Situácia na Ukrajine: Pri Donecku objavili masový hrob civilistov, údajne zabití od ukrajinskej armády!

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:40 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pri Donecku objavili masový hrob civilistov, údajne zabití od ukrajinskej armády!

KYJEV - Ukrajinské vojenské velenie po istom útlme bojových operácií proruských separatistov registruje v ostatných dňoch nárast aktivity protivníka. Napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny, proruské sily za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície ukrajinskej armády viac ako 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

12:39 - NATO zaznamenalo výrazné sťahovanie ruských vojakov z Ukrajiny

Severoatlantická aliancia zaznamenala výrazné sťahovanie ruských síl z územia Ukrajiny. V blízkosti ukrajinských hraníc však stále zostávajú tisíce ruských vojakov.  "Dochádza k podstatnému sťahovaniu ruských konvenčných síl z územia Ukrajiny, ale ďalšie tisíce sú stále rozmiestnené neďaleko hraníc," uviedol to vojenský hovorca NATO, podplukovník Jay Janzen, v e-maili zaslanom agentúre Reuters. 

 

Podľa Janzena na Ukrajine stále zostáva určité množstvo ruských vojakov, ich počet sa však nedá presne odhadnúť. Proruskí separatisti totiž kontrolujú viacero priechodov na hraniciach medzi Ukrajinom a Ruskom, cez ktoré sa bežne presúvajú vojaci, a to oboma smermi. 

 

11:22 - Pri Donecku objavili masový hrob civilistov, údajne zabití od ukrajinskej armády!

Masový hrob, ktorý bol objavený neďaleko východoukrajinského Donecka, označilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí za vojnový zločin. Ruský rezort diplomacie vyslovil predpoklad, že v hrobe sú telá civilistov, ktorých tam pochovali ukrajinskí vládni vojaci. Informoval o tom v utorok v Ženeve stály predstaviteľ Ruska pri organizáciách OSN Alexej Borodavkin. V príhovore v rámci zasadnutia Komisie OSN pre ľudské práva tvrdil, že ide o popravených Ukrajincov. Masový hrob sa podľa neho nachádza na území Doneckej oblasti, ktorá bola donedávna pod kontrolou vládnych síl, a "to je dielo ich rúk". O náleze tiel neďaleko uhoľnej šachty Kommunar informovali proruskí separatisti. Na základe expertízy patológovia uviedli, že obete boli usmrtené strelou do hlavy zblízka. Podľa agentúry ITAR-TASS sú informácie o zatiaľ štyroch telách.

      

Ruská agentúra spresnila, že ešte pred štyrmi dňami oblasť nálezu masového hrobu kontrolovali oddiely ukrajinskej armády a pluk Ajdar, ktorý patrí do Národnej gardy. Podľa ITAR-TASSu sa našli aj ďalšie masové hroby, ktoré však zatiaľ neboli otvorené. Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov dnes uviedol, že Rusko bude na medzinárodných fórach - v Rade Európy, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentnom zhromaždení Rady Európy - presadzovať prešetrenie nálezu masového hrobu neďaleko Donecka. Strana Jednotné Rusko chce žiadať vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie kauzy masových hrobov civilistov pod Doneckom.
      

O prípade dnes informovali aj ukrajinské médiá. Podľa nich sa hrob nachádza v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, ktorú predtým ostreľovali proruskí separatisti. Miestni ukázali hrob aj pozorovateľom OBSE. Podľa ukrajinskej televízie TSN nie je známe, koľko tiel je v hrobe pochovaných. Na hrobe je tabuľka s nápisom "Zomreli za putinovskú lož". Tabuľku tam osadila neznáma osoba, spresnila agentúra UNIAN.

 

 

 

 

11:20 - Slovenský parlament odobril Asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou

Viac sa dozviete TU!

 

11:07 - Japonsko oznámilo uvalenie nových sankcií na Rusko

Japonsko dnes oznámilo uvalenie ďalších sankcií na Rusko za jeho zasahovanie do vývoja udalostí na susednej Ukrajine. Tokio sa tak pridalo k západným spojencom, ktorí nedávno potrestali Rusko ďalšou vlnou reštrikcií. 
      

Ako informoval hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, nové opatrenia sa týkajú napríklad vybraných ruských bánk, pričom zahŕňajú zákaz emisie cenných papierov v Japonsku. Posilnené budú aj inšpekcie s cieľom zabrániť preprave zbraní do Ruska. Japonsko uvalilo na Rusko sankcie už na jar, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov. Jeho sankcie neboli však v porovnaní s reštriktívnymi opareniami EÚ a USA také razantné, čo je odrazom snahy Tokia o vytvorenie pevnejších hospodárskych a energetických väzieb na Rusko.

 

10:19 - Ukrajina bude podľa IIF potrebovať väčšiu finančnú pomoc

Ukrajina bude pravdepodobne potrebovať rozšírenie programu pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF), zároveň bude žiadať podporu aj od iných darcov, predovšetkým od EÚ. V utorok to uviedol Inštitút pre medzinárodné financie (IIF). Napriek súčasnému prímeriu, uzavretému s proruskými separatistami, Ukrajina podľa IFF zaznamená v tomto roku dvojciferný pokles ekonomiky. Lubomir Mitov z IIF predpokladá, že Ukrajina bude musieť reštrukturalizovať svoj dlh a predĺžiť lehotu splatnosti vládnych dlhopisov.

 

Ukrajinská centrálna banka predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku oslabí o 10 %, MMF predpovedá oslabenie o 6,5 %. MMF v apríli schválil pomoc pre Ukrajinu v hodnote 17 mld. USD. Tento program pomoci je naplánovaný na dva roky. Konflikt medzi rebelmi a a Kyjevom však zúril dlhšie než MMF predpokladal. „Som si skoro istý, že program MMF sa musí prepracovať, musí byť rozšírený na najmenej tri roky,“ povedal Mitov. Medzinárodný menový fond situáciu nekomentoval. 

 

09:17 - OSN: Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal vyše 3500 obetí

Pri konflikte na východe Ukrajiny zahynulo dosiaľ najmenej 3543 ľudí, uviedol dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič. Zdôraznil však, že ide o počty obetí zaznamenané dostupnými zdrojmi a že skutočná bilancia je zrejme "podstatne vyššia", informovala agentúra DPA.
      

Nová bilancia OSN je oproti poslednej takejto správe svetovej organizácie z 29. augusta vyššia o 950 zabitých. Zahŕňa tiež 298 ľudí, ktorí prišli o život 17. júla pri zrútení lietadla malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou. Šimonovič Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve tiež povedal, že od uzavretia nestáleho prímeria z 5. septembra v oblasti konfliktu zahynulo denne v priemere takmer desať ľudí, čo je výrazne menej než 42 obetí za deň, ktoré tam v priemere zaznamenali predtým. Chorvátsky diplomat okrem toho poznamenal, že separatisti stále zadržiavajú 500 až 800 ľudí.

 

09:02 - Ukrajinská armáda opäť zaznamenala porušenie prímeria

Ukrajinské vojenské velenie po istom útlme bojových operácií proruských separatistov registruje v ostatných dňoch nárast aktivity protivníka. Napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny, proruské sily za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície ukrajinskej armády viac ako 50-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.
      

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na svojej facebookovej stránke uviedol, že terčom delostreleckej paľby bolo okrem iných cieľov opäť aj letisko v Donecku a viaceré dediny v Doneckej oblasti.
      

Tymčuk tiež informoval, že proruskí ozbrojenci opäť zhadzujú telá svojich padlých spolubojovníkov do opustených šácht. V ruských prihraničných regiónoch s Ukrajinou podľa Tymčuka znova badať koncentráciu jednotiek ruskej armády a bojovej techniky. Na "ruskej" strane hranice medzi Krymskou republikou a Chersonskou oblasťou ukrajinské sily zaregistrovali niekoľko komplexov protivzdušnej obrany. Ukrajinské vládne sily využívajú prímerie okrem iného aj na budovanie obranných pozícií v úseku Mariupol-Volnovacha, konštatoval Tymčuk. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies