Situácia na Ukrajine: Pri Donecku zadržali Slováka, Miro bojoval na strane ruských separatistov!

NETKY.SK • 19 August 2014, 18:24 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri Donecku zadržali Slováka, Miro bojoval na strane ruských separatistov!

DONECK - Pri ukrajinskom meste Doneck zadržali muža zo Slovenska, ktorý bojoval na strane tamojších proruských povstalcov. Ruská agentúra RIA Novosti cituje námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča pochádzajúceho zo Srbska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:21 - Ukrajina zakázala 14 ruských televíznych kanálov

Ukrajinské úrady zakázali 14 ruským televíznym kanálom, vrátane RT a Life News, vysielať prostredníctvom káblovej siete v krajine. Obvinili ich zo šírenia vojnovej propagandy. Oznámil to dnes poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. "Štrnásť kanálov má dočasný zákaz ta vysielanie vojnovej propagandy a násilia," citovala Heraščenka agentúra Reuters.

 

19:11 - Čurkin: Ruský humanitárny konvoj môže vyraziť v nasledujúcich hodinách

Ruský humanitárny konvoj by mohol začať s dodávkami pomoci na východe Ukrajiny v priebehu niekoľkých hodín, oznámil dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. "Dúfame, že nikto sa už nepokúsi obmedziť dodávky humanitárnej pomoci z Ruska a že budeme schopní začať akciu v priebehu niekoľkých nasledujúcich hodín," povedal Čurkin na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN. Rusko podľa neho urýchlene potrebuje bezpečnostné záruky od Kyjeva, keďže boje v oblasti pokračujú. Na margo Kyjeva uviedol, že zintenzívnil vojenské akcie s jasným cieľom: odrezať konvoju cestu od ruskej hranice do Luhanska. Vládne jednotky podľa neho intenzívnejšie ostreľujú Luhansk a okolie, najmä miesta, kde sa očakáva príchod ruskej pomoci. Konvoj približne 280 nákladiakov s takmer 2000 tonami potravín, vody, detskej výživy a zdravotníckymi potrebami vyrazil z Moskovskej oblasti 12. augusta. Na rusko-ukrajinskú hranicu v Rostovskej oblasti dorazil 14. augusta a odvtedy sa nepohol, pripomenula agentúra ITAR-TASS. Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko dnes ráno povedal, že "proces prípravy pre doručenie pomoci sa nekonal, pretože predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) nedostali bezpečnostné záruky od domobrany".

 

18:31 - Bývalý vojak Roháč: Nikdy som na Ukrajine nebol, neplatný pas mám doma

Šokovaný a nahnevaný - takto sa cíti Banskobystričan Miroslav Roháč, ktorého meno od dnešného rána začali spájať s proruskými militantmi a ktorého vraj mali zadržať na Ukrajine. Bývalý vojak Roháč je však doma a ako dnes pre TASR konštatoval, pravdepodobne môže ísť aj o krádež jeho identity.
      

"Ako by ste sa cítili vy, keby niektoré médiá zverejnili vaše súkromné fotografie zo sociálnej siete a ešte v takejto súvislosti? Vydávali vás za separatistu, ktorého zadržali na Ukrajine? Nikdy som na Ukrajine nebol. Pas mám doma, aj keď dva roky neplatný," reagoval pre TASR Roháč.
      

Nevie si vysvetliť, ako k takému fatálnemu omylu mohlo dôjsť. "Viete, ako to beží vo svete, falšujú sa doklady...neviem si to vysvetliť," dodal.
      

"Teraz ide o moju povesť a dobré meno. Všetci mi volajú, čo sa to deje. Pýta sa rodina, priatelia, známi. Po tom, ako niektoré médiá zverejnili moje fotografie bez môjho súhlasu, ľudia, čo ma poznajú, na ulici na mňa zazerajú. Je to poškodenie môjho dobrého mena a aj mena firmy, v ktorej pracujem. Už to riešim s právnikmi," zdôraznil Roháč. Ako dodal, má reálnu obavu, že môže prísť aj o prácu.

 

18:20 - Porošenka pozvali na 30. augusta do Bruselu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navštívi 30. augusta Brusel, kam ho pozvali predstavitelia Európskej únie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na internetovú stránku ukrajinskej hlavy štátu. Porošenko podľa svojej stránky potvrdil prijatie pozvania v telefonickom rozhovore s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom. Nemenovaný predstaviteľ EÚ v tejto súvislosti zdôraznil, že Porošenka nepozvali na mimoriadny summit lídrov únie, ktorý sa koná v Bruseli taktiež 30. augusta. Ukrajinský prezident však absolvuje bilaterálne stretnutia s Barrosom, ako aj predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.

 

17:22 - Zo zničeného konvoja s utečencami vytiahli už 17 tiel

Z trosiek konvoja s ukrajinskými utečencami, ktorý v pondelok zasiahli rakety, vytiahli už 17 tiel, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrija Lysenka. Podľa jeho slov šesť ľudí utrpelo zranenia a previezli ich do nemocnice, troch z toho vo vážnom stave. Lysenko v pondelok uviedol, že k útoku na konvoj autobusov došlo pri Luhansku, medzi obcami Chriaščuvate a Novosvitlivka. Povedal, že zahynuli desiatky ľudí vrátane žien a detí. Za páchateľov označil separatistov. "Z raketového systému Grad a mínometov, ktoré banditom dodala Ruská federácia, militanti vystrelili na konvoj civilistov, ktorí sa pokúšali opustiť vojnovú zónu," povedal Lysenko. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko označil obvinenie za "nezmysel". "Žiadny utečenecký konvoj DĽR ani Luhanská ľudová republika neostreľovali," vyhlásil. Americké ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že nevie potvrdiť, kto je za útok zodpovedný.

 

16:20 - Ukrajinské sily oznámili zajatie veliteľa separatistov z Artemivska

Ukrajinské sily zajali jedného z veliteľov separatistov Semiona Chodakovského. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo vnútra. Chodakovskij viedol skupinu bojovníkov v meste Artemivsk v Doneckej oblasti, uviedla agentúra Reuters. Agentúra zároveň hlásila delostreleckú paľbu z mesta Makijivka, ktoré leží neďaleko Donecka. Obyvatelia tvrdili, že je to po prvý raz, čo sa z mesta ozývala paľba z diel. Na miesto, odkiaľ prichádzala, vyrazili dve dodávky s desiatkou separatistov. Reportér Reuters hlásil aj intenzívnu streľbu v centre Donecka, bašte separatistov. Niekoľko vzbúrencov sa ukrývalo za autami pred nákupným centrom, potom utekali a strieľali na inú skupinu osôb.

 

15:56 - V Minsku sa stretnú lídri Ukrajiny, Ruska a EÚ

Lídri Ukrajiny, Ruska a Európskej únie sa 26. augusta stretnú v bieloruskej metropole Minsk. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko. Predmetom schôdzky bude podľa jeho slov implementácia asociačnej dohody medzi Kyjevom a EÚ, energetická bezpečnosť a stabilizácia situácie na východe Ukrajiny. Na stretnutí sa zúčastnia aj lídri Kazachstanu a Bieloruska, krajín, ktoré patria do Colnej únie vedenej Ruskom, uvádza sa v Porošenkovom vyhlásení. Kremeľ medzitým potvrdil účasť prezidenta Vladimira Putina na minskej schôdzke. "Budú diskutovať o vzťahoch medzi Ukrajinou a Colnou úniou a bude tam množstvo bilaterálnych stretnutí," uviedol Putinov hovorca Dmitrj Peskov. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso Porošenka informoval, že EÚ bude na schôdzke zastupovať šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, eurokomisár pre obchod Karel De Gucht a komisár pre energetiku Günther Oettinger.

 

15:25 - Barroso odsúdil streľbu na utečencov pri Luhansku, pozval Porošenka do Bruselu

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso odsúdil dnes pondelkový útok na konvoj autobusov s utečencami pri východoukrajinskom meste Luhansk. Súčasne vyzval ukrajinskú stranu na dôkladné vyšetrenie celého incidentu. Barroso zdôraznil, že je nevyhnutné chrániť životy civilistov a zastaviť ozbrojené strety na ukrajinsko-ruských hraniciach. Zároveň odsúdil prísun zbraní a ozbrojencov z Ruska na Ukrajinu. Šéf EK sa dnes i v pondelok telefonicky spojil s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Tlmočil mu pritom pozvanie na oficiálnu návštevu inštitúcií EÚ v Bruseli, ktorá by sa mala uskutočniť v blízkej budúcnosti. Barroso tiež informoval Porošenka, že na summite Colná únia - Ukrajina, ktorý sa uskutoční 26. augusta v bieloruskom Minsku, bude EÚ zastupovať šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, eurokomisár pre obchod Karel De Gucht a komisár pre energetiku Günther Oettinger. 

 

14:24 - Slovák, ktorého zadržali na Ukrajine, nie je príslušníkom OS SR

Slovák s menom Miroslav Roháč, ktorý vraj pôsobil v radoch proruských militantov, nie je slovenským vojakom. Pre TASR to potvrdil hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič. "V súčasnosti tento človek nie je príslušníkom OS SR. Ozbrojené sily sa k činnosti súkromných osôb zo zásady nevyjadrujú," uviedol Zemanovič.

 

img

 

12:47 - V centre mesta Luhansk, obsadeného separatistami, prebiehajú boje

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami dnes prebiehajú v centre východoukrajinského mesta Luhansk, ktoré majú povstalci v rukách od apríla. Novinárov o tom informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. Luhansk sa nachádza neďaleko ukrajinskej hranice s Ruskom. "Jeden mestský obvod je už oslobodený. Boje prebiehajú v centrálnej časti Luhanska," dodal Lysenko, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

 

 

12:08 - Merkelová príde v sobotu do Kyjeva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu príde na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev. Potvrdilo to v utorok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Merkelovú pozvalo, čo Berlín potvrdil v pondelok. Merkelová príde v predvečer nedeľňajších osláv Dňa nezávislosti, ktorým si Ukrajinci pripomínajú vyhlásenie samostatnosti od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Líderka najväčšej európskej krajine navštívi Kyjev v čase krízy na východe postsovietskej krajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským povstalcom. Dôsledkom situácie bol úpadok diplomatických aj obchodných vzťahov medzi EÚ a Ruskom.

 

Merkelová ešte v pondelok navštívila pobaltské krajiny, ktoré uistila, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku. Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

 

img

 

11:36 - Pri Donecku zadržali Slováka, bojoval na strane ruských separatistov!

Pri ukrajinskom meste Doneck zadržali muža zo Slovenska, ktorý bojoval na strane tamojších proruských povstalcov. Ruská agentúra RIA Novosti cituje námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča pochádzajúceho zo Srbska. Podľa našich informácií MIro pochádza z Banskej Bystrice. Zadržaný mal pri sebe slovenský pas a na kyjevské letisko priletel 3. júla. Ukrajinskí vojaci ho zatkli počas bojov v meste Ilovajsk asi 35 kilometrov východne od Donecka. Slovák podľa Heraščenka povedal, že bojovať na Ukrajinu neprišiel ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal údajne na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa Roháča bojovali aj viacerí Srbi, ich ďalší osud mu však nie je známy. Heraščenko pripomína, že je to prvý občan EÚ, ktorého zadržali ako povstaleckého bojovníka na Ukrajine.

 

img

 

img

 

10:54 - Rusko pracuje na možných dodatočných sankciách

Rusko pracuje na možných dodatočných odvetných opatreniach, ktoré použije v prípade, že západné krajiny uplatnia nové sankcie voči Moskve. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Pracuje sa na viacerých možnostiach. Opakovane sme povedali, že Rusko nie je obhajcom rétoriky sankcií a neiniciuje ich. Pre prípad však, že naši partneri budú pokračovať v nekonštruktívnych a deštruktívnych praktikách, pracuje sa na dodatočných opatreniach,“ povedal. Podľa jeho slov bude rozsah sankcií závisieť od toho, aký typ opatrení by prípadne zvolili západné krajiny v budúcnosti.

 

Moskva v auguste zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie. 

 

V pondelok tento týždeň sa objavili informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo čiastočne alebo úplne zastaviť dovoz automobilov v prípade, že Spojené štáty americké a Európska únia uvalia na Moskvu ďalšie sankcie. Uviedol to denník Vedomosti. Nový zákaz by sa nemal vzťahovať na produkciu zahraničných automobiliek, ktoré v krajine pôsobia.

 

10:34 - Zo zničeného utečeneckého konvoja zatiaľ vytiahli 15 tiel

Zo zničeného konvoja s utečencami na východnej Ukrajine sa podarilo dosiaľ vytiahnuť 15 tiel. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrija Lysenka.
 

"Do siedmej hodiny večernej sme vytiahli 15 tiel.... hľadanie pokračovalo do noci a dnes pokračuje ďalej," povedal Lysenko. Hovorca SNBO predtým uviedol, že pri útoku zahynuli desiatky ľudí vrátane žien a detí. Podľa neho sú páchateľmi útoku proruskí separatisti, ktorí ale zodpovednosť odmietajú.

      

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko v pondelok označil obvinenie za "nezmysel". "Žiadny utečenecký konvoj DĽR ani Luhanská ľudová republika neostreľovali," citovala Zacharčenka agentúra ITAR-TASS. K útoku došlo v pondelok medzi obcami Chriaščuvate a Novosvitlivka. "Z raketového systému Grad a mínometov, ktoré banditom dodala Ruská federácia, militanti vystrelili na konvoj civilistov, ktorí sa pokúšali opustiť vojnovú zónu," citovala Lysenka agentúra Ukrinform.

 

10:25 - Kyjev sťahuje vojakov z Kosova, nasadí ich na východe

Vedenie NATO v pondelok potvrdilo rozhodnutie ukrajinskej vlády stiahnuť do konca augusta väčšinu svojich vojakov z misie aliancie v Kosove, kde mala nečlenská krajina aliancie viac ako 160 vojakov. NATO dodalo, že Ukrajincov nahradia Maďari. Odchod vojakov ešte minulý týždeň avizovalo vedenie ukrajinskej armády, ktorá chce vojakov nasadiť na nepokojnom východe krajiny, kde niekoľko mesiacov prebieha proruské povstanie. Ukrajinci sťahujú svoje sily aj z ďalších zahraničných misií vrátane misie OSN v Libérii. Do krajiny by sa podľa ukrajinskej armády malo vrátiť aj 16 vrtuľníkov, ktoré Kyjev prenajíma OSN.

 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

 

06:40 - USA odsúdili útok na ukrajinský konvoj s utečencami, páchateľa nepoznajú

Americké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dnešný útok na konvoj autobusov s utečencami pri východoukrajinskom meste Luhansk. Rezort však poznamenal, že nevie potvrdiť, kto je za útok zodpovedný.
      

"Bohužiaľ, snažili sa utiecť pred bojmi a namiesto toho sa stali ich obeťami," konštatovala na margo mŕtvych hovorkyňa amerického rezortu diplomacie Marie Harfová. Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko predtým uviedol, že pri útoku zahynuli desiatky ľudí vrátane žien a detí. Podľa neho sú páchateľmi útoku proruskí separatisti, ktorí ale zodpovednosť odmietajú.
      

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko označil obvinenie za "nezmysel". "Žiadny utečenecký konvoj DĽR ani Luhanská ľudová republika neostreľovali," citovala Zacharčenka agentúra ITAR-TASS. Podľa hovorcu SNBO došlo k útoku na konvoj medzi obcami Chriaščuvate a Novosvitlivka. "Z raketového systému Grad a mínometov, ktoré banditom dodala Ruská federácia, militanti vystrelili na konvoj civilistov, ktorí sa pokúšali opustiť vojnovú zónu," citovala Lysenka agentúra Ukrinform.

 

06:34 - Vedenie separatistov bude zločiny svojich ľudí trestať smrťou!

Vedenie separatistov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny varovalo dnes svojich bojovníkov, že zrada, dezercia a vraždy sa budú trestať smrťou. Vedenie separatistov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny varovalo dnes svojich bojovníkov, že zrada, dezercia a vraždy sa budú trestať smrťou.

 

Varovanie je podľa agentúry Reuters signálom rastúcich obáv vedenia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) z rozpadu disciplíny v čase zintenzívnenia ofenzívy vládnych síl. "Nie je tajomstvom, že máme ľudí, ktorí spáchali zločiny. Vyskytli sa prípady rabovania a násilia (voči civilistom)," povedal generálny prokurátor DĽR Eduard Jakubovskij.
      

Republika podľa neho zavedie vojenské súdy a trestný zákonník, ktorý bude obsahovať trest smrti za závažné zločiny vrátane špionáže, podvratnej činnosti, dezercie, vraždy či znásilnenia. Premiér DĽR Alexander Zacharčenko k tomu povedal, že každý bojovník musí vedieť, za aké zločiny bude potrestaný. "Trest smrti zavádza väčšiu mieru sociálnej ochrany... Doteraz sme nikoho nezastrelili," dodal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies