Situácia na Ukrajine: Pri ostreľovaní Donecka zabili švajčiarskeho pracovníka Červeného kríža

NETKY.SK • 3 Október 2014, 15:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri ostreľovaní Donecka zabili švajčiarskeho pracovníka Červeného kríža

ŽENEVA/DONECK - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) potvrdil, že jedeného z jeho pracovníkov vo východoukrajinskom Donecku zabil dnes granát. Kyjev obvil z útoku proruských separatistov, ktorí mesto kontrolujú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:53 - Porošenko má v úmysle podpísať lustračný zákon

Ukrajinský prezident Petro Porošenko má v úmysle podpísať návrh zákona o lustráciách, informovala dnes agentúra Interxaf-Ukrajina s odvolaním sa na tlačového tajomníka hlavy štátu Sviatoslava Ceholka. Porošenko podľa neho uviedol, že lustrácie sa musia uskutočniť. "Štátny aparát  bude vyčistený od agentov KGB a najvyšších predstaviteľov Strany regiónov," citoval Ceholko prezidenta, ktorý sa takto vyjadril na pôde Ľvovskej národnej univerzity. Porošenko má podľa neho pripomienky k zákonu a ak budú existovať pripomienky aj zo strany ústavného súdu, Benátskej komisie či európskych inštitúcií, odporúčania predloží parlamentu vo forme zmeny zákona. Porošenko je presvedčený, že ho Verchovna rada podporí.

 

Ukrajinský generálny prokurátor Vitalij Jarema 30. septembra konštatoval, že návrh lustračného zákona je v rozpore s domácim aj medzinárodným právom a bude mať za následok množstvo súdnych sporov.

 

17:01 - Porošenko: Počas prímeria bolo prepustených vyše 1300 zajatých vojakov

Počas prímeria bolo prepustených vyše 1300 ukrajinských vojakov, ktorých zajali separatisti. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Počas prímeria sme oslobodili 1342 zajatcov," citovala Porošenka ruská agentúra TASS.

 

16:27 - Lavrov v telefonáte s Kerrym: Prímerie na Ukrajine sa musí dodržiavať

Podmienky mierového plánu medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny sa musia dodržiavať, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov svojmu americkému kolegovi Johnovi Kerrymu. Lavrov v telefonickom rozhovore so šéfom americkej diplomacie podľa agentúry Reuters zdôraznil potrebu prísneho dodržiavania dohody o prímerí medzi bojujúcimi stranami, informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

15:20 - Humanitárneho pracovníka zabili ukrajinské sily

Švajčiarskeho humanitárneho pracovníka z Červeného kríža zabila pri meste Doneck mínometná paľba, ktorá podľa Ruska prišla z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že ukrajinská strana sa k incidentu nechce priznať. "Oblasť, ktorá bola ostreľovaná, je pod kontrolou povstaleckých milícií, pričom paľba prišla z pozícií ukrajinských armádnych síl," píše sa vo vyhlásení. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) obeť identifikoval ako 38-ročného Švajčiara Laurenta DuPasquiera, ktorý prišiel pracovať na Ukrajinu pred šiestimi týždňami.

 

Zo streľby sa obviňujú obe strany ukrajinského konfliktu. Separatistickí povstalci v Donecku tvrdia, že štvrtková paľba prichádzala zo strany ukrajinskej armády, zatiaľ čo ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin ju pripísal "teroristom". Samotný Červený kríž, ktorý má v Donecku okolo 20 pracovníkov, sa nevyjadril, kto by mohol byť za usmrtenie Švajčiara zodpovedný. 

 

Hovorca generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna vo štvrtok vydal vyhlásenie, podľa ktorého usmrtenie humanitárneho pracovníka spolu s neznámym počtom civilistov pri ostreľovaní "podčiarkuje krehkosť terajšieho prímeria a dôležitosť zaistenia bezpečného prostredia na juhovýchode Ukrajiny, ktoré umožní humanitárnym aktérom vykonávať svoju prácu a poskytnúť nutnú pomoc ľuďom v najväčšej núdzi". 

 

10:44 - Dánsky minister zahraničných veci: Lepšie ako sankcie voči Rusku je rozvíjať obnoviteľné zdroje

Zníženie spotreby palív a podpora obnoviteľných zdrojov energie (OZE) by bola zo strany EÚ pre Rusko väčším trestom, než sprísňovanie sankcií. Jasne by sa ukázal úmysel EÚ znížiť závislosť od ruského plynu. Vo štvrtok to uviedol dánsky minister zahraničných vecí Martin Lidegaard. Podľa jeho slov teraz nie je čas na sprísňovanie alebo uvoľňovanie sankcií uplatnených voči Moskve vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Ruská anexia Krymu a plynový spor medzi Ukrajinou a Ruskom podľa Lidegaarda raz a navždy zmenili vzťah EÚ s Ruskom v oblasti energetiky. 

 

Regulačné pravidlá v oblasti klímy a energetiky platné od roku 2030 by mali slúžiť ako jasná správa, že Európa znižuje závislosť od palív z Ruska. "Myslím, že práve teraz je súčasný režim správny, nemali by sme ho rušiť,“ povedal minister v súvislosti so sankciami. Lidegaard však hovoril o ambicióznom klimatickom a energetickom balíku, ktorý by bol neagresívnym krokom. Podľa neho by to bola správna cesta, ako poslať silný signál. "Energetická efektívnosť a OZE riešia všetky naše problémy naraz,“ povedal. 

 

Európska komisia v januári naznačila kurz politiky v oblasti energetiky a podnebia smerom k roku 2030. Lídri EÚ budú o týchto otázkach rokovať neskôr tento mesiac. Predstavitelia EK pod podmienkou anonymity uviedli, že očakávajú dohodu, podľa ktorej by sa emisie skleníkových plynov znížili o 40 % oproti roku 1990. Tiež očakávajú, že podiel energie získanej z obnoviteľných zdrojov vzhľadom na celkovo zužitkovanú energiu sa zvýši na 27 %. Podľa niektorých názorov by sa táto hodnota mohla pohybovať okolo hranice 30 %. 

 

Dánsko je v rámci EÚ jednou z ambicióznejších krajín v environmentálnej oblasti. Lidegaard dúfa v dohodu, zároveň však pripúšťa, že to bude ťažké. Za krajinu, ktorá by mohla mať najvýraznejšie ťažkosti, označil Poľsko. Narážal pritom na značnú závislosť tejto krajiny od uhlia.

 

08:15 - Pri ostreľovaní Donecka zabili švajčiarskeho pracovníka Červeného kríža

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) potvrdil, že jedeného z jeho pracovníkov vo východoukrajinskom Donecku zabil dnes granát. Kyjev obvil z útoku proruských separatistov, ktorí mesto kontrolujú. "Jeden z našich kolegov, švajčiarsky občan, bol zabitý v Donecku na Ukrajine, keď granát dopadol v blízkosti našej kancelárie. Sme hlboko zarmútení touto stratou," povedal hovorca MVČK Ewan Watson pre agentúru Reuters. Podľa nej dopadol pri sídle organizácie mínometný granát.

      

Meno obete MVČK neuviedol. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) však predtým informovalo, že obeťou ostreľovania sa stal "predstaviteľ Červeného kríža Laurent Etienne, občan Švajčiarska, narodený v roku 1976". Kancelárie MVČK sa nachádzajú v trojposchodovej budove necelý kilometer od sídla štátnej bezpečnosti, ktoré okupujú separatisti. Podľa agentúry Reuters zostal na chodníku pri sídle MVČK kráter a pri ňom ležalo telo muža v kaluži krvi. Krátko nato dorazila na miesto dodávka, do ktorej dvaja muži telo naložili a odišli.
      

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin obvinil zo smrti Švajčiara separatistov: "Mám len jednu otázku: majú vôbec teroristi predstavu, o čom je ľudskosť, keď ostreľujú donecké sídlo MVČK, ktorého jediným cieľom je pomáhať ľuďom?" Redaktor agentúry RIA Novosti ešte predtým hlásil, že centrum mesta bolo terčom mínometnej paľby, po ktorej nasledovalo ostreľovanie z raketových systémov Grad a Uragan.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies