Situácia na Ukrajine: Armáda údajne ostreľuje dedinu neďaleko Slovjanska

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 13:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Armáda údajne ostreľuje dedinu neďaleko Slovjanska

SLOVJANSK - Ukrajinská armáda začala znovu z ťažkých zbraní ostreľovať dedinu Semjonovka ležiacu neďaleko mesta Slovjansk v Doneckej oblasti, napísala dnes agentúra ITAR-TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

13:50 - Armáda údajne ostreľuje dedinu neďaleko Slovjanska

Predstaviteľ miestnej sebaobrany uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o rakety Grad, ktoré prilietajú z obce Rajgorodok.
      

V sobotu zasiahol delostrelecký granát závod Betonmaš v Sloviansku. Výbuch tam spôsobil požiar v dielni na výrobu farieb, lakov a politúr. Podľa príslušníkov sebaobrany dva delostrelecké granáty zasiahli aj budovu Inštitútu vysokého napätia a autoumyváreň v Slovjansku.
      

V Slovjansku medzičasom vznikol problém s nedostatkom pitnej vody. "Poškodené vodovodné potrubie sa ešte nepodarilo opraviť. Pitnú vodu tak majú iba tí, ktorí si nakúpili vodu vo fľašiach alebo majú vlastné studne," uviedol príslušník sebaobrany a dodal, že väčšina mestských štvrtí v Slovjansku je bez elektrického prúdu.

 

12:30 - Separatisti údajne zajali českých a poľských žoldnierov

Rudenko vyhlásil, že "medzi zajatcami boli muži s africkým výzorom, bolo tam veľa občanov Českej republiky a Poľska". Zadržaní velitelia žoldnierov boli podľa jeho slov Poliaci.
      

Predstaviteľ DĽR dodal, že nevie, čo sa so zajatými cudzincami stalo. Pravdepodobne sú však uväznení, pretože podľa vlastných slov nevie o žiadnej výmene zajatcov.
      

České ministerstvo obrany nevie nič o údajných českých zajatcoch, napísal český spravodajský web iDNES.cz. Na Ukrajine sa nenachádza ani žiadny český pozorovateľ, povedal hovorca ministerstva Jan Pejšek.

 

15:46 - Separatisti odmietli výzvy na mier, chcú ďalej bojovať

Proruskí separatisti odmietli výzvy na mier od nového ukrajinského prezidenta a vyhlásili, že boje na východe krajiny budú pokračovať.

 

Petro Porošenko v sobotu apeloval a povstalcov, aby zložili zbrane. "To, čo skutočne chcú, je jednostranné odzbrojenie a vzdanie sa. To sa nikdy nestane," povedal hovorca separatistov v Doneckej oblasti Fjodor Berezin.

 

"Kým sú ukrajinskí vojaci na našom území, Porošenko chce len podrobenie," uviedol po telefóne z Donecku pre agentúru Reuters.

img

15:01 - Zahynul pilot lietadla, ktoré zostrelili proruskí separatisti

Pilot ukrajinského vojenského lietadla Antonov AN-26, ktoré v piatok zostrelili proruskí separatisti nad mestom Slovjansk, údajne zahynul. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.
      

"Bohužiaľ, nie všetkým členom posádky lietadla AN-26 zostreleného nad Slovjanskom sa podarilo opustiť lietadlo, traja ľudia vrak opustili, jeden zahynul. Údaje o ostatných členoch posádky sa spresňujú," uviedol vedúci ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk.
      

Agentúra Ukrinform pripomína, že posádku lietadla AN-26 zvyčajne tvorí päť ľudí. Koľko ľudí bolo na palube zostreleného lietadla sa však zatiaľ nevie.

 

13:44 - Putin prikázal ruskej tajnej službe, aby posilnila ochranu hraníc s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin vydal dnes príkaz Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby posilnila ochranu rusko-ukrajinských hraníc a zabránila ľuďom v ich ilegálnom prechode. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Putin svoj príkaz vydal deň po tom, ako sa vo Francúzsku absolvoval viacero krátkych rozhovorov so svetovými lídrami. Americký prezident Barack Obama šéfa Kremľa vyzval, aby prestal podporovať separatistov na východe Ukrajiny a neposielal im cez hranice zbrane a materiálnu pomoc.
      

Neoficiálny rozhovor medzi Obamom a Putinom trval desať až 15 minút. Uskutočnil sa v piatok na zámku v obci Bénouville počas slávnostného obeda pri príležitosti osláv 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

img

11:02 - Porošenko zložil prezidentskú prísahu pred poslancami a zahraničnými hosťami

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko zložil dnes pred poslancami parlamentu a zahraničnými hosťami prezidentskú prísahu. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

V inauguračnom prejave Porošenko vyzval separatistov na východe Ukrajiny, aby zložili zbrane. "Nechcem vojnu; nechcem pomstu. Želám si mier a chcem aby mier nastal," povedal novozvolený ukrajinský prezident po tom, čo zložil prezidentský sľub.
      

"Prosím vás, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým, ktorí nemajú na rukách krv," uviedol ďalej Porošenko. "Krym bol, je a zostane ukrajinský," vyhlásil Porošenko v emóciami nabitom prejave, za čo sa mu dostalo nadšeného potlesku poslancov.

      

Nový ukrajinský prezident zdôraznil jednotu Ukrajiny, ktorá na východe bojuje s proruskými separatistami, a povedal, že Ukrajina sa nikdy nestane federálnym štátom, ako si to želá Moskva. 
      

Zložením prísahy sa Petro Porošenko stal v poradí piatym ukrajinským prezidentom.

 

img

 

08:47 - Putin: Na vytvorenie podmienok na rozhovory je potrebné prímerie na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že okamžité prímerie na východe Ukrajiny je potrebné na to, aby sa vytvorili podmienky na rozhovory. Podľa vlastných slov očakáva, že novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko preukáže "dobrú vôľu" a "štátnickú múdrosť", informovala agentúra AP.
      

Putin vo vyjadreniach pred novinármi v Normandii, ktoré naživo vysielali ruské televízie, tiež povedal, že Moskva je pripravená na konštruktívne rozhovory s Ukrajinou o urovnaní jej dlhu za zemný plyn voči Rusku.
      

Šéf Kremľa hovoril s Porošenkom asi 15 minút o hlavných otázkach súvisiacich s riešením ukrajinskej krízy.
      

Putin uviedol, že víta Porošenkov postoj v tom, že násilnosti a krviprelievanie na východe Ukrajiny sa musia zastaviť. Podľa ruského lídra však musí tiež Kyjev zastaviť "represívnu" vojenskú operáciu v tomto regióne, uviedla agentúra Reuters. Dodala, že Putin tiež varoval protiopatreniami na ochranu svojho hospodárstva v prípade, ak Kyjev podpíše asociačnú dohodu s Európskou úniou.
      

Porošenko, ktorý sa úradu prezidenta ujme v sobotu, po stretnutí s Putinom podľa agentúry Interfax novinárom povedal, že očakáva od Ruska vyhlásenie o uznaní svojho zvolenia.

 

img

 

07:01 - Obama vyzval Putina, aby sa chopil šance na Ukrajine

Biely dom oznámil, že americký prezident Barack Obama vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina počas dnešného krátkeho neformálneho stretnutia vo Francúzsku, aby sa chopil príležitosti a zmiernil napätie na Ukrajine po zvolení Petra Porošenka za prezidenta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
      

"Prezident Obama dal jasne najavo, že deeskalácia závisí od toho, či Rusko uzná novozvoleného prezidenta Porošenka za legitímneho lídra Ukrajiny, či prestane podporovať separatistov na východe Ukrajiny a či zastaví dodávky zbraní a materiálu cez hranicu," povedal novinárom zástupca americkej poradkyne pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes o stretnutí Obamu s Putinom.
      

Stretnutie sa uskutočnilo vo Francúzsku popri spomienkových udalostiach pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny. Udalosť, ktorá zmenila dejiny, je známa ako Deň D.
      

"Ak sa Rusko chopí tejto príležitosti a uzná novú vládu v Kyjeve a bude s ňou spolupracovať, prezident Obama naznačil, že sa môže začať znižovať napätie," dodal Rhodes.
      

Neoficiálny rozhovor s výmenou názorov medzi Obamom a Putinom trval desať až 15 minút. Prebehol na zámku v obci Bénouville počas slávnostného obeda, ktorého hostiteľom bol francúzsky prezident Francois Hollande a zúčastnili sa ho aj ďalší najvyšší štátni predstavitelia vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.
      

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes už skôr uviedol, že Obama a Putin si na neoficiálnom stretnutí vo Francúzsku vymenili názory na situáciu na Ukrajine a na krízu na východe štátu, kde ukrajinské sily bojujú proti proruským povstalcom-separatistom.
      

"Putin a Obama sa rozprávali o nutnosti čo najskôr ukončiť násilie a boje," povedal Peskov.

 

img

 

06:54 - Povstalci zostrelili lietadlo armády, deň pred inauguráciou Porošenka

Proruskí separatisti dnes zostrelili lietadlo ukrajinskej armády v meste Slovjansk na východe krajiny, kde prebiehajú zúrivé boje. K incidentu došlo deň pred inauguráciou proeurópskeho podnikateľa a miliardára Petra Porošenka do úradu ukrajinského prezidenta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

 

Slovjansk sa nachádza priamo v centre dvojmesačného povstania v prevažne rusky hovoriacej východnej časti Ukrajiny, kde sa povstalci odmietajú zmieriť zo zvrhnutím promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča a s vytvorením prozápadnej vlády v Kyjeve.
      

Separatisti, ktorí spustili mínometný útok z kostola v Slovjansku, zabili aj člena špeciálnych síl ukrajinského ministerstva vnútra a vážne zranili dvoch ďalších členov. Uviedlo to samotné ministerstvo.
      

Samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov vyhlásil, že zostrelené bolo špionážne lietadlo Antonov An-30. "Lietadlo bolo zasiahnuté nad centrom mesta. Stalo sa to pred mojimi očami. Bol to skvelý pohľad. Obyvatelia, ktorí to videli, tlieskali," povedal Ponomariov do telefónu pre Reuters.
      

Hovorca ukrajinskej "protiteroristickej operácie" (ATO) neskôr potvrdil zostrelenie lietadla, ale spresnil, že išlo o transportné lietadlo An-26 vezúce humanitárnu pomoc. Na viacerých spravodajských webových stránkach bolo zverejnené video, kde bolo jasne vidieť lietadlo smerujúce k zemi neobvyklým, neovládateľným spôsobom.
      

Fotografka v Slovjansku, meste so 130.000 obyvateľmi v Doneckej oblasti neďaleko hranice s Ruskom, uviedla, že zbadala lietadlo, viditeľne horiace, ako pomaly padá - náraz na zem však nevidela.
      

Obyvatelia informovali, že dnes počuli zvuky ostreľovania, ktoré sa niesli celým mestom. Jeden separatista v Slovjansku pre Reuters povedal, že v centre mesta došlo k streľbe a že sú aj obete na životoch, ale nevedel uviesť počet.
      

Niektorí vystrašení obyvatelia povedali, že pre celodenné intenzívne ostreľovanie nešli ani do práce a zdržiavali sa doma. Násilie v Doneckej a Luhanskej oblasti stúpa, a tak čoraz viac rodín uteká preč. Keďže letisko v meste Doneck je pre ťažké ostreľovanie už takmer dva týždne zatvorené, ľudia nasadajú do áut a vezú sa na hranicu.
      

Na malom hraničnom priechode v Izvaryne, približne 70 kilometrov juhovýchodne od mesta Luhansk, sa k ruskej hranici pomaly posúval rad vyše 40 áut, po asfalte rozhorúčenom slnkom, uviedol Reuters.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies