Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili dve vládne bojové stíhačky!

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 14:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Separatisti zostrelili dve vládne bojové stíhačky!

DONECK - V oblasti na východe Ukrajiny, kam sa vo štvrtok zrútil boeing malajzijských aerolínií, sa ešte dnes nachádzali časti ľudských tiel, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:25 - Ukrajina potvrdila zostrelenie dvoch vládnych stíhačiek

Proruské sily na východe Ukrajiny dnes zostrelili dve bojové lietadlá typu SU-25 patriace ukrajinskej armáde. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti i ukrajinskej agentúry UNIAN to potvrdil hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksyj Dmytraškovskyj s tým, že o osude pilotov nie je zatiaľ nič známe. 
      

Dodal, že lietadlá boli zostrelené v oblasti nad pamätníkom, ktorý sa nachádza na pahorku Saur Mohyla neďaleko mesta Snižne, kde sú pochovaní vojaci padlí v druhej svetovej vojne. O zostrelení lietadiel dnes podľa agentúry UNIAN na svojej stránke na sieti Facebook ako prvý informoval ukrajinský televízny novinár Roman Bočkala, ktorý sa odvolával na zdroje "z prvej línie".

 

14:35 - V ukrajinskom parlamente sa opäť strhla bitka

Na pôde ukrajinského parlamentu sa dnes opäť rozpútala bitka medzi poslancami. Jej príčinou bola informácia, že líder komunistov Petro Symonenko v rozhovore pre ruské médiá znevážil príslušníkov ukrajinskej armády. Viac sa dočítate TU!

 

 

13:57 - Separatisti pravdepodobne zostrelili dve vládne bojové stíhačky

Proruské sily na východe Ukrajiny dnes údajne zostrelili dve lietadlá - stíhacie a útočné lietadlo typu SU z výzbroje vládnej armády. Podľa agentúry UNIAN o tom dnes na svojej stránke na sieti Facebook informoval ukrajinský televízny novinár Roman Bočkala, ktorý sa odvolával na zdroje "z prvej línie".

      

Jedno z lietadiel podľa Bočkala plnilo bojový rozkaz v oblasti Lysyčanska. Pilotom sa podarilo katapultovať sa a momentálne sa po nich pátra. Podľa predbežných správ miesto, kam mohli dopadnúť, je pod kontrolou proruských separatistov.
     

 Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministra obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Igora Strelkova uviedla, že proruská obrana zostrelila jedno bojové lietadlo a "pravdepodobne zasiahla aj ďalšie".
      

Podľa Strelkova sa dnes veľmi intenzívne bojuje v okolí Marinivky, kam sa sťahujú aj posily vládnych síl. V Lysyčansku, ktoré v uplynulých dňoch obsadila ukrajinská armáda, vládne sily a Národná garda likvidujú posledné bašty odporu, informovala agentúra UNIAN. Podľa agentúry ITAR-TASS sa však dnes kontroly nad mestom opäť zmocnili sily lojálne samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

 

13:02 - Vláda zavedie sankcie voči Rusku

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu oznámil, že Kyjev zavedie sankcie proti ruským jednotlivcom a spoločnostiam, ktorí priamo alebo nepriamo podporujú "teroristov" bojujúcich proti vládnym jednotkám na východe krajiny. Jaceňuk na stretnutí ministrov povedal, že zriadil špeciálny výbor, ktorého úlohou je pracovať na takýchto opatreniach. "Poveril som výbor, aby navrhol vláde na zváženie zoznam jednotlivých a sektorových sankcií pre ruských občanov a subjekty podporujúce a financujúce terorizmus na Ukrajine do desiatich dní," uviedol premiér. Detaily o možnej forme sankcií neposkytol.

 

12:10 - Povstalci sa sťahujú smerom k centru Donecka

Proruskí povstalci opúšťajú svoje pozície v okrajových štvrtiach mesta Doneck a ustupujú smerom k jeho centru. V stredu o tom informovalo velenie takzvanej protiteroristickej operácie, ktorú uskutočňuje ukrajinská armáda na východe krajiny. Podľa miestnych obyvateľov povstalci vykopali hlboké zákopy okolo hlavnej univerzity, v ktorej internáte sa ubytovali. "V Donecku povstalci masovo opúšťajú svoje pozície a odchádzajú smerom k centru," píše sa vo vyhlásení, podľa ktorého sa nedá vylúčiť, že ozbrojení separatisti z miesta bojov úplne odídu.

 

Ukrajinské sily zahnali povstalcov do ich dvoch hlavných sídiel v Donecku a Luhansku. V posledných dňoch zintenzívnili vojenské operácie v snahe vyhnať ich aj odtiaľ. Podľa obyvateľov Donecka streľbu a výbuchy bolo počuť celú noc a zasiahnutá bola aj miestna chemická továreň, ktorú zachvátil požiar. Pokračovanie bojov hlásia aj z Luhanska.

 

12:07 - Ukrajina sa chystá uvaliť sankcie na fyzické i právnické osoby z Ruska

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že Kyjev uvalí sankcie na ruských občanov a firmy, čo priamo či nepriamo podporujú "teroristov" na východe Ukrajine. 
      

Na zasadnutí vlády v Kyjeve ukrajinský premiér informoval o vzniku osobitného výboru pre uvalenie sankcií voči Ruskej federácii. Výbor má za úlohu do desiatich dní vypracovať a predložiť návrh zoznamu právnických a fyzických osôb z Ruska, na ktoré sa budú vzťahovať reštrikcie zo strany Ukrajiny. Bližšie podrobnosti o charaktere sankcií Jaceňuk neuviedol. 
      

V súvislosti s pretrvávajúcim konfliktom na Ukrajine a najnovšie aj haváriou malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo neďaleko rusko-ukrajinských hraníc, západní partneri Ukrajiny - EÚ, Spojené štáty, ale aj Austrália - uvažujú o prehodnotení sankcií uvalených na Rusko. Západ Moskvu podozrieva z podielu na tragédii lietadla, pri ktorého zrútení zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

 

12:05 - Prvé rakvy s obeťami leteckej katastrofy sú na ceste do Holandska

Prvé rakvy s telesnými pozostatkami obetí leteckej katastrofy stroja malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou sú už na ceste do Holandska, informovala dnes agentúra DPA.
      

Holandské dopravné lietadlo na palube s rakvami s pozostatkami pasažierov podľa nej odštartovalo z letiska v ukrajinskom meste Charkov. Na palube boeingu bolo 298 ľudí, z toho 193 holandských občanov. Holandská vláda vyhlásila na dnes štátny smútok. Zapisovače letových údajov a hlasu v kokpite havarovaného lietadla medzitým dorazili do Británie, oznámila podľa agentúry Reuters špeciálna vyšetrovacia komisia ukrajinskej vlády.
      

"Dnes... čierne skrinky z lietadla Boeing-777 dorazili do Británie pod dohľadom ICAO (Medzinárodnej organizácie OSN pre civilné letectvo)," uviedla komisia prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Facebook.
 

10:56 - V Charkove sa rozlúčili s obeťami leteckého nešťastia

Na Ukrajine sa v stredu rozlúčili s obeťami tragickej havárie malajzijského lietadla, pri ktorej zomrelo všetkých 298 ľudí na palube. Rozlúčka prebehla na letisku v meste Charkov, kam telesné pozostatky priviezli z východu krajiny vlakom v chladiacich boxoch. Obete postupne letecky prevezú do Holandska, odkiaľ väčšina z nich pochádzala. Holandská vláda vyhlásila z tohto dôvodu na stredu štátny smútok.

Prvých 60 rakiev prevezú ešte v stredu dve holandské a austrálske vojenské lietadlá. Na vojenskom letisku Eindhoven budú okrem príbuzných prítomní aj kráľ Willem-Alexander s manželkou a premiér Mark Rutte. Ten sa vyslovil, že zatiaľ nie je presne známe, koľko obetí priviezli vlakom z oblasti kontrolovanej proruskými povstalcami. Podľa niektorých informácií ich je asi 200, pričom ostatné obete môžu byť stále na mieste havárie. 

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. Podľa leteckej spoločnosti bolo na palube 193 Holanďanov, 43 Malajzijčanov vrátane 15 členov posádky, 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, 10 Britov, 4 Nemci, 4 Belgičania, 3 Filipínčania a 3 Vietnamci. Po jednom občanovi mali v lietadle aj Kanada a Nový Zéland. 

Lídri povstalcov odmietajú obvinenia, že stroj zostrelili oni, akúkoľvek zodpovednosť popiera aj Rusko. Americké tajné služby však v utorok uviedli, že lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou omylom zostrelili proruskí separatisti neuvedomujúc si, že ide o civilné lietadlo. Rusko zároveň obvinili, že povstalcom poskytlo protilietadlové strely ako aj výcvik na ich používanie.

 

08:20 - Porošenko je proti zavedeniu stanného práva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok vyhlásil, že je proti zavedeniu stanného práva vo svojej krajine. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.
      

"Vyzývajúc úrady na zavedenie stanného práva si ukrajinskí poslanci musia byť vedomí dôsledkov takéhoto kroku. V súčasnosti dokonca aj jedno neuvážené slovo môže mať veľké následky," povedal Porošenko na stretnutí s predstaviteľmi poslaneckých skupín a frakcií v parlamente. Odkedy je Ukrajina vo vojnovom stave, stanné právo by podľa prezidenta len prekážalo ďalším bojovým operáciám. "Predaj zbraní a produktov dvojakého využitia krajine, ktorá zaviedla stanné právo, je zakázaný. Ale my musíme v tejto vojne zvíťaziť," konštatoval. Rovnako je to podľa neho aj s medzinárodnou finančnou podporou. "Medzinárodný menový fond nikdy neposkytuje peniaze krajinám, ktoré sú vo vojnovom stave," dodal.

 

img

 

07:20 - Čierne skrinky na holandskú žiadosť zanalyzujú Briti

Britský premiér David Cameron v utorok oznámil, že medzinárodnú analýzu záznamníkov zrúteného malajzijského lietadla vykonajú britskí odborníci. Podľa Cameronovho oznamu na jeho konte ma sieti Twitter tak Londýn vyhovie žiadosti holandskej vlády. Takzvané čierne skrinky prevezmú od malajzijskej vlády, ktorá ich v utorok získala od proruských povstalcov operujúcich na východe Ukrajiny, kde sa stroj zrútil. Podľa vlády v Kuala Lumpur sú záznamníky oranžovej farby nájdené v poli v dobrom stave.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.

 

img

 

07:14 - Holandsko vyhlásilo štátny smútok za obete leteckého nešťastia

Holandská vláda vyhlásila na stredu deň národného smútku v súvislosti so zostrelením malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, na palube ktorého zahynulo viac ako 190 Holanďanov. Krajina sa teraz pripravuje na príchod telesných pozostatkov obetí nešťastia. Tie by mali priletieť na leteckú základňu v meste Eindhoven, kde ich bude čakať aj holandský kráľ s kráľovnou.

 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.

 

07:08 - Malajzia odovzdala čierne skrinky letu MH17 Holandsku

Malajzijské úrady odovzdali čierne skrinky lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa 17. júla zrútilo na východe Ukrajiny, zástupcom Holandska. K odovzdaniu došlo v utorok neskoro večer na letisku v Kyjeve, oznámilo holandské ministerstvo zahraničných vecí.
      

Zapisovače letových údajov a hlasu v kokpite, ktoré našli proruskí separatisti v troskách zrúteného lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny, predtým so značným oneskorením v utorok odovzdali malajzijským predstaviteľom, uviedla agentúra DPA. Holandsko, z ktorého pochádzalo 193 z 298 obetí minulotýždňovej tragédie, požiadalo o analýzu údajov z čiernych skriniek expertov britského Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (AAIB).

 

img

 

07:00 - Obama a Rutte: Rusko musí čeliť ďalším dôsledkom ohľadom Ukrajiny

Americký prezident Barack Obama a holandský premiér Mark Rutte sa v utorkovom telefonáte zhodli, že Rusko musí byť vystavené rastúcim dôsledkom, ak bude naďalej podporovať násilných separatistov na Ukrajine. Oznámil to Biely dom.

      

"Prezident privítal kroky, ktoré dnes (v utorok) podnikla Rada Európskej únie pre zahraničné vzťahy, keď ostro odsúdila konanie vedúce k tejto tragédii a pripravila ďalšie sankcie voči tým, ktorí destabilizujú Ukrajinu," uviedol Biely dom v správe o telefonáte. "Prezident a premiér poukázali na svoje znepokojenie ďalšími dôkazmi, že Rusko naďalej posiela zbrane a bojovníkov cez hranicu na podporu separatistov, zatiaľ čo pokračuje v zhromažďovaní vlastných ozbrojených síl," dodáva vyhlásenie, ktoré citovala agentúra Reuters. Obaja lídri sa tiež zhodli, že po návrate pozostatkov obetí pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny do ich domovských krajín musí byť prioritou úplné otvorenie miesta pádu pre medzinárodných vyšetrovateľov.

 

img

 

06:54 - Interpol začal identifikovať telesné pozostatky obetí nešťastia

Medzinárodná policajná organizácia Interpol dnes oznámila, že jeden z jej tímov začal identifikovať telesné pozostatky ľudí, ktorí zahynuli 15. júla pri havárii malajzijského Boeingu 777 na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.
      

"Telesné pozostatky obetí, ktoré sa nám doposiaľ podarilo nájsť, boli oštítkované ešte pred prepravou v chladiarenských nákladných vozňoch z Donecka do improvizovaného operačného ústredia v Charkove, kde už čaká pohotovostný tím Interpolu spolu ďalšími medzinárodnými tímami forenzných expertov, aby vykonali predbežné obliadky," uviedol vo svojom vyhlásení Interpol.
      

Podľa Interpolu budú telesné pozostatky obetí leteckého nešťastia po predbežnej obhliadke prevezené v drevených truhlách do Holandska, kde sa dokončí ich dôkladnejšia identifikácia. Vedúci holandského forenzného tímu Jain Tuinder však podľa BBC na margo prevozu telesných pozostatkov obetí povedal, že v chladiarenskom vlaku, ktorý dnes dorazil do Charkova, sa nachádzalo len 200 tiel, čo je oveľa menej, ako tvrdili proruskí separatisti.

 

06:50 - Na Ukrajine začali trestne stíhať ruského ministra obrany

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes prostredníctvom svojho šéfa Arsena Avakova informovalo o otvorení trestného stíhania voči dvom občanom Ruskej federácie - ministrovi obrany Sergejovi Šojgu a prokremeľskému oligarchovi Konstantinovi Malofejeovi. Informovala o tom stránka denníka Ukrajinska pravda.
      

V oboch prípadoch je za stíhaním podozrenie, že Šojgu a Malofejeov sa od marca až do súčasnosti podieľali na formovaní ilegálnych ozbrojených skupín pôsobiacich v súčasnosti na území tzv. Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky. Rusko ohlásilo už skôr trestné stíhanie viacerých ukrajinských činiteľov, vrátane Arsena Avakova.
 

06:45 - USA zverejnili mapku s trajektóriou letu zostreleného lietadla i rakety z Buku

Mapku s trajektóriou letu rakety systému Buk, letu zostreleného stroja spoločnosti Malaysia Airlines, s miestom zásahu a miestom dopadu trosiek stroja zverejnila dnes večer ambasáda USA v Kyjeve.
      

Podľa vyhlásenia zastupiteľského úradu Spojených štátov je z mapky zrejmé, že raketu vystrelili z územia kontrolovaného separatistami. Americká strana je presvedčená, že ukrajinské ozbrojené sily tam nemali v inkriminovanom čase žiadny zo svojich systémov protivzdušnej obrany a že tak nenesú zodpovednosť za zostrelenie stroja. Dokument, ktorého obsah sprostredkoval internetový server www.tsn.ua a tlačová agentúra UNIAN, súčasne pripomína, že ukrajinská strana počas konfliktu ani raz nepoužila riadené strely spomínaného systému a že opakovane poukazovala na narušovanie svojho vzdušného priestoru.

 

img

 

06:40 - Na mieste pádu malajzijského lietadla sú ešte stále časti ľudských tiel

V oblasti na východe Ukrajiny, kam sa vo štvrtok zrútil boeing malajzijských aerolínií, sa ešte dnes nachádzali časti ľudských tiel, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Na mieste nešťastia sme zaregistrovali prítomnosť menších častí ľudských tiel," uviedol na tlačovej konferencii v Donecku hovorca OBSE Michael Bociurkiw po tom, ako sa jeho skupina vrátila z obhliadky miesta nehody.

      

Podľa Bociurkiwa všetko nasvedčovalo tomu, že pátranie po obetiach bolo ukončené, ale jeho skupina objavila na poli zabudnuté igelitové vrece s ľudskými pozostatkami, zatiaľ čo malajzijský experti si všimli prenikavý zápach naznačujúci pravdepodobnú prítomnosť ľudských pozostatkov na inom mieste prehľadávanej oblasti.
      

"Také intenzívne prečesávanie oblasti ako dnes doposiaľ neprebehlo - ľudia, prehľadávali polia, držiac sa pod pazuchy," uviedol Bociurkiw. Dodal, že miesto nehody prakticky nie je zabezpečené a doposiaľ ho navštívil len malý počet medzinárodných expertov. Väčšinu telesných pozostatkov obetí nešťastia previezli dnes špeciálnym chladiarenským vlakom do mesta Charkov, odkiaľ ich po predbežnej obhliadke prepravia letecky do Holandska. Malajzijský Boeing 777 sa 15. júla zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

 

05:28 - USA nemajú dôkazy o priamom spojení Ruska s pádom lietadla na Ukrajine

Vysokopostavení predstavitelia tajných služieb USA dnes uviedli, že Rusko je zodpovedné za "vytvorenie podmienok", ktoré viedli k zrúteniu malajzijského dopravného lietadla nad východnou Ukrajinou. Neposkytli však dôkazy o priamej účasti Ruska, informovala agentúra AP. Podľa agentúry Reuters sa domnievajú, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti "omylom".
      

Predstavitelia informovali novinárov pod podmienkou, že ich mená nebudú použité v súvislosti so spravodajskými informáciami týkajúcimi sa minulotýždňovej tragédie, pri ktorej zahynulo 298 ľudí. Pri svojom hodnotení získaných informácií boli opatrní, keď upozornili, že hoci Rusi vyzbrojujú ukrajinských separatistov, USA nemajú priame dôkazy, že raketa použitá na zostrelenie lietadla pochádzala z Ruska.
      

Lietadlo pravdepodobne zostrelila raketa SA-11 (Buk) odpálená separatistami, uviedli zdroje s odvolaním sa na monitorovanie telekomunikácie, satelitné zábery a správy separatistov v sociálnych médiách, ktorých pravosť v niektorých prípadoch potvrdili americkí experti. Predstavitelia však dodali, že nevedia, kto raketu odpálil, ani to, či pri jej odpálení boli prítomní ruskí agenti. Tiež nie je isté, či obsluhu raketového systému vycvičili v Rusku, aj keď podľa nich Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo vyzbrojovanie a výcvik ukrajinských vzbúrencov, v čom pokračuje aj po páde dopravného lietadla.

 

01:00 - Na Ukrajine začali trestne stíhať ruského ministra obrany

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes prostredníctvom svojho šéfa Arsena Avakova informovalo o otvorení trestného stíhania voči dvom občanom Ruskej federácie - ministrovi obrany Sergejovi Šojgu a prokremeľskému oligarchovi Konstantinovi Malofejeovi. Informovala o tom stránka denníka Ukrajinska pravda. V oboch prípadoch je za stíhaním podozrenie, že Šojgu a Malofejeov sa od marca až do súčasnosti podieľali na formovaní ilegálnych ozbrojených skupín pôsobiacich v súčasnosti na území tzv. Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky. Rusko ohlásilo už skôr trestné stíhanie viacerých ukrajinských činiteľov, vrátane Arsena Avakova.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies