Situácia na Ukrajine: Porošenko u Obamu so žiadosťou o zbrane neuspel

NETKY.SK • 19 September 2014, 10:25 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Porošenko u Obamu so žiadosťou o zbrane neuspel

WASHINGTON - Ukrajinský prezident Petro Porošenko odišiel dnes zo stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom s prázdnymi rukami, konštatovala tlačová agentúra DPA. Na stretnutí v Bielom dome mu Obama prisľúbil finančnú a vojenskú pomoc, avšak nie zbrane, o ktoré dnes Porošenko naliehavo žiadal americký Kongres.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

14:04 - Putin navrhol Viedeň za miesto rokovaní o Ukrajine

 Ruský prezident Vladimir Putin navrhol v telefonickom rozhovore s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom Viedeň ako možné miesto mierových rokovaní na vyriešenie ukrajinskej krízy, oznámil v piatok úrad kancelára. Putin to povedal vo štvrtok počas 20-minútového rozhovoru s Faymanom o Ukrajine a snahách EÚ o vyriešenie konfliktu, do ktorého sú zapojení proruskí separatisti. V rozhovore pre denník Österreich Fayman povedal, že "to teraz vyzerá lepšie ako minule", pričom Putin "pochválil neutrálne mierové snahy Rakúska a Viedeň považuje za dobré miesto na možné mierové rokovania s Ukrajinou". Rakúsko si opatrne udržiava strednú cestu medzi solidaritou s predstaviteľmi EÚ pri uvalení sankcií na Rusko a udržiavaním komunikácie s Moskvou. Putin navštívil Rakúsko v júni a napriek mrazivým vzťahom s EÚ ho vrelo a srdečne privítali rakúski politici a predstavitelia rakúskeho biznisu.

 

img

 

14:00 - EK pre ukrajinskú krízu prerušila vyšetrovanie Gazpromu

Európska únia pre krízu na Ukrajine dočasne zastavila protimonopolné vyšetrovanie ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, čo však neznamená ukončenie kauzy. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Vyšetrovanie nekončí, povedal eurokomisár. 

 

Komisia začala vyšetrovať Gazprom v septembri 2012 pre podozrenie, že najväčší svetový producent plynu bráni spriechodneniu tokov plynu medzi členskými krajinami EÚ a ich snahe o diverzifikáciu zdrojov dodávok. Spoločnosť tiež možno účtuje krajinám neférové ceny plynu tým, že ich viaže na svetové ceny ropy. Gazprom zabezpečuje pre Európu zhruba štvrtinu dodávok zemného plynu. 

 

13:58 - Ukrajinská vláda podľa Blanára bojuje proti vlastným obyvateľom

Ukrajinská vláda podľa poslanca Smeru-SD Juraja Blanára bojuje proti vlastným obyvateľom. "Objektívne povedané bez ideologických nánosov, súčasná vláda na Ukrajine bojuje voči vlastným obyvateľom," uviedol dnes v rozprave k situácii na Ukrajine Blanár. O tom, že Ukrajine je v rozvrate, podľa neho svedčí 3 000 mŕtvych, ktorý si zatiaľ vyžiadal konflikt na východe krajiny. Blanár zdôraznil, že ide o vnútornú záležitosť Ukrajiny a Slovensko nikto nemôže ovplyvňovať, aby stálo na jednej alebo druhej strane konfliktu. Podľa poslanca Smeru-SD na oboch bojujúcich stranách dominuje propaganda.

 

Blanára prekvapilo, prečo únia schválila asociačnú dohodu s Ukrajinou pred voľbami na Ukrajine, ktoré budú koncom októbra. Podľa neho sa teoreticky môže stať, že nová ukrajinská vláda sa môže na smerovanie Ukrajiny pozerať inak ako terajší kabinet. Rovnako ho zarazilo, že únia podpisuje asociačnú dohodu s krajinou, ktorá je vo vojnovom stave. Okrem teritoriálnej integrity Ukrajiny sa podľa poslanca Smeru-SD musí klásť dôraz aj na zabezpečenie práv ruskojazyčných obyvateľov Ukrajiny. "Slovensko je prešpikované ruskými agentmi. Možno, že Robert Fico je jedným z týchto agentov," povedal poslanec za SaS Jozef Mihál. 

 

Rusko podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka obsadením Krymu zhodilo masku. "Všetci sme roky chceli, aby Rusko bolo partnerom. Ukázalo sa, že Rusko je nevypočítateľný a nebezpečný sused a neváha použiť zbrane na presadzovanie svojich záujmov," konštatoval Kaník. Premiér Robert Fico podľa jeho slov poškodzuje národnoštátne záujmy Slovenska a uchyľuje sa k lživým vyhláseniam. "Ak oslavuje Slovenské národné povstanie, nemôžete upierať Ukrajincom právo brániť sa ruskej agresii," odkázal poslancom Smeru-SD Kaník. Zároveň upozornil, že sankcie voči Rusku, ktoré majú slúžiť ako nástroj tlaku voči Rusku na ukončenie konfliktu, sú omnoho lacnejšie, ako keby sa vojnový konflikt rozrástol a celú Európu poškodil neporovnateľne viac. Kaník rovnako vyslovil prekvapenie, že Smer tvrdošijne odmieta, že Rusko sa zúčastňuje bojov na východe Ukrajiny. "Vy nie ste ani pudlík, ste taká plška na poli medzinárodnej politiky," povedal Kaníkovi poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. Podľa poslankyne za OĽaNO Heleny Mezenskej Slovensko nemôže byť v područí východu alebo západu, ale malo by ako suverénny štát ísť vlastnou cestou a udržiavať priateľské mierové pragmatické vzťahy so všetkými. "Potom nám nič hroziť nebude," skonštatovala v závere 8. rokovacie dňa 37. schôdze Mezenská. Poslanci sa opäť zídu v utorok na budúci týždeň.

 

13:15 - Doneck odstraňuje následky bojov

Východoukrajinské mesto Doneck dnes po mesiacoch ostreľovania zažíva veľké upratovanie, informovala agentúra AP. Pri odstraňovaní následkov bojov o kontrolu nad mestom pomáhajú aj väzni strážení ozbrojenými proruskými separatistami. Donecká mestská rada dnes uviedla, že pri ostreľovaní v severnej časti mesta prišiel v noci nadnes o život jeden človek. K incidentu došlo po tom, ako sa prestrelka okolo miestneho letiska, ktoré kontrolujú vládni vojaci, rozšírila aj do priľahlých štvrtí.

      

Agentúra AP konštatuje, že dnes sú ulice mesta pokojné a koná sa brigáda, ktorú vyhlásili separatisti. Agentúra UNIAN na rozdiel od AP tvrdí, že zo štyroch štvrtí mesta Doneck hlásia paľbu z ťažkých zbraní. Táto situácia si vynútila odklon trás mestskej hromadnej dopravy. Situácia v meste je podľa radnice celkovo stabilná, postupne sa darí obnovovať zásobovanie vodou a dodávky elektriny. V tejto relatívne pokojnej atmosfére sa čaká aj na začiatok ďalšej schôdzky predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a vodcov proruských separatistov, ktorá sa dnes popoludní koná v bieloruskom Minsku.  Na východe Ukrajiny, kde sa od jari koná protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl, za posledných 24 hodín prišli o život dvaja vojaci ukrajinskej armády, ďalší traja boli zranení a šiestich evidujú ako nezvestných, informovalo dnes velenie ATO.

 

 

12:50 - Rusko, Ukrajina a EÚ budú rokovať o plyne 26. septembra

Ďalšie kolo rusko-ukrajinských rokovaní o vyriešení plynovej krízy sa za účasti predstaviteľov Európskej komisie (EK) uskutoční 26. septembra v Berlíne. Informovala o tom v piatok komisia. Ruské agentúry predtým citovali ministra energetiky Alexandra Novaka, podľa ktorého sa zúčastnené strany predbežne dohodli na pokračovaní rozhovorov.

Rusko v júni stoplo Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene. 

 

10:24 - Putin navrhol, aby sa mierové rokovania s Ukrajinou konali vo Viedni

 Viedeň 19. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby dejiskom možných mierových rokovaní o riešení krízy na Ukrajine bola rakúska Viedeň. Uviedol to v telefonickom rozhovore s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom, ktorého úrad o tom dnes informoval s spresnením, že asi 20 minút trvajúci telefonát sa uskutočnil vo štvrtok.
      

Podľa Faymanna z diskusie o vývoji na východe Ukrajiny vyplynulo, že "to vyzerá lepšie, ako naposledy, keď telefonicky hovoril s Putinom," aj keď "ešte stále nie sme tam, kde by sme chceli byť". Putin v rozhovore ocenil neutrálnu pozíciu Rakúska a vyhlásil, že Viedeň sa mu javí ako vhodné dejisko "potenciálnych mierových rokovaní s Ukrajinou," napísali dnes rakúske denníky. Ich informácie potvrdila aj Faymannova hovorkyňa.
      

Agentúra Reuters pripomína, že Rakúsko opatrne manévruje medzi dvoma pozíciami: zachovávaním solidarity s EÚ, ktorá Rusko za jeho počínanie na Ukrajine potrestala sériou sankcií, a udržiavaním otvorenej komunikácie s Moskvou. Faymannova vláda síce pritvrdila svoju líniu voči Rusku, ale podnikateľské kruhy zachovávajú obvyklú otvorenosť voči partnerom v Moskve. Reuters v tejto súvislosti spomína Putinovu júnovú návštevu v Rakúsku, kde sa mu dostalo zo strany rakúskych podnikateľov vrelého prijatia aj napriek sankciám a ochladeniu vzťahov Ruska s EÚ.

 

07:41 - Porošenko u Obamu so žiadosťou o zbrane neuspel

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odišiel dnes zo stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom s prázdnymi rukami, konštatovala tlačová agentúra DPA. Na stretnutí v Bielom dome mu Obama prisľúbil finančnú a vojenskú pomoc, avšak nie zbrane, o ktoré dnes Porošenko naliehavo žiadal americký Kongres.

 

Obama mu pripomenul koordinované ekonomické sankcie, ktoré USA a Európska únia uvalili na Rusko. Porošenka nazval "správnym mužom na svojom mieste" zdôrazňujúc jeho oddanosť nadchádzajúcim voľbám a jeho úspechy v úrade, vrátane legislatívy ponúkajúcej rozsiahle samosprávne právomoci nepokojným regiónom na východe Ukrajiny.
      

Biely dom dnes oznámil, že USA poskytnú Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške 53 miliónov dolárov: 46 miliónov dolárov na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny. Balík finančnej pomoci sa po prvý raz týka radarového systému na detekciu prichádzajúcej delostreleckej paľby. Medzi ďalšími položkami sú hliadkovacie a dopravné vozidlá, malé námorné plavidlá, pozorovacie a odmínovacie zariadenia, výstroj pre pyrotechnické a protichemické jednotky, nepriestrelné vesty, proviant a balíčky prvej pomoci. Neobsahuje však smrtiace zbrane, ktoré požadoval Porošenko a navrhovali dodať Ukrajine niektorí republikánski kongresmani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona