Situácia na Ukrajine: Počas bojov v Donecku prišlo o život sedem vojakov

NETKY.SK • 29 September 2014, 11:50 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Počas bojov v Donecku prišlo o život sedem vojakov

KYJEV - Situácia na Ukrajine je stále kritická. Na východe v Donecku sa stále bojuje. Včera sa na námestí v Charkove konal protest, kde demonštranti strhli sochu Lenina.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:39 - Porošenko odvolal z funkcie gubernátora Chmeľnyckej oblasti

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil funkcie gubernátora Chmeľnyckej oblasti Leonida Prusa, informovala dnes agentúra Interfax-Ukrajina. Prusa vymenoval do funkcie v marci tohto roka vtedajší úradujúci prezident Oleksandr Turčynov, súčasný predseda ukrajinského parlamentu. Prus od roku 2012 riadil v Chmeľnyckej oblasti Štátny inšpektorát pre karanténu rastlín. V roku 2012 sa uchádzal o poslanecké miesto vo Verchovnej rade za Ukrajinskú demokratickú alianciu pre reformy (UDAR) Vitalija Klička. Na kandidátnej listine bol na 174. mieste.

 

17:18 - Ukrajinský Euromajdan získal cenu Lecha Walesu

Ukrajinské hnutie Euromajdan, ktoré organizovalo v Kyjeve protesty vedúce k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, získalo tohtoročnú Cenu Lecha Walesu. Cenu prevzal v Gdansku starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informovala agentúra AP. Walesa, niekdajší vodca poľského hnutia Solidarita, exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier, udeľuje ocenenie na podporu ľudských práv a demokracie od roku 2008. Cena Lecha Walesu je dotovaná sumou 100.000 dolárov.
     

Walesa povedal, že oceňuje hnutie Euromajdan a "výsledok a odhodlanie tisícov Ukrajincov", ktorí vyjadrili svoj "proeurópsky sen". Poľský exprezident zároveň vyzval svet, aby prejavil solidaritu s Ukrajinou, ktorej jednotky čelia odporu proruských separatistov. Napriek vyhlásenému prímeriu krvavé boje na východe Ukrajiny stále pokračujú, poznamenala AP. Prestížnu Cenu Lecha Walesu v minulosti získali aj bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva alebo bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij. Od budúceho roka dôjde k jej fúzii s cenou Solidarity rezortu zahraničných vecí a k jej premenovaniu na Cenu Solidarity Lecha Walesu.

 

17:12 - Malmströmová nedovolí Rusku meniť dohodu medzi EÚ a Ukrajinou

Kandidátka na post eurokomisárky pre obchod Cecilia Malmströmová nedovolí, aby Rusko pozmenilo plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na jej dnešné vyhlásenie v Európskom parlamente (EP).
      

Reagovala tak na list ruského prezidenta Vladimira Putina doterajšiemu predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi, v ktorom ho žiada o "podstatné zmeny" v obchodnej časti asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou.
      

V Bruseli sa dnes na pôde Európskeho parlamentu začal proces vypočúvania kandidátov na členov novej Európskej komisie (EK) na čele s Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý sa skončí 7. októbra. V prvý deň procesu sa pred príslušné výbory EP postavia štyria nominanti na eurokomisárov - Cecilia Malmströmová zo Švédska, ktorá bude zodpovedať za obchodnú politiku EÚ; Karmenu Vella z Malty, zodpovedný za životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov; Neven Mimica z Chorvátska, ktorý dostal rezort rozvoja a medzinárodnej spolupráce; a nemecký eurokomisár Günther Oettinger, zodpovedný za digitálnu agendu.
      

Malmströmová počas vypočúvania vyhlásila, že ak sa stane eurokomisárkou zodpovednou za obchod, nedovolí Rusku zasahovať do dohody medzi Bruselom a Kyjevom. A aj keď má Moskva má veľa výhrad k tejto dohode, Malmströmová dúfa, že 15-mesačný odklad na jej implementáciu poskytne čas na prekonanie rozdielnych názorov.

 

16:33 - V okolí letiska v Donecku pokračovali boje

V okolí hlavného letiska v Donecku na východe Ukrajiny pokračovali aj dnes boje medzi vládnymi silami a separatistami, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie doneckej radnice. Situácia bola podľa neho popoludní "extrémne napätá. Bojové akcie v oblasti letiska sa nezastavili".
      

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko medzitým na brífingu v Kyjeve informoval, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch na východe Ukrajiny deväť vládnych vojakov a 27 utrpelo zranenia.
      

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Lysenko informoval aj o výmene zajatcov. "Za ostatných 24 hodín bolo prepustených 30 zajatých ukrajinských vojakov, 27 z nich je príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl, dvaja sú z Národnej gardy a jeden z pohraničnej stráže," povedal Lysenko. Dodal, že od podpisu dohody so separatistami v Minsku z 5. septembra bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.

 

 

15:42 - Z Donecka plánujú vypraviť osobné vlaky do Kyjeva a Charkova

Samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) plánuje vypravovať osobné vlaky do metropoly Kyjev a Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministerstvo dopravy DĽR. "Do konca tohto týždňa alebo začiatkom budúceho týždňa plánujeme otvoriť linky do Kyjeva a Charkova," uviedlo ministerstvo samozvanej republiky.

      

Železničnú dopravu zo stanice v Donecku obnovili 25. septembra. Vlaky odtiaľ smerujú najmä do Sevastopola na Kryme. Doprava z doneckej stanice nefungovala od 12. augusta z dôvodu zničenej železničnej infraštruktúry po bojoch medzi vládnymi silami a separatistami. Celkovo si už konflikt na východnej Ukrajine vyžiadal 3543 mŕtvych vrátane obetí pádu malajzijského lietadla, uviedol minulý týždeň námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

 

14:56 - ANALYTIK: Ukrajinský boj za lepšie ceny plynu môže byť prospešný aj pre SR

Ukrajinský boj za lepšie ceny zemného plynu môže byť prospešný aj pre nás. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na rokovania o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu. Konštatoval, že trojstranné rokovania Rusko–Ukrajina-EÚ konečne viedli k hmatateľnému výsledku. Pokiaľ budú štokholmské arbitráže ukončené, dohodli sa strany na prechodnom riešení. Ukrajinci do konca roka 2014 zaplatia 3,1 miliardy USD a Rusi im vo vykurovacej sezóne trvajúcej od októbra 2014 do marca 2015 predajú plyn za cenu 385 USD za 1000 kubických metrov (m3). 
      

"Samozrejme, že 'čert sa skrýva v detailoch', a tak nás ešte obe strany môžu prekvapiť. Zaplatí Ukrajina vopred, alebo až po dodaní plynu? Pokrýva predmetná suma iba dlh Ukrajiny, alebo už zahŕňa aj platby za plyn poskytnutý počas nadchádzajúcej zimy? Nasledujúce dni ukážu, ako si Rusi a Ukrajinci, dva bratské slovanské národy, vlastne rozumejú," zdôraznil. V tomto spore sú podľa Badidu však pre zvyšok stredoeurópskeho regiónu zaujímavé predovšetkým dva faktory, a to jednak sprístupnenie obrích ukrajinských zásobníkov a jednak snaha nášho suseda získať ruský plyn za trhovú cenu.
      

Pripomenul, že ukrajinské zásobníky dokážu uskladniť až 32 miliárd m3 plynu, zatiaľ čo zásobníky krajín V4 približne len 15 miliárd m3. "Predovšetkým kapacity nachádzajúce sa na západnej Ukrajine, priamo susediacej so Slovenskom, Poľskom a Maďarskom, môžu prispieť k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Európy a zároveň do budúcnosti poskytujú vynikajúcu obchodnú príležitosť pre európske spoločnosti. Z tohto dôvodu môže vzniknúť na Ukrajine, respektíve na Slovensku obchodný plynárenský uzol s potenciálom posilniť likviditu slovenského či stredoeurópskeho plynárenského trhu," podčiarkol. 
      

Veľmi zaujímavo podľa neho vyznieva aj volanie Ukrajiny po trhových cenách plynu a ani krajiny V4 by k tejto iniciatíve nemali byť ľahostajné. "V bežnom trhovom prostredí by cena pre nášho východného suseda mala zodpovedať tomu, za čo plyn nakúpi v Nemecku, po odpočítaní nákladov na prepravu cez samotnú Ukrajinu, SR a ČR," myslí si ďalej Badida. "Ide o 'net-back princíp', ktorý sa však, aj na škodu slovenských odberateľov plynu, v našom regióne neuplatňuje. Ukrajina, ale aj SR sú bližšie k Nemecku, a teda nákupná cena by mala byť tiež nižšia. Opak je pravdou, keďže Slovensko, na rozdiel od Nemecka, prakticky iný, ako ruský plyn, ani neodoberá," dodal.

 

14:33 - Rusko a Ukrajina budú pokračovať v rokovaniach o plyne koncom tohto týždňa

Rusko a Európska únia (EÚ) budú tento týždeň pokračovať v rokovaniach o vyriešení sporu a obnovení dodávok plynu na Ukrajinu. Rozhovory sa uskutočnia vo štvrtok a v piatok, teda 2.a  3. októbra v Berlíne. Vyhlásil to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorého cituje agentúra Reuters.
      

Na otázky novinárov zároveň uviedol, že nemá informácie o tom, či americký ropný koncern Exxonmobil v reakcii na sankcie Západu proti Moskve zastavil práce na projektoch v Rusku, ako tvrdia niektoré médiá.
      

Ukrajina a Rusko sa v piatok 26. septembra v Berlíne dohodli na takzvanom zimnom balíku dodávok plynu, v rámci ktorého Ukrajina uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Uviedol to po skončení rokovaní v Berlíne komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger, ktorý návrh predložil.
      

Podľa dohody Kyjev splatí Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu 2 miliardy USD (1,57 miliardy eur). Ďalšiu sumu vo výške 1,1 miliardy USD by mal zaplatiť do konca decembra. Ruský plynárenský koncern Gazprom by tak získal ešte v tomto roku z dlhu Ukrajiny 3,1 miliardy USD. Celkový dlh podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy USD. Platby by garantovala Európska únia.

 

13:10 - Rusko opäť varuje Ukrajinu pred dohodou o voľnom obchode s EÚ

Rusko v pondelok opäť varovalo Ukrajinu, že ak Európska únia alebo Kyjev urobí kroky smerom k prijatiu dohody o voľnom obchode, vyvolá to reakciu zo strany Moskvy. Informovala o tom spravodajská agentúra RIA, ktorá priniesla stanovisko hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Ten uviedol, že Rusko "je pripravené prijať odvetné opatrenia, ak sa implementácia zmluvy bude uskutočňovať v rozpore s predošlými dohodami.“ Detailnejšie však neuviedol, o aké opatrenia by išlo. Moskva hovorí, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou by Rusko poškodila, pretože by to Ukrajine umožnilo exportovať lacnejšie tovary z EÚ do Ruska a znevýhodniť tak domácu produkciu.

 

Európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra schválili asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu (DCFTA). Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015. 

 

12:51 - Na východe za posledné dni zahynulo najmenej 12 ľudí

Východom Ukrajiny zmieta najhoršie násilie za viac ako týždeň, ktoré si napriek prímeriu medzi vládnymi a separatistickými silami vyžiadalo najmenej 12 mŕtvych a 32 zranených. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko v pondelok informoval novinárov v Kyjeve, že armáda prišla za posledný deň o najmenej deviatich vojakov a 27 utrpelo zranenia. Radnica separatistického Donecka zasa zverejnila na internete vyhlásenie, podľa ktorého sú výsledkom nočného ostreľovania jednej z obytných štvrtí najmenej traja mŕtvi a piati zranení civilisti. Najnovšie obete hlásia zo severnej časti mesta, kde separatisti predtým bojovali o letisko v rukách vlády.

 

12:20 - V Charkove strhli sochu Lenina!

Viac informácií sa dozviete TU!

 

 

11:54 - Počas bojov v Donecku prišlo o život sedem vojakov

Sedem ukrajinských vojakov prišlo v nedeľu v neskorých večerných hodinách o život po tom, čo raketa separatistov zasiahla ich obrnené vozidlo blízko hlavného letiska v Donecku na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.
      

Ide o najvyšší počet obetí v radoch ukrajinských vojakov od 5. septembra, kedy vstúpilo do platnosti krehké prímerie. Išlo tiež o najťažšie ostreľovanie Donecka za viac než týždeň, analyzuje agentúra AP. Donecká radnica v internetovom vyhlásení informovala, že poškodených bolo viac než desať budov v severnej časti mesta. Boje prebiehajúce blízko doneckého   letiska sa podľa nej preniesli aj do obávaných častí mesta.

 

07:18 - Rakúsky kancelár sa v stredu stretne v Kyjeve s ukrajinským prezidentom

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann odcestuje v stredu na jednodňovú návštevu Ukrajiny. Hosť z Viedne sa v Kyjeve stretne s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Správu dnes pre tlačovú agentúru APA potvrdil Úrad kancelára vo Viedni.
      

Podľa rovnakého zdroja bude šéfa rakúskej spolkovej vlády sprevádzať aj prezident tamojšej hospodárskej komory Christoph Leitl, a to v súvislosti s významnými dôsledkami ukrajinskej krízy pre rakúsku ekonomiku. Na stretnutí s Porošenkom sa podobne ako na telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom (spred necelých dvoch týždňov) dohodol rakúsky kancelár pri schôdzke s dezignovanou šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou v Ríme. Faymann však do Kyjeva nepovezie Putinovo posolstvo, skôr pôjde o podporu mierového úsilia Európskej únie. V programe návštevy rakúskeho kancelára na Ukrajien figuruje aj stretnutie s tam pôsobiacimi rakúskymi subjektmi.

 

img

 

07:14 - Doneckom otriasajú výbuchy, separatisti ohlásili ďalšiu výmenu zajatcov

O prebiehajúcich bojových operáciách v rôznych častiach Donecka informovala dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na miestnych občanov.
      

Podľa rovnakého zdroja bola situácia najvážnejšia v Kyjevskom a Kujbyševskom obvode mesta, ktoré ležia neďaleko miestneho letiska. Doneckom otriasajú silné výbuchy, počuť streľbu a na oblohu stúpa z viacerých lokalít hustý dym.
      

Podľa UNIANu došlo v noci nadnes k ostreľovaniu obytných domov, továrne na nábytok a sídla úradu jedného z miestnych obvodov. Aktuálne plamene zachvátili v dôsledku bojov továreň Točmaš. Ako informovala ruská tlačová agentúra RIA-Novosti a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, dnes popoludní sa mala uskutočniť ďalšia výmena zajatcov medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatistami.
      

Napriek sobotňajšej informácii separatistov o prerušení procesu výmeny zajatcov kvôli výhradám voči postupu Kyjeva o tom dnes informovala šéfka výboru tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) pre otázky vojenských zajatcov. Podľa slov D. Morozovovej malo ísť o výmenu 30-členných skupín zajatcov.

 

07:05 Porošenko odmietol federalizáciu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odmietol federalizáciu krajiny. Vláda plánuje v rámci procesu decentralizácie len postúpenie právomocí miestnym úradom a vytvorenie osobitnej zóny v Donbase na tri roky, uviedol v nedeľu pre televíziu 1+1.

 

"Môžem uistiť, že na programe nie je ani otázka zvrchovanosti, ani otázky územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Ukrajina je a zostane celistvým štátom. Neuvažuje sa o federalizácii– Ukrajina zostane unitárnym štátom. Dnes hovoríme o postúpení určitých právomocí miestnym zastupiteľstvám. To je môj plán decentralizácie moci," uviedol Porošenko v rozhovore, z ktorého citovala agentúra RIA Novosti.
      

Porošenko podľa nej tiež poznamenal, že osobitná zóna v Donbase, ktorú predpokladá zákon zo 16. septembra o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, bude vytvorená len na tri roky. Ukrajinský prezident už skôr oznámil, že navrhne urobiť zmeny v ústave týkajúce sa decentralizácie po parlamentných voľbách, ktoré sa majú uskutočniť 26. októbra.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies