Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili armádny vrtuľník, zahynulo 14 vojakov vrátane generála!

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 16:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili armádny vrtuľník, zahynulo 14 vojakov vrátane generála!

BRATISLAVA - Skupina 11 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine, ktorú dnes popoludní zadržali neidentifikovaní militanti, bola večer prepustená na slobodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:33 - Janukovyč: Ukrajinské prezidentské voľby priniesli smrť a utrpenie

Ukrajinské prezidentské voľby priniesli smrť a utrpenie napriek tomu, že ľudia očakávali stabilitu a mier, povedal dnes zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
      

"Veľká väčšina Ukrajincov si myslela, že nová vláda prekoná politickú krízu a nastanú pokojné časy. Ľudia sú už unavení z konfrontácie, ktorá viedla k otvorenej vojne," povedal bývalý ukrajinský prezident.
      

"A napokon sa to stalo. Ukrajinský prezident bol zvolený. A prekvapenie vystriedal šok. Namiesto stability a mieru sa ľudia dočkali krvavého kúpeľa," uviedol podľa agentúry ITAR-TASS Janukovyč.
      

Janukovyč sa už od konca februára zdržiava v Rusku, kam ušiel z obavy o svoj život. Napriek tomu, že ho ukrajinský parlament 22. februára zbavil prezidentských právomocí, on sám sa aj naďalej považuje za prezidenta Ukrajiny.

 

img

 

16:43 - Rusko opäť vyzvalo Západ, aby pomohol odvrátiť katastrofu na Ukrajine

Rusko vyzvalo dnes ukrajinskú vládu v Kyjeve, aby zastavila vojenskú operáciu namierenú proti proruským separatistom. Moskva sa zároveň obrátila na Spojené štáty a Európsku úniu (EÚ), aby vyvinuli nátlak na Kyjev a pomohli tak odvrátiť "katastrofu", ktorá Ukrajine hrozí, informovala agentúra AP.
      

"Opätovne žiadame vládu v Kyjeve, aby ukončili bratovražednú vojnu a otvorili celonárodnú diskusiu," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. 
      

"Opätovne vyzývame našich západných partnerov, aby využili všetok svoj vplyv v Kyjeve a zabránili tomu, aby sa udalosti na Ukrajine skončili národnou katastrofou," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.
      

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov opakovane vyzval Kyjev na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine. Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov za najdôležitejšiu úlohu, ktorá je pred kyjevským vedením po tom, ako Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.

 

15:11 - Moskva a Kyjev budú v Berlíne opäť rokovať o cene plynu

Zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie (EK) sa v piatok stretnú na treťom kole rokovaní o cenovom spore, ktorý by mohol ohroziť dodávky zemného plynu pre Európsku úniu. Komisia o tom informovala vo štvrtok. Moskva hrozí, že budúci mesiac stopne Ukrajine dodávky, ak za ne Kyjev nezaplatí vopred do 2. júna. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger v pondelok navrhol, aby Ukrajina ruskému plynárenskému monopolu Gazprom zaplatila časť nárokovanej sumy. Stanovisko Moskvy a Kyjeva k návrhu zatiaľ nie je známe, zúčastnené strany však súhlasili s tretím kolom rokovaní, ktoré sa uskutočnia v Berlíne v piatok popoludní, uviedla hovorkyňa EK Sabine Bergerová.

 

13:51 - Rusko a Ukrajina sa stále nedohodli na cene za plyn

Rusko a Ukrajina sa stále nedohodli na cene za plyn. Kompromis, ktorý im navrhla Európska únia (EÚ), aby zabránila možnému výpadku dodávok do celej Európy od budúceho mesiaca, nezískal ich podporu, konštatuje agentúra Bloomberg.
      

Ruskí predstavitelia tvrdia, že Moskva je pripravená diskutovať o zmene ceny za plyn a možno stiahne aj svoju požiadavku, aby Kyjev platil za dodávky komodity vopred. Vláda v Kyjeve zase vyhlasuje, že začne platiť za plyn hneď, ako Moskva zníži Ukrajine cenu.
      

“Sme pripravení platiť za plyn trhovú cenu, ale nie politickú," vyhlásil v stredu (28.5.) ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Ukrajina by mala pred ďalšími rokovaniami znížiť svoj dlh za plyn," odkázal Kyjevu ruský prezident Vladimir Putin. "Táto situácia nemôže pokračovať donekonečna. To jednoducho nie je možné a každý to chápe," dodal.

 

12:05 - Separatisti zostrelili vrtuľník ukrajinskej armády!

Štrnásť príslušníkov ukrajinskej armády vrátane generála zahynulo dnes pri meste Slovjansk na východe krajine, keď ich vrtuľník zostrelili proruskí vzbúrenci. V parlamente v Kyjeve o tom informoval úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

 

Vrtuľník podľa Turčynova prevážal vojakov, ktorí mali v rámci rotácie vystriedať ďalšie jednotky pri Slovjansku, keď stroj zasiahli vzbúrenci prenosnými raketometmi, uviedla agentúra DPA.

 

"Práve som dostal informáciu, že teroristi zostrelili pomocou ruských protileteckých rakiet náš vrtuľník neďaleko Slovjanska," citovala Turčynova agentúra Reuters. Medzi obeťami je podľa neho aj generál Volodymyr Kuľčyckyj.

 

img

 

Slovjansk je v posledných týždňoch centrom bojov medzi proruskými ozbrojencami a vládnymi silami. Ruská agentúra RIA Novosti predtým priniesla správu o tom, že podľa výpovedí miestnych obyvateľov "ľudové milície" v Slovjansku pri dnešných bojoch zostrelili dva armádne vrtuľníky, ktoré ostreľovali ich pozície.

 

 

 

10:23 - Sčítanie všetkých hlasov potvrdilo volebné víťazstvo Porošenka

Politik a podnikateľ Petro Porošenko je definitívne víťazom prezidentských volieb na Ukrajine. Podľa sčítania všetkých hlasovacích lístkov získal 54,7 percent hlasov, oznámil dnes úradujúci prezident Oleksandr Turčynov v parlamente v Kyjeve. Turčynov dal tiež pokyn, aby sa podnikli všetky prípravy na uvedenie nového prezidenta do úradu, k čomu musí dôjsť najneskôr do 15 dní od volieb, informovala agentúra DPA. Viac než tri mesiace po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča a jeho úteku do ruského exilu by tak mala Ukrajina mať do 9. júna znova novú volenú hlavu štátu.

 

img

 

09:57 - Vodca separatistov oznámil, že jeho muži zadržiavajú pozorovateľov OBSE

Vodca ukrajinských povstalcov Viačeslav Ponomariov dnes oznámil, že jeho bojovníci zadržiavajú štyroch pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jeho vyjadrenia priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolala agentúra AP.
      

Ponomariov - samozvaný "ľudový starosta" Slovjanska, mesta v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny - uviedol, že štyria pozorovatelia sú v poriadku. Zároveň prisľúbil, že čoskoro ich prepustia. Nestanovil pritom žiadne podmienky pre ich prepustenie.
      

OBSE oznámila, že v pondelok večer 26. mája stratila kontakt s jednou zo svojich štvorčlenných skupín pozorovateľov v Donecku. Proruskí separatisti na Ukrajine už iných pozorovateľov OBSE predtým uniesli.
      

Pozorovateľov vyslala OBSE na Ukrajinu preto, aby sledovali bezpečnostnú situáciu po pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku a po vypuknutí proruského separatistického povstania v oblastiach na východe Ukrajiny. Pozorovatelia takisto mapovali nedeľné prezidentské voľby, ktorých víťazom sa stal miliardár Petro Porošenko.

 

08:40 -  Porošenko chce potlačiť separatistov a podpísať pakt s USA a EÚ

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu vyjadril odhodlanie potlačiť vzburu na východe Ukrajiny, kde v poslednom čase ozbrojení proruskí separatisti zaznamenali značné úspechy. Informovala o tom agentúra DPA.
      

"Skoncujeme s týmto terorom," vyhlásil Porošenko v rozhovore pre nemecký denník Bild. "Toto je skutočná vojna proti našej krajine," povedal Porošenko. Poznamenal, že ozbrojeným silám nedáva žiadne príkazy, keďže ešte oficiálne nenastúpil do funkcie. Dodal však, že je v úzkom kontakte s dočasnou vládou.
      

"Môžem povedať, že operácia sa konečne naozaj začala," uviedol Porošenko s tým, že jej cieľom je dolapenie a potrestanie vzbúreneckých vodcov. Porošenko informoval, že sa bude usilovať o urýchlené vytvorenie nového bezpečnostného paktu s USA a Európou, ktorý by mal Ukrajinu vojensky ochrániť. V súčasnosti však väčšina obyvateľov nie je za vstup krajiny do NATO, povedal.
           

Vodca separatistov Denis Pušilin medzitým znovu zopakoval žiadosť pre Moskvu, aby pričlenila Doneck k Ruskej federácii.
 

img

 

08:38 - Putin sa stretne s Hollandom, témou bude Ukrajina

Ruský prezident Vladimir Putin sa budúci týždeň stretne na bilaterálnom rokovaní s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, s ktorým bude hovoriť o "rôznych medzinárodných otázkach vrátane ukrajinskej krízy". Podľa stredajších informácií Kremľa sa tak stane piateho júna v Paríži, teda deň pred spomienkovým podujatím pri príležitosti očakávaného 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk vo francúzskej Normandii. Podľa kancelárie ruského prezidenta obaja lídri absolvujú spoločnú pracovnú večeru.

 

img

 

08:35 - Lavrov: Kyjev musí zastaviť operáciu na juhovýchode Ukrajiny

Dočasná ukrajinská vláda musí okamžite zastaviť vojenskú operáciu na juhovýchode Ukrajiny, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonickom rozhovore so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Lavrov podľa ruského ministerstva zahraničných vecí "zdôraznil, že je nevyhnutné, aby Kyjev ihneď zastavil trestnú operáciu v juhovýchodných oblastiach (Ukrajiny) a v záujme mierového riešenia čo najrýchlejšie začal celonárodný dialóg vrátane priamych rozhovorov s predstaviteľmi juhozápadu".
      

Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov už v utorok za najdôležitejšiu úlohu, ktorá stojí pred kyjevským vedením po tom, ako si Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.     

 

img

 

06:40 - Jaceňuk vyzval Putina, aby zablokoval hranice s Ukrajinou

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zablokoval hranice s Ukrajinou a zabránil tak prieniku skupín ruských ozbrojencov na ukrajinské územie, napísala agentúra Reuters.
      

Jaceňuk zároveň dodal, že ak by sa podarilo eliminovať ruský vplyv, kríza na Ukrajine by sa mohla rýchlo skončiť.
    

"Situácia na východe (Ukrajiny) sa rýchlo zhoršuje. Cez ukrajinskú hranicu prešlo z Ruska niekoľko nákladných áut plných ruskej munície a ozbrojencov vycvičených v Rusku," uviedol Jaceňuk.
      

"Žiadame Rusko a Putina, aby zablokoval hranice s Ukrajinou... Ak by Rusko z tejto hry vypadlo, situáciu by sme zvládli v priebehu týždňa, ale keďže ich podporujú, platia a zabezpečujú im prístup na ukrajinské územie, predstavuje to pre nás veľký problém," vyhlásil Jaceňuk počas návštevy Berlína.
      

Ukrajinského premiéra, ako aj jeho kolegov z Gruzínska a Moldavska, prijala dnes na pracovnej večeri v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

img

 

06:37 - Pozorovateľov OBSE, vrátane Slováka prepustili na slobodu!

Skupina 11 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine, ktorú dnes popoludní zadržali neidentifikovaní militanti, bola večer prepustená na slobodu. Medzi zadržanými bol aj jeden slovenský občan. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.
      

"Krízový štáb MZVaEZ SR sa telefonicky spojil so zadržiavaným slovenským pozorovateľom, ktorý potvrdil, že on, ako aj ďalší desiati členovia skupiny OBSE sú v poriadku a sú v bezpečí. Podľa dostupných informácií by mali všetci prepustení pozorovatelia naďalej pokračovať vo svojej misii," informoval tlačový odbor. V stanovisku ďalej uviedol, že slovenský rezort diplomacie dôrazne odsudzuje dnešný incident a vyzýva na prepustenie štyroch pozorovateľov OBSE, ktorí boli zadržaní 26. mája tohto roku. "Slovenská republika je pripravená i naďalej v súčinnosti s ďalšími krajinami OBSE pokračovať v realizácii aktivít medzinárodného spoločenstva zameraných na upokojenie situácie na Ukrajine," uviedol tlačový odbor ministerstva.
      

Skupinu pozorovateľov zadržali približne 35 km od mesta Doneck. Podľa agentúry APA OBSE medzičasom oznámila, že v skupine boli dvaja občania Bulharska a po jednom zástupcovi v nej mali Fínsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Taliansko, USA a Slovenská republika.

 

 

18:33 - Hollande pozval prezidenta Ukrajiny na oslavy vylodenia

Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu pozval novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby sa zúčastnil na 70. výročí vylodenia spojencov v Normandii 6. júna. Informovala o tom jeho kancelária. Pokiaľ by Porošenko pozvanie prijal, pravdepodobne by sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý bude rovnako v tento deň na ceremónii medzi svetovými lídrami. Očakáva sa aj účasť amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v utorok telefonicky zablahoželal Porošenkovi k víťazstvu vo voľbách. Obaja lídri sa dohodli, že v konverzácii budú pokračovať počas návštevy Obamu v Európe na budúci týždeň.

 

18:20 - Predstaviteľ OBSE pre Ukrajinu je za ďalšiu mierovú konferenciu v Ženeve

Splnomocnenec Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre ukrajinskú krízu, nemecký diplomat Wolfgang Ischinger, chce iniciovať ďalšiu mierovú konferenciu v švajčiarskej Ženeve, na ktorej by sa všetky znepriatelené strany konfliktu stretli za rokovacím stolom. Práve spoza neho by mal odštartovať proces zmierenia, ktorý by umožnil aj dohodu s Moskvou.
      

Ischinger to uviedol dnes vo vysielaní nemeckej televíznej spoločnosti Deutsche Welle TV. Nemecký diplomat vlastných slov požaduje od ruskej vlády, aby dala jasnejšie najavo, že rešpektuje výsledky prezidentských volieb na Ukrajine a neposkytovala tak žiadnu podporu proruským separatistom na východe Ukrajiny. Iba v takom prípade bude mať novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko šancu dostať pod kontrolu aj oblasti na východe krajiny, vyplynulo z Ischingerových slov.

 

17:46 - Pri Donecku zadržali ďalší tím pozorovateľov, má medzi nimi byť aj Slovák

Neidentifikovaní ozbrojenci zadržali na Ukrajine skupinu 11 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Medzi zadržanými je aj jeden občan Slovenskej republiky. Informoval o tom dnes Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. 
      

"Podľa dostupných informácií mali skupinu pozorovateľov zadržať doteraz neidentifikované ozbrojené osoby cca 35 km od mesta Doneck," informoval rezort diplomacie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodol o bezodkladnom zvolaní Krízového štábu MZVaEZ SR a o prípade osobne informoval predsedu vlády Roberta Fica. 
      

"Krízový štáb v súčinnosti so Stálou misiou SR pri OBSE vo Viedni a veľvyslanectvom SR na Ukrajine preveruje možnosti spojenia so zadržanými osobami," informoval tlačový odbor. Ministerstvo sa tiež obrátilo na členské štáty OBSE a ďalších relevantných partnerov so žiadosťou o pomoc a súčinnosť pri prepustení zadržaných volebných pozorovateľov. MZVaEZ SR vyzýva ozbrojencov, ktorí zadržali skupinu pozorovateľov OBSE, na ich bezodkladné a bezpodmienečné prepustenie.

 

16:12 - Podľa Lavrova hrozí Ukrajine bratovražedná vojna

Ukrajinský ľud je "v podstate tlačený do priepasti bratovražednej vojny," povedal dnes podľa agentúry Interfax ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
     

Lavrov zároveň zopakoval výzvy Ruska na ukončenie vojenskej operácie ukrajinských vládnych síl, zameranej proti proruským separatistom na východe Ukrajiny i výzvy na dialóg, citovala agentúra Reuters.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies