Situácia na Ukrajine: Vstup ruského konvoja je podľa Ukrajincov priamou inváziou!

NETKY.SK • 22 August 2014, 16:12 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Vstup ruského konvoja je podľa Ukrajincov priamou inváziou!

KYJEV - Boje na východe Ukrajiny pokračujú. Mestá ako Doneck a Luhansk sú stále pod paľbou ukrajinskej armády. Na územie Ukrajiny sa dostal aj ruský humanitárny konvoj. Situáciu monitorujeme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:52 - Ruský konvoj jasne porušuje suverenitu Ukrajiny

 K ostrým kritikom vstupu ruského humanitárneho konvoja na Ukrajinu sa v piatok pridal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen. Podľa neho ide o "nehorázne" porušenie ruských medzinárodných záväzkov. "Odsudzujem vstup ruského takzvaného humanitárneho konvoja bez súhlasu úradov na Ukrajine a bez účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža," uvádza Rasmussen v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke aliancie.

 

"Krízu v regióne, ktorú Rusko samo vytvorilo a pokračuje v jej rozdúchavaní, to môže len prehĺbiť," dodal šéfa NATO. Aliancia podľa neho "s obavami" sleduje aj zvyšovanie prítomnosti ruských vojsk neďaleko hranice s Ukrajinou vrátane pozemných a vzdušných síl. "Jasne vyzývam Rusko, aby neuskutočňovalo ďalšie provokatívne kroky a prestalo destabilizovať Ukrajinu," uzatvára Rasmussen.

 

18:27 - Putin a Merkelová hovorili o možnostiach ukončenia krízy

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok prostredníctvom telefonického rozhovoru diskutovali o možných krokoch na dosiahnutie prímeria na Ukrajine. V predvečer návštevy kancelárky v Kyjeve o tom informoval Kremeľ. Obaja lídri „hovorili o konkrétnych krokoch, ktoré by Rusko a Nemecko mohli podniknúť s cieľom prispieť k rýchlemu ukončeniu bojov a zahájeniu vnútorného dialógu na Ukrajine,“ uviedol Kremeľ v stanovisku. Putin tiež Merkelovej povedal, že Rusko sa rozhodlo poslať humanitárny konvoj na Ukrajinu, pretože už nemohlo ďalej čakať na zelenú od ukrajinských úradov. Vyjadril tiež znepokojenie nad eskaláciou násilia na východe Ukrajiny, píše sa v stanovisku Moskvy.

 

17:32 -  Brusel odsúdil vstup ruského konvoja na Ukrajinu

Európska únia v piatok odsúdila vstup ruského humanitárneho konvoja na územie Ukrajiny bez súhlasu Kyjeva. Podľa Bruselu ide o porušenie predošlých trojstranných dohôd. "Ide o jasné narušenie ukrajinskej hranice. Je to tiež v rozpore s predošlými dohodami medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom," uviedol Sebastien Brabant, hovorca šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej. "Vyzývame Rusko, aby zvrátilo toto rozhodnutie," dodal.

 

17:28 - Jaceňuk: Rusko sa nevie zmieriť so smerovaním Ukrajiny do EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že kroky Ruska dokazujú, že Moskva sa nevie zmieriť s príklonom Ukrajiny k európskej integrácii. Informovala o tom agentúra Reuters. "Cieľom nie je Doneck alebo Luhansk (dve mestá na východe Ukrajiny). Cieľom je celá Ukrajina," povedal Jaceňuk poukazujúc na podporu, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom na východe Ukrajiny. Podľa Jaceňuka sa Rusko nevie zmieriť so skutočnosťou, že Ukrajina podpísala s Európskou úniou (EÚ) politické a obchodné dohody, ku ktorých ratifikácii dôjde už v septembri. Moskva vyzbrojovanie proruských separatistov na Ukrajine popiera. "Nič nás nezastaví. Už sme sa rozhodli. Sme súčasťou Európy. A tam aj smerujeme," povedal v rozhovore pre ukrajinskú televíziu Jaceňuk.

 

17:09 - Ukrajina neprežije bez ruského plynu

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz si odložila 3,1 miliardy USD (2,3 miliardy eur) na nákup plynu pre nachádzajúcu zimu. Dnes to povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Varoval, že krajina nedokáže prežiť bez dodávok z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Jaceňuka Ukrajina potrebuje ďalších 5 miliárd metrov kubických (m3) ruského plynu. Ruský plynárenský koncern Gazprom obmedzil dodávky plynu na Ukrajinu 16. júna z dôvodu cenového sporu. Ukrajina sa pokúša zabezpečiť si viac plynu z Európskej únie (EÚ) a znížiť spotrebu z vlaňajších 50 miliárd m3.

 

16:56 - Prvé vozidlá z ruského konvoja dorazili do Luhanska

Prvé nákladné vozidlá z ruského konvoja, vezúceho humanitárnu pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, dorazili dnes do cieľa svojej cesty, ktorým je mesto Luhansk, napísala agentúra Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že prejazd konvoja cez ukrajinské hranice je porušením medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby situáciu riešila. Aj napriek Porošenkovým slovám sa podľa agentúry ITAR-TASS šéfovia kancelárie ruského a ukrajinského prezidenta medzičasom zhodli, že ruskú humanitárnu operáciu na východe Ukrajiny je nutné čo najrýchlejšie dokončiť. V podobnom duchu ako Porošenko na prejazd ruského konvoja cez ukrajinské hranice bez súhlasu Kyjeva alebo sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) reagovala aj Európska únia. Tá vyzvala Moskvu, aby svoje rozhodnutie vyslať na východ Ukrajiny humanitárny konvoj prehodnotila.

 

img

 

15:17 - Porošenko: Prejazd ruského konvoja na ukrajinské územie je protiprávny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že vjazd ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskú pôdu je porušením medzinárodného práva. Zároveň vyzval Moskvu, aby situáciu riešila v súlade s medzinárodne platnými zákonmi. Informovala o tom agentúra Reuters. Ukrajinský prezident na svojej oficiálnej internetovej stránke uviedol, že cez rusko-ukrajinské hranice už na ukrajinskú stranu prešlo vyše 100 ruských nákladných vozidiel bez toho, aby ich skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a sprevádzali predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža. "Je to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva," napísal na svojej webovej stránke Porošenko.

 

14:28 - Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou

Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý prekročil hranice; Kyjev sa chce vyhnúť akýmkoľvek "provokáciám", povedal Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU. Informovala o tom agentúra Reuters. "Ukrajina bude spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), aby sme my, Ukrajina, neboli zapojení do (obvinení z) provokácií, že sme zadržiavali či použili silu proti vozidlám takzvanej pomoci," povedal novinárom. Ako odpoveď na otázku, či Ukrajina použije nálety proti vozidlám konvoja cestujúcim cez územie kontrolované povstalcami, Nalyvajčenko povedal, že "proti nim, nie".

 

13:04 - Ukrajina obvinila Rusko z invázie v súvislosti so vstupom humanitárneho konvoja

Ukrajinské úrady dnes oznámili, že hranice nelegálne prekročilo už 90 nákladných vozidiel z ruského konvoja s humanitárnou pomocou. Vozidlá nemajú na prechod povolenie z Kyjeva a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti to označil za "priamu inváziu" Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters. "Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža alebo (ukrajinskej) pohraničnej stráže," povedal novinárom vojenský hovorca Andrij Lysenko. "Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu," vyhlásil Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU v samostatnom vyhlásení pre novinárov.

 

11:09 - Konvoj s ruskou humanitárnou pomocou prekročil hranice a smeruje do Luhanska

Reportér agentúry AP videl prvé nákladné automobily ruského konvoja s humanitárnou pomocou prekročiť hraničný prechod na Ukrajinu po tom, ako ho viac ako týždeň zdržiavali kvôli podozreniam, že konvoj bol využitý ako krytie pre ruskú inváziu. Agentúra Reuters tvrdí, že hranice prekročilo už asi 70 vozidiel a sprevádza ich malá skupina proruských povstalcov. Kolóna vozidiel údajne smeruje k Luhansku. Na cestu sa údajne vydala bez povolenia Kyjeva.
      

Podľa agentúry DPA nesprevádza vozidlá eskorta Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). DPA sa pri tom odvoláva na správy ruských tlačových agentúr. Požiadavka na sprievod MVČK bola jednou z požiadaviek Kyjeva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu.
      

Červený kríž tvrdí, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť. Preto môže mať ukrajinská armáda obmedzený manévrovací priestor v čase pohybu nákladných áut aj napriek absencii prímeria, píše AP.
      

Nákladné vozidlá sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacákmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov. Snahy o zabezpečenie humanitárnej pomoci pokračujú aj napriek tomu, že obe strany konfliktu odmietajú uzavrieť prímerie.

 

 

11:07 - Ukrajina oslávi Deň nezávislosti vojenskými prehliadkami aj výšivkami

Slávnostné podujatia sa majú na Ukrajine uskutočniť v nedeľu 24. augusta pri príležitosti 23. výročia Dňa nezávislosti Ukrajiny. V Kyjeve a v Odese sú naplánované vojenské prehliadky. Kladenie kvetov a vencov k pamätníkom národných hrdinov a ohňostroj v Kyjeve, ale aj prehliadky výšiviek v rôznych mestách sú na programe Dňa nezávislosti, informujú ukrajinské zdroje.
      

Osobitosťou osláv Dňa nezávislosti sa v roku 2014 stane uctenie si pamiatky občanov, ktorí zomreli pri obrane princípov demokracie a ústavnosti, pri obrane ľudských práv a slobôd  počas Revolúcie dôstojnosti (november 2013 - február 2014), pri obrane nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, uvádza portál doroga.ua. 
      

Agentúra Unian s odvolaním sa na nariadenie prezidenta Petra Porošenka konštatovala, že orgány moci majú zabezpečiť uskutočnenie vojenskej prehliadky v hrdinskom meste Kyjev a hrdinskom meste Odesa. Prezident Porošenko zároveň orgánom moci nariadil, aby sa obrátili na cirkvi s návrhom, aby sa v nedeľu ráno (24. augusta) konali modlitby za Ukrajinu.
      

Portál vesti.ua konštatoval, že na Deň nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve po Kreščatiku pôjdu aj raketomety Grad, prezident Porošenko má sledovať vojenskú prehliadku na Majdane. Vojenská prehliadka má "zdvihnúť bojové nálady vojakov v oblasti protiteroristickej operácie (ATO)" vo východnej časti krajiny, vyzdvihol ďalej portál vesti.ua a dodal, že bude možné vidieť 49 typov vojenskej techniky. Na prehliadke sa má zúčastniť 1500 vojakov s novými ručnými zbraňami.
      

V Kyjeve budú pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti bezprecedentné bezpečnostné opatrenia, pokračuje portál. Na bezpečnosť v metropole bude dozerať 4000 pracovníkov rezortu ministerstva vnútra. Zvýšenú pozornosť budú príslušníci bezpečnostných zložiek venovať podozrivým batožinám a osobám, v službe budú psovodi so špeciálne vycvičenými psami. Zvýšená kontrola v centre Kyjeva sa začne už dnes.
      

V Odese sa má uskutočniť vojenská námorná prehliadka. Popri bojových plavidlách sa ráta aj s ukážkami vzdušných síl - popri vrtuľníkoch sa  ráta i s lietadlami. V roku 2014 nie sú v rámci osláv Dňa nezávislosti v ukrajinskej metropole plánované koncerty ani ďalšie zábavné programy, ale iné tradičné podujatia sa majú konať. Medzi nimi napríklad prehliadka výšiviek, v Kyjeve ďalej aj výstava kvetov nazvaná Jednotná Ukrajina. V Charkove prisľúbili, že vytvoria modro-žltú zástavu zo živých kvetov na ploche 1000 metrov štvorcových a tiež chystajú prehliadku výšiviek. V Ľvove sa okrem prehliadky výšiviek pripravujú na medzinárodný folklórny festival a na festival nezávislého filmu. V Dnepropetrovsku naplánovali festival gastronómie.
      

Deň nezávislosti Ukrajiny pripadá na 24. augusta,  keď v roku 1991 poslanci Najvyššej rady Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky (USSR) vyhlásili Ukrajinu za nezávislý a demokratický štát. Poslanci zároveň rozhodli, že občania krajiny sa k nezávislosti vyslovia v referende stanovenom na 1. decembra 1991. Ukrajinci vtedy v plebiscite potvrdili, že chcú nezávislú republiku.
      

Do vyhlásenia nezávislosti bola Ukrajina súčasťou  Sovietskeho zväzu (ZSSR). Avšak "vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré hrozilo Ukrajine v súvislosti s pokusom o štátny prevrat z 19. augusta 1991 v ZSSR, Najvyššia rada USSR slávnostne vyhlásila nezávislosť krajiny a vytvorenie samostatného štátu - Ukrajiny". V Moskve sa 19. augusta 1991 skupina prívržencov tvrdej línie v Komunistickej strane Sovietskeho zväzu pokúsila zvrhnúť reformného prezidenta Michaila Gorbačova. Pokus o puč po dvoch dňoch zlyhal aj vďaka odporu obyvateľov Moskvy. Puč odštartoval udalosti, ktoré viedli k rozpadu ZSSR.
      

Už v júni 1992 Najvyššia rada Ukrajiny rozhodla, že 24. august bude štátnym sviatkom a bude sa sláviť každý rok ako Deň nezávislosti.

 

08:45 - Zeman: Nie som presvedčený, že sankcie a protisankcie upokoja situáciu

Obavy z možnej eskalácie konfliktu na Ukrajine v dôsledku sankcií medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou vyjadril dnes na brífingu po stretnutí s odborárskymi predákmi v Prahe český prezident Miloš Zeman.
      

"Nie som presvedčený, že sankcie a protisankcie môžu viesť k upokojeniu rusko-ukrajinského konfliktu. Naopak, môžu konflikt eskalovať," cituje prezidenta internetový server iDNES.cz. Podľa hlavy českého štátu budú nepriame dôsledky sankcií vážnejšie ako tie bezprostredné. "Na niektorých poľnohospodárskych a priemyselných trhoch vznikne pretlak, môže viesť k miliardovým stratám v českom priemysle a k strate kontaktov s podnikmi v Rusku a na Ukrajine," konštatoval Zeman.
      

Kriticky sa o sankciách vyjadril aj predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula. Podľa odhadu českého rezortu poľnohospodárstva vzájomné sankcie EÚ a Ruska ohrozujú v ČR asi 830 pracovných miest a tržby firiem za 2,5 miliardy Kč.

 

img

 

08:02 - Porošenko chce Putina požiadať o stiahnutie ruských ozbrojencov

Ukrajinský rezident Petro Porošenko dnes uviedol, že na stretnutí s Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v bieloruskej metropole Minsk, požiada šéfa Kremľa, aby stiahol ruských ozbrojencov z východu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Podľa Porošenka však na to potrebuje byť Ukrajina v silnej pozícii. "Potrebujeme byť silní, mať jednotu ľudu, silnú krajinu a silnú armádu," povedal ukrajinský prezident. Porošenko sa s Putinom stretne v utorok v rámci summitu Ruskom vedenej Colnej únie, na ktorom sa zúčastnia aj poprední predstavitelia Európskej únie.
      

Ešte pred summitom sa ukrajinský prezident stretne v sobotu v Kyjeve s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Kyjev obviňuje Rusko, že na východ Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatistami, posiela svojich bojovníkov a ťažkú vojenskú techniku. Rusko takéto tvrdenia odmieta a už varovalo Ukrajinu, že pokiaľ sa bude snažiť o víťazstvá na bojovom poli, pre mierové rozhovory veľa miesta nezostane. Len dnes zahynulo na východe Ukrajiny 11 ľudí vrátane šiestich civilistov.
      

Hovorca Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny Andrij Lysenko uviedol, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch s proruskými separatistami najmenej päť ukrajinských vojakov a ďalších minimálne 21 utrpelo zranenia. V meste Doneck podľa miestnych predstaviteľov zahynuli pri výbuchu delostreleckého granátu dvaja civilisti. V susednom meste Makijivka zabil delostrelecký granát štyroch väzňov tamojšieho nápravného ústavu. Ďalší ôsmi utrpeli zranenia.
      

Lysenko potvrdil, že separatisti zostrelili v stredu nad Luhanskom ukrajinskú stíhačku typu Su-24, pričom sa obom členom posádky - pilotovi a navigátorovi - podarilo katapultovať. Tvrdenia separatistov, že v ten istý deň zostrelili aj dva bojové vrtuľníky Mi-24, sa podľa Lysenka zatiaľ nepotvrdili. Väčšina dnešných bojov prebiehala v okolí mesta Ilovajsk, ležiacom východne od Donecka, kde sa nachádza dôležitý železničný uzol. Hovorca separatistov pre agentúru Interfax uviedol, že povstalci Ilovajsk znovu dobyli a obkľúčili vládne jednotky za mestom.
      

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko uviedol, že v bojoch v okolí Ilovajska zahynulo v uplynulých dňoch najmenej 16 proruských separatistov. Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) medzičasom vyhlásil, že konvoj nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý dnes začali kontrolovať ukrajinskí colníci, sa v piatok vydá na cestu do Luhanska.
      

Kolóna takmer 280 nákladných vozidiel čakala na rusko-ukrajinských hraniciach takmer týždeň. Ukrajinskí predstavitelia totiž vyjadrili obavy, že zo strany Ruska ide o pokus podporiť separatistov na východe Ukrajiny, a požadovali od Rusov podrobné nákladné listy.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies