Situácia na Ukrajine: Porošenko dnes symbolicky požiadal o členstvo Ukrajiny v EÚ

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 15:10 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Porošenko dnes symbolicky požiadal o členstvo Ukrajiny v EÚ

DONECK - Domobrana samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámila, že získala dnes kontrolu nad vojenskou základňou v centre Donecka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:02 - Samozvané republiky Donecká a Luhanská vyhlásili nezávislosť v máji

Separatistické tendencie v Doneckej a Luhanskej oblasti sa vystupňovali v súvislosti s krymskou krízou, keď sa Krymská republika - s autonómnym štatútom v rámci Ukrajiny - na základe sporného referenda v marci 2014 stala ďalším subjektom Ruskej federácie. Želanie nasledovať jej príklad prejavili potom aj regióny na východe Ukrajiny, kde žije väčšina rusky hovoriaceho obyvateľstva.
      

Udalosti boli sprevádzané násilnými akciami, krviprelievaním a obeťami na životoch, na ktorých sa podľa agentúrnych správ podieľali ukrajinské ozbrojené jednotky aj proruskí separatisti. Vyhlasované boli prímeria, ktoré sa nedodržiavali. Rukojemníkmi sa stali ľudia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Na podporu ukončenia bojov boli zo strany európskych štátov a USA zavedené sankcie. 
     

Referendá o nezávislosti sa v oboch východoukrajinských oblastiach konali 11. mája. Za nezávislosť hlasovalo v tzv. Luhanskej ľudovej republike 96,2 percenta voličov. Nezávislosť v susednej Doneckej ľudovej republike podporilo 89,7 percenta voličov. Hlasovanie sa konalo v podmienkach pokračujúcej špeciálnej operácie ukrajinských vládnych síl proti proruským separatistom na východe krajiny.

 

18:19 - Separatisti na východe Ukrajiny súhlasia s predĺžením prímeria

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny dnes oznámili, že súhlasia s predĺžením prímeria o ďalšie tri dni a s výmenou zajatcov.
      

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky  Alexandr Borodaj taktiež oznámil, že štyroch zahraničných pozorovateľov, ktorých zadržiavajú, môžu čoskoro pustiť na slobodu, informovala agentúra DPA.
      

Prvých štyroch z ôsmich zadržiavaných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) prepustili dnes ráno, uviedla agentúra Reuters.
      

Predĺženie prímeria navrhol dnes v Bruseli ukrajinský prezident Petro Porošenko na schôdzke s lídrami Európskej únie. Povedal, že definitívne sa rozhodne až po príchode do vlasti. "Rozhodnem sa po príchode na Ukrajinu, po potrebných konzultáciách s ministrom obrany, veliteľom Národnej gardy, ministrom vnútra, náčelníkom generálneho štábu a ďalšími členmi Rady národnej bezpečnosti a obrany. Ale definitívne padne toto rozhodnutie ešte dnes," citovala Porošenka agentúra Interfax-Ukrajina.

 

17:47 - Lavrov: Moskva je otvorená obnoveniu protiteroristickej spolupráce s USA

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes povedal, že Moskva je otvorená obnoveniu protiteroristickej spolupráce so Spojenými štátmi. Dodal však, že na ťahu je teraz Washington.
      

" Mali sme s Američanmi celkom účinný bilaterálny mechanizmus, ktorý zlučoval rôzne oddelenia zamerané na boj proti terorizmu. Vlani naši americkí kolegovia tento mechanizmus zmrazili a v súčasnosti jasne cítime ich záujem obnoviť úzku spoluprácu v oblasti boja proti terorizmu. Sme na to pripravení, je to ale na amerických kolegoch," uviedol Lavrov.

 

img

 

17:25 - Krymská republika a Sevastopol sa stali subjektami Ruskej federácie v marci 2014

Kríza na Ukrajine vznikla  na jeseň 2013 v dôsledku nepodpísania asociačnej zmluvy s EÚ a orientácii vtedajšej vlády na Rusko. 
      

Od prelomu februára a marca 2014 sa údajní príslušníci krymskej domobrany a neoznačení uniformovaní ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca z Krymu stiahla.
      

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

 

17:14 - Putin opäť vyzval na dlhodobé prímerie na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v piatok na uzavretie dlhodobého prímeria na Ukrajine, ktoré je podľa neho potrebné na ukončenie súčasnej krízy na východe Ukrajiny. Prímerie však musí byť sprevádzané rokovaniami medzi predstaviteľmi vlády v Kyjeve a zástupcami proruských separatistov. "Úprimne chceme tomuto mierovému procesu pomôcť," vyhlásil Putin v Moskve. Ruský líder vyjadril presvedčenie, že súčasnú ukrajinskú krízu spôsobil nátlak zo strany Európskej únie a Ruska, ktorý rozdelil tamojšiu spoločnosť na dve skupiny. Násilnosti na východe Ukrajiny podľa Putina viedli k odchodu desaťtisícov Ukrajincov do Ruska.

 

16:20 - Podľa Gazpromu bude plynovod cez Ukrajinu zbytočný

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom uviedla, že sa jej netýka návrh Ukrajiny, aby západné firmy investovali do plynovodu prechádzajúceho cez ukrajinské územie. Gazprom vyhlásil, že iné tranzitné trasy obchádzajúce Ukrajinu stále môžu znamenať, že plynovod cez ukrajinské územie bude zbytočný. "V nijakom prípade nás to neovplyvní. Nezabúdajme, že ukrajinský systém plynovodov má viac ako 35 rokov, pričom do jeho stavu nesmerovali nutné investície," povedal v piatok novinárom zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev.

 

16:01 - Lídri EÚ žiadajú splnenie štyroch bodov do pondelka

Lídri Európskej únie v záveroch zo summitu žiadajú, aby separatisti do pondelka súhlasili s mechanizmom na kontrolu trvalého prímeria na východe krajiny. Do tohto času by mali proruskí povstalci prepustiť všetkých rukojemníkov vrátane unesených členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). EÚ tiež žiada, aby bola ukrajinským úradom odovzdaná kontrola nad troma hlavnými hraničnými priechodmi medzi Ukrajinou a Ruskom. Poslednou požiadavkou je začatie celonárodného dialógu o podmienkach mierového plánu prezidenta Petra Porošenka. EÚ po ukončení ultimáta situáciu na Ukrajine opäť zhodnotí. Dôsledkom nesplnenia podmienok môže byť zavedenie ďalších sankcií proti niektorým ruským a ukrajinským osobám a spoločnostiam.

 

16:00 - Pred vypršaním prímeria východnú Ukrajinu opustili tisíce utečencov

Tisíce Ukrajincov v autách naložených najnutnejšími vecami prechádzajú ruskú hranicu, aby sa dostali do bezpečia v neistej situácii, keď dnes večer na Ukrajine oficiálne skončí prímerie, ktoré pred týždňom vyhlásil nový prezident Petro Porošenko. Mnohí z nich tvrdia, že na Ukrajinu sa už nikdy nevrátia, iní svoje domovy opúšťajú v zúfalstve z neistoty a v obave o svoje deti. 

 

Ruské úrady tvrdia, za ostatného dva a pol mesiaca, keď ukrajinská vláda spustila protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, sa do Ruska uchýlili desiatky tisíc Ukrajincov, najmä obyvateľov východných, priemyselných regiónov, kde mnohí majú silnú väzbu na Rusko - používajú ruštinu, majú tam príbuzných a mnohí aj zamestnanie.
      

Podľa štatistiky ruskej migračnej služby ruské úrady zaregistrovali od apríla príchod asi 90.000 Ukrajincov, ale len malá časť z nich požiadala o štatút utečenca, čo by ich oprávňovalo na najmenej šesťmesačný pobyt v Rusku.

 

15:45 - Porošenko: Dnešok je najvýznamnejší od získania nezávislosti

Podpis asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou sa do ukrajinskej histórie zapíše ako najdôležitejšia udalosť od získania nezávislosti v roku 1991. Na piatkovej tlačovej konferencii v Bruseli to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Pre Ukrajincov je toto skutočne historický dátum," vyhlásil niekoľko hodín po tom, ako spoločne s lídrami EÚ vrátane stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya slávnostne podpísal obchodnú časť asociačnej dohody.

 

Podľa Porošenka v tejto chvíli nejde len o zavŕšenie sedemročného úsilia Ukrajiny, ale najmä o "začatie procesu modernizácie krajiny". Ukrajinský prezident chce teraz v snahe o ďalšie priblíženie sa k EÚ zreformovať oblasti súdnictva, zlepšiť podnikateľské prostredie a výraznejšie bojovať proti korupcii. "Hlavným problémom zostáva bezpečnosť," priznal v narážke na boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti. 

 

14:56 - Rusko opatrne privítalo predĺženie prímeria na Ukrajine

Moskva privítala dnešné rozhodnutie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka predĺžiť platnosť prímeria na východe krajiny o ďalšie tri dni, informoval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Dúfa však, že nejde len o odklad ultimáta pre separatistov, aby zložili zbrane.
      

"Dúfame, že to neznamená len odsunutie ultimáta o ďalšie tri dni," citovala Lavrova agentúra Reuters.
      

Prímerie Porošenko vyhlásil pred týždňom. Pôvodne mal záväzok vládnych síl o zastavení paľby platiť do dnešnej 10.00 h miestneho času, ale Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) dnes rozhodla o jeho predĺžení o ďalších 12 hodín, teda do dnešnej 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), informovala agentúra RIA Novosti.

 

 

14:34 - Porošenko predĺžil prímerie o ďalších 72 hodín

Ukrajinský prezident Petro Porošenko  dnes lídrom EÚ v Bruseli oznámil, že predĺžil platnosť prímeria na východe Ukrajiny o ďalších 72 hodín. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na nemenovaný diplomatický zdroj EÚ.
      

Prímerie, ktoré Porošenko vyhlásil pred týždňom, vyprší dnes o 22.00 h miestneho času. Pôvodne mal záväzok vládnych síl o zastavení paľby platiť do dnešnej 10.00 h miestneho času, ale Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) dnes rozhodla o jeho predĺžení o ďalších 12 hodín, teda do dnešnej 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ), informovala agentúra RIA Novosti. 
      

Hovorca SNBO Andrij Lysenko dnes v Kyjeve obvinil východoukrajinských povstalcov z porušovania dohody - uviedol, že za posledných 24 hodín 11-krát ostreľovali pozície ukrajinských vládnych síl, a to kontrolné posty v Slovjansku, Artemivsku, Karamatorsku a pri dedine Kryva Luka v Doneckej oblasti.

 

13:20 - Z Ukrajiny ušlo tohto roku do Ruska 110 000 ľudí

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov UNHCR v piatok uviedol, že tohto roku ušlo z Ukrajiny do Ruska 110 000 ľudí a 54 000 odišlo v čase bojov proruských separatistov s ukrajinskými jednotkami na východe Ukrajiny na iné miesto krajiny. Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová uviedla, že na základe informácií ruských úradov a zdrojov OSN zo 110-tisíc utečencov 9500 požiadalo v Rusku o štatút utečenca, no mnohí ďalší sa obávajú podať formálnu žiadosť z obavy pred odplatou po prípadnom návrate na Ukrajinu. Flemingová povedala v piatok novinárom v Ženeve, že množstvo ľudí, ktorí odišli z krízových oblastí, sa pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe krajiny v predchádzajúcom týždni veľmi zvýšilo. Dvanásťtisíc z nich sú z Krymu, ktorý anektovalo v marci Rusko, a ostatní sú z východnej Ukrajiny.

 

12:54 - Porošenko: Na ukončenie konfliktu treba využiť všetky možnosti

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že v záujme ukončenia konfliktu na Ukrajine treba využiť akúkoľvek možnosť. Uviedol to dnes v exkluzívnom rozhovore pre televíziu CNN, ktorý sa uskutočnil krátko po tom, ako Porošenko v Bruseli v mene Ukrajiny podpísal asociačnú zmluvu s EÚ.
      

Podľa agentúry UNIAN Porošenko pre CNN uviedol, že pokiaľ ide o Ukrajinu a jej ďalší vývoj, je optimistom a vyjadril nádej, že v priebehu niekoľko týždňov či mesiacov sa podarí nastoliť mier.
      

Vyhlásil, že chce, aby na Ukrajine zavládol mier, "sme pripravení brániť svoju krajinu, ale treba využiť každú možnosť, aby sa konflikt skončil". Dodal, že v tomto prípade nejde o prejav slabosti, nedostatku vlastenectva či neschopnosti obrániť svoju krajinu". 
      

Podľa jeho slov pre predĺženie prímeria je nevyhnutné, aby na rokovaniach medzi zástupcami vlády a proruskými silami z východu Ukrajiny došlo k "nejakému pokroku". Spresnil, že zatiaľ neprijal rozhodnutie ohľadom prípadného predĺženia prímeria na východe krajiny. Dodal, že tak urobí v priebehu dnešného dňa.

 

12:24 - Putin vyzýva vyhlásiť na Ukrajine dlhšie prímerie a začať rokovania

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval vyhlásiť na Ukrajine dlhotrvajúce prímerie, ktoré by umožnilo rokovania medzi zástupcami kyjevskej vlády a predstaviteľmi východoukrajinských oblastí.
      

"Ukrajinci sa musia vrátiť na cestu mieru, dialógu a súladu," uviedol Putin podľa agentúry ITAR-TASS. Za najdôležitejšie označil "dlhodobo zabezpečiť režim zastavenia paľby" ako nevyhnutnej podmienky pre zmysluplné rokovania medzi kyjevskou vládou a predstaviteľmi juhovýchodných regiónov. Dodal, že Rusko sa "úprimne snaží" vytvoriť podmienky pre takýto dialóg.
      

Na prijatí zahraničných diplomatov, od ktorých preberal poverovacie listiny, Putin ďalej upozornil, že násilnosti na juhu a východe Ukrajiny donútili tisíce Ukrajincov, aby si hľadali útočisko v zahraničí, vrátane Ruska.

 

12:11 - UNHCR: Na Ukrajine prudko stúpol počet utečencov i vysídlencov

Zhruba 16.400 ľudí utieklo zo svojich domovov na východe Ukrajiny len počas uplynulého týždňa. Ako dôvod mnohí uviedli zhoršujúcu sa situáciu a obavy z únosov. Počet vysídlencov v krajine tak stúpol na 54.000, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Ženeve.
      

"Pozorujeme prudký nárast vo (vnútorného) vysídľovania na Ukrajine," uviedla hlavná hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová na brífingu pre novinárov.
      

Ďalších 110.000 ľudí odišlo z Ukrajiny do Ruska počas tohto roka. Len 9500 z nich požiadalo o štatút utečenca, kým 700 ďalších odišlo do Poľska, Bieloruska, Českej republiky a Rumunska, dodala podľa agentúry Reuters Flemingová.

 

12:10 - Porošenko dnes symbolicky požiadal o členstvo Ukrajiny v EÚ

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Bruseli symbolicky podal prihlášku svojej krajiny na vstup do EÚ. Konštatovala to dnes agentúra Ukrinform, podľa ktorej Porošenko urobil vyhlásenie, ktoré obsahuje právnu formuláciu o perspektíve členstva Ukrajiny v EÚ. Stalo sa tak v rámci podpisového aktu asociačnej zmluvy s EÚ, ktorú dnes v Bruseli okrem Ukrajiny podpísalo aj Gruzínsko a Moldavsko.
      

Porošenko podľa Ukrinformu uviedol, že v kontexte dnešného podpisového aktu chce v jednostrannom poriadku deklarovať, že "podpisom zmluvy Ukrajina ako európsky štát, hlásiaci sa k hodnotám demokracie a vlády zákona," zdôrazňuje svoje suverénne rozhodnutie  uchádzať sa o svoje budúce členstvo v EÚ v súlade s článkom 49 Zmluvy o EÚ.
      

Podľa jeho slov dnes podpísaná asociačná zmluva je nástrojom na dosiahnutie tohto cieľa. Ukrajinský prezident uviedol, že pre jeho krajinu by bolo veľmi dôležité, keby EÚ vydala vyhlásenie v tom zmysle, že keď bude Ukrajina na členstvo v EÚ pripravená, stane sa súčasťou eurobloku. Porošenko súčasne vyjadril presvedčenie, že EÚ príde s takýmto vyhlásením, ktoré by podľa jeho slov malo pre Ukrajinu veľký význam.
      

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes v Bruseli uviedol, že EÚ otvára svoje dvere novým členom a podpísaním asociačnej zmluvy s Ukrajinou sa začína etapa mnohostrannej spolupráce. Vyhlásil, že asociačná zmlouva povedie k urýchleniu integrácie týchto troch krajín do EÚ. 
      

"Nejde nám o osobitnú formu spolupráce, my otvárame dvere novým členom," spresnil Barroso. Podpísanie zmlúv podľa eho netreba vnímať ako "koniec, ale ako začiatok cesty, na ktorú sa EÚ vydáva s týmito tromi krajinami". 
      

V súvislosti so slávnostným podpisovým aktom v Bruseli dnes v Kyjeve občianska inicatíva Európsky program - Centrum UA vyzvala obyvateľov mesta, aby sa dnes o 16.00 h miestneho času zišli na Námestí nezávislosti a oslávili podpísanie asociačnej zmluvy a "pripomenuli si začiatok európskych dejín Ukrajiny".
            

Práve tzv. Majdan sa vlani na jeseň stal ohniskom protivládnych protestov, ktoré vypukli po tom, ako vláda premiéra Mykolu Azarova a prezident Viktor Janukovyč na psolednú chvíľu pozastavili pprípravy na podpis asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ a namiesto toho dali prednosť integrácii s Ruskom.    
      

Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina dnes v  bruselskom sídle EÚ podpísali asociačné zmluvy s EÚ. Zmluvy predpokladajú zosúladenie zákonodarstva týchto krajín s normami EÚ a vytvorenie zóny voľného obchodu. Zatiaľ sa však nerokuje o vstupe tejto trojice krajín do EÚ.

 

10:44 - Putinov poradca označila Porošenka za nacistu a asociačnú zmluvu za nelegitímnu

Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina označil dnes ukrajinského prezidenta Petra Porošenka za "nacistu". Sergej Glaziev ďalej v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC vyhlásil, že Porošenko je nelegitímnym prezidentom a preto aj podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa uskutoční dnes v Bruseli, bude nelegitímne.
      

Glaziev, ktorý je Putinovým poradcom pre oblasť regionálnej ekonomickej integrácie, pre BBC uviedol, že Európa sa Ukrajinu snaží dotlačiť k podpísaniu asociačnej zmluvy.
      

Európa podľa neho "zorganizovala na Ukrajine vojenský prevrat, pomohla nacistom dostať sa k moci. Nacistická vláda bombarduje jeden z najrozsiahlejších regiónov na Ukrajine". Na otázku, či si myslí, že Porošenko je nacista, Glaziev odpovedal: "Samozrejme". Podľa Glazieva je Porošenko nelegitímnym prezidentom, pretože v májových predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny "nehlasovali celé regióny".

 

Ukrajinskí analytici v súvislosti s radikálnymi vyhláseniami Sergeja Glazieva, ale aj výrokmi lídra ruských nacionalistov Vladimira Žirinovského upozornili, že "vo svete sa často hovorí, že čo má Žirinovskij či Glaziev na jazyku, to má Kremeľ na mysli."     
      

Ako pripomenula BBC, Glaziev nie je oficiálnym prezidentovým hovorcom, ale jeho slová zrejme odrážajú všeobecný pocit podráždenia či hnevu v Moskve z toho, že Ukrajina, Moldavsko a Gruzínsko dnes s EÚ podpíšu historicky významnú zmluvu o zóne voľného obchodu.
            

Moskva má totiž v týchto regiónoch ekonomické záujmy a obáva sa, že po podpísaní zmluvy by európske firmy mohli zneužívať Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavsko a zaplaviť ruské trhy svojím lacnejším tovarom, čo by sa negatívne prejavilo na príjmoch a produkcii ruských výrobcov. 
      

V inom vyhlásení Glaziev podľa RIA Novosti označil podpísanie ekonomickej časti asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ za ekonomickú samovraždu, ktorá povedie k devalvácii hrivny, inflácii a k zníženiu životnej úrovne obyvateľstva. Upozornil, že práve vzhľadom na tieto riziká zosadený prezident Viktor Janukovyča vlani na jeseň asociačnú dohody s EÚ podpísať odmietol.
      

Podpis asociačnej zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ Glaziev označil za "najväčšiu politickú avantúru v novodobých  dejinách" a zopakoval, že ide o nelegitímny akt. Vyhlásil, že nechápe, ako európski lídri "môžu tak hrubo porušovať medzinárodné právo", keď podpisujú nelegitímny dokument s nelegitímnymi predstaviteľmi a porušujú pri tom ukrajinskú ústavu. Upozornil tiež, že tretina obyvateľstva Ukrajiny "kategoricky odmieta žiť v asociácii s EÚ," citovala RIA Novosti.

 

10:40 - Na Ukrajine vypršalo prímerie, vyhlásené Porošenkom pred týždňom

Na juhovýchode Ukrajiny dnes o 10.00 h miestneho času vypršalo týždeň trvajúce prímerie, ktoré minulý piatok jednostranne nariadil nový ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS.
      

Agentúra v súvislosti s tým konštatuje, že prímerie   ani nádeje kyjevskej vlády, ani obyvateľstva v oblasti. K prímeriu sa síce pripojili aj domobranecké jednotky proruských separatistov, ale obe strany sa navzájom obviňovali z porušenia záväzkov.
      

Ukrajinské vedenie tak tvrdilo, že protivník len za prvých päť dní prímeria porušil dohodu o zložení zbraní najmenej 44-krát. Proruské vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky zasa deklarovalo, že vládne sily prímerie "sabotujú" a považujú ho skôr za formalitu potrebnú pred podpísaním asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa uskutoční dnes v Bruseli.
      

K ozbrojeným potýčkam na východe Ukrajiny došlo aj v noci nadnes. Šéf ukrajinského Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk, ktorý je podľa agentúry Reuters dobrým zdrojov informácií, na svojej facebookovej stránke uviedol, že nočný útok separatistov na vojenskú základňu pri Kramatorsku si vyžiadal životy štyroch ukrajinských vojakov a piatich zranených. Spresnil, že protivládni ozbrojenci do útoku nasadili aj "osem ruských tankov", z ktorých jeden bol vládnymi silami zlikvidovaný a druhý zhabaný. Dodal, že v noci došlo aj k viacerým ďalším útokom na ukrajinské sily, napríklad v Artemivsku.
      

V Donecku sa dnes má uskutočniť ďalšie kolo rokovaní tzv. kontaktnej skupiny. Účasť na nich vo štvrtok prisľúbili aj zástupcovia separatistov, ktorí však dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že nevedia, o ktorej hodine sa rokovanie začína.
      

Prezident Porošenko vo štvrtok na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu potvrdil, že predstavitelia samozvaných republík v Donbase prejavili záujem o mierové rokovania o urovnaní situácie na východe Ukrajiny. Súčasne upozornil, že ak dnes "neakceptujú naše podmienky mierového plánu, prijmeme veľmi závažné rozhodnutie". Porošenko však odmietol uviesť, o čo by malo ísť.

 

img

 

08:25 - Povstalci prepustili štyroch z ôsmich pozorovateľov OBSE

Proruskí vzbúrenci na juhovýchode Ukrajiny dnes v skorých ranných hodinách prepustili štyroch z ôsmich medzinárodných pozorovateľov, ktorých zajali pred vyše mesiacom. Krok je podľa agentúry Reuters gestom dobrej vôle, ktoré môže vydláždiť cestu k rozriešeniu konfliktu s bilanciou stoviek obetí.
      

Separatisti zajali pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so sídlom vo Viedni, ktorá má za úlohu monitorovať dohodu načrtnutú v apríli vo Švajčiarsku o deeskalácii krízy medzi povstalcami a kyjevskými lídrami.
      

Štyroch pozorovateľov zo Švajčiarska, Turecka, Estónska a Dánska, ktorí sú súčasťou 100-člennej misie, priviezli ťažko ozbrojení vzbúrenci do nemenovaného hotela v centre Donecka, kde ich odovzdali ich kolegom. Ďalší štyria pozorovatelia zostávajú naďalej v zajatí v susednej Luhanskej oblasti.
      

Zabezpečenie prepustenia pozorovateľov bolo súčasťou mierových diskusií medzi sprostredkovateľmi kyjevskej vlády, OBSE, Ruska a povstaleckých lídrov. Prímerie medzi povstalcami a vládou, ktoré má vypršať v priebehu dnešného dňa, bolo už viackrát porušené incidentmi vrátane zostrelenia vrtuľníka ukrajinskej armády.

 

06:45 - Proruskí separatisti schválili ústavu Novoruska

Parlament zložený zo zástupcov proruských separatistov zo samozvaných republík na východe Ukrajiny vo štvrtok schválil ústavu. Oficiálne tak vznikol Zväz Ľudových republík pozostávajúci z Doneckej a Luhanskej oblasti. Na jeho založení sa separatisti dohodli ešte koncom mája, keď vyhlásili vytvorenie jednotného štátneho útvaru nazvaného Novorusko. Základný zákon štátu separatisti na štvrtkovom stretnutí v meste Doneck schválil jednomyseľne. Ústava definuje zväz ako "demokratický a konfederatívny a založený na spravodlivosti a rovnosti jeho obyvateľov". Zväz sa zároveň označuje za "otvorený k prijatiu ďalších štátov", píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Donecká a Luhanská oblasť jednostranne vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny po májových v referendách, v ktorých tamojší obyvatelia tento krok podporili. Oba regióny následne požiadali Moskvu o uznanie nezávislosti, Rusko však len stručne vyhlásilo, že výsledky oboch referend rešpektuje.

 

06:40 - Domobrana oznámila obsadenie vojenskej základne v Donecku

Domobrana samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámila, že získala dnes kontrolu nad vojenskou základňou v centre Donecka.

      

"Armáda dostala ráno rozkaz z ukrajinského ministerstva obrany, aby začala aktívne akcie proti zástupcom Doneckej ľudovej republiky," uviedlo pre agentúru ITAR-TASS tlačové oddelenie DĽR.
      

Bojovníci z práporu Vostok podľa neho prišli na rokovania s provládnymi silami a "začala sa prestrelka". "Vojenská základňa leží na ulici Ščorsa 116... Prestrelka sa skončila a objekt je pod kontrolou síl sebaobrany," dodalo tlačové oddelenie.
      

Svedkovia podľa agentúry ITAR-TASS uviedli, že intenzívna streľba z automatických zbraní vypukla krátko po 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) a polícia zablokovala okolité ulice. Z miesta incidentu neprišli žiadne informácie o zabitých či zranených.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona