 5. septembra medzi Kyjevom a zástupcami oboch samozvaných republík na východe Ukrajiny rešpektuje vo väčšej miere ako v susednej tzv. Doneckej ľudovej republike.
 

 

09:31 - Proruské sily opäť útočili na letisko v Donecku

Noc v Donecku bola opäť nepokojná - proruskí separatisti sa po sérii delostreleckých a mínometných útokov opäť pokúsili dobyť tamojšie letisko. Vládne sily útoky odrazili, informovala dnes agentúra UNIAN. 
      

Prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 5. septembra, bolo za posledných 24 hodín narušené celkovo viac ako 40-krát, uviedol na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Agentúra UNIAN napísala, že v druhom najväčšom meste Donbasu, v prístave Mariupol, dnes tamojšia radnica vyhlásila deň smútku za siedmimi obeťami utorkového ostreľovania okrajových štvrtí mesta proruskými separatistami. Zahynulo pri tom sedem civilistov a ďalších najmenej 16 bolo zranených.
      

Mesto leží na pobreží Azovského mora a je aj najväčším ukrajinským prístavom. Mariupol, ktorý počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana, je strategicky dôležitý: cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodnej hranice s Ruskom do zvyšku Ukrajiny.

 

 

 

09:16 - Pri ostreľovaní okolia Mariupolu zahynulo sedem nevinných účastníkov pohrebu

Sedem civilistov prišlo dnes o život, keď sa účastníci pohrebu v obci Sartana neďaleko Mariupolu na juhovýchode Ukrajiny ocitli pod ostreľovaním z pozícii kontrolovaných proruskými separatistami.

 

Informáciu priniesol webový server 0629.com.ua a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne zdroje a zdroje velenia protiteroristickej operácie na východe krajiny. Podľa nich utrpelo ďalších 16 osôb zranenia rôzneho charakteru.
      

Ako uviedla tlačová agentúra UNIAN, terčom streľby boli stanoviská ukrajinských vládnych jednotiek v regióne, pričom však vojaci vyviazli bez zranení, za to však siedmi civilisti pri ňom zahynuli. Ostreľovanie registrovali aj v ďalších lokalitách regiónu, a to napriek jestvujúcej dohode o prímerí, tak napríklad v obci Talakovka.

 

 

06:28 - Putin a Porošenko diskutovali o urovnaní krízy na Ukrajine

Šéf Kremľa Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok telefonicky diskutovali o krokoch smerom k urovnaniu krízy na juhovýchode Ukrajiny. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa.

 

"Bola potvrdená vzájomná pripravenosť pokračovať vo výmene názorov, vrátane otázky plynu, na okraji fóra Európa-Ázia (ASEM) v dňoch 16.-17. októbra v Miláne," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa. Podľa agentúry TASS telefonickú konverzáciu medzi prezidentmi iniciovala ukrajinská strana.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies