Situácia na Ukrajine: Pozostalých štvrtkového zrútenia malajzijského boeingu odškodnia

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 16:26 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Pozostalých štvrtkového zrútenia malajzijského boeingu odškodnia

NEW YORK - Členovia Bezpečnostnej rady OSN dnes odsúdili zostrelenie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny a vyzvali ozbrojené skupiny, pôsobiace v tejto oblasti, aby umožnili "bezpečný, zabezpečený, úplný a neobmedzený prístup" na miesto nešťastia, informovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:20 - Údaje z čiernych skriniek malajzijského boeingu stiahnu britskí experti

Británia súhlasila s požiadavkou Holandska, aby jej experti na vyšetrovanie leteckých nešťastí získali údaje z čiernych skriniek lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa 17. júla zrútilo na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Údaje z oboch čiernych skriniek havarovaného lietadla môžu vrhnúť svetlo na tvrdenia Západu, že malajzijský Boeing 777 zasiahla protilietadlová riadená strela vypálená z územia na východe Ukrajiny ovládaného proruskými separatistami.
      

"Súhlasili sme s požiadavkou Holandska, aby údaje z čiernych skriniek havarovaného boeingu, ktoré budú následne podrobené medzinárodnej analýze, získali naši experti vo Farnborough," uviedol na sociálnej sieti Twitter britský premiér David Cameron.
      

Britský úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB) so sídlom v juhoanglickom meste Farnborough je súčasťou ministerstva dopravy a je zodpovedný za vyšetrovanie príčin nešťastí a závažných udalostí v civilnej leteckej doprave.

 

17:52 - Prezidenti krajín strednej a východnej Európy rokovali vo Varšave o Ukrajine

Summit prezidentov krajín strednej a východnej Európy, na ktorom sa zúčastnil aj najvyšší slovenský predstaviteľ Andrej Kiska, sa dnes konal v poľskej Varšave.
      

Prezident hostiteľskej krajiny Bronislaw Komorowski, z iniciatívy ktorého sa konala schôdzka hláv štátov krajín Vyšehradskej štvorky, ako aj Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska a Rumunska, po rokovaniach vyhlásil: "Pozorujeme autentické porušovanie základných zásad, o ktoré sa opiera európska bezpečnostná architektúra. Prítomní lídri sa zhodli, že otvorené porušovanie princípov ruskou stranou vyžaduje principiálnu a solidárnu reakciu západného sveta, vrátane Severoatlantickej aliancie."

 

17:28 - Pozostalých odškodnia 5000 dolármi

Malajzijská letecká spoločnosť v pondelok potvrdila výšku predbežného finančného odškodnenia rodín obetí štvrtkového zrútenia sa jej stroja na Ukrajine. Podľa vedenie vlajkového prepravcu to bude 5000 dolárov na "okamžitú" finančnú pomoc pozostalým. Spoločnosť zároveň odmietla pochybnosti o bezpečnosti trasy jej nedeľňajšieho letu z Kuala Lumpur do Londýna. Ten pre uzatvorenie časti ukrajinského vzdušného priestoru práve po zostrelení malajzijského stroja museli presmerovať. Fakt, že súčasťou trasy bola aj vojnou zmietaná Sýria, vyvolal pobúrenie. Podľa spoločnosti je to však medzinárodne overená letová trasa.

 

img

 

 

15:50 - Putin: Rusko pomôže pri vyšetrovaní nešťastia malajzijského lietadla

Ruský prezident Valdimir Putin dnes povedal, že Rusko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby pomohlo pri vyšetrovaní havárie malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny. Moskva však zároveň obvinila Kyjev a Západ z eskalácie konfliktu v oblasti, napísala agentúra AP. Počas zasadania ruskej bezpečnostnej rady Putin uviedol, že Rusko je ochotné vyvinúť nátlak na proruských separatistov na východe Ukrajiny, ale to podľa neho na vyriešenie situácie "nebude stačiť". Šéf Kremľa odsúdil Kyjev za to, že pokračuje v ostreľovaní oblasti v blízkosti miesta havárie a medzinárodní pozorovatelia z obáv o svoju bezpečnosť "takmer nemôžu vystrčiť hlavy". Putin zaútočil aj na Západ a obvinil Severoatlantickú alianciu z toho, že posilňuje svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe.

 

14:49 - Ministri hrozia Rusku sankciami, skutočnosť môže byť iná

Ministri zahraničných vecí 28 krajín EÚ v utorok pohrozili Rusku tvrdšími sankciami za Ukrajinu, ich vyjadrenia by však nemuseli mať väčší účinok vzhľadom na postoj francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý len deň predtým potvrdil zámer dodať Moskve dávnejšie objednanú vojnovú loď. Rada EÚ pre zahraničné veci zasadá v Bruseli pod rastúcim nátlakom zo strany USA a Británie, aby sprísnením sankcií odpovedala na minulotýždňové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla nad časťou Ukrajiny ovládanou separatistickými povstalcami, ktorí sú podľa nich podporovaní Ruskom. Nemecký minister Frank-Walter Steinmeier sa pred stretnutím vyjadril, že hoci je Berlín stále ochotný s Moskvou rokovať, považuje za potrebné zvýšiť na ňu ekonomický nátlak.

 

14:38 - Malajzia si nechá čierne skrinky, kým sa nevytvorí medzinárodný vyšetrovací tím

Malajzia dnes oznámila, že uchová čierne skrinky z lietadla zrúteného na Ukrajine dovtedy, kým sa nevytvorí medzinárodný vyšetrovací tím. "Malajzijský tím prebral starostlivosť o čierne skrinky, ktoré sa zdajú byť v dobrom stave. Bezpečne budú v malajzijskej úschove, kým sa nevytvorí medzinárodný vyšetrovací tím," informoval malajzijský premiér Najib Razak.
      

"Potom odovzdáme čierne skrinky medzinárodnému vyšetrovaciemu tímu na ďalšiu analýzu," citovala Razaka agentúra Reuters. Holandský premiér Mark Rutte medzitým konštatoval, že postoj voči Rusku sa od nešťastia "zásadne" zmenil. Európska únia musí vyvinúť tlak na Moskvu, aby urobila viac na upokojenie situácie na Ukrajine, povedal premiér Holandska, ktoré stratilo pri nešťastí 193 svojich občanov. "Chceme spravodlivosť, jednotný prístup Európskej únie a tlak na Rusko, aby urobilo viac. Našou prioritou je, aby nám vrátili našich ľudí, nezávislé vyšetrovanie a spravodlivosť," povedal Rutte a dodal, že ukrajinská vláda poskytla Holandsku možnosť vedúcej úlohy pri vyšetrovaní. Prvé telá obetí by podľa neho mali dopraviť do Holandska v stredu.

 

img

 

14:25 - Premiér vyzýva na rázny postoj únie voči Rusku

Postoje voči Rusku sa po minulotýždňovom zostrelení malajzijského lietadla "od základov" zmenili a Európska únia musí tlačiť na Moskvu, aby zabezpečila pokoj na Ukrajine. V utorok to povedal holandský premiér Mark Rutte. Európski predstavitelia uznávajú, že Holandsko, ktoré pri štvrtkovej havárii prišlo o 193 civilistov, má morálne právo žiadať od svojich európskych partnerov prísnejšie sankcie a ďalšie opatrenia proti Rusku. "Chceme spravodlivosť, jednotný európsky postoj a tlak na Rusko, aby spravilo viac," zdôraznil Rutte. "Našimi prioritami je dostať našich ľudí späť, nezávislé vyšetrovanie a spravodlivosť," zopakoval premiér. Podľa jeho slov dala Ukrajina Holandsku vedúcu rolu pri vyšetrovaní príčiny havárie. Prvé telá by mali doraziť do Holandska už v stredu.

 

14:03 - Kyjev vyzval svet, aby pád boeingu označil za teroristický útok

Ukrajinský parlament prijal dnes vyhlásenie, v ktorom vyzýva svet, aby označil zrútenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines za teroristický útok militantov podporovaných Ruskom. Zároveň vyzval svetových lídrov, aby podnikli všetky možné opatrenia na objektívne vyšetrenie tragédie.
      

"Podľa kompetentných ukrajinských orgánov tento teroristický útok spáchali militanti bojujúci proti Ukrajine v Doneckej oblasti. Použili systém protivzdušnej obrany Buk, ktorý dodala Ruská federácia a obsluhovali ho ruskí vojaci. Všetci na palube lietadla zomreli kvôli tomuto barbarskému činu," uvádza sa v dokumente, z ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina.

 

13:51 - Zrútenie lietadla na Ukrajine by sa mohlo vyšetrovať ako vojnový zločin

Červený kríž vypracoval dôverný právny posudok, podľa ktorého je Ukrajina oficiálne v stave vojny, informovali dnes agentúru Reuters nemenovaní západní diplomati a úradníci.  Podľa nich tento stav umožní otvoriť vyšetrovanie, či v krajine nedošlo k spáchaniu vojnových zločinov. K podobným podozrivým prípadom by bolo možné zaradiť aj zrútenie civilného lietadla Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines z minulého štvrtka. 
      

"Je jasné, že je to medzinárodný konflikt," uviedol nemenovaný západný diplomat pre Reuters, ktorý súčasne dodal, že ak sa potvrdia podozrenia o príčine pádu malajzijského lietadla, pôjde "s najväčšou pravdepodobnosťou o vojnový zločin". Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) bdie nad dodržiavaním medzinárodného humanitárneho práva a Ženevských konvencií, ktoré stanovujú pravidlá vedenia vojny. Jeho stanovisko je dôležité, keď sa v OSN rozhoduje o tom, kedy násilnosti v danom regióne prerástli do otvoreného ozbrojeného konfliktu.  

 

Podľa Reuters MVČK nezverejnil k bojovým operáciám na východe Ukrajiny žiadne stanovisko, keďže zrejme nechcel napadnúť Ukrajinu alebo Rusko tým, že by konflikt označil za občiansku vojnu alebo agresiu zo zahraničia. Neoficiálne a v súkromí však o svojom stanovisku informoval obe strany konfliktu, uviedol pre Reuters diplomatický zdroj. Potvrdila to minulý piatok pre Reuters aj hovorkyňa MVČK Anastasia Isyuková. Kvalifikovanie konfliktu za vojnu - občiansku či medzi štátmi - zásadne "mení hru", pretože obe strany nesú rovnakú zodpovednosť za vojnové zločiny, ktoré sú nepremlčateľné a nevzťahuje sa na ne amnestia. Podozrivé osoby môžu byť zatknuté aj v zahraničí, pretože v niektorých krajinách platí "univerzálna jurisdikcia" pre vojnové zločiny.

 

13:24 - Vláda odovzdá čierne skrinky medzinárodným vyšetrovateľom

Malajzijský premiér Najib Razak uviedol v utorok v stanovisku, že čierne skrinky zo zostreleného lietadla malajzijskej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré vyzerajú byť v dobrom stave, bude uchovávať Malajzia až do vytvorenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu. "Potom ich odovzdáme tímu medzinárodných vyšetrovateľov na ďalšiu analýzu," povedal premiér. Čierne skrinky sa nachádzali v rukách proruských povstalcov, ktorí ich po dohode odovzdali malajzijským predstaviteľom. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie "bezpečného prístupu" nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť malajzijskej strane s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

 

12:49 - Demonštranti v Kuala Lumpure žiadali dôsledné vyšetrenie okolností pádu lietadla

Pred ruským veľvyslanectvom v malajzijskom Kuala Lumpure sa dnes zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktoré sa domáhali dôsledného prešetrenia zrútenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a spravodlivosti pre jeho obete i pozostalých. Demonštráciu zvolalo mládežnícke krídlo Zjednotenej národnej malajzijskej organizácie, ktorá je v krajine najväčšou politickou stranou. 
      

V súvislosti s tragédiou západné štáty podozrievajú proruských separatistov, ktorí kontrolujú regióny na východe Ukrajiny, zo zostrelenia lietadla, pričom pripúšťajú, že istú rolu v tom mohlo zohrávať aj Rusko. Vyšetrovanie okolností prípadu komplikuje skutočnosť, že miesto pádu lietadla je v oblasti kontrolovanej proruskými silami, ktorých príslušníci manipulovali s dôkazovými materiálmi. V súvislosti s tým bezpečnostná rada OSN v noci nadnes schválila rezolúciu, v ktorej vyzýva proruské sily, aby sa tohto konania zdržali.  Jeden z účastníkov demonštrácie pre agentúru AP uviedol, že zhromaždenie za minulotýždňové nešťastie "nikoho neviní". "Chceme len požiadať Rusko, ale aj Ukrajinu, aby spolupracovali s vyšetrovateľmi," dodal.

 

 

12:40  - Ministri zahraničia EÚ schválili misiu na posilnenie zákonnosti na Ukrajine

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie schválil dnes novú misiu na posilnenie zákonnosti na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom už dlho plánovanej civilnej misie bude poskytovať podporu ukrajinským orgánom pri reforme bezpečnostného sektora vrátane policajných zložiek.

      

Podľa šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej pôjde o "strategické poradenstvo pre rozvoj účinných, udržateľných a zodpovedných bezpečnostných služieb, ktoré prispejú k posilneniu zákonnosti na Ukrajine v prospech všetkých ukrajinských občanov". Misia dostane 2,6 milióna eur na štartovaciu fázu, ktorá by mala trvať do 30. novembra. Od svojho formálneho spustenia potrvá potom misia, ktorá bude sídliť v Kyjeve, dva roky.

 

09:45 - OBSE: Pri ostreľovaní Luhanska zahynuli desiatky civilistov

Desiatky civilistov zahynuli a vyše 100 ďalších utrpelo zranenia pri minulotýždňovom masívnom ostreľovaní mesta Luhansk. Informovala o tom v pondelok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Členovia pozorovateľskej misie OBSE mesto navštívili, v centre pri autobusovej zastávke videli veľký kráter. Videli aj "rozbité okná a úlomky šrapnelov v múroch dvoch neďalekých šesťposchodových budov a krv a časti ľudských tiel pozdĺž chodníka a cesty", uviedla OBSE. Na okraji mesta pozorovatelia našli aj rozvaliny piatich domov a "na scéne zvyšky neurčeného typu rakety".

 

Správy o počte obetí v Luhansku sa podľa OBSE rôznia. Šéf záchranárov hovorí o 20 zabitých a 150 zranených v dňoch 17.-18 júla. Predstaviteľ márnice pozorovateľom povedal, že 18.-19 júla zahynulo 29 ľudí vrátane piatich žien. "Okrem jedného boli všetci civilisti," citovala agentúra RIA Novosti zo správy OBSE, v ktorej sa uvádza, že šéf vládnej operácie v Luhanskej oblasti predtým poprel ostreľovanie mesta armádou.

 

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

 

 

09:26 - Putin rokoval s Ruttem o vyšetrovaní havárie malajzijského lietadla

Ruský prezident Vladimir Putin dnes s holandským premiérom Markom Ruttem diskutoval o medzinárodnom vyšetrovaní havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo na východnej Ukrajine.
      

Ako upozornila agentúra Reuters, za posledné tri dni ide o druhý telefonický rozhovor medzi Putinom a Ruttem venovaný tejto tragédii, ktorá si vyžiadala životy všetkých 298 osôb na palube lietadla letiaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Medzi obeťami je  193 holandských občanov. Podľa tlačovej správy Kremľa obaja politici hovorili o "priamom a neobmedzenom prístupe expertov na miesto tragédie" v záujme ďalšieho vyšetrovania Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo (ICAO), ktorá je špecializovanou organizáciou OSN. 
      

Agentúra ITAR-TASS spresnila, Putin a Rutte ocenili prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, týkajúcej sa havárie malajzijského Boeingu-777. Členovia Bezpečnostnej rady OSN v pondelok odsúdili zostrelenie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny a vyzvali ozbrojené skupiny, pôsobiace v tejto oblasti, aby umožnili "bezpečný, zabezpečený, úplný a neobmedzený prístup" na miesto nešťastia, informovala agentúra Reuters. Pätnásť členov Bezpečnostnej rady, vrátane Ruska, jednomyseľne schválilo rezolúciu požadujúcu, aby "bol pred spravodlivosť postavený každý, kto je za nešťastie zodpovedný, a aby sa do úsilia o objasnenie prípadu zapojili všetky štáty". Návrh rezolúcie vypracovala Austrália, ktorá pri nešťastí prišla o 28 svojich občanov.
      

Reuters informoval, že ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobiovová dnes vyzvala, aby vyšetrovanie leteckého nešťastia viedlo "medzinárodné spoločenstvo", a nie Ukrajina. Podľa ruskej tlačovej agentúry holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans na pôde BR OSN informoval, že Holandsko súhlasí, že bude viesť medzinárodné vyšetrovanie havárie malajzijského lietadla. S týmto návrhom prišla ako prvá Ukrajina. Zastaviť vojenské operácie v 40-kilometrovom okruhu od miesta pádu malajzijského dopravného lietadla nariadil ukrajinský prezident Petro Porošenko vládnym bezpečnostným silám už v pondelok.

 

img

 

08:45 - Na kontrolné stanovište ukrajinskej armády zaútočil samovražedný atentátnik

Samovražedný atentátnik v dodávke naloženej výbušninami zaútočil v noci nadnes na kontrolné stanovište ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu vojenskej operácie na východe Ukrajiny. "Kontrolné stanovište bolo terčom útoku samovražedného bombového atentátnika v dodávke naloženej výbušninami," uviedol hovorca pre televízny kanál 112 Ukrajina. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

 

07:55 - Rusko: Vyšetrovanie zostrelenia MH17 by malo viesť medzinárodné spoločenstvo

Rusko dnes vyzvalo, aby vyšetrovanie zostrelenia letu MH17 spoločnosti Malaysian Airlines bolo vedené "medzinárodným spoločenstvom" a nie Ukrajinou. Povedala to ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobjevová.
     

"Situácia je pomerne unikátna, oblasť je vojnová zóna. Myslím si, že medzinárodné spoločenstvo by v tejto otázke mohlo byť flexibilné a mohlo konať prijateľne pre všetky strany," povedala Vorobjevová na tlačovej konferencii. "Rusko od začiatku vyzýva na férové, dôkladné a úplne vyšetrenie vedené ICAO," dodala.

 

ICAO je skratka pre Medzinárodnú organizáciu pre civilné letectvo. Patrí pod OSN, doplnila agentúra Reuters. Let MH17 spoločnosti Malaysian Airlines bol minulý týždeň zostrelený nad východnou Ukrajinou. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Čierne skrinky, ktoré by mohli obsahovať informácie o páde lietadla odovzdali povstalci dnes ráno malajzijským úradom.

 

07:30 - Human Rights Watch: Ukrajinské úrady neposkytujú dostatočnú pomoc utečencom

Ukrajinské úrady neposkytujú dostatočnú ochranu a pomoc desaťtisícom svojich občanov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy v zónach konfliktu, uvádza ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v liste adresovanom prezidentovi Petrovi Porošenkovi.


"Sme si plne vedomí toho, že vláda sa musí v krátkom čase boriť s početnými hlbokými krízami, ale keďže počet ľudí nútených opustiť svoje domovy stúpa, je akútne nájsť pre nich udržateľné riešenie," citovala dnes z listu agentúra ITAR-TASS. Výskumníci HRW navštívili začiatkom júla osem dočasných ubytovacích zariadení v Kyjevskej, Vinnyckej, Ľvovskej a Charkovskej oblasti.
      

"Všetky vysídlené osoby tvrdili, že dostali malú alebo žiadnu pomoc od vlády, keď utiekli z oblastí ozbrojeného konfliktu alebo sa snažili zabezpečiť si bývanie, jedlo, oblečenie a ďalšie základné veci či prístup k sociálnym službám... Väčšina taktiež tvrdila, že nedostala informácie o agentúrach alebo vládnych orgánoch, na ktoré by sa mohli obrátiť o pomoc... Ľudia, ktorí utiekli pred bojmi na východe, ale zostali v oblasti, hlásili problémy s prístupom k lekárskej starostlivosti," konštatovala organizácia HRW. Hoci podľa nej ukrajinská vláda od marca vydala nariadenia na zavedenie mechanizmov pre potreby vysídlených osôb, "náš výskum naznačuje, že to neviedlo k funkčným zmenám," tvrdí Human Rights Watch.

 

06:45 - Rumunský prezident obviňuje Rusko z podielu na zostrelení lietadla

Rumunský prezident Traian Basescu v pondelok označil Rusko za "účastníka teroristického činu" v podobe štvrtkového zostrelenia lietadla Malaysia Airlines nad Ukrajinou. Proamerický líder pripisuje zodpovednosť za tragédiu "skupinám teroristov na Ukrajine a rovnakým dielom Rusku, ktoré poskytlo zbrane". V súvislosti s udalosťou spred štyroch dní to bolo zatiaľ najostrejším vyjadrením zo strany rumunských predstaviteľov, ktorí po pričlenení ukrajinského Krymu k Rusku v máji požiadali o USA a NATO o zvýšenie vojenskej prítomnosti v regióne.

 

Basescu v pondelok skritizoval taktiež EÚ, keďže podľa neho nie je schopná prijať sankcie, ktoré by boli primerané "uvoľnenosti, s akou Rusko podporuje konflikt vytváraný teroristami na východe Ukrajiny". Rovnaký výraz pritom používa pre označenie ozbrojených separatistických povstalcov aj ukrajinská vláda. Rumunský prezident vyzýva ostatných európskych lídrov, aby pred "ekonomickými záujmami" uprednostnili bezpečnosť občanov. "Stojíme teraz tvárou v tvár skutočnosti, pretože sme neodradili (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pretože vo východnej Európe je konflikt podporovaný Ruskou federáciou vojenským vybavením, politicky a personálne, a tak vo štvrtok zahynulo 192 holandských občanov," povedal Basescu na tlačovom brífingu. 

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky vrátane 192 Holanďanov a jednej osoby s dvojakým holandsko-americkým občianstvom.

 

img

 

06:37 - Ukrajinskí povstalci odovzdali čierne skrinky z lietadla malajzijským expertom

Alexandr Borodaj, vysokopostavený separatistický vodca, odovzdal v noci na dnes čierne skrinky zo zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines do rúk malajzijským odborníkom v ukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

"Tu sú, čierne skrinky," povedal Borodaj v miestnosti plnej novinárov, ktorá sa nachádzala na ústredí jeho samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Ozbrojený povstalec pri jeho slovách položil skrinky na lavicu. Obe strany následne podpísali dokument, ktorý Borodaj označil za protokol ukončujúci túto procedúru. Plukovník Muhammad Sakrí z Malajzijskej národnej bezpečnostnej povedal na stretnutí, že dve čierne skrinky boli v dobrom stave.

 

06:35 - Vlak s telami obetí leteckého nešťastia je na ceste do Charkova

Chladiarenský vlak s telesnými pozostatkami obetí havárie malajzijského Boeingu 777, ktorý vo štvrtok pravdepodobne zostrelili nad východom Ukrajiny, sa dnes približne o 19.00 h miestneho času pohol zo železničnej stanice v separatistami ovládanom meste Torez a smeruje do Charkova, informovali agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

 


      

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman predtým uviedol, že telá obetí pred cestou do Holandska najprv prevezú do východoukrajinského Charkova. Malajzijský Boeing 777 sa minulý štvrtok zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

 

06:33 - Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o vyšetrení havárie boeingu

Členovia Bezpečnostnej rady OSN dnes odsúdili zostrelenie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny a vyzvali ozbrojené skupiny, pôsobiace v tejto oblasti, aby umožnili "bezpečný, zabezpečený, úplný a neobmedzený prístup" na miesto nešťastia, informovala agentúra Reuters.
      

Pätnásť členov bezpečnostnej rady vrátane Ruska jednomyseľne schválilo rezolúciu požadujúcu, aby "bol pred spravodlivosť postavený každý, kto je za nešťastie zodpovedný, a aby sa do úsilia o objasnenie prípadu zapojili všetky štáty". Návrh rezolúcie vypracovala Austrália, ktorá pri nešťastí prišla o 28 svojich občanov. 
      

Podľa dostupných správ na palube lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo vo štvrtok na východe Ukrajiny, bolo 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Išlo o 189 Holanďanov, 44 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky), 28 Austrálčanov, 12 Indonézanov, deväť Britov, štyroch Nemcov, štyroch Belgičanov, troch Filipíncov, jedného Kanaďana, jedného Novozélanďana a jedného Hongkončana. Identita zvyšných dvoch osôb zatiaľ nie je známa.

 

20:14 - Povstalci odovzdajú záznamníky malajzijským vyšetrovateľom

Malajzijský premiér Najib Razak uviedol, že líder proruských separatistov súhlasil s odovzdaním oboch čiernych skriniek z letu MH17 malajzijským vyšetrovateľom, ktorí sú na Ukrajine. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie "bezpečného prístupu" nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie. Separatisti by podľa týchto údajov mali letové záznamníky odovzdať malajzijským expertom v Donecku v pondelok o 21:00 SELČ. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

 

19:18 - Porošenko: V čase tragédie boli všetky ukrajinské lietadlá na zemi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poprel dnes v rozhovore pre televíznu stanicu CNN tvrdenia Moskvy, že v blízkosti zostreleného malajzijského lietadla sa pohybovalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25. Porošenko zároveň uviedol, že všetky ukrajinské lietadlá boli v čase havárie Boeingu 777 na zemi.
      

"Každý vie, že v čase, keď došlo k tejto tragédii, boli všetky ukrajinské lietadlá (v danej oblasti) na zemi," povedal pre CNN Porošenko. V reakcii na predchádzajúce vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že okolo malajzijského lietadla preletela vo vzdialenosti tri až päť kilometrov práve v čase jeho zostrelenia ukrajinská stíhačka, Porošenko vyhlásil, že "to nie je pravda".

 

18:43 - Obama žiada okamžité vyšetrenie nehody malajzijského lietadla

Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na zabezpečenie "okamžitého a neobmedzeného prístupu" medzinárodných vyšetrovateľov na miesto na východe Ukrajiny, kam dopadli trosky zostreleného malajzijského boeingu, napísala agentúra AP. Obama zároveň obvinil proruských separatistov v oblasti, že z miesta nešťastia odstraňujú dôkazy a telá obetí. Podľa Obamu to vyvoláva otázky, "čo presne sa pokúšajú zakryť". Podľa šéfa Bieleho domu je teraz na ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby separatistov presvedčil na spoluprácu s vyšetrovateľmi. Obama ďalej uviedol, že ak Rusko bude aj naďalej porušovať ukrajinskú suverenitu "dostane sa Moskva do ešte väčšej izolácie" a ekonomické postihy sa budú pritvrdzovať.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies