Situácia na Ukrajine: Zadržali troch cudzincov, ktorí údajne financovali Antimajdan v Odese

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 14:42 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Zadržali troch cudzincov, ktorí údajne financovali Antimajdan v Odese

KYJEV - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala dnes o zadržaní troch cudzincov, ktorí podľa nej financovali koordinátorov hnutia Antimajdan v Odese a pripravovali masové demonštrácie proti úradom. Ide o dvoch Rusov a Bielorusa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

14:46 - Zadržali troch cudzincov, ktorí údajne financovali Antimajdan v Odese

Podľa vyhlásenia SBU trojica pricestovala do Odesy koncom júna s cieľom organizovať protesty. Okrem iného roznášala letáky vyzývajúce na účasť na demonštráciách.
      

Podľa SBU mala trojica na starosť aj financovanie koordinátorov Antimajdanu v Odese. Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že v prístavnom meste vypukli 2. mája nepokoje, keď futbaloví fanúšikovia z Charkova pochodovali ulicami po boku radikálov z hnutia Pravý sektor a stúpencov domobrany z kyjevského Majdanu. Došlo ku konfliktu s táborom, ktorý vyzýval na referendum o federalizácii Ukrajiny a o uznaní ruštiny ako štátneho jazyka.
      

Najmenej 48 ľudí zahynulo a vyše 200 utrpelo zranenia po tom, čo radikáli podpálili dom odborov, v ktorom stúpenci federalizácie našli útočisko. Podľa niektorých ukrajinských politikov zahynulo pri incidente najmenej 116 ľudí.

 

12:54 - Oporou separatistov bude údajne Luhansk

Pre agentúru UNIAN uviedol, že do mesta Luhansk dorazilo dnes osem nákladných vozidiel a štyri autobusy s bojovníkmi zo Slovjanska. V sobotu podľa neho prišlo do mesta desať nákladiakov s bojovníkmi.
      

Navyše, tvrdil Snegiriov, Luhansk leží len 30-40 kilometrov od ukrajinsko-ruskej hranice, oveľa bližšie než Doneck.
      

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na zdroje zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky informovala, že bojovníci v Luhansku očakávajú návštevu hlavného veliteľa separatistov Igora Strelkova. Podľa niektorých médií je tento človek v skutočnosti plukovníkom ruskej vojenskej rozviedky s pravým menom Igor Girkin.

 

08:11 - Povstalci vyhnaní zo Slovjanska a Kramatorska sa opevňujú v Donecku

Tlačová služba DĽR potvrdila, že ukrajinská armáda v sobotu po mohutnej ofenzíve opätovne prevzala v rámci Doneckej oblasti kontrolu nad mestami Slovjansk, Kramatorsk a Mykolajivka.    
      

Hovorca povstaleckej administratívy však zdôraznil, že v samotnom Donecku sa zatiaľ nebojuje a poprel medializované správy o údajných výbuchoch v centre mesta. Ukrajinská armáda podľa hovorcu zatiaľ do Donecka neprenikla.
      

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu nariadil vládnym jednotkám, aby pokračovali v operácii, zameranej na "oslobodenie" Doneckej i susednej Luhanskej oblasti. V praxi to znamená zovretie obkľúčenia oddielov separatistov, ktorí sa po ústupe zo Slovjanska a Kramatorska stiahli prevažne do oblastnej metropoly Doneck, kde sa podľa ukrajinskej armády pokúšajú skonsolidovať svoje sily. 

 

16:02 - Ruské pohraničné stanovište sa dostalo pod paľbu z ukrajinského územia

Prevádzku rusko-ukrajinského hraničného priechodu Doneck, nachádzajúcom sa na juhu Rostovskej oblasti, museli dočasne pozastaviť.
      

Hroziacim obetiam zabránila len rýchla evakuácia množstva ľudí, ktorý sa nachádzali na priechode v čase začiatku útoku, uviedol hovorca FSB v Rostovskej oblasti Vasilij Malajev.
      

Už vo štvrtok delostrelecké granáty vypálené z Ukrajiny podľ zasiahli ruský hraničný priechod v Novošachtinsku v dôsledku bojov na ukrajinskej strane.
      

V piatok sa v blízkosti priechodu Doneck dostala pod paľby z ukrajinského územia skupina ruských vyšetrovateľov, ktorí vykonávali inšpekciu v okolí hranice. Prípadu sa dnes ujal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. 

 

14:47 - Povstalci sa dali na ústup pod tlakom ukrajinskej ofenzívy

Podľa premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Borodaja spustili ukrajinské jednotky v oblasti rozsiahlu ofenzívu.
      

"Vzhľadom na nepomernú početnú prevahu nepriateľských vojsk museli jednotky ozbrojených síl DĽR opustiť svoje dovtedajšie pozície v severnom sektore frontu a presunúť na vopred pripravené (pozície)," uviedol Borodaj.
      

Predstavitelia DĽR zdôraznili, že sťahovanie neznamená ukončenie ozbrojeného odporu voči ukrajinským vládnym jednotkám.
      

Agentúra ITAR-TASS informovala, že proruskí ozbrojenci sa po prudkých nočných bojoch presúvajú zo Slovjanska do miest Kramatorsk a Artemivsk. V Slovjansku už vzbúrenci údajne kontrolujú len niekoľko kontrolných stanovíšť.

 

13:10 - Porošenko ohlásil dobytie Slovjanska

Od spustenia takzvanej protiteroristickej operácie zo strany vlády v Kyjeve tam prebiehali intenzívne boje, počas ktorých prišlo o život množstvo proruských ozbrojencov ako aj členov ukrajinskej armády.


"Prezident vydal príkaz... na vyvesenie štátnej vlajky v kanceláriách slovjanskej radnice," uvádza sa v oficiálnom Porošenkovom stanovisku zverejnenom na jeho webovej stránke. Stiahnutie sa separatistov zo 130-tisícového mesta potvrdil aj minister vnútra Arsen Avakov.

 

"Slovjansk opustil značný počet militantov... Utrpeli straty a vzdávajú sa," napísal Avakov na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Evakuáciu povstalcov zo Slovjanska pre agentúru Associated Press (AP) potvrdil aj hovorca Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. Podľa niektorých zdrojov však ukrajinská armáda ešte Slovjansk nemá plne v rukách.

 

11:55 - Porošenko deklaroval víťazstvo v boji o Slovjansk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nariadil armáde, aby vztýčila vlajku Ukrajiny v povstaleckej pevnosti Slovjansk. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského prezidenta. 
      

Porošenko nariadil vztýčenie vlajky na budove miestnej administratívy v Slovjansku v reakcii na správy o úspechoch ukrajinskej armády v boji voči tamojším proruských vzbúrencom. 
      

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov predtým oznámil, že zo Slovjanska pod tlakom neustávajúcej mínometnej paľby ukrajinských síl utieklo z mesta veľké množstvo separatistov. 
      

Podľa ukrajinskej armády najnovšie boje v Slovjansku, podnietil pokus povstalcov o prelomenie línie vládnych jednotiek. Vzbúrenci pri tom prišli o jeden tank a viacero obrnených vozidiel.
      

"Prezident dal pokyn ... aby bola vztýčená štátna zástava na sídle mestskej rady v Slovjansku," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Porošenkovej stránke. Budova doteraz slúžila ako jeden z "hlavných stanov" povstaleckých síl. 
      

Predstavitelia separatistov pre agentúru AP potvrdili sťahovanie svojich bojovníkov zo Slovjanska, ktorí sa podľa nich presúvajú do neďalekého Kramatorska. Intenzívne ostreľovanie podľa povstalcov premenilo mesto na "ruiny". 
      

Proruskí ozbrojenci ovládli 130-tisícový Slovjansk v apríli tohto roku. Mesto sa odvtedy stalo hlavným centrom ozbrojeného odporu voči vláde v Kyjeve. Porošenko 1. júla ukončil jednostranne vyhlásené prímerie po početných útokoch separatistov na ukrajinské sily. Dnes, po porade s vodcami parlamentných frakcií v Kyjeve vylúčil možnosť jednostranného obnovenia pokoja zbraní. Podľa Porošenka by sa tak mohlo stať iba v prípade, ak sa obe strany zaviažu k dodržiavaniu jeho podmienok, uviedla agentúra DPA.
      

Otázka obnovenia prímeria mala byť témou aj nadnes naplánovaných rozhovorov pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zatiaľ však nie je jasné, či sa rokovania takzvanej kontaktnej skupiny (zloženej z ukrajinského prezidenta, ruského veľvyslanca a vysokopostaveného predstaviteľa OBSE) naozaj uskutočnia.

 

img

 

 

 

10:09 - Zomrela hlava pravoslávnej cirkvi Volodymyr

Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, kyjevský metropolita Volodymyr, v sobotu zomrel. Na svojej webovej stránke o tom informuje ukrajinský patriarchát. Volodymyra museli pre zápal pľúc a neskoršie vnútorné krvácanie hospitalizovať v kyjevskej nemocnici, lekári však 78-ročnému pacientovi nedokázali pomôcť.

 

Kyjevský metropolita sa v rámci štruktúry pravoslávnej cirkvi zodpovedal priamo moskovskému patriarchovi Kirilovi. Na Ukrajine pritom existuje viacero samostatne fungujúcich pravoslávnych cirkví. Po rozpade Sovietskeho zväzu tam prišlo ku schizme, po ktorej sa Volodymyr dostal na čelo jednej z nich, ktorá zostala lojálna Moskve. Ruskú pravoslávnu cirkev vnímajú ako predĺženú ruku šéfa Kremľa Vladimira Putina, pričom podobne vnímali aj samotného kyjevského metropolitu Volodymyra počas krízy na Kryme.

 

img

 

10:00 - Moldavsko zakázalo vysielanie ruskej spravodajskej televízie Rossija 24

Moldavsko zakázalo dnes vysielanie ruskej spravodajskej televíznej stanice Rossija 24 na svojom území do konca tohto roka. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS, citujúc vyhlásenie dotknutej stanice.
      

Moldavská koordinačná rada pre rozhlasové a televízne stanice pozastavila vysielanie kanála Rossija 24 do 1. januára 2015 na svojom zasadaní z dôvodu, že jeho programy nespĺňajú princípy vysielacieho kódexu tamojších televíznych staníc.
      

Štátna Všeruská televízna a rozhlasová spoločnosť záležitosť bezprostredne nekomentovala. V Moldavsku bol signál stanice Rossija 24 šírený výlučne prostredníctvom káblovej siete. Na Ukrajine ju zakázali v marci tohto roka.
      

Ukrajinská národná televízna a rozhlasová vysielacia spoločnosť 11. marca prinútila poskytovateľov signálu zastaviť programovú ponuku i niekoľkých ďalších ruských televíznych kanálov ako Pervyj kanal, RTR Planeta či NTV-Mir.
      

Toto rozhodnutie bolo odôvodnené potrebou zaistiť informačnú bezpečnosť v súlade s rezolúciou Národnej bezpečnostnej a obrannej rady, prijatou 1. marca 2014 vzhľadom na vyhrotené vzťahy s Moskvou. Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves označil tieto zákazy za neprijateľné. "Informácie by sa mali šíriť slobodne. Takéto riešenie neprinesie nič dobrého," povedal líder pobaltského štátu.
      

Výzvy na zákaz vysielania ruských televíznych spravodajských staníc, ktoré údajne poskytujú skreslený obraz udalostí na Ukrajine, totiž zazneli od viacerých estónskych pravicových politikov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies